Hafta Sonunun Yağmurları


Hava sıcaklığı bugün (Cuma) düne göre epey azaldı. Yarın sabah Kırım’dan gelip Karadeniz üzerinden Marmara Bölgesi’ne giriş yapacak olan bir yukarı seviye alçağı, daha da düşük sıcaklıklar ve yağış getiriyor.

Yağmur Cumartesi günü ve gecesi İstanbul’da, Pazar günü Marmara’nın güney ve batısında yer yer kuvvetli, hatta hayatı etkileyebilecek şiddette olabilir. Gerçi İstanbul gökyüzünden gelen şey ses bile olsa hemen etkilenen, biraz fazla hassas bir yer bana kalırsa 🙂

En baştaki animasyonda gösterdiğim yukarı seviye alçağınının, ömrünün geri kalan kısmını ülkemizin batısında geçireceği ve özellikle bu hafta sonunda olmak üzere Kurban Bayramı’na kadar yer yer yağışlara yol açacağı anlaşılıyor (bu yerlerin arasında, mevsim için ilginçtir, Karadeniz kıyıları yok gibi gözüküyor). Ama sıcaklık hafta başında tekrar artacak.

Bayram, şu an için, birçok yerde normal sonbahar serinliğinde geçecek gibi duruyor. Belirsizlikler halen var olduğu için konunun ayrıntılarını önümüzdeki hafta başına bırakalım.

Güncel hava olaylarını ve bayram tahminlerini bu başlığın altına yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Hafta Sonunun Yağmurları” üzerine 241 düşünce

    1. carcass (Eskişehir,794m)

      Eskişehir de öyle! Toplamda 2-3 kg. yağış düşmüştür anca. Ne olursa olsun üzülmemek gerekir, sonuçta güzel ülkemin herhangi bir yerine düşen yağmur/kar oradaki havadelileri gibi bizleri de heyecanlandırıp sevindirir. Bir sonraki sefere Bursa’ya Eskişehir’e de tatmin edici yağar belki. O zaman da bizler rapor ederiz.

      Cevapla
  1. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

    Dün gece büyük hata edip erken yatmışım, İstanbul’da sabaha karşı neler olmuş neler… Şehrin kuzeyinde birkaç saat içinde Ankara’nın yıllık yağışının neredeyse üçte biri (106 kg) düşmüş! Şehrin güneyi ise uzaktan görünen şimşeklerle (http://video.ntvmsnbc.com/istanbulda-simsekli-gece.html) yetinmiş. Bu son derece yerel hadiseyi takip ederek gece saat 03.30’da uyarı veren, MGM’nin sorumluluk sahibi çalışanlarını tebrik ederim.

    Öte yandan dün Tekirdağ’da düşen 106 kg’ı, ayrıca Saray ve Marmara Adası’nda ölçülen muhtemelen daha yüksek değerleri MGM yayımlamamış. Yayımlamalarını umuyoruz.

    1

    Cevapla
  2. Drummer (Kartal/İstanbul, 41m)

    Sabah haberlerinde bayramın son günü ve 29 Ekim’in tüm yurtta yağışsız geçeceğini söylediler. MGM’nin haritaları üzerinde. 5-6 gün sonrası için bu kadar kesin yorum yapmak doğru mu? İnsanlar tatil planı yapıyor bu verilere göre.

    Cevapla
        1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

          Belki tatilde fırsat bulursam, sırf leading ve parallel mezoölçekli konvektif fırtınaların oluşumu ile ilgili ben de sıfırdan Türkçe makale yazarım. (Söz de veremiyorum)
          Bu arada bu WRF modelinin rüzgar çıktılarındaki oklar değişse şahane olacak.Bunun gibi:

          Çok daha kolay konverjans alanlarını görüp tespit edebiliriz.

          Cevapla
      1. beberto(Ist/esenler 84 m)

        Aynen Marmara Adası’nda felaket yaşandı arkadaşın hoteli var aradım buzdolabı ve mobilyaların denizde yüzdüğünü söyledi bu arada Tekirdağ Saray’da can kayıpları var Allah rahmet eylesin.

        Cevapla
  3. Baltürk (Tekirdağ, 3m)

    Dediğim gibi oldu saat 12:30-16:30 arası Tekirdağ merkez 106 kg yağış almış. Şimdi eve geldim bizim sokak yok:( kapatmışlar sokağı 2 metre çukur var 2 metrelik duvarın üstünde arabalar var. Burda böyleyse Saray 250 kg almıştır kesin.

    Cevapla
      1. Bahattin(Naipli/Balıkesir,280m)

        Kütleler Balıkesir merkezin kuzeyinde sürekli yığılıyor, bize ise uğrayan pek bir şey yok. Aslında her Eylül’de klasikleşen Bandırma Biga Tekirdağ seli bu yıl Ekim sonuna ancak yetişti. Bir de sorum olacak, merkeze doğru gelen kütlelerin dağılması diverjans dediğiniz hadise ile ilgili mi?

        Cevapla
      2. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

        Biraz önce Tekirdağ Meteoroloji istasyonunu aradım. Metrekareye 106 kilo yağış düşmüş. Saray ilçesinde bu rakamı 2 ye katlamış olması kuvvetle muhtemel. En son radar görüntüsünde Şarköy’e doğru kuvvetli bir yağış bandı görülüyor. Şarköy için de ciddi risk var.

        Cevapla
  4. Baltürk (Tekirdağ, 3m)

    Bu Weather Online’da saat 17 diyor. Saat 5 mi yoksa 14 mü? eğer öyleyse yağmur 12:30 gibi başladı ve 1 buçuk saatte 46 kg yağışa denk gelir ki yağmur 16:30 gibi durdu. Yağışın miktarını telaffuz etmek istemiyorum, 100 kg olmuştur 4 saatte.

    Cevapla
  5. tarassud (Bornova/İZMİR 2m)

    yarım saat kadar önce bornova evka-4 civarından dört beş gökgürültüsü eşliğinde asfaltın rengini değiştiren yağmuru izledik.

    2

    herhalde tablo doğruyu görmüş.

    üç saat sonrası için tablo daha iyimser geldi bana bu sefer asfalt rengini değiştirmeyip tozu toprağı şöyle bir yıkar diye bekliyorum.

    2

    Cevapla
    1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

      İlkinde K 29 değerinde geniş aralıklarla kütleler oluşabileceği anlamına geliyor. Zaten çok yoğun bir nemlilik yokmuş.

      Burada süper bir şey, her geçen gün skew-t’cilerin sayısı artıyor.
      Sen, Mehmet Göktuğ, çihiro iyi gidiyorsunuz… hatta çakma yukarı atmosferci beberto (Ömer Gül) da iyi 🙂

      Cevapla
    1. ersin (Üsküdar/İST, 51m)

      Küfür gibi bir sayı olmuş 🙂 Haziran’dan beri İstanbul’da devam eden skandal hava koşulları canımdan bezdirmiş durumda, her ay bir öncekini aratıyor, AO, NAO Hans buramıza kadar getirdi artık 🙂

      Cevapla
  6. Trakyalı (Tekirdağ / 20m)

    Son yağışlar deniz suyu sıcaklıklarında belirgin düşüş yaratmış. Bayramda Antalya’ya gidip denize girmeyi düşünenler varsa duyrulur: Tekirdağ’da 3 C, Antalya ve Alanya’da 6 C düşüş var!

    1
    2

    Cevapla
  7. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    White Fox şu Batı Marmara’da ne oluyor? Vaktin olursa bir ara açıklar mısın. Saatlerdir aynı yere sabitlendi yağış ve de etkili. Doğu Marmara yani bizim üzerimizde ise cılız ve ölü bulutlar ve sakin bir hava var.

    Cevapla
    1. Trakyalı (Tekirdağ / 20m)

      http://www.ntvmsnbc.com/id/24999786/
      Aynı durum 3 sene önce de olmuştu. Marmara Denizi’nden bugüne benzer bir şekilde baca gibi sürekli tüten bir kütle gün boyu Kumbağ çevresini vurmuştu ve yanlış hatırlamıyorsam 200 kg’ın üzerinde yağış düşmüştü. Radarda sarı renkte bir koridor oluşmuştu, bütün yağışı saatler boyunca aynı yere bırakmıştı. Öyle ki, Tekirdağ merkezde (yaklaşık 8 km mesafe) neredeyse hiç yağış olmamıştı. O tarihe ait radar görüntüleri maalesef elimde yok, eğer arşivinde bulunan biri varsa güzel bir kıyaslama yapılabilir.

      Cevapla
      1. Baltürk (Tekirdağ, 3m)

        8 km bile değil Kumbağ’ın 2 km ötesinde dahi yağmur yoktu. Her sene bu tip oluşumlar Bandırma ve Tekirdağ civarında meydana geliyor. Ama şu var Tekirdağ merkezin son 1 senede kaçırdığı sistemin haddi hesabı yok.

        Cevapla
      2. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

        Saray üzerindeki eko da yaklaşık 3 saattir yerini koruyor. Müthiş bir bant yakalamış. Tekirdağ’ı vuran yağışta 10-15 km’lik yer değişiklikleri oldu ama bu hiç yer değiştirmedi dolayısıyla miktar olarak aynı bölgeye çok daha fazla yağmıştır.
        s

        Cevapla
      1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

        Ankara ayrıdır, Bilkent ayrıdır.

        Beni çukur diye alay ettiğim yerle aynı kefeye koyamassın Santiago. 🙂

        Beytepe dolayları 18 mm aldı. Hatta benim burası Beytepe’den de ODTÜ’den de daha fazlasını aldı. Çünkü benim bura kütlelerin hep merkezinde kaldı.

        Çukur 4-5 mm mi almış ? Yazııııııık

        Cevapla
    1. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

      9 Eylül 2009’da radarda hemen hemen aynı görüntü vardı. Çatalca’nın 30 km açığında bir noktadan sürekli su pompalanmıştı. Şimdide Tekirdağ açıklarında aynı durum var ve yağış bandı uzun süredir Tekirdağ -Şarköy arasını etkiliyor. Bu bölgedede ciddi sel riski var. Ayrıca İstanbul radarının diğer radarlara göre ekoları biraz zayıf gösterdiği kanısındayım. Yağışın görünenden fazla olma olasılığı da yüksek.
      Bu arada eli çabuk ve animasyon konusunda uzman bir arkadaş İstanbul radarının animasyon görüntüsünü koyabilirse süper olur. Bu tür olayların arşivlerinin tutulmasında fayda var.

      Cevapla
  8. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

    Güney Ege merkezli ULL’ye bağlı olarak oluşan yer alçağının sıcak ve soğuk cephe üretme kapasitesi yok. Sadece oklüde olarak kalamar halkası gibi cephe atılabilir belki… Çünkü 300 mb, 500 mb, 700 mb, 850 mb ve 1000 seviyesi hepsi aynı yerde merkezlenmiş, dikey yığımlı hale gelmiş. Sistem geçene kadarda böyle olmaya devam eder…

    Öte yandan böyle “dikey yığımlı soğuk çekirdeli alçaklar oluştuğu zaman” ve “700 mb sıcaklıkları 1 derece ve biraz altındaysa” yani böyleyse;
    ull
    lifted index 0 ve altındaysa soğuk çekirdeğe bağlı su hortumu riski artıyor.

    Kaynak burada.

    Cevapla
  9. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

    Hava Ankara’da buz gibi buz!
    Enerjisi bitmek bilmeyen fırtına sisteminin 5. dalgası Ankara’nın batısından geçiyor. Bilkent’te sıcaklık 12 derece civarında 700 mb’da 1-2 derece gözüküyor. Yaklaşık 2000 metrelik mesafe arasında sıcaklık farkı 10-11 derece falan, yani yerde hava kararlı gibi duruyor, günboyu da Ankara sağanaklar aldığından dolayı da doğru düzgün de ısınmadı.

    Daha da önemlisi bugün tahminimce Ankara, ekim yağış ortalamasını yakaladı, bazı ilçelerde rahatlıkla da geçmiş olabilir.

    Her neyse bugün gördüğümüz kusursuz bir “üst seviye konveksiyonuydu”. (Bjerknes cephesine bağlı olarak gelişen)
    İşte 5. dalga:
    ank

    Cevapla
  10. storm_chaser (Keçiören/ANK, 900m)

    Deniz suyu sıcaklığıyla 850 mb arasındaki farkın 15-16 derece olduğu, 700 ve 500 mb’ın biraz daha soğuyacağı Antalya için aşırı yağış riski var. En büyük korkum yağışın yakaladığı koridoru değiştirmeyip şu an Manavgat’ta olduğu gibi hep aynı noktadan vurması. 9 Eylül 2009 İstanbul selindede kütleler Çatlaca ve Silivri hattını vurmuştu.
    mn
    Manavgat için ciddi manada sel riskinin olduğu zor bir gece olacak gibi görünüyor. Yağış sadece kıyıda kalmayıp içeriyede bayağı bir girmiş durumda ve dolayısıyla dağlık kesimlerden suyun akışa geçme ihtimalide yüksek.

    Cevapla
  11. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    Bu sistem, ıskalama işine devam ediyor. Her zaman diyorum, bize cephe yağışı lazım. Böyle ULL falan bizim buralarda geçmiyor. Ankara’dan gelene kadar takati kalmadı Boğaz!a bile varamadı. O yüzden haftaya pazartesi gelecek olan sistemi bekliyorum. Bayağı dolgun görünüyor şimdilik.

    Cevapla
  12. demiraliakyar

    Bence İstanbul anadolu tarafı bugün fazla bir yağış beklemesin. Eskişehir üzerinde oluşan kütleler (ki daha sadece Cumulus formundalar), ULL merkezinin hızla güneye kaymasıyla Bursa tarafına yönelecektir. İstanbul ancak yüksek irtifa bulutlarını gökyüzünde görecek tahminim.

    Cevapla
    1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

      Bu sav baştan çöktü ! Çünkü fırtınalar Ankara’ya kadar doğuda oluşmaya başladı doğu bileşenleri fazla olsa bile İstanbul’un Ankara toprakları üzerinden oluşan bulutlardan kaçışı yok!

      An iitbariyle kütlenin ana damarı tam benim buradan (Bilkent’ten) geçiyor, şimşek gökgürültüsü şahane, yollarda dereler akmaya başladı.
      1

      Kuzeye çıktıkça daha da gelişiorlar, hepsi İstanbul’a gelecek.

      Cevapla
      1. ugurcanaksoy

        Ayrıca Afyon, Kütahya civarında da İstanbul’a yönelik bir oluşum var.

        Rumuzunuza yer ve rakım eklerseniz güzel olur, teşekkürler – Ozan

        Cevapla
      1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

        Yalnız bu Ankara üzerinden gelen termodinamik olmaktan ziyade dinamik unsurlarla(yukarı seviye konveksiyonu) da oluştu. Bu yüzden güneş batınca hemen balon gibi sönecek türden değil, 700 mb nemliliği de şahane tereyağ gibi erimiyor. Üst seviyede de gelişiyor.
        Ankara’dan giden MCS’nin yapısı bunun gibi:

        1

        Zaten İstanbul’un kapılarına dayandı.

        2

        Cevapla
      2. ugurcanaksoy

        Şu anda arkadaşın dediği oluyor. Kütleler kuzeybatıya yöneldi. Ayrıca Ankara’dan gelen bulutlar Karadeniz’den nem toplayıp dünkü gibi Kırklareli tarafına yönelecek. İstanbul yine hüsran.

        Cevapla
          1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

            Ben de onun devamını kayda almadım.
            Uyduda güneye doğru üçgenleşip, güneye sarkan Sarıyer’de Anadolu’dan gelen bulutun içine karışan oydu.
            u

            Sarıyer’ı ve Beykoz sahillerini 24-30 dakika etkiledi, sonra Sazlıdere barajının oraya gitti.

            Cevapla
  13. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

    Antalya’da şenlik var, işte sebebi:
    Antalya körfezinde CAPE değerleri 2000-2800 joule arasında değişiyor, inanılmaz yüksek…

    500 mb’da yukarı seviye sıcaklığı -17…-16 derece civarında deniz suyu sıcaklığı körfezde 26 derece olduğunu hesap edersek (40 derecelik fark var.) Bulut tepe sıcaklığı yer yer -60 dereceye yaklaşıyor ve tepe yüksekliği 15 km aşan bölgeler var.

    ULL’nin Manisa dolaylarına geçmesi yukarı seviye rüzgarlarını bölgede güneybatı bileşenlerine çevirmesi körfezde landfall da yapmasına da neden oluyor.

    06:00Z 21.10.2012 ECWMF Analizi
    1

    Cevapla
    1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

      Ama belliydi böyle olacağı, İstanbul’un ULL’nin merkezinde kaldığı günler önce kesinleşmiş gibiydi.
      Merkezi Bartın’dan Sakarya’dan geçseydi hiç böyle olmayacaktı.
      Trakya’dakiler hallerinden oldukça memnunlar, tamamen konum etkisi…

      ULL gayet de iyi, hatta 1-2 güne Akdeniz’de siklon oluşturacak.

      Cevapla
      1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

        Bu benim haftabaşı yani Pazartesi yaptığım animasyon:
        1
        Bu da Çarşamba-Perşembe-Cuma ve cumartesi GFS öğle çıktıları:
        2
        Model ısrarla o günler de sürekli aynı yerlerde sunmaya devam etti. Bu yüzden kesinleşmiş gibiydi ifadesi kullandım. Ayrıca yan diğer 20 yan çalıştırmaların cluster verileri de destekliyordu.

        Cevapla
  14. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

    Bir son dakika haberi ile karşınızdayız sayın seyirciler, öğleden sonra ULL’nin Bandırma taraflarına gitmesi dolayısıyla Bilecik-Eskişehir dolaylarında gelişecek sarı renkli kütlelerin kuzeybatı istikametinde hareket ederek İstanbul’u vurması bekleniyor. Hedef bölgeler arasında dün gece diverjansın azizliğe uğraya Moda ve Beşiktaş da bulunuyor!

    Cevapla
    1. ugurcanaksoy

      Ben de size katılıyorum. Eskişehir dolaylarında ısınarak yükselen hava soğuyarak bulut oluşacak. Ve kuzeye ilerledikçe nem alacak. Marmara Denizi’ne kadar yeşil olan kütle buradan itibaren sarılaşarak hızlı bir biçimde dün az yağış alan İstanbul Avrupa yakası genelinde 15-20 mm yağış bırakacaktır.

      Cevapla
    1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

      Panik yapmayın ULL’nin kuzey ve doğu tarafında sıcaklık daha düşük, bu yüzden her geçen dakika termodinamik unsurlar kuvvetlenecek. Şu ana kadar sistem sadece dinamik bileşenlerle idare etti ama termodinamik etkenlerin de işe dahil olması ile 2 saat içinde İstanbul ve çevresinde sarı kütleler durduk yerde pörtler, Beşiktaş’ta falan şimşek çakar.

      Cevapla
      1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

        Şimdi detaya giriyorum. Daha dikkatli baktım bu sefer

        Kadıköy ve Kartal için geçerli değil o yukarıda dediklerim, buralar ne yazık ki ölü bölgeler , kırmızı denizden gelse bile bu ikisine gelene kadar yeşilleşir! Dikkatli bakınca buralarda iyi bir yağış olmacağı kanısına vardım. …Özellikle de Moda merkezde…

        Slivri-Çatalca-Arnavutköy-Hadımköy-Büyükçekmece buralar en şanslı yerler, Beşiktaş-Beylikdüzü sabaha doğru oluşucak yerel konverjans alanının kıyısında kalıyor. Keşke şu Beşiktaş Moda’ya biraz daha uzak olaymış, Beşiktaş’a yağmassa Moda’da ki diverjansı sorumlu tutarım.

        Cevapla
        1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

          Bak sen yorumla,eğer rüzgar azdan çoka doğru esiyorsa orası diverjans alanıdır. Kırmızı bölgelerin hepsi diverjans yani bulut dağıtan bölgeler, çoktan aza doğru gidiyorsa da konverjanstır yani nem olduğunda bulut toplayan bölgeler 🙂

          1

          Cevapla
          1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

            Bir de ULL’lerin tam merkezinin içinde olmak pek iyi değildir. Çünkü hava olayları genelde silik oluyor. ULL’nin kenarlarında, köşelerinde bulunmak iyidir. ULL’nin kenarında bulunan Kırklareli çevreleri yağışa doyacak… işte bu yüzden günler önce sistemin merkezi umarım Sakarya’dan falan geçer de İstanbul doğru düzgün yağış alır demiştim. Olmadı işte…tam da Anadolu yakası üstünde o uyduruk merkezi kısım…

            2

            Cevapla
            1. storm_chaser

              1

              Hocam radar ekranında da güzel görüntüler oluşturmuş. Ayrıca atenüasyona yol açmış. Atenüasyon radardan gönderilen ışının yoğun bir kütleye çarpması sonucu zayıflamasıyla oluşan ve radarın atenüasyona uğradığı noktadan sonra ya olduğundan az ya da hiç eko göstermemesine yol açan bir durum. Antalya üzerindeki sistem bazı noktalarda arkasını hiç göstermediğine göre muhtemelen oldukça yoğun yağış bırakmıştır.

              Daha öncede atenüasyon örneği yakalamıştım. Antalya radar hemen güneyinde oluşan kuvvetli yağış nedeniyle, daha güneydeki kütleyi olduğundan zayıf göstermişti. Uydu görüntüsünden bakarsanız daha güneyde bulunan kütlelerin çok daha kuvvetli olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca radarda kesik kesik çizgiler oluşmuş bunlar da radar atenüsyonunun göstergeleridir. Radar kullanan arkadaşlar özellikle kendileriyle radar arasında kuvvetli bir yapı varsa üzerlerindeki kütlenin radar tarafında zayıf gösteriliyor olabileceğini göz ardı etmesinler.

              2
              3

              Cevapla
    2. Command-ouz (Bayrampaşa/İST, 152m)

      Bu kütle bizi biraz rahatlatacak gibi.Bu arada günü 2.1 kg. yağmurla kapadık Bayrampaşa olarak.İkitelli’de 5 kg., AHL’de de 3 kg.düşmüş
      rd

      Cevapla
        1. White Fox (Bilkent/ANK 1206 m )

          Bugün gündüz görülenler Göztepe balon sonucuna göre saf deniz etkisiydi, atmosferin üst katmanları kuru ve ve kararlıydı. Bu yüzden yaklaşık 3 km tepe yüksekliğine sahip kütleler gelişi güel gelişti. Kızılötesi uydu görüntüleri de gündüz görülen kütlelerin sığ bulutlar olduğunu gösteriyor.
          a
          850 mb sıcaklığı gündüz 6.4’tü fakat yerdeki nispi nem oranı da fazla olmayınca kütleler karaya çıkınca hemen eridiler.

          Cevapla
  15. Santiago (Florya - IST / 47m)

    Şirketteyim, Başakşehir’de ilk kütleyi aldık. 2-3 dakika ısladı geçti. Cılız görünen kütle bile iyi yağış bıraktı, açık yeşil ve sarılar gelse coşacak.

    An itibariyle sıcaklık 15,8C, nem %94, rüzgar kuzeyden 15 km/saat ile esiyor, hamleleri zaman zaman 35 km/saat – 40 km/saati buluyor.

    Cevapla
  16. cemalmoglu(Beylikdüzü/İST,167 m)

    Uzun süren kurak bir dönemden sonra İstanbul şehrimiz yağmurla, poyrazla ve sonbaharın o gizemli havasıyla tanışacak. Özellikle yarın sabah uyandıktan sonra dışarı çıkın ve havayı ciğerlerinize çekin duyacağınız tat kışın uzaklardan gelen kokusudur.

    Cevapla
  17. mehmet göktuğ (Elvankent-ANK-825 m)

    Ozan hocanın da bahsettiği gibi ülkemize Kırım üzerinden gelecek olan ULL (yukarı seviye alçağı) sebebiyle yer yer kuvvetli yağışlar göreceğiz. Bu yağışlar genel olarak termodinamik konveksiyon ile oluşacak. Denizin sıcak olması, yukarı seviyelerdeki soğuk hava ve deniz üzerinden karaya doğru gerçekleşen nem adveksiyonu sebebiyle konveksiyon yer yer kuvvetli olacak ve kuvvetli yağışlara yol açacak. Deniz kıyısındaki tepelik ve dağlık alanlar yamaç konveksiyonunu ve sürtünmeyi artırarak pozitif bir etken oluşturacak. 850 mb sıcaklığının 6 dereceye düşmesi sonucu deniz suyu sıcaklığı ve 850 mb sıcaklık farkı 14 derece olduğundan yağışlar deniz etkisi ile güçlenen yağışlar olacak. Şimdi model çıktılarını inceleyelim. İlk olarak MGM tarafından çalıştırılan WRF modeline bakalım:

    1

    Bu model çıktısına göre Kuzey Marmara, Güney Marmara ve Antalya civarlarında kuvvetli yağışlar görülüyor. Şimdi de METU WRF’ye bakalım:

    2

    Küçük farklılıklar dışında iki modelde birbirine benziyor. Şimdi de skew-t diyagram incelemesine geçelim:

    3

    Diyagramlarda görüldüğü gibi yağış yarın sabah saatlerinde başlayacak ve ilerleyen saatlerde etkisini artıracak. Bu yağışlar rüzgarın ilerleyen saatlerde poyraza dönmesi ile en etkili Avrupa yakasında olacak. Bir de şehir ısı adası ve şehir içindeki yapılaşma sonucunda oluşan konverjans alanlarını saymıyorum bile… Diyagramlarda CAPE değerinin zaman zaman 1000’in üzerine çıkması potansiyel orta kuvvette fırtınalar oluşturabilir. Hatta bir ara dolu bile yağabilir. 0(sıfır) seviyesi 700-750 mb arasında olacak ve CAPE yeterince kuvvetli…

    Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m)

      Güzel analiz tebrikler.

      Yalnız WRF modelinin yağışı abartma özelliği var, bu rakamların gerçekleşmesi bence mucize. Ayrıca bazı sınırlı alan modelleri (WRF’de buna dahil) deniz etkisiyle gelişen/güç kazanan yağışı kara üzerine çıkartmamakta ısrar ediyor.

      Cevapla

Yorum yazın...