Bu yağışlı sistemin şimdigörüsünü (nowcasting) de bu başlığın yorumlarında yapıyoruz, hava olayı bakımından gayet zengin bir sistem, onu diyeyim de sonra yok ben görmedim efendim bilmiyordum filan demeyin.
Haftanın sonunda gelen yağmurlar
Gam kasavet verir ‘normal’ adama
Kimi de ister ki gökler delinsin
Hava delisinde mantık arama
Gavur Hans oturmuş harita çizmiş
Alçak basınçları sıraya dizmiş
Bu kadar yağışı nereden sezmiş
Yağsın artık Hans bizle oynama
“Kütle çok doğuda bize sarkamaz”;
“Konya ta içerde hiç pay alamaz”;
Radar uydu gaddar, halden anlamaz
Yağmadı şu yağmur vurdu çeneme
Bulutlar batıdan ediyor akın
İşte geldi cephe şimşekler yakın
Açılsın perdeler yukarı bakın
“Bu gece uyumam” dedim anneme (/hanıma)
Ozan Mert’im yağmur bekler dururum
Gök ne renkse ben de o renk olurum
Yok azizim yok düzelmez durumum
Keyfim iyi zaten beni elleme
Güftesi Havadelisi’ne, bestesi Hans Wetterberger‘e ait bu eseri, Hava Delileri Korosu seslendirdi… (Bilmeyenler için not: Hans Wetterberger, Wetterzentrale sitesindeki GFS model çıktılarının bazılarını hazırladığına inanılan mitolojik karakterin ismidir.)
DMİ stilinde girelim: Yurdun batı kesimleri Cuma akşamından başlayarak Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı hava kütlesinin etkisi altına girecek. Şu anki görüntüye (ve ayrıca Türkiye’nin iklimine, uzun yıllardır bu mevsimde bu şekilde gelen sistemlerin bildiğimiz huylarına) göre, yağışlar Cumartesi akşam saatlerinden itibaren kıyı Ege ile Marmara’nın batısında, Pazar günü (ve muhtemelen hafta başında) ise Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun batısında yer yer (DMİ’nin joker ikilemesi) kuvvetli, belki de aşırı olacak. Tedbir alınması gerekebilir. O ‘yer yer‘lerin hangi yerler olacağını kesin olarak bilmemiz şimdiden mümkün değil, onun için de bu başlığı model güncellemelerine ve sistemin daha ince tahminlerine ayırıyoruz. Yeni yorumlarınızı buraya tıklayarak yapabilirsiniz, cevaplarınız için lütfen cevabı vermek istediğiniz yorumun altındaki ‘Cevapla’ düğmesine tıklayın. Teşekkürler.
Bir iki seçme model çıktısı üzerinde, bu yağışlı periyodun neden çok kuvvetli yağışlara gebe olduğunu kısaca göstereyim. Alçak basınç İzmir’in hemen yanıbaşında oluşuyor (tabii değişimler olabilir, ama modeller genel olarak bunu destekliyor). Alçak basınç alanlarının yakınında yükselici hava hareketleri görülür (zaten onun için, hava yükseldiği ve alt katmanlardaki havanın yoğunluğunu düşürdüğü için basınç düşer). Yani nemli ve ılık hava yukarı tırmanır, orada soğur ve nemini taşıyamaz hale gelir, daha sonra bu nem yağmur olarak yere düşer… Her düşüşün bir yükselme sonrası olması da enteresandır.
Bunun böyle olduğu yetmiyormuş gibi, bir de bu alçak basınç, yüzey rüzgarlarının denizden kıyı bölgelerimize doğru esmesine ve denizden ekstra nem taşınmasına sebep oluyor. Aşağıdaki rüzgar çubuklarından bunu görüyoruz:
Sonuç (ve örnek) olarak şöyle bir yağış dağılımı ile karşılaşıyoruz:
Bakalım sistem sonunda neye benzeyecek, ama 3-4 gün kala böyle gözüken yağışlar büyük olasılıkla buna benzer şekilde gelecektir.
Bu arada Çatalca’da meydana gelen hortum pas geçilmiş veya ben göremedim.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1066260&Date=13.10.2011&CategoryID=77
radarlar tertemiz ama bursa’da (merkez) sağlam yağmur yağıyor
Sabah 9.26 itibari ile Beytepe’de yağış toplam 46.5 olmuş. Ankara için iyi bir rakam. Bakalım diğer yerlere ne kadar yağmış, DMİ’yi bekliyoruz.
Balıkesire ne olmuş böyle fotoğrafların birinde cenaze namazı görüntüsü de vardı aynı gün namaz olamayacağına göre bu olay pazartesi olmuş gibi geliyor bana 1 kişi ölmüş 10 kişi yaralanmış Geçmiş olsun ölene de Allah rahmet eylesin. Bu olayın radar görüntüsü var mıdır acaba nasıl bulabiliriz
http://www.haber7.com/foto-galeri.php?cID=14385
Dursunbey ilçesinin bir köyüymüş. F1 ya da F2 herhalde bu? (fujita ölçeği) ? Hortum memleketi olduk yahu iklim değişimi gerçek midir nedir ben bile inanacağım 🙂
Santiago’nun o gün için radar animasyonu varmış eğer dediğim günse tabii (pazartesi).
Dursunbey’in yaklaşık konumunu işaretleyerek tekrar paylaşıyorum.. 10 Ekim Pazartesi günü TSİ 11:30-16:30 arası birleştirilmiş radar görüntüsü..
Saat 14:00 civarında, güneybatıdan koyu sarı bir kütle Dursunbey ilçesine doğru gidiyor.. Belki o zaman çıkmıştır hortum. (Animasyonda 6. ve 10. kareler arasında)
aynı gün gördes’in kayacık beldesini vuran hortum çizgisinde ilerleyen bulutlar. aynı hattan güneybatı yönüne bir çizgi çizdiğimizde aynı güzergaha düşüyor.
Vay be, Mayıs’ta bile böylesi ender oluyordu.. Bu saatte bile oraj üretiyor sistem iç anadolu’da!
bugün öğlen saatlerinde ankara’yı doluyla vuran ve batı anadoluyu teğet geçen cephe orta karadeniz üzerinden karadenize doğru ilerlemekte uyduda
Bugün Ankara orajlarından manzaralar;





Şehir varken;
Şehir yokken;
Gündüz vakti gece;
Bu ne ya Mayıs Haziran gibi? İki ekimdir eski köye yeni adet getirdi şu Ankara, helal olsun 🙂
Evet aynı durum Ankara’nın meteorolojik kardeşi Eskişehir’de de yaşandı akşamüstü. Aniden geldi, tabi dışarda bulunduğum için radarı takip edememiştim. Kendimi ilkbahar aylarında gibi hissettim. Şimşek şöleni görülmeye değer cinstendi. Şimşek görülme sıklığı yaklaşık 1 şimşek / 30 saniye idi…
Muhteşem görüntüler!
İstanbul’da görmeye hasret kaldığım yağış bu işte 😦 Çok güzel fotoğraflar.
Bugün Ankara-Kızılay’da havada uçuşan kar gören başka biri var mı?
O yönde bir duyum aldım. “Doludur o kar değil” dedim. “Hayır, havada uçuşan karmış, dolu değil” dedi. Saçma geliyor, farklı bir şey görmüşlerdir. Sıcaklık 15 derecenin altına Hacettepe’de bile hiç düşmedi çünkü.
Yapmayalım, lütfen 🙂
İtü’de yüksek lisans yaparken Atmosfer Kimyası diye bir ders alıyordum. Meteoroloji Mühendisliği’ni bitirmiş fakat kredi doldurmak amaçlı 2 arkadaş derse geliyordu. Toplam 4 kişiydik zaten. Böyle 13-14 c lik bir İstanbul günü rüzgarın uçuşturduğu yağmurun kar olduğunu ısrarla idaa etmişlerdi. Aklım almamıştı ve inanamıştım. Bu adamlar meteoroloji mühendisi olacaklar düşünün. Israrla yaptığım tartışmayı sen ne anlarsın biz meteoroloji mühendisiyiz diyerek sonlandırmışlardı. Hala uçuşan yağmur görünce bu adamlar gelir aklıma:))))
Yağmurdur Hocam ya, rüzgar da var, ince ince uçuşmuştur yağmur. Hele bir de direk güneyden geliyor yağış. Yani imkansız üzeri imkansız.
Ankara’ya yağış girerken hava sıcaklığı 25C idi.. Gerisini sen düşün hocam 🙂
Not: Bu arada kışın yağan graupel’e de (top top kar) kar değil dolu yağdı diyen çok oluyor çevremde, sizde de aynı mı bilmiyorum..
Ben Rizeliyim, Lazca’da ona “HALAÇİ” derler. Dolu ile Halaçi bizde karıştırılmaz 🙂
uşak’ta da kuzudişi deriz biz ona 🙂
Bulgaristan göçmenleri “bulgur” der 🙂
aynen öyle 🙂 (göçmen olduğum belli oldu mu?)
Biz Gagavuzlar da ona “kırıç” deriz:.
Bu akşam saatlerinden sonra Doğu Marmara’da yağışlar yeniden kuvvetlenecek. İstanbul’un Anadolu yakası da bundan nasibini alacak gibi görünüyor.
Lodos, iç bölgelerdeki sıcaklıkları uçurdu. Mevsim normalinin 10 derece üstüne çıkan merkezler olurken, Ankara’da 26′ yı zorlayan sıcaklık sebebiyle dolu meydana geldi.
Bilkent’te gökgürültülü sağanakla beraber, yağışa fındıktan büyük, cevizden küçük dolu taneler eşlik etti, ama dolu çok kısa sürdü.
İlk yağıştan bahsettin galiba Hocam, çünkü daha sonra daha uzun süren bir yağış oldu Balgat’ta. Gerçi Bilkent tam yol üzerinde değildi sonraki yağışlarda.
Evet ilk yağıştı, sonrakiler beni hep sıyırdı, şerit şeklindeki kütlelerdi zaten… Dikmen, Balgat tarafı hep kapkara oldu bütün gün…
Hocam, bir yerleri kapkara gördüğüm zaman orada olmayı o kadar çok istiyorum ki… Bir ara Çankaya üzeri görünmez oldu yağıştan. Keşke evde olsaydım dedim. Demek ki sen de de çok oldu bugün o his. 🙂
Bu arada, Ankaralı arkadaşlar dikkat ettiniz mi bilmiyorum. Özellikle kışın kar yağarken helikopterler yağışın en yoğun olduğu yerlere gidiyorlar. Veya nerde bir yağış varsa oraya gidiyorlar. Dikkat etmediyseniz bu kış bir takip edin.
Bugün dikkat ettim, 2 askeri uçak alçak uçuş, abartmıyorum 5 askeri helikopter de aynı bölgede uçuş yaptılar yağış esnasında. Sanırım kötü hava şartlarında uçuş deneyimi amaçlı.
Antalya-İstanbul hattını solunda kalan yerleri ve bomboş radarı izleyerek geçen iki günün ardından nihayet Ankara için de heyecan verici şeyler olmaya başladı. Şu anda sağanak geçişleri ve gökgürültülerine şahit olunmakta, gerisi de var gibi. Bu arada önümüzdeki saatlerde siklon Ankara-Samsun hattında ilerleyerek Karadeniz’e çıkacak. Halen Ankara-Eskişehir arasında 10 derece fark var, orta karadeniz ve iç kesimleri 30’lara dayandı, İskenderun körfezi ise 35’lerde. Bir an önce cephenin solunda kalmayı bekliyoruz.
Ankara’da yağmur yağmuyor adeta şehri dövüyor, tropikal yağmurlar gibi bi an duruyor sonra toplanıp tüm gücüyle tekrar hücum ediyor. İzlemesi müthiş keyifli, kimsenin canına malına bi zarar vermez umarım.
Öğleden sonra Ankara çevrelerinde “yer yer” güzel yağışlar görme ihtimalimiz yüksek. Dün akşam fiyasko idi, Ankara merkeze giren yağış buharlaştı. Ama bugün onun telafisi olur inşallah.
“Doluyu Gördüm”
Bugün sıra başkentte;
Gün içinde bol bol bu kümülonimbus-kümülüs kongestus şeritlerini radarda göreceğiz.
Dün Tuzla’da 24 saatlik yağış toplamı 77.3 kilograma ulaştı. Gebze, Kartal, Sabiha Gökçen’le uçurum fark var. Nedeni ise ardı ardına gelen 3 müthiş sağanak. Bu sağanaklar oralara sarkmadı.
Dünkü yağışlar…
Hocam İstanbul’da Kilyos’un aynı boylamda bulunan diğer İstanbul semtlerine göre iki günde de neredeyse 2-3 kat fazla yağış almasının özel bir sebebi var mıydı bu sistemde?
Güneyden gelip karaya çıkan kütlelerin hespi oraya yaklaşınca sarıya çalmaya başladı radarda. Çok görülen bir şey değil… Bundan olabilir.
Böyle bir yağış dağılımı kolay kolay gözlemlenmez..Hatta o kadar alıştım ki, eskiden 15-20 kg yağışa vaay iyimiş derdim. Şimdi ise 50 kg altı keyif vermiyor:)
Ekim ayı için bu yağışlar çok fazla haklısın…
Sistemin toplam yağışı için Edirne 95 kg, Tekirdağ 70 kg, İstanbul 165 kg (Şile 200), izmit 80 kg, Kırklareli 60 kg olacağını tahmin etmişim. Bakalım ne kadar tutmuş.?
Tahmin Gerçek Hata Fark
Edirne 95 84 -11
Tekirdağ 70 105 +35
Kırklareli 60 90 +30
İstanbul 100-150 33 -100
İzmit 80 42 -38
Not: Tahminlerim tüm sistem için yani çarşamba sabahına kadar olduğu için İstanbul ve İzmit’te yağışlar devam edebilir ve biraz daha toplam yağış miktarı tahminlerime yaklaşabilir.
Trakya yani yaşadığım bölge için fena tahminler yapmamışım. Fakat eğer bugün iyi bir yağış olmazsa İstanbul için bayağı bir yanılmışım. Siklonun oldukça batıda kalması ve sea effect mekanizmasının pek çalışmaması sonucu İstanbul için oldukça yanılmış gözüküyorum. Yine de bugün oluşabilecek yağışlar tahminlerimi haklı çıkarabilir.
Tekirdağ – Muratlı, barajı geçti.. sistemin toplam bıraktığı yağış, 100.1 kg 🙂
Balıkesir sistem bütününde 104 kg yağış alarak bu yıl üst sıralar için iddialı olduğunu bir kez daha gösterdi 😀
ilçem de dün oluşan hortum sonucu 2 kişinin öldüğüne dair haberler vardı. sabaha karşı ancak haberim oldu teyit edemedim ama bazı haberlerse aşırı yağışların yol açtığı toprak kayması olara vermiş. gördes kaymakamı da yağış sırasında oluşan hortum demiş.
http://www.showhaber.com/gordeste-hortum-1-olu-3-yarali-490090.htm
bunca yıldır bir hava delisi olarak yöremde hortumla karşılaşmamıştım. günün ilerleyen saatlerinde arayıp soralım. hayatını kaybedenlere de Allah tan rahmet dileyelim
Model çoğunluğuna uygun olarak Trakya’nın kuzeyi ve Kocaeli-Sakarya civarı kopuşlarda… İstanbul il sınırları içinde pek bi numara yok saat itibariyle, biraz sarkar diyorduk batıdan ama o bile kısa sürdü…
İstanbul şimşekler için bir çıta işlevi görüyor. Marmara’da ışıl ışıllar, İstanbul’a gelince kayboluyorlar, Karadeniz’e çıkınca yeniden çakmaya başlıyorlar. Ben anlamıyorum bu işi 🙂
Bir gün başbakan olursam yapacağım çılgın proje! “Kara İstanbul”
Sağlam hava delileri anında çakar köfteyi 🙂
heheh 🙂
Kar yağacak mı yağmayacak mı, tutacak mı tutmayacak mı endişesine de son verecek bu proje.
Böyle olsaydı yarımada, İstanbul’un batı kesimleri Çorlu’yu aratmazdı kış mevsiminde.
Aynen 🙂 Şimdi daha çılgın bir şey düşünüyorum, paylaşırım yakında 😀
Yağış azalır Çorlu’ya dönersin.
Bence çok azalmaz, hadi olsun olsun senelik ortalama 50mm aşağı iner, İstanbul’a sea effect karayelden çok az geliyor zaten.. Ama sıcaklık bariz etkiler diye düşünüyorum..
Batı’da aşağıda iki gündür konuştuklarımız olurken, Doğu Akdeniz’de Adana civarında sıcaklıklar gece 1’de yaz ayarında. İskenderun’da ise bambaşka: Sıcaklık bugün en yüksek 28 derece ölçülmüş, şimdi gece 1’de ise 32 derece! Çok sıcak ve kuru bir hava gelmiş birdenbire, ama nereden geldiği meçhul, çünkü rüzgar denizden esiyor…
O civarda havayı bu kadar kurutabilecek rüzgarlar Amanos Dağları’ndan eser. Acaba ölçüm esnasında rüzgar yön değiştirmiş ve kayıtlara “batı” olarak geçmiş olabilir mi? 🙂
Olabilir 🙂
İstanbul’da 10 Ekim’den bazı anlar…
Öğlen, Kadıköy-Beşiktaş vapurundan yağmur perdesinin arkasında tarihi yarımada:
Akşam üzeri yağmur dindiğinde Beşiktaş iskelesinden:
Ötekiler: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Pek muhterem sayın havadelileri kardeşlerim abilerim; sabahtan beri İstanbul radarından başımı kaldıramadım. Dikkatinizi çektimi bilmem, Çatalca’nın kuzey-kuzeybatısı (özellikle Çilingoz) kütleleri hep tuttu. Genellikle anadolu yakasında ve az da olsa avrupa yakasında boşluklar oluştu ama o tarafta mıknatıs varmış gibi kütleler ayrılmadı neredeyse sabit kaldı. Hatta şu saat itibariyle de öyle. Şimdi iki soru sormak istiyorum haddim olmayarak bunun bir sebebi var mıdır? Tesadüf müdür? İkinci sorum o taraflarda istasyon var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Öncelikle, Çilingoz’da AKOM ölçüm yapıyordu, hala yapıyor mu bilmiyorum. Hala okumadıysanız, bu linkten Çilingoz’a 2008 Eylül’ünde düşen muazzam yağışı okuyabilirsiniz.
Kütlelerin Karadeniz’den, yer seviyesindeki poyrazla geldiği sistemlerde orası sea-effect’in kralını alıyor. Ama bu öyle bir sistem değildi. Yine de orası neden hep doluydu, ilk düşünüşte bulamadım. Şunu da gözardı etmemek lazım ki Tekirdağ da neredeyse hiç boş kalmadı, ve oranın üzerinden geçen kütleler sözünü ettiğiniz bölgeye doğru gidip durdu.
Evet yazıyı şimdi ilk kez okudum çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. Buraya nadir yazanlardanım lakin burayı elimden geldiğince takip ediyorum. Bunu bilmenizi istedim. Bilgiyi paylaşmak onu öğretmeye çalışmak… mükemmel bir iş yapıyorsunuz bununla her daim gurur duyun.
Eksik olmayın.
Israrla bekledim de bekledim ama yağışın başladığı günden beri Beşiktaş’ta ne bir şimşek görüldü ne de gökgürültüsü duyuldu 😦 Bu sisteme puanım 10 üzerinden 7. Hafızamda yer edecek bir sistem olmadı benim için.
Beni ancak Akdeniz tipi yağmurlar paklar 🙂 Antalya’da olmak vardı bugünlerde.