Ağustos ve Temmuz’u taklit etmeyi marifet sayan Eylül ayı, kendi imkanları çerçevesinde sıcakçılık oynuyor. Saat 17 itibarıyla İstanbul 30 derece civarında, Güney Marmara ve Ege’de 33-34 derecelik yerler de var.
Oysa şu an Yunanistan’a kadar ulaşan ve oraları şimşeğe boğan serin hava kütlesi hızını kesmeden biraz daha ilerleyebilseydi, yaza özenen Eylül’ün iflahı (en azından Türkiye’nin batısında) kesiliverecekti. Küçük denebilecek ayrıntılar özellikle sonbahar gibi geçiş mevsimlerini yaza ya da kışa çevirebiliyor.
Yılın son tatili için bulunduğum Yalıkavak‘ta (Muğla), batı ufuklarını bir ümit tarayıp duruyorum, ama Ege’nin üzerinde Yunanistan’daki şölene dair en ufak bir iz bile göremedim henüz. Kısmet.
Hafta sonu hava daha da sıcak olacak. Yunan fırtınalarından birkaçı bir ihtimal batı kıyılarımıza sokulabilir. Önümüzdeki hafta ise ‘normal Eylül’e dönüş var. Yağışlar pek kuvvetli gözükmüyor ama belli de olmaz henüz. Hafta sonunu ve önümüzdeki haftayı bu başlığın altında konuşalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.
Bu sistemde de izmir sıfır çekti. Eylülün çıkmasına on gün kaldı. Bugünden önümüzdeki on güne baktığımızda herhangi bir umut ışığı yok yağış için. Eğer böyle giderse yağışsız geçen üst üste dört ay olmuş olacak. Tarihte buna benzer bir durum varmıdır bakabilir miyiz?
istasyonum yanılmıyorsa bursa akçağlayan bölgesi m2 ye 33,3 kg yağış almış
İlker bey, istasyonunuzu nasıl edindiniz ?
mini hava istasyonu gibi galiba.rüzgar.yağmur.dış sıcaklık sensörü gibi kablosuz aparatları var.markası TFA olabilir.tahminciler için güzel bir alet..
http://www.sanayimalzemeleri.com/?urun-89-Stratos-Hava-istasyonu.html
çok güzel bir ürün kablosuz piile çalışıyor rüzgarın hızını göstermesi ve yağış miktarı
göstermesi en güzel özelliği üstteki linkten satın aldım
Teşekkür ederim.
2 saat sonra… olmadı 😦 bu sefer de olmadı. günün kazananı neredeyse bütün tahminlerini ntvhava dan birebir aynı yayınlayan accuweather. ama buradan sesleniyorum copy paste iyi bir şey değil.
herhalde kaybedeni de sanırım dmi. iki gündür ısrarla izmir e yağış verip ancak bugün öğleden sonra düzelttiği için.
skew derslerime yeni başlamışken izmir için bu sefer daha damlanın düşme ihtimali var. white fox eğer haritayı yeni okumaya başlamış biri olarak hafif kararsızlık gördüm doğru mu?
skew haritasını doğru mu okudum nedir?
Radar ve skew-t verisi birbirine tarih olarak uymuyor gibi, (skew-t 19 Eylül 2012, yani bugünün öğleye doğru olan saatlerine uygun) vermiş olduğun skew-t görüntüsünde koşullu kararsızlık var, üst seviyeler de sirrüs gibi yüksek bulutlar olabilir çünkü yukarı seviyeler de yoğunlaşma depresyonu hayli küçük…
Yunanistan’dan görüntüler:
Harika görünüyor. Geçen ay İstanbul’da olan tufan benzeri şey gibi.
5 damla 10 damla da olsa yağmur sesini duyan arkadaşlara sesleniyorum, bence halinize şükredin, ben de size bir yer ve rakam bildireyim, yer: kuşadası, rakam:106, yağmur damlası sayısı değil ama, bir damla yağmur yağmadan geçen gün sayısı, daha ne kadar sürer bilmiyorum, ozan hocam, white fox, santiago cevap sizde… ama hakikaten bu yazdan bıktık, nefret ettik ne olur gel artık yağmur!!!
hey maşallah… bu da gelmez değil mi? karayelli olsa da bir üfürse metrekareye düşen damlalar çoğalsa.
nerde bizde o şans 😀 korfu’daki socratesler ve eftelyalar yağmura doydu 😀
Dün akşam İzmir Foça’da metrekareye 10 damla yağmıştı. Bu akşam yine oluşum var.
Balıkesir ve trakya biraz olsun netice alıcak.
Son durum analizi:
Sistemin merkezi Arnavutluk’un güneyi ve Yunanistan Korfu civarları, ancak hafif bir negatif bükümden dolayı en etkin olduğu yer Mora Yarımadası dolayları diyebilir. Ayrıca vorticity’nin (girdap) de en yoğun olduğu bölge yine Mora dolayları
Aşağıdaki 06 Z ECMWF analiz haritasında sarı bölgeler showalter index değerleri, 3’ten küçük olan değerlerinde yukarı seviye konveksiyona bağlı kümülüs bulutlatlarının görülmesi muhtemel ve taa Kuzey Afrika’dan Ukrayna’ya kadar uzanan bölgede ise showalter index değeri 0’ın altında yani bu bölgelerde yukarı seviye konveksiyonuna bağlı yerel sağanaklar görülebilir.
Öyle ki, dün geceden beri Marmara’da yerel sağanaklar görülmekte , şu sıralar ise Karadeniz de sarı sarı kütleler radar da cirit atıyor. Kısaca negatif showalter indeksin marifetleri diyebiliriz.
http://ompldr.org/vZmlnNw
Ayrıca yine Mora üstünde -3’lük küçük bir bölge var, işte orada yağış ihtimali en az %90
Biraz önce yukarıda sistemin hafif negatif bükümünden dolayı (yani doğuya doğru büküm yapmasından dolayı) en etkin bölgenin Mora olduğunu söylemiştim. Bu durum sabah söylediğim Güney Ege (mesela Yalıkavak ) çevrelerinin bulutlanma ve yağış ihtimalini yarın için artırıyor.
Öte yandan yine Güney Ege’de yoğunlaşma depresyonu verilerinde 06Z ECMWF analizine göre 2’den küçük alanlar var. Yani yerde nem oranı hayli yüksek olmalı !
http://ompldr.org/vZmlnZA
Ozan’ın aşağıda verdiği kaynağa göre şu sıralar bile orada nem %66 dolaylarında
http://ompldr.org/vZmlnaQ
Bu da CAPE analizi ama zaten şu anda pratikte CAPE’in yüksek olmasının önemi yok sistem bizi yer bazlı konnveksiyon olarak değil, yukarı seviye konveksiyonu ile etkiliyor.
http://ompldr.org/vZmlnag
Ama yine de sistemin doğua büküm yapmasından dolayı Girit çevresinde CAPE değerlerinin ne kadar yükseldiğini görebilirsiniz.
700 mb nem analizine göre yine Marmara’da nem oranının en az %60’da seyrettiğini görüyoruz.
http://ompldr.org/vZmlnbA
Bu arada yeri gelmişken şunu da söyleyelim 700 mb nem oranı cephelerin yeri ile ilgili güzel bir işaret sayılabilir. Yukarıdaki %80 ve üstündeki alana dikkatle bakarsanız, İtalya çizmesinden Makedonya’ya kadar olan bölgede doğu-batı eksininde yoğun nemlilik var, muhtemelen bu oklüzyonun izi, Yunanistan’ın ortasından Mora’nın güneyine kadar incelen bir şerit şeklindeki %80 bölgesi ise soğuk cephenin ta kendisi, Bulgaristan’dan Romanya’ya doğru çıkan %80’lik bölgenin ne olduğuna da adveksiyon haritalarından bakmak gerek…
Yaz aylarında batı kesimlerde yaşayanlara üzülüyorum damla hesabı yağmur ölçüyorlar 🙂
Ben şuan Rizedeyim İstanbula dönmeme az kaldı ve daha kayda değer bir yağış olmadı benim şanssızlığım mı yoksa havadelisinin şanssızlığımı bilmiyorum.
sistem ankaraya uzak kalmayı tercih ediyor anlasılan.yine 5 günlük tahmin yine 5. gün serinleme
Yalıkavak’ta bile hava yarın öğleden önce bulutlanabilir, Muğla sahillerinde bence yerel sağanakların görülme ihtimali var.
Sonucu Havadelisi bize yarın anlatır.
İstanbul ve Trakya’da yerel yağışlar bu akşam ve gece zaten banko 🙂
Hevesle bekliyorum ama 13.20 itibariyle henüz bulut yok Yalıkavak’ta…
Aa pardon yarın demişsin 🙂
Bu arada Yalıkavak’taki meteoroloji istasyonu burada:
http://www.bodrumbulletin.com/community/webcam
Üyelik ücretini kaldırmışlar, epey ayrıntıya ulaşılabiliyor. 3 yıllık arşiv var. Değerler her dakika güncelleniyor.
Konuyla ilgili değil pek ama Yalıkavak’tan konu açıldığı için buraya yazayım. 2012 kışı boyunca sıcaklık bir kere bile 0 dereyece düşmemiş.
7 Nisan’da düşmüş Ozan. Biraz garibime gitti ama öyle yazıyor.
Çok ilginç evet, ilkbahara bakmamıştım.
Muğla sahillerine yaklaştı, biraz daha bastırmalı!
Ozan bu sayılır mı ? 🙂
Bak Bodrum’un ucunda bir şey var.
Kara tarafındaki gökyüzünün rengini epey koyulttu o kütlecik ama bir şey yapamadan dağıldı 😦
Tuzla’da 33.5 dereceye kadar çıktı.
ve arada 1-2 dakikalık sağanak geçişleri oluyor.
Kartal’da an itibariyle hafif bir yağmur geçişi var, sıcaklık 27 derece, nem %38 dolaylarında.
Bayrampaşa’da 10 dakikalık şiddetli sayılabilecek bir sağanak geçişi oldu.Nem %38’den % 59’a çıktı ve sıcaklık 22 dereceye düştü.2.0 kilogram da yağış düştü 🙂
İyi yağmış. Beşiktaş’a damla bile düşmedi.
Beşiktaş’a da düştü,sokak lambasına bakınca gördüğüm seyrek ama tombul damlalardı.Yaklaşık yirmi dakika devam etti ses çıkarmadan.
Hadi ya? Hiç farketmedim.
Beykoz’da bulut bile yok 🙂
Yunanistan’dan son durumlar:
http://ompldr.org/vZmk2cw
http://ompldr.org/vZmk2dQ
Aşırı birşey yok gibi
LTBH 160450Z 23008KT 8000 -TSRA FEW025CB SCT035 20/19 Q1008 RETS =
Çanakkale’de de gökgürültülü sağanak yağış kaydedilmiş…
Bu da bugün ki cephe analizim. http://i.imgur.com/QIQD5.gif
http://ompldr.org/vZmk2Nw
Yunanistan da ki alçak basınç ve cepheler de keşke kuzeyinde ki soğuk cephe gibi hareket etseydi. Uzun bir aradan sonra şenlik görürdük.
yine 5 günlük tahminde 5. gün serinleme günler yaklaştıkça serinleme öteleniyor ankara için.
sabah metrekareye beş damla yağmur düştü 😀 rahatladım artık.
Gecenin nemi düşmüş her bir İstanbullunun gözüne,vay arkadaş ne Eylülmüşsün, o kız bu masaya gelecek diyen sarhoş sinirli adam gibiyim.O Eylül buraya gelecek!
NOWCASTING:
Yarın Güney ve Batı Marmara’da öğleden sonra sağanak yağışlar izleyeceğiz. Hatta, İzmir’in kuzey ilçelerinin de bu yağışlardan etkilenme olasılığı var. Özellikle güney Ege ve akşam saatlerinde Trakya genelinde yer seviyesinde konverjans alanları oluşuyor gibi geldi bana. Detaya yarın sabah gireceğim.
Bu arada ne iştir, WRF nerdeyse hiç yağış göstermemiş! Benim nowcastingim ile çelişiyor! 😦

Bu yaptığın “forecasting” olmuyor mu White Fox? “Nowcasting” diyebilmen için söz konusu meteorolojik hadisenin o an içerisinde olman gerekmez mi? Sen burda yarına yönelik bir tahminde bulunuyorsun, önümüzdeki 2-3 saate yönelik değil.
Bu mesaj demeti bütünsel olarak nowcasting sayılır.
Hiç model kullanmadan nowcasting yapacağız şimdi: 😀
Gökyüzündeki bulut türleri yukarıdaki tahmini bir bakıma onaylıyor, artık o alanda Altostratus (üst seviye konveksiyonunun alâmeti olabilir – keşke biri resim çekse baksak) ve sirrüslerin (siklonun yaklaşmakta olduğunun biricil kanıtı) dolandığını biliyoruz:
00Z ECMWF analiz verilerine göre, güney Marmara’ya bir kısa dalga trofu batıdan giriş yapmak üzereymiş – Eşdeğer kalınlık dizilimi uygun, -12’lik ve altındaki soğuk güney Marmara’ya girmek üzere
Bu yüzden önümüzdeki 12 saat içinde Güney Marmara’da yağış ihtimali en az %61’dir. 🙂
Trakya’da en az %58’dir.
Bursa ve Balıkesir’e selamlar, yağışın İstanbul’un batısına kadar yayılıp yayılmayacağını öğle nowcastinginde söyleceğiz.
White fox’un anlatmaya çalıştığı tablo sanırım buydu…





Fakat İstanbul’un sadece batısı değilde her iki yakasının güney kıyılarının bugün ıslanma ihtimali vardı…Şuan için çok düşük gözüküyor
Ama White Fox’un bulutlardan yapmış olduğu tahminlerden yola çıkarak…Bulutların 15-18 saat dilimleri arası hareketlenmelerini slayt olarak hazırladım… aşağıda hafif hafif hareketlenmeler gözüküyor…
(istanbul)
(izmir)
(balıkesir)
saat 15.31 fakat (iç ege dışında) radar ve uyduda bu bölgelerde hareketlenme gözükmüyor…
İstanbul ve İzmir skew_t verilerine göre oldukça yüksek Cin ve Cap var (İzmir’de parsel eğrisi sıcaklık eğrisini kesmediği için 0 görünüyor ama kesmiş gibi kabul edip alan tarayınca İstanbul’dan bile yüksek değerler var). Dolayısıyla yerden yükselme beklememeliyiz. Templerde 600-500 mb arası yüksek nem var, yerdende yükselme beklemediğimize göre 100 mb lık sığ bir alanda dinamik etkilerle oluşacak bulutlardan medet umuyoruz demektir. Bunlardan da sağanak değilde çoğunlukla virga veya çok hafif yağmur şeklinde yağış beklemeliyiz ki Devrim “İzmir’e metrekareye 5 damla yağmur yağdı” 🙂 diyerek olayı çok güzel açıklamış.
İyi ki de sığ bir alanda medet umduk sayın storm_chaser 😛
Çünkü dün gece ilerleyen saatlerde pek de virga ya da çok hafif yağmur atıştırması gibi yağışlar olmadı.
Dün gece 00Z tempinde showalter index -1.4’tü bu da fena sayılmayacak bir yukarı seviye konveksiyonuna(elevated convection) delil niteliğinde sayılabilir.
Dün akşam tempinde 925 mb seviyesi tam bir sıcak cephenin ön tarafındaki özelliklere sahip, rüzgar da keşişleme ve sıcaklık profili de uygun. 800 mb seviyesinin biraz altında da sıcak cephenin kendisi var.
http://ompldr.org/vZmljbg
Öte yandan yukarı seviye konveksiyonları sıcak cephe hatlarının 300 ila 150 km ötesinde görülebilir. Dün akşam biraz yukarıda Mehmet Göktuğ kendi yer kart analizinde hem de benim 18Z yer kartı analizimde Yunanistan’ın kuzeyinde “sıcak cephe” yakalamıştık.
http://ompldr.org/vZmljcQ
Dün Edirne İpsala (sınır noktası) dışındaki tüm yağışlar hafif kategorisine girer ki bu ihtimali göz ardı etmemiştim. Hatta dün radarda PPI da gözükmeyen ama Max’da görünen o kadar çok kütle vardı ki bunlar direkt olarak virganın kanıtlarıdır. Ayrıca dün yağışların büyük bir bölümü öğleden sonra değil gece meydana gelmiştir ki geceki koşulların (benim paylaştığım tempten 24 saat sonra) daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Tabi burda direkt olarak Showalter değeri vererek olaya yaklaşmak sizin için değil ama amatör skew t yorumcuları için yanıltıcı olabilir. Nasıl Lifted indeks eksi olduğunda yer bazlı konveksiyon oluşmuyorsa ki dün oluşmadı, 850 den parsel yükselterek Showalter indeksde eksi değerde olduğunda yukarı seviye konveksiyonu oluşmayabilir. Dün öğle saatlerinde -1 olan showalter yağışa yol açmadı mesela… Demekki 850’den parceli yükseltirkende Cin ve Cap varmı yokmu bakmak gerekiyor ki siz kendi blogunuzda bu konuyu çok güzel açıklamışsınız. Vermiş olduğunuz 16.09. 2012 00 GMT skew t örneğindede 850 den parseli yükseltin hatırı sayılır Cin ve Cap bulursunuz. Yanlız en karasız seviye analizi yaparsanız (basitce sıcaklık eğrisinin kuru adyabatlara en paralel olduğu noktadan parseli yükselterek) çok daha düşük lifted ve yüksek cape değerleri bulursunuz. Ben 700 mb’dan parseli yükselterek Cin’i sıfırlayarak -3 civarı lifted buldum. Tabi bu karasızlık seviyesinin yüksek olması, bulut alt tabanınında yüksekte oluşacağı anlamına geliyor ve bulut tepe noktasını gösteren EL seviyesinin çok yüksek olmaması bulut kalınlığının düne göre 100 mb artmış olmasına rağmen yinede çok fazla olmadığını gösteriyor. Dünkü yağışların hafif olmasının bendeki yorumu budur.
O halde biraz amatörler için açıklık getirelim. Benim doğrudan lifted indeksden çok showalter ile ilgilenmemin nedeni, yer seviyesinde enverziyon olması, showalter indexin dayandığı 850 seviyesinin bu enverziyonun üstünde kalmasıydı.Bunun dışında 700 mb ve 500 mb (ikisi beraber) dikey hız koşulları fena değildi. Yani dinamik olarak belli bir triggering (tetikleme) mekanizması da mecuttu. O yüzden rahatlıkla burada showalter indekse güvendim.
Yeaaaaaaaaah!
http://ompldr.org/vZmk1cg
İst. Anadolu Yakası yağmur yağıyor şu anda. 🙂 lokal geçiş galiba ?
Geç oldu … Güzel oldu…


Yuh, tam da dediğim hatta oluşmuş! Hem de öyle virga falan da değil!
Model verilerine hiç bakmadan bu iş olmuyormuş arkadaş. İlk kez modelsiz nowcasting yapmaya kalkışarak artistlik yaptık olmadı. Bir daha bulut tiplerine ve salt yer ölçümlerine dayanarak tahmin yapmam bende…
Şu ana kadar sadece Kütahya dolaylarında atıştırıp geçti. 😦 Daha doğrusu sabah beklediğim kısa dalga trofu kuzeybatıya gitmiş.
http://ompldr.org/vZmkyeg
Ama akşam saatlerinden sonra ve gece Balıkesir-Bandırma ve İstanbul/Silivriye doğru hayali bir hat üstünde ve Trakya’nın batısında sağanak (hafif) yağmur beklentim devam ediyor.
Izmir bulutlanıyor umudumuz artıyor. Bu sefer gol olsun.
umarım haftaya sonbahar gelir.mgm nin 5 günlük tahminleri ankaraya hep son gün serinleme gösteriyor ama bir türlü o serinleme yaklaşmıyor. Ama zaten bizim iklimimiz bu eylül ayı böyle oluyor.yağışlı bir sonbahar ümidiyle.