Özet:
- Orta Akdeniz üzerinden gelen ve çok hızlı hareket eden güçlü bir alçak basınç merkezi, salı günü ve gecesi iç bölgelere kısa sürede bol yağış bırakacak.
- Yağışın yoğun olduğu periyotta (yerine göre salı günü veya gecesi) bazı lokasyonlara metrekareye 3 saatte 10 kilogramın üzerinde yağış düşebilir. Yoğun yağışın kar olarak görüldüğü yerlerde karla mücadele, yağışın aynı şiddette devam ettiği süre boyunca imkansız hale gelecektir. İç Anadolu’yu tüm kıyı bölgelere bağlayan karayolları bu bakımdan özellikle riskli olacak.
- Yağışın cinsi ve miktarı kısa mesafelerde büyük farklılık göstereceği için alçak basınç merkezinin rotasını yakından takip ediyoruz.
- Ankara‘da en geç salıyı çarşambaya bağlayan gece yağmurun kara dönmesiyle merkez ilçeler genelinde 3-10 cm arası; lokal olarak (özellikle kuzey ilçelerde) 20-30 cm’a kadar kar birikimi olabilir. Yerel farklar büyük olacaktır.
- Bolu, Kütahya ve Eskişehir’de kar yoğun olacak, yerel olarak 30 cm’e kadar yeni kar muhtemeldir.
- Bu sistem etkili olduğu yerleri kısa süre içinde karla kaplayıp yerini dondurucu bir soğuğa bırakacak.
- İstanbul’da salı günü yağmur zamanla karla karışık yağmur ve yer yer kara dönebilir, ama yağış hem çabuk kesilecek hem de etkili olmayacak.
Aşağıdaki birçok yorum GFS modeli çıktılarına göre yapıldı ama olsun, silmiyoruz 🙂 Analizin büyük kısmı Mehmet Göktuğ‘a ait.
Bu kış, sahillerde hala tat vermese de iç kesimlerde yaşayan karseverler için oldukça keyifli geçiyor. Siklon üstüne siklon, kar üstüne kar geliyor. Mevsimlik tahminde belirtildiği gibi ara ara lodos da eksik olmuyor. Oldukça hareketli geçen bu mevsimi, kuzeyden inecek soğuk hava kütlesinin etkisiyle oluşan ve salı günü Anadolu’ya Orta Akdeniz üzerinden gelecek olan derin alçak basınç sistemi daha da hareketlendirecek.

GFS modelinin 13.01.2019 18Z çalıştırmasına göre siklonun hareketi.
Anadolu üzerinde daha da derinleşecek olan bu alçak basınç merkezi, sıkışık izobarları ve güçlü rüzgarlarıyla sıcak sektörde güçlü sıcak hava, soğuk sektörde ise güçlü soğuk hava taşınımına sebep olacak. Bu siklon birçok kuvvetli hava olayına gebe olarak geliyor. Ve doğrusunu söylemek gerekirse, biz havedelilerini bir süredir hem çok kararsız, hem de uykusuz bırakıyor. Nitekim bu satırların yazıldığı 13 Ocak 2019’ta dahi, modeller arasında uyumsuzluklar olduğu gibi, takip eden model çıktıları arasında da değişkenlikler var.
Dedik ya sistemi 5 gündür aksatmadan takip ediyoruz, aşağıda bu 5 günde modellerin bizi manik ve depresif duygulara iten çıktılarını görebilirsiniz:

GFS modelinin 09.01.2019 00Z çalıştırmasının 162. saatinde bu siklonu görünce oldukça heyecanlanmıştık. Günlerdir saç baş yola yola takip ediyoruz.

GFS modelinin 12.01.2019 00Z çalıştırmasında siklonun küçük değişikliklerle beraber mevcudiyetini koruması bizi daha da germeye yetti. Zira Ankara’nın doğusunda oldukça yüksek miktarda kar birikimi öngörüyordu ve böylesine dinamik bir siklonun hareketindeki küçük değişiklikler Ankara’nın merkezi ve batısını kara gömebilirdi.

GFS modelinin 13.01.2019 00Z çalıştırmasında GFS, ne kadar ısrarlı olduğunu bir kere daha gösteriyor. ECMWF modelinin siklonu ısrarla daha batılı vermesine rağmen GFS istifini bile bozmuyor. 😎

ECMWF modelinin 13.01.2019 00Z çalıştırmasında siklonu, GFS modeline göre daha batılı verdiği görülüyor. Bu durum güneyli akışlarla beraber Ankara’yı ve doğusundaki Orta Anadolu vilayetlerini uzunca bir süre sıcak sektörde tutacağı ve soğumayı geciktireceği için Ankara ve doğusundaki hava delilerini pek mutlu etmiyor. Bu durumun, İç Batı Anadolu vilayetleri için ise oldukça heyecan verici olduğunu belirtmek lazım.

18.01.2019 18Z tarihine kadar ki toplam kar yağışı miktarının, GFS modelinin 11.01.2019 00Z ve 13.01.2019 18Z çalıştırmaları arasındaki çalıştırmalara göre değişimini yukarıdaki GIF’ten izleyebilirsiniz. Oldukça heyecan verici!
Görüldüğü gibi modeller siklonun derinliği ve konumu konusunda mutabık değiller. En ufak bir değişiklikte bile kimi yerler çok az miktarda kar alabilirken, kimi yerler adeta kara gömülebilir. Bu geçen sürede modellerin hemfikir olduğu tek bir konu varsa, o da İç Anadolu’da bir yerlerin çok ama çok kar alacağı.

Yukarıdaki GIF, GFS modelinin son (13.01.2019 18Z) çalıştırmasına göre siklonun hareketi, yağış miktarı ve yağışın türünü gösteren çıktı. Bu model çıktısına bakarken siklonun dinamikliği ve modellerin yağış türünü çözmekteki sorunlarını hatırlamakta fayda var!

Yukarıdaki GIF, ICON modelinin son (13.01.2019 18Z) çalıştırmasına göre siklonun hareketi, yağış miktarı ve yağışın türünü gösteren çıktı. Bu model çıktısına bakarken siklonun dinamikliği ve modellerin yağış türünü çözmekteki sorunlarını hatırlamakta fayda var!
Aşağıda Ankara’nın 3 ilçesine ait meteogramlara bakıp bu sistemin, ilin özellikle kuzeyi ve doğusunda derin kar birikimlerine sebep olma potansiyelinin olduğunu görebilirsiniz. Modellerin hala mutabık olamaması sebebiyle, meteogramlara bakarken, değişimin meydana gelebileceğini unutmamak lazım!
Yazımızın başında bu güçlü ve dinamik siklonun, birçok kuvvetli hava olayına gebe olduğunu belirtmiştik. Orta Anadolu başta olmak üzere Anadolu’nun birçok bölgesinde önce kuvvetli güney yönlü, ardından da kuvvetli kuzey yönlü rüzgarlar esecek. Kıyılarda kuvvetli yağmur, dağlarda ve iç kesimlerde ise yoğun kar yağışı görülecek. Toroslar’da 1 m’yi, Orta Anadolu’da ise yerel olarak 50 cm’yi geçen kar birikimi olabilir! Kar, kuvvetli rüzgarla beraber tipi şeklinde yağabilir! Yağışların ardından ise kuvvetli buzlanma bekleniyor!
Havadelisi ekibi olarak Ankara merkez ilçelerinde en az 3-10 cm, kuzey ve ilçelerinde ise en az 15 cm kar birikimi bekliyoruz. Yağışın cinsinden bağımsız olarak Çarşamba günü gelecek olan soğuklar kuvvetli buzlanmaya sebebiyet verecektir. Çarşamba sabahı trafikte ve hatta yürürken de dikkatli olmakta fayda var.
Böylesi güçlü ve dinamik bir sistemin değişkenliklerini göz önüne alarak tahminimizdeki sapmaları ve son durumları bu başlık altında aktif olarak güncelleyeceğiz.
Kütahya’da 15 Ocak 2019 tarihinde görülen kar yağışı(Yağışın ilk saatlerinden itibaren başlıyor)
36 saat uyumayınca sonraki 2 gün pc yi acamadım az da hasta oldum anca paylaşabiliyorum
15-17 Ocak sistemi Rize yöresi için son 23 ayın en kuvvetli sistemi oldu.
500m rakım üstünde 40-50 cm örtü oldu.
Kıyılarda da sulu kar yağışı görüldü
https://53elnino.files.wordpress.com/2019/01/img_2449.jpg
https://53elnino.files.wordpress.com/2019/01/img_2441.jpg
https://53elnino.files.wordpress.com/2019/01/img_2466.jpg
https://53elnino.files.wordpress.com/2019/01/img_2467.jpg
Ocak ayını kapattık gibi görünüyor İnşallah kış bitmeden kıyılarda da örtü yapabilecek bir sistem yaşarız.