Yorum ve resim eklemede üyelik sistemine geçtik, nasıl üye olacağınızı buradan öğrenebilirsiniz (yapması çok kolay, adım adım anlattım).
***********************
Bir Santiago (Erdem Erdoğan) yazısıdır, kendisine çok teşekkür ederiz. – Havadelisi

Yukarıdaki şekilde kırmızı çizgi tahmin edilen güneş lekesi değerleri iken, gözlenen değerlerin (mor) ve gözlemlerin düzlenmiş ortalamasının (mavi), kırmızının epey altında kaldığını görüyoruz.
Blogu sürekli takip edenler arasında, şu an içinde bulunduğumuz 24. Güneş Döngüsü’nün zayıflığını duymayan yoktur herhalde. Başta Bulut75 rumuzlu arkadaşımız olmak üzere, son iki yıldır üzerinde epey konuşmuşuzdur. Güneş etkinliğinin ne demek olduğu ve iklime nasıl etkilerinin olabileceği ile ilgili Türkçe bir yazıyı, Havadelisi (Ozan M. Göktürk) ve meslektaşı Deniz Bozkurt yine bu blogda yayımlamışlardı, bilgilerinizi tazelemek istiyorsanız o yazıyı şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
2013 yılının ortalarında maksimuma ulaşması beklenen 24. Döngü, bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Tahmin edilen maksimum tarihine gitgide yaklaştığımız şu günlerde, güneşteki aktif leke sayısı şaşırtıcı bir şekilde düşük, ve şu hal, maksimumdan çok bir minimumu andırmakta… Geride bıraktığımız son bir kaç ayda da, gözlenen leke sayılarında da beklenene göre ciddi azalmalar söz konusu. Bu gidişat, daha bir kaç ay öncesinde yapılan maksimum leke sayısı tahminlerini de alt üst etti.
Bu döngünün önümüzdeki aylarda nasıl bir gidişat izleyeceğini kestirmeye çalışırsak, geçmiş birkaç döngüde ipucu yakalayabiliriz. Aşağıdaki grafik 19, 20, 21, 22 ve 23. Döngü’leri gösteriyor. Oklarla işaretlediğim noktalarda güneş, maksimum leke sayısına ulaşıyor ve leke sayısı ilerleyen aylarda o noktadan daha fazla bir değere ulaşmıyor.
24. Döngü’nün gidişatını gösteren en baştaki grafikte de görebileceğiniz üzere, bu döngü çok büyük bir ihtimalle maksimumu görmüş durumda ve leke sayısının ilerleyen aylarda daha yukarılara çıkması düşük bir ihtimal.
Bu da demek oluyor ki, 24. Döngü’deki maksimum leke sayısı, taş çatlasa yaklaşık olarak 70-75 civarında olacaktır. NASA’nın Kasım 2012 tarihli tahmini de bunu destekler nitelikte. NASA’nın geçmiş yıllardaki tahminlerini de incelersek görüyoruz ki, bu saatten sonra yanılma riskleri çok düşük.
Toparlarsak, gelecek aylarda Güneş çok büyük bir sürpriz yapmazsa, son yüz yılın en düşük maksimum leke sayısı, içinde bulunduğumuz 24. Döngü’de kaydedilecektir. Bu durumun doğuracağı sonuçlar için bilim dünyası ikiye ayrılmış durumda. Bir kısım bilim adamı, geçmişte yaşanan sert kışların güneş aktivitesinin düşük olduğu yıllara denk geldiğini, yani bunun iklime doğrudan etkisi olduğunu savunurken, diğer bir grup da insan kaynaklı küresel ısınma karşısında güneş aktivitesinin kayda değer bir önem taşımadığını savunmakta. Artık gelecek yıllarda kimin doğru söylediğini, ve bizi nelerin beklediğini “yaşa ve gör” prensibiyle hep beraber tecrübe edeceğiz.
Güneş konusuyla ilgisi olmayan yorumlarınızı lütfen bu başlığa yazmayınız. Teşekkürler.
Santiago dostum güneş manyetiğinin geçmişten günümüze en son güncellenmiş hali. Aslında güneş manyetiği, aktivitede kilit noktalardan biri.

Kelebek diyagramı ve çevrimlerdeki leke ortalamaları. Diyagramda dikkat edilecek olursa çıkış kolları çok dik, iniş kolları ise genişçe ve yayvandır. 24. çevrime dikkar edilince lekelerin aşağı enlemlerde çıkmaya başladığı görülüyor. Halbuki lekeler çevrim başlangıcında kutuplarında görülmeye başlar. Bu da bir sonraki çevrimimin olağanüstü zayıf olacağının bir göstergesi. Çevrimlerdeki leke ortalamalarına da bakınca durum açıkça görünüyor.

Bir önceki çevrim ve şimdiki çevrime kelebek diyagramından bakılınca lekelerdeki zayıflık göze çarpıyor. Kelebek diyagramı günlük leke değerleri baz alınarak oluşturuluyor.


1750 yılından bu yana güneş lekesi sayısı.
1932-2026 AP indexi. Tabii ki 2012’den sonrası tahmine giriyor. Bu tahmin gerçekleşir mi bekleyip göreceğiz.
1964-2026 nötron sayısı. 2012’den sonrası tahmine giriyor.
Rusya, St. Petersburg Pulkovo Astronomical Gözlemevi’nde uzay araştırmalarının başkanı Habibullo Abdussamatov’un bizzat kendisinin hazırladığı şemalar.



Santiago dostum harika bir çalışma ellerine sağlık.
http://wattsupwiththat.com/2012/08/13/when-will-it-start-cooling/
Eline saglik Erdem, cok guzel bir inceleme…
Güneş patlamaları konusunda hiç bir şey bilmiyordum, Ozan ve Deniz Hocalarımdan sonra Santiago’ya da teşekkürler. Bir önceki makaleye göre 1800’li yıllarda minumum çekerken Endonezya’daki volkan patlamış ve buzul çağına girilmiş. Eğer bu minumumla volkan patlaması arasında bir bağlantı varsa vay halimize 🙂
Çok teşekkürler Santiago.Bunun gibi çalışmaları hazırlamak gerçekten kolay değil.İnsanın sürekli kafasını kurcalıyor.Çok saygı duyuyorum.
Teşekkürler Santiago.