Hoca yeni başlık aç! lobisi devreye girmeden hamlemi yapıp, sevgili hava delilerinin değerli yorumlarıyla süsleyebilecekleri yazıyı daha Cumartesi akşamından yazmaya karar verdim. Önümüzdeki hafta yoğun olacağım, WRF’nin derinliklerinde geziniyorum, bu hava tahmin modelini ülkemize özel isabetli tahminler üretir hale getirebilmeyi umuyoruz… Birkaç hafta içinde ilk sonuçları almış oluruz. “Battı” denen Yunanistan’da üretilen SKIRON‘un İstanbul’daki DEK yağışlarını nasıl nokta atışla tahmin ettiğini sık sık gözlüyoruz; şahsen bir yandan hayranlık duyuyor, bir yandan da bu ülkenin bilim insanlarından birisi olarak utanıyorum, hiç değilse başka bir model üzerinde biraz kendimiz uğraşıp bir alternatif üretebilmeliyiz.
Neyse. Hem yağışlı hem soğuk 2012 kışı bu hafta da devam edecek. Pazartesi batıdan girecek yağışlar o gün ve Salı günü kıyılarda yağmur şeklinde olacak, sonrasındaysa soğuma artacak; sulu kar ve kar yağışları yeniden başlayıp haftanın sonuna kadar ara ara devam edecek gibi görünüyor. Özellikle iç ve doğuda yoğun kar yağışları muhtemeldir. Yağışların kuvvetini ve etkilenecek yerleri şu an için tam olarak bilemiyoruz, bu yazının altında tahminleri güncelleyip olabilecekleri tartışacağız. Bu başlığın altına 19 Şubat Pazar gününe kadar (o gün dahil) olacaklarla ilgili görüşlerinizi yazabilirsiniz. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları ve daha ileri tarihleri Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Bu yazdıklarımızı okumadan ve sık sık tekrar ettiğimiz ricaları dikkate almadan yorum yapmanız halinde yorumunuzun yayımlanmayacağını peşinen kabul etmiş sayılacaksınız. Teşekkürler.
zor bir kış geçirdik ama bu çok sıcak olması için bi sebep midir ya?
Bitlis’ten sonra Ovacık…
http://www.cnnturk.com/2012/guncel/02/22/oyle.bir.kar.yagdi.ki.evler.kayboldu/650281.0/index.html
Önümüzdeki hafta Salı ya da Çarşamba gibi Karadeniz üzerinden giriş yapıp, ayın 7’sine kadar etkili kar yağışları oluşturacak gibi gözüken bir Sibirya atağı var..
Yönetici abilerimizden anlayış bekliyoruz 😀
Zamanı gelince gereken anlayış gösterilir 🙂 – Ozan
Bu mesajlar taşınacak!!! – Ozan
Bunları Facebook’ta bir arkadaşımda tesadüfen gördüm. 1 Şubat sabahı Tuzla Sahil:
http://omploader.org/vY3VkcQ
http://omploader.org/vY3Vkcw
http://omploader.org/vY3VkdA
Gerçekten o gün Tuzla’da harikaydı. Gece ve sabah çimlerde neredeyse dizime kadar geliyordu. Ölçmedim ama 45-50 cm kesin var gibiydi.
o kadar abarttığın kar bu kadar mıydı ???
Ben de o gün Tuzla’daydım ama o zaman internete girip aktarmadığım için tartışmayı sonradan açmayı istemedim. Kesinlikle ama kesinlikle 30-40 cm değildi o kar. Resimde göründüğü kadar 10 veya biraz daha fazla. İç kısımlarda da öyleydi.
Saat kaçta gördünüz acaba onu?
Ayrıca görünen yerlerin asfalt olduğunu söyleyeyim. Atatürk heykelinin orası ise mermer zemin.
Arkadaşlar burada kimse yalancı durumuna düşsün istemem ama Semih arkadaşımız gerçekten doğru söylüyor. Gece geç ve sabah çok erken saatlerde o kadar vardı. Emre arkadaşımızda haklı. Çünkü güneşin ilk ışıklarıyla beraber ani erimeler, çökmeler vs. başladı. Şu kesindir ki sabah 3-4 saat içinde en az 15-20 cm erime oldu. Ama 10 cm’de kar yoktu. En az 20 cm vardı yinede. Örneğin Kartal istasyonundan 38 cm rapor edilmişti o sabah. İBB’nin sitesinde yazıyordu. Mantıklı olarak düşünürsek Kartal, Tuzla’ya gelenler kadar kuvvetli bantların altında kalmadı. Orada bile 38 cm rapor edildiyse burda en az 40 olduğunu anlayabilirsiniz. Ama ben bu konunun noktalanmasını istiyorum arkadaşlar. Kırgınlık olmasın.
Arkadaşlar yalancılık/doğruculuk olarak algılamayın bu tartışmayı ama ben Tuzla’daki arkadaşların abarttığında ısrarcıyım. Bilmiyorum çıkıp cetvelle mi ölçtünüz? Cetvelle ölçtüm diyorsanız söyleyecek sözüm olmaz. Ama Ben karın yağmadan önce, öğleden sonra Tuzla’ya vardım (Yayla Mah. civarına). Akşam kar başladı ve sonra iyice arttı, öyle ki Ankaralı olarak şaşırdım ve hatta saatlerce dışarıda dolaştık vs. Zaten ben eve girdikten bir yarım saat sonra kar durdu ve bir daha yağmadı. O sırada kar kalınlığı, cetvelle ölçmedim ama ayakbileklerini biraz geçiyordu. Aşağı yukarı fotoğrafta göründüğü kadardı. Ertesi günden bahsetmiyorum. Bence algı farklılığı var. Kimse yalan söylemiyor tabiki. Ama neredeyse dizime geliyordu diyebileceğim, uzağından yakınından böyle bir durum yoktu.
Evet ama, kar en etkili yağıp durduğu zaman, yani daha kar çökme yapmadan, hiç erimeden, o kadar vardı. Ozan hocam söylemişti bana, kar yağdıktan sonra çökme yapıyor. Yani ilk sağanaklarla boşluklu olarak tutuyor. Beni yanlış anlama lütfen.
Çökme yerine sıkışma demek daha doğru, ama haklısın. Kartal’da 38 cm ölçüldüğünü ben de hatırlıyorum, yorumlarda olması lazım, isteyen bulabilir. 40, 45 gibi değerler abartılı değil bu durumda. – Ozan
Evet Ozan hocam işte benim de kanıtım o. Kar avcısı bahsetmiş bu konudan.
Abicim cetvelle göstermedikçe inanmayacağım bu duruma 🙂 Bir de samimiyetimle söylüyorum, aynı gün Avrupa yakasına öğle saatlerinde geçerken doğal olarak Kartal’dan geçtim ve evet, hatırlıyorum E5 civarında çok sağlam birikim vardı. Ölçüm yapma olanağım yoktu tabii ki.
Ama Tuzla 🙂 yapmayın yiğitler derim. Neyse bakalım 21 gün sonra çıkan tartışma ancak bu kadar olur.
Yani diyorsunuz ki 45 cm yağan kar, 3-5 saat sonra oldu 10 cm…
Öyle demedik. Sakın bu konu tarafınızdan yanlış anlaşılmasın. Bu konuyuda noktalayalım mümkünse.
Mümkün tabii, Tuzla’da her şey mümkün 🙂
Benim daha bir şey dememe gerek kalmadı. Teşekkürler ”Kar avcısı”.
Çayırova Tuzla yan yana o gün sabah tam 30 cm kar vardı çayırova’da
Bakın işte. Oralar buraya gelen bantların tam sınırında kaldı ve 30 cm almışlar, biz tam ortasında kaldık. Haksız mıyım faseay? Burada 40 cm üzeri olması normal değil mi?
Değil. 40 santim kar diz boyudur. Diz boyu yağan kar 5-6 saatte bilek hizasına (5-10cm) inmez.
Bilek hizasına indik demiyoruz Santiago. Bu konu hakkında daha fazla konuşmak istemiyorum.
Bunlar da, gece görüntülerine pek ulaşamadım ama fikir verebilir.
Tuzla http://www.bizimtuzla.com/tuzladan-kar-manzaralari-resimleri,1.html
5-10 cm anca var.
O 2 Şubat dikkat çekerim
Farketmez 1 günde o kadar erimez. Bir de toz şeklindeydi
bazmaz? yani. Sıcaklıklar da düşüktü. Sende algı yanılgısı oluşmuş çok görmüşsün, çoğu kar delisi biraz böyle abartır yani. Benim de abarttığım oluyor çevremdekilerle konuşurken. Ama buraya yazarken az yazdığım oluyor fazla yazdığım olmadı.Sadece erime yok ama. ”Sıkışma”da var. Ben zaten o kadar karın gece geç ve sabah çok erken saatlerde olduğunu söyledim.
Toz şeklinde olduğunu belirttim yanlış biliyorsam düzeltin. normal kar 3/1 basıyor sanırım. 40 cm basarsa 25 e iner en fazla ayrıca kar toz şeklinde yağdıysa daha az basar. ben açıkcası inanmıyorum 40 cm yağdığına. Sarıyerdeki akrabalarım 30 cm kar yağdı demişlerdi. Kıraçtada oturan akrabalarım 2 karış(40 cm) var demişleri bilemiyorum yani
Bir şey soracağım, Suadiye’den bir arkadaş o gece 45 cm demişti ve olumsuz eleştiriler almamıştı. Benim burda 45 cm demem niye böyle oldu?
görmedim ben. pendikteki akrabalarımda 10 cm civarı yağdı dediler özellikle bu akşam aradım.
Pendik o sistemde ayrı bir dünyaydı. Hiçbir kuvvetli bant alamadılar.
Bu açıklamayı yapmaya zorunlu hissetim kendimi. Bu fotoğraf 2 Şubat tarihinde Twitter’a yüklenmiş ama 1 Şubat çekildiği, yani esas kar yağışından sonra çekildiği her halinden belli. O kar ertesi gün beton zeminlerden vs. kalktı. Bunun 2 gün sonraki sabah olmasına olanak yok. Yani kar yağışından maks. 10 saat sonra sahilde çekilmiş. Öteki linkte ise istemediğiniz kadar fotoğraf var tüm Tuzla’dan.
Fotoğraflar güzelmiş.
Bu tartışmanın daha fazla uzmaması için ne yapmak gerekiyor! Cetvel ile ölçüm yapılmamış, 40 cm olduğuna ya da olmadığına dair somut bir kanıt yok. Faraziyeler üzerine neden bu kadar uzun ve anlamsız bir tartışmanın içine girdiniz ki? Gerçekten anlamadığım için soruyorum.
-Aslında biliyorum geç kaldım yazmakta, sağlık problemi sebebiyle bugün yazabiliyorum, istenilirse atış serbest’e de alınabilir-
Geçmiş olsun, doğru başlık burası teşekkürler – Ozan
Kastamonu’dan Gol Haberi var 🙂



Eski Rekor
Yeni Rekor
DMİ istasyonuna yaklaşık 1.2 km uzaktaki evimizin arka tarafında benim ölçümüm
DMİ nin golümüzü tescil etmesini bekliyoruz 😀
Kastamonu’nun rekoru o kadar mı yani 🙂
Hayırlı olsun 🙂
Merkezin rekoru bu kadar. Kastamonu-Merkez sahil tarafındaki DEK lerden hiç yararlanamıyor ama ilginçtir Zonguldak üzerinden gelen DEK ler İhsangazi üzerinden Ilgaz Dağlarına kadar ulaşabiliyor. Kastamonu-Merkezden arabayla 15 dk şehrin güneyine gitseniz iklim değişiyor, 1150m rakımlı köyümde 1m civarında kar varmış.
Farketmez Kastamonu’yu Rize’m ikiye katlıyo demek 😀
İnebolu’da Kar Tatili
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde taşımalı eğitime 2 gün ara verildi.
İnebolu’da yoğun kar yağışının etkili olması üzerine Kastamonu Valiliği, okullarda tatil kararı aldı.
İlçede taşımalı eğitim yapılan okullar pazartesi ve salı günü tatil edildi.
Kastamonu Bartın arasındaki sahil yolunun İnebolu Doğanyurt kesiminde kar kalınlığı 1 metreye ulaştı.
Yolda ulaşım tek yönden kontrollü olarak sürdürülüyor.
Tahminim doğruymuş vay be 1 metre kar yağmış kıyıya.
Darısı seneye Samsun için…. Yağmıyor değil, demek ki yağıyormuş ama ben görür müyüm işte o biraz zor. Yok Samsun’un sağına soluna (Çarşamba ve Bafra ilçelerine) iki-üç yılda bir 50 cm kar yağıyor ama sanki şehir merkezi lanetlenmiş gibi hafif bir kar sağanağı ile yetiniyor. Zannedersem bunun sebebi şehir merkezinin coğrafi konumu. Çünkü şehir iki ilçe arasında en kuytu yerde kurulu. Bu konu hakkında sizin fikirleriniz nedir acaba?
Doğu Karadeniz için böyle kıytırık sistem görmedim. Diğer bölgeleri çok etkileyen bir sistem nasıl burayı es geçti.
El NiNo anın tadını çıkar.. Şu an dışarıda öyle bir yağış başladı ki kar tanesinin her biri avuç içim kadar var.. Sahilde böyle ise Büyükköy’ü düşünemiyorum bile..
Ben Çayeli merkezdeydim. Kar devam etseydi dışarı çıkcaktım ama kesti çok iri yağdı ama 🙂
Eskişehir’e kuzeyden bir kütle yaklaşıyor şu anda tek tük kar atıştırıyor resmine bakabilirsiniz.

Zonguldak ve Bartın, hem denizi var hem de kar,üstelik garanti.Emekli bir havadelisi için ev alınabilecek en ideal yer.Tabi olabilirsek
İstanbul sahilleride öyle olabilse keşke 😦 İstesem ailemle birlikte Çekmeköy veya Aydos taraflarına yerleşirim ama oralarda sosyal hayat yok ve deniz görmem lazım mutlaka. Zonguldak harika ama büyükşehir hayatına alışanlar orada yapamaz bence
Şahsen emekli olsam İstanbul da yerleşmek isteyeceğim 3 yer var Çekmeköy , Sarıyer ya da karşıda Çatalca. Türkiye genelini hesaba katarsak Bolu-Gerede..Gerede yi detaylı inceleyin bana hak vereceksiniz.
Gel seni Ayder yaylasına yerleştirelim 🙂
Bu sene Bitliste olmak vardı. Genel düşündüğümüz zaman, her zaman Erzurum! 🙂
bugün tekrar sıcaklık eksi 32’ye düştü… 🙂 😦
Bu sistem ile bu kış eksik olan tipiyi de gördük. Geriye ne kaldı? Gök gürültülü kar. Onu da Mart’ta görürüz 😀
İçimden bir ses Martın ilk günlerin de İstanbul da yeniden kar yağacak diyor. Ama gök gürültülü mü olur, sadece çiseler mi, onu bilemem. 🙂
Bugün sabahki kar yağışında Gaziantep’te birkaç resim çektim. İyi seyirler 🙂
Kardan değil ama soğuklardan bıktım 🙂 Ne zaman ısınacağız arkadaşlar?
MGM’nin tahminlerine göre, Ankara’da bu gece günlük (19 Şubat) en düşük sıcaklık rekoru bekleniyor. -9.5°C olan 19 Şubat rekoru, -12°C’ye gelişebilir.
Yağış Zonguldak’tan Çamlıdere’ye kadar uzanıyor. Şu an Ankara merkezde, kuzey-kuzey batıdan hareket eden geniş tabanlı kümülüsler var.

Şu an Ankara’da hafif bir kar yağışı ve arada zar zor seçilebilen, özellikle taban sınırları belirsizleşmiş cumulus ve cumulus congestuslar var.
http://omploader.org/vY3U0Yg
Linkteki görüntüler sanırım tipiyle ilgili fikir verecektir…
Eskişehir’den dünkü kar yağışını anlatan arkadaşlar MGM’nin verdiği 18 cm lik kar kalınlığı için ne diyecekler acaba?
MGM’nin yaptığı kar ölçümleri bence güvenilir değil Bolu’da 27 cm Bursa’da 8 cm ölçmüş Bolu’da 50 cm den fazla kar var. Googleye Olay Gazetesi yazarsan Bursa’ya da ne kadar kar yağmış görürsün 8 santimle alakası yok Eskişehir’de de kesinlikle 18 cm den fazla kar var Sakarya Gazetesi yazıp bakarsan görürsün kar ne kadar yoğun yağmış o resimler büyük ihtimal dün 13:00 civarı çekilmiştir kar gece 01:00′a kadar yağdığını gördüm ne zaman kesildi bilmiyorum. Bu resmide şimdi çektim Eskişehir’den. http://a1202.hizliresim.com/u/l/2ubdk.jpg
Trabzon/Of süper fırtına var.

Bir metreye yaklaşmıştır kar kalınlığı 🙂 Orada bir kütle var dün sabahtan beri ayrılmıyor ordan.
Hala kütle orda ne olurdu istanbulda olsaydı 🙂
İnebolu’da akrabalarımla yaptığım görüşmede 70cm civarında olduğunu söylediler.
Yükseklerde daha fazladır 1 metreyi geçmiştir.
DMİ’nin yapttığı ölçüm 40cm. İnebolu ilçesi deniz kenarında oduğu için her ne kadar çok kar yağıyor olsa da, denizin yumuşatıcı etkisinden dolayı kolay kolay tipi olmuyor. Zaten kar yağışı da ortalama 0C derece civarıda gerçekleşti. Bana kalırsa DMİ’nin yaptığı ölçüm doğru. Bazıları DMİ’yi bu tip kar ölçümlerinde eleştiriyorlar, ancak karasallğın hüküm sürdüğü ve sıcaklığın eksi değerlerde seyrettiği durumlarda rüzgarla birlikte sert seyreden hava koşulları neticeside ölçülen kar kalınlıkları farklı olabiliyor. Aslında konu açılmışken sorulması gereken soru bence şu. Sürekli tipi olan yerde hangi kıstas alınarak kar ölçümü yapılıyor?
Yaklaşık 20 dk. önce İnebolu. Çok kar yağdığı belli ama hızlı bir erime var gördüğüm kadarıyla.


Dün gece rüzgar Kırşehir’de 74 kilometre saate kadar çıkmış, sabaha kadar devamlı elektirikler kesilmiş. İç Anadolu’nun normal rüzgar rekoru da bizdeydi. 🙂
Kırşehir-Ankara, Kırşehir-Kayseri çok kısa süreli kapanmanın ardından yoğun çabalarla yeniden ulaşıma açılmış.Tipi de sabah hafiflemiş.
Tipi olunca yolda kar birikmiyor ki hemen açılması doğal. 🙂
Sen öyle san. 😛

Özellikle Mucur tarafında karayolu aşağıdaki gibidir. Yer yapısı Konya gibi de düzlük değil. 2 cm yolda bile tipiden yol kapanır, Ankara tarafında da yol yer yer böyledir. İlçe ve köy yolları da böyle, yol düz olsun diye kazarak yol yapıyorlar. Ama tipi olunca doğa karları oraya doldurarak kazılan yeri tekrar kapatıyor.
Böyle oluyor mu 🙂

Ama dediğin gibiyse dolar yani 2 metre ama o zamanda açılamaması lazımdı nasıl açıldı ?
Bu şekilde yapılmış yola “yarma” deniliyor. Demiryollarında da çok önemli bir sorundur. Etrafta 15-20 cm kar varken, sürgün nedeniyle yarmanın içi bazen tamamen dolabiliyor.
2008 yılındaki kar fırtınasında Ankara taraflarından Kayseri’ye doğru giden tek otobüsün içinde idim.Yolda 2 saat boyunca bizim otobüs ilerledi Kırşehir taraflarına kadar.Kısmetime yol açılmış zincirli geçiş serbestti Kayseri yönüne doğru.Ancak ben Kayseri’ye kadar giderken yolun karşı tarafı kapalı ve yüzlerce araç yolun ortasında kalmış.Hiç unutmam 2 tane otobüs tahminimce rüzgarın etkisiyle yoldan aşağı savrulmuş 100 metre arayla yatmışlardı.Yoldaki kar kalınlığı abartısız belli bölgelerde 3metre üzeri idi ve bu kalınlık yüzlerce metre sürüyordu bölgesine göre.işin enteresanı yolun kenarında 10-15cm lik bir kar vardı.Ve bu yağışta Kayseri kar kalınlığı rekorunu kırmıştı.Arkadaşlarımdan bazıları Ankara-Kayseri yolunu 42 saatte aşmışlardı.Bi foto makinamın yanımda olmayaşına ciddi üzüldüğüm tek yer orasıdır:)
Yok böyle birşey 1 metreye yakın kar birikmiştir.
Bu kütlenin oradan ayrılacağı yok. Tahminime göre en az 30 cm birikmiştir.
Saat 08 ile 20 arası İnebolu’da 30 cm yağmış…
Ankara radarında kuzeyimizdeki sabit kütleler tam olarak nedir?
Benim de dikkatimi çekti o görüntü. Tam emin olmamakla birlikte 2 ihtimal var gibi görünüyor.
1.si radar tamir edildikten sonra kalibrasyon ayarları tam olarak oturmadı.
2.si o bölgenin yükseltisi fazla olduğundan tipi tarafından savrulan karlar radarda bu ekolara yol açtı. Bu ihtimal daha yüksek gibi geliyor bana…
2. doğruysa çok güzel tespit. Ancak kar yokken de o civarlarda benzer ekolar gördüğümü hatırlıyorum, bir de kuzeydoğudaki İdris Dağ üzerinde benzer oluşumlar görülmüyor (orada hava sakin olabilir tabi bu da bir ihtimal).
Bence de tipiden çünkü şimdi azalmış.
Dayanamadım dışarı çıkıp fotoğraf çekeyim dedim, hava soğuk hiç bir kar tanesi ziyan olmuyor 🙂


Memleketim Kırşehir’de genel olarak şiddetli zemin tipisi yüzünden bütün ulaşım felç durumda, rüzgara bakın!

Her zamanki gibi Kayseri yolu ulaşıma kapanma tehlikesi altındaymış, her tipi de bu durum tekerrür eder hep aynı noktada – Mucur’da. Rüzgar kuzey yönelerden estiğinde şehrin çevresindeki(şehir merkezine de yakın) 1300-1700 metrelik bütün tepelerdeki kar tipinin etkisiyle olduğu gibi şehir merkezine taşınır. 2 cm kar yağsa bile tipiyle şehir merkezinde sonradan ortalama 20 cm kar olabiliyor. Polislerin bazı araçları durdurdukları yola devam etmelerine izin vermedikleri bilgisi de elime ulaştı.
Ayrıca gündüz de kuvvetli rüzgardan Kırşehir’de ağaçlar kökünden sökülmüş!!! 🙂
Kırşehir Meteoroloji istasyonu biraz kuytu bir yerde olmasına karşın rüzgar 69 km saat zirve de yapmış orada! Demek ki bizim evin olduğu yerde çok kolay 70’i geçmiştir.
Sadece Kırşehir’de 64 köy yolu ulaşıma kapanmış! Memleketim uçuyor! 😀
Ve son dakika haberi – Kırşehir/Ankara ve Kırşehir/Kayseri karayolu ulaşıma kapandı! Memleketimin dışarıyla da bağlatısı da koptu. Üstelik köy yollarınında tamamına yakını kapanmış.
Tam bir zemin tipisi faciası yaşanıyor, umarım yollarda araçlarda donan olmaz.
Babamlardan yarın fotoğraf isteyeceğim. O tipiyi evde gözlemlemek vardı, şu an memleket hasreti çekiyorum! 😦
Saat 01:00’de de durum aynı!

Rüzgarda hissedilen sıcaklığı hesapladım, -24 !
Bu kadar müthiş olaylardan ne bir fotoğraf, ne de bir film görebiliyoruz. 😦
Gaziantep’te hafif de olsa kar yağışı görmek isteyenler yarın sabah erken kalksınlar. 6 gibi falan… Yarın görüşürüz. İyi geceler herkese…
Tam da dün yazdığım gibi saat 6. Ve Gaziantep bembeyaz 🙂 Nokta atışı yaptım galiba. 🙂
Kral, tebrikler hemşehrim. Ankara’da yaşayan bir Gaziantep’li olarak başarılı tahminlerini takip ediyorum. Memlekete selam.
Aleykümselam hemşehrim. Teşekkür ederim güzel sözlerin için. 🙂
Ankara radarı hayata döndü, meraklılara duyurulur.
Duyduğuma göre Ankara radarının arızasını gidermek için bölgeye giden teknisyenler dönüşde müthiş bir tipiye yakalanmış. Paletli kar aracı görüş mesafesinin sıfıra düşmesiyle cukur bi bölgede yan yatmış. Telefon çekmediği için kimseye bir süre ulaşamamışlar, daha sonra rüzgarın hafiflediği bir anda yüksek bi yere çıkıp jandarmayı aramışlar. Jandarma kendi paletli aracıyla bölgeye ulaşıp mahsur kalanları kurtarmış. Yanlız eğer 2-3 saat daha gecikseymiş çok kötü sonuçlar doğabilirmiş. Resmen donma tehlikesi atlatmışlar…
Erzurum’daki tipi. Saat 22:30 da çektim videoyu.
Harika! – Ozan
Hakikatten harika sanki sibirya.
İşte tipi budur 🙂
Ne o öyle her yağan kar da tipi tipi diye tutturuyorlardı.
İnanılmaz. 🙂 Süper yaa. O tipide yürümek isterdim 🙂
İçerden seyretmesi daha güzel. Mecbur kalmadıkça tipide sakın gezmemeni öneririm.
Kendi özel konumu itibariyle yer şekillerinden dolayı rüzgar koridorunda kurulmuş ve İç Anadolu’daki rüzgar hız rekorunu(105km saat) elinde tutan ve memleketinde(Kırşehir) büyümüş birisi olarak zemin tipisini çok yaşadım. İlkokulda el kadar çocukken ben bu zemin tipisi yüzünde okuldan eve dönerken kısmi donma bile geçirmiştim..elerimden tipinin ısıran soğuğu yüzünden feci acı duymuştum… musluktan soğuk suyu açınca bile su kaynıyormuş gibi geliyordu. 😀 Nasıl morarmıştı ellerim.
Gaziantep’te de olsun öyle tipi 🙂 Ben üşümeye razıyım 🙂 Şaka bir yana dikkatli olmak lazım. Atkı, bere, eldiven giymek lazım…
güzel 😉
Samsun’da öğleden beri durmayan bir yağmur ve fırtına var. Bu kadar yağmura yazık oluyor. Şu an şehir merkezi 2.5 derece. Biraz daha düşse de sezonun son karını görsem. Ama şehirden 20 km içerde trafiği durduracak derecede çok yoğun bir kar yağışı var.
Bu sistemin nimetlerinden Eskişehir sonuna kadar yararlandı yoğun kar, rüzgar, tipi, buz gibi hava (şu an -7) daha ne olsun 30 saattir aralıksız yağıyor bunun 25 saati yoğun yağdı 5 saati orta kuvvette yağdı. Rüzgarın etkisiyle yol kenarlarında, duvar diplerinde, çatı uçlarında 1 metrelik kar yığınları oluştu, trafik aksadı kar hala devam ediyor gerçekten müthiş.
Foto isteriz – Ozan
Foto çekmeye çıkamadım bugün artık yarına. Kar gecede devam eder mi sizce burada.
Zayıflar – Ozan
Şu an Anadolu yakasındaki yağışın kaynağı nedir hocalarım ?
Bu yağışın Avrupa yakasının Boğaz taraflarına yayılma şansı var mı:)
Hayalet DEK, yayılabilir. – Ozan
Teşekkürler ozan hocam.
Kadıköy’de metrekareye dakikada 8-10 adet düşen, taneleri rahatlıkla sayabileceğiniz kar serpiştirmekte. Çok hayaletimsi bir vaka. 🙂
MGM uyarılarında teknik açıklamaları çekinmeden yapıyor artık.
Soğuk hava uyarısı:
“…yağışlı havanın etkisini kaybedip ‘havanın açması ve yerdeki kar örtüsünden dolayı radyasyon kaybıyla’ …kesimlerinde soğuk havanın etkili olması beklenmektedir.”
Tipi uyarısı:
“…Kuvvetli rüzgarla birlikte, kar yağışı ve ‘yerde kar örtüsü olan bölgelerde’ tipi beklenmektedir.”
Radyasyon kaybı ve yer tipisi. Çok yerinde uyarılar.
Konya’da müthiş bir tipi var akşamdan beri. Yağış güzel ancak yere paralel yağdığı için tutmuyor. Kaç senedir böyle bir tipiye hasret kalmıştım. Geniş bir arsanın ortasına durdum, “yağan kar+uğuldayan rüzgar+yerden savrulan kar” üçlüsünü iliklerime kadar hissettim 😀 Ne olur ne olmaz, seneye Güneş’in patlayacağı filan tutar, iyice zevkine varayım şu kışın 🙂
tipi güzel ama Güneysınır ilçesinde insanı boğan gözgözü görmeyen tipi varmış Konya’ya göre daha iyi imiş
Buraya da (Limonlu) rüzgarı iniyor. Uçuyor ortalık. +8 derece.
Tuzla’da kar sürekli hal aldı 😀 Hiç beklemiyordum ama şu an ciddi ciddi tutuyor 😀
Meydan istasyonunda rüzgarın hızı saatte 50 km’yi geçmiş. Şu saatlerde merkezde de müthiş rüzgar var. Sobadan kömür kokusu yayılıyor. Pencerelerden giren rüzgar evin içinde sıcaklığı düşürüyor. Zor bir gece olacak vay anam vay.
Ankara’da bugün virga oluşması için nem açısından uygun yer koşulları olduğu görülüyor. Özellikle en alttaki grafikte, Beytepe istasyonunda nemin gün içindeki ani düşüşü dikkat çekici. Sabah radarda yüksek düzeyde yansıma veren görüntüler olduğu sırada, şehrin çeşitli yerlerinde yansımaya kıyasla hafif bir yağış düşmüş olabilir. Muhtemelen yağışın bir kısmı yere ulaşamadı. Öğleden sonra ise (radar çalışmadığı için bilmiyoruz benzer kütleler var mıydı) nem daha da düştüğü için yere ulaşan yağış tamamen kesilmiş olabilir. Tabi tahminimi kısıtlı bilgimle ve yer koşulları verilerine göre yapıyorum, özellikle yukarı atmosfer üstadları bir yanlış varsa lütfen düzeltsin.
Virga konusunda bir kaynak: http://www.theweatherprediction.com/habyhints/272/
(sırasıyla: Bağıl nem (20:00-20:20) , son iki saatteki değişim, dün bu saatten fark, Beytepe İstasyonu nem grafiği)
Ankara’da yağış yeni bitmişçesine fractuslar belirdi.

Bakıyorum da artık arkadaşlar kardan bıkmaya başlamışlar. Böyle 3-5cm karlar sarmaz olmuş.. Geçtiğimiz birkaç senenin acısı çıkınca ve arka arkaya sistemler gelince insan anlıyor ki ;insan psikolojisi ve sevgi dediğimiz denilen olgu ulaşılamayana olandır. Şimdi diyorum kendi kendime geçtiğimiz sistemde ve artık sıralama yapacak olursak hangisi olduğunu unuttuğum; eğer Orta Avrupa’ya değil de bize doğru gelseydi ve bu sistem 1. haftasını doldurduktan sonra nasıl yorumlar gelirdi ,çok merak ediyorum?
-Yeter artık 🙂
-Yollarda yürüyemiyoruz. Tamam bu kadarı:) ..vs.vs..
İnsan -30 u görmeden ve gündüz pırıl pırıl güneşin altında -15 derecede 10 dk. yürüyüp baldırlarının zıngırdamaya başladığını hissetmeden, tahminimce daha fazla daha fazla diyecektir diye düşünüyorum. Çünkü en dibini görmeden bizim gibi meteoroloji veya kar manyaklarının duracağını zannetmiyorum. Burada dert yakınan arkadaşlar gibi ben de bu sene kış modundan fazlasıyla etkilendim. İşlerimde arazi modunun en yoğun olduğu zamanda böyle sert bir kış geçirmek (kaldı ki dediğim yer Çanakkale; ben sırf biraz Akdeniz İklimi yaşayayım, şuranın yazını da göreyim diye geldiğim bir bölge) insanı ciddi zorluyor. Poyrazın 30-50km esip, havanın eksilerde takıldığı bir zamandan saatlerde dışarıda olmak gayet zordur; yaşamak lazım:)
Bunun dışında ben bu sene yıllardır yaşadığım kışlar (ki bu periyot 2000-2012 arasını kapsar),farklı bölgelerde ve coğrafyalarda yaşayarak mevsimine ve zamanına göre baya bir ekstrem yaşadım ve artık kendimi ekstremci kabul ediyorum. Sadece İstanbul veya ülkenin batı bölgelerini değil;ülkenin genelini konuşursak:2012 YILI EFSANELER ARASINDADIR. Bunun lami cimi yoktur ve bunu hak eder. Hatay’dan Antep’e ordan Bitlis’e ordan İstanbul’a, Zonguldak’a; kardan bıkan Ankaralılar’a vs. vs… Kar yağma süresi, karın yerde kalış süresi ,ekstremler vs. bu kış kesinlikle efsaneler arasına konmalıdır.
Bunun yanında bu blogu kuran ve koşturan arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Taa 2006’dan bu yana bu kar ve meteoroloji manyaklıklarının başladığından bu yana bu camiayı takip ederim. Son 1-2 senedir zamanın ve şartların elvermemesinden dolayı kopmuştum bu ortamlardan ancak 1-2 aydır yakaladığım ve takip ettiğim bu site en sonunda olayın bilimsel boyutta ve magazinden kopmuş olduğunu görmek beni ciddi derecede sevindirdi ve mutlu oluyorum. Ülkemizde keşke bu meteoroloji blogu gibi mekanik, elektrik, ziraat vs. pozitif bilimlerde bu devinim yakalanabilse ve 10-20 kişinin başlattığı hareketler o konu hakkındaki otoriteleri zongurdatabilse… KEŞKEee… Çünkü bilgi paylaştıkça; ilgiyle ve öğrenme arzusuyla tv’deki otorite sanılanları bile nasıl döndürüyor, kendine gel oğlum dedirtiyor..
Özenerek ve yavaş yazıp tekrar yolla lütfen. – Ozan
Bence efsane değil ama efsaneye yakın. Çünkü efsane dedin mi bence her bölgede bir ekstrem yada aşırı bir durum olmalı. Şimdi bölge bölge inceleyelim.
Marmara bölgesi kar miktarı bakımından Trakya’da hiç yağmadı diyebiliriz.
İstanbul’a yağdı ancak bölgesel yağdı. Güney Marmara’da da durum pek parlak değildi.
Çanakkale’de de hatırlamıyorum geçen hafta 20 cm yağdı sanırım
Batı Karadeniz’de efsane olabilir 16 Ocak sisteminde iyi kar aldılar.
Doğu Karadeniz’de bence çok kötü bir kıştı kıyı kesimler için. Her yıl 20-30 cm kar yağan Rize’ye bu yıl en fazla 10 cm yağdı (3-4 kere) mesela bu kış bi 05.04.2004 değil yani. o tarihte 30 cm kar vardı kıyıda Nisanın 5’i!
İç Anadolu’da da önemli bir kar yağışı olmadı bence. Ankara’da geçen yıl 2 güne 40-50 cm yağmıştı.
Doğu Anadolu’nun tamamı değil ama Bitlis ve çevresi için efsanedir.
Güneydoğu Anadolu’da da güzel kar yağdı orayı da sayabiliriz.
Akdeniz’de kıyıya kar yağamadı efsane diyemeyiz.
Ege’de de en dandirik kışlarda Muğla’ya bu yıl yağdığından daha çok yağmıştır.
Çok güzel bir yazi, eline sağlik 🙂
Bu zor şartları yaşamak için fazla uzağa gitmek gerekmez, İç Anadolu ve özellikle Doğu Anadolu hemen hemen her kış eksi 20 leri görüyor, ve Doğu Anadolu’nun büyük kısmı da eksi 30 rahatlıkla görüyor ve ne kadar zor ve çetin olduğnu iyi biliyor. Kışı soğuğu seven bir kişi emin olun eksi 20’den bile bıkmaz…
Erzurumda şuan inanılmaz kuvvetli bir rüzgar esiyor ve hafif kar yağışı var, sıcaklık eksi 4 (yani Erzurumlular için ılıman, tabii rüzgar esmese 🙂 )
Erzurum’da ağır bir kar yağışı var. Saat 22:30 da çektiğim videoyu birazdan yükleyeceğim. MGM eksik bilgi veriyor.
Bence “ağır” yerine “yoğun” demeliyiz kara. “Ağır kar”, İngilizce Türkçe’dir, “heavy snow”un kötü çevirisidir. “Ağır kar” da denebilir, ama onu, sulu, ağır, ağaç eğen kar için kullanmalıyız. – Ozan
Düzeltme için teşekkürler. Ama ağır deyince daha havalı oluyor.
🙂 – Ozan
katılıyorum hemşserime 🙂 gerçekten inanılmaz bir tipidi 🙂
Karayelin gücü adına… 😀
forever karayel 🙂
Günün büyük kısmı böyleydi acaba ne kadar kar birikti o bölgede. Resmen kopuyor orası. Sinop 5 derece İnebolu 0 çok değişik.
Hah bak bunları çok beğendim hep böyle kaliteli şeyler yaparsan, Türkçe’ye de dikkat edersen adamımsın – Ozan
Şaşkınım şu an 😀 Tuzla’da hafif bir yağış etrafı beyazlatıyor 😀
Tuzla’da şu an hafif bir kar yağışı var. Sıcaklık düşük olduğundan hafiften tutmaya başlıyor. Arabaların üstünde beyazlık oluşmaya başladı. Modeller tahminde yanıldı, çok az yağış oldu. Belli mi olur birden bir kütle çıkıverir. Fena mı olur 😀