Yazılara yorum yapmak ve resim yüklemek için bloga üye olmanız gerekiyor. Yapması çok basit ve şurada tüm ayrıntılarıyla anlattım.
—————————————
Sevan Nişanyan’ın etimolojik sözlüğüne göre, kuzey, epey eski bir Türkçe sözcük. “Güneş almayan, gölgeli yer” demek olan kuz sözcüğünden türemiş. Bizim bulunduğumuz yarımkürede güneş gökyüzünün güney tarafını takip eder, bu yüzden de yeryüzü şekillerinin güneye bakan tarafları daha fazla güneş alırken, kuzey taraflar (yani haritanın yukarıda kalan kısmı) gölgede kalmaya meyleder.
21 Haziran’dan beri Kuzey Avrupa’nın hem gölgede hem de karanlıkta kaldığı süre giderek artıyor. Oraların artık iyice soğumaya başlayan havası, Batı Avrupa’ya yerleşen bir yüksek basıncın oluşturduğu koridoru kullanarak bugün bize kadar indi.
Mevsim ortalamalarına göre serin olan bu hava kütlesi, Marmara başta olmak üzere Türkiye’nin kuzey ve batı bölgelerinde en azından önümüzdeki haftanın ortasına kadar etkisini sürdürecek. Sonrasında tekrar ısınma var gibi, ama bakalım…
Serinliğe yer yer ve zaman zaman yağmur da eşlik edecek. Örneğin İstanbul’da Pazar ve Pazartesi günleri oluşacak deniz etkisi sağanaklarına hazırlıksız yakalanmamanızı öneririm, çünkü 10 dakika da sürseler sırılsıklam etme huyları vardır.
Öteki bölgelerde neler olacağını da bu başlık altında öteki hava delileri yazarlar artık… Örneğin Burak arkadaşımızın paylaştığı aşağıdaki haritalar Orta ve Doğu Karadeniz’de önümüzdeki 72 saat için hiç iyi şeyler öngörmüyor.
Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
İskenderun civarlarında bir kütle oluştu ve içinde bulundurduğu su miktarı oldukça fazla ki maks’taki ekodan daha güçlü bir eko vermiş.
İskenderun dün 45.6, Cumartesi 25.9, cuma gecesi de 8 mm ile 3 günde toplam 79.5 mm yağış aldı. Eylül toplamı 100 mm’yi aştı. Ağustos’ta da bir gecede 60 küsür mm yağmıştı. Akdeniz’deki Karadeniz!
Bu resim yarım saat kadar önce çekildi. Yalova’da ilk kez hortum gördüm.
Adalar civarında güçlenmeye başlayan kütle, Yalova’ya ulaştığında bu hali almıştı:
Rize merkezden böyle bir performans beklemiyordum..
Rize’ye 112 mm, Hopa’ya 88 mm yağış düşmüş. Trabzon Merkez’i MGM açıklamamış ama Weatheronline verilerine göre oraya da en az 40 mm yağdığı kesin.
Bence bölgeki kuvvetli yağışları siklonların hapsolduğuna ilişkin teori tam açıklamıyor. En azından dünkü yağışlar için yetersiz bu, çünkü yer seviyesinde öyle etli butlu bir siklon bile yoktu.
Bence dünkü gibi olan kuvvetli yağışlar bölgenin kendine has differansiyel adveksiyon şartlarına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Doğu Karadeniz dağlarında güneyli veya güneybatılı üst seviyede hava akımı oluştuğu zaman ve bu akım hareket halinde olduğu için sahil tarafından 0-2.7 km arasında dağlara doğru ters hava akımı oluşuyor. Mesela Trabzon’da 750 mb rüzgarı kuzeyden saatte 8-12 km hızda esiyor, ama 550 mb güneybatıdan kuvvetli ya da orta kuvvette esiyor. Bu tam olarak siklon hapsetme değil.
Doğal bir çift yönlü bir mekanizma örneğin İstanbul’a Erdem iyi yağış olsun diye İç Ege ULL’si hayalleri kuruyor neden çünkü Karadeniz’den adam gibi nem advekte olsun diye, ama Doğu Karadeniz’de 500 mb güneyden esse de hatta Urfa’dan kuru hava getirse de kendiliğinden aşağı seviyede nem advekte ediyor, hatta aşağı seviye jeti bile oluşturabiliyor denizden gelen… Yani adamlar her türlü nem alıyor iki durumda da… siklon hapsolması denince ben top gibi deniz üstünde saatin tersi yönünde dönen ve oradan başka yerlere gidemeyen vorteksler anlarım bu öyle birşey değil.
Bakın dün gece 02:00’den radar görüntüsü hazırladım çok hızlandırılmış görüntüde, cephe güney bileşenli 500 mb rüzgarlarının tesirinde sürüklenirken kuzeyden güneye inen ve orada yoğunlaşan başka şeyler var. Bunlar aşağı seviyede ters ve sığ akımdan yapılar…
Rize’de dağlar birden dikleşir eğim olarak bahsediyorum ve sahil boyunca böyle gider. Denize çok yakın ve dik dağların etkisi mutlaka vardır. 36 senelik Rizeliyim bu arada 🙂
oo bir hemşehrim daha 🙂
Espiye’de de dün zaman zaman güney bileşenli, iri taneli sağanak yağış;zaman zaman ise, kuzey bileşenli, orta kuvvette karayel ile birlikte çisenti şeklinde yağış görüldü.Bu arada, MGM verilerine göre, dün Giresun’da 42,8 kg yağış düşmüş, Espiye’de ise, radar görüntülerine dayanarak, düşen yağış miktarı, tahmini olarak 60-70 kg’dır.
İstanbul’ da mutlu sabah… 🙂
Yine havamızı aldık 😦
Moda’da güzel bir yağmur var…
Marmara için bakacak olursak eğer piyango Doğu Marmara’ya vuracak gibi; Bandırma-Mudanya kıyı şeridi gayet iyi yağış almışken Bursa’nın iç taraflarına neredeyse hiçbir şey düşmemesi dikkatimi çekti, halbuki aradaki birkaç 100-200 metrelik tepe dışında bu kadar engel olşturacak bir coğrafya da yok http://bburaks.files.wordpress.com/2013/09/accumprec_72-1.jpg
Bu haritaya çok iyi bakın:

Trabzon’dan Doğu Akdeniz’e kadar bir durağan cephemiz var bugün, öyle ki geceden beri olduğu yerde hayli etkili yağışlar yaptı bile.
Kırşehir’de gece bazı noktalarda 16 mm üstü yağan yerler var, dün de Kayseri Bünyan’da sel olmuş, belediye başkanı emeğimiz gitti diye ağlamıştı. Cephe sessizce yerinde istasyoner duruyor ancak önemli hava olaylarına neden oluyor, ani sel (flash flood) yapabilecek gökgürültülü fırtınalar bugün Adana-Kayseri-Yozgat-Kırşehir-Sivas ve Erzincan boyunca etkili olacak. Bu fırtınaların mezoölçekli konvektif fırtına sistemine dönüşerek akşam saatlerinde kuzeydoğu yönününde ilerleyerek Trabzon dolaylarındaki yağışlara katılması ve orada kuvvetli çok kuvvetli yağış yapması muhtemel.
Bence bugün Trabzon kuytu değil fazlasıyla torpilli.
Aynen. WRF çıktısında bu sefer Trabzon-Rize farkının olmaması, hatta Trabzon’un daha fazla yağış alacak gözükmesi de bunu doğruluyor.
Cephenin yeri belirginleşti. Adana’nın kuzeyinde de kuvvetli yağışlar var. Hepsi Doğu Karadeniz’e boylu boyunca çıkıyor.

Asıl yağışla ilgisi olmayan kütle 23 kg bıraktı 1 saate yakın sürede
20 25 arası toplam yağış animasyonu Hatay taraflarına dikkat doğu kardenize yoğunlaşmışken oraları unutmayalım.
Son bir haftadır ülkemizi etkileyen İzlanda Alçak Basınç sistemi, Azor Yüksek Basıncının Batı Avrupa’ya girmesiyle beraber ülkemizi iyiden iyiye serinletecek.
Mevsime göre oldukça sert gözüken ve ideal şekilde konumlanması halinde afet boyutunda etkili olabilecek olan bu sistem, fazla güneye inemeyip Akdeniz Çanağında hapsolamamasından dolayı kısa ömürlü olacak ve Doğu Karadeniz dışında etkili yağış bırakamayacak.
İşte, yazlarımızı vezir edip kışlarımızı zehir eden ve hava delileri tarafından pek sevilmeyen İzlanda sistemini aşağıda çok net görebiliyoruz. Yazın Atlantiğin serin havasını kıta içine püskürten bu sistem, kışın ise nispeten ılık kalan Atlantik havasını kıta içine püskürtür.
Son bir haftadaki basınç anomalisi..
Son bir haftadaki 850 hPa sıcaklık anomalisi..
Son bir haftadaki yer seviyesi sıcaklık anomalisi..
Yukarıda göreceğiniz üzere, İzlanda alçak basınç sistemi kapımıza kadar dayanmış ve ağırlıklı olarak yukarı seviyede kuzey batılı rüzgarları ile ülkemizi etkilemiş. Basınç sisteminin rotası İzlanda – Ukrayna arasında olduğundan dolayı da yağış olarak fazla bir şey alamadık.
İzlanda sistemleri yukarı seviyede çok serin hava taşıdığından dolayı, Ukrayna yerine Balkanlar ya da Yunanistan’a indiği zaman, ülkemizde, özellikle yazın ve sonbaharda çok daha fazla etkili olurlar.
Not: Sibirya Yüksek Basıncının (İskandinav Yükseği de denir) etkisini de ikinci haritada görebilirsiniz. Orta Asya normallerin oldukça altında sıcaklıklarla bir dönem geçiriyor.
Bize yine bulutlu bir gökyüzü kalıyor. Eylül bitecek yağmur göremedik yine. 😦
Konya’ya son 128 günde (4 ay 8 gün) düşen toplam yağış miktarı 15 kg. 2013 yılı, son 82 yıl içinde, Ocak-Eylül arası toplam yağış miktarı en düşük 14. yıl oldu.
Aksiyon merkezi yine Doğu Karadeniz sanırım 😦
Evet, 2011 Eylül’ü gibi tüm sistemler Doğu Karadeniz’e gidiyor 🙂