Blogda yazılan yazılarla doğrudan ilgisi bulunmayan her türlü görüş, açıklama, tahmin, öneri, soru ve eleştirinizi; benle ve diğer okurlarla tartışmak istediğiniz hava/iklim olaylarını bu sayfaya yorum olarak ekleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak yorum yazma kutusuna ulaşabilirsiniz. Birisine cevap yazmak istiyorsanız, lütfen cevabı vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine tıklayın. Cevabın cevabına tıklayarak devam ederseniz yorumlar sağ tarafa doğru yığılma yapıyor ve okunmaları güç hale geliyor. Eski sayfalara yukarıdaki ana menüde Atış Serbest’in altında beliren Arşiv‘den ulaşabileceğiniz gibi, bu sayfada en altta bulunan yorumun sol altındaki Older Comments (eski yorumlar) düğmesini de kullanabilirsiniz. Geçerli ve sık kontrol ettiğiniz bir e-posta adresi vermeniz, şayet daha sonra iletişim kurmamız gerekirse işimizi kolaylaştıracaktır. Teşekkürler.
(Meşhur İngiliz ‘weatherman’ Michael Fish, kariyerinin doruğundayken).
https://orhancabarov.files.wordpress.com/2021/01/fdf.png
Jines restaurant yine bildiğiniz gibi.
Benim en büyük hayallerimden biri bu restaurantı ziyaret etmek. İnşallah bir gün oradan resim paylaşırım.
Biz soğuk beklerken modellerde hep +10 +15 arası sıcak ataklar gösteriyor. Çok moral bozucu, en son 2015 de Şubatta kar görmüştük sanırım, o yüzden istanbul için kış yavaş yavaş bitiyor. 😦
O değil de zaman ne çabuk geçiyor.
YENİ BAŞLIK AÇILDI, SİSTEM YORUMLARI O BAŞLIĞA LÜTFEN:
https://havadelisi.com/2021/01/26/trakyada-yogun-kar/
Bu sistemde tırcı olup, edirne – bulgaristan sınırında mahsur kalmak vardı.
😂😂😂 ilahi Spank , o zamanda küfredersin 😁
Ben yarın Bursa’dan Bozüyük,Kütahya üzerinden Uşak’a gidiyorum ve kar ihtimali beni ilk defa tedirgin ediyor ,duruma göre Akhisar,Salihli,Kula üzerinden gidebilirim.
Her ne kadar modeller kar fırtınasının etki alanında fikir ayrılığına düşseler de Edirne ve Kırklareli, özellikle sınır hattı boyunca uzun yıllar efsanesini yaşayacaklardır. Edirneli havadelisi olmak istiyorum şu anda 😀
Sistem hakkında kısa bir değinecek olursak yarın akşam saatlerinde cephe hattının Trakya’da istasyoner hale gelmesiyle beraber yağışlar kuvvetlenecek ve soğuma da hart diye dalacak. Soğumanın önden girme ihtimali de var, modeller Trakya’da alt seviyelerde enverziyon seviyesi öngörüyorlar. Bu da soğuğun yerden ilerleyip ondan sonra üst seviyeye de nüfuz edeceğini gösteriyor ama ben bu soğuğun geçmiş sistemlerdeki tecrübelerime dayanarak modelin tahmin ettiğinden daha erken dalıp donan yağmur/buz yağışına sebep olacağını düşünüyorum.
Bu haliyle bile Edirne ve Kırklareli’nde 20cm kar kalınlığı kaçınılmaz, sınır hattında ise 40-50cm üstüne çıkabilir. Trakya için efsane sistem şimdiden hayırlı olsun 🙂



Trakya hızlı ve öfkeli sistemin heyecanını yaşarken ben de İzmir ve Egeli havadelileri için bir değerlendirme yapmak istiyorum. 🙂
Öncelikle Salı’yı Çarşambaya bağlayan gece enerji yüklü bir Squall Line hattı Ege kıyılarına vurmuş olacak. Kısa sürede yüksek miktarda yağış bırakması bekleniyor. Gün içinde etkili olacak rüzgarın hamleleri de gece saatlerinde özellikle yağış anında 90-100 kilometreyi bulabilir. Ege Denizi’nin kuzeyine oldukça derin bir alçak basınç geliyor. Batı bölgeleri bol yağışlı ve fırtınalı birkaç gün bekliyor. Dikkatli ve tedbirli olmakta fayda var…
Salı gecesi ise Trakya çevrelerinde başlayacak olan kar yağışı (Trakya’nın ne kadarında etkili olacağı hala muamma) Çarşamba öğleden sonra Ege bölgesinde kendisini iyiden iyiye hissettirecek. Üst seviyede bulunan müthiş soğuklar yağış oluşumlarını tetikleyecek. Bu duruma bağlı olarak Çarşamba yağış bölgenin büyük çoğunluğunda gün boyu devam ediyor.
Özellikle rüzgar yönünün karayel ve batı karayelden esecek olması Ege Denizinden nem taşınımının karaya doğru gerçekleşmesini sağlayacaktır.
500 hpa da bulunan bu denli soğuk ve Ege Denizi’nin oldukça sıcak olması (örneğin Çeşme 18 derece) bazı noktalarda graupel yağışı için olabileceğini düşündürüyor. Geçtiğimiz sistem bu durumu konumumda gözlemlemiş olmam da bu ihtimalin olabileceğini güçlendiriyor.
Üst seviyenin bu denli soğuk olması kararsızlığı da beraberinde getiriyor. Ege’de fazla gözlemlenmeyen deniz etkisi yağış veya deniz etkisi ile güçlenen yağış (Ozan hocam bu konuda yanlışım varsa düzeltin) bu sistemde rüzgar yönlerinin batı ağırlıklı olmasıyla görülebilecek. Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece; alt seviyelerdeki nemlilik, rüzgar yönünün 700 hpa seviyesine kadar tamamen aynı olması bize denizde gelişen kütlelerin karaya taşınabilmesinin mümkün olacağını gösteriyor. Üstüne az da olsa kararsızlığın bulunması yer yer gök gürültüsü duyulma ihtimalini güçlendiriyor.
Kar sınırı deniz seviyesine kadar düşmeyecek gibi görünse de İzmir’in yükseklerinin ve İç Ege’nin tekrar kar ile buluşacak olması güzel. 🙂
Izmirli havadelileri için bu denli uzun yorum yapan biri..Cok cok tesekkürler,umarım daha sık yorumlarinizi okuruz..saygilar
Bravo Şefik çok iyi analiz, Ege’de tam batılı rüzgarlar deniz etkisini gerçekten de coşturabilir, takip edeceğim.
Teşekkür ederim hocam. Bu arada İzmirli ve Ege bölgesindeki takipçilerimizden bol bol anlık rapor bekliyoruz, ben de bildirimlerimi Kuşadası milli parkının kıyısından vereceğim. 🙂
Geçen hafta bembeyazdık bugünse bir tam gökkuşağımız vardı.

https://mulu64.wordpress.com/2021/01/25/351/
Biliyorum vade çok uzun ortada henüz bir şey yok ama bu bize gelsin 4 yılın acısını ancak böyle bir soğuk giderir. 😦
Spank, senin kalbinin temizliği o soğuğu buraya getirmeye yeter. Dualarımız seninle 😊 o sistem buraya gelecek 🙏
Bunun yer seviyesi soğuğu da son derece çılgın…
Eger bu sekilde gelirse bulundugum konum itibariyle oldukca ilginc durumlara sahit olabilirim. Biz de senelerdir adamakilli bir soguk sisteme ve kar yagisina hasret kaldik. Hayirlisi bakalim.
Geçtiğimiz haftadaki soğuk hava dalgasının denizlerimize olan etkisini görmek için 10 Ocak 2021i baz alarak 11-22 Ocak 2021 tarihlerindeki deniz suyu sıcaklığındaki değişimi analiz ettim. Denizler soğumuş ama halen normallerin üstündeyiz 🙂


Elinize sağllık, gerçi bu haritaların duyurusunu yaptığınız aşağılardaki paylaşımda yorumlarınızı belirtin demişsiniz ama buraya yazayım.
Bence renk tayfında normal deniz suyu sıcaklığı rengi daha belirgin olmalı. Bir bakışta nereler normal renkten ayırt edebilmeliyim. Şu anki grafikte iyice büyütmeden görmek mümkün değil. Görsel sanatlar da çoğu şeyde olduğu gibi “basitlikle” büyür, emeğiniz için yeniden teşekkürler.
“Normal deniz suyu sıcaklığı”nın ne olduğuna siz karar verip (mesela sapmanın artı eksi en fazla 0.5 derece olması), en açık renkli mavi ve sarı tonunu normal sayabilirsiniz.
Bunun dışında “normal” diye bir şey yoktur, yani ortalamadan sapmanın tam olarak sıfır olduğu yerler normaldir sadece. Normal, klimatolojide, yalnızca matematiksel bir terim aslında.
Hocam işte +- 0,5 arası atıyorum yeşil olsa çok rahat seçilir bu skalanın içinde. Resmi büyütüp tam da dediğiniz yöntemle bakıyorum zaten ve biraz Düzce biraz Zonguldak biraz da Antalya’nın filan normal değerlere yakın olduğunu görüyorum.
“Normal” kavramı sizin bilim dalında yani klimatolojide nedir, yaklaşım olarak nasıl ele alınır bu konuda da bize bir iç görü sağladığınız icin ayrıca teşekkür ederim.
Son notum, bırakın dağınık kalsın bu hali de oldukça iş görür 🙂
2003-2014 baz alınmasına rağmen anomali pozitif , gerçekten durum vahim.
Bursa lodostan uçuyor yine.Geçen sene arabamızın kapı camı patlamıştı park halindeyken,inşallah yine bir zarar görmeyiz.
Şöyle bir haber gördüm… Yer altı barajları yapılmaya başlanmış ve önümüzdeki senelerde bu yer altı barajlarının arttırılması planlanıyormuş. Özellikle Yaz aylarındaki buharlaşma ile birlikte su kaybını önlemek hedefleniyormuş. Bu sayede daha fazla suyun depolanabilmesi sağlanabilecekmiş…
https://www.trthaber.com/haber/gundem/insasi-devam-eden-yer-alti-barajlari-susuzluga-care-olacak-536240.html
Geçmişe dönük, arşivden basınç haritası paylaşımı yapan site var mıdır bildiğiniz ?
https://www.wetterzentrale.de/en/reanalysis.php?model=cfsr
https://vortex.plymouth.edu/myowxp/sfc/
Ufak bir anket sorusu sormak istiyorum.
Bir anda kafayı kırıp taşınmaya karar verseniz Türkiye’de nerede yaşamak isterdiniz? Meteorolojik olaylar bakımından favori yeriniz neresi?
Ölçüt sadece hava olacaksa… Karadeniz Bölgesi’nin sahile bakan tarafında rakımı 300-500 metre arasında herhangi bir yer… Tercihen Batı Karadeniz’de… Daha yüksek rakım biraz fazla soğuk ve zahmetli, daha düşüğü kar bakımından verimsiz olur diye düşünüyorum 🙂
Ozan hocama katılmakla beraber Bitlis diyesim geldi ilk anda.
Tam olarak köyümde yaşamak isterim. Ozan Hocanın da kriterlerine uyuyor. Giresun / Eynesil rakım yaklaşık 400 m. Panaromik deniz manzarası, kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ılık ve yağışlı…
Haritada (1991-2020) koyu yeşil rengin hüküm sürdüğü yerlerde yaşanır. Mavi tonlu yerlere (Türkiye’nin Yakutistan’ı) gitmek ise zevk meselesi. Çember daralıyo Orhaaan! 🙂
Kastamonu’nun pınarbaşı ve azdavay ilçelerinin karadenize bakan yamaçlarındaki yeşili bol güzel birköy olabilir..
Bir de dede toprağı Artvin Maçahel hep hayallerimdedir, hem havası hem kışları şahane derler..
Tahmin ettiğim gibi genel hava delisi yönelimi Doğu Karadeniz Bölgesi gibi duruyor. Aynı şekilde benim de eğer bir gün finansal özgürlüğümü sağlayabilirsem planım en azından kış mevsimlerinde istediğim an Kadıköy belasından sıyrılıp kapağı atacağım Rize Çamlıhemşin civarında bir yer almak. Hem yağış, hem rakım, hem nüfusun seyrek olması açısından mükemmel bir bölge.
Uludağ.
Çocukluğumdan beri Kadıköy’de yaşayan bir havadelisi olarak her ne kadar gün aşırı takip etsem de son 4 küsur senedir burada yazılan analiz ve yorumların artık beni heyecanlandırmaması ne kötü bir durum:(
Kişisel olarak tek kıstasım 10 senede bir falan 850 hpa -15 ve altı olursa o zaman içimde ufak bir heyecan oluşabilir. Gerisi müthiş bir karayel fırtınası yoksa – ki o da %90 ihtimalle yağışla çakışmayacaktır, cılk çamur ve kıskançlıktan ibaret benim için. Bu şartlar sağlanmadan son 20 senede İstanbul denmeye başlayan Çekmeköy, Başakşehir gibi orman bozması yerler harici İstanbul’dan bir cacık olmaz. Önümüzdeki sistemde de 850 hpa -7 8 civarıymış, hiç analize gerek yok iddiaya girerim İstanbul’a ( Gerçek İstanbul’a ) kar mar yağmayacak arkadaşlar. Kısaca barajlarımızın dolması dışında bir beklentim yok şu sıralar.
Bu sistemin en güzel yanı bol yağış olması. Bir 3-5cm kar koparırsak süper olur istanbul için.
Zonguldak’a da gönder dersem linç yer miyim?
Yerde olmaz sahillerde filan ama 150 m ve üstü belki. Soğuk çekirdek zayıf. Görsel olarak zevkli olabilir.
Ankara’nın efsanelerinden… Mart ayında 10. senesi olacak. Yaşlandığımı hissettirdi 🙂

Şimdiden geleneksel Mart 2011 anma törenlerine başladıysak yandık bu kış da 😄
gfs siklonları anadolu’ya çalıştırıyor. 18z de çıtayı iyice yükseltti. Her ne kadar bu tür dalgalarda siklonların konumu önemli olsa da, vade yaklaştıkça böyle çıktılar görmek “lan yoksa?!” diyerekten kafalarda efsane olarak kalan o anıyı canlandırıyor 😀
Ben bıraktım model işlerini kafam rahat 😄
Oraya Afyon’u da eklemenizi rica edeceğim. Mgm 36 cm. ölçmüştü sistem sonunda yer yer 50 bile olmuştu. Tekrar o günlere dönmek isterdim.
ODTÜ’de bizim bölümün önündeki acik alanda bir piknik masasinin üstünde cetvelle yaptigim ölcümde 41 cm kar kalinligi ölctügümü hatirliyorum. Ayni gün heyecanla MGM raporunu beklemistim de 20 cm seklinde gelmisti resmi ölcüm! Sacimi basimi yolacaktim az kalsin 🙂
Siz hava delileri için büyük bir hizmet daha! 😀
Derste öğrendiklerimi kullanarak, havadelisi ekibinin de katkılarıyla artık her gün anasayfada sağ panelde deniz suyu sıcaklığı anomalisi ve sıcaklığını yayımlayacağız. Vatana ve millete hayırlı olsun 🙂 Haritada şu olsa iyi olurdu dediğiniz bir şey olursa seve seve uygulamak isterim.
Emeğinize sağlık, teşekkürler.
Spank, dislike görevlisi daha yeni buralardaymış dikkatli olmalıyız 🙂
Canları sağolsun. 🙂
Güzel elinize sağlık, bazı kritik lokasyonların ismini de yazabilirseniz daha güzel olabilir mesela, Şile, Kumköy, İğne ada, Sinop, Hopa vs vs 🙂
Güzel öneri, not aldım 🙂
Evet bakınca görmek iyi olabilir bunların yerini, MGM’ninkilerle de karşılaştırırız. Bunlar uydudan ölçüm.
Modellerin sabah 00Z çalıştırmalarının sırasıyla kritik saatlerdeki ECM, ICON, GEM ve GFS görüntüleri




Ecmwf istanbul’a kar veriyor o nasıl oluyor ? Hayda heyecanlanlandım şimdi. 😀
ECM olsun olacaksa 😁
Trakya ve Güney Marmara ya çalışmış Ecm
Olursa ECM olsun
Le le le le canım
Modeller hovardası
DEK varsa güzelsin
Ozan abi istanbul da örtü olur mu bu şartlarda ?
Bu gece biraz daha netleşibilir, Ecmwf gene dek verirse işler ciddileşebilir üstat, Gfs de dek demiş Bu akşam 🙂
Bu konularda çok bilgili değilim ama bu siklon bir yeri fena kara gömecek gibi gözüküyor. Ya Trakya ya da Bursa bakalım hangisi. Keşke istanbul da oyuna dahil olsa ama bu sıcaklıkla örtü olmaz. 😦
Epey öğrendin, yaptığın yorumlardan belli.
Teşekkür ederim ozan abi. ❤
Ya ben çarşamba veya perşembe Uşak’a gidiyorum,Bursa’ya gelir ve orada olamazsam kafayı yerim.
Evet örtü konusunda çok haklısın, havada görelim bari 🙂
Marmara Denizi bir şey deniyor galiba.

https://wordpress.com/post/mulu64.wordpress.com/347
https://mulu64.wordpress.com/2021/01/21/347/
(Adminciğim kusura bakmayın,hangisini kopyalayacağımı bir türlü öğrenemedim.)
Evet hiçbir tahminde yok ama hafiften yağmur yağıyor.
Yıllardır coğrafyamızda böyle derin bir siklon görmemiştim. 2004 efsanesine benziyor ama soğuk yetersiz değil mi ?
Bu arada istanbul için soğuk yetersiz, eğer böyle gelirse trakya için efsane olur.
Selamlar Batı Türkiye! Hazır mısın hızlı ve öfkeli sisteme?
Beklediğimiz sistem İzlanda kökenli olabilir ya da İzlanda polar karışımı halinde karşımıza çıkabilir.
Takipte kalın!
Dipnot: Pv Avrasya’da yani stratosfer ısınması var yine. Takip ediyoruz. Saygılar,
EPS. Yeni çıktı fırından çıtır çıtır!


Sıcak cepheden ağzımız yandığı için üfleyerek yesek daha iyi olacak 🙂
25 Ocak gibi yeni bir sistem geliyor, heyecanla takip ediyorum.
Suan Rizespor Gaziantep macinda asiri bir kar yagisi var. Ama daha cok sulu kar gibi. Yogun yagisa ragmen, yerler beyazlamadi halen.
Degisecegini bile bile, burada tutmak istedim. Sicaklik sinirda gibi ama cok yogun bir yagis olacak gibi Cumartesi oglen saatlerinde. Cok yogun sulu karla, kar arasinda birsey yagacak sanirim. Su garipte azcik mutlu olsun, kar yagar insallah 😀
ve bozuldu tabii ki de 😀 garibin yuzu guler mi hic? 😀
Batı Karadeniz’e yine yeşil ışık yanacak gibi.
Kuşadası’ndan selamlar. Son yaşadığımız sistem batı bölgeler için son senelerin en güçlü soğuklarını getirdi. İki gecedir Ege kıyılarında dahi sıfırın altında sıcaklıklar ölçülüyor. Ayrıca sistem Cumartesi günü İzmir’de kar yağışına sebep oldu. Aliağa, Dikili gibi sahil kısımları beyaza büründü. Pazar günü ise deniz etkisi ile oluşan yağışlar Ege kıyılarındaki bazı noktalarda kar yağışına sebep oldu. Örneğin Karaburun, Çeşme ve benim bulunduğum Dilek Yarımadası karayel ile denizdeki yağışları zaman zaman alabildi. Pazartesi günü ise sabah saatlerinde Didim, Kuşadası ve İzmir’in pek çok ilçesi kar yağışıyla uyandı fakat bu kar yağışı çok etkisizdi. Asıl kütleler Ege Denizi’nin güneyinde kaldı. Yine de Kuşadası Merkez’de yıllar sonra (en son 2012) bazı noktalarda çatıları beyazlatan kar yağışı gözlemlenebildi. Kar yağışı çok kısa sürdü ve çok ince bir yağıştı. Benim yaşadığım Güzelçamlı’da ise Dilek Yarımadası milli parkı’nın ormanları kar ile kaplandı. Şu anda 900-1237 metre aralığında bulunan tepelerde kar örtüsü duruyor. Buralar yılda 1-2 kez kar alabiliyor. Kar yağdığı zaman ben de zaman bulduğumda çıkıyorum. Milli park tepelerinin bu denli yüksekliği zaman zaman orografik yağış gibi oluşumlara sebep olabiliyor. Örneğin Güzelçamlı 50 kilogram yağış alıp, 30 kilometre uzaklıktaki Kuşadası merkez istasyonu 10 kilogram yağış alabiliyor pek çok zaman.
İşte karlı tepeleriyle Güzelçamlı’daki o milli park. 🙂
Fotoğraf: Coşkun Şentürk
Deniz etkisi ile oluşan yağışların karaya sürüklendiği anlardan bir radar görüntüsü. Bazı noktalarda graupel yağışına sebep oldu. Saf kar yağışı Çeşme-Karaburun tarafında gerçekleşti.
https://orhancabarov.files.wordpress.com/2021/01/3t70sahs.jpg
https://earthobservatory.nasa.gov/images/147811/turkey-experiences-intense-drought
Nasa’nın türkiye’deki yer altı suları haritası.
Ekşi sözlükte gördüm, paylaşmak istedim.
Dipsiz göller de defineye devam!
Kar yağması için daha nasıl bir soğuk hava dalgasının gelmesi lazım? Kar soğuğu gelir, yok rüzgâr olmaz, yok nem olmaz, yok A.B olmaz, hadi AB gelir egeden , hava sıcaklığını yükseltir, yok kısa sürer, nedir bizim bu çektiğimiz. 🤔 1 hafta önceden sistem kesinleşmişti ama çok dillendi malesef, geçende trafikde arkadaşa söylemiştim. Belediyenin kar temizleme araçları park halinde hazır kıta olduğuna göre desene bu sistemde fos çıkacak demiştim. O da bana saçmalama öyle böyle kar yagmayacak demişti. Görünen o ki yine haklı çıktım. Bazı gereksiz siteler ( çoluk çocuklar yok efsane geliyor, yok haberlere kadar kadar konu yaptılar ama yine tek kelimeyle İstanbul için fos bir sistem olacak 👏👏