Türkiye’yi bir süredir sıcak tarafta bırakan basınç örüntüsüne [örüntü=patern] ilaveten bugün (salı) rüzgar birçok yerde güneyden esti. Buna bağlı olarak özellikle Doğu Marmara’da ve Karadeniz Kıyıları’nda “fön” hadisesi [güneyden gelip dağları aşarken kuruyan ve daha da ısınan sıcak rüzgar] oluştu. Sıcaklıklar yer yer 40 dereceyi buldu, hatta aştı. Gün içinde ölçülen maksimum sıcaklıklara akşam bakacağız, bazı yerlerde eylül ayı sıcaklık rekoru muhtemelen kırılmıştır.
Bizde bunlar olurken, mesela İsviçre’de [yani Orta Avrupa’da; İsveç başka, o Kuzey Avrupa’da] kar yağışının 1100 metre rakıma kadar indiği haberlerini alıyoruz. Karşılaştırma babında, bizim ülkemizde 1100 metre rakım civarında sıcaklıkların bugün gündüz 30-33 derece arasında seyrettiğini söyleyelim. Avrupa Kıtası’ndaki sıcaklık dağılımını süper dengesiz yapan, rekorlara zemin hazırlayan bir basınç örüntüsü var; üstüne bir de dünya atmosferindeki ve denizlerindeki genel sıcaklık artışı [küresel ısınma] eklenince, bu tip -aslında olağan olan- meteorolojik dengesizliklerin rekorlara yol açması kolaylaşıyor.
Yarın (çarşamba) ve perşembe günleri batı ve kuzey bölgelerde az bir serinleme olacak (yağmur yok); fakat sıcak hava, cumadan itibaren, hafta sonunu ve muhtemelen gelecek haftanın ilk günlerini de içine alacak şekilde geri dönecek. Gündüzleri, bildiğiniz yaz sıcağı devam edecek. Tek tesellimiz bu güneşli saatlerin oldukça kısalmış olması [gündüz uzunluğu şu sıralar mart ayı sonlarındaki kadar], dolayısıyla sıcak hava dalgasının etkisinde de olsak gece serinlemesi/soğuması için yeterince vakit kalıyor (yeryüzündeki fazla ısı, uzun dalga ışınımı ile saatler ilerledikçe uzaya kaçıyor, sıcaklık düşüyor). Sıcak günlerin sonu önümüzdeki haftanın ortasında, şiddetli yağmurlarla gelebilir; ama henüz net bir şey yok.
Uzun dalga muzun dalga diye entellik ederken bir tahminimizin daha sonuna geldik değerli Havadelisi takipçileri. Allah sizi bilimle, bilgiyle beraber olanlardan eylesin. Şen ve esen kalınız.
önümüzdeki kış için ne zaman tahmin gelir acaba?