Kış, Yatıya Geliyor: Önce Lodos, Sonra Kar ve Uzun Süreli Soğuklar…


Yılbaşı civarındaki kar ve soğuktan sonra Türkiye genelinde yumuşayan havalar, bu pazar günü Trakya’da başlayacak ve zamanla ülkenin büyük bölümüne yayılacak kar yağışları ile birlikte tekrar sertleşiyor. Sıcaklıklar, batıda önümüzdeki haftanın tamamında, gelecek haftanın ortasından sonra ise en doğumuz hariç tüm ülkede mevsim normallerinin altında seyredecek. Soğukların daha da uzama olasılığı mevcut.

Rnaa1442

Cuma günü batıda, lodosla birlikte sıcaklıklar tekrar artmaya başlayacak. Cumartesi Trakya’nın sınır bölgesinde yağmur şiddetli olacak. Lodosla birlikte, Pazar öğle saatlerinde Marmara’nın doğusu 15 dereceyi görüp hatta aşabilecekken; Marmara’nın batısında ve Trakya’da çoktan kuzeye dönmüş olacak rüzgar, Balkanlar’ın soğuk havasını güneyden gelen bir alçak basıncın üzerine salıp kar fırtınasına sebep olacak. Trakya ve Çanakkale’de yoğun kar ve fırtına pazar sabahından itibaren ortalığı haşat eder (bu kadar ayrıntıyı 72 saat öncesinden yazmak bile bir tahminci açısından risk oluşturur ama mahalle baskısına dayanamadım).

marmara

Soğuk ve yağış pazar gün içinde ve geceleyin yavaş yavaş doğuya ilerleyecek, ulaştığı yerlerde sıcaklığı küt diye düşürecek ve yağışı (pazar) akşam geç saatlerde Bursa ve gece İstanbul’da da kara çevirecek.

Soğuğun ilerlemesi hafta boyunca devam edecek ve birçok bölge kar yağışı alacak.

Bunlara dikkat:
– Pazar günü Trakya ve Çanakkale’de fırtına ve yoğun kar yağışı…- Pazar gecesinden itibaren (Salı İstanbul’da hafiflemek üzere) İstanbul’da, Marmara’nın güney ve doğu illerinde, İç Ege’de; Pazartesi’den itibaren İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de kuvvetli kar yağışları…
– İstanbul’da yılbaşındaki kadar kar birikimi olmaz (sahiller 5-10 cm arası olabilir) ama yine de uçuş iptalleri, özellikle Trakya tarafına giden ana yollarda buzlanma nedeniyle aksamalar olasıdır.
– Hafta boyunca ülkenin büyük bölümünde, özellikle iç kesimlerde çok soğuk hava…

Daha fazla ayrıntıyı bu yazının yorumlarında, Feysbuk güncellemelerimizde öğrenebilirsiniz. Vaziyette ciddi değişiklikler olursa Cumartesi yeni başlık açarız.

Yorumlarımızı bu başlığın altına yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Kış, Yatıya Geliyor: Önce Lodos, Sonra Kar ve Uzun Süreli Soğuklar…” üzerine 152 düşünce

  1. poyrazkarayel ( Tarabya/İST, 45m )

    Erdem abi olmasi muhtemel 2. sistem netleştikçe analiz edersiniz ama en azından şu önümüzdeki sistemin tam olarak nasil gelişiceğini açıklasanız.Sistem kapiya dayandı sitedeki hareketsizlik beni üzüyo şu zamana kadar hep ozan üstad başta olmak üzere buralar daha hareketli olurdu

  2. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Akşamki Ecmwf’yi gördükten sonra hak verdim.

  3. Red Fox (Zekeriyaköy, Sarıyer, 155 m)

    Ben bu sistemde özellikle İç Ege ve Göllger yöresini şanslı buluyorum. Çünkü kavuşum cephesi o civarlarda vücut bulacak gibi gözüküyor ve Isparta’da pazartesi günü saatlerce gökgürültülü şiddetli kar yağma ihtimali yüksek duruyor. Tam bir case study örneği diyebilirim, o derece 🙂

    1. Red Fox (Zekeriyaköy, Sarıyer, 155 m)

      Ankara’da pazartesi günü öğleden önce kentin güneybatı bölümünde mezoölçekli konvektif fırtınalar gelişebilir. Yer yer iri dolu da ihtimal dahilinde, yağışın öğleden sonra yükseklerde, il genelinde ise akşamdan itibaren kara dönmesini bekliyorum.
      ——————————————-
      Bu arada eksici arkadaş, eksi vermek için harcadığın onca vakti başka faaliyetlere harcamalısın. 🙂

    2. El NiNo (Çayeli/RİZE, 10m)

      White Fox acaba Rize cephe yağışını kar olarak alamayacak ama kaç metre rakım alabilir?
      Ben baktım biraz kendi bilgimle, 400 metrede olacağım sanki yağışın büyük kısmını Salı akşamından itibaren kar olarak alacak gibiyim ama tedirginim :/

      1. Sinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

        Tabi Bağcılar’ı takip ediceksin abi, nüfusun %1’i burada yaşıyor 😀

  4. tengizman Sefaköy/Küçükçekmece 70 m

    Yağışın aşırılığından çok hakim rüzgar yönlerinin başrolde olacağı bir sistem. Özellikle İstanbul’ un ( siklon olduğu takdirde ) çok sevdiği karayel rüzgarı var işin içinde.Soğuma açısından büyük bir şans. Yağış anında 850 hpa ‘ ya bakıp, hadi ya -9, -10 girsin çabuk diye kendi kendimize mırıldanmayacağımız bir sistem. Son model çıktıları ve mevcut verilere göre, kısa bir ılımadan sonra ( max 5-6 dereceler ) daha etkili sistem veya sistemlerde Ozan hocamızın başlıkta belirttiği gibi ufukta. Bu sistemi diğer sistemle bir bütün halinde ele alırsak, siklonik kar var, buzlanma var,Dek var,fırtına var, hatta yılbaşı sistemi sonrası ılık rüzgarlarla aldığımız sürpriz kar bile var. Bana göre dört dörtlük bir sistem. Şİmdiden tüm karseverlere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

  5. suleymanbilik17(Gelibolu-ÇANAKKALE 10 m.)

    Herkese merhabalar. Pek bu sistem ile alakalı değil yazdıklarım ama uzun zamandır sitenizi uzaktan takip ediyorum. Üye olup mesaj yazmak bu güne nasipmiş. Kendimi bildim bileli hava olaylarına meraklıyım. Sürekli yorum sitelerini takip ediyorum. Ancak sizin gibi akıcı ve anlaşılır yorum yapan başka bir site ile henüz karşılaşmadım. Sizi severek takip ediyorum. Ozan Hocama ve diğer tüm takipçilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Bu sistemden başlayarak inşallah ben de aranıza katılmak istiyorum…

Yorumlar kapalı.