Rekor Üstüne Rekor


2010 yılı, klimatoloji kitaplarını yeniden yazmaya devam ediyor. Bazı merkezler için olmak üzere, en sıcak Ocak günü, en yağışlı Haziran, yine Haziran için en yüksek gece sıcaklığı, en sıcak Ağustos, Ekim ayında en yüksek günlük yağış değerleri ve aylık yağış rekorları, en sıcak Kasım… Ve şu an İstanbul’da gelmiş geçmiş en sıcak Aralık günü yaşanıyor. Saat 14.00 itibariyle sıcaklık Göztepe’de 24.5, Sarıyer’de 25.2, Kilyos’ta 25.9, Şile’de 26.7 derece idi…

Bundan önceki rekor Göztepe’de 21.5 (yılı 1960), Şile’de 23.9 (1976) derece imiş…

Dün ise benim tespit edebildiğim kadarıyla Marmara’nın doğusunda ve Batı Karadeniz’de tüm zamanların en sıcak Aralık günü yaşandı. Mesela daha önceki Aralık rekoru 25.3 derece olan İzmit’te dün sıcaklık 27.4 dereceye tırmanmış. Düzce 29, Akçakoca (eğer doğruysa) 30.8’e çıkmış…

Son olarak, şunu da gözden kaçırmayın derim: Sıcaklık şu sıralar Avrupa üzerinde aşırı dengesiz dağılmış durumda. Batı Avrupa’da da soğuk rekorları kırılıyor. Bern havaalanında iki gece önce sıcaklık sıfırın altında 16 dereceye düştü. Bakalım bu dengesizlikler daha ne kadar ve hangi yönde devam edecek.

Bu yazı için yorumları açtım, konuyla ilgili gözlemlerinizi aktarabilirsiniz, ama ilgisiz yorumları yayınlamayacağımı bilmenizi isterim. Teşekkürler.

Reklam

Rekor Üstüne Rekor” üzerine 19 düşünce

  1. beyazbulut

    Arkadaşlar araştırdım İstanbulda tarihte 2.defa Kasım ayı Sıcaklık ortalaması (15,8C) Ekim ayı sıcaklık ortalamasından(15,1C) daha sıcak olmuş. İlki 1977 yılında olmuş ve o senenin aralık sıcaklık ortalaması 6,4 C gibi düşük bir sıcaklık ortalaması olmuş. Tarih tekerrürden ibarettir diye boşuna söylememiş atalarımız. İnşallah bu senede rekorların devamın gelecek ve Aralık en soğuk sıcaklık derecelerinde rekorlar kıracak. Havadelisi bu arada Londra da geçen sabah -11 C sıcaklık gördüm. Bu tarihler için rekor değil mi?

    Cevapla
  2. Santiago

    Aralık ayının da az bir ihtimal de olsa mevsim normalleri üzerinde kapanma olasılığı var. Bunu okuyan 10 aralık’tan sonra gelecek olan sistemleri görüp bana deli diyebilir.. Ama? ENKA Balmumcu İstasyonu ilk 3 gün 20C-21C civarında ölçüm yapmış. Basit bir analizle 10 aralığa kadarki ortalama yaklaşık 15C çıkıyor. Aralık İstanbul ortalaması 8,1C.. Yani geri kalan 20 günde (11-31) sıcaklık ortalaması 5C olmazsa aralık ayı da mevsim normallerinin üzerinde kapanabilir. Ama sıcak kasım soğuk kış analizimizde, en sıcak 4 kasımı takip eden 3 aralık ayı mevsim normalleri civarında, 1 tanesi hayli altında geçmiş.. Bence büyük ihtimalle büyü bozulmayacak ve aralık ayı mevsim normallerine yakın bir değerde bitecek. Aralık 10’dan sonrası için sinyaller gelmeye başladı. Hali hazırda donan Avrupa, kutuptan akan şiddetli soğukları bizle paylaşmaya devam ederse, efsane kışımız 2011’i hafızalara kazırız 🙂 (son iki sıcak kasımın (1962-1966) reanaliz haritaları bu gidişatla çok benzerlik gösteriyor, bir fark var, bu sene soğuklar çok daha kuvvetli başladı)

    Cevapla
  3. Armando

    Gerçekten şaşırtıcı durumlar hakim Türkiye genelinde.Artık lodos hakimiyetinden bıkar olduk,bakalım döngü kırılabilecek mi 1 ayın üzerindeki ekstrem olayların acısı çıkabilecek mi bunu zaman gösterecek….

    Cevapla
  4. havadansudan

    ben de bugün dışarda tişörtle gezdim ve hiç üşümedim. kombimi nerdeyse 2 haftadır hiç kullanma ihtiyacı hissetmedim, evin içi de ılık çünkü. neyse en azından doğalgaz faturasından kâr ettik son 1 aydır 🙂
    bilgisayar tahminlerine göre bizi ay içerisinde başka aşırılıklar da bekliyor galiba 🙂 yağış rekorları , soğuk rekorları gibi.

    Cevapla
  5. gencakın

    Meteorolojinin verilerine göre Rizenin kasım ayı ortalama yağış miktarı 259,1 (kg/m2) iken bu yıl kasım ayındaki yağış miktarı sadece 6,6 (kg/m2) oldu. Bu da bana göre başka bir ekstrem olay.

    Cevapla
  6. akureyri

    Ben artık Gulfstream in yavaşlıyor olma tezine inanmaya başladım. Bu kadar dengesizlik ve aşırılıkların olması sadece La Nina’yla açıklanamayacak kadar fazla. Bağdat Caddesi’nde bugün öğlen gömlekle yürümeme rağmen terledim, sıcak bir Mayıs günü gibiydi. Akçakoca’nin 30.8 ölçümü bence dogru, çünkü Düzce’de 29.2 ölçülmüş. Akçakoca Düzce arası yanılmıyorsam 40 km kadar mesafe var, Akçokaca fön etkisiyle daha sıcak olmuştur, çok normal.

    Cevapla
  7. BEHLÜL

    Şu konu bence önemli yaz sıcaklık rekorları güneybatı, akdeniz ve batıda kırılırken kış sıcaklıkları kuzeybatı bölgelerde kırılıyor. ilginçtir çocukluğumuzda bize öğretilen marmara geçiş ikliminin etkisini gösterdiği yerlerde kışların daha ılıman geçtiği…. hele ki kocaeli konum itibari ile sıcak olmaya en müsait il deniz kıyısı etrafı dağlarla çevrili çanak etkisinden dolayı sıcak hava çökmeleri sanayileşmeden dolayı oluşan ısı adası ve soğuk kuzey rüzgarlarına kuzeyindeki sıra dağlar yüzünden kapalı olması (istanbulda boğaz etkisinden dolayı kuzey rüzgarlarına ve onların soğuk etkisine açık, bursa (rakım da yüksek) ve sakarya karasallıktan yırtıyor çanakkale boğaz etkisinden ya izmit 😦

    Cevapla
    1. Mami

      Yahu merkezde kar görülmezdi ama ben bahçecik’te en kötü sene bile diz boyu kar görmüşümdür. geçen sene oturduğum yerin biraz yukarısına çıktığımda 1 metre kar gördüm :)( video ile destekleyebilirim ) merkezden biraz uzaklaşın derim 🙂

      Buyrun izleyin geçen sene .. Sadece konuştuklarıma pek aldırmayın kameranın verdiği heyecan :))

      Cevapla
      1. Havadelisi Yazıyı Yazan

        Bu Samanlı Dağları’nın kuzey etekleri bambaşka, bambaşka bir yer 🙂 Bu da ekstrem bir olay olduğu için mesajı yayınladım 🙂

        Parayı denkleştirirsen basit bir de meteoroloji istasyonu al Muhammed kardeşim, oranın verileri de çok önemli…

        Cevapla
        1. Mami

          Alırım da pek bilimsel bilgim yok bu konuda , ama fazla bilgiye gerek yok basit bir olaysa sorun değil 🙂

          Cevapla
  8. karcı hakan

    İlginçtir ki, bu rekorların çoğu La Nina’ya geçişte ve La Nina döneminde yaşanıyor. Daha önce arşivlere ve ekstrem olaylara baktığım kadarıyla ”El nino” ekstrem olayları daha çok tetikliyordu (bu konuda elimde kesin bir veri yok ama gözlemlerim böyle). Tabii bu dediğim yanlış da olabilir. Bana öyle geliyor ki; ekstrem olaylar yeni yılda da devam edebilir. Mesela en düşük ENSO indeksi rekoru (en kuvvetli La Nina), en uç sıcaklık değerleri, ekstrem yağışlar ile kuraklıklar ve aklıma gelmeyecek bir sürü şey…

    Cevapla
  9. Karsavuran

    Oldum olası Lodos’u sevmedim, baş ağrıtır karları eritir 🙂
    Yaşım kırk ve bu kadar uzun süreli lodos ben hatırlamıyorum, inşallah arkası dilediğimiz gibi olur. Ümitle bekliyoruz efendim…

    Cevapla
  10. pashateksas

    hiç bilimselliğe falan girmeyeceğim, her ekstrem olayı başka bi ekstrem olay takip eder mantığına dayanaraktan bu kışın da bazı ekstrem hadiselere gebe olabileceğine kanaat getirdim 🙂

    ayrıca tam 10 gündür etkili ve sürekli esen bir lodos var bursa’da, ve sanırım bunun arkası sağlam bir kış.

    Cevapla
    1. hayatbu

      Yaklaşık son 1 aydır “kesintisize yakın” bir şekilde güneyli rüzgarlar hakim İstanbul’a. Ekstrem olayları ekstrem olaylar takip eder tezine genellikle katılırım. Ben de daha evvel ifade ettiğim gibi ekstrem olaylarla dolu bir kış beklentisi içerisindeyim. Müthiş sıcaklıklar ardından müthiş soğuk havaların gelmesini akla getiriyor. Bakalım neler olacak…

      Hadi desteksiz bir tahminde bulunalım: İster misiniz Ocak-Şubat boyu kar seviyesinde sıcaklıklar hakim olsun?

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s