ATV’ye verdiğim röportaj:
Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor: Kollarını kuzeye ve doğuya uzatıp, yorulunca kıtanın ortalık yerine bağdaş kuran Azor Yüksek Basıncı‘nın hayaleti bu…
Bir süredir orada öylece oturan ve yerini hiç de yadırgamış görünmeyen bu yüksek basınç, bizi -ahlaksız- batı rüzgarlarından korumakla kalmıyor; ülkemize bu ayın üçüncü ve şimdiye kadarki en kuvvetli soğuk hava dalgasını da indirmek üzere…
Ciddiyet içeren bilgi: Bizim bulunduğumuz Kuzey Yarımküre’de yüksek basınçlar, çevrelerinde bulunan havayı saat yönünde çevirirler, dolayısıyla bu hayaletin sağında (doğusunda, bizim tarafta) soğuk kuzey rüzgarları esmek durumunda…
Neyse, ciddileşip de şu güzel ortamı bozmayalım.
Bu mevsimde zincirlerinden başka kaybedecek şeyi bulunmayan, Karadeniz’in ve Marmara’nın halen ılık sayılabilecek 11-12 derecelik suları, buharlaşarak, üzerlerinden geçecek soğuğun içine karışacaklar… Sonra…
Sonra bu soğuk ve buharlı hava, deniz etkisiyle kar (DEK) bantları olarak ülkenin kuzeyini işgal edecek. Hatta birçok hava tahmin modelinin öngörüsüne göre, aynı hizada ve çok sert esecek kuzey rüzgarlarının da yardımıyla ta Balıkesir’in güney ilçelerine kadar sokulacak.
Şimdi mesele şu, bu kar bantları, geçen akşam Ankara’daki karı TV’den, internetten seyretmek zorunda kalan İstanbullu hava delilerinin yaralı kalbini ne kadar iyi edebilecek? Çünkü rüzgarı ılık deniz üzerinden alacak İstanbul’un alçak semtlerinde sıcaklığın sıfır derecenin altına önümüzdeki günlerde hiç düşmemesi, dolayısıyla yoğun -ve muhtemelen sulu- yağacak karın yerde pek kalamadan mevta olması söz konusu.
Yapacak bir şey yok hacım, burası İstanbul. Aralık ayının ilk yarısında böyle sistem bulmuşsunuz, bir de “yaaa sıfır derece olmıcak mıııııı” diye ağlarsanız adamı döverler.
Kuzeyde bunlar olurken, Doğu Akdeniz’de oluşacak bir tepki alçak basıncı ülkenin iç, doğu ve güneydoğusuna nem pompalayacak. Bitlis gibi olağan şüpheliler kara gömülecek, denize kıyısı olmayan tüm doğu-güneydoğu illeri de süper kar alabilir… Kuzeyden sarkacak soğuğun etkisiyle Adana gibi sıcak yerlerde bile karla karışık yağmur olasılığı var. İç Anadolu da, Doğu ve Güneydoğu kadar olmamakla birlikte kardan payına düşeni alacak.
Kuru soğuğa talim edecek olanlar, sadece ülkenin batı ve güneybatı kıyılarında yaşayanlar.
————————–
Santiago ve Alkım Üstat gibi ağır topların görüşlerini, sistemin tartışmalı pozisyonlarını, ayrıca yapacağımız öteki güncellemeleri bu başlığın yorumlarında okuyabilirsiniz. Gözlem, tahmin ve her türlü görselinizi paylaşmak için, soru sormak için önce şurada anlattığım gibi bloga üye olmanız gerekiyor (zaten üye iseniz bir daha olmanıza gerek yok). Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
Espiye’de, yağış tekrar başladı.Karla karışık yağmur var an itibariyle.Sistem bizi terk edecek gibi değil. 🙂




Rize’den enfes fotolara devam..

Kimler bu adamların yerinde olmak ister acaba..
İstanbul/ Ümraniye’ de sabah lodosla kar yağdı… Ardından hava çok karardı ve yağmurla karışık donan yağmura çevirdi. Bir ara yağış kuvvetlendi o anlarda sadece donan yağmur oldu. Şimdilerde ise donan yağmurla yağmur karışımı yağış devam ediyor. Rüzgar kuzeyli olsaydı adım gibi eminim kar yağardı. Lodos bozdu işi ancak zaten sistem harikaydı, bugün bu beni üzemez, üzse üzse sistemin bitişi üzer. Ancak bitecek ki yeni sistemlere yelken açalım. 🙂 Sağlıcakla kalın.
Bu şartlarda donan yağmur olmaz. Karla karışık yağmurdur o.
Düştükçe zıplayan, ancak graupel kadar beyaz olmayan bir yağıştı ben de öyle yorumladım. Üst seviye sıcaklıklarına bakmadım ama belkide küçük bi katmandan geçmiş olabilir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_pellets
Dünya tersine dönmeye başladı da haberim mi yok? Neden cephe ve yağışlar sürekli batıya gidiyor iki gündür? Marmara’nın batısındaki durağan cephe için neler vermezdik şu an..
Katılıyorum,sistemin sürekli batıya kayıp oradan terk etmesi ilginç geldi bana da.
Bu sistemin garip iki olayından biriydi bu. Çok kuvvetli gök gürültüsü ve yağışların Marmara’da sistem sonlanırken batıya kayması.
Dün bütün gece kar yağışının ardından, sabah çektiğim sistemin kapanış fotoğrafını sizlerle paylaşıyorum.

Gaziantep’te 2.dalga kar yağışı başladı. Tipi süper 🙂
Arkadaşlar bir sistemin daha sonuna geldik. Hepimiz biraz yorgunuz sanırım. Hem üşüdük pencerede camda. Kar yağdığı anlar sokağa koştuk, foto kartopu kardan adam derken yorulduk. İşte sistemlerın en sevmediğim kısmı yani sonu. Hele ki modellerde değişme ihtimaline rağmen de olsa hiç bir soğuk gözükmemesi psikolojik olarak çöküntü. Neyse biraz kendimizi işimize gücümüze eşimize okulumuza verelim. Hanım dün gece bıktım artık senden; camlarda suratının izi var parmaklarının izi var, ev buz gibi ve en önemlisi GS, kardan sonra yine 3. Plandayım diyerek kızdı. Haksız da değil tabi ki. Madem yılbaşına doğru sistem bekliyoruz madem Ocak Şubat efsaneye aday diyoruz biraz dinlenip kendimizi o günlere hazırlayalım. Doğuda bir kaç gün daha mesai yapacak sanırım sistem. Onlar için zaten bitmez kış. Şuan boğazlarım yanıyor vallahi. 4 gündür kar için çabalıyorum bu sabah 0,5 cm gördüm vallahi değdi mi bir kar delisi için buna da şükür.
Bir rekor daha. Ankara en soğuk 13 Aralık tarihi rekorunu bu sabaha karşı -10.9 derece ile kırdı.
Neyse ki rüzgar durdu. İki gündür hissedilen sıcaklık bakımından ne geçmiş ocaklarda ne şubatlarda hiç bu kadar soğuk olduğunu hatırlamıyorum. Rüzgar evin sıcaklığını da etkileyebiliyormuş sanırım çünkü kombi + kızılötesi ısıtıcı yetmedi evi ısıtmaya. Bugün -10’a düştü, şu an -7 civarında ama rüzgar durunca ev ısındı.
Karabük 2 gündür rekor kırıyor bu akşam ne olur bilmem 😀
Antakya’da çok yoğun bir kar yağışı varmış. Fotoğraf gelirse eklerim buraya.
İstanbul sıcaklıkta artık İzmir ile yarışıyor diye dalga geçerken, biz kar konusunda Antakya’nın bile gerisinde kaldık. Kabus devam ediyor…
Sistem giderayak Bursa’ya son bir uğruyor şu anda;Hafif bir kar yağışı var.
Sistemin son kar yağışı için kalktım radar yağışı çok kuvvetli görünmese de dolu. Şu an orta kuvvette bir kar yağışı mevcut.Ufukta yeni bir sisteme daha zaman olduğunu düşündüğümden biraz pencere kenarında zaman geçirip tekrar yatmayı düşünüyorum. 🙂
An itibariyle Muratlı’da kar yağışı başlamış olup zaman zaman etkili şekilde yağıyor 🙂

edirne’de de yağmur var.
Radara bakmaktan geceler uykusuz geçiyor. Tam yatacaktım yeniden kar başladı. Bu seferki sadece seyirlik. Bu sistem de, erken gelen efsaneler arasına girebilir herhalde. Bir de, acaba en son hangi tarihte İstanbul’a yılbaşında kar yağmıştı?
Yılbaşı gecesi hiç hatırlamıyorum ama yılbaşına en yakın yağış, yanılmıyorsam en son 2002’de, 4-5-6 Ocak’ta kar yağmıştı ki, 2004 efsanesi kadar olmasa da, muhteşemdi.
2008’deki Aralık sonu sisteminde yanlış hatırlamıyorsam 30 Aralık günü yağmıştı. Yıla da yerdeki kar örtüsüyle girmiştik, yağış olmasa da.
Teşekkür ederim, benim hatırladığım en son 1980’li yıllardı. Hafızamda sadece o kalmış 🙂
İki gündür hayal kırıklığı yaşayan bir Bursalı olarak Gölcük-Karamürsel tarafındaki yağış gelir mi acaba diye içimden geçirmiyor değilim.Animasyon oynatınca ‘Neden olmasın!’ diyesim geliyor ama herhalde gelmez.
http://mulu64.wordpress.com/2013/12/12/radar-png/
Hayal kırıklığı yaşanmadı. Bursa’da 10-12cm kar birikti .Dün gece yağmadı ama öncesi de mükemmeldi.
12.12.2013 – Çekmeköy (Rakım:175 m)
Dün Avrupa Yakası’nı vuran bantlara göre daha yavaş ilerliyorlar .
Dün biraz ah etmiş gibi oldum ama Anadolu yakasına gelirse güzel olucak 🙂
Onlara ben sulanıyorum Burak 🙂
Kullandığınız bu uygulamanın linkini paylaşır mısınız ?
Yandaki menüden radarı seçip ulaşabilirsin, radar sayfasının sağ üst tarafında da açılır menü var oradan istediğin şehrin radarını seçersin http://uzal.mgm.gov.tr/index.htm
Uzun bir aradan sonra tüm hava ve kar delilerine merhaba.
2013’ün bu “erkenci” sisteminin, bu tarihte İstanbul’un güney kıyılarından Yeşilköy sahilinde bile birikim yapmasının önemli bir olay olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple dün (11 Aralık 2013) sabah saatlerinde çektiğim bazı fotoğrafları paylaşmak istedim.
En şanssız biz olduk galiba bu sistemde, arada kaldık, fotoğrafları gördükçe Avcılar’ın İstanbul’a bağlı olmadığı sonucunu çıkarıyorum, bundan iki sene evvel Z.burnu’nda oturup, Avcılar’da taşınacağım evin fatura işlerini hallederken bileğime kadar gelen kar beni şaşırtmıştı, nereye gidersek kurutuyoruz 😦
Bandırma taraflarından kimse yok mu arkadaşlar?yağış sanki asılı kaldı o bölgede.
Şu an sıcaklık. Yoksa soğukluk mu demeliydim.. -7.5 Sabaha kadar nereden baksak -10, -12 arası bir şeyler olur. Siz İstanbul’da kar keyfi sürerken biz burada araba kapımızı açmak için kilide sıcak su döküyoruz. Öyle soğuk ki insan dışarı çıktığında acaba pantolon giymeyi mi unuttum diye bir daha kontrol ediyor. Hiç mi suçluluk duymuyorsunuz? Siz kar görün diye biz bu eziyeti çekiyoruz. 😦
11.12.2013 – Suadiye
Kocaeli’de kar var .Bilmem belki Anadolu yakasina da gelir İstanbul’da kapanisi biz yapariz 🙂
Kar yağışı durdu,hava şu anda parçalı bulutlu.Fotoğrafı ise bir arkadaşım bu akşam 200 mt. rakımlı bir tepeden çekmiştir.

Bu başlık çok bomba ya 🙂 Gelmeyen bantlara saydıranlar, baldırıyla kar ölçenler 😀 Boş bir vaktimde baştan sona okuyacağım 🙂 Son yılların en soğuk, en karlı, en güzel aralık ayını yaşıyoruz. Bugün Türkiye’de ölçülen en yüksek maksimum sıcaklık sadece bir istasyonda 10 derecenin üzerine çıkmış!


En yüksek minimum da 5 dereceyi görememiş!
😀 Baldırıyla ölçüm yapan bendim, telefonum yanımda olsa resim çekecektim.
Aslen Karadenizli misin SpanK?
Karadeniz’den inen iki ayrı sistem ve ikisi de 2 km’nin altında. Az farkla, farklı yönlerden geliyorlar.

Az önce teyze oğlu ile konuştum. Metre ile ölçmüş, 90 cm kar varmış ve eklenmeye devam ediyormuş. Yer Giresun Yağlıdere rakım 300 mt, denizden uzaklık kuş bakışı 12 km. Böyle bir karın en son 2000 yılında yağdığını söyledi. Tam olarak doğru mudur, bilemiyorum.
Çok tatmin edici bir sistem oldu. İlk resim bu sabaha, ikinci resim ve video da saat 4:30-5 aralığına ait. Aralık ayında böyle sistemleri her zaman ülkemize bekleriz, bizi çok bekletmesinler 😀


Yarın sabah için kısa vade modelleri hatırı sayılır bir yağış bekliyor. Sıcaklıklar özellikle Skiron’da kar seviyesinin biraz üzerinde gözükse de diğer modellere göre kar seviyesinde gözüküyor. İlk olarak Cosmo modeline baktığımızda İstanbul’un özellikle Anadolu Yakası, Tuzla civarında 3-5 mm. yağış öngörmüş. Cosmo modeli deniz etkisi yağışlarında güvenilir bir modeldir.

Nae modeli bu yağışı tıpkı Wrf’de olduğu gibi İstanbul’un kuzeybatısında bekliyor.

Skiron ise Boğaz hattı ile Avrupa Yakası’nın Boğaz’a yakın kesimlerinde yağış öngörüyor.

Skiron’unki tutsun bizim olsun 😀
Yılın ilk sisteminin sonlarına gelirken akılda kalanlar gökgürültülü kar sağanakları dar alanda kilometrelerce uzanan kar bantları. Kalitesi düşük de olsa bir kaç resim de benden olsun. Beylikdüzü’nde bir kar bantının altında kaldığımız dün sabahtan kareler.
Kar yağacak mı sorusuna verilebilecek en güzel cevap. “Sistem aktif radarı takip edin.” 🙂 Hem gerçekçi hem seri. Bugün bu cevabı 20 kişiye tekrarlamışımdır. İşyerinde kar yağacağı zaman aranan adam oluyorum. Dün benden teyit alıp, ofisteki memurlar saat 15:00’te işi bırakmışlar. Meraklarından sordular sandım, bilseydim yağış bitti derdim. 🙂
Bir daha ne zaman kar yağacak belli değil. 😦
Bu sabah saat 9 civarları, 1080p izlemenizi tavsiye ederim.


Ayrıca bu sistemin en ‘kar’lı yerlerinden biri de Bayrampaşa ve Eyüp çevresi oldu. Özellikle Bayrampaşa gelen bantların bir çoğunu afiyetle yemeyi başardı. Özellikle dün gece 02:00-08:00 arası kar neredeyse hiç durmadan yağdı.
Sabahki en çılgın kar başlamadan önce, çatıdan tahmini 15 cm. olduğu anlaşılıyor.

Daha sonra Eyüp’e geçtiğimde orada kar yağışının biraz daha az olduğunu gördüm, ancak çok bir fark yoktu.






Bu da dünden bir kardan adam resmi.
Dahası olmuş olabilir ama şu ana kadar ki süreç benim Aralık ayı içerisinde ilk defa karşılaştığım birşey. Kar kalınlığı fazla olmasa da gökgürültüleriyle, kısa sürede yağan aşırı yoğun graupeliyle, sistemin hatırı sayılır süresiyle bende unutulmazlar arasında ki yerini almıştır. Cumartesi günü de aksilik olmazsa sistemle ilgili tıpkı geçen sene 20 Aralık sisteminde olduğu gibi bol görselli ve animasyonlu bir değerlendirme yazısı planlıyorum 🙂
Kameralardan takip ettiğim kadarıyla, Bayrampaşa, Eyüp, Zeytinburnu, Güngören bu sistemin şanslı semtleri oldu, DEK bantları en fazla buraları vurdu. Anadolu yakası boğaza yakın semtler hariç şanssızdı. Her zaman İstanbul’un en fazla kar birikimi yapan yerlerinden Çekmeköy, Kurtköy de bile Avrupa yakası semtlerine kıyasla birikim düşük kaldı.
Kar bekleyelim mi ?
Sen bekle, burada Maslak’ta yağıyor 🙂 – Ozan
Gece Anadolu yakasında boğaz hattı hariç hiçbir yer beklediğini alamadı. Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla ve hatta Aydos’un bile bu sistemde çok daha iyi şeyler ortaya çıkarması lazımdı. Ben dün sabaha kadar yağıp güzel örtü yapan karla avunuyorum ama onu bile alamayan yerler oldu maalesef. Sonuç olarak bütün İstanbul’un güney kıyılarının kaderi bu. Bizim yerimiz buralar değil… Sağlık olsun diyelim, bir daha ki sistemlere bakalım.
Bu konuda biraz muhalefet edeceğim her ne kadar bahtsız Kadıköylülerden biri ben olsam da. Bu kez bantların bizi biraz pas geçtiğini ben de gözlemledim özellikle dün gece. Yine de hatırlayınız ki 31 Ocak-1 Şubat 2012 sisteminde en iyi kar alan bölgelerden birisi yukarıda saydığın yerler olmuştu. Evet bazı yerler her türlü şanslı. Örnek olarak Maslak-Sarıyer-Beykoz verilebilir ancak güney kıyılarının yağış alamamış gibi gözükmesinin temel sebeplerinden birisi rakım ve sıcaklığın en düşük olduğu bölge olması, bu nedenle yağsa da eriyen karın tatmin edici bir görüntü sergilememesi. Bu bölgelerden yağan karın tatmin edici olması için gerek ve yeter koşul 850 hPa’de -12’nin İstanbul’u içine alması. İşte o zaman yağan kar yerde kalıcı olabiliyor ve diğer semtlerle büyük bir farklılık gözlemlenmiyor. Sabah Dudullu’ya gittiğimde orada da 5 cm civarı kar vardı ki daha fazla olmasını beklerdim. Maalesef Kadıköy-Tuzla arasındaki hat nasiplenemedi DEK’lerden. Şöyle bi siklonlu filan gelsin -15li ya da Sibirya’dan gelsin ne oluyor Kadıköy’de. Kadıköy’ü sevelim, sevdirelim ve hatta başka Kadıköy yok. Ve de Kadıköy’ü yedirtmeyiz. 🙂
Bir de unutmadan kuzey rüzgarlarının poyraz bileşeni fazlaysa kaymağı Avrupa yakası, karayel ise Anadolu yakası yiyor.
Tuzla salı gece yarısı harika bir bant yakaladı ve 0 derece sıcaklığa rağmen hatrı sayılır örtü bıraktı. Ertesi sabah ve öğlen de çok iyi kütleler geldi, özellikle sabah gelen bir tanesi kalınlığı arttırdı epey. Öğleden sonra ise kütle fazla gelmedi, güneş ve sıcaklık yüzünden kar hızla erimeye başladı. Ben sistemden memnun kalmadım dersem Allah çarpar, geçen sene 8 Ocak benzeri bir yağışı daha kısa sürede aldık. Sadece karın çabuk erimesi bakımından hüsrana uğradım.
Bu sistemin en bahtsız yeri başta Silivri ve Çatalca olmak üzere Şile, Maltepe, Kartal ve Kadıköy oldu bana göre.
Yıllarca her tür ağır işini yaptır, her tür kötü muameleyi yap sonra da dışarıda şu lanet soğukta ölüme terket! http://www.radikal.com.tr/turkiye/siverekte_esekler_buz_tuttu-1165888
Geçen kışın 9 Ocak Sistemi ile bu sezonun ilk ciddi sisteminin kar örtüsü bakımından karşılaştırılması http://bburaks.files.wordpress.com/2013/12/9ock13-kopya.png
Geçen kıştaki 9 Ocak Sistemi Karabük’te unutulmaz.
Bu sistem Karabük’te pazar gecesi hariç pek iyi geçmedi ama daha önümüzde uzun kış ayları var.
Linki var mı bu haritanın?
Kar yağışı ,şu anda kesildi ama deniz üzerinde, yine yağış var.Fotoğraflar 1.5 saat önce çekildi.
Park Pide’nin oradan mı çektin dostum?
Park Pide’ye gelmeden önce, üst geçidin oradan çektim.:)
Ankara’da önemli bir gelişme, havada bulut görüldü! Biz kendimizle dalga geçmeyi de iyi biliriz :p
Kedidir o kedi. 🙂
İsviçre’ye taşınmadan önce İstanbul’da geçirdiğim dört kış, Mecidiyeköy’de ve Maslak’ta oturdum. Maslak’ta İTÜ Lojmanları’ndaydım, burası her türlü DEK’i kapmasının yanısıra az binalı bol ağaçlı olması sebebiyle de özel bir yerdir. Bütün sistemlerde kar ilk önce orada başlar, neredeyse her yağış örtü yapar, bütün DEK’ler oradan geçer falan filan… 2004 Ocak’ta daha sistemin ilk günü sabahtan kampüs felç olmuştu, 2005 Şubat DEK’inde 43 cm ölçtüm (Kadıköy’de hiç kar yoktu galiba), 2006’da 55 cm ölçtüm…
Neyse. İnsan tabii her yeri böyle zannediyor. Yurt dışından dönüşte Moda’da oturmaya başladım. 2012 kışı iyiydi, başka yerlerde tabii çok daha fazla kar vardı ama en azından sert ve soğuk bir kış olduğu için Moda’ya da epey yağmıştı. 2013’te zaten tek sistem vardı (Aralık’ı saymıyorum, Moda’da örtü olmadı), 8 Ocak’ta net 10 cm kar vardı.
Geldik bu seneye. Bu sabah Moda’da, son 2 günde kar yağdığına dair bir iz aradım. Sadece çatılarda vardı. Dün geceki bant sürekli Ümraniye’den Beşiktaş’a aktı, kar toplamda yarım saat ya yağmıştır ya yağmamıştır. Sinirlerim epey bozuk. DEK’i hala seviyorum ama karın tutmadığı, kütlelerin gelmediği yerde olmak tam bir işkence.
Öğleden sonra geldiğim Maslak İTÜ’de ise manzara bambaşka. Sabahtan beri gerçekleşen erimeyi ve sıkışmayı da hesaba katarsak, yaklaşık 20 cm kar var.
Ozan Bey, sizi Levent, Şişli, Tarabya gibi bir bölgeye alalım. Anadolu Yakası güney sahilinde “hava delisi” pek olunmaz. Tam delirir orda insan 😀
İTÜ Lojmanları’nda 6 sene oturmuş biri olarak ,Ozan Bey’in,lojman bölgesine özel hava durumu yorumuna katılmamak elde değil 🙂
Maşallah ne yağmış yahu görünce İnsanın gönlü açılıyor. Ozan hocam siz en iyisi Maslaka taşının.Ozan hocam Erdemli bu ayazı ne kadar çeker yağmur yok,kar yok kuruduk resmen
Ozan bey Başakşehir de iyi kar aldı. Ben eriyenleri hesaba almadım ama yerde kalan fotoğraf ve yorum limitime (20cm) ulaşamadı.
Ozan Hocam,
Duygularını o kadar iyi anlıyorum ki, benzer şeyleri ben de yaşadım. 27 yaşına kadar Pangaltı, Harbiye civarında oturdum okullarım da Beyoğlu ve Gümüşsuyu’ndaydı. Sınırdaki sistemlerde pek tadı olmazdı o bölgelerin, o sıralar hep Etiler civarına imrenirdik. Sonra evlenip Bakırköy’e taşındık, işte o zaman acı gerçekle karşı karşıya kaldım. Bakırköy’e kar yağıp tutması, çok zor ihtimallere dayanıyordu. Çok maç izledim televizyonda, Ali Sami Yen bembeyaz olup ama Bakırköy’de yağmur yağarken. Sonra 16 sene önce Kozyatağı’na taşındım, bayağı bir Bakırköy’den iyiydi. 8 sene önce de Kozyatağı’nda ev değiştirdik. Yeni ev eskisinin 810 metre kadar güneydoğusunda idi. Aralarında da yükselti farkı sadece 25 metre. Yeni eve taşınmadan 1 gün önce kar yağmıştı. Eski evimizin bahçesinde çimenler neredeyse tamamen kar kaplanmış iken, yeniye bir gittik ki nerdeyse hiç kar tutmamış. O zaman yeni ev sevincim kursağımda kaldı.Bu sistemde de bir daha gördük ki güney sahillerin, bu yaşadığımız dönemde üzerimize -15’ler gelmez ise pek şansları yok.
Ama bir yandan da çok mutluyum 2010 yılında, Boğzaköy diye bir yer keşfettim. Bahçeşehir’in arkası ve Bahçeşehir’den yükselti olarak çok daha alçak olmasına rağmen, yanılmıyorsam, Çatalca radardan sonra Avrupa yakasındaki en soğuk yerlerden biri. Seneye oraya taşınarak bu çileye bir son vermek istiyorum.
Mesala bu sabah Kozyatağı’nda sadece çatılarda kar var iken Bayrampaşa’ya geldiğimde neredeyse 20 cm kar ile karşılaştım…
Vali Mutlu’dan “Neden tatil edilmedi okullar?” eleştirilerine tokat gibi cevap: “Siklonsuz sistemle gelip de tatil filan beklemeyin benden. DEK filan bilmeyiz !?!! Pardon DEK’in de en iyisini biz biliriz ama Maslak’da 20 santim kar var diye Kadıköy’deki çocuğumuzun eğitim hakkını yedirmeyiz. KİB Öptüm. Bye”
Bir yeni mesajınız var.
Gönderen: DEK
Burası da çok özledi, keşke o da bizi özlese.
Umut ediyorum ki dün yaşananlar tekrarlansın ama bu sefer o orta boşlukta Avrupa Yakası olsun 🙂 Biraz da biz mutlu olalım..
Aksaray’da iki gündür havada doğru dürüst bulut olmamasına rağmen tek tük kar atıyor, denize kilometrelerce uzağız bu neyin etkisi acaba, üstatlarımız cevap verebilir mi?
Etrafınızda yüksek dağlar olmalı, rüzgarın süprüntüsü olma ihtimali çok yüksektir. Buna dağ süprüntü etkisi diyebiliriz. (DSE) 🙂
Dün sabahtan bir graupel geçişi de benden olsun. http://gokhyucel.wordpress.com/2013/12/12/11-12-2013-sabah-istanbul-tepeustu-sile-otobani-130m-graupel-yagisi/
Bu Ankara’ya kadar uzanan şey nedir acaba ?

İstanbul radarının izi herhalde
Radar ekosu olabilir mi?
Hatalı bir görüntü sadece.
Şaka gibi kütle oluşmuş dibime gelmiş, tam iş saati. Bakalım ne yağacak. 🙂
Güngören bu sabah saat 9 civarı, Merter istasyonuna gelirken…
Karların erimesini izleme keyfiiii 😦 Bu arada Santi’nin dediği gibi bu gece gene DEK akımı olacak gibi duruyor. Gece nöbeti bizi bekler 😀
MGM son durumlarda Çorum için böyle bir durum göstermiş! -3 derecede sağnak yağmur nasıl oluyor?

Sağanak yağmurlu değil, yağışlı diyor. Simgelerin açıklamalarında da sağanak yağmur ya da kar yağışlı diyor.Sıkıntı yok yani.
AHL 11 cm kar bildirmiş.