Bir Erdem Erdoğan – Ozan Mert Göktürk ortak raporudur.
————————
Son 15 yılın geneliyle kıyaslarsak gayet rahat diyebileceğimiz, ama daha eski yazlara nazaran ülkenin bazı yerlerinde yine sıcak geçen bir yazı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Durağan hava şartları sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte artık yerini daha hareketli zamanlara, kimi zaman sıcak kimi zaman serin hava ataklarına bırakmak üzere.
Perşembe günü yine her yer yanıyor. Cuma, Marmara başta olmak üzere kuzey ve batıda hava serinleyecek. Hava sıcaklığındaki düşüş hafta sonu yavaşça iç bölgelere de yayılacak… Serinlemeye, yerel karakterli ve tahmin etmesi güç, tipik Eylül yağışları da eşlik edecek.
Sonrası bir miktar belirsiz olmakla birlikte, son bir iki gündeki farklı model çalıştırmalarının bir özeti gibi olan aşağıdaki GFS diyagramı (nasıl okuyacağınız burada anlatılıyor) gayet açıklayıcı.
30 Ağustos’la beraber başlayacak olan serin süreç Eylül’ün ilk haftası boyunca etkin olacak. Bu süre zarfında ülkemizi iki farklı serin hava dalgası etkileyecek gibi görünüyor, daha sonraki dönemde (Eylül’ün ikinci haftası) ise sıcaklıkların tekrar artışa geçme olasılığı ise hayli yüksek.
Sivil biri olarak söyleyeyim;
Tahmin harika, havalar da süper! 🙂
Hava sıcaklığı şu an il genelinde 21-23 derecelerde olmasına rağmen sanki sıcaklık geçtiğimiz günlere (gece saatlerinde 24-25 derecelerin ölçüldüğü günlere) göre 5-6 derece azalmış gibi bir etki yaptı. Sanıyorum nemin geçtiğimiz günlerin aynı saatlerindeki %70 ve üstü değerlerden %50’lere düşmüş olması bize böyle hissettiriyor. Evde nerdeyse bütün pencereleri kapattık. Normalde şort ve kolsuz tişört ya da atletle gezen ben hazirandan beri ilk defa bugün üşüdüm, ayaklarıma çorap giyme ihtiyacı hissettim. Mutluyum 😀
Herkese merhaba. Kısa bir sorum olacaktı. İlgilenebilirseniz sevinirim.
Düzenlemiş olduğumuz uluslararası akademik bir organizasyonun sonunda, 4 Eylül Çarşamba günü katılımcılar için bir Boğaz gezisi/tekne turu planlandı. Ancak GFS çıktıları biraz kritik gibi. Acaba o akşam için yağmur, rüzgar, soğuk vb. “olumsuz” 🙂 hava koşulları olma ihtimalini nasıl değerlendiriyorsunuz.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Mevsime göre rüzgarlı ve serin bir gün olacağı kesin, ama bence bu olumsuz bir durum değil. Sağanaklar olsa bile öğleden sonra büyük ihtimalle kesilmiş olur. Sistem karayelli, yağış bakımından kısır olur Boğaz için.
Konuklarınıza üstlerine ince de olsa bir şey almalarını söyleyin yeter.
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkürler.
Sabahki yağış Çatalca Radarı’na 12 kg. bırakmış.
Skiron’un 4-5 Eylül için Doğu Karadeniz için verdiği yağış değerleri doğru olursa ciddi sorunlar yaşanabilir.
Üstatlardan yorum bekliyorum.
Dün akşama doğru çektim. Bulutlar ilginç şekil almıştı.
Doğu Karadeniz iyi skorlarla kapatmış dünü.

Beklediğim yağışın onda biri düşmedi… 😦
Çok yoğun şimşek aktivitesi var. 2-3 saniyede bir şimşek çakıyor.
Sıcaklık en son 23-25 Temmuz civarı 20 derecenin altına düşmüş…Şu an ise kent genelinde sıcaklıklar 23-19 arasında

Yağış yine ıskalayacak beni sanırım 😦
Bolu’da halamın evindeyim, hala burada sıcaklık 17’yi bile göremedi. Hava kapalı ve sürekli çiseliyor. Bolu dağında sis var galiba dağları göremiyoruz. Ağzımızdan buhar çıkıyor, üşüyoruz.
An itibariyle buraya karanlık bir sis çöktü, sıcaklık 15’e kadar düştü. 🙂
Alışkanlık olarak yorumu okumadan önce yazana ve aldığı oya bakıyorum. White Fox’un yine bu kadar eksi aldığını görünce kendi kendime “Yine ne yazdı da milleti kızdırdı?” diye güldüm. Fakat yorumu okuduğumda gayet normal bir gözleme dayandığını, kesinlikle art niyet veya bir sataşma olmadığını gördüm. Bu yorumun neden bu kadar eksi oy aldığını hiç anlayabilmiş değilim…
Öte yandan Eskişehir’e de sonbahar geldi. Fakat yağış yine yok, yine yok, yine yok… 23 Ağustos’taki çiseleme dışında 3 aydır kuruduk resmen. Ağustos ayı da böylece biter.
Yahu ne var burada da bu ileti 17 eksi aldı. Bu eksi oylar insanın yazma şevkini kaçırıyor hakikaten de. Adam burada çok güzel bir anlık rapor paylaşmış, bilgi vermiş. Ona karşı antipatiniz olabilir ama bunu böyle her sıradan iletisinde belli etmeniz ne kadar doğru?
Şu oy sistemi sadece eğlence için var aslında. Milyon sebepten ötürü eksi ya da artı verilebilir. Lütfen ciddiye almayınız.
Beşiktaş’ta hafif bir sağanak geçişi başladı şu an. Hava birden serinledi. Beykoz tarafları kopuyor galiba;

Dünkü şimşek fırtınasının ardından Karadeniz’den Ankara-Afyon’a kadar uzanan stratus örtüsü havanın ısınmasını engelliyor. Başkent semalarında şu sıralar yüksek sis var.


An itibariyle Eskişehir 22, Afyon 20, Ankara çukurunun en sıcak yeri Keçiören 24 derece ve saat 13:00
GFS’nin sabah çalıştırması 4’ü ve 5’i için en iyi deniz etkisi koşullarını sunmuş, alt seviyede yoğunlaşma depresyonunu küçültmüş, rüzgarı arttırmış. 850’de 6 derece falan giriyor.
Yağış anında gidişat değişmezse 17’ye bile geriletebilir sıcaklığı, esas sistem gene Ukrayna’ya kaçtı ama bu teselliye sevinmek lazım.
Tabii tabii, o feci sıcaklardan sonra buna da şükür. Bu zamanlarda Ukrayna’dan dönen sistemler sonbahar iyice yerleşmeye başladıkça daha da güneye inebilecek.
Bu arada modeller döndükçe dönüyor, uzun vadede beklenen ısınma ertelenecek gibi..
Ertelenmese iyiydi ya. Benim daha denize girme planlarım vardı 😦
N’oldu White Fox Efendi? Dün şimşek aktivitesi gözlemleyecektin? 😀
Gözlemlemez olur muyum, elbette ki gözlemledim. Sevincimi de an ve an Santiago ile paylaştım sen mesajlarıma cevap vermediğin için sana yazmadım. 😛

Esas Kastamonu’ya gitmeliymişim.
Bugün İç Anadolu genelinde orajlar görülecek. Kayseri çevreleri Konya’nın batısı da dahil.
Akşam modeli deniz etkisi yağışlarının 4’ü ve 5’inde iyi olacağına ilişkin güçlü kanı uyandırırsa pazar günü İstanbul’a akmayı düşünüyorum. Nerede serinlik veya yağış ben oradayım bundan böyle 🙂
Ben tesadüf bu ya o gün Kastamonu-Pınarbaşı-Çavuş köyünde idim. Harika bir yağmur ve harika şimşekler vardı.
Davet ettik ama gelmiyorsun ki 🙂 Sakal mı bırakayım White Fox ? 😀
Eve geldim, her yer püfür püfür esiyor. Hava da serin. Yayladan farkı yok 😛
Şu an tam Kocaeli il sınırındayım ve fena bir yağmur var. Hava kapkaranlık.
Geliyor sanırım 🙂
Evet, Eylül’ün ilk haftasında Karadeniz Bölgesi yağmura doyacak.
MGM, Trakya için şöyle bir uyarı vermiş “İpsala ve Keşan İlçeleri başta olmak üzere Edirne’nin güneyinde yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışa dikkat!”
Radar; http://bburaks.files.wordpress.com/2013/08/blkppi15.jpg
Uydu; http://bburaks.files.wordpress.com/2013/08/getpicture.jpg
Şimşek haritası http://bburaks.files.wordpress.com/2013/08/adsc4b1z.png
Son durumlarda şu an sadece Çanakkale “gökgürültülü” gözüküyor
Tuzla’da sıcaklık gündüz en fazla 33.2 dereceyi gördü, şu an ise sıcaklık dün bu saatlerde olduğu gibi 25 derece, şu an dünden tek farkımız kuzeyden esmeye başlayan tatlı serinlik
4 Eylül’de gelecek olan ikinci sistemin soğuğu (Grönland kökenli) gelirken yolda fazla vakit kaybetmeyeceğinden dolayı yukarı seviyede çok taze ve taşıdığı enerji de normale göre bir hayli yüksek..
Eğer bu soğuk havanın merkezi, yani ULL, uygun şekilde konumlanabilirse çok ciddi yağışlar bırakabilir. Çünkü 850 hPa seviyesinde de kuzeyden gayet soğuk bir hava iniyor. Örneğin bu sabah ki ECMWF çalıştırması..
500 hPa sıcaklığı

850 hPa sıcaklığı

500 hPa rüzgar durumu (ULL (göz) İç Ege’de)

Yağış

Asında herkes için en iyi senaryo İç Ege ULL’sinin olduğu senaryo, İstanbul-Ankara çekişmeleri de olmuyor, herkes bahtiyar oluyor.
40 gündür İç Ege’de sabırla oluşum beklerken, tam İzmir’e gideceğim hafta bunu söylemeseydiniz.
Yarın dönüyorum İstanbul’a, vıcık vıcık sıcak, trafik… Neyse ki hava serinliyor. Yağış olursa tadından yenmez 🙂
Yaylacılar vitesi geriye taktı.. Gel gülüm gel, ne olursan ol gel, sen de gel..
Gebze’den Körfez’den geri çevirmeyin sonra 😛
El Nino Hereke’de bekliyor olacak 🙂
En akıllısı yaylacılar çünkü nemli sıcağı çekmeden devamlı mevcut olan en ideal havaları yaşıyorlar, bir yerde istasyoner durup da o yerin kendine has sıkıntılarını çekmiyorlar. 😛
Yarın sabahtan otobüs bileti aldım, Kırşehir’i ve volkanik Kapadokya’yı es geçerek kuzeye Ankara’ya çıkacağım. Sabah yolculuklarında 4’e bölündüğünde 1 ya da 2 kalanı veren koltuk numaralarından alıyorum ki güneş de düşerek beni rahatsız etmiyor. 🙂
Herneyse niye Ankara’ya geliyorum onu yazayım:
Yarın akşam ya da akşama doğru Ankara’da çevresinde %55-60 olasılıkla gökgürültülü fırtına bekliyorum. Çünkü yüksek bir olasılık da vermiyorum ama oluşabilirse ve ilk tomurcuklandığı yerde dakika da en az 15-20 şimşek çaktırma potansiyeli var, hatta daha fazlası olabilir. Yani oluşursa Kayseri’de durarak onu kaçırmamam lazım. Yani sırf öyle bir fırtına ihtimali üzerine yaklaşık 330 km yol gideceğim, çünkü kanımca bulutun içeriğinde bol miktarda graupel bulunacak. Bol graupel bulunması bulutta +, – kanallarını çok iyi oluşturacağın çok şimşek anlamına geliyor.
Yağışta çok bir iddiam yok ama olası bir şimşek fırtınasını kaçırmamam lazım.
Tabii aslında buraya bu fırtına deliliğinden kaynaklanan planımı yazarak büyük riske de girmiş durumdayım, çünkü şimşek olmazsa Santiago benimle acımasızca alay edecektir 😀
Alay etmeyeceğim de, bakalım Kayseri’ye geri dönecek misin, onu takip edeceğim. Ankara’ya yağış için mi gidiyorsun yoksa mecburiyetten mi çıkacak ortaya 🙂
Yok sisteme göre hareket ediyorum. 🙂 İşim yok, okul da yok.
Pazar günü İstanbul planlarım da ortaya çıkıyor gibi, ikinci dalga bir şeye benzediğinden emin olduğum an onu da yerinde gözlemlemek için harekete geçmemem için sebep yok.
Gebze’den çevirin arkadaşı 🙂
Gelme la gelme İstanbul’a! Bi şeye benzemez o dalga. İstanbul çöl unuttun mu?
Ve bahsettiğimiz ikinci sistem (4-5 Eylül) son model çalıştırmalarında biraz güneye ve batıya kayarak ülkemiz için potansiyel bir tehdit olmaya başladı..
Henüz hala net bir şey yok fakat ECMWF senaryosuna (İç Ege ULL’si + DEK) benzer bir basınç yerleşimi olursa risk büyük..
ECMWF 00Z
GFS 00Z
#DirenEcmwf
Son bir ayda minimuma inen hava olaylarına ilgim bu sistem sayesinde artışa geçecek. Uzun süren bunaltıcı havalardan sonra bu serinleme gerçekten ilaç gibi gelecek gibi gözüküyor. Bugün öğle saatlerinde 33 derece ve % 55 nem vardı mesela. Humidex’e göre 44 dereceye çıktı hissedilen sıcaklık, yapış yapış.. Ayrıca yağış konusunda da hayal kırıklığına uğramayacağım, çünkü hava bulutlansa da yeter modundayım, fazla beklentim yok 🙂
Bunların dışında bu ay ilk 2 günüdışında hiç bir istasyon yağış kaydetmedi. Kilyos dışında bütün istasyonlarda yağışlar ortalamaların altında. İstanbul için Ağustos ayını mevsim normallerinin 3.3 ila 3.5 derece üzerinde kapatacağımız kesinleşti gibi. Bu büyük bir rakam. Haziran’da +2.0, Temmuz’da da +1.4 derece ortalamaların üzerinde sıcaklık kaydı gerçekleşmişti. Yani 2013 yazı geçen yıl kadar olmasa da sıcak bir yaz olmuştur bence.
İstanbul’da gece sıcaklıkları koskoca bir ayın ardından ilk defa 20 derecenin altına inecek gibi görünüyor..
Gözünüz aydın 😀
Aslında eylülün ilk haftası görünüşte iki ama gerçekte tek bir tane sistem var. Tek bir sistem iki kez trof yapıyor.
Marmara bölgesi genel anlamda yağışlardan çok fazla etkilenmeyecek gibi bu yüzden sıcaklık trofun bir kolu tekrar gelene kadar arada biraz toparlıyor gibi yapıyor. Karadeniz’de diyagramda teklik daha belirgin.
Bu yüzden 5’indeki dalga 1’e doğru yaklaşabilir de ya da aradaki toparlanma eriyebilir, ya da kendisi belki erir.
Yağış ikiye ayrılmış ama genel olarak.
Ayrıca bence yukarı seviyede ilki 31 Ağustos, ikincisi 4 Eylül gibi iki farklı soğuk dalga geliyor. Hatta ikincisi daha sağlam, ah bir Kuzey Ege’ye inse 🙂