Gökgürültülü Sağanak Yağışlı


Bir Mehmet Can Tanyeri raporudur.
————————————————–

Yağışsız ve sıcak geçen günlerden sonra Türkiye nihayet serin ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına girmiş durumda, sıcaklıklar da mevsim normallerine iniyor.

500 mb seviyesine bir göz atarsak:

rexblok_kucuk

Alçağın tam kuzeyinde de zayıf da olsa yüksek basınç alanının olması Anadolu üzerinde üst seviyede rüzgârın doğulu bileşenlerini arttırıyor, bu yapının doğuya doğru hareketi de sistemin çevresine göre yalıtılmış olması sebebiyle ağır işliyor.

Sistem benim fikrimce bir rex blok, fakat bu nitelendirme üzerinde hava delileri olarak fikir birliği sağlamış değiliz. En az son 3 gündür 500 mb’daki dizilimin rex blok olduğunu gösteren çok belirgin ters “S” var.

Pazar gününden sonra, sistemin negatif bükümlü trof haline gelmesi yüksek ihtimal, zira sistem daha sonra Batı Avrupa’da üst seviyede bulunan batılı akımlarla organize olacak gibi – en azından şimdilik bütün veriler bu yönde – bu da termodinamik duraysızlığın Pazartesi ya da Salı yeniden artması anlamına geliyor.

İstanbul ne yazık ki, 500 mb rüzgârı güneyli yönlerden esmedikçe yağışlardan pek de etkilenecek gibi durmuyor. Nedeni tahmin edebileceğiniz gibi:  “kıştan kalma soğuk deniz”. Fakat sistemin sonradan negatif bükümlü trofa dönmesi ile Marmara genelinde de soğuk deniz etkisi kırılabilir. Yani orası açısından da hala bir umut var.

Ayrıntılı ince uyarı ve şimdigörüleri konu altında tartışırız.

Reklam

Gökgürültülü Sağanak Yağışlı” üzerine 77 düşünce

  1. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

    8 Mayıs 08:00-16 Mayıs 08:00 tarihleri arasında bazı yerleşim yerlerinde düşen toplam yağış miktarı;
    Adıyaman: 130,4 mm
    Mardin: 105,5 mm
    Diyarbakır Havalimanı: 90,6 mm
    Osmaniye: 77 mm
    Gaziantep Havalimanı: 72,4 mm
    Kahramanmaraş: 65,4 mm
    İskenderun: 65 mm
    Gaziantep: 63,6 mm
    Antalya: 61,4 mm
    Antalya Havalimanı: 60,2 mm
    Adana, İncirlik Hava Üssü: 47 mm
    Adana: 45,2 mm
    Mersin: 42,7 mm
    Şanlıurfa: 41,2 mm
    Antakya: 31,6 mm

    Güneydoğu illeri rekor kırmış olabilir. Adıyaman’ın 130,4 mm’si , kentte yılın en yağışlı 2. ayı olan ocak ortalamasına (133,9 mm) çok yakın. Mardin ise yılın en yağışlı 3. ayı olan aralık ortalamasına (106,9 mm) yaklaşmış. Diyarbakır deseniz, en yağışlı ayı olan aralık ortalamasını (71,4 mm) bile aşmış! Bu listedeki diğer yerleşim yerlerinde ise ciddi bir anomali görünmüyor bu 8 günlük süre içerisinde. Normalde bugünlerde Güneydoğu’da sıcaklıklar 30 dereceyi aşmış, yağışın ise esamesi okunmaz olmuş olmalıydı, hele de böyle günlerce süren yağışların.
    Şimdi üstatlarımıza soruyorum; Basra hâlâ aktive olamadı mı acaba? Olmadıysa neden olmadı? Muson mekanizması hâlâ harekete geçmediği için mi? Hindistan’da son durum ne? İlk muson yağmurları olması gereken yere vardı mı?

    Cevapla
    1. White Fox (Sokullu, ANK 999m) Yazıyı Yazan

      Benim görüşüm şu:
      Daha öncede söylemiştim yer ile yukarı birbirinden bağımsızdır diye ve daha evvel Ozan’ı da şurada ikna edebilmiştim.

      Esasında Basra alçağı sadece bir yer alçağından ibarettir, atmosferin üst seviyeleriyle organik bir bağı yoktur.
      Dikey atmosfer profili de bu şekildedir.

      Sıcaktan 850 mb seviyesi alçalırken, 500 ve 300 mb seviyelerinde herhangi bir tepki oluşmaz.
      Fakat Basra alçağının üstünde yani yer alçağının üstünde ULL ya trof gelirse, yani kısaca soğuk çekirdekli yukarı seviye sistemi gelirse, atmosferin dikey profili bu hale gelir. Bulutluluk ve yağış oluşmaya başlar.

      Bak Güneydoğu Anadolu’da -20’lik bir çekirdek var üst seviyede:

      500 mb seviyesi Girit’te 5780 metredeyken, Güneydoğu’da 5660 metrenin altında

      Bugünlerde 30 falan olsaydı bölge yukarıyla yer arasında 50 derece civarında fark olacaktı. Bu tip sistemlerin teorik olarak temmuzda bile gelmesi mümkün…

      Cevapla
    2. Havadelisi (Moda/İST, 28m)

      Bu mevsimde Hadley hücresinin bizi etkileyen alçalıcı hareketi (Basra Alçağı’nın dolaylı etkisi yani) henüz sınırlı. Yine de muson indekslerine baktım ama sayfalar güncellenmiyor gibi, bulan olursa getirsin yorum yapalım.

      Cevapla
  2. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

    Daha önce Konya’da art arda 3 gün boyunca 10 kg ve üzeri yağışın düştüğüne şahit olmamıştım. 6 gündür yağmur yağıyor, toplamda 47 kg yağış düştü (Mayıs ortalamamız 44 kg). Bunun 38 kg’ı son 3 günde düştü (10-10-18). Dün akşamüstü muhteşem şimşekler eşliğinde başlayan yağmur orta kuvvette bugün öğleye kadar yağdı. Öğleden sonra yine kuvvetli bir yağış geçişi oldu. 50 kg’ı geçeceğiz sanırım. Konya için sıradışı, harika bir durum!

    Cevapla
  3. White Fox (Sokullu, ANK 999m) Yazıyı Yazan

    Bolluk içinde kıtlık çekmek diye buna denir işte, bütün yanım doldu taştı. Ama bir tanesi bile Bilkent’e uğramadı.

    Çok ağır hareket ediyorlar ve bulundukları yere iyi yağış bırakıyorlar ama bir tanesi bile Bilkent’i vurmuyor.

    Cevapla
    1. Commandouz (Bayrampaşa/İST, 153m)

      Gökgürültüsü yok ama olsun. 1 aydır yağmur yağmıyordu yahu, iyi geldi bu. Şu anda 2.4 mm.

      Cevapla
  4. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

    Takip ettiğim kadarıyla Adıyaman’ın 2013 mayıs ayı toplam yağışı 100 mm’ye yaklaştı bugünkü 36 mm ile birlikte. Adıyaman son 5 aydır nerdeyse her ay rekor kırdı. Bu yıl onların yılı anlaşılan. Bu arada Antalya da Adıyaman gibi normalden çok daha ıslak bir mayıs geçiriyor. Biz de İstanbul’da tepemizden akıp giden bulutları seyre devam ediyoruz.

    Cevapla
  5. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

    Hava beni çok sıkıcı bir mayıs ayı geçiriyoruz dediğime pişman etti. Az önce müthiş bir oraj vardı. 15 kg kadar yağmur yağmıştır. Şimşekler, yıldırımlar of of of… Dün de 10 kg yağdı. Dün az şimşekliydi. Zaten her geçen gün şimşekleniyor sistem. Başta çok sıkıcıydı. Yine dün muhteşem bir gökkuşağı çıktı.
    Onlarca sene 1. katlarda binaların arasından az bir kısmı gözüken gökyüzüne bakmaya çalıştım. Ocak ayında 5. kata taşındık. Müthiş bir şey bu. En uzaklardaki şimşekleri bile görebiliyorum. Artık gözüm açık gitmem 🙂
    Dün:

    Bugün:

    Cevapla
  6. Commandouz (Bayrampaşa/İST, 153m)

    Kimse yazmamış nedense 🙂 Bugün Gazi Mahallesi civarındaydım ve 20 Ağustos’dan sonra ki en şiddetli gökgürültülü sağanak yağmuru yaşadım. Üzerim sırılsıklam oldu. Yağış toplam 10 dakika sürdü. Özellikle yağışın 5 dakikalık kısmı inanılmazdı. Evdeki istasyonum ise yine 10 dakikada 4.8 kg. yağış kaydetmiş. Günün şanslısı benim herhalde. Ha unutmadan, 4 adette gökgürültüsü oldu 🙂

    Cevapla
  7. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    İstanbul Boğazı’nın veya Çatalca-Kocaeli Platosu’nun bir etkisi midir? Bilemiyorum ama bu Kanal İstanbul’da devreye girerse yazın artık havaya bakmaya bile gerek kalmayacak. Kırkikindi yağışlarını izlemek için Anadolu’ya gezi turları yaparız artık. Akdeniz’e oraj ve hortum turu yapılır, hortum görünmezse paranız iade edilir desem müşteri bulur muyum acaba? 🙂

    Cevapla
  8. White Fox (Sokullu, ANK 999m) Yazıyı Yazan

    Sistemden ne yazık ki Bilkent toplamda ne yazık ki 16.5 mm yağış aldı. 😦 Dün öğleden sonra da yarı istasyoner ULL’nin gözünde kaldı. Yağış tamamen durdu ve güneş çıktı. Tam bir hayal kırıklıydı kırıklığıydı. Şu anda yoğunlaşma sıcaklığı 11.2 derece, bu son günlerin en yüksek yoğunlaşma sıcaklığı değeri, bugün umarım elle tutulur yağış alacağız.

    Cevapla
  9. Havadelisi (Moda/İST, 28m)

    Adana Havalimanı 42, İncirlik 18 kg… ‘Şiddetli’ yağış yerelmiş anemodulion, annen abartmamış.

    1

    Önümüzdeki 72 saat aynı tas aynı hamam. İstanbul için pek fazla umut yok, bir tek yarın 500 mb rüzgarı güneydoğulu gözüküyor, ama o da zayıf.

    2

    Cevapla
  10. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

    Arkadaşlar anomalinin farkında mısınız ?! 🙂 Güneydoğu Anadolu en yağışlı mayıs rekoruna doğru koşuyor! Bu arada sabah annemle yaptığım telefon bağlantısına göre Adana’da da sabah saatlerinde dolu ve şiddetli sağanak etkili olmuş. Fakat annemin “şiddetli”siyle benim “şiddetli”m aynı şeyi mi ifade ediyor bilemiyorum. Yarın sabahki toplam yağış haritasında görürüz artık.

    1

    Cevapla
    1. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

      Gerçekten büyük hayal kırıklığına uğradım ben de. Birkaç şimşek dışında adam akıllı oraj olmadı. Çok sıkıcı sprey modunda bir yağmur var. Yarın şu kararsızlığa rağmen yine oraj olmazsa oturup ağlayacağım 😦

      1

      Cevapla
      1. carcass (Eskişehir,794m)

        Al bir de Eskişehir’den yak!! Dün akşam biraz yağdı, bugün de aynı şekilde sprey modunda devam ediyor. Yerler bile zoraki ıslandı. Şükür ki bugün gökgürültüsü duyabildik uzaktan uzaktan.

        Cevapla
  11. White Fox (Sokullu, ANK 999m) Yazıyı Yazan

    Sistem tam anlamıyla yarı istasyoner bir yukarı seviye alçağından ibaret hale geldi. Ağır hareket yüzünden zamanla (genelde 3-5 güne) termal yapısı (üst seviyedeki soğuk çekirdeği, izotropik sınırları vs) bozulmaya başlayacak. 😦

    Cevapla
        1. White Fox (Sokullu, ANK 999m) Yazıyı Yazan

          Ben sevmiyorum, sıkılıyorum böylesinden, rüzgarın doğulu bileşeni fazla ve rüzgar çok yavaş giderek de yavaşlıyor. Bu yüzden radardakilerin %80 kadar stratiform yağıştan oluşuyor. Oraj az, eğlencesi yok. Şenlik hiç yok 😦
          Öğleden sonra bisiklet sürsem Eskişehir’e gitsem bulutlardan daha hızlı giderim. Çünkü bulutların hızı öğleden sonra 5 km saate kadar düşebilir. 😦

          Cevapla
  12. White Fox (Sokullu, ANK 999m) Yazıyı Yazan

    Yarın Ankara’da 500 mb rüzgarının hızı o kadar düşük ki, koşsanız bile fırtınalardan daha hızlı ilerlersiniz. (Yer yer saatte 2 km saat ! )Radarda aynı yerde sabitmiş gibi görünecek kütleler hep ve bu yüzden aynı yerlerde yapıl uzun süreli yağacak. Üst seviyedeki yüksek nemden dolayı da kütleleler hemen eriyip gitmeyecek.

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s