Pazar min. 2.2 max. 6.4 gerçekleşmiş İstanbul AHL’de. 1’er derece ıskalamışım. Pazartesi ise min. -0.2 ölçülmüş.
Görüldüğü gibi bu iş o kadar da zor değil. 4-5 gün önceden çok ufak yanılma paylarıyla gayet güzel tahmin edilebilir. Biz 48 saat öncesine de razıyız.
Göztepe’den de sıcaklar var 🙂
Mesela Sefaköy en düşük 3.0 derece olabilmiş. Yine Şaşkınbakkal da 2.9 derece olmuş. Benim Bayrampaşa’da 2.2 derece ile her zamanki gibi yine enverziyona teslim olmuş. Bizim kaderimiz bu, hava açtığı an sıcaklık sabitleniyor 🙂
Mgm’nin Büyükçekmece, Eyüp ve Tuzla’yı şu tabloya eklememekteki ısrarının sebebini bir türlü çözemiyorum.
Büyükçekmece ve Eyüp de havanın açık ve durgun olduğu gecelerde coşuyor. Sabah 6 gibi ikisi de -2 civarıydı. Bence bu durumda asıl rezalet 400 metre rakımlı Çatalca. Rakımından utansın. 😛
Ozan Hocam, WRF çıktılarına şu an ulaşılamıyor. Bir iki gün önce de baktığımda çalıştırma güncel görünmüyordu. Yenileme mi yapılıyor, yoksa sayfada mı bir sorun var?
Tam aynı görüntüyü yapıştıracaktım buraya, sen önce davranmışsın 🙂
Bu görüntü bildiğin tipi demek, ama çıktı 27 Mart için! Bu görüntünün tarihte eşi benzeri olmadığı için pek inandırıcı gelmedi bana, ama tabii ki umut kırıntıları yok değil içimde.
ATV sabah haberlerinde, mart sonuna kadar “radarda” bir şey görünmediğini ve artık baharın geleceğini müjdelediler. 🙂 Sen yanlış yere bakıyorsun Santi 😀
Balığa bir iki 😀 Bakıyorum da tek sazan ben değilmişim ben de sabah sabah atladım hemen yahu arkadaş bu modeller yanlışlıkla temmuzda soğuk hava servis etse atlarım hiç kaçırmam 😀 Bu model çıktısına yapılan yorum adedine bakar mısınız? Halimiz gerçekten komik gerçekleşmeyeceğini ilk güncellemede sistemin zayıflayıp yok olacağını bile bile yorum yapıp kendimizi kandırmamıza anlam vermek zor… Değil 😉 KAR SEVDASI 😀
14 Mart günü İstanbul’da rüzgar kaç km hızla esti. Bu sistemde İstanbul’a kaç kg. yağış düştü. Samsun’daki son 1 haftada ki sıcaklık grafiği acaba nasıldır? Veyahut uydu ve radar animasyonları. Cevapları son yazımda 🙂
İstanbul için kıytırık geçen bu sistemden sonra artık yeni sistemlere yeni heyecanlara yelken açmanın zamanı geldi kanısındayım. Soru: 23 Mart’ta ve 25 Mart sonrası neler olacak? Beyin fırtınaları başlasın! 🙂 Umuyorum yaklaşan bu sistemlerde ”şu alçak basınç 700-800 kilometre doğudan girseydi neler olurdu neler :)” gibi olumsuz bir tablo ile karşılaşmayız.
MGM yeni istasyonların verilerini yayınlamaya başlamış.
Örneğin memleketim Refahiye şu an 6.6 derece haritada belirttiğim gibi Doğu Karadeniz Dağları’nın hemen arka tarafında bulunuyor.
Blogda hemşehrim varmış da haberim yokmuş
😀
Mayıs’ta kar yağdığını bilirim bizim oralara. Bölgenin ortalama rakımı 2000 metrenin üzerindedir diye tahmin ediyorum.
Farkettim hocam çevresinde deniz vs. gibi konumumu bulmama yardımcı etkenler olmayınca yanlış görmüşüm.
Bu arada haritaya eklediğiniz için teşekkür ederim 🙂
An itibariyle Pendik Tersane Kavşağı civarında fırtına var. Rüzgarın kuzeyde bulunan havalimanı sayesinde hiç bir engele takılmamasından olsa gerek çok kuvvetli esiyor. Yollard ki tabelaları sallayıp insanların yürümesini zorlaştıracak kadar kuvvetli fakat 1-2 km uzağındaki başka semtlerde yaprak oynamıyor
Fön rüzgarının etkisiyle yangın, kısa sürede geniş bir alana yayılmıştır. Aslında ikinci yangın Tirebolu ilçesinde değil, Espiye ilçesine bağlı Hacıköy’de çıkmıştır. Neyse ki yangınlarda, can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Yangın, bu fotoğraf çekildikten sonra akşam saatlerinde, kırmızı renkle işaretlediğim alanlara doğru hızla yayılmıştır. Bizim köydeki evi de kırmızı daire içine aldım.
Geçmiş olsun.
İsviçre’de birçok fön olayından önce orman yangını uyarısı verilirdi, özellikle de kar örtüsünün olmadığı zamanlarda.
Bizde Karadeniz için böyle bir uyarı verildiğini hiç duymadım.
DMİ Tekirdağ için yağmur işaretiyle birlikte Tekirdağ’a 3.6 derece vermiş ama yaklaşık bir saattir Tekirdağ – Değirmenaltı’nda kar yağışı var, sıcaklık şu anda 1.6 derece.
-Fotoğraf isteriz. DMİ bu çılgın kitleyi kandıramaz. Biz bu oyunu bozarız!-Onur
Samsun’daki 33.6 derece tüm zamanlar mart rekoru. Eski rekor 33.4 dereceyle 31 Mart 1952’ye ait.
Trabzon’un mart rekoru ise 23 Mart 1962’ye ait: 35.2 derece!
Bünyamin Sürmeli bey, bugün hangi tarafından kalktıysa bundan böyle hep o taraftan kalksın diliyorum. CNNTürk’ün canlı bağlantılarında adeta show yapıyor. Bizde onu hep böyle görmek istiyoruz. ”Pazartesi, Salı’dan itibaren sıcaklıklar tırmanıyor ama Mart tehlikeli bir aydır! Bir sistem, bir soğuk hava dalgası daha görünüyor. 25 Mart’tan sonra diyor.” Gözlerim yaşardı.Tüğlerim diken diken oldu. 🙂 Mart bastırıyor ama İstanbul direniyor. 90+5’te Gol olur inşallah!
gvmgvm
Bünyamin Sürmeli’nin baktığı modeller neyse, bu sitedeki diğer insanların baktığı modeller de o. Bünyamin Sürmeli’yi gözünüzde çok büyütüyorsunuz. Açın modelleri, modellere siz de bakın, siz de aynı yorumları yapabilirsiniz. Bünyamin Sürmeli’nin yorumlarının buradaki hiç kimse için önem arz ettiğini düşünmüyorum. Hatta, Bünyamin Sürmeli’nin meteoroloji hakkındaki donanımı bu sitedeki kişilerin onda biri etmez muhtemelen. Sürekli bu şekilde mesaj atmanızı sinir bozucu bulan bir tek ben değilimdir diye düşünüyorum.
İlk rekor Samsun’dan geldi. İlerleyen saatlerde, Doğu Karadeniz’den yeni bir rekor gelebilir. Samsun’da bir saat önce 33 derece olan hava sıcaklığı, şu anda 17 dereceye düştü.
Tarihte bugün… 15 Mart 2012 tarihinde hava durumu ajandama aldığım not şu şekildeymiş:
“Sıcaklık öğle saatlerinden itibaren düşüşe geçti. Akşama doğru yükseklerde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülebilir. Saat 14 civarında karla karışık yağmur başladı. Saat 15.40 civarında ise yağış kara çevirdi, sıcaklık 2.8C’ye geriledi. Yağış hafif olarak devam ediyor. Kar yağışı 16.45 – 17.00 arasında lapa lapa görüldü. Sıcaklık 1.6C’ye geriledi. Yağış 17.30 itibariyle kesildi. İstanbul’un yükseklerinde de kar yağışı görülüyor, yer yer beyazlama da oluştu. ”
Bakalım tekerrür edebilecek mi 🙂
Bünyamin Sürmeli bey, soğuk havanın yağışla beraber geldiğini, Cumartesi akşamı ve Pazar sabahı karla karışık yağmur ve kar ihtimali olduğunu söyledi. Ayrıca 25 Mart’tan sonra bir soğuk hava daha gelebilir fakat beraberinde yağış belli değil dedi.
Bu arada bunu kütüphanemde buldum. Cfs’nin 5 Şubat tarihindeki 14 Mart senaryosu. Gene sistemi tahmin etmiş ancak bize patlamayan sistem. Lviv, Polonya, Belarus gibi yerlere patladı. Biz de şu an Sahra tozlarını çekiyoruz içimize kuvvetli rüzgar ile birlikte. 😀
Bulgaristan’ın ve Romanya’nın doğusu ile batısındaki sıcaklık farkı öğlen 12 itibariyle 15-20 dereceyi buluyor. Sistem ilerledikçe yarın sabah saatlerinde bizde de benzer görüntüler ortaya çıkacak gibi görünüyor:
Özellikle Samsun-Trabzon hattı , Doğu Akdeniz ve İç Anadolu’da oldukça yüksek sıcaklıklar. Bir taraftan Lviv’i takip ederken diğer yandan Ankaralılar olarak geçen sene olduğu gibi ekstrem bir kum fırtınasına tanıklık ediyoruz. Hava oldukça sıcak ve rüzgarlı. Radarda görünen lodos bandındaki küteler bize ulaşınca sıcaklıklar da tepetaklak düşecek.
Samsun’un Mart rekoru 28.03.2001’de 32,3 dereceymiş. Şimdiki sıcaklık 32,5 derece. Ankara’da da Mart rekoruna yaklaşmış olduk. 23.03.2008’de 26,4 derece. Şimdiki sıcaklık 24,5 derece.
Santi Dostum biz böyle kütleler göremeyiz coğrafyamız müsait değil biz kar görülme olasılığı yeter düzeyde olan son çizgiyiz kuzey yarım kürde..Benim hayatım boyunca hayalini kurduğum görüntüler bunlar ama hiç yaşamadım sadece hayal işte..Bünyamin alsın 25 sistemini eve götürsün..
Soğuk hava kuvvetli karayelle birlikte yarın sabah İstanbul’a ani bir giriş yapacak.
Kuzeybatıdan gelecek kütleler sabah erken saatlerden itibaren öğlene kadar özellikle Avrupa Yakasının batısında ve yükseklerinde güzel bir kar yağışı bırakacak gibi görünüyor.
İlerleyen saatlerde rüzgarın kuzey bileşeninin artması ve hızının azalmasıyla birlikte sıcaklıklar yükselecek.
Karayel ilk etapta Trakya’nın kuzey batısındaki yer seviyesindeki soğuk havayı çok hızlı bir şekilde özellikle Trakya’nın içlerine doğru süreceğinden bu kesimlerde yağışla da çakışacağından görsel manada lapa diye tabir ettiğimiz yağış şekli görülecektir. Kar yağışının İstanbul’un batısının yükseklerinde görülme olasılığı oldukça yüksek gözüküyor.
20 Aralık 2012 Perşembe sistemi gibi olma ihtimali gerçekten var mı sizce? Bulgaristan çok hızlı soğumaya başladı yine. Varna sanırım 3Clere kadar indi. Eğer sabaha kadar Varna -3C’yi görürse bence gol olması ihtimali %90! Tek sıkıntı 850mb sıcaklığının yüksekliği. Onun da sabaha sıfırın altına düşmesi bekleniyor. Erken uyuyup sabah takip etmek lazım. Beylikdüzü, Hadımköy, Bahçeşehir ve İkitelli gibi yerler yarın sürprizle uyanabilir.
Santiago burası Lviv mi? Arada bir bakıyorum sen paylaştığından beri, mükemmel ötesi yağıyor, sallanan direklerden rüzgarın da gücü anlaşılıyor. Çok kıskanıyorum çokkk.
An itibarı ile Trabzon Merkez Beşirli’de (rakım 175 metre) sıcaklık 28.7 derece benim termometrede ve lodos kuvvetli esiyor, sanırım artık yaz geldi, geçen haftaki kar yağışının ardından meyvelerim dans ediyor lodosla birlikte.
Yukarıda da gördüğünüz gibi bugün rüzgar hamlesi 54 knot’a (100 km/saat) çıkmış. Şu an orada bulunan babam hasar rapor etti, arkalarındaki evin ahşap pergulesi çökmüş. Epey çılgın bir gün olmuş.
Mgm genel müdürünün kendi twitter adresinden yayınladığı haritalardan bazıları. Keşke bu haritaları sitede de yayınlasalar.

Ana sayfada yeni bir yazı var. Bugün çıktı.
Pazar min. 2.2 max. 6.4 gerçekleşmiş İstanbul AHL’de. 1’er derece ıskalamışım. Pazartesi ise min. -0.2 ölçülmüş.
Görüldüğü gibi bu iş o kadar da zor değil. 4-5 gün önceden çok ufak yanılma paylarıyla gayet güzel tahmin edilebilir. Biz 48 saat öncesine de razıyız.
Tebrik ediyorum. Bu Göztepe’nin hali ne olacak peki? 🙂
Göztepe kümeye. Rezalet.
Göztepe’den de sıcaklar var 🙂
Mesela Sefaköy en düşük 3.0 derece olabilmiş. Yine Şaşkınbakkal da 2.9 derece olmuş. Benim Bayrampaşa’da 2.2 derece ile her zamanki gibi yine enverziyona teslim olmuş. Bizim kaderimiz bu, hava açtığı an sıcaklık sabitleniyor 🙂
Mgm’nin Büyükçekmece, Eyüp ve Tuzla’yı şu tabloya eklememekteki ısrarının sebebini bir türlü çözemiyorum.
Büyükçekmece ve Eyüp de havanın açık ve durgun olduğu gecelerde coşuyor. Sabah 6 gibi ikisi de -2 civarıydı. Bence bu durumda asıl rezalet 400 metre rakımlı Çatalca. Rakımından utansın. 😛
Soğuklar…
Bu sabah üşüyordum, şimdi ise terliyorum.
Güneş artık daha fazla ısıtıyor, gölge soğuk ama güneşin altı resmen sıcak
Ozan Hocam, WRF çıktılarına şu an ulaşılamıyor. Bir iki gün önce de baktığımda çalıştırma güncel görünmüyordu. Yenileme mi yapılıyor, yoksa sayfada mı bir sorun var?
WRF meme yapmış..
http://www.ims.metu.edu.tr/
“Teknik arıza” olduğu yazıyor… Tüm sistemi İTÜ’ye taşımak zorunda kalacağım.
Vay anam vay..
Tam aynı görüntüyü yapıştıracaktım buraya, sen önce davranmışsın 🙂
Bu görüntü bildiğin tipi demek, ama çıktı 27 Mart için! Bu görüntünün tarihte eşi benzeri olmadığı için pek inandırıcı gelmedi bana, ama tabii ki umut kırıntıları yok değil içimde.
İlklere sahne olan 2012-2013 kışında bu görüntünün oluşma olasılığı düşük değil..
Kış yeni başlıyor…
ATV sabah haberlerinde, mart sonuna kadar “radarda” bir şey görünmediğini ve artık baharın geleceğini müjdelediler. 🙂 Sen yanlış yere bakıyorsun Santi 😀
9 gün sonraki GFS ile örtüşmesi de ilginç olmuş, malum pek alışkın değiliz aynı telden çalmalarına:
Balığa bir iki 😀 Bakıyorum da tek sazan ben değilmişim ben de sabah sabah atladım hemen yahu arkadaş bu modeller yanlışlıkla temmuzda soğuk hava servis etse atlarım hiç kaçırmam 😀 Bu model çıktısına yapılan yorum adedine bakar mısınız? Halimiz gerçekten komik gerçekleşmeyeceğini ilk güncellemede sistemin zayıflayıp yok olacağını bile bile yorum yapıp kendimizi kandırmamıza anlam vermek zor… Değil 😉 KAR SEVDASI 😀
Bunyamin Bey ne diyor, twit buyurmus mu bu hususta?
14 Mart günü İstanbul’da rüzgar kaç km hızla esti. Bu sistemde İstanbul’a kaç kg. yağış düştü. Samsun’daki son 1 haftada ki sıcaklık grafiği acaba nasıldır? Veyahut uydu ve radar animasyonları. Cevapları son yazımda 🙂
Çok başarılı, hem de çok.
Teşekkür ederim 🙂
İstanbul için kıytırık geçen bu sistemden sonra artık yeni sistemlere yeni heyecanlara yelken açmanın zamanı geldi kanısındayım. Soru: 23 Mart’ta ve 25 Mart sonrası neler olacak? Beyin fırtınaları başlasın! 🙂 Umuyorum yaklaşan bu sistemlerde ”şu alçak basınç 700-800 kilometre doğudan girseydi neler olurdu neler :)” gibi olumsuz bir tablo ile karşılaşmayız.
Bünyamin Bey bir şey demedi mi ? Hayret 😀
MGM yeni istasyonların verilerini yayınlamaya başlamış.
Örneğin memleketim Refahiye şu an 6.6 derece haritada belirttiğim gibi Doğu Karadeniz Dağları’nın hemen arka tarafında bulunuyor.
Blogda hemşehrim varmış da haberim yokmuş
😀
Mayıs’ta kar yağdığını bilirim bizim oralara. Bölgenin ortalama rakımı 2000 metrenin üzerindedir diye tahmin ediyorum.
Vay, toprağım 😀
Listeye ekledim, yukarıdaki haritada da çıkacak bundan sonra. Teşekkürler.
Yalnız senin gösterdiğin yerde değil, az daha doğuda Refahiye.
Farkettim hocam çevresinde deniz vs. gibi konumumu bulmama yardımcı etkenler olmayınca yanlış görmüşüm.
Bu arada haritaya eklediğiniz için teşekkür ederim 🙂
15.03.2013 Çanakkale
Bu gece Kuşadası’ndan Çanakkale’ye gideceğim. Yolda veya Çanakkale’de kar görme ihtimalim var mı? Varsa nerede görebilirim?
Çanakkale’de kar görme ihtimalin yok ama meşhur rüzgarını görebilirsin 🙂
En azından 30 cm yağmış galiba?
An itibariyle Pendik Tersane Kavşağı civarında fırtına var. Rüzgarın kuzeyde bulunan havalimanı sayesinde hiç bir engele takılmamasından olsa gerek çok kuvvetli esiyor. Yollard ki tabelaları sallayıp insanların yürümesini zorlaştıracak kadar kuvvetli fakat 1-2 km uzağındaki başka semtlerde yaprak oynamıyor
Fönün tetiklediği bir olay olsa gerek
http://www.trthaber.com/haber/turkiye/giresunda-orman-yangini-78669.html
Fön rüzgarının etkisiyle yangın, kısa sürede geniş bir alana yayılmıştır. Aslında ikinci yangın Tirebolu ilçesinde değil, Espiye ilçesine bağlı Hacıköy’de çıkmıştır. Neyse ki yangınlarda, can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Yangın, bu fotoğraf çekildikten sonra akşam saatlerinde, kırmızı renkle işaretlediğim alanlara doğru hızla yayılmıştır. Bizim köydeki evi de kırmızı daire içine aldım.
Geçmiş olsun.
İsviçre’de birçok fön olayından önce orman yangını uyarısı verilirdi, özellikle de kar örtüsünün olmadığı zamanlarda.
Bizde Karadeniz için böyle bir uyarı verildiğini hiç duymadım.
Verilse hepimiz şaşmaz mıydık zaten?
DMİ Tekirdağ için yağmur işaretiyle birlikte Tekirdağ’a 3.6 derece vermiş ama yaklaşık bir saattir Tekirdağ – Değirmenaltı’nda kar yağışı var, sıcaklık şu anda 1.6 derece.
-Fotoğraf isteriz. DMİ bu çılgın kitleyi kandıramaz. Biz bu oyunu bozarız!-Onur
Arkadaşlar sistemi ana sayfada konuşalım!!!
Valla kayda geçsin diye, yataktan kalkıp bilgisayar açtım, Beylikdüzü’nde yağış kara döndü.
Şapka çıkartacaksınız şapka! 🙂
https://havadelisi.com/serbest-kursu/comment-page-101/#comment-41151
Gece saat 02.49, Balmumcu’da rüzgar tam kuzey, sıcaklık 4.1 derece…
02.54’te 3.9 dereceye düştü. Yalnız bu sıcaklık yarın biraz artabilir, güneyden siklon yaklaşacak.
2.2 şu an, vay be…
https://havadelisi.com/2013/03/15/istanbul-cumartesi-kac-derece-olacak/
Kırklareli Armağan köyde ortalık beyazlamış bile. http://88.250.124.244:90/
Hey millet 🙂 Rüzgar karayele döndü ve dışarıda süper bir soğuk çıktı. Sıcaklık 5.7 derece. Gözlerimi beyaz bir sabaha açmak dileğiyle iyi geceler. 🙂
Lodos iyice hızını arttırdı, beraberinde sıcaklık 11.5 dereceye çıktı. Aynen devam 😀
Yalnız ciddi ciddi dışarı resmen uçuyor, yine bir şeyler uçacak diye korkuyorum. Kuvvetli yağmurla birlikte camlara parçalayacak gibi vuruyor.
Animasyonu koymayı unutmuşum 🙂

15 Mart 05:00-24:00 arası İstanbul PPİ radar animasyonu:
Fırtına şeklinde rüzgar ve orta-ara ara kuvvetli yağmur var Tuzla’da. Her yer kuzeyli eser burada şu an lodos fırtınası var bildiğimiz 🙂
Burgaz 1
Varna ve Köstence 2
Edirne ve Kırklareli 4
Çorlu 7 dereceye düştü. Sabah olmadan ilk kar tanelerinin Trakya’ya düşeceğini umuyorum
Tekirdağ 7.5, Muratlı 6.5 dereceye geriledi. Bu gece nöbetçiyim arkadaşlar 🙂
Benim bölge de 7.6’ya indi. Beklemedeyiz 🙂
Benim bölge de 10.9 dereceye ”çıktı”, ne olacak şimdi? 😀
Sen hâla yazıyor musun bir de? 🙂
Ya yağarsa? 🙂
Zaten bu son şansımız gördük gördük.Göremezsek seneye kadar kar mar yok
Karayelli bize yaramaz Burak, yatalım uyuyalım 🙂 Aralık sistemi çok iyiydi, o da denk geldi öyle.
Kar taneleri sabırsız çıktı, sabahı bekleyemedi:
Samsun’daki 33.6 derece tüm zamanlar mart rekoru. Eski rekor 33.4 dereceyle 31 Mart 1952’ye ait.
Trabzon’un mart rekoru ise 23 Mart 1962’ye ait: 35.2 derece!
Bugün, İstanbul’da güzel hava vardı. Ara ara yağmur yağıyordu ama ne yağmur.
Afyon`un kuzeyinde yıldırım şenliği var. http://poyraz26.files.wordpress.com/2013/03/adsc4b1z1.jpg
Beyaz Rusya Minsk kamera görüntüsü,Süper kar var şu anda
http://minsk.gov.by/en/webcam/
Bünyamin Sürmeli bey, bugün hangi tarafından kalktıysa bundan böyle hep o taraftan kalksın diliyorum. CNNTürk’ün canlı bağlantılarında adeta show yapıyor. Bizde onu hep böyle görmek istiyoruz. ”Pazartesi, Salı’dan itibaren sıcaklıklar tırmanıyor ama Mart tehlikeli bir aydır! Bir sistem, bir soğuk hava dalgası daha görünüyor. 25 Mart’tan sonra diyor.” Gözlerim yaşardı.Tüğlerim diken diken oldu. 🙂 Mart bastırıyor ama İstanbul direniyor. 90+5’te Gol olur inşallah!
Bünyamin Sürmeli’nin baktığı modeller neyse, bu sitedeki diğer insanların baktığı modeller de o. Bünyamin Sürmeli’yi gözünüzde çok büyütüyorsunuz. Açın modelleri, modellere siz de bakın, siz de aynı yorumları yapabilirsiniz. Bünyamin Sürmeli’nin yorumlarının buradaki hiç kimse için önem arz ettiğini düşünmüyorum. Hatta, Bünyamin Sürmeli’nin meteoroloji hakkındaki donanımı bu sitedeki kişilerin onda biri etmez muhtemelen. Sürekli bu şekilde mesaj atmanızı sinir bozucu bulan bir tek ben değilimdir diye düşünüyorum.
Bünyamin Sürmeli hakkında bonus: https://havadelisi.com/2010/10/11/boyle-buyurdu-bunyamin-surmeli/
10 gün sonrasına tahmin yapmakla ilgili bonus: https://havadelisi.com/2010/01/13/modeller-ve-falcilik/
https://havadelisi.com/2010/03/05/hafta-sonu/comment-page-1/#comment-273
İlk rekor Samsun’dan geldi. İlerleyen saatlerde, Doğu Karadeniz’den yeni bir rekor gelebilir. Samsun’da bir saat önce 33 derece olan hava sıcaklığı, şu anda 17 dereceye düştü.
Samsun 17 dereceye düştü.
Tarihte bugün… 15 Mart 2012 tarihinde hava durumu ajandama aldığım not şu şekildeymiş:
“Sıcaklık öğle saatlerinden itibaren düşüşe geçti. Akşama doğru yükseklerde karla karışık yağmur ve kar yağışı görülebilir. Saat 14 civarında karla karışık yağmur başladı. Saat 15.40 civarında ise yağış kara çevirdi, sıcaklık 2.8C’ye geriledi. Yağış hafif olarak devam ediyor. Kar yağışı 16.45 – 17.00 arasında lapa lapa görüldü. Sıcaklık 1.6C’ye geriledi. Yağış 17.30 itibariyle kesildi. İstanbul’un yükseklerinde de kar yağışı görülüyor, yer yer beyazlama da oluştu. ”
Bakalım tekerrür edebilecek mi 🙂
Bünyamin Sürmeli bey, soğuk havanın yağışla beraber geldiğini, Cumartesi akşamı ve Pazar sabahı karla karışık yağmur ve kar ihtimali olduğunu söyledi. Ayrıca 25 Mart’tan sonra bir soğuk hava daha gelebilir fakat beraberinde yağış belli değil dedi.
Allah’ıma şükürler olsun.
😀
Bu arada bunu kütüphanemde buldum. Cfs’nin 5 Şubat tarihindeki 14 Mart senaryosu. Gene sistemi tahmin etmiş ancak bize patlamayan sistem. Lviv, Polonya, Belarus gibi yerlere patladı. Biz de şu an Sahra tozlarını çekiyoruz içimize kuvvetli rüzgar ile birlikte. 😀
Bu ne ya ! Asfaltta yumurta pişirtecekler mart ortasında 🙂
Eskişehir 7 derece, Ankara 25 derece. http://poyraz26.files.wordpress.com/2013/03/haritasondurumsh.png
O kütleler bize gelince tepetaklak olacak sıcaklıklar. Ayrıca çamur yağabilir. Her taraf toz fırtınası.
Eskişehir de yağmur başlayınca sağlam bir sıcaklık düşüşü yaşadı. 12:30’dan bu yana aralıksız yağıyor da yağıyor.
Bulgaristan’ın ve Romanya’nın doğusu ile batısındaki sıcaklık farkı öğlen 12 itibariyle 15-20 dereceyi buluyor. Sistem ilerledikçe yarın sabah saatlerinde bizde de benzer görüntüler ortaya çıkacak gibi görünüyor:

Samsun 33 derece! Adana’da bile 32 derece olduğunu düşünürsek Mart ayı rekor sıcaklığının, bu Samsun için Mart rekoru olmalı.

MGM kayıtlarına göre 28 Mart 2001’de 32,3 var. Bu ölçüm resmileşirse rekor olabilir dediğiniz gibi.
Özellikle Samsun-Trabzon hattı , Doğu Akdeniz ve İç Anadolu’da oldukça yüksek sıcaklıklar. Bir taraftan Lviv’i takip ederken diğer yandan Ankaralılar olarak geçen sene olduğu gibi ekstrem bir kum fırtınasına tanıklık ediyoruz. Hava oldukça sıcak ve rüzgarlı. Radarda görünen lodos bandındaki küteler bize ulaşınca sıcaklıklar da tepetaklak düşecek.
Samsun’un Mart rekoru 28.03.2001’de 32,3 dereceymiş. Şimdiki sıcaklık 32,5 derece. Ankara’da da Mart rekoruna yaklaşmış olduk. 23.03.2008’de 26,4 derece. Şimdiki sıcaklık 24,5 derece.
Lviv ve civarları..
Allah bize de nasip eder böyle manzaraları umarım.. Bıktık sea effectten kütle takip etmekten..
http://m.inter.ua/ru/webcam/lviv
http://www.brody.net.ua/cam.html
http://www.dnister.lviv.ua/ua/about/web-camera
http://www.stryi.com.ua/webcam/fast
Özellikle ikinci link kanser olma sebebi 🙂
Hayat durmamış, her şey vızır vızır işliyor. Şu kar İstanbul’a yağsa 1 hafta kendimize gelemeyiz 🙂
DEK konusundaki isyanına sonuna kadar katılıyorum. İşte bu yüzden 2004’ün yeri bende apayrı.
Santi Dostum biz böyle kütleler göremeyiz coğrafyamız müsait değil biz kar görülme olasılığı yeter düzeyde olan son çizgiyiz kuzey yarım kürde..Benim hayatım boyunca hayalini kurduğum görüntüler bunlar ama hiç yaşamadım sadece hayal işte..Bünyamin alsın 25 sistemini eve götürsün..
Doğu Avrupa’da bir TROWAL Beyaz Rus’unu da Polonya’lısını da kara gömerken.
Soğuk hava kuvvetli karayelle birlikte yarın sabah İstanbul’a ani bir giriş yapacak.
Kuzeybatıdan gelecek kütleler sabah erken saatlerden itibaren öğlene kadar özellikle Avrupa Yakasının batısında ve yükseklerinde güzel bir kar yağışı bırakacak gibi görünüyor.
İlerleyen saatlerde rüzgarın kuzey bileşeninin artması ve hızının azalmasıyla birlikte sıcaklıklar yükselecek.
Karayel ilk etapta Trakya’nın kuzey batısındaki yer seviyesindeki soğuk havayı çok hızlı bir şekilde özellikle Trakya’nın içlerine doğru süreceğinden bu kesimlerde yağışla da çakışacağından görsel manada lapa diye tabir ettiğimiz yağış şekli görülecektir. Kar yağışının İstanbul’un batısının yükseklerinde görülme olasılığı oldukça yüksek gözüküyor.
Hakikaten kar yağabilir yahu!
20 Aralık 2012 Perşembe sistemi gibi olma ihtimali gerçekten var mı sizce? Bulgaristan çok hızlı soğumaya başladı yine. Varna sanırım 3Clere kadar indi. Eğer sabaha kadar Varna -3C’yi görürse bence gol olması ihtimali %90! Tek sıkıntı 850mb sıcaklığının yüksekliği. Onun da sabaha sıfırın altına düşmesi bekleniyor. Erken uyuyup sabah takip etmek lazım. Beylikdüzü, Hadımköy, Bahçeşehir ve İkitelli gibi yerler yarın sürprizle uyanabilir.
Fön rüzgarları kayda geçsin..
http://mediahost.pl/wybor-kamer-2/kamera9-przemysl-korczowa-przyjazd-do-rp/
Santiago burası Lviv mi? Arada bir bakıyorum sen paylaştığından beri, mükemmel ötesi yağıyor, sallanan direklerden rüzgarın da gücü anlaşılıyor. Çok kıskanıyorum çokkk.
Polonya burası. Ukrayna sınırına yakın bir şehir.
İşte karşınızda fön!
Gerçekten fön evin balkonuna çıktığın anda insan yüzüne öyle bir sıcak hava çarpıyor ki şaşırıyor insan…
Rüzgar çok şiddetli ama yağmur orta ölçekli. Üzerimizde ise sonu cetvelle çizilip kesilmiş bir kütle var. Görüntü hoşuma gitti.
An itibarı ile Trabzon Merkez Beşirli’de (rakım 175 metre) sıcaklık 28.7 derece benim termometrede ve lodos kuvvetli esiyor, sanırım artık yaz geldi, geçen haftaki kar yağışının ardından meyvelerim dans ediyor lodosla birlikte.
Havadelileri, esiyor mu?
O saatlerde çılgın şeyler oldu, rüzgar ve kuvvetli yağışın sesine uyandım..
Biliyorsunuz Bodrum-Yalıkavak’ta bir otomatik meteoroloji istasyonu var: http://www.bodrumbulletin.com/community/webcam
Yukarıda da gördüğünüz gibi bugün rüzgar hamlesi 54 knot’a (100 km/saat) çıkmış. Şu an orada bulunan babam hasar rapor etti, arkalarındaki evin ahşap pergulesi çökmüş. Epey çılgın bir gün olmuş.