Editörümüz Erdem Erdoğan‘ın (Santiago) yazısı…
———————
World Climate Service (Dünya İklim Servisi) diyor ki;
“Haziran ayı ile birlikte, İngiltere’de sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyrettiği ay sayısı üst üste altı oldu. Yani yılın ilk yarısı tamamıyla mevsim normallerinin altında geçti ve ülkede 1986 yılından bu yana en serin ilk altı ay yaşandı.”
Güneydoğu Avrupa’nın doğu kesimleri ise, ki buna Karadeniz ve Güney Rusya da dahil, üst üste altıncı ayını da sıcaklık bakımından normallerin üstünde geçirdi.”
Fakat bu atmosferik örüntü (patern) değişmiş gözüküyor. Yaza bizim taraf (yani Güneydoğu Avrupa) pek sıcak başlamadı, Azor Yüksek Basıncı’nın genişlemesinden ve sürekli kuzeye tırmanma isteğinden, ayrıca nispeten serin bir Kuzey Atlantik’ten ve 1992’den bu yana ilk defa NAO endeksinin Nisan-Mayıs-Haziran döneminde pozitif olmasından dolayı bu yazın çok fazla sıcak geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Daha önce de söylemiştim.
Ayrıca, ilk verilere ve basınç yerleşimlerinden çıkardığım sonuca göre, yukarıda bahsedilen bizim için sıcak dönemin artık sona erdiğini söyleyebilirim. 2011 ilk baharında ve yazında da böyle bir kırılma görülmüştü.
Henüz çok çok erken olsa da, 2014 kışında Avrupa Kıtası’nda geçen senenin aksine işlerin tam tersine dönebileceğini düşünüyorum. Soğuk kuzeybatı ve sıcak güneydoğu yerine, sıcak kuzeybatı soğuk güneydoğu yerleşiminin görülmesi şu an için daha yüksek bir ihtimal.
Eğer basınç yerleşimleri yaz boyunca bu şekilde konumlanmaya devam ederse de, meşaleleri yakın, devasa Sibirya Yükseği çok yakın…
Giresun, Trabzon falan hikaye, Kütahya’nın batısı hemen hergün oraj alıyor.

Bugünlere mahsus birşey olmasın o ? GErçi oraj konusunda pek iddiamız yok.
Dün Batı Avrupa’da gerçekleşen en yüksek sıcaklıklar, son 1 haftadan fazla süredir İber Yarımadasında 40 ve üzeri sıcaklıklar ölçülüyor, bizim aksimize onlar kıvamında bir yaz yaşıyorlar bu sene. Britanya’da ise 29 olmuş en yüksek sıcaklık 1 derece daha olsaydı psikolojik sınırı aşmış olurdu 😀 Şu İrlandalılara da acımıyor değilim yazın 20 dereceyi zor geçerler, kışın 5 derecenin altına zor düşerler, deniz keyfi yok, kar yok.
1920’den gelen İstanbul için yaz mevsimi hava sıcaklıklarının günlük değişimini inceledim, geçmişte ağustos ayının temmuzdan daha sıcak geçtiği yıllar birçok kez İstanbul’da yaşanmış, bu sene böyle bir durum olma ihtimalini araştırıyorum…
Sonuçları bize de bildirin. Yalnız, sıcaklığın normalden sapması bakımından, temmuz ve takip eden ağustos, yıl içinde birbirine istatistiki olarak en fazla benzerliği gösteren aylar İstanbul’da. Mutlaka okuyun: https://havadelisi.com/2012/07/27/agustos-nasil-gececek/
Ozan abi şimdi aklıma geldi neden, Bakü sıcak geçiyor ? Türkiye serin geçiyorsa oraların da serin geçmesi gerekmez mi?
Santiago gizli ılıkçı sanırım. soğukçuların duygularıyla oynuyor. Boşuna hayal kurmayın 2014 kışı ılıktır yedirmeyiz.
Şaka bi yana soğuk ılık farketmez hayırlısı olsun…
Orantısız ılık olmasın da…
ozan abi bakü’ye gidicem bu hafta orası çok sıcakmış duyduğuma göre, bu yaz nasıl geçer sizce?
Doğru duymuşsun, sıcak. Oruç da tutacaksan hiç dayanamazsın. Kal bence İstanbul’da.
Her sene gidiyorum, oruç yine tutacağım, ilk 1 hafta zor oluyor sonra alışırım, anlaşılan yine sıcak olucak, geçen senelerde çok sıcaktı.
Bakü’nün ismi rüzgarla alakalı bir isimmiş, orda bu İstanbul’da kışın olan fırtınaları düşünün orda hep yaz kış öyle rüzgar olur, öyle olunca serinliyoruz tabii ama geçen yıl nerdeyse haftalarca rüzgar esmedi hava o kadar sıcaktı ki anlatılmaz yaşanır 😀
Gemileri yaktık geliyoruz…
A-N-T-İ I-L-I-K-Ç-I-L-A-R 🙂
2013 yazında sıcaktan buharlaşacağız diyen profesörler ortalıkta olmadığına göre buharlaştılar herhalde 🙂
Birine twitterden çattım ikinci twite cevap vermedi 🙂
Temmuz ayının ilk 5 gününün sıcaklık anomalisi (normalden sapma miktarı).
Sadece Doğu Karadeniz Bölgesi normalden hafif sıcak, diğer yerler normallerde ve normallerin altında. Özellikle Kuzey Ege ve Güneydoğu Marmara mevsim normallerinden 3C-4C daha serin..
İstanbul’da Bursa ve civarları kadar negatif anomali görülememesinin sebebi ise normalden 2C-3C daha sıcak olan Karadeniz’den esen kuvvetli poyrazdır..
Kısacası, bu sene Temmuz nefis başladı..
Santiago, bu veriye nasıl ulaşıyoruz, bir türlü bulamadım. Ayrıca bunu nasıl yapıyorlar, güvenilir mi sence?
Kaynak paylaşmıştım geçenlerde, yine paylaşayım. Nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama güvenilir buluyorum ben.
http://models.weatherbell.com/temperature.php#!prettyPhoto
Başkaları bizi nasıl görüyor, biraz da gülelim 🙂
Not: Havaturka.com ziyaretçi defterinden alıntıdır.
“İç mihrak bunlar” şeklinde günümüz Türkçesine çevirebiliriz söylenenleri.
Fakat önemli olan halkın ne düşündüğüdür. Divadonnabella hanım kararını vermiş, biz “ku klux klan” değiliz 🙂
Geçen sene bu günlerde Santiago’nun aşırı sıcak hava spekülasyonları yapıp insanları oruç tutmaktan caydırmaya çalıştığını söyleyen Serdar adlı şahıs bu yazıdan sonra biraz utanmıştır sanırım..
“…metrosexuel kişilerin metrohava uzantısı gibiler.”
Necati Şaşmaz olmasın bu? 😀 😀
İftar çadırının önündeki kedilerin fosforlu gözleri bize doğru yolu gösterecektir..
Arkadaslar ben icinizdeki beyaz Amerikaliyim bu kadar desifre olduktan sonra artik saklamanin luzumu yok.
Bazi arkadaslar nasil oluyor da havadelisi.com hep en dogru tahmini yapiyor diyorlardir eminim. Sebebi havayi bizzat bizim ayarliyor olmamiz.
Bu arada WhiteFox tam bir metrohavadir. Bu da benden bir itiraf olsun.
havadelisi.com : Gücünü halktan alan tam bağımsız meteoroloji sitesi.
Halkın çocuğu hava delisi.
İlk arayan 100 kişiye ücretsiz Edip Akbayram CD’si de göndereceğim…
Bu yaz serin geçeceği gibi, kışın da daha soğuk geçmesi kuvvetle muhtemel. 😀 Hayatımda ilk defa yaz ayında tatil yapmıyorum, o da serin geçiyor.
birşey sormak istiyorum. Ben halktan biriyim. Yazınızın sonucundan şöyle bir yargı mı çıkıyor ?
>> Bu yaz ve kış serin geçecek<< Hayır bu yazın serin geçmesi için dua ediyorum da ondan 🙂
Evet doğrudur.