Hava tahmin modellerindeki baskın eğilimlere göre konuşursak… Yaklaşık olarak Ocak ayının 5’inden itibaren hem yağışlı hem soğuk havaların geri dönme ihtimali, dönmeme ihtimalinden yüksek diyebiliriz. O zamana kadar -belki ülkenin güneybatı ve kuzeydoğu kıyıları haricinde- yağışlar genelde zayıf ya da hiç yok, ciddi soğuklar sadece iç bölgelerde ve sisin altındaki yerlerde gibi görünüyor.
Eğer havada beklenmedik değişimler, kayda değer oluşumlar ortaya çıkarsa, ben ve öteki arkadaşlar bu yazının yorumlarında güncelleme yaparız. Ben bu Cuma’dan itibaren buralarda değilim, haftaya Çarşamba görüşürüz. Herkese mutlu, sağlıklı, başarılı, huzurlu; isteyene heyecanlı, kar sevenlere metrelik karlı süper bir yıl diliyorum! Bu arada geçen seneki yılbaşı yazım da güzelmiş, onu da okuyun 🙂
Bir dahaki başlık açılana kadar, güncel hava olaylarını ve tahminleri bu başlığa yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.
Merhaba,
Bu sessizlik neden? Sibirya coşacak diyorlar önümüzdeki günlerde.
http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel1.htmlResimleri bu şekilde yüklemiyoruz. – Ozan
Kaynak?
Buyrun, tabii ben yalnızca renklere bakıyorum 🙂
Sibirya-Doğu Avrupa kökenli soğuklarda genelde üst seviyeler çok da soğuk değilken yer seviyesi (2 metre) sıcaklığı çok düşük olur. Bir sistemin Sibirya kökenli olup olmadığını buradan anlayabilirsiniz. Bu öyle değil.
Peki nedir bu? Haritaya bakınca Sibirya’nın kolu gibi duruyor. Bir de, kuzeyden indiği ve Akdeniz’le çok alakası olmadığı için iç bölgeler pek kar almaz, kuru soğuk olur diyebilir miyiz şimdilik?
Merhaba;
20 Aralık sistemine benzer bir sistem 6 Ocak Pazar günü geliyor gibi. Kuvvetli karayel fırtınası ile birlikte yine etkili olacak gibi gözüküyor. Değerli hava delilerinden sistem ile ilgili yorumlarını bekliyoruz.
Şu anki görünüme göre 6-7 Ocak günleri 20 Aralık’tan kötü. Ayrıca GFS soğukları batıdan sokarken ECMWF daha doğudan sokuyor, yani modeller de karar veremedi.
Ayrıca bana göre bu tip sistemler, yani nereden ineceğini kestiremeyen ve kararsız sistemler, genelde göründüklerinden etkisiz gelir. Takipteyiz.
Kötü derken daha mı şiddetli daha mı zayıf?
Daha zayıf.
06Z çıktısında da soğuğun nereden ineceğinin hala net olmadığını görüyoruz. Beni de Ankara’daki yağış itibariyle çok heyecanlandırmıyor gelen sistem. “Kara Murat Benim” diye ortaya çıkacak bir siklon istiyorum soğuğun üzerine.
Marmaris sessiz sedasız 100 mm’yi götürmüş!

Peki dün İstanbul’un kuzeyindeki yağışları tahmin edebilen bir model var mıydı? Ben hatırlamıyorum. Güney ilçelere gün boyu ahmak ıslatan şeklinde yağan şey (yağmur bile diyemiyorum, zaten 0 kg ölçülmüş) kuzey kesimlerde epey etkili olmuş.
Tuzla’ya sadece 1.2 kg düşmüş.
Evet, bugün de Muğla-Aydın civarları hiç boş durmadı. Radardan gün boyu yeşil ve sarı renkler eksik olmadı.
“Marmaris Show”, 2. perde;
Kışın güneşin sıcaklığı ne kadar etkilediğini şu an bir kez daha görüyorum. İstanbul’da 8-9-10 derece arasında salınan sıcaklık, Tuzla’da güneşin bol görünmesi nedeniyle 12.8’e kadar çıktı 😀 Şimdi de 11.1 derece.
Şu anda
KilyostayımKilyos’tayım. 2 dakika dolu geçişi oldu.5 Ocak gibi gelmesi beklenen sistemle ilgili düşünceleriniz neler? Modellerde 24 Aralık benzeri yan çizme durumu var sanki.
20 Aralık sistemini yaşadıktan sonra beni şimdilik heyecanlandırmıyor o sistem. Biraz daha güçlenirse ne ala.
Korktuğum başıma geldi gibi. Ocak en harika ay olmasına rağmen bu inişler nedense gerçekleşmiyor kolay kolay.
Bana göre o sistemden bir cacık olmaz. 🙂
Santiago, tam benim mantığımda ve sitede en saygı duyduğum, şahsen hiç tanımadığım halde çok benimsediğim, çalışmalarını
taktirtakdir ettiğim bir hava delisi. Her zaman benim düşüncelerime tercüman olduğu için ben nadiren yazdım 🙂Gelelim asıl konuya. Ocak ayı başındaki gelişme herkeste bir merak ve heyecan yarattı. Doğal olarak ben de model dejavularıyla birlikte bu sistemi incelememe aldım. Öncelikle korktuğumuz başımıza gelmeyecek. 2007’deki gibi devasa bir İzlanda siklonu, günlerce yerinden kıpırdamadan kalır diye korkuyordum. Gözüm Azor’da;
İspanyanınİspanya’nın batısındaki dalgalanmalarından bir tanesinde yukarı doğru uzar ve İzlanda’yı keser diye umuyordum ve bu gerçekleşiyor. Sonrası ne olursa olsun. Önemli olan lanetli basınç yerleşiminden kurtulduk. Azor Avrupa’ya sokuluyor ve tam benim istediğim şekilde sokuluyor. Önce kendi indirdiği zayıf soğuk ile alt yapıyı hazırlıyor ve artık Azor yüzünden güney enlemlere inemediğinden, daha kuzeyden patinaj çeker bir görüntüde Rusya’ya sokuluyor. İşte benim beklentim burada başlıyor. Buna en güzel örnek 2008 18 Şubat sistemi. Tam bir derslik sistem. Modeller ne verirse versin, olması gereken Avrupa’ya yerleşen Azor’un yukarı uzaması ve izobarlarını tam Sicilya’ya doğru direkt indirmesi. Azor soğuğu aşağı atarken Sicilya’da dönmeye başlayan siklon kuzeydoğu istikametiyle Ege’den girerek, “2004 benim demomdu, “asıl sistem benim”” demesi en büyük dileğim. Bu olabilir mi ve neden olabilir?1. Genelde yılın bu döneminde bu tarz sistemler gelmez. Genelde ya Sibirya güçlenir, ya da İzlanda bize kadar inip sis, pus ve mutsuzluk getirir. Geldi mi de güçlü gelir. Soğuk kuzey enlemlerden inerken ısınmaz ve direkt kafadan etkiler bizi.
2.Herkes Sibirya’yı çok seviyor. Ben de çok severim. Ama hani vardır ya nasıl desem, bir şey ya tam olmalı
yadaya da hiç olmamalı. 1 ay boyunca ha indi ha geldi dedirtecek bir Sibirya Yükseği’nin olması aslında Azor yüzünden Rusya’ya sokulması gereken ve arkasından soğuğunu indirecek güçlü siklonlara engel olmaktadır. Size söyle bir şey söyleyeyim; Hazar’ın kuzeyinde 1050 milibarlık yüksek basınç olacağına, 970 milibarlık bir siklon olsa neler olurdu diye düşündünüz mü? Şu an Sibirya zayıf ve benim tam dediğim şey de bu. Tabi ki Sibirya olmamasına rağmen çok fazla ilerleyemeyecek siklonlar amayinedeyine de soğuk akışını sağlayacak kadar batısında kalabileceğiz siklonların.Bu 2 durum beni çok ümitlendiriyor. Haliç donar mı sanmam 🙂 Ama
Ozan’daOzan da tatile çıkmışken yazayım nasıl olsa silmez yazımı. Hislerim 1929, 1954, 1956, 1963, 1985, 1987, 2004 ve 2006 yanına 2013 güzel duracak diye söylüyor. Hayırlısı…Teşekkür ederim güzel sözlerin için 🙂
Akıl, mantık ve geçmiş deneyimler öyle olması gerektiğini söylüyor. Amma velakin bu akşamın GFS ve ECMWF çıktıları “acaba” dedirtti.. 😦
Şöyle yapmayın ya. Bütün büyüyü bozdunuz, modeller kötüye gitmeye başladı…
ŞuanŞu an modeller çok iyi gözüküyor 😀Yazınızı büyük zevkle okudum. İnşallah gerçekleşir.
Sana da iyi yıllar Ozan Hoca 🙂 Herkese iyi yıllar!
ECMWF son çalıştırması efsane kokuyor 🙂
Olacak galiba bir şeyler. Israr var 2 gündür.
Herkese mutlu yıllar… MGM’ye göre yeni yıla karla gireceğiz ancak buralar için henüz tutarlı bir tahmin yapan kurum veya model görmedim. Sizden bu konuda yardımlarınızı rica edeceğim.
Sizlere yeni yıl kartı olarak Ağrı Dağı’nın dolunaydaki manzarasını hediye ediyorum.
Sevgiyle kalın.
Hocam bizlerden de size mutlu bir yıl dileği gelsin. Tek kelimeyle enfes bir fotoğraf. Harika!
Şu manzaraya bak ya. Kar ayın ışığını nasıl yansıtıyor.
Ozan abi, iyi tatiller.
MGM pazar günü için
İzmiriİzmir’i yağmurlu göstermiş. Umarım öyle olmaz. 😦Saat 14:50 sıcaklık 17,8 derece. Bu günü de böyle geçirdik. Yarından itibaren uzun bir müddet bu sıcakları arayacağız inşallah.
Bugün Kocaeli İli’nin Samanlı Dağları’ nda, Kartepe’ nin batısındaki vadiden bisikletle geçtim. 850 civarı rakımlı Pazarçayır Köyü civarında sıcaklık 20 dereceyi gördü. Vadinin güneş görmeyen kuytu yerleri 13 derece civarındaydı. Karlar hızla eriyor. Kış mevsimine yakışmayan bir durum söz konusu.