Bir Mehmet Göktuğ raporudur.
—————————————————
Dün geceden itibaren Balkanlar üzerinden ülkemize bir yukarı seviye alçağı (ULL) indi. ULL’nin merkezi Ege Denizi. Ülkemiz genelinde orta ve yukarı seviye akışının güney-güneybatılı olması sebebiyle güçlü konvektif hadiseler görülecek.
Derin tabaka shear’ı (DLS) ülkemiz genelinde kuvvetli olacak ve fırtınaların çok hücreli olmasını sağlayacak. Aşağı seviye shear’ının (LLS) çok kuvvetli olmaması en büyük dezavantaj. LLS’nin kuvvetli olduğu alanlarda süper hücre ve hortum vakaları görülebilir. GFS modeli MUCAPE’yi 1250-1500 J değerlerine çıkartıyor! Potansiyel olarak çok riskli hadiseler görülebilir. Özellikle LLS’nin kuvvetli olduğu yerlere dikkat edilmelidir. Ülkemizde görülecek konvektif hadiseler; iri çaplı dolu, şiddetli yağışa bağlı su baskınları ve ani seller, hortum, kuvvetli hamleli rüzgar ve yıldırımdır. En riskli bölgeler; Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz.
Şimdi biraz daha ayrıntılara inelim. 12’si ve 13’ünde İstanbul’da fırtına oluşumu zor görünüyor. Aşağı seviyede diverjans var. Fakat Anadolu Yakası’na güney-güneydoğu yönünden fırtınalar sürüklenebilir. Bunun dışında oluşabilecek yağışlar genelde yerel ve en fazla orta kuvvette olacak. İstanbul için ekstrem bir durum yok. 12’sinde ekstrem olaylar Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Ege ve Marmara’da olacak. Bu bölgelerde şiddetli yağışa bağlı su baskınları ve ani seller, iri çaplı dolu yağışları, kuvvetli hamleli rüzgar, bol sayıda şimşek yıldırım görülecek. Çankırı-Çorum-Kastamonu-Sinop arasında, bu saydıklarımın yanında, hortum hadisesi görülebilir. Akşam saatlerine doğru bölgede kuvvetli LLS görülecek.
Bölgede ayrıca yukarı yönlü kuvvetli dikey hız var. Fırtınalar Trakya’da da görülecek. 13 Haziran günü Edirne ve Tekirdağ’ın güney ilçelerinde şiddetli yağış görülebilir. Ayın 13’ünde de benzer bölgeler riskli 13’ünde fırtınalar daha iç bölgeler de de oluşabilecek. İç Anadolu’nun kuzey kesimleri ve Yozgat çevresi riskli. İzmir ve Bursa’nın skew t diyagramları ile WRF modellerinin yağış çıktılarına bakalım.
Skew t diyagramlarına bakınca kuvvetli kararsızlık durumu göze çarpıyor. CAPE ve Lifted İndeks çok yüksek. Dikkatli olunmalı!
* Değişme olasılığı az da olsa var.
Bu gece bu yazın ilk sel haberi gelebilir Karadenizden.Özellikle Ünye,İkizce ilçeleri önlem almalı.
MGM bugün Orta Karadeniz için uyarı vermiş. Ben de modellere bir bakayım dedim. GFS 192 saatlik toplam yağış ürününde Orta Karadeniz’e en fazla 33 mm yağış vermiş.







Ama ECMWF öyle demiyor. Sınırlı alan modelleri de güzel yağış veriyor. GFS modeli kötü bir mağlubiyet yaşayacak gibi duruyor.
Ayrıca Orta Karadeniz’de yüksek PW değerleriyle birlikte yüksek alt seviye yoğunlaşma sıcaklığı ve buna bağlı olarak yüksek karışma oranı var. Yağışlar bence de kuvvetli olacak.
Ellerine sağlık Mehmet Göktuğ, çok güzel bir rapor hazırlamışsın
Şuan bulunduğum noktada, göz gözü görmüyor aniden çok şiddetli yağış geçişi oldu.

Çok iyi yağdı. Sadece Boğaz boyunca ilerledi.
Sonunda bizim buralarada beklenen yağış yağdı, unkapanı bizim buralara çok yakın haberlere gördüğünüz gibi arabalar hepsi su altında kalmış.
http://www.mavikocaeli.com.tr/yerel/flas-flas-flas-herekede-hortum-cikti-yaralilar-var-h183417.html
Dün aşırı yağıştan sonra iş çıkışı saat 16:15 te Hereke tarafında hortumun üst kısmını gördüm hatta arkadaşlara bakın orada hortumu andıran bulut oluşumu var dedim.Ama aklıma bir fotoğraf çekmek gelmedi. Daha doğrusu hortum dedim ama olasılığına ben bile inanmamıştım. Çok hızlı hareket eden ve yerden yukarı yükselen bir görüntüydü.
Muratlı’da yağış kuvvetli. 10 dakikada 6.4 mm yağış düştü ve halen devam ediyor.
Dün Kırkkepenekli’deydim çekimde. Yağmur havası öyle sıcak ve bunaltıcı idi ki… İki posta halinde şiddetlenmeye başlayıp biten yağış olsa da sonuncusuna kadar oldukça bunaldım sıcaktan, ter altında kaldım.
Tuzla’da 20 dakikadır her şeyiyle tam full+full sağanak var 😀
http://www.trthaber.com/haber/turkiye/kocaelide-hortum-dehseti-89431.html
Ani bir yağış başladı, damlalar kocaman kocaman. 🙂 Fazla gökgürültüsü olmasa da annem modemi ıvır zıvırı kapattırmasa… 😀
İstanbul ısrarla neden yağış alamıyor? Engel olan ne var?
Hadi iyisin yeni oluşmuş hücre tam tepende ama denize döküyor galiba.
Demin baktım bugün 20 kg yağış almışız. İyi yağmur yemişim, hücrenin tam ortasındaydım.
İstanbul’un bugünlerde yağış almaması halkımızın tamamen lehinedir. Bırak yağmasın 😉
Vay anasını yahu. Bugün işyerinde üretimi direkt etkileyen ve açık havada müdahale etmem gereken bir arıza vardı. Bütün o şiddetli yağmuru ve fırtınayı yedim. Eşşek şansı bu olsa gerek. 🙂
Dışarı çıktım biraz resim çektim. Kuzeyimizde mammatuslar vardı. Ayaş’ın kuzeyinde downburst olabilir. Çok uzakta olsa ona benzer bir oluşum gördüm.








Şu iki resimde de downburst olmuş gibi duruyor.
Rüzgar çıktı mı? Çıktıysa kaç km saat esti? Downburst olduğuna ilişkin gözlemlediğin emareler neler?
Yalnızca varsayım. Benim bulunduğum yerde hiçbir şey olmadı. Sadece Ayaş’ın kuzeyinde virga benzeri bir karartı gördüm. Ama o virga değildi. Çünkü aynı zamanda Ayaş’ın güney tarafında virga vardı ve ilerideki yapı hiç de virgaya benzemiyordu. Fotoğrafta çok belli olmuyor ama uzaklarda şuna benzer bir oluşum vardı. Çıplak gözle daha net gözüküyordu. Dediğim gibi yalnızca varsayım.

Yine mi, Fındıkzade’de bir şey yok Ozan Abi?
Faiz lobisinin işi bunlar SpanK’çım.
Lobiden gelen son diyagrama göre, en kötü ihtimalle TOMA’larla yağdıracaklarmış yağmuru, atraksiyon olsun diye arada gazla karışık verecekler, ve cop gürültüsü de var. Efsane için ölebilirim.
#direnfaizlobisi
Yarın Anadolu’daki durum daha mükemmel. Yarın Anadolu’nun ateşi çok yüksek olacak. Anadolu kaynayacak. 1500-1750 J arası MUCAPE var. DLS değerlerinin Anadolu genelinde yüksek olduğu göze çarpıyor. Yarın için Batı ve Orta Karadeniz’e özel önem verilmeli. Hatta Yozgat’ın ve Sivas’ın kuzeyini de işin içine katmalı.


Birçok bölgede iri dolu yağışı ve su baskınları olacak. Orta ve Batı Karadeniz’de hortum riski bile var. Yarın öğleden sonra Ege-Marmara-Batı ve Orta Karadeniz hattında SWEAT değeri genel olarak 300’ün üstünde olacak.
Doğu Karadeniz dağlarını da riskli alana koymakta fayda var. O bölgede süper hücre ihtimaliyle birlikte, iri dolu yağışı, downburst ve küçükte olsa hortum ihtimali var.
Doğu Karadeniz’in dağlık kesiminde süper hücre ihtimalini gösteren haritalar. Aralarında yalnızca SRH düşük o da 100-150 arası. Bölgenin karmaşık topografyasını hesaba katarsak tehlikeli oluşumlar mümkün.



İlk rapor benden olsun. Tuzla’da gök gürültüsüyle yağmur başladı.
Teknik terim çok umarım insanlar kaçmaz. Benim önerim, bazı şeyleri metin içinde küçük küçük açıklayabilirsin ya da köprü bağlantılar kurabilirsin. Ama çok güzel gidiyorsun. Maşallah 🙂
Güzel bir değerlendirme, eline sağlık.
Katılıyorum.
Boynuz kulağı geçer 🙂
İlk cümleye katılıyorum.
Bursa için alarm vermemiz gerekir mi?