Geçen sene bu zamanlar, yaklaşan şiddetli yağışları büyük bir hevesle yazmışım. 8 yıl önce bugün, 7 Ekim 2004’de de İstanbul’u yine seller almış.
2004 ve 2011’deki kadar kuvvetli ve uzun süreli şeyler beklenmese bile, 2012’nin 7 Ekim’i de, çok şükür, yeni başlığı hak eden birtakım hava olaylarının arefesi oldu. Yarın (Pazartesi) Balkanlar’dan gelecek sonbaharla üşüyüp ıslanıyoruz. Zamanım olmadığı için ayrıntılı yorum yapamayacağım, eğer öteki hava delilerinin görüşlerini merak ediyorsanız başlık altına yapılacak yorumlara bakabilirsiniz.
Bu haftaki hava olaylarını bu başlığın altında tartışalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.
Antalya’da beklenmedik durum:
Bir twitter kullanıcısının paylaşımı:
Böylelikle Antalyalı 11 günün 8’inde oraj görmüş oldu.
Merhabalar herkese,
Onur gorusemiyoruz ne zamandir ben de Antalyaya geldim bir goruselim diyorum gelmisken 🙂
Se nde yakinsin bana 🙂 e-postam korayofluoglu@hotmail.com
Ben seninkini kaybetmisim ondan yazamiyorm sen bana cep telefonunu versen haberlesiriz e-postadan
Herkese selamlar Antalya’nın boyle oldugunu tahmin etmiyodum buranin geldigimden beri her gun yagmurlu bu ne arkadas 🙂
Ya Vostok, iki defa mesajının üzerine yazdım sana mail attığımı, ısrarla görmüyorsun, çok garip. Döşemealtı’nda da iyi rakım varmış.
Bugünkü cephe analizim. Anadolu üzerindeki trof, yer alçağının gelişmesiyle cephesel sisteme dönüştü.
Beğenmedim bu yağış haritasını
Beklenen gibi olmamış pek.
Aşırı sıcak yaz ve kurak eylülden sonra 18 kg beni fazlasıyla tatmin etti. MGM de isabetli bir tahmin yaptı. Gece çok güzel bir sonbahar yağmuru vardı. Sabah dağların eteklerine kadar inmiş bulutlar vardı. Mutluyuz 🙂 Şimşek ya da gök gürültüsü gözlemlemedim.
son meteogramlar ankara için kötü çıktı.neyse bir kaç kg la yetineceğiz artık
http://www.haber53.com/68173_Rize-de-ki-hortum-ortaligi-yikti!—IZLE.html
???
Saat 18:10 dan bu yana yağış aralıksız devam ediyor.Ama orta kuvvette saat geçtikçe yavaş yavaş hızlanıyor.
Antalya Havalimanı 44,2 mm yağış kaydetmiş.. Alanya tarafları 60-70 mm almış olabilir..
Halihazırda sisteme bağlı gelişen yağışa ek olarak, bulut seviyesindeki doğulu rüzgar nedeniyle, orografik katkı da gelmişe benziyor. Yağış şiddetini artırmış.
Beşiktaş’la birlikte Antalya’ya gelen Lig Tv’nin cevval muhabiri Atakan Kurt epey korkmuş:

Antalya için oldukça sıradan bir sistem aslında. Gece etkisini yitirecektir. Antalya hazirandan bu yana en serin gecesini geçirebilir. Yarın sabah Mersin-Adana dolaylarında sıkıntı var gibi.
Antalya için sıradan olması konusunda çok haklısın. Sen tabii yerlisi olarak daha iyi bilirsin ama hem istatistiklere bakınca hem de mesela geçen sene tam bu zamanlar gelen kütleleri (şurada) görünce bu sistemin sıradanlığı anlaşılabiliyor. Geçen sene dün, 300 kg çekmişti Antalya Havalimanı.
Didim şimdi..
Bu foto 100 puan 🙂
Bu gerçek mi ya? Muhteşem bir oluşum.Bizim buralarda biraz zor bu manzara
Gerçek.. Yağış hız kestikten hemen sonra.. Halen gök gürlemeleri devam ediyordu.
Süper!! Didim şeytanın bacağını kırdı bu sefer, sürpriz yaptı kendi açımdan. Didim-Milas arası Bafa Mevkii’nde çok kuvvetli olmuş aldığım haberlere göre. Milas’ta da su baskınları yaşanmış:
http://www.haberler.com/milas-ta-saganak-etkili-oldu-4005278-haberi/
Didim değil de Akbük tarafı bir parça aldı diyelim. Didim’e damla düşmemiş. Etkili yağış bizi teğet geçip ne varsa Milas – Bafa – Söke arasına döktü. Biz ağzımızın suyu aka aka izledik.
Bulunduğumuz yer Didim – Akbük tarafında, hemen, hemen tam ortalarında bir konum. Didim merkeze damla düşmemiş dün. Biz ise 3-4 kg kadar yağış aldık tahminen.
Ankara üstüne Akdeniz’den saydam sirrüsler olarak gelmeye başlayan bulutlar her geçen saat kalınlaşıp saydamlığını kaybederek sirrostratusa dönmeye başladı.
Bir sonraki aşama altostratuslaşma ardından nimbostratuslaşma olacak! Öğle model verileri şahane geldi.
Elvankent için yine artıklar kalacak. 😦 Fakat doğu ve güney ilçeler coşacak. 🙂
kızılcahamam’da modelde 7-8 kg yağış var gibi ama ankara merkeze daha kuvvetli olacak gibi.
Bu sıcak cephe mi oluyor?
Benim şahsi görüşüm, bu oluşumun cephesel bir oluşum olmadığı yönünde. Eğer cephesel bir oluşum olsaydı bu oluşumu destekleyen adveksiyon ve izoterm sıkışıklığı olurdu. Bu yağışlar yukarı seviyelerde bulunan bir negatif bükümlü trof sebebiyle oluşuyor. Denizin sıcak olması ve yukarı seviyelerde bir trofun bulunması havanın oldukça kararsız olmasına sebep oluyor. Denizden yoğun nem adveksiyonu, kararsız hava, konverjans alanları ve yamaç konveksiyonu sebebiyle kıyılarda çok kuvvetli yağışlar görülüyor. Bu saydığım etmenler yüzünden oluşan kümülonimbus bulutları iç kesimlere yaklaştıkça beslenme kaynakları yavaş yavaş kesildiği için stratiform tipi bulutlara dönüşüyor. Bu dönüşüm sebebiyle iç kesimlerde görülen yağışlar cephesel yağışlara benzerlik gösteriyor. Fakat cephesel yağış değil. Yalnızca kümülonimbus bulutunun nimbostratüs bulutuna dönüşerek gerçekleştirdiği yağış…
Aynı kışın ve sonbaharda oluşan yağışlar gibi, hava yavaş yavaş kapatıp hafif başlayan daha sonra hızlanan yağmur ve kar gibi. Bu bulut oluşumunun sonunda mutlaka hafif yada kuvvetli yağış oluşur. Çok seviyorum böyle havaları bana yazın bittiğini çağrıştırıyor.
Niğde de akşam saatleri itibariyle hareketlenme başlıyor… taa yarın öğle saatlerine kadar sürecek bir hareketlenme bu!… Şimşek, kuvvetli yağış,rüzgar hepsi gözlemlenebilir… Buradan ileri ki saatlerde oluşan hareketlenmeleri bildireceğim. Şu an Niğde’deki hareketlenmeleri gözlemlemek için bir hava delisinin skew-t diyagramlarını incelemesi yeter… Bu arada White Fox’un o güzergahın içinde Niğdeyi atlamamasını umardım 😀
İstanbul, İzmir ve Ankara’dakiler başta olmak üzere, birçok hava delisi sıkıladursun; Antalya hava delilerini memnun eden bir ekim performansı ortaya koyuyor.
Altın Portakal’da Yekta Kopan’ın zor anları izlenmeye değer…
http://www.izlesene.com/video/ntv-sunucusunun-korktugu-o-an/6654016
http://www.focushaber.com/videogaleri/altin-portakal-a-gok-gurlemesi-damgasini-vurdu-v-29101
Antalya’daki son durum:
http://www.esline.com/webcam/Webcam.html
Hastayım bu İstanbul’un kümülüslerine…
Kümülüslere saygım sonsuz fakat Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz yağmur-şimşek ve gökgürültüsünden adrenalin patlaması yaşarken bize de İstanbul’un kümülüslerini izlemek düşüyor.
Havada bulut yok bu ne duman…… Pardon… Havada bulut yok gök gürültüleri duyuluyor Didim’de..
5 dakika süre ile yağdı. Fena değildi. Harika bir toprak kokusu var.
Şu görüntüyü de özlemişiz… Çerkezköy 5, Samandıra 8 filan.
Ömerli yine şov yapmış.
Sanırım bu sonbahar Kasım ayında gelecek. Sıcak hava 17 Ekim’de ülkemizin tamamında etkili olacak gibi görülüyor.
Evet.. Öyle gibi. Henüz modellerde meşhur 28-29 Ekim, 2-5 Kasım soğukları görülmedi. Daha erken diyelim ve bekleyelim. Bu sistemler gelmezse pastırma yazı olması zor.. Pastırma yazı olmayan kışlarda genellikle ilk kar 10 – 15 kasım arası iç kuzey bölgelerde düşüyor. Şimdi Ozan Bey istatistik, kaynak falan der.. 🙂 Kaynak; my memories…
Rize’den şanına yakışmayan bir performans… Sadece 52 mm… Bir İnegöl kadar olunamayacaksa bir şeyler değişmelidir. Di mi Samet? 😀
Yağış herhalde istasyona düşmedi 🙂
Bu geceden itibaren baştan Bilkent olmak üzere Ankara ve çevresinde etkili yağmur var. Uzun aradan sonra sağanak olmayan bir yağış alacağız. Hatta bu mevsimin yağmuru olacak. Değişiklik olmazsa yarın Bilkent’te en yüksek sıcaklık 11-12 derece falan olur ve muhtemelen buna yoğun yamaç sisi de eşik eder, göz gözü görmez.
Kırmızı sıcaklık çizgisi mavi yoğunlaşma sıcaklığı altında kaybolmuş!
Çok babayiğit bir kümülonimbus var, tepe sıcaklığı -52…-54(yaklaşık 11 km), tabanı da 5…8 derece arasında değişiklik gösterecek gibi.
NOT: Yol üstünde Konya var. Çihiro da bu yüzden çok şanslı 😀 Bu akşam Antalya’daki orajlar Toros dağlarından geçerken nimbostratusa dönüşüm geçirerek bizleri vuracak. Bu yüzden Antalya’daki her aykırı durum işimize gelir.
Ahaa şimdiden Girit’in doğusundan itibaren yukardaki trof kendisini göstermeye başlamış.
Ankara nasıl geldiğinin animasyonu:
Şu görüntüye bakın!
Bu radar verisi, Manavgat çevresine acil uyarı vermek lazım!
Meteogramları inceledim, en şiddetli yağış Alanya’yı vuracak gibi.
MGM saat 11:00 itibariyle Antalya ili sahil şeridi için uyarıyı vermiş.
Eskişehir`de bu geceden itibaren Ankara gibi kuvvetli yağmur alır mı?
Kuvvetli olmaz ama birşeyler atmadan da geçmez.
Yok mu Alanya’dan Manavgat’tan resim video yükleyebilecek bir deli? Radara bakmaktan iş yapamıyorum 🙂
Konya’nın en yağışlı mevsimi ilkbahar olsada 24 saat içinde düşen en yüksek yağış miktarı rekorları hep sonbahar aylarına aittir. Sebebi bu tarz sistemler. Konya’da kış ortasında şimşek hatta yıldırım görmemi sağlayan yine bunlar. İnşallah sana varana kadar erimezler 😀 MGM basmış kuvvetli yağışı!
Bugün bizi teğet geçecek olan yağışlı havanın bir ihtimal Didim’e bir şeyler yağdırması umudu ile güne başlıyoruz. İlkbahardan bu yana yerleri ıslatan hiçbir yağış gerçekleşmedi.
Eee hocam sen de Marmaris gibi yağışı bol yerden gidersen böyle olur 😀 Didim bu yağıştan da eli boş ayrılır, Marmaris ise şimdiden yeşilden sarıya, sarıdan kırmızıya geçen kütleleri semasında ağırlamakta.
Hiç sormayın ya.. 😦
Bu gece büyük ihtimal, ilk kez sıcaklığın sıfır derecenin altına düşeceği yerler olacaktır.
Erzurum’da geçenlerde düştü bile.
Memleketim yine gümbür gümbürmüş 🙂 ;

Arkadaşlarımdan aldığım istihbarata göre kuvvetli bir yağış da eşlik ediyormuş. Şöyle bir geribildirim aldım;
“Ben Adana’da şimdiye kadar böyle feci bir gökgürültüsü duymadım, bomba patladı sanırsın o kadar diyeyim. Ama şimdilik bitti gibi. Bir şeyler uçuştu cama çarptı falan da, kestiremedik ne olduğunu 🙂 Tabelalar düştü,alarmlar çaldı zaten :)”
Arkadaşım her ne kadar böyle dese de, ben Adana’dayken çok ciddi orajlara şahit oldum hem yağış hem de şimşek aktivitesi bakımından. O yüzden daha fecisini görmüş olmam büyük bir olasılık. 🙂
Tek kelimeyle harikaydı. 😀 Günlerdir gürleyip gürleyip indiremeyen yağmur bu sefer gürledi gürledi ve indirdi. 🙂 Defalarca yıldırım düştü. Elimde fotoğraf makinesi ile pencereler arası koşmada rekorlar kırdım. 😀 Fotoğraflar çektiğim videodan alınmış kareler.
Not: Fotoğraf kalitesi çok düşük ama anlaşılır seviyede olduğu için paylaştım.
Bu da yıldırımın videosu;
O ne yahu! Sizin mahalleye düşmüş yıldırım ! Harika ! 🙂
Çok teşekkür ederiz.
2 saattir aralıklarla yağmur etkili oluyor Esence kasabasında. İyi ki bura gelmişim çünkü yine Beyşehir’i geçtik yağışta ve sıcaklıksa 13 derece. Bir bakayım dışarı evet şu an yine hızlanmış 🙂
Bu sabah Çayeli
Çayeli sabah gökgürültüsüyle uyandı diyebilirim ve ardından aralıklarla sahil kısmının daha çok etkilendiği etkili bir yağmur..
Bu da sabahki (pek sabah sayılmaz) radar görüntüleri..Kütlenin büyüklüğü göz alıcı..
Avatarınız çok iyi 🙂
Su hortumu da oluşmuş.
http://www.dha.com.tr/dhavideogaleri.asp?vid=373334
Rize ve Trabzon…
http://www.zaman.com.tr/gundem/trabzon-ve-rize-sele-teslim/2000388.html
Dünyada insan eliyle bu kadar mahvedilip, yine de bu kadar güzel kalabilen başka bir yer yoktur sanırım. Bence bunun bir nedeni de İstanbul’un ikliminin eşsizliğidir. Şehrin havası bazen şehirden erken kalkar, bu yıllar boyu hoyratça itilip kakılmış kadına öyle bir makyaj yapar ki, sonsuza kadar onun yanında uyanmak istersiniz.
Görüntü bugüne ait.
2-3 seneye kadar bir de dev camimiz olacak bu görüntüde 🙂 Ama bu şehrin havası bazen de onun sonu olmuş Ozan. Kurulduğu günden beri defalarca büyük yangınlara kurban gitmiş. İnsan etmenini göz ardı edersek, sorumlusu tabii ki İstanbul’un sürekli esen poyrazı.
Bursa İnegöl istasyonu, White Fox’u hüsrana uğratmış olabilir 🙂 Ayrıca Güney Marmara’da 20 kg’ı geçen başka istasyonlar da var. Bu sistemin Batı Karadeniz’e yaradığı ise şüphesiz.

Hep Uludağ yüzünden! Dağ yerel bir konverjans yalanı yaratmış ve İnegöl civarını bu yerel konverjans esir almış! Normalde dağ olmasa 20-25 mm yağış düşecek yerdi orası 😦
Uludağ yüzünden yerel düzeyde hüsrana uğradım. Neyse bu bana kapak oldu 😦
Ama ama 1 dakika burada da bana hile yapılıyor! Şimdi jetonum düştü. O 50 küsür yerel konverjans yağışı 8 Ekim 2012 içinde değil 9 Ekim 2012 sabaha doğru düşmüş.
Bu kabul edilemez çünkü ben 8 Ekim tarihi sınırları içinde kuvvetli yağış beklemiyordum! Bu benim nowcasting sınırım dışında bir olay, aklayın beni!
İnegöl’deki yağışın 40.2 kg’ı dün saat 12.10 – 17.50 arasında düşmüş. Elimde belge var, özelden yollayacağım sana. Aklanman mümkün değil ama iyi halden dolayı cezanı müebbete çevirebiliriz. Cezan: Hiçbir zaman üslubunu bozmadan ve şakaları her zaman kaldırırarak ömür boyu bloga katkıda bulunman 🙂
Kanka yenildiğini kabul et bu da bir erdemdir. 🙂
Ömer, Ömeeeer!
Elinde sınırlı meteorolojik imkânları olan masum bir insan evladıyım ben, müsadenizle Fenerbahçe’nin Kadıköy’de Galatasaray’a yenildiği kadar da böyle küçük yerel hadiseler yüzünden de ben yenileyim.
Ben de bilemedim, Güney Marmara’da 30-40 mm arası alan hiçbir yer yok, 20’ler ve bir tane 56 var 🙂
Dün öğlen Çanakkale Çan’a gittim 45 dakika boyunca göz gözü görmeyen müthiş bir yağmur vardı.http://www.gazetecan.com/?p=4386 fotograflardan artık kaç mm düşmüş az çok anlaşılır.
Çan’da istasyon yok değil mi arkadaşlar? Videoya göre 30 mm aşılmış.
Başlangıç 7 Ekim 2012 Saat 21:00 – Bitiş 8 Ekim 2012 saat 21:00 olan toplam düşen yağış miktarları:

Güney Marmara’da kuvvetli yağış olduğuna dair emareler pek yok gibi… Kuvvetli yağış beklentileri havada kalmış.
Balkanlardan gelen sistemin de batıya bir faydası olmadı
Yarın otomatik istasyonlara da bakalım…
Çarşamba ve sonrasında Akdeniz’de baya etkili yağışlar olacak inşallah.Şuandaki yağışlarla hiç alakamız yok ama çarşamba Akdeniz’den sokulacak yeni kütle Akdeniz başta olmak üzere orta ve doğu kesimlere güzel yağış bırakacak gibi.



Bazı modellerin toplam yağışları şöyle.
HIRLAM
NAE
GFS
Sonunda yağmur Eskişehir`e ulaştı, 1 saattir devam ediyor yağış orta kuvvette yağıyor tam bir sonbahar havası var.
Uzunca bir süredir yolunu gözlediğimiz yağış saat 18:00 itibariyle Balıkesir de etkisini gösterdi.Yağış hala hafif orta bir şekilde devam ediyor ancak ne kuvvetli karayel ne de üşüten bir soğuk var sadece yorgun bir şekilde yağan yağmur var.Ben hava olaylarıyla ilgilenmeye başlayalı bu kadar kısır bir sonbahar girişi görmedim.Belki mayıs sonundan beri birbirinin kopyası günler yaşıyoruz Güney Marmara olarak.İnşallah kış bunun tersini yaşatır
Eskişehir`in kuzeybatısından yaklaşan bulutlar.


Bu da radar görüntüsü. Pek birşey çıkacak gibi değil.
Bugünki cephe analizim.

Bugün yağmura Pendik merkezde iskender yerken denk geldik. Manzara güzeldi. Yağmur ve şimşek beni yeterince doyurdu zaten:)
burası yarım saat içinde muhtemelen 20 kg civarı bir yağış aldı ..yollar göle döndü….
Marmara Denizi sahil şeridi hiçbir şey alamadı resmen. Ataköy-Sefaköy arası 0 çekti gibi bir şey oldu 15 dakika ya yağdı ya yağmadı.
Rezalet bir sonbahar..
Aynen katılıyorum.
Ekim’in ilk 8 günü ortalamaları:
Balmumcu:21.4 derece,yağış yok
Beyazıt:21.4 derece,0.6 mm.
Bayrampaşa:22.7 derece,0.6 mm.
Son 11 yıllık AHL Ekim ortalaması:
16.9 derece,yağış:71 mm.
Ayrıca AHL Haziran ortalaması 22.6 derece 🙂
İşimden dolayı günde 35-40 km. yol yapıyorum.
Sıcaklardan neler çektiğimi bi ben bilirim bi de Allah. 🙂
Yağışı mağışı geçtim yeter ki artık sıcaklık gündüz 20’nin altına düşsün ve duman kokulu o güzelim gri kasvetli günlere başlayalım artık. 🙂
Biz ne yaptık da bu hallere düştük böyle ? 😀
Pabucumun sistemi… Ne sistemi oldukları belli değil ama bizi deli etmek için gayet sistemli geldikleri kesin.
Tuzla’da 1 saattir çok güzel bir sağanak var. Şimşekler de olmazsa olmaz tabii 😀
Cephe girmiş mi girmemiş mi belli değil bazı yerlerd esıcaklık artmış bazı yerlerde azalmış.
Tarihi yarımadanın güneyi gibi kötü bir yer yok ya!!
Maslak’ta yağmur sonunda başladı.
Beşiktaş’ta kara bulutlar belirdi. Ama çok güçlü görünmüyorlar.
Gayet iyi gibiler? 🙂
Ümraniye kopuyor galiba 🙂
(14:00 görüntüsü bu)
Öyleymiş valla. Biz bir faydasını göremedik ama 🙂 Bu arada gökgürültüleri duyulmaya başladı burda da!
Bu hava kütlesi Balkanlardan gelirken ne bir nem kaynağı üzerinden geçiyor ne de Trakya’ya doğru düzgün yağmur oluşturacilecek bir nem adveksiyonu beslemesine sahip… Belki Marmara’nın güneyinde orta kuvvette yağar ama çoğunlukla hafif olur.
MGM’nin Marmara’daki kuvvetli yağış uyarısı havada kalacaktır.
Trakya ve İstanbul’da doğru düzgün şimşek yapması bile zor bunun, çünkü gelen soğuk cephe de sistem kadar kalitesiz görünüyor. Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyim hesabı aynı… (Bkz soğuk adveksiyonlu soğuk cephe https://havadelisi.com/2012/09/19/kisa-bir-kis-provasi/comment-page-1/#comment-31825 )
Bence Güney Marmara’da 30-40 mm arası alan yerler olacak.
Eğer şu Saros körfezi batısı civarında 5 saat içinde kütleler pörtlemesse ve orayı yağmur gösteren hangi model olursa olsun(HIRLAM, GFS ve WRF öyleler) o model senaryolarını nowcasting sırasında bugün içinde dikkate almamalıyız. Kısmen modeller ile yer ölçümleri arasında bir uyumsuzluk var. En başından yağabilir su miktarları Trakya’da daha erken düşüşe geçmiş.
Son gelen veriler White Fox aleyhine 🙂
Yalnız Ümraniye civarında olan radardaki cisim cephe değil ki, Marmara’dan beslenen sui generis (kendine has) bir kütle, Çatalca’da Çorlu’da şimşek çakması önemli…
Öff White Fox yapma işte bunu… “Bunu bilemedim” desen çok daha “sui generis” olursun.
Döndürmeyin Shevchenko’yu 🙂
Yanıldığımı düşünseydim bunu açıkca söylemekten çekinmezdim. Niye öfflüyorsunuz! Biri de Döndürmeyin Shevchenko’yu demiş.
Siz ikna olmuyorsunuz ben de şöyle açıklayayım.
Marmara denizinin üstünde de bugün bir trof vardı. Bu yüzden cephe yağışı ile o sarıların oluşum şekli birbirinden farklıydı. Bu yüzden ben Üsküdar’daki kütleye sui generis dedim.
Bugün cephe olmasaydı da yukarıdaki trof yüzünden sıcak denizden dolayı o sarılar yine de pörtleyebilirdi. Ben sadece cephe bakımından şimşek aktivitesi olmaz dedim.
Bakınız hiç Bulgaristan da şimşek çaktı mı ? Cephe tam ordan gelmedi mi ? O zaman bunu açıklayın hadi ? Buyurun! Havadelisi ve Santiago!
Daha da ikna olmuyorsanız MGM’deki yakın dostlarınızdan Kırklareli-Edirne ya da Çorlu ya da Çatalca dolaylarının radar kesitlerini rica edip isteyin, iddiaya girerim o bulutların tepe yükseliği 3 kilometreyi geçmiyordur. Saf cephe yağışı onlardı.
Santiago’nun verdiği haritada Edirne’nin güneyindeki ile Marmara Ereğlisi’nin güneyindeki kütle aynı dinamiğe kesinlikle dayanmıyor.
Şuna bak bana eksi oy atmışlar!
Ahahahaha
Ben yaş tahtaya basmam, her dediğime link veririm!
Satrep analizleri de benimle tam tamına aynı fikirde, akşam analizinde basmışlar “CF in CA [Cold Front in Cold Advection] ” damgasını !
Burada da other relevant information bölümünde bu tip cephelerin klasik soğuk cepheler kadar şimşek üretmediğini açıkca yazıyor. Şu durumda ben cephenin nasıl birşey olduğunu doğru tespit etmiş oluyorum.
Neden Üskürdar’daki kütleyi ya da Marmara Ereğlisi’ndeki kütleleri farklı gördüğümü cepheden bağımsız başka bir sinoptik duruma bağladım.
Var mı aranızda hala Sokratik sorgulayıcı yöntemlerle benimle tartışmak isteyen!
Biz bunlardan anlamıyoruz White Fox, şimşek çaktı mı? Çaktı.. Soğuk cepheden önce de çaktı sonra da çaktı 🙂 Boş verelim bunları, biraz takılayım seni kızdırayım istedim 🙂
Bunlar hep çok hukuk okumaktan oluyor. Sen bence gerçekten süper bir avukat olacaksın White Fox. Elimizde yeterli delil olmasa şimşeğin çakmadığını dahi kanıtlayabilirmişsin, bravo valla 😀 Bu hasletlerinden ilerde bol bol faydalanabiliriz umarım.
Whitefox, şu haritaya bakarsak Trakya’da da, Yunanistan’da da, hatta Bulgaristan’ın güney ucunda bir yerlerde de şimşeklerin çaktığını görebiliyoruz;

Bursa civarından Yunanistan’a kadar uzanan o muntazam şimşek hattı cephenin ta kendisi değil mi?
İşbu şimşek haritasında, şimşeklerin görüldüğü yerlerin hemen hepsinde 500 ya da 700 mb seviyelerin dinamik konveksiyon yapan yapan ULL alanları ya da troflar var. Misal Kıbrıs’tan senin Adana’da kuru orajlar yapan ( 😀 ) ordan da şimşekleri Ürdün’e Suriye’ye uzanan sinoptik mekanizma da hakiki bir troftu. Doğu Karadeniz’deki mavi renkli şimşeklerinde baş sorumlusu troftu. O saatlerde orada da trof vardı. Marmara’dakileri de trofa bağlıyorum. Bunun dışında Batı Trakya’da kara üstünde görülen mekanizma da yine üst seviyedeki soğumaya bağlı çünkü HIRLAM’a göre tam o saatlerde 850 mb rüzgarınının da Yunanistan’ın Trakya sahillerinde güneybatı bileşenleri vardı. Hatta Makedonya sahillerinde de kısmen güneybatılı rüzgar vardı. Bunlar kara kütlesine doğru sınırlı nem adveksiyonu yapınca ve öğle saatlerinde havanın da ısınması ve yukardaki soğuk yüzünden ile pörtledi.
Son olarak Kırklareli’deki izole şimşeklere açıklık getireyim. Tersten düşünerek yorumlayalım 🙂
Eğer Marmara’nın güneyindeki hattı cepheye bağlı olarak görülen şimşekler olarak kabul etsek bile yani onları cepheye bağlı fırtına hattı (squall line) olarak tanımlasak bile Kırklareli’deki izole oluşumları her durumda cepheye bağlayamayız. Bunun imkanı yok. Zira, bu sefer de onlar güneye doğru inen cephe gerisinde meydana gelmiş olur. Cephe gerisinden eğer yukarı seviyelerde dinamik mekanizmalar yoksa kümülonimbus oluşmasının imkânı yoktur.
sistem yaklaştıkça bozuluyor her zamanki gibi ankara’nın eli boş kalacak gibi.
Şu rumuzunuzu düzeltseniz yerinizi yazsanız harika olur.
teşekkür ederim. bu uygun mudur
Bence şöyle daha iyi: Karsever (Kızılcahamam/ANK, 980 m)
-Ozan
Sıcaklık düşüşü MGM’nin beklediği kadar olmayacak galiba İstanbul’da. En fazla 3-4 derece düşecek gibi.
Trakya’da doğru düzgün yağış olmazsa (ki olacak gibi de görünmüyor) soğuk cephenin arkasındaki hava ısınır. Çok doğru söylemişsin. Ama eksiyi basmışlar.
Herhangi bir zamanda yapabileceğim özel bir işim için, yıllık iznim de çok olduğundan Pazartesi ve Salı izin aldım. Bu izinde bu sistemin de etkisi çok oldu. Bakalım değecek mi.
Uzun zamandır düzgün bir yağış alamayan batı bölgelerimiz,balkanlardan gelecek güçlü bir sistemi dört gözle bekliyordu ve sonunda sistem geliyor. Ancak sistem çok hızlı ve fazla etkili olamayacak gibi :(daha çok orta ve dogu bölgelerde etkili olacak.