Bir Mehmet Göktuğ yazısıdır. Mehmet 17 yaşında, ama havadelisi.com‘un en bilgili takipçilerinden ve katkıda bulunanlarından birisi.
———————————
MGM verilerine göre Ankara’nın (yani Keçiören’in) Şubat ayı uzun yıllar en yüksek sıcaklık ortalaması (normali) 6,7 derece. Yukarıda görülen grafikteki değerler ise Esenboğa Havalimanı’na ait, oranın normali Keçiören’inkinden de düşük olacağına göre, Ankara’nın feci ılık bir şubat geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Şubat’ın yarısında (14 gün) maksimum sıcaklık 10 dereceyi, tam 20 gününde ise normali olan 6,7 dereceyi aşmış!
Yukarıdaki grafik ise en düşük sıcaklık grafiği. MGM verileri en düşük sıcaklığın uzun yıllar ortalamasını -2 derece gösteriyor. Bu seneki Şubat ayının 28 gününün tam 21’inde normalin üzerinde minimum sıcaklık gerçekleşmiş.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nın 2013 yılı Şubat ayına ait günlük yağış (mm) grafiği.
Yukarıda ise 2013 Şubat ayının yağış verileri var. Ortalamalar civarında yağış gerçekleşmiş.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nın 2013 yılı Şubat ayına ait günlük kar örtüsü (cm) grafiği.
Kar örtüsü verisi de yukarıda. Karlı gün sayımız 1! Ve yalnızca 2 cm!
Ve son olarak da Şubat ayına ait kendi hazırladığım 500 mb yükseklik grafiği.
500 mb yükseklik grafiğine göre yalnızca birkaç kere kar değerlerine inmişiz! Ortalama 500 mb geopotansiyel yüksekliği 555,3 dam (dekametre). Ortalama değer kar değerine çok uzak. Kar değerleri 546 dam veya daha altıdır (gerçi bence sıcak cephe sistemlerinde biraz daha yüksek olabilir bu değer).
——————
Bu değerlerin bir de geçen yılki durumuna bakalım.
Geçen yıl Şubat ayında en yüksek sıcaklık değerleri (yukarıda) yalnızca bir kere ortalamaların üzerine çıkmış! O da 8 dereceye dahi ulaşamamış. En yüksek sıcaklık değerleri geçen yıl ortalamaların çok altındaymış.
Geçen yıl en düşük sıcaklık değerleri ortalamayı yalnızca 2 kere geçmiş (yukarıda). Muazzam düşük sıcaklık değerleri var.
Yağış ayın sonundaki yağışlarla ortalamanın üzerine çıkmış. Genellikle kuru soğuğun hüküm sürdüğü bir ay olmuş.
Kar değerleri mükemmel! Kar örtüsünün olmadığı gün yok.
Ve son olarak benim hazırladığım grafik. Değerlerin 546 dam’ı geçmesi sizi şaşırtmasın yüksek basınç şartlarından dolayı. Yani sıcaklıklar aslında kar değerlerinde. Yılın sonundaki sistemde yükseklik 526 dam’a kadar iniyor. Ortalama değer 548,6 dam.
————–
Şimdi de meşhur Şubat ayıyla 2010 yılına bakalım.
En yüksek sıcaklık değerleri (yukarıda) bu yıldan bile berbat.
En düşük sıcaklık değerleri (yukarıda) daha berbat. Yine bu yıl iyiymiş.
Yağış değerleri (yukarıda) ortalamanın üzerinde. Yağışların sıklığına ve sıcaklıkların birbirine yakın seyretmesine bakarak 2010 yılında gelen siklon sayısının daha fazla olduğunu anlıyoruz.
Benim hayatımda en nefret ettiğim kıştır 2010… Hiç kar yağmadı. Berbat!
500 mb yükseklik değerleri birbirine yakın. Yalnızca birkaç kere kar değerlerine inmiş. İğrenç. Ortalama değer 553 dam.
Sırasıyla 500 mb yükseklik ortalamaları, dam cinsinden 2012 Şubat: 548.6, 2010 Şubat: 553,0 dam ve 2013 Şubat: 555,3 dam.
Orajlı günler dileğiyle…
Ben de Mehmet’i bilgi birikimi ve duzgun Turkcesi’nden oturu tebrik ederim, acikcasi ben kendisini MGM calisani saniyordum cephe analizlerinden dolayi; cok sasirdim ve sevindim. Kullanilan ifadeler konusundaki elestirilere ise ben sahsen katilmiyorum, kar ve soguk tutkusunu analize yansitmak iyidir; objektiflikten sasmamak kaydiyla tabii.
Elinize sağlık
Mehmet yaşınla ters boyunla (1,95 m) doğru orantılı güzel bir yazı yazmışsın, tebrikler. Ben geçtiğimiz Şubat ayının, 2010’dan daha sıcak olduğu zannediyordum. 2012 yılındaki sert ve soğuk kıştan sonra gelmesi belki de öyle hissettirdi bana… Yazıda gördüğüm “berbat”, “iğrenç” gibi tabirler olmasa bence çok daha iyi olurdu. Sonuçta sen geleceğin yıldız meteorolog adaylarındansın, dolayısıyla hava olaylarına tarafsız yaklaşmalı, blogda sayıları az olsa da ülke genelinde oldukça fazla olan ılıkçıları üzecek tabirlerden kaçınmalısın.
Çok yerinde bir eleştiri olduğunu düşünüyorum. 🙂