Yağışlı havalar şurda sizle iki geyik dahi yapmama fırsat vermiyor not defterimin pek muhterem takipçileri… Bugün biraz kesilir gibi yapan yağmurlar, akşamleyin, Yunanları döktüğümüz deniz üzerinden bir kez daha taarruza geçiyor. Cuma gününden itibaren Balkanlar’dan gelerek olaya iştirak edecek olan soğuk hava, yağmurları soğutup iç bölgelerde yavaş yavaş kara çevirecek ve bize Aralık ayında olduğumuzu nihayet hatırlatacak. Kıyılarda henüz kayda değer bir kar gözükmüyor… Eh, işin normali de bu, biz Akdeniz iklim kuşağında bir memleketiz, öyle her Aralık ayında İstanbul’un karlara gömülmesini bekliyorduysanız iklim bilgilerinizi biraz gözden geçiriverin. Çok aşeriyorsanız da binin bir otobüse veya arabanıza, Ankara’ya doğru gidin, süper kar yağacak yolda… Ben öğrenciliğimde yapıyordum, manyak diyorlardı ama umursamıyordum. Şimdi evlendim, karım salmaz. Daha yakın ve güvenli bir yere giderseniz, akşama dönmek üzere gelebilirim 🙂
Adet olduğu üzre, GFS modelinin önümüzdeki 7 gün için tahmin ettiği toplam yağış miktarı grafiğini aşağıya alıyorum. Özellikle batı ve güney bölgelerde meteorolojik kuraklıktan kurtulmuşa benziyoruz, barajların dolması içinse birkaç sağlam yağışlı sisteme daha ihtiyaç olacak bu kış… Şiddetli yağışları ve hayatı etkileyecek hava olaylarını sağ sütundan selektör yapan risk haritamızdan takip edebilirsiniz.
Bir de, sıcak yağmurlar deyince aklıma aşağıdaki şiir geldi. Çok severim. Üstat da bence bir hava delisiydi… Sağlıcakla kalın.
yeşil bir kuştum bir zamanlar
nasıl bir yeşil biber yeşili
şimşekli göklerde uçardım
sadece rüzgarla ilgili
anlarsa halimden kuşlar anlar
artık uçamamaktan kederli
sıcak denizlerde bıraktığım
umutsuzluktan handiyse deli
ömründe bir kere olsun uçanlar
bir daha yeryüzüne dönmemeli
ya güneş yakmalı ya yıldırım
ya sıcak yağmurlarda erimeli
kuşları boşlukta bir hiç sayanlar
hiçten fazla mıdırlar çok şüpheli
bulutlardan şöyle bir göz atarım
yer benek benek onlarla kirli
Attila İlhan
Önümüzdeki salı gününe kadar (salı dahil) olup bitecekleri bu başlık altında tartışalım. Yeni yorumlarınızı buraya tıklayarak yapabilirsiniz, cevaplarınız için lütfen cevabı vermek istediğiniz yorumun altındaki ‘Cevapla’ düğmesine tıklayın. Teşekkürler. Uzak tahminleri (28 Aralık Çarşamba dahil olmak üzere ondan sonrası) bu başlık altına yazmanız halinde yorumunuzun yayımlanmayacağını peşinen kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Şile’de yağış ihtimali;

Soğuk yağmurlar barajları hoplatmış.. Artık toprak da doydu, bundan sonra gelecek olan tüm yağışlar stoka çalışacak..
Modellerin pek yakalayamadığı yağışlı bir kütle Muğla kıyılarına ilerliyor. Ben yakınlarda ULL göremedim, bunla ilişkili olabilecek tek ULL Yunanistan’ın batısında İyon Denizi üzerinde var. Yağış sanki o ULL’nin doğusundaki -25’lik izotermi takip ediyor. 500’deki bu soğuma ve deniz suyu sıcaklığının 17 -18 derece olduğunu düşünürsek konvektif yağış için dikey sıcaklık değişiminin uygun olduğu söyleyebiliriz.
Birde Çanakkale kıyılarında ULL oluşumu var gibi. Onun da nereyi etkileyceğini White Fox bilir 🙂
Çanakkale tarafındaki çok yakında kaybolur, çünkü çekirdeği çevresine göre yeterince soğuk değil. ULL bile saymam ben onu. 🙂
Muğla civarında ben de bir ULL göremedim, dediğiniz bende kalıyorum Mora’nın öbür tarafında bir tane ULL alanı var gibi. Yalnız Girit çevresinde üst seviyede rüzgar kuvvetli gibi, dinamik konveksiyon yaratıyor olabilir. Ayrıca ECMWF’nin 06 analizinde 700 mb seviyesinde bir soğuk adveksiyon var. Muhtemelen nem adveksiyonu da rüzgarla birlikte, İyon denizinden Muğla’ya kadar geliyor. Yunanistan’ın batısındaki olumşumla bu yağışın doğrudan bağlantısı var.
Öğle saatlerinde deniz kıyısına geldiğimde (Marmaris) “ne oluyoruz” diye havaya baktım. Hava kapalı ve sanki Muğla taraflarında kar varmışçasına serin bir gün yaşıyoruz. Hatta belli belirsiz çisenti de var.
Girit civarındaki yağış Muğla’ya giriş yapmış gizli gizli… Hiçbir yerde bu yağışın izine rastlamadım açıkçası. Sürpriz… Reşadiye ve Bodrum Yarımadaları’nı kaplamış vaziyette.
Bu arada 24 Aralık sabahı itibari ile Türkiye kar haritasını da paylaşayım. Veriler National Snow & Ice Data Center’dan alınmış olup CBS ile işlenmiştir. 4 km. mekansal çözünürlüktedir.Başka uydu verileriyle kıyaslandığında hiç de fena sonuç vermiyor.
Çok teşekkürler, ben de tam bunu (Ege’deki yağışı) paylaşacaktım. Bu arada Edirne’den de kar bildirmiş DMİ.
Bulgaristan tamamen kara gömülmüş.
Troodos Dağları’nda tane kar yok, çok ilginç.
Kar haritasına da dikkatli bakmamışım, o nedir ya bizim sınırı çizmiş resmen 🙂
yemın ederım aynısını yazıcaktım tam sınırda enterasan gerçekten de
Biz Trakyalılar bu manzaraya çok alışığız.
Yukardaki radar görüntüsüyle ilgili de bir şey söyleyeyim. Max görüntüleri; yağışın yeri ile ilgili özellikle de zayıf eko olan noktalarda hatalı sonuçlar verebilir. Çünkü; MAX bir hacim taramasıdır ve bulutların üst seviylerindeki yere düşmeyen damlacıkları da görür.
(Örneğin yukardaki örnekte Bodrum büyük ihtimal yağış almadığı halde sanki yağışlı gibi görülüyor. )
Bu nedenle yağışın lokasyonunu daha doğru tesbit etmek için PPI görüntülerini kullanmanızı öneririm.
Bu geceden itibaren Marmara Bölgesi’nde rüzgar poyraza dönüp sertleşiyor.
DMİ/MGM de klasik mavi uyarı oklarını koymuş:
Fakat bir de şu var ki, 850 mb’da sıcaklıklar halen düşük (yarın öğlen bile -3 decere civarında) ve deniz suyu sıcaklığı 10 derece, yani şartlar deniz etkisi‘nin (sea effect)’ oluşabilmesi için sınırda, ama müsait. SKIRON’un tahmin ettiği zayıf yağış bantlarının nasıl Düzce’yi terk edip İstanbul’a, ve poyrazın yolunun üzerindeki Çanakkale’ye doğru sürüklendiğine bakın:
İstanbul’da önemli bir yağış olmaz ama en azından sık sık kapatan hava ve sabah saatlerinden itibaren özellikle yüksek yerlerde hafif sağanaklar görülebilir, etrafta bir sürü soğuk hava da olacağından sürpriz sulu karlar da olasıdır.
Son olarak, White Fox seviyor diye GFS’nin Pazartesi 14 (12Z) için olan skew-t çıktısını da koyuyorum 🙂 Bu arada GFS’nin diğer çıktıları da aşağı seviyede yoğun bulutlanma ve hafif yağış öngörüyor.
Tepe enverziyonunun pek var olmadığını, sadece, 1,1 km civarında 1,6 km civarına kadar sıcaklıkta (kırmızı eğri) bir sabitlenme olduğunu görüyoruz; bu seviyedeki bu sıcaklık davranışı da, sea effect yağışlarının olabilmesi için en alt seviyeden yeterlilik sağlıyor, modeller tarafından tahmin edilen yağışlar da beklenebileceği üzere gayet hafif. Kırmızı eğrinin (sıcaklık) en alttan yukarı doğru giderken ilk önce normal olarak sola kıvrılışına bakın, bu, yukarı çıkıldıkça sıcaklığın düştüğünü gösteriyor, tam 1,1 km’ye (sağ eksen) ya da 900 hPa’ya (sol eksen) gelindiğinde kırmızı eğri bu sefer sağa kıvrılıyor ve birbirine paralel açık mavi çizgilere (eşsıcaklık çizgileri) neredeyse paralel gitmeye başlıyor, yani sıcaklığın yukarı çıkıldıkça azalışı duruyor, sıcaklık sabitleniyor. Bu arada bu grafiğe skew-t (yamuk/çarpık sıcaklık) denmesinin nedeni, sıcaklık çizgilerinin yamuk gösteriliyor oluşu.
850 mb’la yer arasındaki rüzgar açısı farkı da 30 derece civarında gözüküyor. Bu bile “sınırda”. 🙂 Ama yine White Fox’un incelemesinde görebileceğimiz üzere İstanbul için rüzgarın açı değişiminin çok fazla önemi yok.
Bu arada White Fox, bu profile göre gayet alçak ve sık bir stratiform bulut tabakası da mümkün görünüyor. 900 mb’daki yoğunlaşma depresyonu 1 derece… Dersime iyi çalışmış mıyım? 🙂
yarın için skıron ve bolam çanakkale’nin çan ve yenice ilçelerinde kar yağısı olasılığı belirtmiş sizce de bu olasılık var mı? eğer varsa ihtimal iş için gitmem gerekıyordu yarın gidiyim diyorum.
Gidin. 🙂 Olasılık olasılıktır. Ama fazla bir şey beklemeyin.
Ooof ooof!!! Mükemmel analiz, etkileyici ! 🙂
Ama aşırı sığ olabilir, çünkü hemen 900 mb’dan sonra tepe enverziyonu başlıyor gibi(GFS, enverziyonu genelde sabit sıcaklıkmış gibi gösteririyor.) bu yüzden pek fazla yağış yapmaz. 😦
Stratiform kısmının tespiti de güzel, hemen 900 mb üstünde rüzgar yön değişimi de var.
Hocam bi de rüzgar demişken Meteoblue’da yüksek çözünürlüklü bi şeyler buldum. Gayet güzel gözüküyor.
Yok, beklediğim kadar bulutlanmadı hava, GFS son run’da yağışı da kaldırmış İstanbul üzerinden.
Al işte gayet alçak, stratiform, gökyüzünün büyük kısmını kaplayan bir bulut, Anadolu yakasına ve kuzeye doğru (fotoğrafta uzakta görünen sağ taraf) daha da yoğun gibi… 1-2 damla da bir şey düşse tam olacak 🙂
Nevşehir Üniversitesi’nde okuyan ablamdan gelen fotoğrafları gönderiyorum;
2, 3, 4, 5
Vostok resimler süpermiş. Tüm Türkiye’de böyle kar yağışları görürüz inşallah 🙂
Bu ULL effect kütlelerinin aralıklarla pazar 15.00 a kadar sürmesini bekliyorum…

Ayrıldı üstümüzden, gitti bile. 😀
Çok erken gitti be… halbuki 03:00’e kadar sürmesini bekliyordum olmadı.:) Ama dün geceki yağış yetti bana. 🙂
”ULL effect” tuttum bunu 😀
Tadını doya doya çıkarmak için bilgisayardan takip yerine sokaklara vurdum kendimi.
Birkaç bilgi vereyim:
Eskişehir yolu Çayyolu yönünde Hacettepe köprüsünden sonra yollar bembeyazdı.
Şehrin merkezi dahil her yerde örtu var gördügüm kadarıyla yollar açık.
Çayyolu tarafında hem tutma miktari hem de yağış daha fazla.
Bir de çok güzel 🙂
İstanbul’un sea effect karı varsa, Ankara’nın da ULL effect karı var. 😛



Son bir kaç saattir yukarı seviye alçağının etkisinde kar almaya devam ediyoruz.
ECMWF 18Z analizleri:
PVA500/Equiv. Thickness
T500/H500
ULL alanı uydu ve model verilerine göre ağır hareket ediyor.
Ah bu ULL alanı, Trakya’da olsaydı. İstanbul nasıl da çoşmuştu.
Yeni bir şimşek çaktı (Tuz Gölü’nün kuzeybatısındaki beyaz artı işareti).
Şurada bir yer:
Ankara’da olur mu Ozan hocam ?
Bilemem.
Yani radara göre hiç bişey yokken bu nasıl oldu anlamadım açıkcası. Benim bilidiğim şimşek için küçükte olsa bir cb gerekir ayrıca gökgürültüsüyle kar oluşumu, yerde havanın nisbeten sıcak olduğu ve üzerine hızlı gelen soğuk sistemle ilk karşılaştığı anlarda oluşuyor.
Şimşek gözlemi hatalıdır diyecem ama önce biraz araştırayım konuyu belkide hakkaten olabiliyordur 🙂
Yorumlarını okumakta olduğunuz bu yazı, bugün Türkçe wordpress.com bloglarında yayımlanan yazılar arasında en çok okunan yazı oldu.
Ankara kopuyor !!! 🙂
Süper yapmışsın!
Bu akşam… Gökgürültülü kar…
Bursa coşuyor, daha doğrusu şöyle diyeyim yine Akçağlayan Bölgesi (rakım 400 mt)

Harika bir kar yağışı başladı.
Bu tip sistemlerde, yükseklik farkının etkisinin bariz bir göstergesi..Yine Bursa’da oturupta bir iki cılız karla yetinmek, açıkçası biz Nilüfer sakinlerinin (rakım 80 m), sakinliğini bozan bir durum. 🙂
Bursa Teleferik’te oturmanın ayrıcalığını yaşadım resmen ve kara doydum bugün. Nilüfer’e gittim, bayağı çekindim ama bir alt sokaktan sonra kar örtüsü bitti. Aşağılar temizdi. 5-6 saat sonra eve geldim ve hala güzel bir şekilde kar yağıyor,her yer bembeyaz…
Kırıkkale’de yarım saattir çok güzel kar var. Son on dakikadır yoğunluğu arttı ve etraf bembeyazzz!! :)))
Bugün Halkalı’da öğleden sonra 14:23’te burnuma çarpıp eriyen kar tanesiyle başladı her şey. Daha kuzeye gitmeliydim. Aracımın yönünü kuzeye çevirdim ve 14:45’te Başakşehir’deydim lapa lapa kar yağıyordu. Hayal görmüyordum bu beyaz kelebekler bizim kar taneleriydi. Uzun zaman sonra geri dönmüşlerdi.:)
Günler geçti hasretinle
Hasret döndü özlemine
Kara haber kıyılara varmış eyvah
El ver boy ver ben geleyim
Tuzak olmuş yoldan geçeyim
Demir aldım fırtına seçeyim
Ölürüm terketmem seni
Kar bana varmadı benimle olmadı
Lapa lapa yağmadı hasret
Kar bana varmadı benimle olmadı
Lapa lapa yağmadı hayret
Az önce Kocaeli – Bahçecik’e ulaştım. İzmit’te yağmur yağarken yükselti farkı olmadan Gölcük tarafına geçtiğimde kar yağıyordu. Evime vardığımda her taraf beyazlamış yavaş yavaş yollarda tutmaya başladı. Böyle sürerse sabaha güzel şeyler görebilirim.
Ankara yayla mahallesinde kar yeniden basladı su an orta kuvvette
Annemin enişteme dayanarak verdiği son bilgiye göre, Kocaeli Körfez ilçesindeki İlimtepe konutlarında harika bir kar yağışı ve ayak bileğine gelen kar kalınlığı varmış. Bu lokasyon İzmit Körfezi’nin kuzey tarafında ve 400 metre rakımda bulunuyor.
Doğru kooperatife gireceksin aga, biz de anca meltem yazarız işte…
Hocam bitti mi yoksa gece veya yarın az da olsa yağış gelebilme ihtimali var mı?
İstanbul di mi? Radar umut verici değil ama şartlar hala elverişli, yine bir iki kütle pörtleyebilir. Göreceğiz.
Ben bu gece sea effect çalışır diye düşünmüştüm ama rüzgar yıldızmış sürekli. Bu gece yıldız poyraza dönerse sabah görürüz belki. Gerçi -7ler de yükselecek. Ne günlere kaldık anasını satayım. Yağmuru kar sananlar, şiir yazanlar, olmayan sea effect’ten medet umanlar. Tabii bir de zevkten dört köşe yağan karı seyredip kartopu oynayanlar. İstanbul’un kışı Ocak 15-Mart 15’e bağlayacağız olayı.
Korku filmi gibi!
http://www.ensonhaber.com/antalyada-hortum-9-yasindaki-cocugu-yuttu-2011-12-24.html
Ankara için beklenti fazla tutuldu. 32 yıldır Ankara’da yaşayan biri olarak bu sistemde zaten kent merkezinde örtü oluşmasını beklemiyordum. Beklentim yükseklerde 2 ila 4 cm arasında bir örtüydü ve o da gerçekleşti. Şunu kabullenmek gerekir ki, yerde örtü oluşabilmesi için sıcaklığın en fazla sıfır derece civarında olması gerekir. 0.0 C üzerinde de bazen yağış çok yoğun olduğu zaman (üst seviye sıcaklıklarının da çok düşük olduğu durumlarda) kısa süreli örtü oluşabilir.