Birçok mevsimlik tahmin, yine normalden sıcak bir yaz geçireceğimizi söylüyor. Mesela IRI:
Örneğin ECMWF:
Ve dahi JAMSTEC:
Havaturka.com’un zevkle okuyup yararlandığım şu başlığını da incelemenizi öneririm.
————————
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ürünü olan aşağıdaki grafiği incelediğimizde, Türkiye’nin normalden sıcak bir yaz geçirmesinin aslında artık normal olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Özellikle 1990’ların ortalarından sonra ülkemizde hemen hemen tüm yazların sıcak geçtiğini görüyoruz. Öyle ki, 1940-1995 arasında 56 yılda sadece 2 kere (1954 ve 1957’de) gerçekleşen normalin 1 derece veya daha üzerinde sıcak yazlar, 1995-2012 arasını kapsayan 18 yılda tam 12 defa bizi ziyaret etmiş. Basit hesapla 2/56×100 = %4 gerçekleşme şansı olan klimatolojik bir olayın gerçekleşme şansı 12/18×100 = %67’ye çıkmış! Yani artık her 3 yazdan 2’si süper sıcak geçmeye aday. Burada 1 dereceyi küçük sanmayın, normalden sapma değerleri bir sürü istasyonun 3 aylık sıcaklık ortalamalarının ortalaması alınıp hesaplanıyor, bu yüzden aslında büyük bir değerdir. Küresel ısınmanın etkisinin Türkiye’de en fazla görüldüğü mevsim, hiç şüphesiz yaz.
———————————————————-
Peki önümüzdeki günlerde hava nasıl olacak?
Ufukta kısa bir serinleme, sonra yine kısa ama etkili bir Afrika sıcak atağı, ve daha sonra tekrar mevsime göre normal/serin ve yağışlı olma ihtimali yüksek günler var.
Yukarıdaki grafiği nasıl okuyacağınızı buradan öğrenebilirsiniz (Türkçe ve basit anlatımlı).
Aşağıdaki de öyle çok uzak olmayan bir zaman için GFS’nin 850 mb sıcaklık tahmini. Dikkat ederseniz koyu kırmızı renkler bizden epey uzaklaşmış.
Bunları görünce ben biraz ümitlendim açıkçası. Böyle bir örüntü (patern) oturup biraz da ısrarcı olsa, Haziran’ı sağ salim (normaller ya da biraz altında sıcaklıklarla) atlatsak güzel olmaz mı?
Güzel olur, çünkü yaz, nasıl başlarsa öyle gitmeye en yatkın mevsim. Aşağıdaki tabloya bakın (geçen sene yazdığım şu yazıdan).
Şunu anlıyoruz: Haziran eğer ortalamanın altında sıcaklıklarla geçecek olursa, Temmuz’un da öyle olmaya tarihsel (istatistiksel) olarak eğilimi oluyor. Birbiriyle en ilişkili iki ay temmuz ve ağustos, ikinci en kuvvetli ilişki de temmuz ve haziran arasında.
———————
Peki mevsimlik tahminlerini en tepede gösterdiğim büyükbaş kurumlara inat, bizim için normal ya da serin bir yaz tahmin eden kurumlar da var mı? Var var.
Örneğin SEEVCCC:
Mesela WSI…
Onlara inanmaktan başka çaremiz yok gibi. Umut fakirin ekmeğidir. Serin yazcı başka tahmin görürseniz yorum olarak ekleyin 🙂
Güzel bir yaz diliyorum.
Accuweather Avrupa Yaz tahmini..
http://www.accuweather.com/en/weather-news/2013-europe-summer-forecast/13458131
WSI tahminini değiştirmiş, bu yaz da son bir kaç senedir olduğu gibi Batı Avrupa’da serin, Doğu Avrupa’da sıcak olacak diyorlar..
Yani tek serinci kurum SEEVCCC kaldı..
http://www.wsi.com/866f4574-07a8-4a02-87d9-d2115b13fb6d/news-scheduled-forecast-release-details.htm
Şu cümleden anlaşıldığı üzere Ozan Hoca da küresel ısınmayı kabullenmiş: 🙂
“Küresel ısınmanın etkisinin Türkiye’de en fazla görüldüğü mevsim, hiç şüphesiz yaz.”
Biz değil miydik ki küresel ısınmacı çetelerle göğüs göğüse çarpışıp mücadelemizi bütün platformlarda sonuna dek sürdürecektik. Sen de teslim olduysan umudum kalmadı artık. Arka plan da pek kavurucu olmuş.
Gördüğümü çalıyorum 🙂
Her şeyi küresel ısınmaya bağlamak doğru değil, onlarla mücadelemiz sürmeli, ama birtakım şeyler de bariz artık…
Küresel iklim değişikliğinin olmadığını söylemek için bir kanıt yok. Atmosferdeki karbondioksit miktarının yüz binlerce yıllık döneme göre neredeyse iki katına çıktığı düşünülürse bu sera gazının etkisi bir şekilde çıkacaktır. Belki bizdeki artan yaz sıcaklarının bilmediğimiz bir açıklaması vardır ama en basit açıklama küresel iklim değişikliği gibi görünüyor.
buzul – arabuzul dönemlerin ardalanması 😉
Dünya kar topu olabilirdi yanardağlar olmasaydı 🙂
Sıcak sonbahar,kış ve baharın ardından, şimdide sıcak sıcak yaz.
Yandık valla. 1 ay sonra, Azerbaycan/ Bakü’ye babamın yanına gidicem haritalara bakılırsa oralarda sıcak olacak 🙂
Ülkemizde son yıllarda görülen kavurucu yazların sebebi, bu seneki kış tahminimizde kullandığımız Atlantik Onlarca Yıllık Salınımı (AMO) gibi görünüyor. Bu endeksi kısaca Kuzey Atlantik deniz suyu sıcaklıklarının uzun yıllar içindeki değişiminin bir yansıması olarak tanımlayabiliriz.
Aşağıdaki haritada da göreceğiniz üzere, bu endeks ile Orta Doğu yer seviyesi sıcaklıkları (Yaz Mevsimi) arasında %60-%70 oranında pozitif bir korelasyon var. Yani, yazın Kuzey Atlantik normalden sıcak olduğunda, Orta Doğu yer seviyesi sıcaklıkları da %60-%70 oranında sıcak oluyor.
Orta Doğu’nun sıcak olması, kabusumuz olan Basra Alçak basıncının aktif olması ve yayılması demek oluyor.
Yukarıda paylaşılan MGM yaz mevsimi ortalama sıcaklık sapmasını incelediğimizde, Türkiye’de 1940 ve 1965 yılları arasındaki yaz mevsimlerinin bugünlerdeki kadar olmasa da ciddi şekilde sıcak geçtiğini; fakat 1965’den 2000’li yılların başına kadar ise yaz mevsimlerinin serin geçtiğini görebiliyoruz.
AMO endeksine baktığımızda ise, ülkemizin yaz sıcaklıkları anomalisi ile oldukça paralel bir bir gidişat görüyoruz. 1930-1965 yılları arasında sıcak Kuzey Atlantik, 1965’den 2000’li yılların başına kadar ise serin Kuzey Atlantik gözlemlenmiş. Yani ülkemizin yaz sıcaklıkları anomalisi ile neredeyse birebir orantılı.
Peki, yaza girerken Kuzey Atlantik su sıcaklıkları ne durumda? Bu linkten günlük olarak takip edebilirsiniz. 25 Mayıs 2013 itibariyle endeks +0,15 değerinde, yani normalden sıcak bir Kuzey Atlantik var ve endeks son bir senedir hiç negatife inmemiş, bu birinci kötü haber.
İkinci kötü haber ise, Kuzey Atlantik su sıcaklıkları ilginç bir şekilde her 25-30 yılda bir faz değiştiriyor, yani deniz suyu 30 sene normalden sıcak, 30 sene normalden soğuk oluyor, bir iki senede değişecek bir durum yok ortada. 1995 yılından itibaren Kuzey Atlantik sıcak faza geçmiş durumda, iyimser bir tahminle 2020-2025 yıllarına kadar, yani Kuzey Atlantik su sıcakları yeniden faz değiştirene kadar benzer kavurucu yazlar yaşama ihtimalimiz yüksek.
Özetle, küresel ısınma ve sıcak Kuzey Atlantik sebebiyle bu sene ve önümüzdeki bir kaç sene büyük ihtimalle mevsim normallerinin üzerinde yaz mevsimleri görmeye devam edeceğiz.
Bu yazın normallerin ne kadar üzerinde olacağı da çok önemli tabi, 2009 ve 2011 gibi az sıcak da geçebilir, 2010 ve 2012 gibi çok sıcak da geçebilir. Orası da basınç yerleşimlerine kalmış artık 🙂
Mükemmel bir analiz, çok teşekkürler. 1940-60 arası da AMO yüksekmiş ama böyle kavurucu yazlar çok azmış, demek ki hem küresel ısınma hem de o üst üste binince feci oluyor.
Pasifik için tahminler de bu yaz ciddi bir El Nino olayının olmayacağı yönünde. Bu da serinletici bir haber olsun 🙂
Yine de eğilim yukarı doğru… Sevmedim 😦
Daha Mayıs ayında olmamıza rağmen Şile 37 dereceyi gördü. İlk sıcak hava dalgası geldi geçti, ikincisi ise yolda. Bu sene havaların normalden sıcak ve kurak geçme eğilimi göz önüne alındığında içimden bir ses Istanbul gibi nemli şehirlerde şehirlerde yaşayanlar bu yaz haşlanacak diyor. Bilkentliler ise kuru güneşte kavrulur artık.