Pazar’dan İtibaren Soğuk ve Kar


Bir Santiago yazısıdır (Havadelisi‘nin ufak katkılarıyla). Özet ve uyarı: Pazartesi ve Salı günleri Marmara’nın doğusu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yoğun kar yağışları (Doğu Anadolu’da Pazar günü de dahil), Doğu Akdeniz kıyılarında şiddetli yağmur, Pazar gecesinden itibaren kıyılar dahil tüm yurtta don olayı kuvvetle muhtemeldir. Güncellemeleri bu başlık altında yapacağız, takip edin. Yorum ve resim eklemede üyelik sistemine geçtik, nasıl üye olacağınızı buradan öğrenebilirsiniz (yapması çok kolay, adım adım anlattım).
————————————————–

Europe_2013010400_thgt500_96

Türkiye, Doğu Anadolu’daki aşırı soğukları saymazsak (Cuma saat 13 itibariyle sıcaklık Ağrı’da -17 derece), bir süredir mevsim normalleri civarında ve üzerinde sıcaklıklarla, genelde yağışsız, yer yer de sisli günler geçiriyordu. Pazar gününden itibaren, Balkanlar ve Batı Karadeniz üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı hava dalgasıyla gong çalacak ve kışa verilen mola sona erecek.

Sayısal tahmin modelleri, yaklaşan soğuk hava dalgasının ayrıntıları ile ilgili olarak net bir şeyler söylememize hala müsaade etmiyor. Yine de elimizde mevcut olan verileri kullanarak duruma kısaca bir göz atalım, ayrıntılar netleştikçe bu başlık altında güncellemeler yaparız.

Öncelikle kuzeyden kopup gelen bu sistemin çekirdeğinin çok soğuk olduğunu vurgulayalım. Batı ve Orta Karadeniz civarlarına 500 hPa seviyesinde (yaklaşık 5500 metre yukarıda) -40 dereceye varan bir soğuma iniyor. Deniz suyu sıcaklığını da yaklaşık +10 derece kabul edersek, bu iki seviye arasında oluşacak 50 derecelik sıcaklık farkı, Karadeniz üzerinde kuvvetli konvektif olaylar gelişebileceğinin sinyalini veriyor.

Öte yandan, güney enlemlere inmeyi başarabilen bu kuvvetli soğuma, Doğu Akdeniz’de 1000 milibarlık bir alçak basınç oluşmasına da sebep olacak.

Recm721

Bu alçak basıncın zamanla kuzey doğuya hareket etmesi İç Anadolu’nun doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz’in yükseklerinde yoğun kar yağışına, Doğu Akdeniz’de ise kuvvetli yağmurlara sebep olacak. Muş ve Bitlis dolaylarında 1 metreye yakın taze kar yağabilir.

Kuzeyden gelen -40 derecelik soğuk çekirdek ise, başta Batı Karadeniz olmak üzere, Marmara’nın doğusu ve güneydoğusunda kuvvetli ve yoğun kar yağışlarına sebep olacak gibi görünüyor, bu yağışlara büyük ihtimalle şimşek ve gök gürültüleri de eşlik edebilir.

anigif

Büyük bir sürpriz olmazsa sistemin en şanssız kısmı İç Ege ve İç Anadolu’nun batısı olacak gibi. Kuru soğuk ile yetinecekler. Eskişehir ve Ankara’da sıcaklıklar -10 dereceye kadar inebilir.

İstanbul için de kısa bir değerlendirme yapalım. İstanbul sistemin etkileyebileceği kısımlar içinde en batıda ve sınırda kalıyor. Şu an için görünen, Pazartesi akşam saatlerinden Salı akşam saatlerine kadar kıyılarda bile kuvvetli, yer yer yoğun kar yağması yüksek ihtimal. Ama dediğimiz gibi, sistemin batı sınırında kaldığı için yukarı seviyeden akan soğuk önümüzdeki model güncellemelerinde biraz daha doğuya kayarsa yağış iyice azalır, batıya kayarsa da bir miktar artar. Şimdiden bir uyarı vermek doğru olmaz. Sıcaklıklar ise kuvvetli karayelin etkisiyle Pazartesi gecesi ve Salı sabahı oldukça düşecek, muhtemelen Salı günü sıfır derecenin üstüne bile çıkamayacak. Özellikle Avrupa Yakası’nda kuvvetli buzlanmaya dikkat.

Sistem hala değişime açık, yeni model güncellemelerini ve neler olabileceğini bu başlık altında tartışalım. 10 Ocak Perşembe gününe kadar (o gün dahil) olacak hava olaylarını bu başlık altında tartışalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Daha uzun vade için olan tahminleri ve diğer konuları Atış Serbest‘e yazalım (bu başlık altına yazılan uzun vade yorumları yayımlanmayacaktır).

Reklam

Pazar’dan İtibaren Soğuk ve Kar” üzerine 1.256 düşünce

  1. networkcan

    Yağış o zaman 20.01.2012 değil 21.01.2012 cumartesi öğlen başladı lodoslu bir sistemdi çok iyi hatırlıyorum büyük bir direnişle öğle saatlerinde dediğin gibi -3 derecenin üstüne çıkamamıştık.Öğlen hafif bir yağışın ardından akşam 22.00 gibi kar etkisini artırdı.yağış anında sıcaklık 0 derece civarındaydı sabaha kadar da devam etti ve yaklaşık benim oturduğum Etlik’ te 15 cm civarında kar örtüsü oluştu.Ayın 15 ile 30 arası neredeyse 3-5 günde bir ciddi örtü yapan sistemler almıştık. 35 yaşındayım 2012 Ocak gibi Ankara ‘da sık aralıklarla bu kadar kar yağan bir kış daha hatırlamıyorum.O kış ilginçtir sadece 1-2 Şubat’ta DEK yağışlarıyla İstanbul coşarken kar alamamıştık. Bu senede 7-8 Ocak’ ta aynısı oldu tesadüfmüdür bilemem .

    1. bleher(izmit/0m)

      Onur ellerine sağlık ve teşekkürler İstanbul gerçekten ciddi ve güzel bir sistem yaşamış ve 8 Ocak sıcaklık hep eksili değerler deymiş bunu çok severim..

  2. Commandouz (Bayrampaşa/İST, 153m)

    9 Ocak gecesi ölçülen minimum sıcaklıklar (22 istasyon)

    Türkiye’de öğle saatlerinde ki kar örtüsü (turkuaz)

    1. gncakin (Rize-Çayeli 10 m)

      Kaç gündür kar yağacak diye deliler gibi beklerden bugün öğleden sonra 10 dakikalık bir dolu ve ardından göze hitap eden 10 dakikalık bir kar yağışıyla bu sistemi ebediyete uğurladık. Ama yukarılara değinecek olursak anlatmaya kelimeler yetmez.

      Dün akşam Andon’a gittim 90 cm kar vardı. Gece olduğu için fotoğraf çekemedim. Kar oralarda güzel.

  3. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

    Son model verilerine göre cuma akşam saatlerinden sonra sıcak cephenin hareketiyle Ankara’da kar yağışı başlayacak. Yağışın kar olarak başlaycağı konusunda şüphe yok. 21:00 gmt skew_t örneğine bakacak olursanız, yer ve yukarı seviyelerde sıcaklık 0 derecenin solunda yani altında.http://mtrlj.files.wordpress.com/2013/01/cuma-gece.png
    Cumartesi günüde ilk saatler aralıklarla kar yağışı görülcek ama güneyli rüzgarların etkisini hissettirmesiyle muhtemelen öğle saatlerinden itibaren yağış; karla karışık yağmur ve hatta alçak seviyelerde yağmur olarak görülecek. Skew_t çıktısında da görülceği üzre işba ve sıcaklık eğrisi 800 mb’dan sonra artı değerlere geçiyor. http://mtrlj.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=71&action=edit
    Cuma akşam saatlerinden Cumartesi öğleye kadar yağacak kar yağışının Ankaralı hava delilerini memnun edeceğine inanıyorum.
    Eskişehir içinde şartlar süper, bu sistem onlara da çok yarayacak, geçen sistemin acısını çıkartacaklar.

    1. poyraz(Eskişehir/860m)

      Ankara ve Eskişehir olarak gözümüzü bu siteme diktik. Ancak yağış cumartesi yağmura çevirirse kötü olur. Cumartesi geceden itibaren Trakya`dan soğuk girişi var, bakalım neler olacak. Soğuk biraz erken girerse cumartesiyi de kurtarabiliriz.

      1. Antibiyotik - Didim/Aydın 5m

        Bilmem 85 kışını hatırlar mısınız.. Arka arkaya buna benzer 3 sistem aldık. Tamamında ertesi öğlen kky ve yağmur tahmini yapmıştı DMİ.. Hepsinde ciddi örtü oldu. Yağış kesildiğinde çukur semtlerde (White Fox bizim dilimize de yapıştırdı bunu) biraz kky olsa da örtü kalkmadı. Bu sistemlerin sonuncusundan 1-2 gün sonra 19 şubat sistemi geldi vurdu, dağıttı.. 😉

      2. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

        Maalesef o soğuğun erken girmesi çok zor. Cuma günü akşama doğru Eskişehir’de kar başlayacak ve ilk etapta çok iyi yağacak gibi görünüyor.
        Şimdi tekrar haritalara baktım 850 mb yağışın başlayacağı saatte -4 lük izotermin içinde Eskişehir de var ( haritada iller işaretli olmadığı için tam noktasal olarak merkez mi emin değilim açıkcası). Bu normal şartlarda kar yağışı açısından ideal bir sıcaklık. http://mtrlj.files.wordpress.com/2013/01/eskic59fehir.jpg Yalnız izotermler o kadar sıkışık ki +2 lik izoterm bile çok yakın size.
        Sistem güneyli rüzgarla geldiği için 850 mb sıcaklığı -1′in üstüne çıktığında muhtemelen yağış kky’e çevirir. Çünkü o seviyeden itibaren yere doğru ara sıcaklıklar da yüksek olacaktır. Sizin 850 mb ile aranız da yaklaşık 600 metre. İnşallah soğuk geç kırılır ve sistem hayal kırıklığı yaşatmaz. Modellerin yeni çalıştırmalarını merakla bekliyorum.

        1. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

          Yağış hemen yarın sabah başlıyor olsaydı, Ege kıyılarında bile ilk etapta kar olarak düşebilirdi sanırım. Hava yeterince soğuk oralarda da. Geçen kış Kuşadası aynen bu şekilde kar almıştı.

    2. Waluigi(Ankara/908 m)

      Geçen seneki 21 Ocak sistemindeki müthiş direnişimizi anlatmaya gerek yok. Resimde 16-21 Ocak arası gerçekleşen sıcaklık değerleri var.

      Ayın 15’indeki kar yağışından sonra o hafta iyi bir soğuk depolamışız. 20’si akşamı kentte etkisini gösteren güneyli rüzgarların başlattığı kar yağışı ile girdiğimiz sistemde o gün sabah düşük olan sıcaklıklar yağışın etkisiyle tekrar düşemedi. Ancak şanlı bir direnişle sıcaklık -3 dereceyi geçemedi ve yağışın tümünü haliyle kar olarak aldık.
      Ve bu linkte de 6-10 Ocak 2013 arasındaki sıcaklık değerleri var.

      Geçen seneyle mukayaseye ettiğimizde soğuklar geçen seneki kadar çok olmasa da bu hafta iyi soğuk oldu ve en azından umut verici görünüyor. İnşallah umduğumuzu buluruz. Haftasonunu sağ salim atlatırsak perşembeye kadar örtünün büyük hasar görmesi, hatta tamamen yok olması, olasılığı yüksek. Ancak perşembe günü kar yağışlarının ülkemizi yeniden ziyarete geleceğini düşünüyorum. Sistemden umduğumuzu bulamazsak da kış uzun. Sabırlı olmakta fayda var. Daha köprünün altından çok su akar. Ayrıca geçen seneki sistemde White Fox’un skew-t çıktılarından ve balon ölçüm sonuçlarından hareketle ısrarla yağmur var dediğini hatırlıyorum. Bu kaynakların tek başına güvenilir olduğunu sanmıyorum.

      1. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

        Benim yağışın kky ve yağmura dönüşeceği konusunda hiç şüphem yok, direniş olacağını hiç sanmıyorum. Sadece ısınma olana kadar iyi kar alırmıyız onun derdindeyim.
        En son gfs verileri hem 1 derece ısınmış hem de yağış 3 saat kadar gecikiyor. Özellikle Eskişehir için veriler, kar yağışının devamlılığı açısından gittikçe olumsuzlaşıyor.

      1. KarYagsin (EDİRNE, 41m)

        Böyle bir çıktıyı Edirne için almak mümkün mü? Site yabancı dil olunca çaresiz kaldım

  4. vostok(Döşemealtı/ANT, 300 m)

    Sistemden kareler;

    Salı sabah saatlerinden birkaç kare;





    Yağışın yoğunluğuna dikkat! (Salı gecesi)



    Salı günü öğle saatlerindeki ölçümüm;

    Salı gecesi yoğun yağışın devamı esnasında;










    http://vostokk.files.wordpress.com/2013/01/fotoc49fraf-8.jpg (Bu yol Sefaköy’den Halkalı’ya giden ana yol ve bu yolun halini gösteren fotoğraf)
    Aynı yol;



    Karın nerelere kadar ulaştığını gösteren bir fotoğraf;
    http://vostokk.files.wordpress.com/2013/01/fotoc49fraf-51.jpg (Dizin az altı)

    Akşam saatlerindeki bazı ölçümlerim;
    http://vostokk.files.wordpress.com/2013/01/dsc02918.jpg (arabanın üstünde yarım günde biriken kar miktarı, yaklaşık 25 cm)
    http://vostokk.files.wordpress.com/2013/01/dsc02923.jpg (ağacın gövdesi kara gömülmüş)



    http://vostokk.files.wordpress.com/2013/01/dsc02934.jpg(Hiç ayak basılmamış bir yer ve 35 cm’i geçik bir kar örtüsü)

    Gökyüzündeki kızıllık insanı büyülüyor;

    Dipnot: Antalya’dan İstanbul’a kar görmek için gelmiş bir kar-hava delisi olarak bu kadar çok fotoğraf paylaşmamı affedin, aç gözlülüğüme verin lütfen 🙂
    Rahatsızlık verdiysem özür dilerim ama hepsi gerçekten bakılmaya değer fotoğraflar…
    Ayrıca fotoğrafların hepsi Halkalı’daki bir sitede çekilmiştir. Rakım en az 150 metre ve civarındaki en yüksek noktada.

    1. ihsan-(Bostancı,İST. 15m.)

      Vostok, paylaşıp durma şöyle resimleri. İstanbul dışından kıskananımız çok. Şaka bir yana hepsi de çok güzel resimler. Antalya’dan geldiğine değmiş hakikaten. Yazında bir noktaya takıldım sadece. Halkalı da rakımı 115 metrenin üzerinde herhangi bir yer yok bildiğim kadarıyla.

Yorumlar kapalı.