Hava tahmin ligimizin geçen yılki şampiyonu Mert Baştürk‘ün analizi…
Oğuz Aydın ve Organik Adam‘ın katkılarıyla…
——————-
Özet: Pazar gecesinden itibaren, Salı günü de dahil olmak üzere İstanbul’da, Deniz Etkisi Kar (DEK) sağanaklarının zaman zaman yoğun olarak görülmesi kuvvetle muhtemeldir. Yerel olarak ciddi farklar olacak olsa da, sahil semtlerinde 1-5, iç ve yüksek semtlerde 3-15 cm arasında kar birikimi bekliyoruz.
İstanbul, bir süredir mevsim normallerinin civarında ve altında sıcaklıklarla, genelde yağışlı, bazen de rüzgarlı günler geçiriyordu. Pazar gecesinden itibaren Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk ve Karadeniz üzerinden gelecek yağışla birlikte İstanbul için kar şartları oluşacak, ve evet kıyılar da buna dahil!
Öncelikle, kuzeyden kopup gelen bu sistemin çekirdeğinin yukarı seviyede çok soğuk olduğunu vurgulayalım. Balkanlar ve Batı Karadeniz civarlarına 500 hPa seviyesinde (yaklaşık 5500 metre yukarıda) -40 dereceye varan bir soğuma iniyor. Daha alt seviyelerdeki soğuma da şehirde kar yağması ve deniz etkisiyle kar (DEK) sağanakları oluşumu için ideal. 850 hPa seviyesinde (yaklaşık 1500 metre yukarıda) -11 dereceye kadar inen soğuk hava, yaklaşık 7-8 derece civarındaki Karadeniz’in üzerinden geçince alttan nem kazanacak ve önümüzdeki 2 gün boyunca aralıklı olarak kar yağışına neden olacak.
Kuzeyden gelen yaklaşık -40 derecelik soğuk çekirdek, Pazartesi gecesinden itibaren İstanbul’daki kar sağanaklarının kuvvetinin artmasına neden olabilir. Bu yağışlara şimşek ve gök gürültüleri de eşlik edebilir. Sağanakların ağırlıklı olarak İstanbul’un Karadeniz kıyıları boyunca, Boğaz Hattı’nda ve Anadolu Yakası’nda görülmesi muhtemeldir.
Sıcaklık şehrin genelinde gündüz 0 – +2, gece -2 – +1 derece bandında olacak… Kar yağışının, yoğun olduğu saatlerde sahil semtlerinde dahi birikim yapması muhtemel, fakat DEK bantları geçip hava açınca şıp şıp erime sesleri ne yazık ki duyulacaktır.
Olumsuz taraflara gelirsek… Karadeniz açıklarında ve atmosferin katmanları boyunca DEK koşullarının mükemmel olmadığı gözüküyor:
GFS ve ECMWF modellerinde, Karadeniz üzerindeki rüzgar değişimleri, 850 hPa seviyesindeki rüzgar hafifliği ve atmosferin diğer katmanlarındaki rüzgar yönlerinin birbirleri ile uyumsuzluğu; bize DEK kütlelerinin sığ olacağını ve de güneye inmekte biraz zorlanabileceğini gösteriyor.
DEK şartları, Pazartesi sabahı itibari ile en iyi olacağı duruma geliyor, rüzgar yönleri harika olmasa da uyumlu ve hızları tatminkar, ancak yine de ideal seviyede değil… Salı akşama doğru ise DEK için elverişli olan şartlar aşağıdaki diyagramdan da anlaşılacağı üzere ortadan tamamen kalkmaya başlıyor. Bu diyagram için Beşiktaş baz alındı.
Gelecek soğuk çekirdek yurdun büyük bir kesiminde sıcaklıkların perşembe gününe kadar eksi değerlerde kalmasına sebep olacak. Bu süreçte İç Anadolu’da gece ayazla birlikte -10, Doğu Anadolu’daki şehirlerimizde ise -20’ler görülecek.
Salı günü Akdeniz üzerinden tırmanmaya başlayacak yağışlar Akdeniz’in iç bölgeleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusunda kar bırakacak. Bu süreçte İç Anadolu’nun kuzey ve batısı hafif kar geçişleri görecek.
Doğu Anadolu’nun tamamı, özellikle Hakkari, Bitlis, Muş çevreleri, ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ciddi miktarlarda kar alacak.
Balkan merkezli sistem sonunda Rize’yide etkiledi. Kar sınırı 400m ye kadar indi.
2017 Şubat sisteminden sonra kar sınırının en aşığı indiği sistemdir (!)
Fotoğraflar 500m de çekildi yaklaşık 20-25cm kar vardı.
https://anatolianblizzard.wordpress.com/screenshot_20190109-193500/ O kadar karın bir külfeti olacak elbet, donuyoruz
https://anatolianblizzard.files.wordpress.com/2019/01/kar1.jpg https://anatolianblizzard.files.wordpress.com/2019/01/belediye.jpg
Pazar günü siklon tepemizden geçince Ankara koparken biz bir kaç cm ile yetinmek zorunda kaldık. Ama salı günü olacaklar aşağı yukarı belli olduğu için çok da fazla üzülmedik. Sistem pazartesi akşamdan kısa süreli kar sağanakları ile başladı. Balkonda elimde telefon bir gözüm radarda bir gözüm elektrik direğinde heyecanla bekliyordum. Salı sabah saatlerinde başlayan kar yağışı saatler gece yarısını geçtiğine hala devam ediyordu. Bu sabah MGM’nin resmi ölçümlerinde 17 kg yağış ve 24 cm kar vardı. Geçen seneki rezalet kıştan sonra aralık sonundaki 20 cm ile birlikte kışa harika bir başlangıç yaptık.
Kocaelinin Derince ilçesine bağlı Karagüllü köyü 200 mt gibi mütevazi yüksekliğine rağmen korkmadan devler ligine girmiş. Müthiş. Bundan sonrası için de kendilerine başarılar diliyorum.
Karagöllü(not güllü :D) cevresindeki 400-500 metrelik tepelerin arasında yani kısmen çanakta kalan bir yer. Katabatik rüzgar etkisinede uygun ve radyoaktif soğuma(ayaz) ile olmuş olmalı ama gerçekten çok iyi soğumuş. Kandıra ve Kaynarcada hiç fena değil.-10 lar yaşanmış.
Samsun’da dün sabah başlayan yağışlar sahilde kky ve sulu kar, akşam saatlerinden sonra 100 metre rakım üzerinde kar şeklinde meydana geldi ve bu sabaha karşı sona erdi. Bulunduğum lokasyona yaklaşık 5 cm kar yağdı ve gazımı bir miktar aldı. Sabaha karşı hava da açınca her taraf buz olmuş, arabadan zor kazıdım. Sahilde herhangi bir kar birikimi veya buz yok.
Herkese Merhaba,


Bir sistemi daha uğurladık. Gayet tatmin oldum ben kardan.
Giderayak bu sabah son örtüsünü dahi yaptı. Güne MEK (Marmara Etkisi Kar) ile başlamak özel hissettirdi.
Şimdi sırada Perşembe gece kuvvetlenmeye başlayacak lodos, peşinden Cuma günü etkili sağanak (ECMWF 45-50mm öngörmüş) var. Cuma lodos sonrası karayel dalıyor acaba sürpriz olur mu diye de düşünüyorum balkanlardaki yer soğuğuna güvenerek.
Ayrıca ayın 16’sı için ECMWF -10’ ları karayelle üzerimize salmış. Sistem vermiş. Takipteyiz.
https://carcass1987.files.wordpress.com/2019/01/090119_sic.jpg
Donuyoruz. İşe giderken Eskişehir şehir merkezi -11’di. Saat 09:45 itibari ile -10 derecedeyiz. İl genelinde her zamanki gibi Çifteler formunda. Sabah -19.9 derece idi. Baya bir ısınmış ben görüntü alana kadar 😀
https://carcass1987.files.wordpress.com/2019/01/090119_sic_esk.jpg
Önce batıdan, sonra ortadan en son da daha doğudan Anadolu’ya giriş yapan üç farklı siklon + deniz etkisi, sonuç beyaz bir Türkiye 🙂
https://biolsystematics.files.wordpress.com/2019/01/9ocak19.jpg
Eylül olmuş başlığı 🙂
😦 Uzuluyorum cunku bunun bende bir hastalik oldugunu dusunmeye basladim. Ingilizce konusurken de hep dusundugumden farkli bir ay soyluyorum. Dille alakali diyordum da aynisi Turkcede de oluyor kactir.
Tesekkurler
Ankaralılar baya havaya girmişti 😀
Sabah saatlerinde başlayan ve hiç ara vermeyen kar yağışı, akşam 22.00 civarında kar fırtınasına dönüştü ve hâlâ yoğun olarak devam ediyor. Rüzgâr hızı istasyona göre 35/40 km saat civarında, sıcaklık -5.2 derece. Hem yağış olarak hem de zemin tipisi görülüyor. Rüzgârsız noktalarda 20 cm, tipili yerlerde 40-50 cm tahmini örtü var. En sondaki fotoğraf evin önünden geçen yolu gösteriyor. Yollar tamamen kapalı, okullar tatil edildi. 6 yıldır burada gördüğüm en etkili sistem bu oldu diyebilirim.






Bütün hava delilerinin hayalindeki görüntü.
1.03’de 0.0* var durdursanız belli oluyor ve sahilden yukarı(175m.) çıkana kadar yaklaşık 2 derece düştü sıcaklık.
Dünya’nın en güzel videosu ve çok kıskandım…
Ankara’nın doğusunda inanılmaz bir kış günü ve gecesi oluyor, radarda muazzam görüntüler var. Tokat, Elazığ gibi talihi pek yaver gitmeyen yerlerde efsanevi bir sistem kesinlikle.
Konya’da gece saatlerinde başlayan kar, rüzgarla beraber aralıklarla zaman zaman tipi şeklinde bugün öğlene kadar etkili oldu. Hava çok soğuk olduğu için oldukça kaliteli kum gibi bir örtü var, şu an ise fırtına etkili oluyor ağaçlarda kar falan bırakmadı savuruyor her yere. Örtü miktarı ise kampüste yaklaşık 10-15 cm civarı, tipinin yığılma yaptığı yerler ise daha fazla. Ancak merkezde 20 santime yaklaşmış sanırım aldığım duyuma göre. Kampüs merkezin yaklaşık olarak 10-15 km kuzeyinde sadece ama sıcaklık sıkıntısı olmayıp kütlelerde güneyli olunca fark normal. Bunada şükür bu yıl kaç defa kar ve örtü gördüm, kışa şu ana kadar ki notum 9 üzerinden 10. 1 puanıda bu patterne rağmen iç kesimlerin efsane almaması ve 30 cm üstü bir kar göremedik diye kırdım 😀




Sisteme noktayı koymak istedim:
”DEK’ledim de gelmedin” 🙂
Hayatımda hiç bu kadar hafif kar yağışı görmemiştim. Şaka değil cumartesi gününden beri her gün kar gördüm tam 4 gün sürdü 1 cm bile olmadı 😂
Merhaba sevgili havadelisi ailesi..Dün geceden ve bu sabahtan konumum itibariyle fotoğrafları paylaşayım dedim. (Not: Sabah paylaşımımda bir hata olmuştu, Erdem üstat uyarmış, yeniden paylaşıyorum, alttakini silebilirsiniz admin)
İlk 2 foto, gece 1 sularından, yağışın etkisini arttırdğı anlardan birinde çekilmiştir. Harika bir kar yağışı oldu zaman zaman, gözüm radarda yatamadım bir türlü 🙂


Bunlar da sabah fotoları, genel görünüm ve arabayı temizlerken sizler için aldığım kalınlık fotoları..



Karsız geçen 2018 (konumum itibariyle 1 Mart sabahı tutan ince birikim dışında) sonrası, bu bile çok iyi geldi bana şahsen, çünkü kafayı yemek üzereydik. Daha fazlasını görmek dileğiyle, buna da şükür diyelim 😉
Beylikdüzü olarak yine bir şey alamadık. Gayrettepe’de çalışmasam kar görmeyeceğim adam akıllı. 18 Şubat 2015 sistemi hariç bir numarasını da göremedik. Godzilla da zaten kar yağmayan ilçeyi en yakın ilçeye bağlıyorlardı onu saymıyorum, ona rağmen boğaz hattı ve şehir merkezinden daha az kar aldık, 8-9-10 Ocaktaki dek bantlarında avucumuzu yaladık. Kar makinesi diye geldik tıraş makinesi çıktı resmen. Şubat sonuna kadar mühlet, veriyorum ilanı yoksa. kuru soğuk meraklısı varsa gelsin otursun.
31 Aralık 2015 yılbaşı sisteminde de Beylikdüzü tulum çıkarmıştı diye hatırlıyorum.
Erdem hocam Ocak 7-8 2015 sisteminde 850 hpa da -16 varken havada sadece buz kristalleri gördüğümüzü hatırlamazsınız ama 🙂 İşin şakası bir yana bölgenin mazisini daha iyi bilen nehrk arkadaşımızın da belirttiği gibi DEK’lerin ısrarla pas geçtiği bir bölge olabiliyoruz.
Avrupa yakasının çoğu öyleydi o sistemde 🙂
Bana kalırsa nankör bir yorum olmuş, hafızanızı tazelemenizi öneririm yapmayın etmeyin 😉
Sistem uygun olmazsa DEK’lerin ısrarla pas geçtiği bir bölge gerçekten. Mesela başta boğaz olmak üzere tüm İstanbul’un gömüldüğü 25 Ocak 2010 günü hava günlük güneşlikti. 16-18 Şubat 2008 sisteminde de boğaz hattının gerisinde kalmıştık. Aralık 2013 sisteminde de ilk akşam hariç bantlar pek uğramadı.
Ama şartlar uygun olduğunda çok şanslı olabiliyor. Yılbaşı 15/16, 2012 sistemi, 2004-2006 arası efsanelerini o civarda yaşadığımdan biliyorum. Hiçbir yere karın yağmadığı 11 Şubat 2015 ve ve 30 Aralık 2016 sistemlerinde bölgede 20-25 cm civarı kar vardı mesela. Godzilla’nın siklonlu kısmında da şampiyonluğa oynadı, 24 saatten kısa sürede 60 santimi aştık. 17-18 Şubat 2015 sistemini zaten biliyorsunuz.
Nerelerin iyi kar alacağı büyük ölçüde sistemin detaylarına bağlı. Değişmeyen kaideler de var tabii, Zekeriyaköy hemen her sistemde şanslıyken Kadıköy sahili çoğu sistemde sıkıntı yaşatacaktır. Ama bölge yarıştırmasının anlamsız olduğu dersini çıkaracak kadar çok sistem gördük bence.
Adiyamanin Celikhan ilcesinde, garip seyler olacak gibi 😀
Çelikhan’ı ıska geçip sadece birkaç kilometre doğusundaki Sıncık’a vurmuş. Son 24 saat içinde 70mm temiz yağış almışlar. Günlük en yüksek sıcaklıkları ise 0,7 dereceymiş. Bir günde 1 metre kar, muazzam sistem.
Yarın sabah Marmara denizinden lodosla birlikte kar tahminim var bakalım gerçekleşecek mi?
Bu sabahtan bir kare. Kar yağışı halen devam ediyormuş.
Aynı karenin içinde kar var, soldan (Karadeniz’den) yaklaşan kara bulutlar var ve Boğaz’ın tam ortasına karla beraber yansıyan muhteşem bir güneş yansıması var, kayıtlara geçsin lütfen 🙂

İstanbul radarı 2010 Ocak sonu sistemine benziyor
Evet Sinan. Arşivde var: https://havadelisi.com/2010/01/25/deniz-etkisiyle-kar/
blogun nereden nerelere geldiğini bir kez daha anımsamış olduk.sadece 9 cevap verilmiş.gerçi takipçi sayısı daha fazlaydı da yorum yazanlar ciddi manada azınlıkmış.o başlığı dün gibi hatırlıyoum,o zamanlar İzmir’deydim ve imrenerek izliyordum İstanbul’da olanları.
Ben de hatırladım başlığı üstat, o zamanlar yeni takipçiydim, yorum yazmıyordum henüz 🙂 Nerden nereye hey gidi, tek sevdiğim ve hergün baktığım güzide platformumuz, yıllarca devam etmesi dileğiyle..
Radar dolu görünüyor, biraz sonra yine kar yağacak sanırım 🙂
“Güneş’in bile buz tuttuğu bir yerde eğer bir ışık görürsen bilki o senin için yanan kalbimdir”

Bu resim bunun için önemli Güneş ve sıfırın altında sıcaklık. Güneş faydasız ve donmuş. 😁
Izmit’ime güzel yağıyor. Ama seyirlikten öteye geçemeyen hiç sevmediğim cıvık bir örtü olacak sadece.
http://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/pages/sehir-kameralari/401
Sistemi 2cm ile kapattık. Bu da arşivdeki yerinde dursun.

Sezonun ilk kar yürüyüşünü yaptık. Yer sultangazi hava sıfırın altında hafif yer yer orta kuvvette kar yağmakta.
Kütleler bir türlü güney sahillere inemiyorlar. Ozan abi’nin dediği gibi 1cm örtü oldu. Bu sistemden bu kadarmış. 🙂
1-5 demiştik 1’de kaldık 🙂
Maslak’ta başladı yeniden. Zaten son radarda da net görünüyor 🙂
7 Ocak pazartesi saat 23.30 Mersin Gülnar ilcesinde gökgürültülü kar yağışı. Aydıncık olarak bizde 5 dakika graupel yağışı aldık.


şimşek verisi
radar görüntüsü
Ben de bi katkıda bulunayım
[video src="https://havamel.files.wordpress.com/2019/01/20190107_225831_1.mp4" /]
Tam yağış hızını arttırırken dışarı çıktım 🙂
Burası Doğancılar Park’ı ;
Burası dun sabahki goruntuye ulasti an itibariyle araba ustleri, kaldirimlar, cimler ve sokak beyazladi. Sanki beklenildigi gibi dun geceye nazaran cok daha iyi gibi su an icin. Radar da dolu gorunuyor gerisi kismet bakalim 😉
Beyazıt meydanı beyazlamaya başladı.
Kar resmen Fatih-Haliç hattına bir çizgi çekmiş, doğusuna yağıyor. Fındıkzade sakinlerini meydanlara davet ediyorum.
Tam sınırda kalıyoruz abi. Yağıyor ama Enka ya yağdı kadar yoğun yağmıyor.
içerenköy’de 10 dakikalık hızlı ve öfkeli şovu vardı.rüzgarla birlikte etkili oldu.yerleri beyazlatmaya başlamışken şiddeti azaldı.belli ki bu gece güzel geçecek.
Yine aynı anda yazdık abi. 🙂
Acıbadem’den dakika ve skor aldım her yer beyazlamış. Rakım 60 metre.
Bizde de başladı ozan abi. Bundan önce yağan kar tam erimemişti, bu da üstüne ekleniyor.
Suadiye’de de harika yağıyor şu sıralar.
Boğaz hattına yeşil kütle girdi, biraz daha güneye inerse ben de etkileneceğim.
Boğaz ve çevresi her zamanki gibi malı götürüyor.
Şaşırdık mı ? Tabiki değil.
Bu da modellerin göremediği Ankara karının radar animasyonu, 4-5 cm eklemiş yerdeki örtüye 🙂
https://imgflip.com/gif/2qkwla
Linki şöyle paylaşayım da uçmasın bir zaman sonra:

Sıcaklık – 4
An itibariyle Eskişehir.
https://batu71.files.wordpress.com/2019/01/643e82d6-7de5-4027-b89e-af49bf3af0c5.jpeg
https://batu71.files.wordpress.com/2019/01/471c549e-997a-4c9b-9cb0-03110ced2b03.jpeg
Kütleler tam üstümüze geliyor. Yarım saattir yoğun kar yağışı var ve hava -1 derece.
Bugunden birkaç fotograf,yagis olanca muhtesemligiyle devam ediyor.
https://mulu64.wordpress.com/2019/01/07/299/
Sonunda Fındıkzade ye kütle indi. Çatılarda ve arabaların üstünde 1cm lik bir örtü yaptı. Buna da şükür ne diyelim. 🙂 Bu arada burası güney cephe, kuzeye bakan taraflar daha iyi beyazlamıştır.
kaldırmın ortasında duran ağaç ne güzelmiş öyle.
Akşam iş çıkışı seyirlik bir yağışa denk geldim.
Bu da eve varınca. DEK’lerin devamını bekliyoruz.
Bu akşam ve gece güzel dekler vursa da bizi, yürüyüşe çıksak şöyle yoğun karın altında 🙂
Arkadaşlar Bursa merkez de dahil (Setbaşı,Heykel) şu anda çok güzel kar yağışı aliyor;bizim mahalle zaten koptu gidiyor.Bu sistemin kazananlarindan biri olduk,ne mutlu…
Neredeyse her gün yağıyor.