Avrupa’nın doğusunda Aralık ayının büyük bölümünde etkili olan Sibirya Yüksek Basıncı, bu hafta çıktığı yere geri itiliyor.
Bu cinayeti işleyen Atlantik siklonları, Avrupa’nın birçok yeriyle birlikte bizim de ısınmamıza yol açacak. Isınma özellikle kıyı bölgelerde “kış bitti mi?” sorusunu sorduracak kadar abartılı olabilir. Örneğin Doğu Marmara’da Çarşamba ve Perşembe günleri 20 derece civarında sıcaklıklar muhtemeldir. Aşağıda İstanbul diyagramı var (nasıl okuyacağınızı şuradan öğrenebilirsiniz).
Hafta ve yıl sonuna doğru ise -diyagramdan da anlaşılacağı üzere-, mevsim normallerine doğru bir dönüş söz konusu, fakat geçen haftaki karlı ve soğuk günlerin tekrarı şimdilik ufukta gözükmüyor…. Gerçi hava tahmin modelleri bu sıra o kadar oynak ki, uzun vadeli tahmin yapmak neredeyse imkansız. Yine de şunu söyleyelim, bu kadar kuvvetli bir Sibirya Yükseği’ni yerle yeksan edebilen Atlantik, en azından bir süreliğine (yaklaşık 10-15 gün), Doğu Avrupa’da soğuk birikimine müsaade etmeyecek, kıyılarda kar bekleyenlerin işi üst seviyeler yoluyla gerçekleşecek kutupsal salınımlara kalacaktır…
Bir dahaki başlık açılana kadar, güncel hava olaylarını ve tahminleri bu başlığa yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.
Aslında uzun vade tahmini hep çuvallar ama dün yazmıştım. 5’i ile 9’u arası diye. Bu ortalama hala istikrarını koruyor. Bu arada Cumartesi akşama doğru Trakya’da kar ihtimali var gibi geldi bana
MGM, pazar günü Giresun’u kar yağışlı göstermiş. İlginç!
Terselmeye devam…
Commandouz acaba İstanbul ve İzmit civarlarında daha önce burada paylaşılmayan, sende kayıtlı olan istasyonlarda varsa paylaşır mısın?
Ayrıca bu Tuzla istasyonunun doğruluğundan emin olamadım. Bugün benim termometrem 16.6 dereceye kadar yükselmiş fakat istasyon 19.5 diyor ve saat 9:24 de. Bu saatte olması da garip geldi. Ve güncellediği sıcaklıklarda 15 dakikada 2 derece birden dalgalanmalar var.
Semih, 1-2 gün içinde İstanbul ve yakınlarındaki otomatik meteoroloji istasyonları ile ilgili (bulunduğu bölge (resimli), rakım bilgileri, istasyonun modeli, bağlantı adresi, karakteristik özellikleri, istatistiki bilgileri vb.) bloğumda bir yazı yazacağım.
Çok teşekkürler, süper olur.
Saat 13:40 termometrem 17 dereceyi gösteriyor. Daha artar mı? Bilemem.
MGM Pazar günü ve sonrası Doğu Karadeniz’e kar vermiş..
Şile 11:14 itibariyle 18.6 dereceye çıkmış durumda. Rahat 20’yi geçecektir.
Yine Tuzla’da an itibariyle 18.3 derece. Şehrin güney sahillerinde ise sıcaklık 10-12 dereceler arasında salınıyor.
Semih, bu senin işine çok yarayacak. 🙂
http://88.249.172.128/trends.htm
Oğuz, bu istasyonları hep aklında tutuyorsun ya da bir yere yazıyorsun değil mi? Projenin o kısmına başlıyorum Ocak’ta…
Sıkıntı yok, hepsi yer imlerimde kayıtlı.
Şu an Mgm ve Akom’da 53 adet istasyon gözüküyor. Bunların 11 tanesi Mgm’nin sitesinde yer alıyor. Bu sayı çok yakında 14’e çıkacak. Yeni eklenecek 3 istasyonun şu anda kalibrasyon ayarları yapılıyor.
Gayri resmi olarak ise bende 15 adet istasyon kayıtlı.
Buna çok çok sevindim işte! 😀 Ama bu istasyonun Tuzla’da nerede olduğu çok önemli benim için. Biliyorsunuz ki Tuzla yarımada bu yüzden farklar söz konusu.
İstasyon 1.5 km uzağımda yarımadanın ucuna doğru sahilde yer alıyor 😀
Nae modeli bu günkü gibi havalarda sıcaklıkları pek çözemiyor gibi.

Skiron ise böyle durumlarda bence en başarılı model.

Yine Wrf’de Ömerli civarı hariç bu gün başarılı olmuş gibi.

Yalnız Ömerli civarında ki sıcaklıkları şu ana kadar çözebilen hiç bir model göremedim.
Gündüz sıcaklığı burada 2000 metrede bile 5 dereceleri aştı. Kıyı bölgeler için bile bahar havası denebilecek bir hava mevcut gündüzleri. Geceler ise gündüzlerin acısını çıkarıyor. Hava karardıktan sonra çok güçlü yerel fırtınalar çıkıyor.
Arızalı termometremiz ise -12 gösteriyor geceleri. Olduğundan düşük gösterdiği için tahminen -8, -10 civarında seyrediyordur gece sıcaklıkları. 10 gün öncesi yağan kar ise ancak rüzgarın yığma yaptığı yerlerde varlığını koruyabiliyor. Diğer yerlerden kar örtüsü kalktı. O değil de, 28 senelik hayatımda ilk kez karlı bir yılbaşı yaşayacağım heyecanını duyarken, burayı bile kurutursam sorunu kendimde aramaya başlayacağım.
Son günlerde takip ettiğim model izlenimlerinin ortalamasına göre, Ocak ayının 5’i ile 9’u arasında soğuk hava giriş yapacak gibi. Azor Yükseği ile Grönland Yükseği, İzlanda Alçağı’nın bir anlık dalgınlığından yararlanıp güçlerini birleştirecek gibi görünüyor.:) Savaş oyunu gibi, İzlanda’ya karşı iki yüksek basıncın sıkı markajı
Hemen üzerimizde, 900-800 mb aralığında sıcaklıklar rekor seviyelere çıkıyor. Fakat yer seviyesindeki sıcaklık terselmesi, rekor sıcaklıkların yer seviyesinde de gerçekleşmesini engelliyor. 12Z’da yer seviyesi 15 dereceyken, yaklaşık 1 kilometre yukarısı da 15 derece! Aşağıda GFS’ nin yarın öğlen İstanbul için yaptığı sounding tahminini koydum. Sizin de farkedeceğiniz gibi yaklaşık 850 mb seviyesinden yer seviyesine doğru inen daha kalın ikinci bir çizgi çektim. Bu çizgiye göre, eğer sıcaklık terselmesi olmasaydı, yarın İstanbul’daki en yüksek sıcaklık 22 derece olabilirdi. Esasında hava da açık, fakat yer seviyesine yakın rüzgarların zayıf oluşu bu terselmenin kırılamamasına yol açacak gibi. 1000-850 mb arası rüzgarların daha kuvvetli olmasının beklendiği Trakya’da, üst seviyelerdeki sıcak havanın yer seviyesine doğru daha rahat karışıp -güneşlenmenin de etkisiyle- yer seviyesindeki sıcaklıkları 18-19 derecelere çekebileceğini düşünüyorum.
Bu da herhangi bir terselmenin beklenmediği Bursa sounding’i. Sıcaklık 20 derece.
Yalnız şu saatlerde acayip bir terselme var Bursa’da, Uludağ Oteller Mevkii 7 derece, Bursa ise 3…
Maviyle gösterdiğim yer ise Balıkesir Radarı’nın bulunduğu tepe. Hemen doğusundaki Balıkesir 0 dereceyken orası 10’a çıkmış!
uludağdaUludağ’da karlar eridikçebizimdebizim de içimiz eriyor yanıyoruz hocam tam pistler oturdu yeterli kar var derken mahvoldu her taraf az öncebendeben de şahit oldum 80 mt rakımlı Acemler bölgesi 3 derece gösteririken evimdeki istasyon (335 mt) 6 derece ve hafif ılık rüzgar eşlik etmekte …Atmosfer bu, beş dakkada değişir bütün işler…
Bugün ben de düşündüm hatta yazacaktım,fırsat olmadı.Sıcaklık gün içinde 13 derecelere çıktı Bursa’da ama ben resmen üşüdüm. Sıcaklık, olduğundan epey düşük hissediliyor…Ama akşam o soğukta Meydancık’ta sokak kokoreççisinden kokoreç yedim, çok iyi geldi 🙂
Son saat itibariyle Bursa’da nem oranı yüzde 90 ve üzerindeyken, Uludağ’da yüzde 35. Sıcaklıklar nemli olan yani muhtemelen sisli bölgelerde düşmüş. Yani sıcaklık eğrisi işba eğrisine yaklaşmış.
Gfs özellikle sis ve stratus yakalamakta çok başarısız bir model. Sıcaklık terselmesinin olduğu sisli günlerde bu modelin skew_t ürünlerine de şüpheyle yaklaşmak gerekir.
Balıkesir’de her kış defalarca görülen sıcaklık terselmesine bir örnek daha. Balıkesir Ovası 110 m,Balıkesir Radarı 650 m, evimizin olduğu yer ise ikisine de eşit uzaklıkta ve rakımı 280 metre. Şu an bile radar 11 dereceyken Balıkesir Merkez 4 ,evimizin bulunduğu yer Naipli ise 7 derece.
Radar daRadarda yer yer 40 km/s lodos varken Balıkesir’de rüzgar 2 km/s ,evimizin bulunduğu Naipli’de ise 16 km/s ile esiyor.Yukarı rakımlarda bahar, alçak yerlerde ise insanı titreten bir kuru soğuk var.Beni bu havalar mahvetti. 🙂
Bahar arası bizim sitede de bolca hissediliyor.Hava Delileri neredesiniz? 😀
Bu Eskişehir tam bir sis memleketi. Görüldüğü gibi sıcaklık sisin etkisiyle gün içinde pek fazla değişmiyor. Her yer önemli derecede soğumuşken biz 2 dereceden 1 dereceye düştük.

Bu sıcaklar bizi fazla etkilemeyecek galiba, ortalığı sis kapladı öğleyin bile dağılmadı.
BizdeBiz de abarttık ama çikolatasını abarttık…Hocam bu da 00Z güncellemesi.
Kısa bir mesafede GFS’e göre 90mb basınç farkı var. Muazzam bir görüntü. ECMWF’e göre 70mb fark var. Bu bile bu mesafede çok yüksek.
Kendim anladığım kadarıyla modellere bakıp bir şeyler anlamaya çalışıyorum. Yaklaşık 1 yıldır bu siteyi takip ediyorum. Artık tek güvendiğim tahminler buradan çıkıyor. Bu pazar için İzmir’de hava nasıl olacak ? Minik bir balık avı düşünüyorum. Plan yapmam gerekli. 🙂
Yardımcı olursanız sevinirim. Yorumlarınıza güveniyorum. Saygılar…
Şu anki görüntüye göre rüzgar kuvvetli ve yağış ihtimali var. Fakat süre uzun olduğundan değişim ihtimali de var.
İlgilendiğiniz için teşekkürler.
GFS 06Z 29’undan sonrası için umut ışığını yaktı. Ama 25-26 Aralık sisteminin nereden nereye geldiğini gördüğümüz için beni henüz heyecanlandırmadı 🙂
AzorunAzor’un konumunu olumlu görüyorum sizce de öyle mi ?Olumlu ama soğuk öyle bir tokat yiyor ki Atlantik’ten, iflahı kesiliyor.
Atlantik demişken, acaba Avrupa’nın batısında Atlantik Okyanusu olmasaydı da onun yerine yine kara kütlesi olsaydı ülkemizin kış mevsimleri nasıl olurdu? Başımızın belası Atlantik siklonları olmayacağından muhtemelen daha soğuk olurdu, fakat yağış miktarı da buna bağlı olarak düşer miydi? Yoksa Karadeniz ve Akdeniz’in varlığı yine aynı yağışı almamıza yeter miydi? N’olursa olsun, sevmiyorum ben bu Atlantik’i. İngiltere’nin batısında ne zaman 970 mb’lık mavilikleri görsem moralim bozuluyor. Aynı bugünlerde olduğu gibi…
Niye koskoca okyanusu yerinden etmek için uğraşıyorsunuz? Ülkemiz kutup dairesi içinde yer alsaydı? Veya biz göçmen olarak Kanada veya Alaska’ya yerleşseydik?
Alanya çevresinin Aralık toplamı 500 mm olmuş mudur acaba?
Alanya 350 milimetre civarında.
GFS yine 29 Aralık sistemini bozmuş hayallerimiz yine suya düşecek galiba. ECMWF modellerine hangi siteden bakabiliyoruz?
http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html – Ozan
Özür dileyerek o sitedeki meteogramlara ulaşabileceğim bir bölüm var mı koordinat veya şehir olarak.
Eskişehir’de 1 saattir yağan yağmurla birlikte, şu sıralar yağışın kuvvetlendiği anlarda lapa lapa kar yağıyor. Dün gece ve bugün sabah da çok güzel kar yağdı. Atmosfer cumartesiye kadar dinlenmeye geçti, artık cumartesi günü eğer gelebilirse aralık ayını son bir sistemle kapatırız.
“Güzel” kar yağışından kasıt nedir acaba? Dün sabah ölçümü Eskişehir için 1 cm, bu sabah ölçümü yine 1 cm.. Gelen mesajlara bakıyorum 10 – 15 cm kar var herhalde diyorum.
Cuma sabahı 15 cm kar vardı Cumartesi yarısı eridi, Pazar gecesi kar tekrar başladı öğlene kadar baya yağdı ama yolları falan tutmadı sadece mevcut kar örtüsünü kalınlaştırdı. Mgm`de nerede nasıl ölçüm yapıyorsa kesinlikle doğru ölçüm yapmıyor. Güzelden kastım da karın yağış şekliyle alakalıydı.
MGM yanlış ölçüm yapıyor olabilir ama hiç değilse ölçüm yapıyor. Sen ölçüm bile yapmıyorsun, sonra bir de MGM’ye giydiriyorsun, nasıl olacak? Hani cetvelli fotoğrafın?
Hocam kar yağdığı zaman pencere başından ayrılmıyorum,
birdebir de ölçüm yaparsam komşular beni deli zannedecek.BendeBen de dışarı çıkıp karın ayağımın neresine geldiğine bakıp evde ölçüyorum.Duyan da suç işlediğinizi, büyük bir terbiyesizlik ettiğinizi filan sanır…Yahu komşulara ne! Onlar kendi işine baksın. Nedir bu “Elalem ne der?” korkusu? Ben geçen kış elimde 30 cm’lik cetvelimle Beşiktaş’ın göbeğinde fellik fellik gezip farklı noktalarda ölçüm yaptım. Tamam, biraz tuhaf bakıyor insanlar, evet, ama bu bizim değil onların tuhaflığı.
Beyaz önlüklü amcalar beni alır diye korkmuyorum ama şu lanet olası Didim’de kar yağmıyor işte. Bir yağsa bırakın cetveli, şerit metre ile ölçeceğim. 🙂
Gören insanlar ”Deli mi bu ya n’apmaya çalışıyor?” dercesine bakış atıyorlar 😀 Bir kere cetvelle sahile indim de o günden beri kimsenin görmediği yerlerde ölçüm yapıyorum 😀
Hahahaha, yahu aş bunları artık, hepimiz deliyiz zaten 🙂 Çık ölç aslanlar gibi 😀
20 Aralık Perşembe günü saat 12:00 civarı çektiğim 2 tane fotoğraf. Kar aynı günün akşamı 22:00 gibi yoğunluğunu iyice artırıp cuma öğlene kadar sürmüştü.


🙂 Teşekkürler. Kusura bakmayın öyle sorguya çekmiş gibi olduk ama. 🙂
Ne kusuru ya
sizdesiz de haklısınız, ölçüm yapamıyorum ama fotoğraf ekleyebilirdim, zaten buradaki amacımız görsel ve bilimsel verilerle hava olaylarını incelemek. Öyle kuru kuru ölçü vermekle olmayacağınıbendeben de biliyorum ama biraz tembellik yaptım. 🙂Evet güzel kar vardı ama merkezi yerlerde 5-6 cm’yi geçemedi maalesef. Ayrıca pazar sabahı yağan kar da sıcaklık artışına daha fazla dayanamadı ve sulana sulana yağmura döndü. Anlayacağınız, Eskişehir 850 metreden ibaret değil 😀 Ankara gibi çukur kısmı da var ve bu kısmı çoğunluktur.
Haberin içeriği ile zaten ilgilenmiyorum da, kaynağı ajanslarmış ama hangisi.:) Yoksa biz mi? Birisi
bilgimibilgi mi sızdırıyor? 🙂http://www.haberturk.com/yasam/haber/805831-hava-sicakliklari-7-10-derece-artacak
NTV’den çalmışlar. Onlardan bile çalıyorlar, düşün artık.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25408425
ECWMF’nin 12 Z modeli 29-30 Aralık’ta Balkanlar üzerinden gelecek soğuk ve yağışlı (fakat kısa süreli) bir hava kütlesi öngörüyor.
Evet hızlı bir kutup akışı. Olur olur.
29 Aralık sistemi yerine oturdu ama 850 hpa sıcaklığı daha oturmadı bence. Son zamanlarda oluşan model oynaklıklarına güvenerekten, bu sıcaklık değişebilir diyorum.
Geçen sistem kadar olsun yeter. Yeni yılı beyazlar içinde karşılamak İstanbul’a yakışır.
GFS ölümü gösteriyor, ECMWF sıtmaya razı ediyor. 😛
Ecmwf 12 Z

Maalesef ECMWF 12Z ortalamaları kar seviyelerinde soğuğu desteklemiyor. Onun için çok ümitli olamıyorum. Ama yine de olur mu olur…
Pazartesi ECMWF 00.00 çalıştırması sistemi bitirdi. Şimdi GFS veya diğer ECMWF çalıştırmaları muhtemelen gelmeyecek sistem için bizi arada bir dürtmeye devam ederler.
😀
20 dereceleri görsün
marmaraMarmara ben adımı değiştiririm 🙂Çok büyütülecek bir ısınma olduğunu düşünmüyorum ki sadece 3 gün sürecek. Önümüzdeki
cumartesiCumartesi yine normal değerlere düşüyor.Her kış bu tip lodoslu ısınmalar görülür,
kıyı egeKıyı Ege 16-17marmaraMarmara da 15-16 derecelere ulaşacaktır en fazla, tahminim.Hodri meydan! 😀
Bu arada, 1 Ocak 2010 tarihinin maksimum sıcaklıkları burada: https://havadelisi.files.wordpress.com/2010/01/1_ocak_2010_maxsic.doc
25-26 dereceler var… Rekor tabii bunlar. 20, çok abartılı bir değer değil yani.
😀 Dediğin gibi 20 derece, rekorları göz önüne aldığımızda abartılı bir değer değil fakat bu perşembe günkü ısınma karakteristik olarak farklı görünüyor. 1 Ocak 2010 ve 3 Aralık 2010 sıcaklıkları güneyden başlayarak İç Anadolu ve Doğu Anadolu’yu bile 10’lu değerlerin üzerine çıkaracak kadar etkili ve büyük çaplıymış ve Kuzey Afrika’nın kalbinden kopmuş gelmiş yanılmıyorsam 😀
Şimdi gelecek olan ise Ege Denizi kökenli görünüyor.
Bana sorarsanız Ege Kıyılarının dahi 20’yi görmesi zor. Belki lokal yerler föhn etkisiyle 20 olabilir fakat bakalım bekleyip göreceğiz 🙂
Bunlar da İstanbul’un Aralık rekorları: https://havadelisi.com/2010/12/03/rekor-ustune-rekor/
Yine 2010 yılı…
Özellikle 29’u gibi görünen dalgalanmayı takip etmekte fayda var. Modeller bu sene çok fazla fikir değiştiriyor.
Kombiyi kısabiliriz yani,iyi oldu bu şimdilik. Bu sistemde 15-20 cm kar da aldık,bir süre bizi idare eder 🙂
Desenize yandık 😀
Hislerim diyor ki bu sıcaklıkların arkası soğuk
olucakolacak. Ozan Abi merak ediyorum böyle şeyler daha önceolmuşmuyduolmuş muydu? Yani benilkesilk kez böyle bir ısınmaya şahit oluyorum bu ayda.-“ilkes” diye bir sözcük Türkçede yoktur SpanK. Bunu hep yapıyorsun.-anemo
Bu da
Gfs modelininGFS Modeli’nin sabah çalıştırması.Aralık ayının şu ana kadar muhteşem geçmesi, önümüzdeki günlerde gelecek olan bahar değerlerine olan üzüntümü bi nebze aşağıya indiriyor.
Ha Aralık ayı böyle geçmeseydi o zaman çok fazla üzülürdüm.
Affınıza sığınarak söylüyorum.
Sanırım burada yanlış bir düzeltme yapılmış. Aralık (ya da özel bir isim) kelimesinden sonra gelen kelime küçük harfle başlamalıdır. Gfs kelimesi de bu şekilde.
3. paragrafta hataya ben de katılmışım. Çünkü ay isimleri sayı içermeyen bir cümle içinde kullanılmışsa küçük harfle yazılmalıdır. ‘Ha aralık ayı böyle geçmeseydi o zaman çok fazla üzülürdüm’ gibi.
Teşekkürler.
-Konu hakkında internetteki dil forumlarındaki tartışmaları ve TDK’yi kontrol ettim, tam istediğim gibi bir örneğe ulaşamadım. Bana kalırsa belirli bir tarihten yani bu Aralık Ayı’ndan bahsettiğiniz için Aralık büyük yazılır. “Ayı” niye büyük derseniz, belirli bir Aralık’tan bahsettiğiniz için Nil Nehri, Atlantik Okyanusu, Atatürk Caddesi gibi örneklerdeki gibi Aralık Ayı olması gerekir diye düşündüm. GFS bir kısaltma, o yüzden harfleri büyük. Modelin adı olduğu için de “M” büyük olmalı.
Fakat açıkçası Aralık Ayı kısmından ben de emin olamadım ve internette de aradığım bilgiyi bulamadım. Hassasiyetiniz için ben teşekkür ederim. -Onur
Yanlış anlaşılmasın, kesinlikle bilgi amaçlı yazıyorum.
TDK’da ay ve gün adlarının yazımı için özel bir madde vardır. Bu madde iki başlığa ayrılır.
İlk olarak belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar.
‘Yağışlar 26 Aralık’ta başlayacak’ gibi.
İkinci olarak belirli bir tarih belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar.
‘Ha aralık ayı böyle geçmeseydi o zaman çok fazla üzülürdüm’ gibi.
Teşekkürler.
Hah, tam bunla ilgili olarak ben de yorum yazdım. Sayfayı güncellersen göreceksin. “Aralık ayı böyle geçmeseydi…” derken de, bence, 2012 yılının Aralık ayını belirttiğimiz için (tek ve özel bir aydan söz ettiğimiz için), “Aralık” sözcüğü büyük harfle başlamalı. Bu arada asla yanlış anlama yok, herkesin her şeyi tartışma hürriyeti var! – Ozan
Hocam, şimdi kuralları tekrar inceledim ve aşağıdaki kelimenin sizin dediğiniz gibi bir tarih (2012) belirttiğini ve bu yüzden Aralık kelimesinin büyük harfle yazılması gerektiğini anladım.
‘Ha Aralık ayı böyle geçmeseydi o zaman çok fazla üzülürdüm’.
“Ayı” kelimesi ise Aralık kelimesine bir tamlama oluşturduğu için küçük harfle başlaması konusunda sanırım mutabıkız.
Teşekkürler.
Öncelikle…
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün isimleri büyük harfle başlar.
Toplantı 28 Ekim Salı günü yapılacak.
NOT: Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar.
Okullar genellikle eylül ayının ikinci haftasında açılır.
Bizim örneğimizde (yazıda) biz 2012 yılının Aralık’ından bahsediyoruz. Onun için bence “Aralık”, büyük harfle başlamalı, bu bir.
İkincisi…
Aşağıdaki alıntıya göre, sanırım “Aralık ayı” yazmamız gerekiyor, çünkü “Aralık” dersek yetiyor (“ay” sözcüğü özel isme dahil değil, sadece onu tamamlıyor). Yani örneğin “Aralık ayı” ama “Ağrı Dağı”… Çünkü sadece Ağrı denince “Ağrı Dağı” anlaşılmıyor… Ben böyle yorumladım.
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=183:buyuk
14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
15. Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Caddesi, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.
16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.
17. Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda, yer adının ilk harfi büyük yazılır: Hisar’dan, Boğaz’dan, Köşk’e vb.
18. Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Devlet Malzeme Ofisi, Millî Kütüphane, Çocuk Esirgeme Kurumu, Atatürk Orman Çiftliği, Çankaya Lisesi; Anadolu Kulübü, Mavi Köşe Bakkaliyesi; Türk Ocağı, Yeşilay Derneği, Muharip Gaziler Derneği, Emek İnşaat; Bakanlar Kurulu, Türk Dili Dergisi Yayın Danışma Kurulu, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü vb.
19. Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği vb.
20. Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle başlar:
Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanır. Bu yıl ise Meclis, yeni döneme erken başlayacak.
İyi etmişsin Ozan. Artık kimse “Ben görmedim, ben bilmiyorum, duymadım.” demesin 🙂
1 hafta boyunca sistem yok ya bu tür tartışmalar sık görülür 😀
TDK da olsa, oldukça tartışmalı… Konya İli’nde “ili” kelimesinin küçük yazılıp, Erciyes Dağı’nda “Dağı” kelimesinin büyük yazılıyor olması başlı başına tartışmalı. Biri büyükse diğeri de büyük olmalı ya da tam tersi. Ben ikisinin de büyük yazılması gerektiğini düşünüyorum.
Son 10 gündür çok fazla üşümüştük. Bu havalar iyi gelecek bence 🙂