Bursa – Beypazarı Hattında Tarihi Ekim Gecesi


—- 12-13 Ekim İstanbul ve Ankara radar videolarına şu adresten ulaşabilirsiniz. —-

Keşke seller ve can kayıpları yaşanmasaydı ama, biz de hava delileri olarak görevimizi yapıp, bu heyecan verici meteorolojik olayı incelemek durumundayız. Asıl tartışma ana yazının yorumları arasında zaten var, ama bunu ayrı bir yazı yapmaya karar verdim.

Öncelikle, şurada DMİ’nin de söylediği gibi, hadise aşırı (ekstrem). Bursa 115, Yenişehir 100, Bilecik 92, Nallıhan 86, Beypazarı 68 kg. Bu değerlerin hepsi istasyonların 24 saatlik yağış rekorları olarak tarihe geçti (bir tek, benim elimdeki verilerde Bursa’da 2 Temmuz 1942’ye ait bir 200 kg değeri gözüküyor, ama bu değer şüpheli).

Peki ne oldu da böyle oldu? Ben henüz düşünürken, bunun cevabını hava delisi arkadaşlarım Çihiro ve Havadansudan verdiler. İkisine de saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Aşağıdaki haritada görüldüğü gibi, bir sıcak cephe dün gece Türkiye’nin batısındaydı.

Sıcak cepheler, taşıdıkları nispeten sıcak ve nemli havayı önlerindeki soğuk havanın üzerine tırmandırarak yağışa sebep olurlar. Tıpkı soğuk cephenin de soğuğu taşıyarak sıcak havanın altına daldırması gibi.

Dün geceki cephe çok yavaş hareket ederek, tam yağışın olduğu hatta durdu.


Sıcak cephelerin ön kısmında, yani yukarıdaki haritada kırmızıyla sınırlanan alanda yağış vardır. Cepheye yaklaşıldıkça yağış artar (yağışın en bol olduğu kısma dikkat). Cephe gerisinde (cephenin güneyi) ise yağış bıçak gibi kesilir.

Uzun süre aynı yerde sabit kalan sıcak cephe, batıdan da nemle beslendi. Böylece yağış, nemin topoğrafya koşullarına en uygun yolu da en çok beslemesi sebebiyle, yani dağların tepelerin arasındaki en müsait yerlerden geçerek, Bursa – Beypazarı hattı üzerinde rekorların kırılmasına yol açtı.

Hava delilerini izlemeye devam edin.

Reklam

Bursa – Beypazarı Hattında Tarihi Ekim Gecesi” üzerine 19 düşünce

  1. northwest

    Ozan nasıl beceriyorsun bilmiyorum ama senden ricam, bu tip cephe geçişlerinin olduğu geceler radar akışını video olarak siteye koyman. Benim gibi teknoloji özürlüler için nasıl faydalı oluyor bilemezsin. Aynı şekilde grafik ve simülasyonlarla siteyi renklendiren arkadaşlara, bilhassa Santiago’ya, şükranlarımı sunuyorum.

    Cevapla
    1. Santiago Yazıyı Yazan

      düşüncelerin için teşekkürler northwest, hep beraber güzel paylaşımlar ve yorumlar yaptığımızı düşünüyorum, biz delilere bu fırsatı veren Ozan arkadaşıma da çok teşekkür ediyorum.

      Cevapla
  2. vkaynar

    başlıkla alakalı olabilir mi ama saat:21:40 itibariyle radarda koyu yeşille gözüken çanakkale civarındaki kütle hızla istanbula yaklaşmakta buna cephe sisteminin son aktivite kısmı diyebilir miyiz?

    Cevapla
  3. hayatbu

    Öngöremediğimiz bir hadise oldu sanki. Yoğunluktan ötürü yazma imkanım olmadı ama arasıra göz attım. Ciddi bir yağış değerlendirmemiz olmamıştı sanki. Bu hadisenin üzerinde durmak lazım kanımca.

    Cevapla
  4. cerkez

    bu kadar yagısın olusmasında uludagın da bi etkisi olmus olabilir mi sizce konvektif yagıs bakımından cunku uludagın eteklerinde en yuksek yagıs mıktarına ulasılmıs ilerledikce de yagıs da azalmıs…

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Konvektif yağış bakımından değil ama, ilerleyen sıcak cepheyi durdurma gibi bir etkisi olmuş olabilir. Dikkat ederseniz Uludağ’ın zirve istasyonu Bursa merkezden daha az yağış almış.

      Cevapla
    2. arif

      Üzerinde durmak ve irdelemek lazım. Bu gözlemi yapan arkadaşı tebrik ediyorum. Uludağ, sistemin batıdan doğuya ilerlediği de gözönüne alındığında konvektif açıdan değil ama yağışın o bölgede artmasında ciddi bir faktör olabilir.

      Cevapla
  5. Tarık

    Ben de aynı olayı bu geceden itibaren yarın öğleye kadar daha kuzeyde kalan kesimler için özellikle İstanbul için bekliyor ve umuyorum..

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bu gece cephenin sahibi alçak basınç hareketlenip İstanbul’un güneyinden Karadeniz’e ilerleyecek. Yani siklonun kendi yağışı olacak.

      Cevapla
  6. Santiago

    Rüzgar şu anda İstanbul’da kuzeyden esiyor, dün gece de öyleydi. Bursa’da ise rüzgar şu anda güneyden esiyor. Soğuk cephe ile sıcak cephe tam bu bölgede etkileşmiş olabilir mi? Bahsettiğin aşırı yağışların olduğu bölge…

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Ortada soğuk cephe yoktu gördüğüm kadarıyla, ama ona gerek de yok. Sıcak cephenin önünde zaten nispeten serin bir hava vardı, bu yeter, belki de bunu kastettin. Hala da var. Cephe oraya kadar ilerleyip öldü sanırım. Yani aslında bugünlerde Türkiye üzerinde sürekli cephe durumu oluşuyor, çünkü genel basınç dağılımı aynı, sistem doğuya ilerlemiyor. Sürekli aynı bölgede yağışlar oluşuyor, biraz güneyde ya da biraz kuzeyde. Umarım olayı anlayabilmişimdir 🙂

      Cevapla
      1. Santiago

        Katılıyorum sana, dünkü modellerde 850hpa sıcaklık gece Bursa’da artıyordu, İstanbul’da düşüyordu, dar alanda nimbostratus oluştu demek, İstanbul’a kadar gitti bir miktar, sonra kayboldu. Bulutlar günbatısı ve batıya yakın lodos rotasını izledi. Şimdi iyice lodostan geliyo

        Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s