Bir Sinan Şahinoğlu ve Mert Baştürk analizidir, Havadelisi ekibinin katkılarıyla…
————
Halk Özeti (Lord değilseniz okuyun):
- Pazar (5 Şubat) gününden itibaren gerçekleşecek olan yağışlar, Marmara’da Silivri – Terkos hattının batısı ile, ülkenin bütün iç bölgelerinde genellikle kar şeklinde olacak.
- Geri kalan tüm sahil bölgelerinde ve Güneydoğu Anadolu’nun alçak yerlerinde, kısa süreliğine veya çok uzun bir süre sulu kar, karla karışık yağmur ve yağmur görülebilir, hatta görülecek.
- Yani, yaklaşan sistem, yağışı her yerde sürekli kar formunda tutacak kadar soğuk değil. Bunu baştan kabul edelim, sonraki maddeleri daha bi sakin kafayla okuruz.
- Akdeniz sahil şeridinde kuvvetli yağmur ve gök gürültülü sağanaklar var.
- İç Anadolu’nun güneyi ve doğusunda, Akdeniz’de Toroslar boyunca, ayrıca Doğu Anadolu’nun güneyi ve Malatya-Tunceli-Bingöl hattında kar yağışları, Anadolu’nun diğer yerlerine göre daha kuvvetli olacak.
- Ankara’da durum karışık. Güney ve doğusu daha şanslı olmakla beraber, modellerde hâlâ bir mutabakat yok. Birkaç santim ile de yetinebilir, 15-20 santime varan bir yağış da görebilir. Güncel bilgileri paylaşacağız.
- İstanbul’un büyük kısmı, bu sistemi karla değil şiddetli rüzgarıyla hatırlayacak. Kuzeyli rüzgar, özellikle pazar günü, Avrupa Yakası’nda zaman zaman saatte 100 km ile veya daha hızlı esebilir (Karadeniz’de kompakt alçak basınç / vorteks oluşacak). Rüzgar hamlelerinin hızı anlık olarak saatte 120 km’yi bulabilir. Hava, deniz ve kara trafiği son derece olumsuz etkilenecek. Boğaz köprüleri riskli olacak. İstanbul Havalimanı’nda iniş kalkışlar fırtına ve tipiden dolayı aksayacak. Şehrin Trakya çıkışındaki karayollarında da tipi olacak. Risk almayın. Dışarıdan yemek söylemeyin, kuryeleri riske atmayın.
- İstanbul’da yağış, pazar günü öğle saatlerinden itibaren, zamanla, şehrin batısında, Boğaz çevresinde ve Anadolu Yakası’nın yüksekçe semtlerinde karla karışık yağmur ve kara dönüyor. Fakat pazartesi sabahından başlayarak -şehrin en batısı ve yüksek (200 metre üstü) yerleri hariç- tekrar karla karışık yağmur ve yağmura dönecek.
- İstanbul’da pazartesi akşamı ise sıcaklıklar yeniden kar değerlerine inecek ve bu sefer deniz etkili kar (DEK) sağanakları başlayacak. Bu aralıklı kar ve sulu kar,
Çarşamba akşamınahafta boyunca (ama Perşembe’den itibaren etkisi azalarak) devam edecek. İstanbul’un Anadolu Yakası’nın Marmara ve Karadeniz sahil semtlerinde, maalesef, kayda değer ve lezzetli bir kar örtüsü beklemiyoruz.Yağışın duracağı anlarda özellikle sahil semtlerinde ve gündüz erime kaçınılmaz olsa da, İstanbul’da salı akşam saatlerinde ve çarşamba sabahı Kadıköy-Kartal sahil hattı dahil her yerde kartopu oynanabilecek. Karın kalitesi, her zaman olduğu gibi, yükselti arttıkça artacak. Kadıköy’de belki sadece parklarda ve bahçelerde düzgün kar olacak, ama olsun.
Kayak pistlerini uzun süre kapalı bırakan ve karla kaplı alanlar bazında 1950’den bu yana en fakir yıl olarak tarihe geçen 2023 kış mevsimi, Ocak ayının son haftasıyla birlikte kendini affettirmeye başladı. Biz bu satırları yazarken İç Anadolu’da yer yer hatrı sayırı kar yağışları oldu, bu yağışlar halen de yerel olarak devam ediyor. Sözü fazla uzatmadan sistemin durumunu analiz edelim, nerelerde rüzgar kuvvetli esecek, kar yağacak gibi soruların cevabını siz değerli takipçilerimize aktaralım.
3 Şubat 2022 Cuma günü kıta Avrupa’sına giriş yapan İZLANDA VE KUZEY KUTBU KÖKENLİ soğuk hava dalgası aşağıdaki animasyondan da görüleceği üzere Doğu Avrupa üzerinden ülkemize doğru yöneliyor ve gerekli koşulların oluşmasıyla birlikte hem Karadeniz’de hem de Doğu Akdeniz’de tepki alçak basınçlarının oluşmasına sebep oluyor. Bu alçak basınçlar önümüzdeki günlerde ülkemizin büyük bölümünde bol yağış ve kuvvetli rüzgarlara sebep olacak.
Fakat maalesef, sistem İzlanda kökenli olduğundan, Sibirya kökenli sistemlere göre daha nemli ve daha ılık. Yağış miktarları çok olsa bile, kıyılarda ve alçak kesimlerde yaşayan kar severler biraz saç baş yolacak. Bunlara yazımızın ilerleyen kısımlarında detaylı olarak değineceğiz.
Doğu Akdeniz’de oluşan alçak basınç sisteminin kuzeydoğu yönünde harekete başlamasıyla birlikte Akdeniz kıyılarında kuvvetli yağmur ve fırtına, Anadolu’da ise yoğun kar yağışları görülecek. Özellikle Malatya – Tunceli çevresindeki kar yağışlarının diğer illere nazaran daha yoğun olacağını, son model çıktılarına aşağıdaki animasyona bakarak söyleyebiliriz. Bu illerde yaşıyorsanız 5-8 Şubat arası yola çıkma vb. planlarınız var ise gözden geçirmenizi, güncel uyarılar için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nü takip etmenizi öneririz. Karadeniz’de ise durumlar biraz daha karışık, çünkü Gürcistan açıklarında bir alçak basınç merkezi oluşuyor ve kendi etrafındaki dönüş ile birlikte yağışı çevresinde topluyor. Bu alçak basıncın nerede oluşacağı ve nereye yöneleceği halen belirsiz olduğu için henüz net bir şey söyleyemiyoruz.
Batı Karadeniz ve Doğu Marmara’nın yüksekleri de yağışları yoğun kar olarak alacak ama İstanbul’dan doğuya doğru gidildikçe pazartesi gecesine kadar sahil şeridinde yağışın formu karla karışık yağmur ve yağmur olarak gerçekleşecek. Karadeniz siklonunun batıya ittirmiş olduğu soğuk hava, Pazartesi gecesi tekrar doğuya hareket ederek yağışların karla karışık yağmur ve kar formunu almasını sağlayacak.
Ülkedeki genel durumdan bahsettikten sonra İstanbul için ayrıntılı konuşabiliriz.
İSTANBUL ÖZEL
İstanbul’da Cumartesi günü görülecek sağanak yağışların hemen ardından Pazar sabah saatlerinde İzlanda’dan kopup Köstence’den Karadeniz’e çıkan alçak basınç merkezi ve beraberinde gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek.
Pazar sabah saatlerinde şehrin büyük kısmında yağmur olarak başlayacak olan yağış saatler ilerledikçe yerini kar yağışına bırakacak. Alçak basıncın getirdiği yoğun yağışa ek olarak çok şiddetli yıldız fırtınası görülecek ve hamlelerin hızı saatte 120 km’yi bulabilir! Pazar gününden itibaren Çarşamba öğle saatlerine kadar rüzgarın kuvvetli esmesini, hava-kara-deniz ulaşımlarını etkilemesini bekliyoruz.
Karadeniz’den gelen alçak basıncın nereden karaya çıkacağı ve hangi bölgeleri daha çok etkileyeceği daha netlik kazanmadığından kesin bir şeyler söylemek mümkün olmasa da, karaya çıktığı yere ve batısına Karadeniz’in nispeten ılık deniz havası pompalanacak.
Pazar gece yarısından itibaren ise alçak basıncın yaklaşmasıyla birlikte 850 hPa soğuğu batıya itilecek ve rüzgar karayelden yıldıza dönecek, bu geçiş esnasında hava sıcaklığının İstanbul’un batısı (Silivri ve Çatalca) hariç hızlıca artmasını, ve hatta şehrin büyük bölümünde yağışın formunun karla karışık yağmur ve yağmura dönmesini bekliyoruz. Başakşehir, Beylikdüzü vb. yüksek rakımlı ilçelerde kar yağışı devam edebilir fakat bir yandan da şıp şıp seslerinin duyulması muhtemeldir. Maalesef bu sistemde soğuk şiddetli değil, ayrıca Karadeniz deniz suyu sıcaklıkları da 1982’den bu yana bu mevsimdeki en ılık durumunda. Dolayısıyla yağmura ve sulu kara dönüş kaçınılmaz.
Sınır-başlangıç koşullarını GFS modelinden alıp çalıştırdığımız WRF modeli ise, Pazar günü Avrupa Yakası’nın 100 metre ve üstünde kar yağışı olarak başlayacak yağışın akşam saatlerine doğru rüzgarın doğu bileşeninin artmasıyla birlikte, ilin en batısı hariç, tamamen karla karışık yağmur ve yağmura döneceğini gösteriyor. Anadolu Yakası’nın doğusunda ise yağmur olarak başlayıp yine öyle devam edecek.
3 Şubat 2023 ECMWF 00Z sınır başlangıç koşullarıyla yapılan WRF modeli simülasyonunda ise en yüksek kar kalınlıkları aşağıda görülmektedir. Binkılıç ve çevresi efsane ama diğer yerler büyük ölçüde hüsran.
BU KAR KALINLIĞI DA DEĞİŞECEK
Pazartesi akşam saatlerine doğru alçak basınç merkezinin etkisini kaybetmesi ile soğuklar şehre tekrardan hücum edecek. Üst seviyedeki rüzgar ve nem uyumu ile birlikte Karadeniz bu sefer deniz etkisiyle kar (DEK) üretmeye başlayacak. Şu an için, Pazartesi akşam saatleri ile Çarşamba sabah saatleri arasında -Cuma’ya da uzayabilir- şehrin genelini sağanaklar şeklinde etkileyecek DEK’ler bekliyoruz. Bu periyotta yağışların daha sık hatta neredeyse sürekli olabileceği iç ve kuzey semtlerde sıcaklık sorunu muhtemelen olmayacak, ama yağışın durduğu yerlerde sıcaklık hızlıca artacak, erime kaçınılmaz olacak. Öyle bile olsa Moda’daki kar severler bu zaman dilimine odaklanmalı. Güncellemeler oldukça başlığın yorumlar kısmında yazacağız… Herkese bol karlı sistemler 🙂
Ben şöyle bir albüm hazırladım bir hikaye şeklinde anlatmak için. Bu ortamda bu kadar oldu çok detaya giremedim.
https://photos.app.goo.gl/7L3ybnvrw3oDfV939
Ülkemiz inanılmaz bir acı yaşıyor. Hepimizin başı sağ olsun arkadaşlar. Belki pek zamanı değil ama yaklaşık 2 saattir neredeyse aralıksız bir kar yağışı var. Sıcaklık benim balkon termometreme göre 0,0 derece ve bu arada tam 4 kez de gök gürültüsü işittik. Konumum Erenköy-İstanbul rakım 45mt.
Gözlem vs Tahmin
Depremden etkilenen herkese çok geçmiş olsun.
Dün hava delilerinden Nehir, Mert, Tolga, Berke ve Uğur ile Binkılıç taraflarına yaptığımız geziden fotoğrafları arşiv olması adına buraya ekliyorum.

Görsel açıdan harika bir akşam oluyor fırtınasıyla ve tipisiyle. Sıcaklık biraz daha düşük olsaydı inanılmaz şeyler olurdu.
An itibariyle Konya açılışı yaptı. Orta kuvvette ince ince yağmaya başladı. Bu akşam ve gece yoğun, Pazartesi tipi ve Salı günü hafif olmak üzere yaklaşık 48 saat boyunca kar bizimle. Son GFS’ye göre sistem sonu 20 cm’i geçme ihtimali var.



Bu akşam:
Yarın:
Salı gece:
yagis alamayan yerler de guzel yagis alir umarim artik.
Elinize sağlık. Güzel fotoğraflar paylaşmak dileğiyle
Çok teşekkürler, aklınıza emeğinize sağlık.
Ben SincapEvler Safaalan’da pozisyonumu aldım. Yağış yok, 20 dak önce 2 C olan sıcaklık şu an 1.5 C. Basınç hafif yükseliyor.
Sabah kalktığımızda bakalım neyle karşılaşacağız 🙂
Herkesin gönlünce olsun
Videolar anlatıyor 🙂 Şu an 5 cm civarı bir kar var. Henüz 0C’nin altına inemedi sıcaklık.
[video src="https://havamel.files.wordpress.com/2023/02/wp-1675589102271.mp4" /]
[video src="https://havamel.files.wordpress.com/2023/02/wp-1675589102330.mp4" /]
Elinize emeğinize sağlık, zevkle okudum.
Büyük emek var. Teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık üstadım. Böyle güzel analizleri de özledik, kar yağışları gibi…
Ey Spank, ordaysan iki kere tıklat! 😁
havadelisi.com kalitesiyle heyecanlı bir haftaya hazırız.
Eskişehir olarak yıkıldık. Bu kadar güzel bir konumda alçak basınç oluştuktan sonra izleyeceği rota aynı güzellikte değil benim için. Çukurova’dan değil de Fethiye-Sinop doğrultusunda Anadolu Yarımadası’na çıkarma yapmalıydı 😦

Neyse ki 2-3 gündür yağan kar ile bir nebze keyfimiz yerine geldi. Umarım yağmayan yerlere de yağar. Özellikle pazar günü Muğla’dan gelecek kar haberlerini bekliyorum bu sistemde. Merkezde ve genel itibari ile 600 metre üstünde başladı bile.