6-10 Ekim: Bol Yağmur ve Soğuk. Sel Olasılığı.


Türk yağışlı hava kütleleri tarihinin şu güne kadarki muhtemelen en kapsamlı, en ayrıntılı tahmin ve şimdigörüsü (nowcasting) tüm belge ve görselleriyle bu yazıda. Cümle hava delisine teşekkürlerimi sunuyorum.

3

—–

Şiddetli hava olaylarına gebe bir yağışlı sistem geliyor. İnce ayrıntıya girmek için henüz erken olabilir, ama her türlü gelişmeyi bu yazının altında tartışalım. Ben, şu anda en olası şiddetli olay olarak görünen Marmara’nın kuzeyindeki (Çatalca-İstanbul-Kocaeli) aşırı yağışı takip edeceğim. Siz de kendi bölgenizdeki olaylarla ilgili tahmin ve yorumlarda bulunabilirsiniz, fakat yazdıklarınızı lütfen 6-10 Ekim arasında olacaklarla sınırlı tutun. Yorumunuza nasıl resim ekleyeceğinizi şurada anlattım.

Rusya’nın batısına yerleşen yüksek basınç merkezi, mevsime göre gayet soğuk havayı bizim bulunduğumuz enlemlere pompalamayı sürdürüyor.

Yani durum önceki yazımda anlattığımın aynısı, fakat bu sefer soğuk hava sadece Karadeniz’den değil, Ege’den ve Akdeniz’den de nem koparıyor, Akdeniz’de ve Anadolu üzerinde alçak basınç alanlarının oluşmasına yol açıyor ve bu da Türkiye’nin birçok yerinde yağışlar meydana getiriyor. Şu tablo Ocak ayında olsaydı efsane karlar yağardı, ah ah…

Bir örnek olarak, Cuma sabahının yağış haritası aşağıda. Bir alçak basınç alanının oluşacağı Hatay civarına ve İstanbul’un kuzeyinde Karadeniz boyunca uzunlamasına oluşan yağışlara dikkat. (Hatay ikliminin ilginç yanları şurada tartışıldı).

İskenderun’da deniz suyu sıcaklığı 28 derece. Karadeniz de halen 20 derecenin üzerinde. Yani en şiddetli hava olaylarına yol açacak etken, yine soğuk hava ve ılık deniz arasındaki etkileşim olacak. (Birçok kere bahsettiğim için artık bu mekanizmanın ayrıntılarına girmiyorum, taze okurlarım Sorular – Cevaplar bölümünü gözden geçirebilirler.)

İstanbul civarı için durum kritik. Ortada kesin bir şey olmamakla birlikte, GFS modelinde görülenler hiç de iç açıcı değil. Karadeniz’in aşağıda belirttiğim bölgesinde Cuma günü oluşacak rüzgar durumuna dikkatinizi çekmek istiyorum.

Yani soğuk hava, Karadeniz’in üzerinde kuzeyli rüzgarlarla büyük bir mesafe kat ederek, denizden koparabildiği kadar nem koparacak. Sonuç olarak aşağıdaki 3 saatlik yağış haritası ortaya çıkıyor.

Bu haritadaki yağış miktarına, zamana ve öteki ayrıntılara takılmayın. Hem daha değişir, hem de ince ayrıntılar çok önemli değildir. Önemli olan GFS’nin bile, bu aşırı sea-effect hadisesini bütün açıklığıyla görmesidir.

Daha yüksek çözünürlüklü ve böyle durumlardaki yağış miktarı için daha çok fikir veren SKIRON modeli ise tam bir felaket senaryosu çiziyor (Alkım Bey’e, çıktıların ana kaynağına yönlendirdiği için çok teşekkür ederim).

Öteki SKIRON çıktılarına linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tabii tek bir modelin tek bir çıktısında 6 saatte 121 kg görünüyor diye illa ki böyle bir şey olacak dersek, DMİ’nin düştüğü şu hataya düşmüş oluruz, fakat bu sistemin yapısı birçok modelin birçok çıktısıyla destekleniyor. Şu anda SKIRON çıktıları Cuma ve Cumartesi’yi kapsamıyor, ilerleyen günlerde güncellenince yine bakalım…

Şu anki görüntüde fazla bir değişiklik olmazsa, İstanbul’da bazı istasyonlarda Cuma-Cumartesi günleri 48 saatte metrekareye 100-150 kg arası yağış sürpriz olmaz. İstanbul Boğazı’ndan başlayarak İğneada’ya kadar olan Karadeniz sahil şeridinde ise Perşembe-Cumartesi periyodunda 200 kg üzeri olasıdır. Oralarda AKOM ölçüm yapıyor. 2008 Eylül’ündeki benzer bir hadisede sözünü ettiğim sahil şeridindeki Çilingoz istasyonu 400 kg’ın üzerinde yağış kaydetmişti (yazısı burada).

—— 8-9 Ekim 2010 İstanbul radarı videoları ——


Reklam

6-10 Ekim: Bol Yağmur ve Soğuk. Sel Olasılığı.” üzerine 184 düşünce

  1. hayatbu

    Radar videoları ve sıcaklık farkı haritaları sea effectle alakalı yapılabilecek başlıca bir bölümün içine eğitim amaçlı olarak alınırsa iyi olacağını düşünüyorum. Bence özellikle İstanbul için sea effect üzerinde özellikle durmalıyız. Çünkü kışın kar yağışlarının ciddi bölümü bu şekilde oluşuyor. Zaten cephe geçişleri falan da ayrıca biliniyor ve ele de alınabilir.

    Ülkemizin coğrafi şartları doğrultusunda;

    Karadeniz (dağların etkisi önemli)
    Akdeniz (dağların etkisi önemli)
    Ege
    Van Gölü’nde ise Bitlis ve Van bu tarz yağışları en fazla alan yerler.

    Özellikle Bitlis üzerine ciddi bir araştırma yapılabilir. Türkiye’nin en yüksek kar kalınlığı ölçülen ili Bitlis’tir. Van Gölü’nün özel konumu burada ön plana çıkıyor. Lake-Effect (Göl Etkisi) tipi kar yağışlarının oluşabilmesi için gereken su yüzeyi (100km civarı) tek bir doğrultuda var o da Kuzeydoğu-Güneybatı doğrultusu.

    1

    Yani kısaca, haritada çizdiğim bölgeler doğrultusunda rüzgar hangi yönden uygun şartlarda eserse (diğer etkenler de önemli -sıcaklık,rüzgar hızı vb) o şartların durumuna göre belirli alanlarda müthiş kar yağışları oluşabiliyor. Ben 2004 yılında Bitlis merkezde 2 metre olduğunu hatırlıyorum…Zaten kar kalınlık rekoru Bitlis’te…

    Ama bence en güzel kar şu Akdeniz’den nemli Balkanlardan soğuk havanın geldiği sistemlerde gerçekleşiyor. Hele hele Anadolu’da sistemin yağmurla değil de karla başlayan bir yerindeyseniz tadından yenmez…Yeter ki çok yağış olsun…

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Çok teşekkürler. Bu yaptığın yorumları unutma, bir araya toplayacağız. Bu arada, sea effect genelde rüzgarın kuzeyden estiği durumlarda oluyor, malum o zaman deniz-hava sıcaklığı farkı en fazla oluyor. Ama Doğu Anadolu’da fark etmeyebilir tabii. Hepsine bakacağız.

      Cevapla
    2. Ömer Gül

      Aynen katılıyorum arkadaşım sana 2004 yılında ben de vatani görevimi Bitlis Tatvan’da karakolda yapıyodum. 170 cm kar gördüm ben de..

      Cevapla
  2. Havadelisi Yazıyı Yazan

    İşte bu harika… İstanbul’da bu sistemde gerçekleşen yağışa neden sea effect dendiğini aşağıdaki harita çok güzel açıklıyor. Haritada deniz suyu sıcaklıklarının 10 Ekim tarihindeki normalden fark olarak değerlerini görüyorsunuz. Kırmızı okla işaret ettiğim koyu mavi bölge, tam olarak İstanbul’un kuzeyi.

    deniz

    Orada deniz suyu sıcaklıkları 8-9 Ekim’den hemen sonra normalin 2 ila 2.5 derece altına düşmüş. Yağmur başlamadan önce ise tam olarak normalindeydi. Koyu mavi bölgenin etrafının, hatta kuzeyinin bile sarı, yani yine normalinde olduğunu görüyoruz. E peki bu soğuk hava Batı Karadeniz’in tamamına gelmedi mi, neden bir tek İstanbul’un kuzeyindeki deniz o kadar soğumuş? Artık cevabı biliyorsunuz, o bölgeden muazzam bir buharlaşma oldu ve buharlaşan bütün su yağmur olarak İstanbul’un üzerine yağdı. Buharlaşma için ısı enerjisi gerekir, o da denizin yüzeyinde vardı. Şimdi yok.

    Rüzgarın etkisiyle kuzeyden sürüklenen daha soğuk suların da etkisi olabilir… Bu da ayrı bir araştırma konusu.

    2

    Cevapla
  3. vkaynar

    1

    radarda parçalı gözüken kısa süreli sağanaklar var gece bu yağışların istanbul’u etkilemesi söz konusu mudur?

    Cevapla
  4. havadansudan

    havadelisi, bu sistem nasıl oldu da günler önce göründüğü gibi geldi bize? geçen kış birçok sistem 3-4 gün öncesinde görünüp bizi umutlandırdı, sonrasında ise zayıfladı ya da kayboldu.bu ise istikrarını hiç bozmadı. bunun sebebi nedir? neden değişime uğramadı bu sistem?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bence, sistemin asıl sorumlusu kuzeydeki büyük yüksek basınç olduğu için… Çünkü yüksek basınçlar daha durağan olurlar ve modeller tarafından alçak basınçlara nazaran daha kolay tahmin edilirler. Soğuğu o yüksek indirdi, Karadeniz’le etkileşime o soktu. Sistemin yapısı modelde hemen hemen hep aynıydı, göründüğü gibi de geldi. Buna karşılık dikkat ederseniz Hatay tarafında o kadar yağış olmadı … Orada da olacak gibi duruyordu, ama oradaki yağış Akdeniz’de alçağın oluşup oluşmamasına ve gücüne bağlıydı, demek ki alçak çok güçlenmedi. Ben böyle yorumluyorum. Belki başka görüşler de vardır.

      Cevapla
  5. devrim

    ege’nin kıyısı ve izmir olarak bu sistemden en kısır çıkan yerler olduk ancak sıcaklık olarak son 10 günde meydana gelen değişiklikleri ve bu sistemin izmir’i nasıl etkilediğini göstermek istedim.

    1

    benim emektar cihazın balkonda güneş görmeyen bir alanda ölçtüğü veriler gördükleriniz. 29 eylül’de denize girecek kadar sıcakken 31.5 görülmüş, bugünse 9’ekim de 18.5 i zar zor gördük. gece sıcaklıklarındaki seyir de dikkate değer.

    Cevapla
  6. İsmini vermek istemeyen izleyici

    İstanbul için dün gün boyu çok güzel ve en önemlisi verimli yağışlar oldu.Artık birer klasik hale gelen küçük çaplı su baskınları ve Üsküdar’dan Çamlıcaya 3 saate varmamı sağlayan hiç bir devirde son bulmayacağına yürekten inandığım İstanbul trafiğini saymazsak önemli bir sorun yoktu.Öncelikle burda tahmin yapan herkesi başta siz Sayın Havadelisi olmak üzere başarılı tahminler ve bilgi paylaşımından ötürü kutluyorum.Ben de sistemden önce burda sizin makalenizden öğrendiğim bilgilerle ve İstanbul’da uzun süredir yaşamanın getirdiği tecrübeyle beraber yaptığım değerlendirmede başarılı olduğumu düşünüyorum.Sayın havadelisi size küçük bir sorum olucak.Dün gece yarısı şimşekler özellikle Çamlıca semalarında çok etkiliydi.Yüksek ve biraz yeşil bir yer olmasından mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama çoğu şimşek sanki çok yakınlarda çakıyordu.Çok korkutucuydu benim için:).Bu şimşeklerin nedeni acaba deniz üzerindeki konvektif aktivitenin üst düzeyde olmasından mı kaynaklandı?.Bu konuda yeterli bilgim yok,şimşekli havaları nasıl tahmin ederiz merak ettim.Şimdiden Teşekürler.

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Teşekkür ederiz ivii. Şimşek ve yıldırımlar birer elektrik akımıdır bildiğin gibi ve her zaman en kısa yolu izleme eğilimindedirler. Bu yüzden en çok yıldırım yüksek yerlere düşer. Sen şimşek demişsin gerçi.. Ama Kadıköy’de de çok çakmış.. o yüzden sana senin orada çok fazla çakmış gibi gelmiş de olabilir 🙂 Şimşeklerin sebebi ise, evet, konvektif aktivite. Karadeniz sıcak ve üzerinden geçen hava soğukken, aynı ilkbaharda iç kesimlerde yüzey sıcakken üst seviyelerin soğuk olması gibi bir etki oluşuyor. İkisi de dikey kararsızlığa ve konveksiyona yol açıyor.

      Cevapla
  7. Emre

    Sanıyorum dün gece İstanbul’da etkili olan yağış daha da doğuya ilerleyerek Ankara semalarına yaklaşmış. Çok belirgin olarak ilerliyor. Oldukça güç kaybettiği de ortada. Paylaşayım dedim, Ankara’nın payına böyle artıklar düşüyor 🙂

    Cevapla
  8. karcı hakan

    DMİ dün gerçekleşen yağışları yayınlamış.

    1

    2

    En fazla yağışı 97 kilogram ile Pendik/Sabiha gökçen istasyonu aldı. Daha sonra çevredeki semtlerden Samandıra 89 kilogram, Kartal 75 kilogram almış. Aslında yağışlar beklediğimden az çıktı diyebilirim. Dün yağan yağışla Pendik’te 110-120 kilogram olur diyordum.ama yanlış tahmin etmişim.sistem fazla yağış bıraktı. Ama tipik kış yağışları gibi uzun vadeye yayıldığı için ufak çaplı su baskınları dışında sorunsuz yaşandı. Bu arada Uşak, Kütahya ve Eskişehir’de kar yağışı etkili oluyor .(dmi son durumlar verileri doğruysa tabii) şu anda Karadeniz açıklarında yeni kütleler var ancak bu kütlelerin yönü Kocaeli-Sakarya rotası olacak. Neyse fazla konuştum 🙂 Sözü diğer arkadaşlara bırakıyorum.

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Ben de 100-110 beklerdim ama epey yaklaşmışız. Önceki geceyi de hesaba katan Enka’nın İstinye sırtlarındaki otomatik istasyonu 110 mm gösteriyor:

      1

      İstanbul’un Perşembe gün ve geceki yağışlarını da aşağıya alıyorum. Bunlarla birlikte Samandıra ve S.Gökçen 100 mm oluyor.

      2

      Cevapla
    2. hayatbu Yazıyı Yazan

      İstanbul Türkiye geneli yağış miktarında TOP 5’i komple kapattı. TOP 10’da ise İstanbuldan 7 meteoroloji istasyonu yer aldı. Ayrıca yağış miktarları 50-100mm aralığında değişti.

      1

      4 gün önceden sistemle ilgili doğruluk payı en yüksek tahminleri bölge bölge yapan ve 4 gündür büyük bir iştahla sistemi takip eden tüm hava delilerini tebrik ediyorum…Nice sistemlere…

      Bu da sezonu açtığımızın göstergesi. Uludağ’da 55cm. Gerçekten harika…

      Şimdi önümüzde Akdeniz’den gelen bir sistem var. Haydi hayırlısı…

      Cevapla
    3. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Cumartesi günü de hiç fena yağışlar olmamış.

      1

      2

      Bununla birlikte Pendik – Sabiha Gökçen’de 3 günlük yağış miktarı yaklaşık 130 mm oluyor.

      Cevapla
  9. acsaydam

    DMİ neredeyse tüm iç bölgelerde 8-9, 9-10, 11-12 Ekim geceleri “Don” bekliyor, nasıl oluyor bir de ben anlasam. Var mı böyle bir beklenti, varsa neden ben göremiyorum? Hele 11-12 Ekim gecesi için “don” demek için DMİ’de mi görev almak gerekiyor, ne oldu bu kurumumuza, nasıl böyle bir öngörü yapabiliyorlar?
    Vallahi kendi açıklamaları altta;
    “10-11 ve 11-12 Ekim geceleri; Ege’nin doğusu, Akdeniz’in kuzeybatı ve kuzeydoğusu, İç Anadolu, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette DON OLAYI beklenmektedir.”
    AÇIKLAMA : 2 m siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırması; Hafif don : 0 °C ila -2.2 °C, Orta kuvvette don : -2.2 °C ila -4.4°C, Kuvvetli don : -4.4 °C’den daha düşük
    Neredeyse lodos bastıracak, sıcaklıklar tırmanışta ama bizimkiler tarımsal kesime don uyarısı yapıyor? Aman sen de denilecek bir olay değil ki? Bunlar uzman kişiler, yetkililer hem de erken uyarıda hamle yılındalar…….

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Hocam, çoğu yerde “hafif don” bekliyorlar, yani sıfır dereceden yarım derece de düşük olsa sınıflandırmaya göre hafif don‘a giriyor. Şu anda gerçekten gayet mevsimsiz bir soğuk var Türkiye’de, Uludağ’da kar yarım metre, Gerede’de şu saat itibariyle hava 0 derece ve kar yağıyor. Bu gece hava açacak, radyatif soğuma başlayacak, ayrıca geceler de git gide uzayarak radyatif soğumayı güçlendiriyor. Bu kadar soğuk gelmemişken bile sıcaklıkların geçtiğimiz günlerde geceleri İç Anadolu’da bazı merkezlerde sıfır derecenin altına düştüğünü göz önüne aldığımızda, ben DMİ’nin uyarısını yerinde buluyorum. Belki saydıkları bölgelerde tüm istasyonlarda don olmayacak ama uyarılarını yapmak zorundalar. 11-12 Ekim gecesi 850 milibar sıcaklığı artık iyice artacağından bu yüzeye de yansır ve sıcaklığın özellikle Akdeniz ve Ege’nin iç kesimlerinde 0’n altına düşmesi zorlaşır, haklısınız. Ama ben DMİ’nin bu uyarısını genel itibariyle yerinde buldum, ayrıntıları bilmek ise DMİ’den çok fazla beklediğim bir şey değil 🙂

      Cevapla
      1. ALKIM

        Denizli Acıpayam’dan don haberi gelince uyarının yerinde olduğuna dair DMİ kaynaklı bir kaç veri paylaşmak istedim. Her gün güncellenen tablo şeklindeki verilere şu linkten de ulaşabilirsiniz. http://dmi.gov.tr/sondurum/en-dusuk-sicakliklar.aspx
        9-10 Ekim gecesi bazı merkezlerin en düşük sıcaklıkları: Afyon Merkez: -5.3, Uşak Merkez -4.6, Isparta Merkez: -2.3, Karaman Merkez: -2.6, Denizli Acıpayam: -1.3, Ankara Polatlı: 0.0
        10-11 Ekim gecesi: Erzurum Merkez: -3.6, Eskişehir Merkez -1.1, Kütahya Merkez: -0.8, Kocaeli Cengiz Topel: 1.3
        Tabloları incelediğinizde bir çok yer için eksili değerleri görebilirsiniz. Ben çoğunlukla yerleşim merkezlerini örnek olarak verdim. Daha önceki yorumlarımda da belirttiğim gibi DMİ bu sistemi gayet iyi takip edip yerinde uyarılar verdi ve bu kış için önyargılarımızı gözden geçirip umutlanmamızı salık verdi gibi. Takipteyiz.

        Cevapla
    2. çihiro

      (bu cevap benimkinden habersiz yazılmıştır – Havadelisi)

      “Hafif don : 0 °C ila -2.2 °C” demiş. Hava açacağından o gecelerde sıcaklık eksili değerlere düşebilir kırsal alanlarda. Bence yerinde bir uyarı. Benim merak ettiğim don uyarısı alan çiftçiler ne yapıyor? Tarlaya soba mı kuruyorlar 🙂 Espri tabii. Aldıkları bir önlem vardır mutlaka.

      Cevapla
      1. northwest

        Önlem var. Mesela zeytinciler tarlada için için yanan saman balyası tutuşturuyorlar ki faydası oluyor.

        Cevapla
  10. Havadelisi Yazıyı Yazan

    ABD’deki göl etkisiyle oluşan (lake-effect) kar yağışlarıyla ilgili makaleler okumuştum zamanında, üstüme vazife olmadığı halde. Şimdi, bu yağmur ve kar bantlarının bir özelliği var. İlk önce denizden ya da gölden parçalı parçalı pörtlüyorlar, sonra bu parçacıklar organize olup tek bir bant halinde şiddetli yağışlara yol açıyor. Aşağıdaki 00.52 radar görüntüsü bu akşamki bantın en organize hallerinden birini gösteriyor.

    Dikkat ederseniz Karadeniz üzerinde artık az parçacık var. Onlar artık böyle şiddetli bir bant oluşturmayacaktır, fakat ara ara yine sağanaklara yol açabilirler ana bant doğuya ilerledikten sonra, diye düşünüyorum. Tahminim, çok geçmeden ana bant doğuya doğru hareket ederek sabahın erken saatlerinde Anadolu yakasında etkili olduktan sonra sabah 6-7 gibi İstanbul’u terketmiş olur. Umarım da öyle olur. ENKA İstinye yağış miktarı 100 kg’ı geçti.

    Cevapla
    1. excratarius

      Bahçeşehir’de tamamen kesildi yağmur sizin dediğiniz gibi doğuya doğru harekete başladı galiba

      Cevapla
  11. vkaynar

    saat:01:20 bulunduğum yer ist. maltepe gökgürültüsü yeniden duyulmaya başlandı sıcaklık 9 derece yağmur ara ara sağanak halinde istikrarlı bir şekilde yağıyor aklıma meşhur kış aylarındaki kar fırtınaları geldi

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Uyarı saati 21.55. Belki anlık uyarı için biraz geç olabilir, ama bugün sabahtan akşam için yağış şiddeti artacak demişlerdi. Evet eleştirelim, ama mükemmel bir şimdigörü beklemek de hayalcilik olur DMİ’den…

      Cevapla
    2. ALKIM

      DMİ’yi en çok eleştirenlerden birisi olarak haksızlık etmeyelim derim. DMİ bu sistemi gayet iyi takip edip zamanında ve yerinde uyarılar yaptı. Anlık uyarının hemen altında 22 saatlik periyot için çok kuvvetli yağış sınıflandırmasında(50-75 mm) genel bir uyarı var cuma sabah saat 11’de yapılmış olan . Ayrıca perşembe günü de haberdar etti böyle bir sistemin varlığından. Şu sistem için çok önceden nokta atış beklersek biraz haksızlık etmiş olmaz mıyız sizce de!

      Cevapla
      1. hayatbu

        DMİ uyarı saati tam olarak doğru olmuyor. Ben akşamdan beri girdim internet sitelerine ancak 00.30 civarı gördüm. Belki 23.00 gibi koymuş da olabilirler. Yani oradaki saat bence uyarının hazırlandığı saat ama yayınlandığı saat değil…

        DMİ’yi eleştiriyorum. Çünkü şuan gerçekten müthiş yağış var. Onların beklediği bu boyutta değildi. Çünkü SKIRON’dan başka bekleyen de pek yoktu. GFS zaten göstermez bu olayı. 24 saatte 100kg geçen yağışlardan bahsediyoruz. Tamam bunlar ancak anlık uyarılarda verilebilir denebilir. Ama mesela AKOM daha erken saatlerde uyarıyı verdi zaten. Bence akşam yağış şiddetlenecek demek başarılı bir uyarı değildir. Şiddetlenecek ama nasıl? Nerede? Bütün gün Anadolu yakası yıkıldı yağmurdan. Ancak sabah veriler geldiğinde anlaşılacak…

        Her neyse 3-4 gün önceden net tahminlerle bu sistemi çözebilen herkesi tebrik ederek bitireyim…

        Cevapla
  12. hayatbu

    Uzun zamandır şahit olmadığım kadar müthiş şiddetli bir yağış var. Her yer sular altında. Fotoğrafını alabilirsem koyacağım. Ama inanılmaz bir yağış var şu an…Beşiktaş taraflarından bildiriyorum…

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Radara bakınca insan şaşkınlığa kapılıyor zaten. Kilyos’un kuzeyindeki kütle bekledi bekledi ve sonunda balyoz gibi indi. Efsane bir sea-effect. Ah şu görüntü Şubat’ta olacaktı ah, torunlarımıza anlatırdık bu geceyi.

      Cevapla
      1. Anıl

        Umuyoruz bu gibi sistemlerin tekrarı ocaktan sonra gerçekleşir, şu an avcılardaki benim evim salonu su alıyor pencereden 🙂

        Cevapla
  13. hayatbu

    GFS halen bu gece ve sabah için ciddi yağış bekliyor…

    1

    Benim bildiğim GFS sea-effect’i pek göremiyor. Bugün de beklentilerinden çok çok daha fazlası İstanbul’a düştü. İstinye’ye son baktığımda miktar 113.8 mm olarak gerçekleşmişti. Diğer yerlerle ilgili verilere de bakalım:

    Levent 40.4 mm
    Demirciköy, Sarıyer 53.8 mm
    Akatlar 42.9 mm

    Yağış halen kuvvetli şekilde devam ediyor…

    Bence tahminlerimiz fazlasıyla tuttu ve dışardaki havaya bakıldığında tutmaya da devam ediyor…Yağış bugün (Cumartesi) öğleye kadar etkili gibi duruyor…Sonrasında ise Batı Karadeniz’e kayacak gibi görünüyor…Yalnız burada da ciddi etkili olması söz konusu…İç kesimlerde yükseklere ise KKY ve kar gibi bir görüntü var. Ama henüz kış şartları gibi abartılacak bir durum beklenmesi doğru olmaz…

    Cevapla
    1. excratarius

      O tablodaki yağışı gösteren şekillerin içindeki kırmızılar ne anlama geliyor?

      Cevapla
      1. Havadelisi Yazıyı Yazan

        Yağışın konvektif kısmı demek. Ama dikkate almayın, model bunu iyi ayırt edemez. Şu anki yağışın tamamı zaten Karadeniz üzerindeki konvektif aktiviteden kaynaklanıyor.

        Cevapla
  14. hayatbu

    Bence sistemin Avrupa yakasından çok Anadolu yakası üzerinde yoğunlaşmasını irdelemek lazım. Sizce bunun sebebi nedir?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Ben de açıkçası düşünüyordum. Ama anlayamadım. Tam tersi de çok görülmüştür. Bir de şu saatte bile halen aslında kuzey-kuzeydoğudan bir akış var radarda… yani ona rağmen. Gerçi ilerleyen saatlere bakalım.. hala Avrupa tarafını vurabilir…. tam bunları derken radara bakıyorum ve ….. kütle Avrupa yakasına dalmış vaziyette 🙂

      Cevapla
      1. Emre

        Avrupa yakasını vuran ciddi bir yağış kuzeyden güneye hızla iniyor fakat Anadolu yakasında yağış sabit kaldı gibi. Gün boyu neredeyse İstanbul il sınırının doğu ucunu takip eder biçimde yağış bıraktı.

        Cevapla
      2. Santiago

        skiron modellerinde avrupa yakasında karayel varken tam boğaz hattında rüzgar kuzeyden esti bütün gün, tabiri caizse karayel ortaladı yıldız anadolu yakasına golü attı öğleden akşama kadar 🙂 boğaz birşeyler yapıyor ama ne 🙂

        Cevapla
      3. havadansudan

        beşiktaş’ta an itibariyle yağış çok şiddetli.rüzgar da zaman zaman fırtına şeklinde esiyor.aralık ayında görülebilecek bir hava durumu bu adeta.

        Cevapla
      4. tengizman

        Kucukcekmecede guzel bir yagis var, sıcaklık cok dusuk.Biraz daha zorlasa kky a donusecek.Bu sistem kisin olsaydi simdi disarida deli danalar gibi kosturuyorduk tipi altinda:)

        Cevapla
  15. vkaynar

    istanbulun kilyos kısmına yaklaşmakta olan büyük bir kütle daha var avrupa yakası biraz daha ıslanacak gibi

    Cevapla
  16. Excratarius

    Herhalde benim tahmin tutacak DMİ İstanbul’un kuzeyine ve Anadolu yakasına uyarı verdi.

    Cevapla
    1. ersin

      Radardan gördüğümüz kadarıyla Anadolu yakası sabah saatlerinden beri kesintisiz yağış alıyor, İstinye 60 mm’yi geçtiyse Ömerli tarafları falan kesin 100’ü geçer sabaha kadar.

      Cevapla
      1. Tarık

        ömerli 100 kg yi akşam vakitlerinde geçmişti zaten şu anda veri cihazları bozuk sanırım. wunderground dan bakıyorum.

        Cevapla
  17. northwest

    Aslında bu saatin sorusu değil belki ama… Başka bir forumda da ortaya atmış ancak gerekli cevabı alamamıştım. Rüzgar, karayel dahi olsa, şiddetlendikten sonra sıcaklık bir miktar yükselmekte. Bakınız Tekirdağ, kuzey rüzgarından İstanbul kadar etkilenmiyor ama ortalama sıcaklık daima daha düşük. Sebebi nedir, bulamadım. Rüzgar da bulut gibi yüzey sıcaklığının dağılmasını mı engelliyor?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      İlginç bir soru, ama düşündüğünüz gibi olduğunu zannetmiyorum, böyle bir bilgi de edinmedim. Şu saatlerde meydana gelen sıcaklık yükselişi yağışın durmasıyla ilgili daha çok. Sağanaklı havalarda sağanak süresince sıcaklık bir miktar düşer. Tekirdağ, kuzeybatısındaki karasal soğuk alandan daha fazla etkileniyor, sebep bence budur.

      Cevapla
      1. northwest

        Bence bu konuya şimdilik kaydıyla virgül koyalım ama lütfen aklınızın bir köşesinde dursun. Karşılıklı örneklerle değerlendirmeye devam edebilirsek sevinirim. Oturmuş cephe koşullarında yani stabil şartlarda rüzgar sıcaklığı daima arttırıyor kanımca. Tekirdağ konusuna gelince, önermenize şu yönden katılmıyorum: Kentin kuzey ve batısı yüksek tepelerle çevrili. O nedenle karasal iklim etkisine açık olduğu tartışılır. Tartışmaya ve keyif almaya devam derim…

        Cevapla
        1. Havadelisi Yazıyı Yazan

          Tamam üzerinde yine düşünürüz. Ama fiziksel bir mekanizma bulmamız gerekiyor, rüzgarın nasıl sıcaklığı arttırabileceğine… ben bilmiyorum.

          Cevapla
          1. havadansudan

            tekirdağ’ın kuzeyi yüksek tepelerle çevrili, evet.ancak bu tepeler, sanmıyorum ki soğuk havayı tutacak kadar etkili olsun.çünkü 900 metreleri geçmiyor.soğuk baskınlarına açık bir bölge marmara’nın kuzey kıyıları.

            Cevapla
  18. faseay

    Anadolu üzerindeki sistemle karadeniz üzerindeki sistem birleşerek tam bir siklon görünümü oluşturmaya başladı rüzgar da şiddetini bayağı arttırdı..

    Cevapla
  19. Havadelisi Yazıyı Yazan

    Karadeniz, vuracağı son darbenin hazırlıklarını tamamlamak üzere. İstanbul-Kocaeli arası halihazırda yıkılıyor. Bu gece hava delileri coşacak, ama umarım sel olmaz, yağış geniş zamana yayılır…

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s