Takipçi Vatandaşlar , Kasım 20’sinden sonra ülkemiz coğrafyasında gerçekleşmesi ”yüksek ihtimal” atmosferik olay bu şekildir. Sevgili, saygılı, bağımsız, dokunulmaz basın organları, ”kar geliyor” yaygaralarının gazına gelip aceleci durum güncellemeleri yapmayınız. Dikkatli bir şekilde veri tabanları geniş kurumların web sitelerini bununla beraber havadeliliğine gönül koymuş kişilerin oluşturduğu saygılı, tarafsız blogları takip ediniz.
Cerkezkoy yakinlarindaki bir ciftlikte kalmaya basladim. Yaklasik 20 gun daha burada olacagim. Havada optik hadise dahil, ucaklar haric hic bir nane yok. Umarim buradayken guzel bir soguk cephe girisi yasarim da geldigime deger.
Merhaba. Bir sorum var;
Altta, 12 Kasım 2015’de çekilmiş uydu görüntüsündeki bulutun neden çok belirgin sınırları var?
Hem çok uzun, hem iki yanda hem de belli bir açı yapıp tekrar düz devam etmiş bir sınır.
evet hocam soğuk adveksiyon olmadı ki hava soğuyamadı. tabi çoğu zaman aralığı eksi değerlerdeydi ama dün gün içinde olan yağış büyük oranda + değerlerde düştü sabah tekrar yükseldi. Siz daha iyi bilirsiniz ki kar kalınlığı hava sıcaklığıyla paralel ilişki gösteriyor.
Tabi yine 1 metre vardır illaki bilgi alırsam yazarım.
Zırt pırt mesaj yazmak istemiyorum ama bu fotoğrafı paylaşmazsam size ayıp olur. Bu akşam üstü uçak izi yakalayım derken muhteşem bir şey görüntülemiş oldum. Yanardöner uçak izi (Contrail iridescent)
Bu fotoğrafı beğendiyseniz istediğiniz yerlerde paylaşabilirsiniz.
Bu normal bir uçak izi değil. Uçak iziyle birlikte uçağın uçtuğu irtifadaki yüksek nem oranının kanatlardaki yüksek basınçlı hava ile etkileşime girmesi/yoğunlaşması sonucu oluşan vortex benzeri bulutçuklar var. O bulutçuklar yapay olarak “contrail iridescent”‘e sebep olabiliyor. Ben bunu ilk kez gördüm ve fotoğrafladım.
Böyle fotoğraflar çekip paylaştıktan sonra insanların bazıları doğanın bu güzelliklerinin keyfini yaşamaktansa onları komplo teorilerine alet eder açıklamalar yapıyorlar. Yıllardır tanıdığım, üniversite eğitimi almış bir arkadaşıma bunun doğal bir olay olduğunu anlatamadım. Onca bilimsel kanıta rağmen. Neymiş, insanları “chemtrails” adı altında havadan zehirliyorlarmış. Hem bu konuya meraklıyım, hem de uçaklara meraklıyım. Nelerin neden kaynaklandığını biliyorum. Bana kimse o komplo teorilerini yutturamaz. 🙂 Basit bir 22 derecelik hale görüldüğü zaman komplo teorisi üretmeye meyilli pek çok kişi var. İnsanları tarımla, besin üretimiyle, araç egzozlarıyla, sanayileşmeyle, çağ dışı enerji üretimleriyle yeterince zehirliyorlar zaten. Uçaklarla insanlara gaz atacaklarını düşünmek mantıksızlığın daniskası. Yahu madem eğitimliler, kaliteli bir hayat sürüyorlar, o iddiaları atan çok bilmişlere değil, bilme inansınlar. Sadece yurdum insanı değil, dışarıda da bu saçma komplo teorilerine inanan çok safişko var. Onlara ne kadar delil sunsan da anlamazlar.
Valla bu İtalyanlar o kadar sık mevsimlik tahmin yapıyorlar ki buraya yazmaya yetişemiyorum. Neye dayandırıyorlar bilmem. Gelecek dedikleri ama gelmeyen soğuklar sebebiyle “üç gün dedin, beş gün dedin, aylar oldu gelmedin” şarkısını söyletiyorlar artık. En azından moralimizi yüksek tutuyorlar.
En son 26 Ekim’ de yalancı güneş fotoğraflamıştım. O günden beri denk geldiğim ilk optik hadise bugün Güneş koronası oldu.
Güneş yarı saydam bulutların arkasında göründüğünde etrafında fotoğraftaki gibi gökkuşağı renklerinde renklenmeler oluyorsa o Güneş koronasıdır. Aynı şekilde Ay koronaları da oluyor.
Eğer bu renklenmeler dairesel değil, düzensiz dağınık halde olursa yanardöner bulutlar (cloud iridescence) oluyor. Bundan hemen sonra gayet gösterişsiz bir yanardöner bulut oluşumu fotoğrafladım. Ancak paylaşmaya değmez. Koronalar ile yanardöner bulutlar sıklıkla beraber görülebiliyor.
Demin Trabzon Radarı’ na bir göz atayım dedim. Offfissimo.. Ortalık fenaymış. Facebook’ a Ardahan’ da çekilmiş bir video da eklenmiş. Nefis yağıyormuş. İçim gitti. Bakalım devran Aralık ayında dönecek mi……….
İzmit’ e de bugün mevsimin ilk karı yağdı. Şaka şaka… Kızılötesi filtreyle deneme yaptım. Rüzgârın etkisi fotoğrafta nasıl da belli oluyor. Hava durgun olsaydı hafif bir kar örtüsü varmış gibi görünecekti. https://locoturchia.files.wordpress.com/2015/11/dsc0007-copyk.jpg
Ne kötü sonbahar geçiriyoruz, koskocaman kasım ayı bomboş geçiyor. Modellerde iç açıcı değil. Kışında böyle geçerse diye korkuyorum, bir sistem geliyor , arkasından 1 ay sistem gelmiyor.😢
Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)
Evet modeller cok kotu sanirim bu dongu Kasim’in 3. haftasina kadar devam edicek.
Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)
Gene cinnetlik bir model ciktisi daha cikardi sonumuz hayır olsun.
İl Meteo Aralık ayı tahmininin devamını yayınladı. Bence gayet iyi.
Sıcaklıklar Türkiye hariç Avrupa genelinde normallerin üstünde olacakmış.
Yağış miktarı ise Türkiye ve Güney Akdeniz hariç Avrupa genelinde normallerin üstünde olacakmış.
Biz böyle kar, kış, efsane diye diye bir gün bir efsane gelecek, haftalarca, hatta aylarca kardan soğuktan kafamızı kaldırtmayacak. 🙂
Tipik pozitif AO ve NAO tahminleri… Siklonlar kuzeyden hareket edecek, Orta Akdeniz antisiklon alanı olacak ve bu antisiklonun konumuna göre de kuzeyden-kuzeybatıdan önümüzdeki günlerde olacağı gibi soğuk ve yağışlı havalar sarkacak.
Ama biz bir Akdeniz ülkesiyiz, bizim ekmek teknemiz Akdeniz! Akdeniz üzerinden sistem gelmedikçe iyi yağış alamıyoruz/alamayız. Karadeniz üzerinden gelen sistemler genelde Ülkeninin Karadeniz ve kuzeydoğu kısımlarına yarıyor. Marmara’nın kuzeyini etkileyecek birkaç deniz etkisi yağışıbu kışı güzel yapmaz, hep derim kardan ziyade yağış olmalı memleketimizde ama kar ama yağmur ama toprak en azından yılın belli mevsiminde yıkanmalı… Ülke tarımımız büyük çoğunlukla Akdeniz üzerinden gelecek yağışlı kütlelere bağımlı Pozitif salınımlar bize pek yaramaz aynı şekilde negatif salınımlarda öyle, nötr ve nötre yakın değerler her zaman bizim işimize gelir. Umarım en kısa sürede AO ve NAO aşırı pozitif halinden uzaklaşır.
Fotoğraflar çok güzel. Bu arada bildiğim kadarı ile böyle yüksek dağların tepesi her daim kuvvetli rüzgarlı olur. Siz çekerken zorluk yaşamıyor musunuz?
Dün akşamdan beri Çiseden iyi yağış alıyoruz. 😀 0,05 kg olmuştur. 😀 Kış tahminine gelirsek, totem yapmıyorum ama 1500 metrede -5’i görürsek şanslı sayılırız.
3B Meteo sitesi Aralık ayı tahminini yayınlamış. Ülkemiz bu tahmine göre şanslı konumda. Bakalım o mavi ok gerçekten bize yönlenecek mi……. Karayelli aksiyonlu sistemleri işaret ediyor sanırım.
Ya ben böyle kış tahminleri paylaşıp duruyorum ama inanın hiç öyle büyük bir beklentim yok. Kendimi kandırmış olurum yoksa. Senede bir kaç kez yağacak kar için gerileceğime, gerektiğinde üzüleceğime oluruna bırakıyorum. Optik olaylar zaten bana yeterince heyecan veriyor. Kar yağdığında da bonus veya dondurmanın üstüne dökülen çilekli sos gibi oluyor. Gelişini günler öncesinden beri takip ettiğim bir sistem varıp ortalığı birbirine katınca bir nevi zafer havası veriyor. Ego tatmini gibi bir his veriyor. Siz de benim gibi yapın. Ilık, pastırma yazlarının birbirini kovaladığı bir kış olursa üzülmeyin. Havada başka güzel olaylar da oluyor. Onların da tadını çıkarın.
Şimdi mesela normalde kar delileri karlı bir sistem sırasında sadece sistem yağış bırakmaya başladığı sürece aktif (havaya bakar halde) oluyor. Optik olaylarla da ilgilendiğiniz zaman sistem yaklaşırken göbek atmaya başlayan sirüslerle ayağa kalkıyorsunuz. Sistem geliyor, bir kaç gün yerinizde duramıyorsunuz. Sistem bittikten sonra da atmosferin üst tabakalarının soğumasına bağlı olarak muhteşem gün batımları oluşabiliyor. Optiklere merak saldığınızda yaklaşık iki kat fazla süre boyunca gözünüz yükseklerde oluyor.
Geçenlerde 2-3 gün boyunca doğru dürüst bulut bile yokken dışarı kaç defa baktığımı bilmiyorum. Bir parça sirüs oluşur da optik bir şeyler yakalarım diye bakıp bakıp durdum.
Güzel geçecek diyenler beğendim tuşuna, fos çıkacak diyenler beğenmedim tuşuna tıklasın, mini bir anket yapalım 🙂 Güzelden kasıt karlı, aksiyonlu, yağışlı vb olabilir.
Kasım ayı ortası gibi aşırı pozitif seyreden endeksler keskin bir düşüşle nötre ve negatife meylediyor. Bu durgun havalar kasım ortasından itibaren son bulacak gibi duruyor yanılmıyorsam. https://burak6470.files.wordpress.com/2015/11/adsc4b1z.png
İstanbul bölgesi 3B Meteo’ ya göre sınırda kalsa da umut veriyor olabilir. Belki sola doğru gösterip sağa doğru vurabilir.
Tabi önceki yıllardaki mevsimlik tahminlerindeki tutarlılıklarından ötürü Havadelisi sitesi yazarlarının tahminlerine hepsinden çok güveniyorum. Duygusal, çıkarcı davranmayıp en doğru tahminleri sunuyorlar.
Bana şu anki mantığıma göre genel olarak mevsim normalleri veya azıcık üstünde sıcaklıkların ve yağış miktarlarının yaşanacağı bir kış olacak gibi geliyor. Aralarda 2004’teki gibi tatminkar soğuk ataklar bizi sevindirebilir.
Doğu Kocatepe
2012’den fazla buz örtüsü, soguk Atlantik, Pozitif PDO ve çok kuvvetli El Nino. Negatif AO olacak gibi hissediyorum. Accuweather’a inat. 😀
Öngördügü yağış ve sıcaklık dağılımının kaynağı olan basınç dizilimi pozitif AO koşullarına göre hazırlanmış gibi geldi bana. Yanlış mı düşünüyorum sizce?
“High pressure to the north of the United Kingdom* for much of the winter season will result in a very typical winter for parts of northwest Europe with stretches of tranquil weather and overall near-normal temperatures.”
Havaturka da bir arkadas soguk atlantik sayesin de 1-0 one basladik falan demisti fakat soguklar neden torpulenir? Sicak deniz veya okyanuslardan dolayi degil mi? Pekala atiyorum Ingiltere aciklarin da gecen sene -5 giriyorken okyanus sogudu ve -8 -9 larin girip yine alcak basinc olusmasina sebebiyet vermez mi? Buzullarin dibi hemen nasil olsa.
Aralık için “kar yağışlı bir Aralık ayı geçireceğiz”diye bir açıklama yapıldı mı? Çünkü bu sabah coğrafya dersinde hoca bize aynen şöyle dedi.”Aralık ayı kar yağışlı geçecekmiş,sınavları aksatmamanız lazım”gibi şeyler dedi,gerçekten böyle bir şey var mı?
Bence tamamen medyatik meteorologların yanlış yönlendirmeleleri… Bakın haberleri takip edin bizim çok saçma bulduğumuz demeçler veriyorlar. Haliyle ünvanı olduğu için medyada konuştuğu için söyledikleri hiç sorgulanmadan kabul ediliyor. Ülke insanımızın kötü bir yönü maalesef. Aynı cümleleri siz kursanız çok daha farklı tepkiler alırsınız. 🙂
Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)
Gecen sene 17 Subat’ta kar yagarken cografya hocamiz yagislar alcak basincla gelir ve suan da kar yagdigina gore alcak basinc var demisti. Ben de atlayip yok hocam basinc 1025 milibar demistim. Yani her cografya hocasinin dedigine inanmamak lazim
Aaaa
:S
Bakın bu ülkede eğitim sistemi çok kötü ve çok az kişi gerçekten sevdiği mesleği yapıyor. Koskoca İTÜ profesörü veya oradan mezun olmuş meteoroloji mühendisi deniz etkisi kar yağışını bilmiyordu öğretmenin bilmemesine pek şaşırmamak gerekir.
Bizim de lisede coğrafya hocamız her sene kendince bilimsel verilerle iddiada bulunup Milas’a kar yağdırırdı. 🙂 Tabii koca kış boyunca kar yağmazdı, yıkılırdık 😀 Sadece 2004 kışında 1-2 kere sulu kar yağdı, sevincini de beraber yaşadık.
Severdim hocamı. Hala hayattaysa eğer buradan saygılar sevgiler gönderiyorum kendisine.
Merak içindeyim bu kış ve her kış olduğu gibi! Acaba diyorum “karlı mı geçecek karsız mı…sert mi olacak bu kış yumuşak mı…? Geçiş nasıl olacak ve canlı bir kış mı olacak cansız mı?” sorularına cevap bulamıyorum…
Ama kimse ümitsizliğe kapılmasın “in meteorology we trust” :)))
Optik hadiseler, yalancı güneşler, ateş gökkuşakları ülkemizde yılın her zamanında sıklıkla oluşuyor, fakat genelde fark edilmediği ve sadece kutup bölgelerinde oluştuğu zannedildiği için nadir sanılıyor. Burada bile her sene zilyon tane muhteşem optik olay olup basının, insanların ilgisini çekmiyorken Avrupa’ da dikkat çekici bir optik olay yaşandığında hemen ülkemiz basınına yansıyor. Bu konuda bilgisizliğin olması gayet normal. Ben bile yeni öğrendim. Açıkçası kutupsal sandığım yalancı güneş olaylarının yurdumuzda da gayet sık görüldüğünü geçen seneye kadar bilmiyordum.
Hava fazla parlak. Optik hadise bile yok. En azından böyle zamanlarda dinleniyorum. Optik hadiseler sebebiyle güneşli günlerde bile havaya bakıp durduğum için gözlerim çok yoruluyor. Bu sebeple aksiyonlu hava olaylarının ve optik hadiselerin olmadığı günler bana tatil günleri gibi geliyor. Haftasonu yaşanacak serinleme öncesinde optik hadiseler oluşabilir. Canı sıkılanlar ilerleyen günlerde optik hadise peşinde gözlemlerde bulunabilir.
Havalar durgun olsa da Anadolu’da takibe değer çok ilginç sıcaklık dağılımları var. Mesela 900 metredeki Eskişehir-Çifteler’de sıcaklık sıfırın altında dolanırken, hemen 24 km kuzeyindeki 1075 metredeki Kaymaz istasyonu sıradan bahar gecesi yaşıyor.
Aynı durum Ankara’da Ayaş için geçerli böyle enverziyonun olduğu yüksek basıncın etkili olduğu açık gecelerde çukurda kalmasından dolayı birçok merkezden soğuk oluyor -5’e kadar düşüyor sıcaklık orada birkaç gecedir. Şu anda mesela 1807 metredeki Elmadağ radar istasyonu 8.7 derece iken 1102 metredeki Elmadağ Barutsan istasyonu 0.9 derece ciddi bi enverziyon var.
Buranın sıkı takipçileri biliyor olmasına rağmen yine hatırlatayım diyorum, konu hakkında en iyi örneklerden birisi İzmit Cengiz Topel Havaalanı. Bazen 9 kilometre uzaklıktaki İzmit merkezi ile arasında 10 derece civarı fark olabiliyor. Bu sabaha karşı İzmit’ te 6.2 dereceyi görmeme rağmen DMİ orada -0.4 derece kaydetmiş.
Yine bu sıcaklık terslenmesinin olduğu günlerde rakım olarak evimin 30 metre kadar yukarısındaki bana kuş uçuşu bir kaç yüz metre uzaklıktaki DMİ İzmit İstasyonu ile aramda -1-1.5 derece fark olabiliyor.
Bu uzun ısrar ortalamaların altında bir kasım ayı getirir mi? Getirirse soğuk kasım=soğuk kış teorisini yine tartışır mıyız? Kasımın ilk yarısı kayıp gibi, peki ikinci yarısıyla ilgili nasıl sinyaller var? Sorular sorular…:) Bu arada kış tahmini gelecek mi bu sene? İtalyan’ı Amerikalısı farklı farklı tahminler verip duruyor, kafalar karışık baya.
Santi Hocam neresi tatsız tuzsuz Allah aşkına? Pırıl pırıl masmavi hava..güneşin en güzel hali…mis gibi kuzey yönlü hafiiiif bir rüzgar..düşen sarı yapraklar..belirginleşen kuru dallar..Akdeniz,Ege ve GüneyMarmara için balkonlarda bir ceketle oturulan akşamüstleri..hatta akşamlar! Ha bir de güneşe doğru sallanan cağnım pastırmalar…
Benim gibi subtropikler için son günler…sonra yavaştan çekileceğiz…. :)))
Santiago,
Yanlış hatırlamıyorsam bir önceki paylaşımınızda ”Chapala” kasırgasının pozitif AO etkisiyle oluştuğunu söylemiştiniz. Nasıl yani AO ve NAO bizim ve kuzey enlemleri için borusu öten bir salınım değil miydi? Eğer yanıt hayır ise aklıma sadece şu yatıyor; pozitif seyreden kuzeyli salınımlar yüzünden orta enlemdeki yüksek basınçlar güç kazandı, bunun sonucunda tropik-orta enlemler arasındaki kuzeyli rüzgarlar güçlendi ve Umman Denizi gibi subtropik bölgelerde üst seviyelerde soğumalara sebep verdi dolayısıyla artan kararsızlık böyle güçlü bir kasırganın oluşuna izin verdi. Bu söylediğim sadece tahmin, hakikaten nasıl oluştu bu siklon?
Özür diliyorum, daha önce yorumunuzu 5 dakikalık tenefüste göz ucuyla okumuştum siz de yukarı seviyelerin soğudundan bahsetmişsiniz gereksiz oldu biraz yorumum.
Bundan ilk defa haberim oldu. Bakıyorum ama görüntünün havadan çekildiği hiç aklıma bile gelmiyor. 😀 Alet güzelmiş gerçekten. Fiyatı ve özelliklerinden kısaca bahsetmeniz mümkün mü acaba?
Dji phantom vision modeli benim helikopterim fiyat olarak 2000-2200 TL arası değişiyor
2 km menzil 300 mt anlık görüntü alabiliyorsunuz tablet veya telefondan pahalı ama çok eğlenceli bir hobi tavsiye ederim
Ellerinize sağlık, resimlerden birinde. canım Bursa ovasının nasıl taş yığınına dönüştüğü maalesef çok net görünüyor. Bazen, Allah’ın yeryüzünde bize armağan ettiği bu cennet yerleri hiç de hak etmediğimizi düşünüyorum. Galiba öldükten sonraki cenneti düşünmekten, bazılarımız, yanı başımzdaki cennetleri ıskalıyor ve yok olmasını umursamıyor
Doğa aşığı birisi olarak herkese selam. Sitenizi çok beğendim, yazılanlar harika yeni üye oldum. Biraz acemilik var ama bayılıyorum kar yağışına, bu kışı dört gözle bekliyorum inşallah bol yağışlı bir sene olur.
Sen dilini bilmediğin, tanıdık kimsenin arkadaşlarının olmadığı, kocaman bir ovanın ortasına kurulu rüzgarsız bir şehirde bir kaç gün kapalı ve sisli hava yaşa da o zaman gör depresyonun kralını. 🙂 Seninki ufak bir iç sıkıntısıdır. İstanbul en azından az çok esiyor. Denize de çok uzak değilsindir. Git deniz kıyısına keyfini çıkar. Veya başka bir hobi bulmaya bak. 😉
Bir onceki mesajimda linki duzgun kopyalayamadim sanirim. Asagidaki goruntunun sonuclari ne olabilir.
Nasıl başlarsa öyle devam eder. Gelsin eksiler.
Gelmez o, törpülenir kıytırık birşey olur gelene kadar, tecrübelerime dayanarak yazıyorum 😀
Her ne kadar öğle modeli değişse de en azından kötü huylu yüksek basınçlı havaların sona ericeğinden dolayı rahatladım…
Takipçi Vatandaşlar , Kasım 20’sinden sonra ülkemiz coğrafyasında gerçekleşmesi ”yüksek ihtimal” atmosferik olay bu şekildir. Sevgili, saygılı, bağımsız, dokunulmaz basın organları, ”kar geliyor” yaygaralarının gazına gelip aceleci durum güncellemeleri yapmayınız. Dikkatli bir şekilde veri tabanları geniş kurumların web sitelerini bununla beraber havadeliliğine gönül koymuş kişilerin oluşturduğu saygılı, tarafsız blogları takip ediniz.
Yaklaşık 2 saattir yağmur ve sert rüzgar var. Bu sene moda oldu iki günde bir sistem almak. yarın da soğuk cephe girecek.
Ne! cephe mi, Sistem mi? O da ne ola ki acaba? 🙂
24 mm daha aldık
Bu ay içinde 15 günde 213 mm yağış aldık.
Ekim + Kasım (15 gün) = 893 mm 🙂
Cerkezkoy bolgesinde optik gunu. Ciplak gozle tanimladiklarim upper tanjant arc, 22″hale ve parhelic circle.
http://www.mountain-forecast.com/peaks/Mount-Rainier/forecasts/4392
https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2015/11/13/a-little-snow-forecast-for-mt-rainier-washington-60-100-inches/
Washington eyaletinde bulunan Rainier dağı için 6 günde 9 metreden fazla kar kalınlığı tahmin edilmiş. Bu tahmin abartılı değil mi?
80 inç x (2.54 santim/inç) = Yaklaşık 2 metre yapıyor.
Ahahaha 9 metre değil 2 metre dedim diye tepki görmüşüm 😀 Banı yiyeceğim 😀
Hava kirliliği haritası.
http://aqicn.org/map/turkey/#@g/35.6403/42.3424/5z
Cerkezkoy yakinlarindaki bir ciftlikte kalmaya basladim. Yaklasik 20 gun daha burada olacagim. Havada optik hadise dahil, ucaklar haric hic bir nane yok. Umarim buradayken guzel bir soguk cephe girisi yasarim da geldigime deger.
Yine yeniden fırtına + şiddetli yağış. Havadelisi alacağın olsun 🙂
Ardahan : https://instagram.com/p/9-1z0LJqYV/
Merhaba. Bir sorum var;
Altta, 12 Kasım 2015’de çekilmiş uydu görüntüsündeki bulutun neden çok belirgin sınırları var?
Hem çok uzun, hem iki yanda hem de belli bir açı yapıp tekrar düz devam etmiş bir sınır.
Hepimize bol karlı günler dilerim.
1.5 – 2 metre arası kar düşmüştür sanırım kabaca, 3 günde… Çoğu da dünden beri…
sıcaklık sorunu var.
2300 metrede bile mi?
evet hocam soğuk adveksiyon olmadı ki hava soğuyamadı. tabi çoğu zaman aralığı eksi değerlerdeydi ama dün gün içinde olan yağış büyük oranda + değerlerde düştü sabah tekrar yükseldi. Siz daha iyi bilirsiniz ki kar kalınlığı hava sıcaklığıyla paralel ilişki gösteriyor.
Tabi yine 1 metre vardır illaki bilgi alırsam yazarım.
Sıcaklık düştükçe karın kalınlığı (hacmi) artar. Bunu demek istediysen…
Önümüzdeki hafta başı daha soğuk bir sistem iniyor..
Sistem aktif şuan gökgürlüyor. radarda kırmızılar var. Senoz vadisine aşırı yağış düştü Büyükdere taştı.
Şimşekler çakıyor 10 dakikada 15-20 mm bırakan kütle karaya çıktı. konvektif fırtına hattı oluştu.
Yaylalar kara gömüldü. Şuan için yağış yüksek kesimlerde daha fazla etkili oldu.
kıyıda durum bu
Dev kütle oraj yapıyor.
köprü yıkıldı yollar kapandı
Abigail Fırtınası yarından itibaren 90mph(145 km/h)’e varan rüzgarlarıyla İskoçya’yı vuracak https://bburaks.files.wordpress.com/2015/11/img_20151111_214334.jpg?w=640
her taraf fırtına kasırga, İstanbulda yaklaşık 1 aydır yağmur yok. Yazın daha fazla yağıyor off 😦
Fena fırtına çıktı. elektrik saniyelik kesiliyor geri geliyor.
2.000 metre üstü kar kalınlığı 50 cm’ye dayandı.
Zırt pırt mesaj yazmak istemiyorum ama bu fotoğrafı paylaşmazsam size ayıp olur. Bu akşam üstü uçak izi yakalayım derken muhteşem bir şey görüntülemiş oldum. Yanardöner uçak izi (Contrail iridescent)
Bu fotoğrafı beğendiyseniz istediğiniz yerlerde paylaşabilirsiniz.
http://atmosferolaylari.blogspot.com.tr/2015/11/yanardoner-ucak-izi-11112015.html
Harika foto ..
Bu tip şeyleri bende bakü de görüyordun, ama ne olduklarını bilmiyordum aklıma hep siz geliyordunuz hocam 😀
Bu konuda biraz bilgi vereyim.
Bu normal bir uçak izi değil. Uçak iziyle birlikte uçağın uçtuğu irtifadaki yüksek nem oranının kanatlardaki yüksek basınçlı hava ile etkileşime girmesi/yoğunlaşması sonucu oluşan vortex benzeri bulutçuklar var. O bulutçuklar yapay olarak “contrail iridescent”‘e sebep olabiliyor. Ben bunu ilk kez gördüm ve fotoğrafladım.
Konu hakkında merak edenler bu linki ziyaret edebilir. https://atoptics.wordpress.com/tag/contrail-colours/
Böyle fotoğraflar çekip paylaştıktan sonra insanların bazıları doğanın bu güzelliklerinin keyfini yaşamaktansa onları komplo teorilerine alet eder açıklamalar yapıyorlar. Yıllardır tanıdığım, üniversite eğitimi almış bir arkadaşıma bunun doğal bir olay olduğunu anlatamadım. Onca bilimsel kanıta rağmen. Neymiş, insanları “chemtrails” adı altında havadan zehirliyorlarmış. Hem bu konuya meraklıyım, hem de uçaklara meraklıyım. Nelerin neden kaynaklandığını biliyorum. Bana kimse o komplo teorilerini yutturamaz. 🙂 Basit bir 22 derecelik hale görüldüğü zaman komplo teorisi üretmeye meyilli pek çok kişi var. İnsanları tarımla, besin üretimiyle, araç egzozlarıyla, sanayileşmeyle, çağ dışı enerji üretimleriyle yeterince zehirliyorlar zaten. Uçaklarla insanlara gaz atacaklarını düşünmek mantıksızlığın daniskası. Yahu madem eğitimliler, kaliteli bir hayat sürüyorlar, o iddiaları atan çok bilmişlere değil, bilme inansınlar. Sadece yurdum insanı değil, dışarıda da bu saçma komplo teorilerine inanan çok safişko var. Onlara ne kadar delil sunsan da anlamazlar.
İl Meteo, Kasım sonu-Aralık sonu için resmen döktürmüş. Aralık ayını merakla bekliyorum. 🙂
Aralık sonu-Şubat tahminleri bizim için pek açıcı değil gerçi.
http://www.ilmeteo.it/notizie/previsioni-meteo-inverno-20152016-neve-a-dicembre-i-dettagli
Bu arada bir süreliğine Trakya deplasmanına geliyorum. Büyükçavuşlu yakınlarında kalacağım. Trakya havası nasılmış bakalım.
Ya bu Il Meteo’nun “tahminleri” neye dayanıyor acaba, tuttuğuna pek rastlamadım 🙂
NOAA’da emmioğlu Giovanni filan çalışıyorsa demek. 🙂
Valla bu İtalyanlar o kadar sık mevsimlik tahmin yapıyorlar ki buraya yazmaya yetişemiyorum. Neye dayandırıyorlar bilmem. Gelecek dedikleri ama gelmeyen soğuklar sebebiyle “üç gün dedin, beş gün dedin, aylar oldu gelmedin” şarkısını söyletiyorlar artık. En azından moralimizi yüksek tutuyorlar.
3B Meteo’ da 1984-1985 kışına benzetmiş. 1984 Kasım’ı da bu seneki Kasım ayına benziyormuş. Tabi umutlanmıyorum. http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/gelo-e-neve-del-1985–novembre-ebbe-somiglianze-con-quello-attuale–76376
Hersene aynı terane 😀 1-2 tane karlı sistem dışında birşey olduğu yok, onada şükür. 😁
Şimdi nasılsınız arkadaşlar ? 😀
En son 26 Ekim’ de yalancı güneş fotoğraflamıştım. O günden beri denk geldiğim ilk optik hadise bugün Güneş koronası oldu.
Güneş yarı saydam bulutların arkasında göründüğünde etrafında fotoğraftaki gibi gökkuşağı renklerinde renklenmeler oluyorsa o Güneş koronasıdır. Aynı şekilde Ay koronaları da oluyor.
Eğer bu renklenmeler dairesel değil, düzensiz dağınık halde olursa yanardöner bulutlar (cloud iridescence) oluyor. Bundan hemen sonra gayet gösterişsiz bir yanardöner bulut oluşumu fotoğrafladım. Ancak paylaşmaya değmez. Koronalar ile yanardöner bulutlar sıklıkla beraber görülebiliyor.
KUVVETLİ FIRTINA
AŞIRI YAĞIŞ
YOĞUN KAR
OKLÜZYON CEPHE
ORAJ
GÖKGÜRÜLTÜLÜ KAR falan filan ama havadelisinde başlık yok :((
Bundan sonra Karadeniz başlıklarını sen açacaksın. Tamam mı?
Hocam sizin yazılarınızı okumak çok zevkli oluyor o yüzden istiyorum 🙂
Demin Trabzon Radarı’ na bir göz atayım dedim. Offfissimo.. Ortalık fenaymış. Facebook’ a Ardahan’ da çekilmiş bir video da eklenmiş. Nefis yağıyormuş. İçim gitti. Bakalım devran Aralık ayında dönecek mi……….
😦 https://www.youtube.com/watch?v=eGNxPsrujeQ
Ilgaz Dağı’ na kar yağmış.
İzmit’ e de bugün mevsimin ilk karı yağdı. Şaka şaka… Kızılötesi filtreyle deneme yaptım. Rüzgârın etkisi fotoğrafta nasıl da belli oluyor. Hava durgun olsaydı hafif bir kar örtüsü varmış gibi görünecekti. https://locoturchia.files.wordpress.com/2015/11/dsc0007-copyk.jpg
Kasım efsanesi olurdu.
Ne kötü sonbahar geçiriyoruz, koskocaman kasım ayı bomboş geçiyor. Modellerde iç açıcı değil. Kışında böyle geçerse diye korkuyorum, bir sistem geliyor , arkasından 1 ay sistem gelmiyor.😢
Evet modeller cok kotu sanirim bu dongu Kasim’in 3. haftasina kadar devam edicek.
Gene cinnetlik bir model ciktisi daha cikardi sonumuz hayır olsun.
Megh siklonu şu anda 3. Kategori kasırgaya eşdeğer rüzgarlarıyla (200 km/saat) Sokotra Adasını talan ediyor..
İl Meteo Aralık ayı tahmininin devamını yayınladı. Bence gayet iyi.
Sıcaklıklar Türkiye hariç Avrupa genelinde normallerin üstünde olacakmış.
Yağış miktarı ise Türkiye ve Güney Akdeniz hariç Avrupa genelinde normallerin üstünde olacakmış.
Biz böyle kar, kış, efsane diye diye bir gün bir efsane gelecek, haftalarca, hatta aylarca kardan soğuktan kafamızı kaldırtmayacak. 🙂
Linki eklemeyi unutmuşum.
http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/meteo-dicembre-2015–piogge-e-temperature-in-europa-75796
Tipik pozitif AO ve NAO tahminleri… Siklonlar kuzeyden hareket edecek, Orta Akdeniz antisiklon alanı olacak ve bu antisiklonun konumuna göre de kuzeyden-kuzeybatıdan önümüzdeki günlerde olacağı gibi soğuk ve yağışlı havalar sarkacak.
Ama biz bir Akdeniz ülkesiyiz, bizim ekmek teknemiz Akdeniz! Akdeniz üzerinden sistem gelmedikçe iyi yağış alamıyoruz/alamayız. Karadeniz üzerinden gelen sistemler genelde Ülkeninin Karadeniz ve kuzeydoğu kısımlarına yarıyor. Marmara’nın kuzeyini etkileyecek birkaç deniz etkisi yağışıbu kışı güzel yapmaz, hep derim kardan ziyade yağış olmalı memleketimizde ama kar ama yağmur ama toprak en azından yılın belli mevsiminde yıkanmalı… Ülke tarımımız büyük çoğunlukla Akdeniz üzerinden gelecek yağışlı kütlelere bağımlı Pozitif salınımlar bize pek yaramaz aynı şekilde negatif salınımlarda öyle, nötr ve nötre yakın değerler her zaman bizim işimize gelir. Umarım en kısa sürede AO ve NAO aşırı pozitif halinden uzaklaşır.
http://www.emirates247.com/news/emirates/cyclone-chapala-weakens-yemen-faces-devastation-video-2015-11-03-1.608666
http://www.accuweather.com/en/weather-news/strengthening-cyclone-chapala/53282115
Bu aralar yoğunluktan fazla takip edemedim ama geçen haftaki Chapala siklonu olağanüstü bir hava olayı. Bahsettiğimiz yer Yemen. Yani çöl. Yani yıllık yağış ortalaması 100-150 mm civarı olan bir yer. Bazı bölgelere iki gün içerisinde 600 mm’den fazla yağış düşmüş. Bu, iki gün içerisinde yaklaşık 7 yıllık yağışın düşmesi demek. Bir an için, ülkemizde bir noktaya 7 yıllık yağışın iki gün içerisinde düştüğünü bir düşünsenize. Felaketin büyüklüğünü hayal bile edemeyiz herhalde.
Uludağ havadan görüntüleme
Bulut denizi fotoğraflar rakım 1722 mt Bakacak tepe
Diğer fotoğraflar rakım 2103 mt Tutyeli tepe
Fotoğraflar çok güzel. Bu arada bildiğim kadarı ile böyle yüksek dağların tepesi her daim kuvvetli rüzgarlı olur. Siz çekerken zorluk yaşamıyor musunuz?
Rüzgar önemli bir sorun ama çekim yaptığım gün 5-10 km/h şiddetinde rüzgar vardı çekim yaparken genellikle sakin havaları tercih ediyoruz
Chapala‘dan bir hafta sonra oluşan ikinci Arap Denizi Siklonu Megh de Yemen’in Sokotra Adası’nı vuracak. Çok nadir görülebilecek hadiseler bunlar..
Dün akşamdan beri Çiseden iyi yağış alıyoruz. 😀 0,05 kg olmuştur. 😀 Kış tahminine gelirsek, totem yapmıyorum ama 1500 metrede -5’i görürsek şanslı sayılırız.
3B Meteo sitesi Aralık ayı tahminini yayınlamış. Ülkemiz bu tahmine göre şanslı konumda. Bakalım o mavi ok gerçekten bize yönlenecek mi……. Karayelli aksiyonlu sistemleri işaret ediyor sanırım.
http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/meteo-dicembre–prime-indicazioni-sul-primo-mese-invernale-75761
Ya ben böyle kış tahminleri paylaşıp duruyorum ama inanın hiç öyle büyük bir beklentim yok. Kendimi kandırmış olurum yoksa. Senede bir kaç kez yağacak kar için gerileceğime, gerektiğinde üzüleceğime oluruna bırakıyorum. Optik olaylar zaten bana yeterince heyecan veriyor. Kar yağdığında da bonus veya dondurmanın üstüne dökülen çilekli sos gibi oluyor. Gelişini günler öncesinden beri takip ettiğim bir sistem varıp ortalığı birbirine katınca bir nevi zafer havası veriyor. Ego tatmini gibi bir his veriyor. Siz de benim gibi yapın. Ilık, pastırma yazlarının birbirini kovaladığı bir kış olursa üzülmeyin. Havada başka güzel olaylar da oluyor. Onların da tadını çıkarın.
Şimdi mesela normalde kar delileri karlı bir sistem sırasında sadece sistem yağış bırakmaya başladığı sürece aktif (havaya bakar halde) oluyor. Optik olaylarla da ilgilendiğiniz zaman sistem yaklaşırken göbek atmaya başlayan sirüslerle ayağa kalkıyorsunuz. Sistem geliyor, bir kaç gün yerinizde duramıyorsunuz. Sistem bittikten sonra da atmosferin üst tabakalarının soğumasına bağlı olarak muhteşem gün batımları oluşabiliyor. Optiklere merak saldığınızda yaklaşık iki kat fazla süre boyunca gözünüz yükseklerde oluyor.
Geçenlerde 2-3 gün boyunca doğru dürüst bulut bile yokken dışarı kaç defa baktığımı bilmiyorum. Bir parça sirüs oluşur da optik bir şeyler yakalarım diye bakıp bakıp durdum.
Karadeniz ciddi sistem yaşayacak. Blogda ses çıkmasa da burayı takip eden Karadenizli arkadaşlar önümüzdeki günlere odaklansın 🙂
Sizce bu kış Türkiye genelinde nasıl geçecek?
Güzel geçecek diyenler beğendim tuşuna, fos çıkacak diyenler beğenmedim tuşuna tıklasın, mini bir anket yapalım 🙂 Güzelden kasıt karlı, aksiyonlu, yağışlı vb olabilir.
Ben idare eder diyeceğim. İkisi de değil. 😉
Şu an itibariyle güzel geçecek diyenler %50, totem yapanlar %50 🙂
Bu iyiydi 🙂
Kasım ayı ortası gibi aşırı pozitif seyreden endeksler keskin bir düşüşle nötre ve negatife meylediyor. Bu durgun havalar kasım ortasından itibaren son bulacak gibi duruyor yanılmıyorsam. https://burak6470.files.wordpress.com/2015/11/adsc4b1z.png
Nötre inebilirse 16’sından sonra sağlam bir sistem gelebilir.
Pozitiften nötre doğru keskin meyleden endeksler bana hep sağlam sistemleri hatırlatıyor hocam zaten 🙂 umarım iner…
Dikkatinizi çekti mi bilmem ama Batı Karadeniz’ in su sıcaklıkları bu sezon mevsim normallerinde görünüyor.


—
İl Meteo yeni bir kış tahmini yayınladı.
http://www.ilmeteo.it/notizie/meteo-inverno-2016-Nino-record-neve-eccezionale-video
—
3B Meteo da kış tahminlerinden birisini yaptı.
http://www.3bmeteo.com/giornale-meteo/previsioni-meteo-inverno-2015-16-in-europa-75514
İstanbul bölgesi 3B Meteo’ ya göre sınırda kalsa da umut veriyor olabilir. Belki sola doğru gösterip sağa doğru vurabilir.
Tabi önceki yıllardaki mevsimlik tahminlerindeki tutarlılıklarından ötürü Havadelisi sitesi yazarlarının tahminlerine hepsinden çok güveniyorum. Duygusal, çıkarcı davranmayıp en doğru tahminleri sunuyorlar.
Bana şu anki mantığıma göre genel olarak mevsim normalleri veya azıcık üstünde sıcaklıkların ve yağış miktarlarının yaşanacağı bir kış olacak gibi geliyor. Aralarda 2004’teki gibi tatminkar soğuk ataklar bizi sevindirebilir.
2012’den fazla buz örtüsü, soguk Atlantik, Pozitif PDO ve çok kuvvetli El Nino. Negatif AO olacak gibi hissediyorum. Accuweather’a inat. 😀
Accuweather’ın pozitif AO dediğini nerede gördün?
Öngördügü yağış ve sıcaklık dağılımının kaynağı olan basınç dizilimi pozitif AO koşullarına göre hazırlanmış gibi geldi bana. Yanlış mı düşünüyorum sizce?
Açıklamalarında bunu diyor;
“High pressure to the north of the United Kingdom* for much of the winter season will result in a very typical winter for parts of northwest Europe with stretches of tranquil weather and overall near-normal temperatures.”
Yani negatif NAO/AO.
http://www.accuweather.com/en/weather-news/2015-2016-europe-winter-forecast-seasonable-london-paris-storms-france-italy-alps/52871620
*Birleşik Krallığın kuzeyinde yüksek basınç
Ne diye bize ılık dedi o zaman bunlar? 😀
Havaturka da bir arkadas soguk atlantik sayesin de 1-0 one basladik falan demisti fakat soguklar neden torpulenir? Sicak deniz veya okyanuslardan dolayi degil mi? Pekala atiyorum Ingiltere aciklarin da gecen sene -5 giriyorken okyanus sogudu ve -8 -9 larin girip yine alcak basinc olusmasina sebebiyet vermez mi? Buzullarin dibi hemen nasil olsa.
Ezbere yapılan yorumlara aldırış etme.
Aralık için “kar yağışlı bir Aralık ayı geçireceğiz”diye bir açıklama yapıldı mı? Çünkü bu sabah coğrafya dersinde hoca bize aynen şöyle dedi.”Aralık ayı kar yağışlı geçecekmiş,sınavları aksatmamanız lazım”gibi şeyler dedi,gerçekten böyle bir şey var mı?
Sizi derslerinize çalışmanız için gaza getirmek ve heves verme amacıyla söylemiş olabilir.
Bence tamamen medyatik meteorologların yanlış yönlendirmeleleri… Bakın haberleri takip edin bizim çok saçma bulduğumuz demeçler veriyorlar. Haliyle ünvanı olduğu için medyada konuştuğu için söyledikleri hiç sorgulanmadan kabul ediliyor. Ülke insanımızın kötü bir yönü maalesef. Aynı cümleleri siz kursanız çok daha farklı tepkiler alırsınız. 🙂
Gecen sene 17 Subat’ta kar yagarken cografya hocamiz yagislar alcak basincla gelir ve suan da kar yagdigina gore alcak basinc var demisti. Ben de atlayip yok hocam basinc 1025 milibar demistim. Yani her cografya hocasinin dedigine inanmamak lazim
Aaaa
:S
Bakın bu ülkede eğitim sistemi çok kötü ve çok az kişi gerçekten sevdiği mesleği yapıyor. Koskoca İTÜ profesörü veya oradan mezun olmuş meteoroloji mühendisi deniz etkisi kar yağışını bilmiyordu öğretmenin bilmemesine pek şaşırmamak gerekir.
Bizim de lisede coğrafya hocamız her sene kendince bilimsel verilerle iddiada bulunup Milas’a kar yağdırırdı. 🙂 Tabii koca kış boyunca kar yağmazdı, yıkılırdık 😀 Sadece 2004 kışında 1-2 kere sulu kar yağdı, sevincini de beraber yaşadık.
Severdim hocamı. Hala hayattaysa eğer buradan saygılar sevgiler gönderiyorum kendisine.
Merak içindeyim bu kış ve her kış olduğu gibi! Acaba diyorum “karlı mı geçecek karsız mı…sert mi olacak bu kış yumuşak mı…? Geçiş nasıl olacak ve canlı bir kış mı olacak cansız mı?” sorularına cevap bulamıyorum…
Ama kimse ümitsizliğe kapılmasın “in meteorology we trust” :)))
Hocan iyi sallamış. 😀
Optik hadiseler, yalancı güneşler, ateş gökkuşakları ülkemizde yılın her zamanında sıklıkla oluşuyor, fakat genelde fark edilmediği ve sadece kutup bölgelerinde oluştuğu zannedildiği için nadir sanılıyor. Burada bile her sene zilyon tane muhteşem optik olay olup basının, insanların ilgisini çekmiyorken Avrupa’ da dikkat çekici bir optik olay yaşandığında hemen ülkemiz basınına yansıyor. Bu konuda bilgisizliğin olması gayet normal. Ben bile yeni öğrendim. Açıkçası kutupsal sandığım yalancı güneş olaylarının yurdumuzda da gayet sık görüldüğünü geçen seneye kadar bilmiyordum.
Böyle durgun zamanlarda, model yerine sadece diyagramlara bakıyorum, diyagramlar çok kötü uzadıkça uzuyor bu durgun havalar.
Hava fazla parlak. Optik hadise bile yok. En azından böyle zamanlarda dinleniyorum. Optik hadiseler sebebiyle güneşli günlerde bile havaya bakıp durduğum için gözlerim çok yoruluyor. Bu sebeple aksiyonlu hava olaylarının ve optik hadiselerin olmadığı günler bana tatil günleri gibi geliyor. Haftasonu yaşanacak serinleme öncesinde optik hadiseler oluşabilir. Canı sıkılanlar ilerleyen günlerde optik hadise peşinde gözlemlerde bulunabilir.
Denizden uzak ilçeler gün içi 15 dereceyi bulan sıcaklık farkıyla tam bir İç Anadolu gecesi geçirmiş dün gece https://bburaks.files.wordpress.com/2015/11/img_20151104_164131.jpg?w=385
Arkadaşlar gereksiz polemik olmaması için siyasi göndermeli mesajları yayınlamadık.
Herkes sussun hava konuşsun 🙂
Havalar durgun olsa da Anadolu’da takibe değer çok ilginç sıcaklık dağılımları var. Mesela 900 metredeki Eskişehir-Çifteler’de sıcaklık sıfırın altında dolanırken, hemen 24 km kuzeyindeki 1075 metredeki Kaymaz istasyonu sıradan bahar gecesi yaşıyor.
Çok iyi.
Aynı durum Ankara’da Ayaş için geçerli böyle enverziyonun olduğu yüksek basıncın etkili olduğu açık gecelerde çukurda kalmasından dolayı birçok merkezden soğuk oluyor -5’e kadar düşüyor sıcaklık orada birkaç gecedir. Şu anda mesela 1807 metredeki Elmadağ radar istasyonu 8.7 derece iken 1102 metredeki Elmadağ Barutsan istasyonu 0.9 derece ciddi bi enverziyon var.
Buranın sıkı takipçileri biliyor olmasına rağmen yine hatırlatayım diyorum, konu hakkında en iyi örneklerden birisi İzmit Cengiz Topel Havaalanı. Bazen 9 kilometre uzaklıktaki İzmit merkezi ile arasında 10 derece civarı fark olabiliyor. Bu sabaha karşı İzmit’ te 6.2 dereceyi görmeme rağmen DMİ orada -0.4 derece kaydetmiş.
Yine bu sıcaklık terslenmesinin olduğu günlerde rakım olarak evimin 30 metre kadar yukarısındaki bana kuş uçuşu bir kaç yüz metre uzaklıktaki DMİ İzmit İstasyonu ile aramda -1-1.5 derece fark olabiliyor.
Bir Çifteler klasiği 🙂
Maşallahımız var yine bu sene..
Bu uzun ısrar ortalamaların altında bir kasım ayı getirir mi? Getirirse soğuk kasım=soğuk kış teorisini yine tartışır mıyız? Kasımın ilk yarısı kayıp gibi, peki ikinci yarısıyla ilgili nasıl sinyaller var? Sorular sorular…:) Bu arada kış tahmini gelecek mi bu sene? İtalyan’ı Amerikalısı farklı farklı tahminler verip duruyor, kafalar karışık baya.
Yakında tüm sorular cevap bulacak 🙂 Tahmin yapacağız, Kasım ortası gibi yayınlarız..
Bana Kasım=kuru soğuk gibi geldi…:(
Bunun az-çok ne anlama geldiğini anladım, ama yine de kısa da olsa açıklama bekliyorum.
AO ve NAO’nun aşırısı bize yaramaz.. Tatsız tuzsuz havalara bir süre daha devam..
Santi Hocam neresi tatsız tuzsuz Allah aşkına? Pırıl pırıl masmavi hava..güneşin en güzel hali…mis gibi kuzey yönlü hafiiiif bir rüzgar..düşen sarı yapraklar..belirginleşen kuru dallar..Akdeniz,Ege ve GüneyMarmara için balkonlarda bir ceketle oturulan akşamüstleri..hatta akşamlar! Ha bir de güneşe doğru sallanan cağnım pastırmalar…
Benim gibi subtropikler için son günler…sonra yavaştan çekileceğiz…. :)))
Erdem abi, ne anlama geliyor ?
Vurmayın. 🙂
İl Meteo yeni bir kış tahmini yayınlamış. İtalya için olumsuz, Türkiye için olumlu görünüyor. http://www.ilmeteo.it/notizie/meteo-inverno-2015-con-neve-eccezionale-ma-le-previsioni-ufficiali-negano?refresh_ce
Yemen’den Chapala Siklonuna ait videolar ortaya çıkmaya başladı.. İlk olarak Sokotra adasını vurdu, şimdi sırada Arap Yarımadası var..
Erdem abi, o bölgede bu tip kasırgalar kaç yılda bir gerçekleşiyor?
Arap Denizinde zaman zaman güçlü siklonlar görülebiliyor, fakat bu kadar batıya, Aden Körfezine kadar gelen bu güçte bir siklon tarihte ilkmiş.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Gonu
https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Phet
Santiago,
Yanlış hatırlamıyorsam bir önceki paylaşımınızda ”Chapala” kasırgasının pozitif AO etkisiyle oluştuğunu söylemiştiniz. Nasıl yani AO ve NAO bizim ve kuzey enlemleri için borusu öten bir salınım değil miydi? Eğer yanıt hayır ise aklıma sadece şu yatıyor; pozitif seyreden kuzeyli salınımlar yüzünden orta enlemdeki yüksek basınçlar güç kazandı, bunun sonucunda tropik-orta enlemler arasındaki kuzeyli rüzgarlar güçlendi ve Umman Denizi gibi subtropik bölgelerde üst seviyelerde soğumalara sebep verdi dolayısıyla artan kararsızlık böyle güçlü bir kasırganın oluşuna izin verdi. Bu söylediğim sadece tahmin, hakikaten nasıl oluştu bu siklon?
Özür diliyorum, daha önce yorumunuzu 5 dakikalık tenefüste göz ucuyla okumuştum siz de yukarı seviyelerin soğudundan bahsetmişsiniz gereksiz oldu biraz yorumum.
Çayeli TEİAŞ istasyonu 680 mm yağış ile Ekim ayını noktaladı.
Bu da İtalya Calabria..yani çizmenin burnu… http://goo.gl/MvvLvG ne yağış belli değil! Sel seli götürmüş…
Calabria-Sicilya civarında bazı yerlerde 500 mm. yağmış deniyor.
Sonbaharda Uludağ gelinliğini giymeden son bir kez görüntüleyelim istedik
Neyle çektiniz ? Görüntü alan olarak büyük geldi bana, güzel çıkmış.
Djİ phantom model drone ile çektik videodan görüntü aldık fotoğraf çekemedik rüzgar çok fazlaydı daha net resimler alabilirdik
Bundan ilk defa haberim oldu. Bakıyorum ama görüntünün havadan çekildiği hiç aklıma bile gelmiyor. 😀 Alet güzelmiş gerçekten. Fiyatı ve özelliklerinden kısaca bahsetmeniz mümkün mü acaba?
Dji phantom vision modeli benim helikopterim fiyat olarak 2000-2200 TL arası değişiyor
2 km menzil 300 mt anlık görüntü alabiliyorsunuz tablet veya telefondan pahalı ama çok eğlenceli bir hobi tavsiye ederim
Fiyat çok iyi aslında, telefon alabilen herkes bunu da alabilir. 🙂
Araba fiyatına olanları da var ama 😀 multikopterler 😀
Madem drone’niz var …artık sizden 4 mevsim görüntüler alalım fırtınasız sakin havalarda İlker Bey…manzara müthiş… :)))
Ellerinize sağlık, resimlerden birinde. canım Bursa ovasının nasıl taş yığınına dönüştüğü maalesef çok net görünüyor. Bazen, Allah’ın yeryüzünde bize armağan ettiği bu cennet yerleri hiç de hak etmediğimizi düşünüyorum. Galiba öldükten sonraki cenneti düşünmekten, bazılarımız, yanı başımzdaki cennetleri ıskalıyor ve yok olmasını umursamıyor
Tebrikler İlker Bey ellerinize ve emeğinize sağlık bizimle paylaştığınız için teşekkürler..
Çayeli TEİAŞ istasyonu son gün atağıyla 600 mm’yi devirdi. Yağış devam ediyor bakalım son rakam kaç olacak 🙂
Doğa aşığı birisi olarak herkese selam. Sitenizi çok beğendim, yazılanlar harika yeni üye oldum. Biraz acemilik var ama bayılıyorum kar yağışına, bu kışı dört gözle bekliyorum inşallah bol yağışlı bir sene olur.
Havalar çok sıkıcı ve durgun geçiyor, çıkıp gezecek yerde bulamıyorum. 😦 depresyonadayım.
Sen dilini bilmediğin, tanıdık kimsenin arkadaşlarının olmadığı, kocaman bir ovanın ortasına kurulu rüzgarsız bir şehirde bir kaç gün kapalı ve sisli hava yaşa da o zaman gör depresyonun kralını. 🙂 Seninki ufak bir iç sıkıntısıdır. İstanbul en azından az çok esiyor. Denize de çok uzak değilsindir. Git deniz kıyısına keyfini çıkar. Veya başka bir hobi bulmaya bak. 😉
Sisli ve sessiz yerleri severim hocam. 😀