Sistem sonrası rapor: İstanbul-Göztepe’de 4 Ekim Cuma günü ölçülen maksimum 11.8 derecelik sıcaklık, bu günü Ekim ayının ilk 6 günündeki gelmiş geçmiş en soğuk gün yaptı. Ayrıca bu gün Göztepe’nin maksimum sıcaklığının 12 derece barajının altında kaldığı tarihteki en erken sonbahar günü oldu. Bundan önce, 1-15 Ekim tarihleri arasında Göztepe’de maksimum sıcaklığın 12 derecenin altında kaldığı sadece üç gün vardı. Bu, dördüncü oldu. Daha önceki üç günü takip eden kışların hepsi Türkiye genelinde aşırı soğuk geçmişti.
——————————
1 Ekim Salı gününün ilk saatleri itibarıyla hem yağışlar, hem de mevsime göre soğuk denebilecek hava Trakya ve Kıyı Ege’den giriş yaparak Türkiye’nin büyük bölümüne yayılmaya başlayacak. Sıcaklıklar Çarşamba’dan itibaren batıda, Perşembe’den itibaren ülkenin batı ve orta bölgelerinde en azından önümüzdeki hafta başına kadar mevsim normallerinin altında kalacak. Yağmur Salı günü Kıyı Ege ve Marmara’da, Çarşamba Akdeniz Kıyıları’nda, haftanın sonuna doğru İstanbul’da ve Karadeniz Kıyıları’nda -yer yer- çeşitli sorunlara yol açacak şekilde yağabilir. Öteki bölgeler de yağışlardan nasiplenecek, kayak merkezlerine ilk kar düşecek. Daha ince ayrıntıları bu yazının yorumlarında yapacağımız güncellemelerde bulabileceksiniz.
Rüzgarla içe işleyecek serinliğin/soğuğun getireceği sağlık sorunlarına, ayrıca zaman zaman şiddetli yağacak yağmurun yol açacağı sıkıntılara karşı tedbirli olmalısınız.
—————
İstanbul Göztepe’de 1930’dan bu yana yapılan ölçümlere göre, şehrin bu kesiminde Ekim’in 15’inden önce günün en yüksek sıcaklığının 10 derecenin altına düştüğü görülmemiş. Ekim’in 5’inden önce ölçülen en düşük günlük maksimum sıcaklık ise 30 Eylül 1970’te ve 1 Ekim 1959’da ölçülen 13 derece…
GFS modeli, 4 Ekim Cuma günü İstanbul’un güney kesimlerindeki günlük maksimum sıcaklığın 14 derece civarında olacağını öngörmüş (animasyon için Semih’e çok teşekkürler):
Bu bile, sistemin rekortmenlere ne kadar özendiğini ve yılın bu zamanı için ne denli sağlam olduğunu anlamaya yeter. Aşağıdaki de GFS’ye göre 6 Ekim’e kadar beklenen metrekareye kilogram (ya da milimetre) cinsinden toplam yağış miktarları…
Bir mesele de, 1960’lara 70’lere kıyasla bu mevsimde deniz suyu sıcaklıklarının epey yüksek oluşu:
Karadeniz’in halen 20 derecenin altını görmeyen sularının üzerinden 850 mb (1500 metre) seviyesinde sıfır derece ve daha soğuk bir hava geçecek. Bu, şayet rüzgar yönleri ve hizalanmaları müsait olursa İstanbul’da ve Karadeniz’in etkisine açık tüm yerlerde çok ciddi deniz etkisi sağanaklarına yol açacaktır. (Bilgi için bakınız 1, 2).
Ekim’in ilk haftasının sonuna kadar gerçekleşecek hava olaylarını bu başlık altında tartışalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
Herkese güzel bir hafta diliyorum.
——————-
EK: Editörümüz Erdem Erdoğan’ın (Santiago) analizi:
Öncelikle, MGM’nin tarifine göre bu sistemi Kuvvetli Soğuk Hava Dalgası sınıfına sokmalıyız..
Geldiği dönemi, yani Ekim ayı ilk haftasını baz aldığımızda, 20-25 senede bir görülebilecek bir oluşum olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Yukarıda Göztepe İstasyonu örneğinde belirtildiği gibi, Atatürk Havalimanı İstasyonunda da yeni düşük sıcaklık rekorları kırılabilir. Özellikle en düşük maksimum sıcaklık ve en düşük ortalama sıcaklık rekorları göz kırpıyor. (1973’ten günümüze kadar olan tarihler arası için geçerli).
Sistemin oluşumunu tanımlamaya çalışayım..
Bu günlerde oldukça genişleyen Sibirya Yüksek Basıncı, Sibirya üzerinden Doğu Avrupa’ya çok soğuk bir hava kütlesi taşıdı. (Aynı yüksek basınç, Batı ve Kuzeybatı Avrupa’ya da güneyden ılık hava çekti). Orta Akdeniz’de ise Atlantik Okyanusu kökenli, doğuya doğru hareket eden bir siklon mevcut. (Negatif NAO sayesinde).
Önümüzdeki günlerde, kuzeydeki yüksek basınç merkezi, İskandinavya’dan Güneydoğu Avrupa’ya doğru hareket edecek. Aynı anda Orta Akdeniz’den gelen siklon da, Trakya üzerinden Orta Karadeniz’e doğru tırmanacak.
Doğu Avrupa’da saat yönünde dönen 1030 milibarlık yüksek basınç merkezi ile, Karadeniz’de saat yönünün tersine dönen 1000 milibarlık alçak basınç arasındaki büyük fark, kuzey enlemlerden güneye doğru kuvvetli rüzgarlar esmesini sağlayacak ve Rusya üzerine yerleşmiş ciddi soğuk hava kütlesini, çok hızlı biçimde güneye, gücünü fazla kaybetmeden Balkanlara doğru itecek ve şov başlayacak.
Sistemin gücünü, aşağıdaki 850 hPa sıcaklığının (1500 metre yukarısı) normalden farkı haritası ile görelim.. 4 Ekim günü Batı ve Kuzey Avrupa normalden 8-10 derece sıcakken, Balkanlar ve Türkiye normalden 10-12 derece daha soğuk.. Bu harita sistemin gücünü anlamamıza yeter de artar diyorum..
Orta Akdeniz’den gelen siklon, Trakya’dan kuzeye çıktığı için yağış olarak en şanslı bölge Balkanlar olacak. Ülkemizin çoğu yeri de, uzun zamandır hasret kaldığı yağışa kavuşacak fakat ekstrem bir durum söz konusu değil.
Sezonun startını veriyoruz artık, hep beraber yağmurun, rüzgarın ve hasret kaldığımız soğuk havanın tadını hastalanmadan kazasız belasız çıkartalım..
Vira bismillah 🙂
2 saati aşkın süredir devam eden kuvvetli fırtına ve sonuçları
Elinize sağlık animasyonunuz çok güzel olmuş. Umarım hasar yoktur şu anda.
Benim öğrendiğim hasar yokmuş ama 8:30 ‘dan bu zamana devam eden kuvvetli bir yağış ve buna eşlik eden şimşek aktivesi hala devam ediyor ,son zamanlarda bu kadar uzun soluklusunu ( Ç.kale için ) görmemiştim.Hiç bir modelde bu kadarını beklemiyordu süpriz oldu bizim içinde
Arkadaşlar soğuk cephemiz hayırlı olsun:
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ITEKIRDA2&month=10&day=1&year=2013
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ITEKIRDA3&month=10&day=1&year=2013
Çok güzel bir kütle ama tam kıyımızdan geçecek, bakalım biz de nasiplenebilecek miyiz?
Kütle bize yarayacak gibi.Şimşekler şimdiden gözükmeye başladı.Çakma sıklığı çok fazla gibi heyecanla bekliyoruz.
Sanırım İstanbul’da görsel şov olmayacak gibi.
Bize yaklaşınca kütle ikiye ayrıldı biz açıkta kaldık hayret. 1.10 luk maçtan yatmış gibi hissettim kendimi..
Her 15 dakikada bir güncellenecek şekilde ayarladım, bu akşam ve gece bir bakarsınız çalışıyor mu diye:
http://web.itu.edu.tr/climate/hava/image_map_deneme.html
Yalnız unutmayın ki MGM’nin sayfası güncellenmezse bu da güncellenmez.
Şu an canlı örneği yaşanıyor zaten maalesef. Son durumlar 17:30’ta yine takıldı ve haritada güncellenmiyor.
Okumaktan başka bir şey yapamamak kötü 🙂 Bu arada Ozan’ın haritalar süper olacak.
Köyceğiz 1 saatte 69.4 kg…
Back-building MCS var orada (:
Yok la bulutlar body building yapıyor orada.
Bu istasyonların %100 doğru bilgi aktardığına nasıl inanalım? Annemle konuştum. Yetmedi arkadaşla konuştum, Milas’ta tufan vardı diyor, dere taşmış sokaklar nehir gibi sel debisinde su taşımış… Bütün bunlar 7.4 kg “yağmurcuk” la mı oldu yani? Sorgulamak lazım. Çok düşük geldi bu değer bana.
Çevre istasyon değerleriyle karşılaştırma yapılabilir. Ya da geçmişe ait radar datasına bakıp kontrol yapılabilir.
Kendi adıma bugün için tam bir hüsrana uğradım. Yine boşluğa denk geldik. Yine yağış yok. Neyse soğuk için böyle boşluklar söz konusu değil onunla avunuruz artık.
Büyük soğumaya yetiştirmeye çalışıyorum:
http://web.itu.edu.tr/climate/hava/image_map_deneme.html
Aslan parçası 🙂
“Marmara Bölgesi İçin Tıklayın” diye bir şey gördüm. Süper 🙂
O biraz daha zaman alacak… 🙂
Gözümüz yollarda kaldı, hem harita için hem de soğuklar için 🙂
Amasya Taşova sessiz sedasız 34 olmuş, neredeyse Ekim rekorunu kıracakmış. Bu harita olmasa haberim olmayacaktı mesela.
34.5’ti bir ara… Bu haritayı ben de çok seviyorum 🙂 Özellikle yer/rakım bilgisinin gözükmesi harika oldu. Yapanın eline sağlık 🙂
Çeşme’ye son 10 dakikada yaklaşık 10 kg, son 1 saatte 32 kg…
Bu yöreden aldığımız en son bilgiydi saat 15.00 itibariyle, MGM son durumlar yine ve yeniden dondu.
Sabahtan itibaren radardayım her yer yeşil kütle ile kaplı, damla yok 😦 Nasıl iştir bu ki?
Virga..
Yere inmeden buharlaşan yağış sanırım. İşimiz var o zaman 😦
Marmara’da en çok yağış alan yerlerden biri Bursa olacak, merak etme. Şu an hala siklonun sıcak tarafındayız, biraz daha sabır…
Teşekkür ederim 🙂
Yanlış tespit, virga olmayabilir. Sadece üst kesiti değil, yandaki kesite de dikkat etmelisin, yan kesitte orası uzakta kaldığı için radar ışını altı taramıyor gölgelendirmiş o yüzden
Madem uzak, Bulgaristan’ı ve Kırklareli’ni nasıl tarıyor bu radar o zaman?
Çok basit, bulut tepe yüksekliği kör alanı aşmaya başladığı zaman görüyor.

O bölgenin kör nokta olup olmadığını bilmiyorum, anlattıkların da tuhaf geldi. Hadi diyelim haklısın, vatandaş diyor ki, radarda kütle var ama saatlerdir bir şey düşmüyor. Bu ne? 🙂
Ya Santiago, Avrupalılar gibi dediğimi anlayıp da anlamazlıktan geliyorsun. Ben senin sonuca varış şeklini eleştiriyorum. Orasının kör nokta olduğu, radar tarafından gönderilen ışının altında kaldığı kesit altta gölge yaptığı için besbeli.

Benim açımdan mevzuu bahis senin sonuca varış şeklin olduğu için vatandaşın beyanlarının önemi yok, çünkü kör noktada belki virga vardır, belki de yoktur. 😛
Çanakkale’deki de virga o zaman senin virga sonuca varış şekline göre, o kütlenin altı boş 😛 [Gölgeli yerler radarın taramadığı yerler, Çanakkale’deki kütlenin altı olduğu gibi kör alan]
Üniversite’de sabahtan beri aralıklarla devam ediyor, bildiğin sonbahar havası işte.
Kestel tarafı damla yok
İstanbul için etkili yağış olacak mı? Hep Ege faydalanıyor 😦
Büyük beklentilere girme; İstanbul için soğuma olarak mükemmel, yağış olarak eh işte bir sistem bu.. Yarından sonra DEY (Deniz Etkisi Yağmurları) devreye giriyor, sürprizlere açık.
Yorumun beni tatmin etmedi, bunu duymak istemiyordum 😀 eksi verdim. 😀
Sabahki fırtına gerçekten muhteşemdi. Lodosla birlikte denizin kabarışını kameraya çekemedim ama görmeye, izlemeye değerdi. Umarım kimse o saatlerde denizde değildir… Sabah 07.27’de denize yakın ve denizden 30 m kadar yüksekte bulunan istasyonumda 72 km’lik rüzgar hızı ölçüldü:
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=ITEKIRDA3&month=10&day=1&year=2013
Ege Denizi fokur fokur kaynıyor adeta 🙂
Uydu animasyonu: Tıklayın.
5 Ekim’de Uludağ’da mangallı sucuklu hoşgeldin kış partisi yapmaya kim gelir?
5 Ekim Pazar gününe denk gelseydi gelmeyi düşünebilirdim fakat cumartesi günleri çalışıyorum 😦
Var ya müthiş olur, cumartesi akşamı da Duman konseri var Bursa’da. Hep beraber bağıra bağıra Eyvallah’ı söylerdik. Ama orta yol bulunabilir.
Hafta sonu bir yaklaşsın da bakalım tekrar..
“Beğenmedim” lobisi iş başında 🙂
Perşembe günü dersim 12.05’te bitiyor. Bir çılgınlık yapıp çıkabilirim dağa. 8 Nisan’daki soğukta çıkmıştım ve en son o zaman görmüştüm kar yağışını…
Ne muhteşem bir görüntü. Sabah erken kalktık bekliyoruz.
Ekim’in ilk 3 günü için WRF diğer modellere göre kat kat fazla yağış vermiş
White Fox’un aşağıda bir yerlerde söylediği gibi WRF yağışları genelde abartıyor. Modelin varsayılan kümülüs/konvektif parametrizasyonları güncellendi sanırım son sürümlerde, onları yükleyeceğim yakın zamanda.
Fakat şu da var, aşırılıkları da bir tek WRF görüyor. Bu bence aşırılıklara gayet açık bir sistem.
Kaybolmasın..
Masaüstünde, belgelerimde, özel klasörümde, D:\ sürücüsünde her yerde. 🙂
İleride çocuklarımıza, torunlarımıza göstereceğimiz bir görüntü bu 🙂
GFS akşam güncellemesinde Bilkent’e direkt kar sağanağı verdi. Havada görsem de önemi büyük 4 Ekim’de kar görmüş olacağım, ilk kez bu kadar erken tarihte… çok heyecanlıyım, kalbim güm güm atıyor. 🙂
1987 – 1993 arası kışlarda benim hatırladığım en erken havada kar 29 ekim 1987’di. 4 ekim güzel bir rekor olur
Çarşamba-Cuma arası maksimum ve minimum sıcaklık tahminlerini bir çok il için yüksek bulsam da bu uyarı metnini oldukça başarılı buldum. Bugünkü verilerle özenli ve cesurca hazırlanmış gibi geldi. İstanbul için “zaman zaman yerel olarak kuvvetli yağış” cümlesi bir yerlerde geçebilirdi. Bunun yerine çoğunlukla olduğu gibi radar destekli son dakika uyarıları geçeceklerdir. Muhtemelen yarın, Çarşamba ve sonrası için sıcaklık tahminleri 2-5 derece düşürülür. İstanbul’da rüzgar karayel destekli olursa cuma gecesi minimumda 6-7 derecelerin görülebileceğini düşünüyorum. Bu arada çıktı almaya gerek görmedim (çünkü halen çok değişken) WRF sağlam DEY bantları görmüş özellikle Boğaz hattında. Skiron da yerleri farklı olsa da desteklemiş. Yerini tespit etmek son saatlere kadar pek mümkün olmasa da 72 saatte 100 kg üstü yağış alan istasyonlar olması benim için sürpriz olmayacak İstanbul sınırları içinde.
http://www.mgm.gov.tr/tahmin/uyari-goster.aspx?sN=13020322e
GFS her güncellemede İstanbul için yağışı arttırıp, sıcaklığı düşürüyor. (Yanılıyor muyum?)
Bu oluşum, kışın olsaydı, yeni efsanemiz olurdu 😀
2 Ekim Çarşamba günü öğleden sonra, İç Anadolu’nun doğusundaki kuvvetli yağışlara yüksek CAPE oranı nedeniyle şimşekler de eşlik edecek.

Senelik iznimin ikinci haftası bu sistem bana iyi denk geldi.
Ekim ayı ilk haftasını baz aldığımızda;
İstanbul’da günün en yüksek sıcaklığı son 42 yılın en düşüğü olacak! Hem de sadece bir gün için değil, hem perşembe günü hem de cuma günü..
Efsane işte böyle gelecek…
Karadağ’ın Başkenti Podgorica dün akşam 20:00’den bugün 14:00’e kadar, yani 18 saat içinde toplam 143 kilogram yağış almış.. Konya’nın senelik yağışının (324 kilogram) neredeyse yarısı, Ankara’nın senelik yağışının (408 kilogram) üçte birinden fazla..
O bölgede gökgürültülü fırtınalar halen devam etmekte, sonuç ne olacak acaba..
SKIRON’da 84 saat içerisinde tersine dönen renklerin kapışması… Her zaman denk gelmez 🙂
3 sene önce de hemen hemen aynı tarihlerde yoklamıştı.
https://havadelisi.com/2010/10/05/6-10-ekim-bol-yagmur-ve-soguk-sel-olasiligi/
Gerçekten çok benziyor, ama bu yeni gelen hem azıcık daha erken hem de soğuğu az daha kuvvetli.
Deli sistem öncesinde Tuzla’da sıcaklık 30 dereceyi vurdu. Sabırsızlıkla yarını bekliyoruz.
Bazı yerlerin meteogramları; Erzurum kar alamazsa tek nedeni yağış sıkıntısı olacak gibi.
Önümüzdeki hafta sonuna doğru haberlerde bir çok yerden kar haberleri görebileceğiz.
Bolu il merkezi, Bolu Gerede, Düzce Kaynaşlı, Ordu Mesudiye, Gümüşhane, Bayburt, Rize’nin yüksek ilçeleri, Erzurum ve Ardahan kar alabilir..
Sanırım Uludağ kar alabilecek bu sistemle?
Evet, çarşamba günü kar başlar.
Trakya’da, Istırancalar ve Demirköy civarları ile, Kastamonu, Devrekani, Azdavay, Eflani, kısaca Batı, Orta ve Doğu Karadeniz’in Yüksekliği 700 metre üzerindeki bir çok yerleşim merkezlerinden kar haberleri gelebilecektir diye düşünüyorum.
Heyyo, tutturdum valla. Marmara ve Batı Karadeniz’de 600-650MT den itibaren kar yağışları gözleniyor.
Safranbolu’ya da kar yağacak ama sadece 600m uzaklıktaki dağa mı yoksa bulunduğumuz yere de yağması mı 🙂
Diyagramı da ekleyelim, gün gelir döner bakarız 🙂
Bizi de koyalım, bizde de 20 derecelik düşüş var.
Ankara’nın bir çok ilçesinde sıcaklıklar sıfırın altını görecek..
Biz de ekleyelim. Görüldüğü gibi yağış az soğumadan sonra ısınma var.
Soğuk ve sıcak ava kütlesi birbirinin üstüne gitmezse ne olur?
İstasyoner (durağan) cephe olur.
Bu sabah da durum aynı, 30 saattir durum aynı…
100 km daha güneyde konumlansaydı çok sorun yaşatırdı..
Istranca dağlarına kar yağar sanırım 🙂
1500 mt’de -4 giriyor. Neden olmasın? Yalnız yağış sıkıntısı olabilir.
Yalnız şu da var, hemen thickness haritasında mavi alan oldu diye atlamayın.
O 1000-850 arasındaki fark, Bulgaristan’da yer basıncı 1000’den çok yüksek, deniz seviyesinde zor 😛
Ömerli ve Kemerburgaz, İstanbul’un karasal ve radyatif soğumaya açık 2 istasyonu. Özellikle Ömerli’nin tüm çevresi yüksek tepelerle dolu bir bölge. Cumartesi gecesi bu iki istasyon da eksili değerler, yani yılın ilk don olayı görülebilir.
Keşke Samandıra istasyonu bozuk olmasaydı ama Çavuşbaşı da yakın değerleri veriyor. Belki eksili değerleri vermez lakin mutlaka takip edeceğim.
Wrf modeline göre bu gece lodos hızını artırmaya başlayacak ve güneyde fırtına hızına yaklaşacak. Yarın akşam saatlerinden sonra ise rüzgar yavaş yavaş karayele dönecek ve soğuk hava giriş yapacak. Yağış ise yarın öğle saatlerinde başlayacak gibi duruyor.
Düşüşe bak şahane Anemodulion hep Güney Amerika’daki düşüşleri paylaşırdı bu Türkiye biçimi:

Öncelikle, MGM’nin tarifine göre bu sistemi Kuvvetli Soğuk Hava Dalgası sınıfına sokmalıyız..
Geldiği dönemi, yani Ekim ayı ilk haftasını baz aldığımızda, 20-25 senede bir görülebilecek bir oluşum olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Yukarıda Göztepe İstasyonu örneğinde belirtildiği gibi, Atatürk Havalimanı İstasyonunda da yeni düşük sıcaklık rekorları kırılabilir. Özellikle en düşük maksimum sıcaklık ve en düşük ortalama sıcaklık rekorları göz kırpıyor. (1973’ten günümüze kadar olan tarihler arası için geçerli).
Sistemin oluşumunu tanımlamaya çalışayım..
Bu günlerde oldukça genişleyen Sibirya Yüksek Basıncı, Sibirya üzerinden Doğu Avrupa’ya çok soğuk bir hava kütlesi taşıdı. (Aynı yüksek basınç, Batı ve Kuzeybatı Avrupa’ya da güneyden ılık hava çekti). Orta Akdeniz’de ise Atlantik Okyanusu kökenli, doğuya doğru hareket eden bir siklon mevcut. (Negatif NAO sayesinde).
Önümüzdeki günlerde, kuzeydeki yüksek basınç merkezi, İskandinavya’dan Güneydoğu Avrupa’ya doğru hareket edecek. Aynı anda Orta Akdeniz’den gelen siklon da, Trakya üzerinden Orta Karadeniz’e doğru tırmanacak.
Doğu Avrupa’da saat yönünde dönen 1030 milibarlık yüksek basınç merkezi ile, Karadeniz’de saat yönünün tersine dönen 1000 milibarlık alçak basınç arasındaki büyük fark, kuzey enlemlerden güneye doğru kuvvetli rüzgarlar esmesini sağlayacak ve Rusya üzerine yerleşmiş ciddi soğuk hava kütlesini, çok hızlı biçimde güneye, gücünü fazla kaybetmeden Balkanlara doğru itecek ve şov başlayacak.
Sistemin gücünü, aşağıdaki 850 hPa sıcaklığının (1500 metre yukarısı) normalden farkı haritası ile görelim.. 4 Ekim günü Batı ve Kuzey Avrupa normalden 8-10 derece sıcakken, Balkanlar ve Türkiye normalden 10-12 derece daha soğuk.. Bu harita sistemin gücünü anlamamıza yeter de artar diyorum..
Orta Akdeniz’den gelen siklon, Trakya’dan kuzeye çıktığı için yağış olarak en şanslı bölge Balkanlar olacak. Ülkemizin çoğu yeri de, uzun zamandır hasret kaldığı yağışa kavuşacak fakat ekstrem bir durum söz konusu değil.
Sezonun startını veriyoruz artık, hep beraber yağmurun, rüzgarın ve hasret kaldığımız soğuk havanın tadını hastalanmadan kazasız belasız çıkartalım..
Vira bismillah 🙂
Harika bir anlatım, çok teşekkürler Santiago. Sağ sütunda Gfs diyagramını görünce mutlu oluyorum. Genelde bu aylarda yurdumuz dışında görülen ekstrem diyagramları paylaşıp gıpta ile bakardık. Şimdi bu durumda olan taraf biziz.
Bence Gerede, Bolu Dağı civarları mevsimin ilk karını görebilir gibi. Tutmaz tabii ama, havada da olsa yağabilir herhalde.
Heyecan verici bir sistem ile sezona başlıyoruz.Özellikle sistemin deniz etkisi yağışları kısmı beklediğimiz kuvvette olacak mı merakla bekliyoruz.
ilk ciddi sistemimiz hayırlı olsun 😀
Dün paylaştığım GFS’nin 6 günlük animasyonunda çözünürlük düşük olduğundan göstermemiş ama Doğu’da pek çok yere yılın ilk karı düşecek gibi, şayet bugün bile en yüksek sıcaklıklar 15-20 derece arasında kaldı…WRF ile daha ayrıntılı ve kesin konuşmak için bir kaç gün daha beklemek lazım ne yazık ki.
Hepinize merhaba arkadaşlar. Takip etmekten zevk alacağımız bir sistemle karşı karşıyayız. Güzel bir sezon geçirmemiz dileğiyle…
MGM sitesi doğru düzgün çalışmıyor bu sistemde saç baş yoldurur…
Sistem kapıya dayandı, günlerdir olduğu gibi MGM’nin sitesinde bugün de her şey ama her şey bozuk! İnsanı zorla küfrettirecekler yani. Bu kadar lakaytlık olmaz ya.
Aynen. 3 saatlik yağış haritası dansöz gibi olmuş.
Dün il ve ilçe merkezleri tahmininde Konya 5 gün boyunca az bulutlu gözüküyordu. Yenile dedim Çarşamba yağmurlu oldu. Bir daha yenile dedim Salı, Çarşamba, Perşembe yağmurlu oldu, bir daha yenile dedim 5 gün parçalı bulutlu oldu. Seç, beğen, al, hizmette sınır yok 😀
Yalnız sadece Mgm’nin sitesinde değil, Mgm’ye ait model çıktılarında, Hezarfen sayfasında, günlük yayınlanan bazı verilerde (güneşlenme verileri, yağış, sıcaklık değerleri vs.) istasyon verilerinde (Samandıra istasyonu bir aydır nadir çalışıyor) ve daha birçok yerde ciddi bir güncelleme sıkıntısı var. Son durumlar sayfası ise tam bir felaket, şu ana kadar hiç tam güncellenen bir istasyon görmedim. Uzel sayfasında yer alan radar arşivini ikinci kez seyredemiyorsun, açılmıyor. Günlük milyonlarca insanın ziyaret ettiği bu site sağ üst köşesinde bu durumlar için bir bilgi dahi yayınlamıyorsa bu o kurumun ciddiyetini gösterir.
Bende güzel bir yağmur göreceğim aylar sonra 😀
kömürcü ile konuştum hatta olmadı tüyo da verdim. 😀 “haftaya işlerin açılacak gibi” dedim. bugün “getireyim abi” dedi. daha değil dedim. getirin dese miydim diye düşünüyorum hala.
bu sisteme bir isim versek de onu kullansak olmaz mı?
Benim naçizane tavsiyem “Ayça” 😀
Bence bugünlerde çıkan bir meyve ismi verelim ya da geldiği yöreye has bir şeye vurgu yapan bir ismi olsun. Mesela Akdeniz’den gelen sistemlere “Portakal” diyoruz, White Fox’un tabiriyle.
Bunun adı da mandalina olsun gerçi mandalinler tam olmadı ama bu ay içinde oluyor. 🙂
kudret narı (bitter melon) diyek mi?
Neye kudret veriyormuş o? İlk kez duydum da.
Ailesi iyi insanlar; kabakgiller familyası.Eylülde Ekimde tezgahta,kudretinden yenmez(biraz acı),Çok şeye faydası var ama HIV’i inhibe etmiş,o zaman daha bir göze girmiş.Velhasıl kelam,güçlü bir sistem var; onun içinde alı al moru mor bir sürü sistemcik var,yakıştırdım.
İç Anadolu’nun güney ve doğusunu zor bir sınav bekliyor… Marmara ve Batı Karadeniz’de beklediğimiz hava koşullarına ne kadar alışmış olsak da… 2 dağ arasında kalan bir Niğde iline bu bölgelere nazaran aynı oranda , hatta daha fazla yağış öngörülmesi biraz şaşırttı beni.
Bu kışın ilk resmi soğuk hava dalgası ile birlikte herkese merhaba. “Kışın” diyorum çünkü soğuk hava dalgası kışı aratmayacak gibi gözüküyor. Aslında sürekli takipteydim. Ama yazmak bu başlığa kısmet oldu. Herkese tekrar merhabalar.
Bu arada, MGM başlığı altına yazmıyorum ama, keşke Ankara radarındaki problemler giderilmiş olsaydı da ilk sistemi radardan takip edebilseydik…
Bu gelecek olan sistemi kopyalayıp Aralık’a yapıştıralım…
Havaya yılın ilk kömür kokusu bu Çarşamba düşer
Bu sistem benim sistemim çünkü 2 ekim doğumgünüm 🙂