Atış Serbest


Atış Serbest'i RSS ile de takip edebilirsiniz

Blogda yazılan yazılarla doğrudan ilgisi bulunmayan her türlü görüş, açıklama, tahmin, öneri, soru ve eleştirinizi; benle ve diğer okurlarla tartışmak istediğiniz hava/iklim olaylarını bu sayfaya yorum olarak ekleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak yorum yazma kutusuna ulaşabilirsiniz. Birisine cevap yazmak istiyorsanız, lütfen cevabı vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine tıklayın. Cevabın cevabına tıklayarak devam ederseniz yorumlar sağ tarafa doğru yığılma yapıyor ve okunmaları güç hale geliyor. Eski sayfalara yukarıdaki ana menüde Atış Serbest’in altında beliren Arşiv‘den ulaşabileceğiniz gibi, bu sayfada en altta bulunan yorumun sol altındaki Older Comments (eski yorumlar) düğmesini de kullanabilirsiniz. Geçerli ve sık kontrol ettiğiniz bir e-posta adresi vermeniz, şayet daha sonra iletişim kurmamız gerekirse işimizi kolaylaştıracaktır. Teşekkürler.

(Meşhur İngiliz ‘weatherman’ Michael Fish, kariyerinin doruğundayken).

Reklam

Atış Serbest” üzerine 19.950 düşünce

  1. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29 m)

    Doğu Akdeniz, Nisan ayını bol yağışlı geçirdi. Bazı noktalarda aylık yağış toplamı 100 mm’yi geçmiş olmalı. Aşağıdaki haritaya sadece 25-30 Nisan arasındaki 6 günlük yağış toplamlarını yerleştirdim. Şampiyonluk, 83.5 mm ile Adana’nın metropol ilçelerinden Çukurova’ya ait. Son bir haftada oraj kütlelerinin en kuvvetli kısımları çoğunlukla şehrin kuzeyini, Çukurova istasyonunun bulunduğu bölgeyi vurdu. Bu arada, Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü istasyonunun 30 Nisan’a ait yağış verisi MGM’nin sitesinde maalesef yok. O yüzden (60.2+?) olarak gösterdim. Ceyhan istasyonu epeydir yağış verisi kaydetmiyor, Yumurtalık da öyle. Neden bu istasyonlar doğru düzgün işlemiyor, eskiden gösterdikleri verileri şimdi göstermiyor, hiç bilmiyorum. Neyse. Mayıs da tüm ülkede bol yağışlı geçecek gibi. Bu yaz da ülkece kuraklık tehdidini bertaraf etmiş oluruz umarım yaz başına kadar.

    83.5 Çukurova
    60.2+? Adana Met. Bölge Müd.
    56.7 Aladağ
    54.7 İmamoğlu
    54.6 Karataş
    54.5 Çamlıyayla
    51.5 İncirlik
    49.6 Karaisalı
    45.2 Tarsus
    41.5 Arslanköy
    39.1 Gözne
    38.8 Erdemli
    32.3 Akçatekir
    24 Erzin
    21.7 Mersin
    21.6 Şakirpaşa
    15.4 Osmaniye
    10.8 İskenderun

    Cevapla
    1. the honorius

      Bu aylarda aslında adana ve çevresi için olağan yağışlar bu bölgede mevsim normali diye birşey yok aşırı yağar

      Cevapla
    2. serkanunal32

      kurak sonbahar ve yer yer kurak kistan sonra cogu yerde bahar iyi geciyor simdilik cok sukur. ama cok yerel yagislar, 30 km ile bile cok sey degisiyor.

      Cevapla
  2. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Herkese selamlar. Nedense uzun zamandır kimse buraya yazmıyor. Selam vermem için yazıyorum. Özlüyorum sizleri. Çocukluğumun bir kısmı burada sizlerle geçti. Gece gece aklıma geldi hüzünlendim.
    NC Raleigh’de 2 gün önce hava 32 dereceydi. Dünden beri yağmur yağıyor aralıksız. Hava sıcaklığı 5-7 derece arası gidip geliyor.
    Ağustos’ta inşallah istanbul’a geliyorum. Kışa kadar kalacağım. Burada sıkılıyorum ama dişimi sıkıp vatandaş olana kadar duracağım. Ondan sonra daha rahat olurum. Rahattan kastım , green kartlılar 6 aydan çok aralıksız Amerika dışında kalmaları istenmiyor.
    Burada alım gücü yüksek ama ailem ve sevdiklerim yok diye boş geliyor her şey. Neyse yine bu konulara girmeyeyim. 😀
    Umarım memleketin durumu düzelirde geri dönerim. Burada her şey bana çok yapmacık geliyor. Avrupa’ya gitmedim ama Avrupa’da tarih ve kültür var. Avrupa’dan kastım bizde öyleyiz. Amerikalıları görünce bunlar nasıl süpergüç olmuşlar diyorum bazen içimden. Neyse 🙂
    Bu senede NC’de kaldım ama söz verdim kendime seneye başka eyalete gideceğim. 3 günlük Virginia’ya gittim. Virginia’nın DC tarafı. DC’ye de gittim. Avrupa yakası ile Anadolu yakası gibi düşünün. Nehrin batısı Virgibina, doğusu DC. Köprüyle geçiyorsun. Yanlışım varsa düzeltin ama yok bence.
    Virginia’yı beğendim. Benim burası gibi değil, daha bie şehir havası var. Ordan sonra buraya dönünce köye dönmüş gibi hissettim.
    Şehirde büyüdüğüm için burası sıkıcı geliyor. Orman ve birkaç göl dışında hiçbir şey yok. Sanırım Türkiye’den sonra ya Virginia’ya ya da Chicago’ya taşınacağım. Buradan gitmek istiyorum artık.

    Cevapla
  3. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Arkadaşlar kaç gündür yazıp yazıp siliyorum. Hayatını kaybedenlere rahmet ve geride kalanlara baş sağlığı diliyorum. Biliyorum bu acıyı sadece yaşayanlar başına gelenler bilir o yüzden biz ne yazsak ne söylesek anlamsız geliyor.
    Umarım ihmal yüzünden can ve mal kaybının artmasına sebep olanlar hem bu dünya da hem de diğer dünya da cezalarını çekerler.
    Maalesef bir önlem alınmazsa daha kötüsü Marmara bölgesinde olacak. Allah korusun ama o gün geldiğinde belki bir çoğumuz hayatını kaybedecek.

    Cevapla
  4. cikoli (ist/bağlarbaşı/90 m)

    Çok büyük bir felaket. Antakya diye bir şehir artık yok. 115 ve 526 yıllarında yerle bir olan Doğu Roma’nın incisi Antioch bir kez daha aynı kaderi yaşıyor. Aradan geçen 2000 yılda insanlık ilerlemek yerine belki de gerilemiş. Çok öfkeli ve çok üzgünüm.

    Cevapla
    1. isaaltin (Eyüp, Istanbul, 54m)

      O zamanlar Amik ovası ve çevresinde yerleşip, 450 sene arayla 2 defa yıkılan eski insanlar, 1500 sene sonra hala o Amik Ovası’na havaalani yapıp, Asi Nehri ve yatağına şehri kurup, aynı kaderi yaşıyor… Akıllara zarar

      Cevapla
      1. cikoli (ist/bağlarbaşı/90 m)

        Söyleyecek gerçekten o kadar çok şey var ki, insan hangi birinden başlayacağını bilemiyor.
        İskenderun’da yıkılan enkazların birine 20.saatte İstanbul’dan ulaşan arkadaşım 52.saatte gelen ilk kurtarma ekibinin (o da gönüllü bir ekip) çabalarına rağmen hem annesini hem babasını kaybetti. O kadar çok böyle hikaye, böyle kayıp var ki. Özellikle Antakya’da yakın akrabasını kaybetmeyen kimse yok gibi…
        Evet bu deprem çok çok büyüktü. Ama sonrasında yaşadıklarımızın açıklaması yok. Şu an İskenderun’a geldim ben de ailemin yanına. Şehir tam bir hayalet şehir kimse kalmamış bomboş her yer.. Umarım düzeliriz.

        Cevapla
  5. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Bugün sabah 08:50’de uçuşum vardı. Tüm gün belki Amerika uçuşum iptal edilir diye uçuşumu kontrol edip durdum. Az önce tekrar THY’nin uygulamasına girince, ücretsiz bilet iptali veya değişim hakkı tanındığını fark ettim. Hemen bileti 10 şubat cuma’ya değiştim.

    Hiç gitmek istemiyordum, evde yas varmış gibi herkes üzgündü. Bu haberle beraber mutluluktan uçuyoruz. Şimdi sistemin ve ailemle kalan zamanımın tadını çıkarabileceğim. Radar başında dek bantlarını takip edeceğim. 😀

    Cevapla
  6. muhtemel (Ankara, 870-1040 mt.)

    Fotoğraf atamıyorum ama buralarda sürekli ağlayan bir Ankaralı olarak kara dün gece itibariyle doyduğumuzu söylemek istedim. En az 20 cm civarı net kar aldık. Geç geldi kış ama iyi geldi, bu hafta gerçekleşen 3. yağış. Diğerleri de 3-5 cm, belki biraz daha fazlaydı ve önümüzdeki günlerde de yeni birikimler olacak gibi duruyor.

    “Ankara boşluğu” bu sefer çalışmadı, mutluyuz.

    Cevapla
    1. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

      Ankara boşluğu gayet çalıştı hocam. Sol gözüme Argon lazer uygulandı ondan pek yazamıyorum.
      Evet 18 cm kar tuttu Mamak tarafında ama Kızılcahamam-Çamlıdere-Güdül tarafında çok çok az kar yağdı. Kızılcahamam’da neredeyse hiç kar yok. Hatta Çubuk’un batısındaki arazide de.

      Cevapla
  7. Burak Pir (Üsküdar/İST, 48 m)

    Anladığım kadarıyla Yağışın bol olduğu Pazar- Pazartesi günleri sıcak tarafta kalıp Bol rüzgarlı şakır şakır yağmur yiyeceğiz, o cam kenarından öten rüzgar ıslığının bile hissi bir başka. Hocalarım Salı, Çarşamba günlerinden umut var mı? Üsküdar’da, Kadıköy’de Kartopu yapabilir miyiz?

    Cevapla
  8. Nostaljik.D.Ataşehir

    Türkiye de buradan başka ilim, bilim diyen naşka bir site bulamazsınız değerini bilin, diğerleri kader der O der Bu der, bilimden şaşmayın.

    Cevapla
  9. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

    Birileri sahilde kar fantezisi kurarken iç kesimlerde yaşanan faciadan bihaber. Karın sahilde işi yok! Bunu söyleyince kızıyorlar. Sahil yağmurla, sulu sepkenle, az yüksek tepeleri de aynı oranda kar ile her türlü kurtulur. Ama Ankara, Çankırı, Eskişehir, Konya, Yozgat, Sivas, Malatya, Erzurum, Bingöl, Van… buralar mutlaka kar almak zorunda. Bu illerin birçoğu her mevsim yağış alamıyor. Sonbaharda bile. İlkbaharda konveksiyon ile sağanak yağış alabilirse ne ala. Alamazsa ayvayı yiyor bu şehirler. Özellikle de çiftçiler, dolaylı yoldan hepimiz. 1 adet francala ekmeği 7-8, 1 kg sarı mercimeği 80, 1 kg nohutu 90 Türk Lirası’na almak zorunda kalabiliriz. Bu yine markette ilk göze çarpan durum. Esas yem bitkileri, tavukçuluk, besicilik, süt, peynir… hepsi bu kuraklıktan etkilenecek ve hatta etkilenmiş durumda. Millet süt ineklerini mezbahaneye yolladı. Yem pahalandikça pahalandı. Çiftçi de besicilerin isteğiyle (hatta doğrudan bazı besiciler bizzat çiftçiliğe soyunup) büyük bir bilgisizlik ve çaresizlikle bu borumb.k iklimli kumkurak iç kesimlerde silajlık mısır ekmek zorunda kaldı. Biz andavallar daha sahilleri ve bereketli kıyı ovalarını şehirler, Avm’ler ve sanayi tesisleriyle dolduraduralım. Yetmesin bazılarımız sahilde kar yağmasını istesin daha iç kesimler kara doymamışken. Sonra yine içimizden çıkan becerikli(?!) yetkililer Kanada’dan mercimek, Rusya’dan koyun, Macaristan’dan kurbanlık dana getirir, enflasyon coşup ülke borçlandıkça birbirimizi yeriz.

    DEK hayalleri kurarken, iç kesimlerin boşlukta kalması durumunu es geçen romantiklere duyrulur.

    Cevapla
  10. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

    Ankaralı hemşehirlerim. Adi modeller tipkı bir Maraş dondurmacısı gibi yoğun kar yağıslarını uzatıp uzatıp çekiyor. İki gun once rekor miktarlar konuslurken simdi 5-7cm kar tutarsa sevinecek haldeyim. O derece. 🤦‍♂️😡
    Yine aynı şekilde hava modelleri barajlarımızın ve hatta tarımsal üretimimizin de yoğun olduğu batı, kuzey ve merkez çevremize inatla o lain boşluğu gösteriyor. Kendimizce önlem almalıyız. Tarlalarda buğday, arpa vb tahıllar, nohut, mercimek vb bakliyat ile soğan ve şeker pancarı başta olmak üzere ekinler boy atmayı geçtim çimlenememiş bile. Sıkıntı gerçekten büyük. Sadece tarım da değil hayvancılık da özellikle yem bitkilerinin üretimindeki güçlükten etkilenecek. Sulamayı verimli hale getirmek gerek ve bu, başta tarımsal üretimle ilgilenmesi gereken yetkililer ve çiftçilerle ilgili. Vahşi sulama kesinkez son bulmalı. Bunların yanında, biz de şehirlerde kendi imkanlarımız ölçüsünde su tasarrufuna özen göstermezsek ciddi su sıkıntısı yaşayacağız. Su sıkıntısına ek olarak elektrik üretimindeki muhtemel güçlükler de cabası. Kızılırmak, Fırat, Dicle, Yeşilırmak, Sakarya… nehirlerimiz hiç olmadıği kadar kuru. Bunları hesaba katarak kendimizce onlem almalıyız düşuncesindeyim. Barajlarımızdaki suni doluluk oranlarına guvenmeyelim zira dip seviyesi balçık olan barajlarda aktif doluluk (kullanılabilir su oranı) oranları oldukca düşük.
    Eğer egzama, kurdeşen vb hastalığınız yoksa, hastahane, aşhane, dökümhane, kaynakhane, inşaat, tesisat vb yerlerde patolojik ajanlarla, gıda maddeleriyle, kimyasallarla dolu yerlerde yahut efor sarf edilen bir işte çalşmıyorsanız, evde dışarıdan mikrop taşıyabileceğiniz hastanız, yaşlınız, çocuğunuz bulunmuyorsa ve vücudunuz aşırı ter veya yağ üretip rahatsız edici bir kokuya ve kire neden olmuyorsa LÜTFEN her gün yıkanmayın. Bir kovaya su doldurup 10-15 lt suyla durulanabiliyorsanız ne ala, aksi halde 8 dakika açık duşta (standart şehir şebeke basıncı 40 metre su sütunu ~ 4-7 bar, 8-13 lt/dak debi) yaklaşık 60-70 litre su harcarsınız.
    Halıları (eğer tarihi Isparta, Bünyan, el işçiliği vs değilse ki onlar için de gelberi teknikli özel makinalar var artık) lutfen hortumu takıp camekanlı balkonunuzda faşır faşır yıkamayın.
    Bulaşikları akan suda değil duragan suda kaba kirinden ayırıp (varsa şayet) makinada yıkayın.
    Çamaşırları da makinenizin uygun program ve kutle esasına uyarak (5 kg kuru camasir kapasiteli bir makine 5 kg pamuklu, 1.5-2 kg kadar yünlü, 2-25 kg kadar sentetik yıkayabilir, tamburun icine camasirları tepmeyin) azami kg miktarinda yıkayın.
    Tuvalet rezervuarları şayet eski tip flotörlü ise bir atimda 6-8 litre su harcar ve hela taşını temizlerken gereginden fazla bir su tüketimine neden olabilir. Rezervuarın (varsa) kapağinı sökup, samandira mekanizmasına zarar vermeyecek ya da çalısmasına engel olmayacak şekilde içi dolu bir yarım litrelik pet şişe veya ayni hacme denk bir kütle/taş koyarak su tasarrufu yapmak şu kurak donemde çok elzemdir diye düsunmekteyim.
    Aklima gelen ve kendimce uyguladığım tasarruf tedbirleri bunlardır. Telefonumun dokunmatik ekranindaki sorun hasebiyle harf hataları mevcut olabilir. Saygılarımla. Çetin.

    Cevapla
  11. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

    Vallahi küplere bindim sabahki çıktıları görünce. Sövsem hoş olmayacak. Zaten kuraklık var bir de üstüne boşluk yiyip, dibimizdeki yerlerin soğuğunu çekeceğiz. Yani sonuç? Ankara çevresi yine kuraklığa devam edecek. Derken yaz gelecek. Yazın ortasında faşır faşır sağanaklarla yıllık ortalama yağış miktarını sözde yakalayacak ama özde ne yeraltı suları ne ırmaklar doğru dürüst beslenemeyecek.
    Şey edeceğim böyle ikliminin de düzeninin de ha. Buraya da yağ ulan! 😡

    Cevapla
    1. muhtemel (Ankara, 870-1040 mt.)

      GFS özellikle yine bariz bir Ankara-Eskişehir boşluğu vermişti ama akşam güncellemesi biraz daraltmış o lanet boşluğu, en azından merkez kurtulmuş diyebiliriz. Belki ilerleyen günlerde iyice kapanır.
      Eksilere de üzülme hocam, sahillerin tadını çıkaranlar, 850 metrede boşluklardan boşluk beğenenleri anlamazlar 🙂
      https://muhtemelhome.files.wordpress.com/2023/01/32e194d0-f4fd-462d-99b3-865280c8a195.png?resize=900%2C900

      Cevapla
  12. cikoli (ist/bağlarbaşı/90 m)

    2020’deki rekoru kıramasak da Dubai 2023 Ocak ayını 90kg yağış ile kapatmış olacak. Benim burada 2.kışım, geçen kış 2 gün yağmur yağdığını düşünürsek bu senenin buranın güzel kışlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son birkaç gündür gündüz sıcaklıkları 20-21, gece sıcaklıkları da 13-14 derece civarlarında geziyor.. Evde herhangi bir ısıtma sistemi de yok, üşüyoruz reizzzz…. Bu hafta hızla ısınıyoruz allahtan. 🙂

    Cevapla
  13. muhtemel (Ankara, 870-1040 mt.)

    MGM’nin birbirine yakın farklı lokasyonlar için yaptığı tahminleri anlamak çok zor.

    Mesela Perşembe günü yapılan tahminde Pazartesi günü için;

    Ankara için -2, 4 ve bulutlu
    Etimesgut -6, 5 kar yağışlı
    Sincan 0, 5 bulutlu
    Yenimahalle -6, 5 bulutlu

    Ne sıcaklıklarda ne de yağışta bir tutarlılık var. İlginç.

    Cevapla
  14. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

    Ankara kır artık şu rekorunu. Tam 11 sene oldu 900 m’de 20 cm ve üzeri kar örtüsü alamayalı. Ama soğuğa gelince maşallah yedik etrafındakilerle beraber. Zaten korkunç bir kurak dönem geçiriyoruz bari bunu alalım ya hu. Gece (27.01.2023) GFS çıktısı yıllar sonra hak ettiğimiz kar yağışını vermiş ama biliyorum hayal o. Hayal…

    Cevapla
  15. muhtemel (Ankara, 870-1040 mt.)

    Havadelisi ekibinden rica edelim, sanıyorum çok az insan yorum onaylarına bakıyor ve kışın bu en cafcaflı zamanları yaklaşırken biraz daha sık bakılmasını isteyelim. Eskiden buralar yorum şelalesi olurdu, birkaç kıştır bir durgunluk var, tek nedeni bu olmayabilir belki ama yorumların geç yayınlanması da etki ediyordur diye tahmin ediyorum.

    Cevapla
      1. serkanunal32

        eksi basanlar soguk sehirlerde yasamayan, hergun arabasinin buzunu temizlemek zorunda kalmayan, buzlanmis yollarda acaba ise nasil gidip gelecem cilesi yasamayanlardir gor bak. meselemiz soguk atak degil, yagis olmali diye dusunuyorum.

        Cevapla
  16. yaylalıdeli(Çameli-DENİZLİ /1290m)

    Meteorolojik tahmin yöntemlerinin yenilenmesi ve algoritmalarının değiştirilmesi lazım , elde edilen verilerle bu verilere uygun elde edilen çıktılar geçerliliğini yitirdi.
    Geçmişte neler olduğuna bakılarak yapılan , şu senelerde böyleymiş , o zaman ki gidişata bakarsak bu yıl veya önümüzdeki günler şöyle olur deme zamanı da bitti.
    Fazlar , MJO’lar , el nino ve la ninalar , bakılan onca parametreler değişti ve değişmeye devam edecek …
    Model takip sayfalarının da her güncellemede aşırı farklı senaryolar veriyor olması bu yüzden maalesef .
    . Bence dikkat ediniz , bence diyorum .
    Meteorolojide ancak nowcasting yapılabilecek , bırakın mevsimsel tahmini , bir hafta sonrasında bile neler olabileceğini öngöremiyoruz .
    Meteoroloji biliminde köklü değişiklikler yapılmalı .
    Türkiye’nin iklimi içinse bence , bakın yine bence diyorum olacak olan şu; Kışlar ılık ve kurak , yazlar ise aşırı sıcak ve kurak . Su dünyadaki en kıymetli şey olacak ve tarım ürünleri de beraberinde.
    Tabii ki arada ekstrem olaylarda devam edecek, olmadık zamanda aşırı sıcaklar , aşırı yağışlar , metrelik karlar ve aşırı soğuklar ,hemen arkasından ısınma , mevsimine uygun olamayan meteorolojik olaylar sıradanlaşacak ve yine bu gıda üretiminde sorunların artmasına sebep olacak .
    Artık , şu gündelik sorunlardan çıkıp gelecekteki sorunlara çözümler üretmeye başlamanın zamanı geldi de geçiyor bile , suyu depolamak ve gerekli yerlerde kullanmak zaruri değil , mecburi .
    Hadi basın bakalım eksileri …

    Cevapla
    1. serkanunal32

      arti bastim, coguna katiliyorum ama 40 yillik omrumde gordugum kadariyla benzer enlemlerdeki cogu yere gore daha ekstremsiz bi cografyadayiz. kisin yurdun geneli daha cok guneyli ruzgar alirken, yazin duragan donemlerin disinda cogunlukla kuzeyli ruzgar aliyoruz. boylece cok soguk ve cok sicak donemler benzer enlemlere gore daha az. ama maalesef yillik toplam yagis ortalamamiz benzer enlemlere gore az, amerikanin asyanin ortalarini saymazsak.

      Cevapla
  17. serkansaglam1789/Kağıthane-Ist.40 mt

    Sistemlerin kuşa dönmesinden gına geldi. Kışı kış gibi yaşayamamak ne kadar kötü bir durum, iyi ki geçen sene sağlam kar almışız hemen ılıman kışa evrilmesi enteresan bir durum. Yok Polar rüzgarlar sayesinde kutup soğukları giremiyormuş, yok İzlanda A.B. müsaade etmiyormuş, yok Azor Y.B. yukarı meyletmemiş, yok Sibirya Y.B. aktif değil, yok Balkanlar, yok Ege de ki A.B. Bu ne kardeşim. Kış ayındayız kış, herşey bizim üzerimizemi gelir? Coğrafya kaderden de öte birşeymiş. Sistem İtalya’ya geldiğinde bu kadar teori gerçekleşmiyor, bize gelmeye kalktığı zaman bir sürü Etken devreye giriyor. 80’li yıllarda her kış kar yağardı. Ama 5 cm ama 50 cm, belki havada görürdük ama yağardı. Soğuğu, yağışı, rüzgarı hissederdik. Soba hergün yanardı. Trt hava durumu 20:45 de hava durumunu sunar, dört gözle pencerelere sokak lambasına bakardık. Şimdi herkes hava durumu yorumcusu ( havadelisi ekibi hariç ) instagramdan bir sürü takip ettiğim hava durumu yorumcuları vardı, hepsini sildim. Neymiş ay sonu şiddetli kar geliyormuş. Birşey öğrenememişler son 4-5 gün kala dahi değiştiğini. Nerede o eski sistemler, nerede o eski kışlar, nerede o soğuklar, bize gelincemi küresel ısınma oluyor anlamıyorum. Bu sene nasıl bir seneymiş Bolu da dahi kar yok , gel de isyan etme. İzlanda, İngiltere, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, hatta Yunanistan a dahi kar yağarken küresel ısınma yok, bize gelince kadınlar gibi naza çekiyor. Koskoca Aralık, Ocak 2 kış ayı geride kaldı. Bu nedir ya , geçen hafta camilerde yağmur duası yapılmış, dedim dua ile ne alakası var? Bilimsel veriler bunlar, meteoroloji diye birşey var, ama yağdı diyorlar, kardeşim Cuma günü yağış veriyordu zaten, biliniyordu. Yok Kurban kesiminden sonra yağmur yağarmış, dedim Adana ‘ya Mersin’e hatta Arabistan a neden yağmıyor o zaman çıt yok. Oradakiler kesmiyormu? Cahillerle uğraşmak, 2 hafta sonra kar geliyor tahmini gibi, Havadelisi ekibini canıgönülden tebrik ediyorum ne olursa olsun. Başarılarınızın devamını dilerim.

    Cevapla
    1. çihiro - Merkez/KONYA, 1036 m

      Yağmur duası artık gelenekleşmiş bir şeydir. İnanırsın inanmazsın kişinin kendisine kalmış. Dua edenlerin duasına da karışmayın. Ben de dua ediyorum. Bilime inanıyorum ama duaya da inanıyorum. Kar için yağmur için dua ediyorum. Etkisi olduğuna da inanıyorum. Evrenin işleyişi hakkında bilmediğimiz bir çok şey var. Dua etmekten zarar gelmez. Şu an için dua etmekten başka daha iyi yapabileceğimiz bir şey varsa buyrun söyleyin yapalım.

      Küresel ısınma sadece Türkiye’de değil. Dünyanın her yerinde var. Madem bilimsel konuşacağız buyrun konuşalım. Avrupa’nın hangi merkezini baz alarak oralara hep kar yağdığını, küresel ısınmanın olmadığını iddia ediyorsunuz? Sadece gözlemlerimize bakıp, elimizdeki verilere bakmadan konuşmak ne kadar doğru? Bu sıkıntılar sadece bizim coğrafyamızda yaşanmıyor. Tüm Dünya sıkıntı içinde.

      Cevapla
      1. mehmet göktuğ (Buca-IZM-91 m)

        Burada kimsenin duasına karışıldığını görmüyorum. Senin dua etmeyi sevmen, buna inanman ve inandığını dile getirmen ne kadar normalse, bir başkasının inanmadığını, saçma bulduğunu ve sevmediğini dile getirmesi de o kadar normal. Fikir özgürlüğü denilen şey, ecnebilerin iyi yaptığı ama bizim gibi doğu milletlerinin pek beceremediği bir şey ne yazık ki. 🙂

        Cevapla
      2. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

        Hocam sen olayı yanlış anlamışsın. Ben de namaz kılan dua eden biriyim ama bunlar dini siyasete alet edip milletin duygularını sömürüyorlar. Ayrıca Allah aklımızı kullanmamızı söylüyor. Bu işler dua ile olmuyor bilimle akılla oluyor. Dua ile olsaydı Arabistan çöl olmazdı.
        Küresel ısınma bir gerçek ve ona göre altyapı çalışması yapmak gerekiyor. Her sıkışınca dua edeceksen o iş çözülmez.

        Cevapla
    2. Havadelisi (Sandsli / Norveç, 50m) Yazıyı Yazan

      Çaresizliğinizi anlıyorum, ama küresel ısınma olmasaydı da bu sene Türkiye’de kışın büyük kısmı fos geçecekti muhtemelen. Fos kışlar tekrarlayan bir şey. 1955 kışı da fosmuş mesela, 54’te Boğaz’a buzlar geldikten 1 yıl sonra 🙂
      Küresel ısınma elbette işleri çok daha kötü yapıyor. Etkisi şu, soğukları TR’ye indirecek örüntü oluşunca bile, ortada yeterince soğuk hava olmadığı için (bize kalmadığı için) kıyılara kar yapacak sistemler çoğunlukla gelmiyor. Bu sene iç bölgelere bile gelmedi, zaten fos olan kış ekstrem fos oldu 😦
      Bunlar sebepleri bilinen, dolayısıyla beklenen şeyler. Sürpriz yok.

      Dua konusunda herkes istediğini düşünmekte ve söylemekte serbest. Cuma günü dua edip pazartesi yağmur yağınca “bak duamız kabul oldu” demek bence de epey saçma. Maalesef Türkiye’nin şu anki durumunda bunun saçma olduğunu düşündüğünü bile söyleyince tepkiyle karşılaşıyorsun. Umarım biraz daha özgürce tartışılabilen günler gelir.

      Öte yandan yağmur duası evet geleneksel bir şey ve yapılsın tabii. Zaten dua edene kimse karışmaz, karışmamalı… Ve 1 ay sonra efsane inecekse biz de her gün dua edelim 🙂 Ama 2-3 gün sonra zaten yağacak yağmuru duanın yağdırdığını söylerseniz veya işi siyasi şova çevirirseniz, insanlar da tepki göstereceklerdir. Sevmediğimiz fikirlere ve eleştirilere tahammül etmeyi inşallah bir gün öğreniriz.

      Cevapla
  18. çihiro - Merkez/KONYA, 1036 m

    Yüksek sıcaklık rekoru kırıldı! Konya Havalimanı istasyonu verilerine göre bugün ölçülen 16.2 derece, 20 Ocak gününe ait “günlük en yüksek sıcaklık rekoru” olarak tarihe geçti! Daha önceki rekor 20 Ocak 1948 tarihinde ölçülmüş 14.3 derece idi.

    Cevapla
  19. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Uludağ’ı ve barındırdığı ekosistemleri yok edecek teklif yasalaştı!

    1961 yılından bu yana milli park olan Uludağ, mevcut statüsünden çıkarılarak yeni kurulacak olan Alan Başkanlığı’na devredildi.

    Cevapla
  20. serkansaglam1789/Kağıthane-Ist.40 mt

    Herkese merhabalar, sistemlerden umudumu kesmiştim ki , bugün bir bakayım dedim , GFS siklonmu vermiş, yoksa gece fazlamı kaçırmışım anlamadım, Gfs efsanemi veriyor, gururumuzla oynuyor 🤦🏻‍♂️ ama şu görüntüyü bile özlemişim 😄

    Cevapla
  21. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Grönland’da sıcaklıklar alarm veriyor. Nature dergisinde yayımlanan makalede, Grönland’ın kuzey kesiminde sıcaklıkların 20. yüzyıla göre 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) arttığı, termometrelerin son 1000 yıldaki en yüksek ısıyı ölçtüğü belirtildi. Bilim adamları, buz tabakaları ve buz çekirdeklerinden aldıkları örnekler üzerinde yaptığı çalışmayla, sıcaklıkların 1995’ten bu yana hızlı bir artış ivmesine girdiğini tespit etti.

    https://www.mynet.com/gronland-da-sicakliklar-alarm-veriyor-son-1000-yilin-en-yuksegi-kuresel-isinmanin-acik-bir-imzasina-sahibiz-110107088452

    Cevapla
  22. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Çin uzun yıllar sonra ilk kez en fazla nüfusa sahip ülkeler listesinde birinci sırayı kaybetti. World Population Review’a (WPR) göre Hindistan’ın nüfusu 2022 yılı sonunda 1.417 milyar kişiye ulaştı. Bu sayı Çin’in 1.412 milyar olarak bildirilen nüfusundan 5 milyon daha fazla.
    WPR’nin 18 Ocak tarihli verilerine göre Hindistan’ın nüfusu daha da artarak 1.423 milyara çıktı. Çin’de ise nüfus 60 yıldan bu yana ilk kez düştü. Çin Devlet İstatistik Ofisi’nin verilerine göre ülke nüfusu 1960’lardan bu yana ilk kez 850 bin kişi azaldı.
    Birleşmiş Milletler, Hindistan’ın Çin ile arasındaki nüfus farkının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngörüyor. 2050 yılına kadar Hindistan’ın nüfusu 1.688 milyara kadar çıkabilirken, Çin’in nüfusu 1.317 milyar olarak kayıtlara geçebilir.
    BM, 2022 ve 2050 yılları arasında küresel nüfusta öngörülen artışın yarısından fazlasının sadece sekiz ülkede yoğunlaşacağını tahmin ediyor. En büyük artışın Kongo, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya’da olması bekleniyor.
    https://www.donanimhaber.com/analistlere-gore-hindistan-nufusu-cin-nufusunu-gecti–159487

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s