Yılbaşı Yazısı: “Neden Kar Yağmıyor” Sorunsalı ve Öteki Hayati Meseleler


Biliyorsunuz, “yeni yıla nasıl girerseniz o yıl öyle gider” diye garip bir inanış var. Bendeniz başta olmak üzere İstanbul’u ve öteki sahil şehirlerini mesken tutmuş hava delileri, yeni yıla kafamızda “yahu neden hala doğru dürüst kar göremedik, bu kış da mı böyle kıytırık soğuklarla yetinicez, lanet olsun küresel ısınmasına da”… şeklinde düşüncelerle gireceğiz. Ve şayet tılsım gerçekse, bütün yıl bunları düşünmekten helak olacağız. O yüzden yılbaşı muhabbeti esnasında mümkün mertebe bu meseleleri aklımıza getirmeyelim derim. Dikkat ederseniz, yeni yıla girerken kar mevzusunu arkadaşlarla tartışıyor olacağımızdan filan zaten hiç bahsetmiyorum. Çünkü biliyorsunuz, hava ve kar konuları uzadığında illa ki her ortamda numunelik de olsa bulunan o ruhsuz herif sesini yükseltir ve “ya yeter arkadaşım senin karından da sisteminden de be, şurda iki çift laf ediyoruz, çok meraklıysan çık Uludağ’a her taraf kar, kanka bassana şuna ‘viktoryas sekret’ başlamış mı” diyerek lafı ağzımıza tıkar. Hava delileri bu tiplerden her zaman çekinmişlerdir. Bu uğursuz tip, çocukluğumuzda pencereyi ve perdeleri kapattırıp terlik fırlatarak bizi yatağa kovalayan anne figürünün cinsiyet değiştirmiş hayaletidir.

Yeni yıla nasıl girilmesi gerektiğine dair tüyolarımızı verdikten sonra, Cumartesi-Pazar bizi etkileyecek olan soğuk hava dalgasına bir bakalım. Vallahi aslında çok da uzun uzun anlatılacak bir durum yok. DMİ’den, risk haritamızdan (sağ sütunda üstte linki var), buradaki ve Mehmet Can Tanyeri’nin blogundaki tartışmalardan neler olacağını öğrenebilirsiniz. Şunu söyleyeyim, İstanbul’da yağmurun kısa sürecek kuvvetli kısmı, tam da 2011’in son ve 2012’nin ilk saatlerine denk gelecek. Bu da trafiği iyice arapsaçına çevirebilir, yani ben olsam arabaya hiç el sürmez, bir yere gideceksem toplu taşıma ile, ve tercihen metro, metrobüs, vapur, tramvay ile giderim. 1 Ocak Pazar günü öğleden itibaren batıda ancak zayıf yağışlar olacak, o günün gecesi o bile kalmayacak. Ve işte, bu kadar okuduğunuza değdi, bomba açıklamayı yapıyorum: İstanbul’da bu hafta sonu kar yağmayacak! (Kalın yazmamın nedeni bazı rahatsız kardeşlerimin ısrarla elli defa daha soracak olmaları, normal insanlardan özür diliyorum. Şehrin yükseklerinde 1 Ocak akşamı ve gecesi bir ihtimal görülebilecek karla karışık yağmur geçişlerini görüp çıldıracaklar varsa onlara da şimdiden acil şifalar dilerim.)

Gelelim bu kış neden henüz (İstanbul’a ve kıyılara) doğru dürüst kar yağmadığının ve ne olursa yağabileceğinin ciddi tartışmasına. Dikkat ettiyseniz, aslında soğukça ve yağışlı hava sıkıntısı yaşamıyoruz. Geçen hafta sonu (denizin en kenarı hariç) havada da olsa biraz kar gördük, şimdi bu hafta sonu da soğuk yağmurlar, iç kesimlere ve yükseklere kar geliyor. Önümüzdeki hafta sonuna doğru benzer bir sistemin gelme ihtimali gene var. Peki problem nedir? Problem şu ki, yukarı (kuzey) enlemlerde yeterince soğuk birikmiyor. Güneye, bize doğru pompalanan soğuk, bize gelmeden önce kaynak bölgesindeyken epey darbe yemiş ve zayıflamış oluyor. Peki bu darbeyi vuran kim? Darbeyi vuran, bu sene sürekli çılgın atan, dalgalanıp da bir türlü durulamayan, Atlantik Okyanusu’ndaki batılı rüzgarlar!

İzlanda bölgesinde devamlı surette üreyen canavar alçak basınçların taşıdığı, Okyanus kökenli nispeten ılık hava; Batı Rusya ve Doğu Avrupa’da organize olmaya çalışan soğuk kütleleri mütemadiyen bozguna uğratıyor, güneye inmek isteyen soğukları da hemen doğuya doğru süpürüveriyor. Tam tersi olsa, o alçak basınçlar oralarda hiç olmasa, bu sefer de soğuk hava Kuzey ve Batı Avrupa’ya yığılıyor ve bize bir şey kalmıyor biliyorsunuz (aşırı negatif AO/NAO)… Yani bize adam gibi soğukların inmesi için İzlanda bölgesindeki aşırılıkların törpülenmesi lazım, hem oradaki siklonlar makul düzeyde çalışarak soğuğun Batı Avrupa’ya kaymasını engelleyecekler, hem de çok fazla abartmayarak Batı Rusya üzerinde soğukların olgunlaşmasına ve bize inmeden önce yeterince sert hale gelmelerine izin verecekler… Ölme eşşeğim ölme yani… Ama bakalım, kışın asıl kısmı yeni başlıyor.

Herkese huzurlu, anlayış ve barış dolu bir sene diliyorum.

Bu başlık altında 3 Ocak’a kadar (o gün dahil) olup bitecekleri tartışalım lütfen. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Bu yazıda bahsedilen genel konularla ilgili yorumlarınızı yine bu yazının altına yapabilirsiniz. 4 Ocak ve daha sonrası için yapacağınız analizleri, tahminleri ve soracağınız soruları Atış Serbest‘e değil de buraya yazarsanız; bu açıklamaları okumadan ilk gördüğünüz “Cevapla” düğmesine tıklayıp yorum yazarsanız, yazdıklarınız yayımlanmaz. Teşekkürler.

Yılbaşı Yazısı: “Neden Kar Yağmıyor” Sorunsalı ve Öteki Hayati Meseleler” üzerine 52 düşünce

  1. Mamii Yazıyı Yazan

    Bugün yaylaya gittim, Kocaeli-Menekşe Yaylası. Rakım: 1000 civarı. Oraya giderken Naldöken Dağı’ndan geçtik, haritalarda görebilirsiniz. Bir umut şöyle 1 metre kar görmek üzere yola çıktık ama hayal kırıklığı yaşadım. En fazla 40-50 cm kar vardı bazı yerlerde. En azından onu da göremeyenler var diyerek kendimi avuttum 🙂 Menekşe yaylası hakkında küçük bir bilgi vereyim. Evliya Çelebi’nin Erzurum için ‘Kedi damdan dama atlarken donar’ dediğini bir çoğumuz biliriz. Bu yayla için de ‘Kedi dama çıktığı zaman İznik’e kadar giderdi’ derlermiş. İznik’le sınır ama Ermeniler zamanında büyük bir şehirmiş. Gelelim hava olayımıza, ilk defa bu zamanda gittim, videoda da göreceğiniz gibi çok rüzgarlı ve dolu gibi bir şey yağıyordu 🙂 (Ozan hocam sana gitmen için tavsiye ettiğim yer) Mutluyum kısa zaman da olsa kar gördüm, traktörle gittim macera dolu bir yolculuktu. Evimden yaklaşık 30 km uzaklıkta. Geri gelip de yağmurlu ve puslu havayı görmenin ne kadar sinir bozucu olduğunu hepiniz anlamışsınızdır. Lafı çok uzattım videoyu izleyebilirsiniz. Resimler çok yakında 🙂

    Cevapla
  2. Semih

    Tuzla’da daha doğrusu tüm İstanbul’da sıcaklıklar sürekli düşüyor. Tuzla’da her 10 dakikada 0.1 – 0.2 düşüyor ama radarda yağış yok dırırıııım 😦

    Cevapla
  3. toros7070

    Karaman Sarıveliler Civler Köyü. Yeni yıla karla merhaba dedik. Yarın okullar tatil.

    1
    2

    Cevapla
    1. Santiago

      Türk meteorolojisinin marka değeri düşüyor, başarısız tahmin yapan sitelerin/tahmincilerin puanlarını silmek lazım 🙂

      Cevapla
  4. arda yılmaz

    Ankara cok ilginç bir yer saat 1 gibi yogun kar vardı örtü oluşmuştu şu anda saat 15.30 yagmur yagıyor insana sinir krizleri geçittirir.

    Cevapla
  5. Candar

    Bu sabah Kastamonu

    1

    ne GFS ne ECMWF ne DMİ hiç kimse beklemezken yılbaşı piyangosu geldi.. GFS akşama doğru 2. dalga gelecek diyor… 🙂

    Cevapla
    1. Candar

      2. dalga akşamüstü Kastamonu-Merkez’e yağmur ve karlakarışık yağmur olarak geldi. Gece ise hava açıldı ve ayaza çekti 😀 Her yer buz pisti.

      Cevapla
  6. Onur

    Cayyolu’nda 3-4 cm ortu ve orta duzey kar yagisi var. Sicaklik 0 derece. Guzel bir 1 Ocak. Herkese iyi yillar.

    Cevapla
  7. Fortesla

    Ocak ayında Ankara’da yağamayan kar… Gerçekten ilginç. Ankara’da Ocak ayında yağmur yağıyorsa arkadaşlar, bilemedim, bu kışı da çöpe atın gitsin…

    Cevapla
    1. snowmoon

      uzun yıllar sonra ankara’da karın yağmura çevirdiğini ve kar beklenirken artık yağmur yağdığını gördüm allah sonumuzu hayır etsin ankara’nın soğuğu da efsanede kaldı

      Cevapla
  8. cihan kara

    şunu söyleyeyim buradan anladığım kadarıyla nao ve ao’nun nötre yakın seyretmesi lazım ki batı avrupa üzerindeki aşırı hava hareketleri ortadan kalksın yani eğer bu sene böyle giderse bizim kar görmemiz hayal ötesi zaten bakıyorum moskova bile hala daha -1 +1 arası gidip gidip geliyor bu durumda bizim kar görmemiz mucize bütün arkadaşlara bol kar dolu 2012 dileğiyle

    Cevapla
  9. Ankaragücü

    Öncelikle tüm hava delisi dostlarıma sağlıklı, mutlu, karlı (her bakımdan kârlı) yeni yıl dileklerimi iletmek isterim.
    Marmaris’te dün öğlen başlayan yağış, zaman, zaman oldukça etkili halde, aralıklarla devam ediyor. Hatta şu anda tüm ufuk kuvvetli bir yağış ile kapandı ve hızla üstümüze geliyor.
    Bir Ankaralı olarak gönlüm ve dikkatim Ankara’da elbette. Sınırda giden değerlerin bir parça düşüp Ankara’mıza kar getirmesini diliyorum. Esenboğa Havalimanı raw metar verilerini paylaşmak isterim. Bu veriler Ankara’nın orta yüksek – yüksek semtleri için emsal olabilir;
    Saat 18 – 21 arası hafif kar. Görüş 2.2 mile kadar düşebilir.
    Saat 02 – 06 arası kar… Görüş 1.2 mile kadar düşebilir.
    Saat 06 – 10 arası yoğun kar. Görüş 1.2 milin altına düşebilir.

    Cevapla
    1. Melik Ahmet TAŞTAN

      Hocam bu raw data dediğiniz verilere nerden ulaştınız? Öncelikle Metar rasadı anlık durumu verir. Yukardaki saat aralığıyla verdiğiniz tahminler “Taf “raporunda yapılır ve görüş mesafesi m olarak verilir.
      Örnek Metar rasadı. LTAC 011750Z 13003KT 110V180 6000 SCT040 BKN080 01/01 Q1015 NOSIG.
      Açılımı bu; LTAC (İstasyon indikatörü) 011750Z (rasat gün ve saati) 13003KT (rüzgar yönü ve hızı) 110V180 (rüzgar yön değişimi) 6000 (görüş m olarak) SCT040 (3-4 kapalılıkta 4000 feette alçak bulut) BKN080 (5,6 veya 7 kapalı 8000 feette orta bulut) 01/01 (sıcaklık ve işba sıcaklığı) Q1015 (basınç) NOSIG

      Örnek Taf raporu ;LTAC 011640Z 0118/0218 VRB02KT 8000 SCT040 BKN100 TEMPO 0118/0121 -SN SCT010 BKN030 PROB30 0202/0206 4000 BR..
      Biraz karışık olduğu için tek tak yazmadım ama yukardaki tahmine göre bu akşam 18’den yarın 18’e kadar genel olarak hava çok bulutlu, rüzgar hafif ve görüş 8 km. 18:00-21:00 arası hafif bir kar yağışı bekleniyor. Ayrıca gece 02:00 ila 06:00 arasında yüzde 30 ihtimalle pus hadisesi bekleniyor.O arada görüş 4 km’ ye düşebilir.

      Cevapla
      1. Ankaragücü

        Hocam bu veriler Weather Underground / Ankara altında sürekli güncelleniyor. Link burada.
        Yıllardır takip ederim. Genel olarak verdikleri “detay” tahminler tutar. Sanırım bu verileri limana Ankara DMİ veriyor. Öyle değil mi?

        Cevapla
  10. snowmoon

    evet şu an saatler 14:30 u gösteriyor, anlık sıcaklıklarda cephenin oluşturduğu ciddi fark var kırıkkale -1 ankara 4 kütahya 6 derece, umarım çok uzun sürmez

    ankara’da şehir merkezinde dahi sabah kar yağışı ardından yağmur hadisesi gerçekleşti

    ve bu arada çok ciddi bir şey olmadıkça light snow yazısını kullanan the weather channel tahmin merkezi ankara’ya severe-heavy snow ikonu koymuş

    Cevapla
  11. Onur

    Ankara için diğer çıktılar yine fikir birliği halinde yağışı bol göstermiş. Bakıyorum MM5 de daha fazla yağış göstermiş.
    Mehmet Can’ın 14:00 yorumundan başkasına güvenmem bu saatten sonra 🙂

    Cevapla
  12. White Fox

    Saat 10:15 itibariyle Bilkent’te graupel yağışı var, sabah ekmek almaya kantine kadar giderken taneleri yüzümü ne kadar acıttı. 🙂 Graupel olması artık yukarıda ılık bir tabakanın olduğuna delalet.

    Cevapla
    1. Dev

      Burda (Kırıkkale) 5 cm’yi aşkın kar var şok oldum sabah sabah hiç beklemiyordum -2 derece sıcaklık inşallah yağmura filan çevirmez 🙂

      Cevapla
  13. havaankara

    ECMWF 00Z (Muhtemelen) çıktısı.

    1

    Freemeteo.
    GFS 12Z çıktısı.
    DMİ günlük tahmini ve 5 günlük tahminine göre yarın Gaziantep’te yağış beklenmiyor. ECMWF’nin çıktısını yayınlayan Foreca’da da durum aynı şekilde. Buna rağmen birçok model yarın sabah saatlerinden itibaren hafif yağış geçişlerinin başlayacağını gösteriyor. Freemeteo’ya göre bu yağışlar sulu kar şeklinde olacak. GFS 12Z çıktısına göre ne 850 hPa sıcaklık değeri, ne thickness değeri ne de yer seviye sıcaklığı kar yağışını çok desteklemiyor. ECMWF de pazar günkü yağışları yağmur olarak göstermiş. Ancak Gaziantep’te yaşayan arkadaşlar, KRAL hocam, bu çıktıları daha iyi yorumlayabilir.
    Bakalım yarın sabah saatlerinde yağış başlayacak mı, ve bakalım 2-3 derecelerde kar yağışı görebilecek miyiz? Veya sıcaklık daha düşük seviyelerde mi seyredecek?

    Cevapla
    1. havaankara

      Saat 9 oluyor. Gaziantep’te bulunduğum yerde hafif kar yağışı başladı. DMİ 4 derece gösteriyor ama gösterdiği yer Oğuzeli, Gaziantep Merkez ile yükselti farkı var. Burası kaç derece bilmiyorum.

      Cevapla
      1. KRAL

        Evet kar yağışını ben de gördüm. Şu anda Gaziantep merkezde hava 2 derece. Benim beklentilerime uygun bu yağış. Asıl kuvvetli yağış akşam 9-10’dan sonra olacak. Yeni yıla karla girme ihtimalimiz yüksek. 🙂 Aşağıda zaten tahminimde bugün gündüz yağışın zayıf olacağını belirtmiştim.

        Cevapla
          1. KRAL

            Bence saat 8-9 gibi şov başlar. 🙂 Radarımız olsaydı adım adım takip ederdik sistemi ama Hatay radarı Gaziantep’i görmüyor maalesef 😦

            Cevapla
  14. Devrim

    Herhalde kar meselesinde en az heyecan yapan İzmir’de veya daha güney kıyılarda oturan deliler. Beklentimiz yok olursa da daha çok heyecan yapıyoruz. Kayseri’de beş yıl kaldıktan sonra özlemiyor değilim ama hava hareketli olsun gök gürlesin yağmursuz kalmasın bana yetiyor.

    Cevapla
  15. İhsan

    Hocam, iklimbilimle ilgili bilgilerinizi zaten çok takdir ediyorken, bir de edebi dilinizi gördükçe burada kafayı yiyoruz bilginiz olsun.

    Cevapla
  16. Trakyalı

    Çok tereddütlüyüm çoook, yarın akşam yılbaşı için İstanbul’daki yılbaşı programımı iptal edip Tekirdağ’da kalsam mı, yoksa değmez mi?

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bu sistemde çok yüksek yerler hariç hiçbir yere seyahat etmezdim, ya da kar için hiçbir yerde kalmazdım. Değeceğini düşünmüyorum.

      Cevapla
        1. Melik Ahmet TAŞTAN

          Havaankara yılbaşını orda geçireceksen White Fox’a söyleyeyim Ankara tahminlerini revize etsin. Kar yağışı ihtimali artıyor çünkü 🙂

          Cevapla
          1. havaankara

            Hocam, Antep’teyim. Ankara’da değilim ya, arttıkça artar yağacak olan kar. Size yılbaşı kıyağım 🙂

            Cevapla
  17. Ankaragücü

    Ozan Bey bu konuyu bu başlık altında tartışalım demişsiniz de…. Tartışacak bir şey bırakmadan noktayı koymuşsunuz. 🙂 Şaka bir yana sistemden ziyade sistemcik etkisinde klacağız gibi. Ama bugünlerde yaşadığımız sınır değerlerin bir parça aşağı hareketi hiç olmazsa Ankara’da yüz güldürür mü bilemiyorum. Ha. Eğer sorarsanız, “soğuk hava batımızda kuzeyimizde yeterince var mı, nasıl gelecek de süpriz yapacak” diye… Valla haklısınız derim.

    Cevapla
  18. SpanK

    bu siteye bayılıyorum ne kadar şey öğretıyor insana her gün bu siteye gırıp yenı konu açıldımı diye bakıyorum 😀 havadelisi hocam ben de hep merak edıyordum neden bu soguklar anıden doguya kayıyor dıye sayenızde öğrenmış oldum teşekkürler
    bu arada herkesin yeni yılını şimdiden kutlarım

    Cevapla
  19. temp65

    Bence Ankara’ya 31.12.2011 gündüz karla karışık yağmur, pazar günü sabah ilk saatlerde biraz kuvvetli (0200-0700 ) kar yağması muhtemel. Pazar ögleden sonra hafifliyor

    Cevapla
  20. Santiago

    Hans Wettersson bildirdi:
    1

    Edward Smith bildirdi:
    2

    İstanbul’da yeni yıla girerken; kafası güzel olanlar havada, şişenin dibini görenler ise örtü olarak çok güzel kar görebilir..

    Cevapla
  21. KRAL

    Şimdi bu başlık galiba Yılbaşı sistemi için oluyor galiba Ozan hocam 🙂 İlk tahmin ve yorum benden olsun o zaman. 31 Aralık, 1 Ocak ve 2 Ocak tarihlerinde (31’indeki yağış zayıf olacak) Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yüksek şehirlerinde ve özellikle Gaziantep’te kar yağışı görülmesini bekliyorum.
    İç Anadolu Bölgesi şanslı olan bölgelerden biri. Ayrıca Pazar, Pazartesi günü bence İstanbul’da da bölgesel kar geçişleri olacak gibi görünüyor 🙂 Bu arada herkesin yeni yılını kutlarım. Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yıl dileğiyle 🙂

    Cevapla
    1. gvm

      “Ayrıca Pazar, Pazartesi günü bence İstanbul’da da bölgesel kar geçişleri olacak gibi görünüyor

      Çok zor. Hem sıcaklık yeterli değil (geçen haftaki sistemden 1-2 derece daha yüksek), hem de sıcaklık düştüğünde yağış çoktan kesilmiş olacak. Belki beylikdüzü/arnavutköy/çatalca/silivri taraflarında olabilir.

      Cevapla

Yorum yazın...