Havayla tıpkı bizim gibi kafayı bozmuş arkadaşlarımızdan Fatih Bey’in pek yerinde olarak tespit ettiği gibi, serin ve yağışlı havanın bize Ortadoğu’dan geldiğini Balkanlar, Sibirya, Orta Akdeniz filan duysalar herhalde epey bozulurlardı. Atmosferin üst seviyelerindeki yolları tercih ederek güneyimizden sokulan bir serin hava kütlesi, biraz yağmur yağdırdı.
Gerçi bu havanın ne serinliği serinlik, ne de yağışı yağış. Bugün (Salı) saat 15’te ölçülen sıcaklıklar aşağıda. Mesela Ankara’nın kendi mevsim normalinden hala 8-9 derece fazlası var. Antalya, dün sanki hiç yağmur yağmamış gibi yine 35 dereceye vurmuş. Sabah burada Maslak’ta düşen damlalar asfaltın rengini tam olarak değiştiremeden bitiverdiler. Sıkıldık artık.
Yani herkes iyi olduğu işi yapmalı, Ortadoğu’nun bu taraklarda bezinin olmadığı belli. Kebap, humus, Hatay mutfağı filan bundan çok daha iyi.
Neyse, bugünden başlayarak havalar kuzeybatıdan doğru da serinleme eğilimine giriyor. Bu demek oluyor ki önümüzdeki günlerde sonbahar sağanakları daha fazla yerde görülebilir… Editörümüz Santiago sağ olsun, model çıktılarından bir kolaj yapmış, aşağıya alıyorum.. İlk olarak MM5:
Yunan WRF’si:
ECMWF:
GFS:
ODTÜ’nün WRF’si (bizimki):
Bakırköy MM5 meteogramı (MGM):
——————————
Asıl yağışlı ve serin sistem haftaya gelecekmiş gibi duruyor ama ona daha var… Yeni başlık açılana kadar, güncel hava olaylarını ve gelecek haftanın tahminlerini bu başlık altında paylaşalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.
selam,
dün kısa bir G.antep gezisi yaptım. Uçağa binmeden önce sabah İstanbul yazdan bir güne uyanıyordu. hava saat sabahın 5’i olmasına rağmen sıcaklık 20 dereceydi..Pilot Antep için gök gürültülü sağnak yağış anonsu yapınca ve yolculuğu planlanandan 20 dakika kısa sürede bitireceklerini söyleyince bişeyler olacağını anladım. Hakikaten Antep’e yaklaştığımızda pırıl pırıl hava yerini Suriye üzerinden gelen kapkara bulutlara bıratı. daha havadayken ard arda çakan şimşekleri gördüm. müthiş bir manzaraydı. sonra indik. orda da ilk etapta hava 20 dereceydi sonra tam artık hava gece gibi karardıktan sonra fırtına başladı. şimşekler, sağanak ve iri dolu yaklaşık 15 dakika sürüp yerini sakin yağışa bıratığında sıcaklık 13 dereceye düştü… suriye üzerinden gelen yağışın bu derece havayı soğutması neteresandı….
Yeni başlık ne zaman açılacak 🙂
Yarın
Ben de açacağum. 🙂
Ben vazgeçtim çok ezik bir sistem bu, kuru soğuk anca..
İstanbul’un bir köşesine yarın 13 mm bıraksın vay bee derim. MGM’nin Marmara’nın güney ve doğusundaki kuvvetli yağış tahminine de hiç anlam veremedim.
Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında ciddi serinleme var;



Ama Güneş görünmeye başlayınca yarım saatte tavan yapar bu sıcaklıklar;
Gerçi hiç değilse önümüzdeki 1-2 saat için böyle bir olasılık yok gibi görünüyor;
Bu Ortadoğu Eskişehir’e epey yaradı. Sık sık ziyaret etsin bizi ben sevdim.
Soğuma daha çok üst seviyelerden geldiği için ilkbahardaki gibi konvektif yağışlar oluyor, yağışın coğrafi dağılımından da belli. Bu mevsim için ilginç.
White Fox sen ne dersin?
Kesinlikle katılıyorum. İlkbahar yağışlarından farkı yok. Dün, Eskişehir kent merkezinin güney tarafları yıkılırken kuzeyinde çok olsa 1-2 kg’lık bir yağış düştü. Geçtiğimiz sene Ekim ayında cephesel yağış gelmiş, ayın 15’i civarında küçük bir kış provası yaşamıştık. Ondan önceki sene ona keza, Ekim ayının ilk haftasında sulu kar bile yağmıştı kent merkezine. Bu sene farklı.
Ozan ile hemfikirim, tek katılmadığım nokta sistemin geldiği yerin neresi olduğu, dolayısıyla aslında başlığa da pek katılmıyorum.
Esasen sistem Ortadoğu’dan gelmedi, bulutlar oradan geldiği için oradan gelmiş gibi izlenim yaratıyor 🙂 Bence kökeni Ortadoğu değil.
Hatırlarsanız 28 Eylül 2012’de Faseay şurada ( https://havadelisi.com/serbest-kursu/comment-page-75/#comment-32301 ) uydudaki bulutlardan söz etmişti. İşte o gün sistemin başlangıcıydı. Orada çok zayıf bir yukarı seviye alçağından (ULL) bahsetmiştik. O ULL Türkiye üzerinde oluşmuştu.1 gün sonra yani 29 Eylül’de onun İç Anadolu’ya çıkacağını orada da güçleneceğini düşünmüştük. https://havadelisi.com/serbest-kursu/comment-page-76/#comment-32320
Ama İç Anadolu’ya değil, güneye Akdeniz’e gitti ve orada güçlendi. Sistemin çekirdeği sonra Kıbrıs çevresine oturdu. 30 Eylül 2012’de saat yönünün tersi yönünündeki spininin etkisiyle adveksiyon yaparak Lübnan, İsrail üzerinde güneyden kuzeye çıkışlı kütleleri tetikledi. https://havadelisi.com/serbest-kursu/comment-page-76/#comment-32333 (Bunun en önemli sebebi yazdan kalan sıcak deniz ) Bu bulutlar Hatay’a kadar çıktılar, bulutlar Ortadoğu’da oluştular ama onları yapan Ortadoğulu değildi.
Kısaca olayları başlatan Türkiye’nin hava sınırları üzerinde oluşan bir ULL olduğu için ben sistemi Ortadoğulu olarak görmüyorum. Bildiğin Türk yani.
Ordu Kumru ilçesinde sel..
http://espiye1976.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=5&action=edit&message=1#post_name
Mehmet Bey sonunda .jpg .jpeg .png .gif gibi resim uzantıları olan adresi vermeniz lazım, resim yükleme kısmını biraz daha dikkatli okuyun, çok kolay… bu şekilde erişemiyorum… – Ozan
Bugün Ankara çukuru tarafındaki atmosferik hareketlenmeleri kızlar yurdunun önündeki çimlik alanda arkaşlarla çekirdek çıtlayarak izliyorduk.
1 saat sonra hava marsık gibi olunca biz dağılıp yurtlarımıza kaçtık.
Radarki görüntüsü hücre bölünmesini andırıyordu.
Sonra feci şekilde indiriverdi. Kocaman kocaman taneler düşüyordu. Giderek sıklaştı.
Dün Adana’daki gibi kuru orajlardan olmadığı için kendimi şanslı hissediyorum.
Aman Ankara orajını da bilmesek 😀
4 dakika şiddetli yağar , sonra 15 dakika çiseler, en sonunda da biter. Pabucumun orajı.
Bugün Eskişehir`de kuvvetli yağmur vardı. Yarım saat çok hızlı yağdı ondan sonraki yarım saat orta kuvvette devam etti. Son zamanlarda bugünkü kadar gökgürültüsü işitmemiştim, arabaların alarmları susmak bilmedi.
Doğu Akdeniz epey hareketli görünüyor;


Saat 21:52’de telefon bağlantısı kurduğum Adana’daki annem , sürekli olarak gök gürlediğini ama yağış düşmediğini bildirdi 🙂
Anglofonların “dry thunderstorm” dediği kuru fırtına anlaşılan. Ama MGM saat 22:45’te uyarı yayınlamış;
Virga olan yerler de yani yere düşmeyen yağışlar da böyle görünür.
Maks radar görüntüsünün üstündeki kısım kütlelerin kuzey-güney eksenindeki yatay kesitidir. Benzer şekilde sağ taraftaki de doğu-batı eksenindeki kesit görüntüsüdür.
Bazen yağış radarda sarı görünmesine rağmen doğru düzgün yağış düşmemesinin yer seviyesine doğru(yani kuzey-batı eksenli olanın alt kısmında, doğu-batı eksenli olanın da sol kısmında) kütlelerin boşluklara sahip olması ya da yeşil renkte olması (ya da başka ifadeyle skalanın düşük reflectivity’e sahip renklerinde olması) ile açıklanabilir.
Bunun dışında virga olan yerler de yani yağışın yer seviyesine ulaşmadığı durumlarda aynen böyle gözükür.
Elimde MGM Hatay Radarı ile kendimi Adana sokaklarına attığım bir sistemdi. 🙂
Şimşekler disko ışığı gibiydi ve hatta video çektim ve güzel bir kıvılcım tarlası yakaladım. İnternet sorunum hallolunca paylaşacağım. Fakat yağış çok az oldu. Annen Özal taraflarında ise sanıyorum hiç düşmemiştir oraya. Bizim Stadyum tarafında sadece yerler ıslandı ve durdu.
Yağmasa da gürledi, nefes aldık, klimalar sustu. 😀
Dikkat! Karadeniz’de meşe yaprağı oluşumu var. 😀

Her yerden patlıyorlar;

İstanbul’a yazık olacak.
Beşiktaş’ın Kadıköy’ün dibine kadar gelir o batıdaki kütle ama en iyi ihtimal yeşil renkte silinmeye yüz tutmuş enkazını alırsınız. 🙂
——
Bugün saat 14:00 sularında Bilkent’te gürültülü patırtılı bir sağanak vardı, ticaret hukuku dersine sınıfça yıldırım sesleri yüzünden doğru düzgün odaklanamadık.
Tekirdağ ve Muratlı’da çok sayıda yıldırım ve şimşek eşliğinde kuvvetli sağanak yağış gördük. Muratlı’da bir saatte 33 kg yağış oldu. Özlemişim aksiyonu!
Günün şimşek özeti
İskenderun Körfezi’nde de hareket var;

Karadeniz’de şov var 🙂

Ordu’da muhteşem şeyler oluyor olmalı. Umarım can kaybı olmaz o bölgede.
Bugün hafta tatilimdi.Modellere güvenip tatil günümün keyifli geçeceğini düşünmüştüm ama hayal kırıklığına uğradım.
ODTÜ WRF’ine göre ülkemizin üç köşesinde 6 Ekim’e dek çok ciddi yağışlar belirmiş.


Doğu Akdeniz’e çöreklenmiş, deniz etkisiyle güçlenen bir yağış var gibi. Yanılıyor muyum ? İkinci bir İspanya vakası kapıda mı, yoksa WRF biraz abartmış mı?
Evet bunun da İspanya ile benzerlik gösterdiğini söylemek WRF modeline göre doğru. Lâkin, ben 267- 243 mm gibi değerleri çok aşırı buldum. Zira WRF’nin 500-700-850 yükseklik konturlarının dizilimi Hatay civarı ve Kıbrıs’ın ucu için bu derecede yağış yapabilecek nem adveksiyonunu üretmeye pek de uygun değil. Belki 40-80 mm olmalıydı. İlave olarak şunları da belirteyim, ne yazık ki kütleler WRF modeline göre Kıbrıs Hatay Mersin üçgeninin içinde döneceği için konveksiyon sürekli olarak güçlü devam edemez.
Gece çok iyi şimşek çaktı Tuzla’da ama yağışı yakalayamadık.
Düzeltiyorum, Tuzla’da yarımadanın uç tarafına doğru kalan Mercan bölgesi çok iyi yağış ”almış” 😀
Bayrampaşa’da saat 00:50-01:40 arasında 2,4 kg. yağış düştü 🙂 Zaten bi tek benim buraya yağdı galiba.Bi de şimşekler yüzünden işe geç kalma sebebim oldu.
Dünkü yağış haritası… Simav, Eskişehir ve Isparta istasyonları ilk 3’te kendilerine yer bulmuş.
Bugün de önümüzdeki 12 saat içinde Marmara’da özellikle Körfez çevresi, Yalova dolayları ve İstanbul’un Marmara tarafları ile Çekmeköy dolaylarında yer yer sağanaklar görülebilir.
Beşiktaş-Sarıyer arası nasibini alır mı dersin White fox? Bu yağışlarda meteorolojik uyarıya mahal var mı?
Yok oralar da damla bile düşmeyebilir. Çünkü Avrupa yakasının üst seviye rüzgar dağılımı ile Anadolu yakasında çok farklı.. Kadıköy’e Üsküdar’a kümülüsler Marmara’dan sürükleniyor. Kartal’a körfez tarafından ama Çatalca’ya Karadeniz’den…
Dünkü gibi duraylı bir güneydoğulu rüzgar dağılımı bugün olmadığı için Sarıyer dolaylarının hiç şansı yok. Anadolu yakasında da zaten benim beklentim bir iki gün önce Ozan’ın dediği gibi “yağdı ama asfaltın rengini değiştiremedi” türünden sağanaklar olur. Şimşek kapasitesi dün geceki gibi olmaz. Radar yeşil tek tük yapılar olur.
Sonuç 🙂

Nitekim yağmadı.Öngörüne sağlık.
mgm kızılcahamam çevresi dahil olmak üzere uyarı vermiş ama radardada havadada bişey yok nasıl bi tahmin oldu anlamadım.
Yağmur bulutları Darıca ve Bayramoğlu sahilini yalayarak geçti ve ben kahrımdan ölüyorum. Şimşekler adeta bana gülerek geçti. Bizimle uğraşma der gibiydiler.
Şu an gördüğüm şimşekleri tek bilen White Fox sanırım…
Arap sonbaharı bu olsa gerek!
Ahaha on numara espri, yazının başlığı da olurmuş hani 🙂
koptum bu yoruma:D
“Ortadoğu Soğukları” Eskişehir’de bugün etkili oldu nihayet. Güncel hava raporu: Eskişehir’de gördüğüm, en güçlü şimşek aktivitesi listesinde “top 3” te kendisine yer edinecek 45 dakikadır devam etmekte. Yağış, miktar olarak orta kuvvetli; beni cezbeden 1-2 saniyede bir gökyüzünü aydınlatan şimşekler, yakın yerlere düşen yıldırımlar… Saat 21.23 itibari ile hala devam etmekte. Gümbür gümbür geldi, gümbür gümbür gidiyor.
Daha öncesinde burada okudum sanıyorum. Kararsızlık yağışları sonbaharda deniz üzerinde olurdu cunki deniz bu mevsimde daha sıcaktı. Şu geçtiğimiz iki gün yukardaki modeller bunun tam tersini söyledi söylüyor. Her eylül sonu ve ekim umut taşırım izmir için ama hem geçen yıl hem de bu yıl tam bir hayal kırıklığı oldu benim için.
Çok karmaşık duygu benimkisi. Öyle ki bugün işyerinde çok gergindim insanlara kızdım kızmaya hakkım yokken. Beni anladığınızı umuyorum.
Haftaya gelecek yağışlar 🙂 Denizin devreye gireceği türden yağışlar henüz olmadı batı ve güney sahillerinde. Az daha sabır.
Bu akşamki GFS daha da iyi görünüyor. Gelecek olan sistem bu işin tescilli bir marka olarak nasıl yapıldığını öğretecek gibi 🙂
Aynen 🙂
Resim paylaşmayla ilgili bir hatırlatma: sonunda .jpg, .png, .gif gibi uzantılar olan adresi yazın. Yani bu son örnekte: http://faseay.files.wordpress.com/2012/10/168_4.gif
Resim yükleme yazısını bir kez daha incelerseniz göreceksiniz, teşekkürler.