Şu yazının bir devamı ve güncellemesi olarak, yeni başlığımızı açmış bulunuyoruz.
Önce yağışlı, sonra hem soğuk hem yağışlı karakterdeki hava dalgamızın ilk bölümünün (Çarşamba’ya kadar) ana hatları belli oldu sayılır.
Buna göre, daha önce Pazar öğle saatlerinde daha doğuda konumlanması öngörülen alçak basınç merkezi, biraz yavaşlamayı ve kuzeye tırmanışını daha batıdan yapmayı tercih etti.
Bu da, Pazar öğlene hatta akşam üzerine kadar düşecek yağışı Trakya’nın büyük kısmıyla Çanakkale’nin yağmur ve karla karışık yağmur olarak alacağı anlamına geliyor. Pazar sabahı ve gün içinde özellikle Trakya ve Kıyı Ege’de (Aydın gibi sahilde olmayan ama İç Ege’de de sayılmayan yerleşimler de dahil olmak üzere); Pazar akşamı ise Batı Akdeniz’de yer yer gökgürültüsü ile yağacak şiddetli yağmur su baskını ve sele yol açabilir. Ege’nin iç kesimlerinin yükseklerinde de pazar günü öğleden itibaren ıslak kar yağışı görülebilir.
Daha sonra alçak basınç ikiye bölünerek bir double-barrel low‘a (çift namlulu alçak basınca) dönüşüyor… Yani şöyle:
Dolayısıyla yukarıdaki namlu kuzeye doğru uzaklaşıp gitse bile; aşağıdaki, yağış bakımından işe yaramaya devam ediyor. Soğuğun da ilerlemesiyle kar pazar akşamı Trakya’yı sarmış ve İstanbul’un kapılarına dayanmış olacak (şehir ayrıntıları yazının ilerleyen bölümlerinde). Aynı şekilde pazar gece saatlerinde Çanakkale, Balıkesir, Bursa ile İç Ege (Kütahya, Afyon, Uşak, Manisa,Denizli’nin yüksekleri, Muğla’nın iç kesimleri ve hatta İzmir’in kuzey ilçelerinde) karla karışık yağmur ve kar yağışı görülecek. Pazartesi günü ikinci namlu İç Anadolu’ya ilerlemiş olacağından hemen batısında ve kuzeybatısında kalan yerlerde güzel kar yağışları görülecek.
Karlı dalga Salı günü zayıflayarak hızla doğuya ilerleyecek. Bazı şehirlere biraz daha ayrıntılı bakalım:
İstanbul: Pazar gün içinde zaman zaman kuvvetli yağacak yağmur, gece saatlerinde yerini yüksek semtlerden ve batıdaki ilçelerden itibaren karla karışık yağmur ve kar yağışına bırakacak. Karın başlaması sahillerde Pazartesi sabahını, Anadolu Yakası’nın uzak semtlerinin sahillerinde öğlenini bulabilir. Kar yağışı İstanbul’da genellikle hafif ve orta kuvvette olacak; yine de, özellikle Pazartesi günü, akşamı ve gecesi sıcaklığın sıfır derece civarına gerilemesiyle yüksek semtlerde buzlanmadan kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde, uçuşlarda iptaller ve uzun gecikmeler de olasıdır. Karın, Salı sabahına kadar sahillerde 1-5 (edit) 3-7 cm, yüksek semtlerde 3-15 (edit) 7-15 cm arasında birikeceğini düşünüyoruz. Salı günü kar yağışı büyük ölçüde sona ermiş olacak.
Ankara: Pazar gecesi yağmur olarak başlayacak yağış Pazartesi sabah yüksek semtlerde, gün içinde alçaklarda kara dönecek. Ankara’da da çok yoğun bir kar beklemiyoruz ama özellikle yüksek semtlerde buzlanmadan ötürü sorunlar yaşanabilir. Salı günü Ankara’da da kar neredeyse kesilmiş olacak.
Dikkat: İstanbul-Ankara karayolu hem Pazartesi hem Salı günleri yer yer yoğun kar yağışlı olacağından tedbirli olunması gerekir!
İzmir: Pazartesi sabahı güzel bir kar yağışı görülebilir. İzmir-Bursa yolu Pazar gecesi ve Pazartesi günü epey sıkıntı yaratacak düzeyde kar yağışına maruz kalabilir.
Bursa: Pazar geceden itibaren, pazartesi daha etkili olmak üzere salı akşamına kadar kar yağışlı olacak. Salı yağış hafif.
———————
Son model çıktılarına (Cumartesi 12Z) göre soğuk dönemin süresi biraz kısalmış görünüyor ama işin bu kısmı halen muğlak, takip edeceğiz.
———————-
Yorumlarımızı bu başlığın altına yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.
Yeni yazı burada: https://havadelisi.com/2016/01/21/ucuncu-perde-karadeniz-ve-doguda-cok-kar-her-yerde-kuvvetli-soguk/
Oradan devam ediyoruz.
Amasyada öğlene doğru hafif şekilde direkt kar yağışı başladı hafiften,şimdi kuvvetli şekilde devam ediyor,henüz yerler tutmadı.Erdem hocam akşam sıcaklık problemi olurmu buralar için, birde bu sistemde cumartesi pazar yoğun kar gözüküyor ,15-20 cm alırmıyız, bu kez umutlanalım mı?
korktuğum başıma geldi, yarım saat geçmeden yağmura döndük 😦
Kısmet 🙂
Sıcak cephe önünde gerçekleşen sıcak adveksiyonla oluşan ikincil sıcak cephe Ankara’ya iyi kar yağdırdı. 🙂 Ankara’ya overrunning yarıyor. Cetvel bulamadım gönye ile ölçtüm. 🙂

Cetvelli de yolda 🙂
ODTU stadyumu? 🙂
Evet – Ozan
Önümüzdeki sistem İstanbul için çok sıradan bir hale geldi. Sistemin en çok yağışı yarın öğleden sonra ve akşama doğru Karadeniz üzerinden gelen kütlelerle olacak, birkaç saat iyi kar yağar ve tahminime göre o kütle vurduğu yerlerde ortalama olarak 5-6 cm civarında kar bırakır. Sonrasında yağışlar cumartesi sabahına kadar ara verecek gibi görülüyor, cumartesi ve pazar da büyük kesintilerle sığ DEK’ler gelecek, bu kütleler zaman zaman tüm kenti etkilese de bence ağırlıklı olarak Çatalca civarları ve Anadolu Yakasının doğusunu vurur diye düşünüyorum. Bu sistem yılbaşı sistemi ve 17-18 şubatla mukayese bile edilemez, beklentilerinizi düşük tutunuz.
Vay be -12 ler girmesine rağmen umutsuz vaka demek, hayırlısı olsun.
Karadeniz hakkındaki durum nedir? Yılbaşı sistemi kadar kuvvetli olur mu?
Böyle bir manzara yine olur mu Santiago reyiz 🙂
Sen daha iyi bilirsin.
Erdem abi, bu saatten sonra artık değişmez mi ? Hiç şansımız yok mu ? 😦
Değişmesi zor. Kar yine olacak da beklentiyi yüksek tutma dedim.
İnşallah yanılırsınız bizde kara boğuluruz amin 🙂
Hocam doğu marmara için de mi sıradan bir sistem ?
Bence Marmara’nın en doğusu için sıradanın bir tık üstünde bir sistem gibi duruyor. Son sistemde alamadığı karı bu sefer alacak yerler (Sakarya’nın güney ve doğu ilçeleri) olacaktır.
İstanbul’dan fazla kar alırsınız ama ne kadar tatmin eder bilmiyorum.
Beypazaı’nda kar gece boyu ince ve yoğun olarak devam etti, toz şeklinde yağdığı için yerde gerçekten kaliteli bi örtü var. Kar kalınlığı 10-15 cm arasında değişiyor açık alanda ise 12 cm ölçtüm. Şu an hafiflesede devam ediyor hala.



İlk fotoğraf gibi manzaralara hastayım 🙂
Baya güzel sistem oluyor, sıcaklık da yağış miktarı da beklentileri epey aştı. Totem işe yaradı diyip kıvıralım 🙂
Ankara’da güzel kar yağışı var.
Fotoğraf Kızılay
Bitirdiğimiz ama en azından benim hiç bir şey anlamadığım(çünkü neredeyse hiç yağarken geöremedim) sistemin son kalan izleri ile ilgili, bu sabahki izlenimlerimi aktarayım:
Zaten çok az kar alan E5 altı Kadıköy kıyı kesimlerinda sadece evlerin çatılarında az miktarda kar vardı bu sabah. E5’ten Çamlıca rampasına dönünce beyaz örtünün, çayır çimende devam ettiği görülüyordu. Aynı şey Topkapı’ya geldiğimde de geçerli idi, açık alanlarda ve damlarda hala ciddi kar var 🙂
GFS model çalıştırmalarında Salı günü görülen ama kaybolan 2. sistem ayın 29-30 u gibi yine net olmamakla birlikte görünmeye başladı bu kez hem GFS hem ECMWF model çalıştırmalarında görünüyor Azorun biraz daha batı ve kuzey yönünde dikey hareketi – 20 çekirdek soğukluğundaki sistemi ülkemize getirebilir. Üstadlar sorum şu acaba bu bahsettiğim sistemle ilgili destekleyici başka veriler var mı ? Enseble, Ao, Nao, vs… Değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız ?
Bence 2. sistem ihtimali her çalışmada daha da zayıflıyor. Çünkü ana çıktı bir şeyler vaat etse bile, ensemble her seferinde daha da sıcağa döndü (ilk başlarda ensemble -7 civarı iken şu an -3 civarına geldi):


önümüzdeki sistem için konuşuyorum. ecmwf total snowfall accumulation haritasında cumartesi salı arası 72 saatlik dilimde istanbul özellikle güney sahilleri cortlamış. avrupa yakası hepten gidik. şimdiden rahmet okudu istanbul için ecmwf. en şanslı bölgeler batı orta karadenizin sahile yakın yüksek kesimleri.
21 Ocak Perşembe, saat 19.00’da Adana’dan Nevşehir’e otobüs ile yola çıkıyorum.
Tahminlere göre yağış anında yolda olacağım gibi görünüyor.
Ben Nevşehir’de iken hafta başına kadar kar yağacak gibi, ardından sonraki günlerde sıcaklık gündüz max. -10, gece -20’lere dayanacak gibi.
Çok güzel bir tatil olacak. 🙂
Bu siteyi takip etmeye başladığımdan itibaren, önceki yıllara göre daha güzel kışlar geçirmeye başladım.
Ankara’nın sokak lambaları sevgiliye kavuştu, ne yazık ki ilk dalga bir saate kesilecek gibi görünüyor.
Beypazarı’nda toz şeklinde yoğun bi kar yağışı var yaklaşık olarak 1 saattir sıcaklık -2 derece güzel ve verimli örtü yapıyor.
Memleketim Uşak da şu anda güzel kar yağışı alıyor:
https://mulu64.wordpress.com/2016/01/20/248/
Bugün:

Yağmur yağmadan,kafadan kar başladı,süper 😄
Eskişehir de nihayet kara kavuştu. 🙂
Hocam sizin rakımlarda durum nasıl? Burada yağdıkça olan da eriyor. Yarın ona göre İstanbul’a geçmeden karlı Bursa’ya karşı bir yemek planlayacağım da 😀
Hocam şimdi gördüm,cevap geç oldu kusura bakma.Yağan erimeden yapışıp kalıyordu ama sürekli bir yağış olmadı.
Görükle’de kar tekrar başladı, modellere göre de yarın sabaha kadar yağacak. Sıcaklık 1 derece.

Bursa’da kar başladı. 😄
Samsun efsaneye yürüyor. Ozan hocanın bereketi mi yoksa bahtsız talihin kırılma noktası mı…? 🙂
Şaka bir yana inşallah hep birlikte güzel kar yağışları göreceğiz.
Bu gece yarısı bir yağış geliyor gibi mi istanbul için? Bir kac sitede yağış geçişi var gibi duruyor. Eğer gerçekleşirse gece soğuğu kar yağışı olasılığı var mıdır 100mt yukarıları için?
Var. Kıyıda bile kar görülebilir havada.
Sanırım İstanbul’a pek kar yok bu gece diye Oczan Hocam İTÜ WRF’yi çalıştırmamış… Canı sağolsun.. Ankara taş yesin..
Yok ağlamıyorum… Gözüme bir şey kaçtı..
Şimdi çalıştırdım, nedense hata vermiş. Akşam da kendiliğinden çalışması lazım (GFS 12Z’ye göre).
İzmir sezonun ilk kar yağışını alıyor. Merkezde ‘ıslak kar’ yağışı var iken kentin çatısı Teleferik’te lapa lapa kar var, yükseklerde örtü oluşmaya başlamış..
Şu anda deniz seviyesinde bile şiddetli kar var, İzmir’de son 3 sezonun en iyi karı diyebiliriz..
İzmir sahil de bile kar varmış. Peki nasıl oluyor? Kütle İstanbul’a gelirse buraya da kar yağar mıydı?
Soğumuş havanın üzerine gelen sıcak cephe yağışı ile… 850 hpa sıcaklığının 0 derece ve altında olması yetti. Tabii rüzgarın (yer seviyesinde) doğudan esmesi de 2 m. sıcaklığının artamamasına sebep oldu diyebiliriz…
Akşama doğru 850 hpa 0 derece üzerine çıkıyor İzmir’de. Bu sefer yer yer donan yağmur hadisesi görülecektir.
Bu gece göreceksin büyük ihtimalle kar.
Buda sistemin videosu biraz kısa oldu ama idare eder gelecek sistemlerde daha özverili videolar hazırlamaya çalışacağım😊
Elinize sağlık.
Yağış İzmir’in yükseklerinde kar olarak başladı.
Sabah durum böyleydi kıyıya indim Cuma çıkarım metrelik kar yolda 🙂
Bu geceden itibaren İç Batı Anadolu için bu kışın en potansiyelli kar yağışı geliyor gibi inşallah bu sefer tatminkar bi örtü alırız.
Ankara merkez için konuşursak tatminkar ya da değil örtü zor. GFS sabah modelinde görülen yağış miktarı fazlasıyla iyimser, önümüzdeki çalıştırmalarda en az yarısı gider. Ayrıca yağışın en etkili kısmı öğle saatlerinde, sıcaklığın pozitif değerlerde olduğu dönemde düşecek. Bence beklentiyi düşük tutmakta fayda var. Perşembe’den sonrası da kuru soğuklara devam.
Sanıyorum totem yapıyorsunuz, yarın Ankara’da gayet en az 10cm örtü bekliyorum.
Totem değil de tecrübeyi konuşturmuş bence welbane, Ankara’da birkaç yıldır sistematik bir sıkıntı var:P
Ha, bu arada GFS 06Z daha iyi ama 12Z’de olay tersine dönerse şaşmam.
Ufak da olsa bir ihtimal vardı ama MGM uyarı yayınlamış, mavi gökyüzüne uyanmamız kesin 🙂
Üstadlar Günaydın…
22-25 Ocak sistemi ile ilgili olarak Samsun Tekkeköy Çarşamba Terme sahil il ve ilçelerinden için genel öngörünüz nedir ? Kar yağışı bakımından Yılbaşı sistemini yakalar mı ? Şimdiden teşekkürler herşey gönlünüzce olsun.
Yılbaşındaki kadar olur muhtemelen ama daha fazla olma potansiyeli de var.
Küçücük kütle ile kütlenin ucunda olmama rağmen sistemin en yoğun kar yağışını alıyorum. Benim adıma sistem hayal kırıklığından öteye geçemedi. Balkan sistemlerinin buralarda yapabilecekleri kısıtlı…
MGM.’ in son durum listesinde yaklaşık yarım saat öncesi için Büyükçekmece – 5.7 olarak açıklanmış. Ölçüm istasyonu denizden sadece 20 metre yükseklikte. Bazı ilçelerle arasında 6 – 7 dereceye varan farklar var. Buna daha önce defalarca tanık olduğum için paylaşmak istedim. Gerçekten araştırılması gereken bir durum bence.
Görebildiğim kadarıyla B.Çekmece bir çok ilçeye göre ısı adası etkisine daha az mâruz kalıyor. Yüzölçümü ile karşılaştırıldığında binalaşma, nüfus ve trafik az. Etkenlerden biri bu olabilir.
Bence de nerdeyse deniz seviyesinde olmasına rağmen ( merkez için söylüyorum ) çoğu denizden uzak ve yüksek yere nazaran daha soğuk. Şanslı bölgede yaşıyoruz bu konudan da😄
Kemerburgaz ve ayrıca Çavuşbaşı, Samandıra ve Çekmeköy/Ömerli de soğuk konusunda İstanbul içinde çok uç değerler veriyor.
Üstelik Marmara’ya en uzun sahili olan ilçeyiz.
önümüzdeki sistem için yeni başlığı ne zaman açacaksınız Ozan bey?
Bugün veya yarın.
İyi ki bugün açmamışsınız başkanım.
Çarşamba akşamından Perşembe sabahına kadar sürecek yağış süresinde Bursa Ovası’nda sıcaklıklar 0-2 derece arasında olacak. Şehir bu gece de -10’u görecek gibi. Soğuk kolay dağılmazsa yarın akşam yine kar görebiliriz.

Hadi bakalım,Bursa’da bu durumlarda soğuk çabuk törpülenip yağış yağmura kolaylıkla dönebiliyor.Uşak’ta önce sağlam bir kar yağıyor mesela.Yılbaşı sisteminde soğuk sonrası gelen ılık hava Bursa’da yağışı yağmur olarak başlatmıştı ama Uşak’ta önce bir 10 cm kara sebep olmuştu.(Uşak memleket olup takip ettiğim için orayı örnek veriyorum 😉)
Yeterince soğuma olsaydı bu fotoğrafın çekildiği noktaya ulaşmamız imkansız olurdu. Yine de şükür…
Benim açımdan oldukça güzel bir sistemdi. Yalnız sistemi epey soğuk şekilde uğurluyorum. Termometrem bu yorumu yazdığım saat 21:40 itibariyle, -3.6 dereceyi gösteriyor…
mgm kayıtlarında gece en düşük sıcaklık -9,5 C olarak kayıtlara geçmiş Ömerli’de
Benim termometrem; günün en düşük sıcaklığını, saat 07:35’te -6.5 olarak ölçmüş.
http://www.weatherlink.com/user/mehmetkismet/index.php?view=summary&headers=1 Bu linkte ise, saat 07:40’ta -8,3 olarak ölçülmüş.