ŞAMİLE’NİN İKİZİ DE VARMIŞ: HUZURLARINIZDA KAMİLE BAHAR


Şu ana kadar mevsim normallerinin oldukça altında sıcaklıklarla geçen Mart ayı, mevsime göre yine çok sert görünen ikinci bir sistemle daha da ilginç bir hâl alıyor. Geçtiğimiz hafta Marmara ve Batı Karadeniz’de, bu haftanın ilk günlerinde ise Orta ve Doğu Karadeniz’de yoğun kar yağışlarına yol açmış olan Şamile Bahar sisteminin ikizi, Kamile Bahar, açısı iyice dikleşen güneş ışınları sebebiyle sahil şeridi boyunca kar örtüsü oluşturmakta biraz daha zorlanacak da olsa, yakın tarihte 15 Mart sonrası gözlemlenen en etkili sistem olmaya aday…

Yaklaşmakta olan soğuk hava dalgalarına dair haberlerde duymaya alıştığımız ”Balkanlar üzerinden gelen…” klişesi Kamile Bahar sistemi için geçerli değil. Sistemlerin büyük bir çoğunluğunun aksine, Kamile Bahar, Kafkaslar’a yönelen soğuk hava dalgasının batıya doğru saparak ülkemize yönelmesiyle meydana çıkıyor.
Bu durumun mimarı olan Sibirya Yüksek Basıncı, batıdan hızla kıtaya sokulan Azor’un da desteğiyle neredeyse yatay bir hal alarak soğuk havayı ülkemize hapsediyor. Böylelikle soğuk hava bu sefer ülkemize doğudan gelmiş oluyor. Bu soğuk hava dalgası Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da kuvvetli kar yağışlarına yol açacak.

ECM 16 Mart – 00Z: 500 hPa Geopotansiyel Yükseklik Animasyonu

Kamile Bahar, konum ve il bazında miktarı net olmamakla birlikte, Karadeniz sahil şeridinin büyük bir kısmına kar bırakacak. Yağışın kar formunu alacağı periyot, Marmara ile Batı ve Orta Karadeniz sahilleri için Perşembe gece geç saatler, Doğu Karadeniz sahilleri içinse Cuma sabah erken saatlerde başlıyor. Deniz etkili sağanaklar, en erken Pazar sabahına kadar kuzey kıyı şeridinin tamamında karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

Ancak; soğuk çekirdek ülkemize gelmeden önce orta enlemlerde biraz fazla oyalandığı için, yer seviyesindeki soğuk, mevsim itibariyle dik açılı olan güneş ışınları tarafından törpülenmiş haliyle geliyor. Bunun yanısıra, ülkemizde de mevsim itibariyle güneşlenme açıları ve süresi artmış olduğundan; rakımı düşük kesimlerde (100 metre ve altı) gün içinde kar, birikim yapmakta zorlanacak, hafiflediği anlarda da karla karışık yağmur formunu alacak. Gündüz kuvvetli sağanaklar denk gelmediği sürece, sahil semtlerinde kar birikimi ancak gece ve sabah saatlerinde mümkün olacak.

Yoğun kar alacak kesimlerin haricinde, iç kesimlerde yine kara kışı aratmayacak kuvvette gece ayazları görülecektir. İç ve Doğu Anadolu’nun il merkezlerinde -10, -15 dereceler ve yer yer daha altındaki sıcaklıklar rahatlıkla ölçülebilir.

ECM 16Mart 00z: Salı gecesine (22 Mart) Beklenen Toplam Kar Yağışı Miktarı – Sulu Kar Dahil

Kamile Bahar’ın en fazla kar yağışına yol açacağı yerler sırasıyla Orta ve Doğu Karadeniz yüksekleri, Istrancalar’ın denize bakan yamaçları, Marmara ve Batı Karadeniz’in dağlık kesimleri, Hakkari-Muş-Bitlis çevrelerinin özellikle yüksek kesimleri ve Kars-Ardahan çevreleri. Muş ve Bitlis çevrelerinde, halihazırda 1 metreyi aşkın ve yer yer 2 metreyi bulmuş olan kar kalınlığı, bu sistemin ekleyeceği taze örtüyle beraber hayatı oldukça zorlaştırabilir. Bu bölgenin, modellerin öngördüğünden daha az kar alacağını temenni ediyoruz.

Ülkenin kuzeyindeki kayak merkezleri de (Kartepe, Uludağ, Kartalkaya, Ladik) en yüksek kar kalınlığına geçen sene olduğu gibi Mart’ın ikinci yarısında ulaşacaktır. Bu merkezlerde sistem boyunca 50 ila 100 cm, hatta yer yer daha fazla taze kar birikimi oluşması sürpriz olmaz.

ECM 16 Mart – 00Z: Cumartesi günü Sinop-Ordu Hattı Dışındaki tüm Kıyılarda Etkili Kar Sağanakları


Sahil ve alçak rakımlı kesimlerde kar bakımından göze çarpan yerleri vurgulayacak olursak… Doğu Trakya’nın sürprizi İğneada-Kıyıköy hattı ve biraz içeride kalan Saray-Binkılıç tarafları, Orta Karadeniz’de Kastamonu-İnebolu çevreleri, Rize-Artvin çevrelerinde sahilin birazcık yukarısında (100 metre ve üzeri) kalan bölgeler, kış aylarını aratmayacak kar yağışlarına maruz kalacak. İstanbul ve Bandırma-Susurluk çevrelerinde de DEK’ler özellikle gece saatlerine denk geldiğinde trafiği olumsuz etkileyecektir. Hatta bu hattaki DEK’ler, Cumartesi günü Akdeniz’deki zayıf alçak basınç alanının yardımıyla yer yer İzmir ve Manisa’nın kuzeyine kadar uzanabilir.

Kıyı şeridi boyunca; İğneada-Kıyıköy hattı ile Rize-Artvin ve Kastamonu çevreleri haricindeki bölge ve illerdeki kar miktarı, henüz netleşmemiş olan rüzgar yönü ve bant oluşum hatları gibi ince detaylara bağlı olduğundan, şimdilik kesin ifadeler kullanmak doğru olmaz.

4 Büyük Modelin 16 Mart – 12z Çıktıları: Saat yönünde ECM, GFS, GEM, UKMO. Cumartesi Öğle Saatleri için.

Örneğin, yukarıda gördüğünüz 4 büyük modelin 16 Mart 00Z çıktılarını ele aldığımızda; ECM, GFS ve UKMO, 850 hPa soğuğunun en güçlü olduğu Cumartesi günü için üst seviyedeki soğuk çekirdeği Orta Karadeniz’de bırakırken, yalnızca GEM Marmara’ya kadar ilerleterek yeni bir İstanbul efsanesi öngörmüş. GEM dışındaki senaryolarda Orta Karadeniz sahilleri kar şampiyonasında tahtı kaparken, GEM senaryosunda Marmara bölgesi ve Doğu Trakya iyice ön plana çıkıyor.

Önceden tüm modeller sistemi Doğu Karadeniz ve Kafkaslar odaklı verirken, bütün ülkeyi kapsayacağı yönündeki ilk sinyalleri GEM modelinin verdiğini hatırlatalım. Artık gerisini yaşayarak göreceğiz. Ayrıca soğuk çekirdeğin, hafta başında Ege’ye uzanarak bir alçak basınç merkezi üretmesi de olasılıklar dahilinde. Bu durumda Kuzey Ege ve Trakya için de bir sürpriz yaşanabilir, ancak böyle bir öngörü için henüz erken.

Sistemle ilgili güncelleme ve şimdigörüleri, her zamanki gibi bu başlığın altındaki yorumlarda toplayacağız. Tüm fotoğraf ve son durum bildirileri arşivler için oldukça kıymetlidir. Kazasız belasız günler dileriz.

Reklam

ŞAMİLE’NİN İKİZİ DE VARMIŞ: HUZURLARINIZDA KAMİLE BAHAR” üzerine 41 düşünce

  1. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m)

    Bu sistemde de dayanamayıp dün (19 Mart) Binkılıç’a gittik, yol boyunca karlı kaplı yolda maceralar yaşadık 🙂 Merkezde 32cm, 300 metre rakımlı yolda 45cm kar kalınlığı ölçtük.

    Sistemi Bahçelievler ve Binkılıç’ta yaşadım ve fotoğrafları kronolojik olarak sizlere sunuyorum 🙂

    Bahçelievler:








    Saray yolu ve Binkılıç:























    Cevapla
  2. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m)

    Sistem boyunca trafik kameralarından aldığım ekran görüntüleri:






    Cevapla
  3. Burak Pir (Üsküdar/İST, 48 m)

    2022 Mart benim için biraz şanssız oldu. Nereye gitsem kar benden kaçtı resmen. Ancak Mart ayında bunları da geçmişte göremiyorduk, Bunada şükür. Biraz beklentim yüksekti bu sistemde ama hocaların konumum için tahmin ettiği kadar yağdı, hayırlısı olsun. Güzel bir kış sezonuydu, nice senelere bol kar yağışlı kışlara…

    Cevapla
    1. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m)

      Sincapevler hava delilerinin yaşadığı bir site olmalıydı… 😀

      Cevapla
  4. BabürKop (İstanbul, Mecidiyeköy / 120 m.)

    İki gündür bir yağdı bir eridi durduğu anda ama bu akşam 7-8’den beri buralar kopuyor, birkaç kez sağlam gök gürledi. Radar ve uydu görüntülerine göre sabaha kadar arada yoklayacak gibi. Örtüyü genelde graupelle yaptık, maksimum iki – üç santim oluyor ama can erik – çileğin çıkış zamanında bu kadar kar var, daha ne olsun 🙂

    Cevapla
  5. spnca (Sapanca/SAKARYA, 40m)

    Bu sistem, Perşembe gece saatlerinden beri kar alan Sapanca için tam bir efsane oldu. Bu girdiyi yazdığım dakikalarda bile inanılmaz bir kar yağışı alıyoruz. Yağış durduğunda cıvıklaşan yollar haricinde örtü gayet de güzel ve tatmin edici. Yağış anlarında ise görsel ve yapısal anlamda oldukça kaliteli bir kar düşüyor. Düşen kar anında yere yapışıyor ve kısa sürede yolları, arabaları vs. kalın bir örtüyle kapatıyor.
    Şamile Bahar da gayet güzel bir sistemdi ama Kamile onu geçti diyebilirim. 2022 Mart ayı benim için unutulmayacak aylar arasında yerini almıştır.

    Cevapla
      1. spnca (Sapanca/SAKARYA, 40m)

        Şamile sisteminde mezosiklon Sapanca’nın yaklaşık 20 km batısından geçti gitti, bakakaldık öylece. Ancak önceki Cuma gün ve gecesi deklerle çok iyi yağış olmuştu, o sebeple çok takılmadım. Ancak sizinki büyük şanssızlık olmuş.

        Cevapla
  6. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

    Mamak Gülveren’den Tunus Caddesi’ne gidene kadar burnum ve kulaklarım donacaktı resmen. Kötü hava yoktur kötü giyim vardır diye doğru demişler. Yine Ankara’nın şu rezil havasına da iki kelam etmek gerek. Kar başka yere yağıyor soğuğu bize giriyor. Böyle iş mi olur? 😡🥶🤬

    Cevapla
  7. Kaangr2 (İzmir, 3m - İstanbul/Çatalca,145m)

    Sayfanın hayırlı olmasını temenni eder, herkesin beklentileri doğrultusunda kar yağışını görmesini umuyorum. 🙂
    Çatalca’dan birkaç hatıra fotoğraf bırakmak istedim. Yıllar sonra bu sayfaya bakıp, ‘ Ne Mart ayıymış be! ‘ diyelim..
    Gece saatlerinde hafif sığ dek etkili kar yağışlarından sonra sabah saatlerine kadar neredeyse hiç yağış olmadı. 07,00’den itibaren gelen graupel fırtınası anında ortalığı beyazlatarak, seyri güzel bir manzara bıraktı.
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/20220318_081727.jpg
    Ardından, kuzeyden daha organize gelen kütleler özellikle Çatalca’nın kuzeybatı kesimlerine şiddetli kar yağışları bıraktı.
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/20220318_081909.jpg
    Çatalca merkezde 09,00 civarında başlayan kar yağışı, aralıklarla 13 civarına kadar devam etti.
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/20220318_091855.jpg
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/20220318_115005.jpg
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/20220318_135258.jpg
    Bu sıralarda, oturduğum Çakıl mahallesinde son durum bu şekildeydi :
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/f38ca4f5-165a-4193-b0c1-5452cfc7a11b.jpg
    https://firtinaavcisi.files.wordpress.com/2022/03/6f7fe4ef-e282-407e-b2ea-d62c399e262c.jpg
    Şu sıralarda mevsim gereğince, çok ciddi bir erime var. Örtü miktarı çok hızlı bir şekilde, azaldı. Kaçınılmaz bir sondu ancak oldukça tatmin edici bir gündü. İstanbul için bu gece ve sabah saatleri oldukça kritik gözüküyor. Sıcaklık kaliteli örtü oluşumu için çok müsait. Umarım il genelinde, kaliteli birikimler oluşur ve kışa güzel bir veda etmiş oluruz.

    Cevapla
  8. SpanK (Queens/New York City, 18m) - (Fındıkzade/İST, 21m)

    Karadeniz’in olması İstanbul ve diğer kıyı şeridindeki şehirler için bir nimet. New York şehrinde böyle bir olay yok. Soğuk ile yağışın çakışması gerekiyor örtü olması için. Çoğu zaman boş kuru soğuk oluyor. Siklonla yağan karın yoğunluğu, bir dek ile kıyaslanamaz. Bence siklon çok sıkıcı, aksiyon çok az.

    Cevapla
  9. nehrk (Göktürk/İstanbul 54m) Yazıyı Yazan

    Sistem geldi sayılır Bu gece ilk DEK’ler Karadeniz sahillerinden giriş yapacak. Yarın tüm kuzey kıyı şeridi boyunca aralıklı DEK sağanaklar var, ancak sahillerde gün içinde sıcaklık problemi var. En güçlü ve devamlı sağanakları kapan noktalarda ıslak birikim olacaktır.
    150 metre üstünde ise durum farklı, bu kesimde kar birikimi gece saatlerinde başlıyor.

    Soğumanın en etkili olduğu periyot olan Cuma gecesi ve Cumartesi sabahı 500 hPa soğuk çekirdeğinin nerede konumlanacağı, o periyotta güçlü yağışı kapacak ve dolayısıyla sahillerde örtü oluşabilecek yerlerin tayini açısından önemliydi. 4 büyük model arasında aykırılık yapan GEM bu sefer diğerlerine uydu gibi görünüyor. Modeller çekirdeğin Orta Karadeniz’de kalacağı konusunda mutabık.

    Bu şu anlama geliyor: Cumartesi günü Bartın, Zonguldak ve Kastamonu açıklarında konvektif aktivite oldukça yüksek olacak. Bu bölgelerde yağış Cuma günü de etkili olacak, sistemin en şanslısı diyebiliriz.
    Doğu Karadeniz’de Trabzon’un doğusu ve Rize – Artvin çevreleri de batılı rüzgarlarla güzel DEK alarak kendi yağında kavrulacak. Bu Marmara için kötü bir haber değil. İstanbul, Doğu Marmara, Bursa’nın batısı ve Balıkesir’in kuzey ilçelerinde de etkili olacak.

    Sahiller için önemli olan nokta, Cumartesi sabaha karşı kütle ve bantların nerelere denk geleceği. Kütleyi kapan sahiller coşar, artık şansa kalmış. Modeller tam konum öngöremiyor, ancak fikir verebiliyor.
    100-150 metre ve üstü bildiğiniz gibi, yağışın etkili olduğu yerlerde Cumartesi gün boyu kopuş var.

    Peki bu yazdıklarım kimin için kötü haber? Sistem biraz doğuda kaldığından, Doğu Trakya için gücünün bir kısmını yitirmiş görünüyor, ama yine kar var. Ayrıca, soğuk çekirdeğin hemen doğusunda kalan iller, yani Samsun ve Ordu çevreleri radikal değişim olmazsa Cumartesi gününü pas geçebilir. Cumartesi günü TSİ 00 ile 24 arasında düşecek toplam sulu kar ve kar haritasındaki boşluk bu illere denk geliyor:

    Artık radarı takip edeceğiz. 🙂

    Cevapla
  10. serkanunal32

    yurdun coguna kuru soguk getiren, bir hayri olmayan bu sistemler istanbula hayirli olsun. ayda 2 binleri bulan isinma giderlerine devam anlasilan. tez zamanda lodos bekliyoruz artik. yaza kadar.

    Cevapla
  11. muhtemel (Ankara, 870-1040 mt.)

    Ankaralıların ağlamalarını ve çığlıklarını artık kimse duymuyor. Kuzeybatı İç Anadolu’nun durumunun izaha muhtaç olduğunu düşünüyorum. 5-6 sistemin biri hariç benzer paternle çıkmasının ardındaki olgular nedir? Ben bu işleri anlamam, yorumlarımı az çok bilenler bilir ama bir açıklama olsa merakla okurum. Daha önceki konuşmalarda kuzeyden sarkan soğukların yarattığı yağışın özellikle Karadeniz dağlarından geçemediği vs. söylenmişti. Peki ama güneyden gelenlerden de bir şey görmedik ki? Afyon, Isparta, Konya, hatta Aksaray-Tuz Gölü civarı bile şov yaptı ama biz avucumuzu yaladık. Ben bu işten razı değilim arkadaş. Artık şu soğukların geçip kırkikindilerin başlamasını bekleyeceğim ama o mekanizmada da bir haltlar olur kesin.

    Cevapla
  12. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m)

    Geçtiğimiz hafta etkili olan sistemden sonra deniz suyu sıcaklıkları biraz daha düştü… Arşivde yerini alması adına burada da paylaşıyorum 🙂

    GELO


    Cevapla
  13. Ahmet Veral (@ahmetveral71)

    Hocam emeğine sağlık. Yalnız bu ikiz sanki tek yumurta değil de çift yumurta ikizi gibi. Daha kısa boylu, daha sulu, ancak pek dönmüyor gibi. (Daha çok yağış , vortexi yok, kar kısmı daha az sanki)

    Cevapla
    1. nehrk (Göktürk/İstanbul 54m) Yazıyı Yazan

      Yine Karadeniz kıyı şeridi boyunca etkili olan bir DEK sistemi, yine kuzey ve doğu kesimlerin yükseklerinde yoğun kar ve esaret… Ayrıca haftasonu Karadeniz’de yeri net olmamakla beraber vorteks, hatta biraz daha geniş ölçekli siklon oluşumları da ihtimaller dahilinde.
      Bu sistemde yağış biraz daha fazla, ama yer sıcaklığı birazcık yüksek ve kritik.
      O kadarcık fark tek yumurta ikizleri arasında bile olur 🙂 Çevresel faktörler de etkili. (güneş ışınları, sistemin geliş yönü vb.)

      Potansiyelin yüksek olduğu basınç örüntülerinde atmosfer ikiz, bakarsınız üçüz bile doğurur. Ay sonuna bir bomba daha veriyor modeller, bakarsınız onu da Kafkaslar’dan çalarız. Ha ister miyim, herhalde istemem artık 🙂 Her şeyin bir zamanı var.

      Cevapla
  14. delicetinoldimu - Mamak/Ankara (900 m)

    Emeğinize çabanıza ilginize sağlık hocalarım. Teşekkürler. Bunun yanında, müsadenizle emniyet valfini zorlayan kızgın buharı siboptan biraz tahliye etmem gerekiyor, affınıza sığınırım.
    Hem Ankara’daki iklimi ve koşulları protesto ediyorum hem de 710 ₺ gelen ısınma giderimi düşürmek için termostatik vanaları izin verilen en düşük değere getiriyorum. Hırka, battaniye otururum artık. Okula gider gelirken de böyle dünya düzeninin, Batı Rüzgarları’nın, Corilois İvmesi ve Jet Akımları’nın kulaklarını çınlatacağım. Ya kar da olsun ya da o soğuk bu grilik bütününe gelmesin arkadaş gelmesin ya! Gözümden, dişimden, sağlığımdan ayrı, okuldan tezden malzeme tedariğinden ayrı, iklimden ayrı darbe yiyorum. Ekonomi için ne söylesem gg. Ben de insanım…

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s