Önce Kuvvetli Yağmur, Sonra Soğuk, veee Kar!


Mert Baştürk ve Sinan Şahinoğlu‘nun yazısı… Havadelisi ekibinin katkılarıyla…
**********

Sıcaklık rekorlarının kırıldığı ve kuraklık tehdidinin iyice belirginleştiği bir aralık ayının ardından, ocak ayına da rekor sıcaklarla, ama bu sefer yağışlı bir şekilde başladık. Sıcak havalar yerini nihayet batıdan başlayarak soğuk havalara bırakıyor. Yeterli soğumanın bir aksilik olmayıp gerçekleşmesi durumunda, kuzeydeki kıyı bölgelerde bile (İstanbul, Tekirdağ, Karadeniz Kıyıları) kar örtüsü oluşturacak kar yağışı geliyor!

11 Ocak’tan 16 Ocak’a kadar olan modellerce metrekareye kilogram cinsinden tahmin edilen toplam yağış

Pazartesi akşam saatlerinde Trakya’da başlayan yarı-istasyoner (durağan) cephe yağışı zamanla doğulayarak salı sabah saatlerinden itibaren İstanbul, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ’ı da içine alacak şekilde çarşamba öğlene kadar kuvvetli yağmura sebep olacak, bu yağışlar sel ve su baskını gibi olumsuzluklara da sebep olabilir. Yukarıdaki haritada dört farklı modelin 16 Ocak’a kadar düşmesini beklediği yağışları görmektesiniz, mor ve beyaz olan yerler metrekareye 100-130 kg arası yağışları göstermekte. Bu değerler ciddi olup barajlara şifa gibi gelecektir.

Metoffice 13 Ocak 2021 tarihli yer kartı analiz haritası

 

Bu haritada da durağan cephe hattının yeri görülüyor. Zamanla bu hattın doğulamasıyla beraber önce çarşamba sabah Trakya’ya, daha sonra öğle saatlerinde Marmara Bölgesini’de kapsayacak şekilde karayelle beraber ciddi bir sıcaklık düşüşü meydana gelecek ve hava sıcaklıkları bölgede hızlıca 5-7 derece aralığına düşecek. Bu ciddi soğumanın arkasından perşembe günü hava daha da soğuyacak ve hepimizin çok özlediği kar değerlerine nihayet ineceğiz.

GFS 850 hPa(yaklaşık 1500 metre) sıcaklık anomalisi haritası, görüntü tropicaltidbits’ten alınmıştır.

 

Yukarıdaki animasyonda 850 hPa sıcaklıklarının normallerden farkını görmektesiniz. Soğuk havanın ayın 13’ünde (çarşamba) ülkemize hızlıca girdiği görülüyor. İlerleyen günlerdeyse soğumanın şiddetini artırmasıyla beraber sıcaklık değerleri İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi büyük şehirlerde kıyılarda bile kar yağışına sebep olacak değerlere inecek ama ne yazık ki bu yağışlar hafta sonuna kadar yüksek yerler dışında herhangi bir kar birikimine sebep olmayacak.

Perşembe günkü soğumaya ilave olarak Ege Denizi üzerinden gelecek olan yeni bir alçak basınç sistemi hızlıca Anadolu’ya giriş yapacak, denizlerden aldığı nemi içeriye kadar taşıyarak cuma günü önce Batı ve İç Anadolu’da, cumartesi günüyse İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışlarına sebep olacak. Özellikle cuma ve cumartesi günleri buralarda karayolu ile seyahat planlarınız varsa dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu harita ECM’nin 16 Ocak akşamına kadar olan kar birikimi haritası, Anadolu’daki kar severleri mutlu edecek gibi 🙂

 

Cuma günü Ege’den giriş yapacak olan siklonun doğulamasıyla beraber kuzeyden daha kuvvetli bir soğuk hava dalgası giriş yapacak ve sıcak-soğuk deniz etkileşiminin bir sonucu olarak cumartesi günü Marmara ve Batı Karadeniz’de deniz etkili kar yağışlarını başlatacak. Bu kısım daha tam netleşmemiş olmakla birlikte, sayısal modellerin ağız birliğinden dolayı yine de ön bilgi veriyoruz; güncellemelerimizi lütfen takip ediniz.

Batı bölgelerden peşi sıra geçen alçak basınçların ardından pazar ve pazartesi günleri Deniz Etkisi ile Kar şeklinde tabir ettiğimiz DEK yağışları devreye giriyor. 38 yıllık sıcaklık ortalamasından çok ılık olan Karadeniz’den, 850 hPa’da (yerden yaklaşık 1500 metre yükseklik) -15 ve 500 hPa’da (yerden yaklaşık 5500 metre yükseklik) -35 derece gibi çok soğuk bir hava kütlesinin geçişi ile birlikte; Karadeniz’in tepkisi gecikmiyor. Deniz etkisi koşullarının nasıl olacağı henüz net olmadığı için bu başlık altında yapacağımız güncellemeleri takip ediniz.

 

Özet olarak, yurdumuza batıdan giriş yapan yağışlı hava dalgası yerini çarşamba günü soğuk havaya bırakıyor. Perşembe günüyse soğumanın şiddetini arttırıp kıyılarda dahi kar yağışına sebep olmasını bekliyoruz, fakat o gün yüksekler dışında bir kar birikimi olmayacak. Cuma ve cumartesi günüyse yeni bir alçak basınç sistemi Ege Denizi’nden hızlıca Anadolu’ya giriş yapacak, İç bölgelerde ve Doğu Anadolu’da yoğun kar yağışları ve beraberinde sıkıntılar meydana getirecek. Vade henüz uzun olmakla birlikte, Cumartesi günü, kuzeyden kuvvetli bir soğuk hava dalgasının gelmesiyle beraber Batı Karadeniz ve Marmara’da deniz etkili kar yağışlarının başlamasını bekliyoruz. Bu deniz etkili yağışlar aşırı sıcak olan denizlerin üstüne geleceği için, yerel olarak çok yoğun kara sebep olabilirler. Güncellemelerimizi takip ediniz.

Önce Kuvvetli Yağmur, Sonra Soğuk, veee Kar!” üzerine 237 düşünce

  1. Sinan (Başakşehir 180m/İTÜ Ayazağa 120m)

    Şüphesiz bu sistemin yıldızı doğudaki illeri saymazsak Zonguldak ve Bartın oldu.

    Cevapla
    1. Sinan (Başakşehir 180m/İTÜ Ayazağa 120m)

      Marmara etkisi kar 🙂 Marmara’nın tuzluluğu fazla ama ona dikkat edelim 😀

      Cevapla
    2. Mehmet Ulu

      Dostum radarda ben de yakaladım o kütleyi ,bizim de üstümüzden geçti ama maalesef yağış olmadı.Ozan hocanın face sayfasına da yazdım hatta ve Mudanya’dan bir arkadaş kar yağışı var dedi.Haftaya perşembe Uşak’a gidecek gibiyim Bozüyük,Kütahya üzeri;bakalım nelere şahit olacağız,modeller yağış gösteriyor.

      Cevapla
  2. spnca (Sapanca/SAKARYA, 40m)

    Sakarya, soğuğuyla uzun yıllar hatırlanması gereken bu sistemden yaklaşık 36 saatlik etkili bir yağış alarak sezonun açılışını yaptı. En son hangi tarihte gördüğümü hatırlayamadığım (belki de hiç görmediğim) şekilde Cumartesi 16.30 sularında direkt kar olarak başlayan yağış, yaklaşık 2 saat etkili bir şekilde yağıp her yeri beyazlattıktan sonra sıcaklığın artmasıyla cıvık bir forma dönüşerek Pazar sabah saatlerine kadar mevcut örtüye herhangi bir katkısı olmadan sürdü. Pazar öğle saatlerinde mahallemdeki görüntü şu şekildeydi,

    Öğle saatlerinden itibaren ise sıcaklığın düşmesi ile artmaya başlayan örtü, akşam saatlerinde çocukların kardan adam yapmasına imkan verecek kadar yüksekti.

    Gece yarısından sonra yağışın kesilmesiyle ve soğuğun iyice artmasıyla, Pazartesi sabah 08.00’de Sapanca’da soğuk gecenin izleri şöyleydi,


    Bu satırları yazdığım saatlerde (20.01.21 – 00.30) ise MGM’ye göre Sapanca’da sıcaklık -5,4 derece. Kar örtüsü hala duruyor ve hafta sonuna kadar muhtemelen duracak. Sonuç olarak, bence efsane…

    Cevapla
  3. Fok Balığı(Yıldız-Çankaya/Ankara, 1157 m.)

    Sistemin kendisinin yanı sıra, getirdiği soğuklar da ülkemizin batı bölgeleri için kuvvetli oldu. 2016 yılından beri bu kadar kuvvetli soğuk görmemiştim.
    Konumum Ankara’da yerleşimin bulunduğu yüksek rakımlı semtlerde hava sıcaklığı gece -15 derecelere kadar düştü.

    Ayazıyla meşhur Esenboğa daha da soğuktu, sabah MGM uygulamasından aldığım ekran görüntüsü şu şekilde:

    (Daha sonra Esenboğa Havalimanı’nda ölçülen minimum sıcaklık -20.2 derece olarak açıklandı)

    Aşağıdaki listeye göre ise Türkiye birinciliğini, ikinciliğini ve üçüncülüğünü Bolu eline almış görünüyor, 1340 rakımlı Batı Karadeniz Orman Araştırmaları istasyonu -32 derece ölçerek doğu illerini sollamış! Ayrıca Bursa İnegöl’deki -22 derecelik ölçüm de oldukça dikkat çekici, bu değerin rekor olması ya da rekor olmayı küçük bir farkla kaçırmış olması muhtemel.

    Uzun lafın kısası İç ve Batı Anadolu olarak bildiğiniz donduk.

    Cevapla
  4. TIYIR ( Zonguldak, 69m.)

    Ülkemizin batısı sisteme veda ederken Batı Karadeniz kıyıları deniz etkisi ile kara daha yeni merhaba diyordu. 18.01.20201 pazartesi sabah 03:00 civarı başlayan yağışla saat 10 civarı hemen hemen 25 santimetre üzerinde bir örtüye kavuştuk.





    Gün boyu devam eden DEK’lerle:

    Yağış pazartesiyi salıya bağlayan gecede devam ettiğinde kar kalınlığı deniz seviyesine yakın (0-50 m) yerlerde 30 santimetreyi geçti.
    Zonguldak şehir merkezi ile ilçeleri arasında ulaşım aksadı. Yüksek kesimlerde kar kalınlığının bir metreyi bulduğuna dair haberler var.
    Mavi gökyüzü görünen fotoğraf 19 Ocak günü saat 18:21’de çekildi. Diğeri ise sadece 4 saat sonra.


    Ve dün gece:

    Bugün (19.01.2021) sabah:

    Biz bu sistemin en ballı kaymaklı kısmında yer aldık. Hepimiz çocuklar gibi şendik. Umarım bereketli ve sağlıklı bir yılımız olur.
    Şu an (saat 15:01) bir DEK daha geldi… Burada sistem hala sürüyor…

    Cevapla
  5. Sinan (Başakşehir 180m/İTÜ Ayazağa 120m)

    17 Ocak’ta Fenertepe





    18 Ocak’ta Binkılıç, Ormanlı, Dağyenice ve Karaburun











    Cevapla
  6. Mülayim Sert ( Balat/Bursa, 80 m)

    Dün gece 280 metre rakımdaki Bursa İnegöl’de -22.8 derece, 1877 mt Uludağ’da -16.4 derece ölçülmüş. Yenişehir’deki Bursa Havalimanı’nda (230 mt) ölçülen -19.7 derece de kayda değer…

    Kaymakamlık sitesine göre İnegöl’de daha önce ölçülmüş en düşük sıcaklık -22.7 derece imiş. http://www.inegol.gov.tr/iklim

    Bulunduğum ilçe olan Nilfüfer’de de -11.3 derece ölçülmüş. Sabah tuzlanmış yerler dahi tamamen buzdu.

    Cevapla
  7. Ruhtlessnako (İzmit/Kocaeli/50m.-Atakum/Samsun/8m.)

    Dün cephe yağışından 5-10 cm. kar alan bir Pelitköy/Büyükoyumca semtinde 300 m. yükseklikte, yaklaşık olarak Samsun radarının 5 km kuzeydoğusunda. O noktadan Bafra kıyısında oluşan muhteşem bir dek kümesi.
    https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/01/img_5552a.jpg?resize=892%2C892
    7 dk sonra
    https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/01/img_5557a.jpg?resize=892%2C892
    Radar görüntüsü:
    https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/01/img_5558.jpg?resize=892%2C892
    Bu ise 30 dk. sonra yeni bir tepe noktası olan hücre hava karardıktan sonra sanırım bu 7 km ye çıkmış.
    https://bahriyelihavadelisi.files.wordpress.com/2021/01/img_5625a.jpg?resize=892%2C892

    Cevapla
  8. delicetinn (Mamak/Ankara, 900 m - Kırşehir, 915 m)

    Dün gece buraya yorum yazdıktan sonra “Ne olacak canım yine kaldık kuru ayaza” diye dışarıya bile bakmadan yattım. Gece lavaboya giderken pencereden bir bakayım dedim, o da ne; kar yağıyordu ve yerler tutmuştu. Hava turuncu rengine bürünmüştü. Bu kadar yoğun ve etkili DEK almış olamayız dedim ve kendimce araştırmaya başladım. Birkaç sitede bazı yorumcu arkadaşlar “konvektif yağış kütlesi” olduğunu ve merkezin çevresinde radarda gördüğüm kütlenin bu olduğunu söylediler. Sabah yaptığım çok sağlıklı olmayan olçumde konumum Altınevler’de toprak ve çim üzeri 6-7 cm, asfalt ve beton üzeri 3-4 cm kar kalınlığı ölçtüm. Bugün üçte birine yakını ozellikle de güneş gören güney cephelerde -4° C gibi düşük kuru termometre sıcaklığına karşın erimiş olsada yer yer 6 cm’ye varan örtü mevcut. Mansur başkan yolları gece boyunca tuzlamış anlaşılan ve yollarda neredeyse kalmadı ama bu kar yağışı, Ankara için iyi bir tesellli ikramiyesi oldu. Malum, işin pirleri burada ve bu yağış nasıl gerçekleşebildi anlatabilirlerse çok memnun olurum. Herkese selamlar 🖐
    Gece 2 sularında çektiğim görüntüler hemen aşağıdadır.
    https://delicetinn.files.wordpress.com/2021/01/20210118_024046.jpg
    https://delicetinn.files.wordpress.com/2021/01/20210118_024026.jpg
    Aşağıda da gündüz saat 10 sularında çektiğim görüntüler de mevcuttur.
    https://delicetinn.files.wordpress.com/2021/01/20210118_112803.jpg
    https://delicetinn.files.wordpress.com/2021/01/20210118_112816.jpg
    https://delicetinn.files.wordpress.com/2021/01/20210118_112750.jpg
    Karasal her ilimizin muhtaç olduğu kar yağışlarına kavuşabilmesini dilerim.

    Cevapla
    1. Cumulonimbus (ÇANKAYA ANK/960m)

      Geçmişte bir kaç sistemde benzer durumlar ortaya çıkmış ve blogda tartışılmıştı ama tam bir fikir birliği oluşmamıştı. O yorumları bulmak biraz zor olabilir. Özetle olabilecek senaryolar:
      – Doğrudan DEK’ler gelmiş olabilir.
      – DEK’leri oluşturan kutupsal hava buraya kadar ulaşıp lokal konveksiyona yol açmış / beslemiş olabilir.
      -Yukarı seviye alçağı (ULL) olabilir.
      -Yukarıdakilerin çeşitli derecelerde birleşimi olabilir.

      Cevapla
  9. archibil (Amasya,400m)

    Bu sistemden, dün gece 2’ye kadar bekleyip havada uçuşan kar taneleriyle avunacağımızı düşünerek uyumuştuk. Bugün radar görüntüsündeki Havza üzerindeki yeşil bant güneyden gelip üzerimizden yarım saatte geçerken sergilediği görsel şovla bizi mest etti.30cm yağmış kadar mutlu olduk. DEK gibiydi desek yeri var 🙂 Tüm yurdun dağına,taşına,ovasına bereket olsun inşallah..


    Cevapla
  10. Semih(ODTÜ/Ankara, 950 m.) - (Tuzla/İstanbul, 15 m.)

    Arabayla Tuzla/Akfırat ve Gebze/Mollafenari civarlarında dolandım. Rakım ortalama 200 metre fotoğrafları çektiğim yerlerde, kuzey otoyolu civarları. Yolda giderken yukarı çıkınca resmen boyut değiştiriyorsunuz birden kalınca bir örtü başlıyor. Açık alanda yer yer dize kadar var. İstanbul’un Marmara kıyıları için hüsran oldu maalesef.



    Cevapla
  11. Mülayim Sert ( Balat/Bursa, 80 m)

    Yağış tam olarak kesildikten hemen sonra bugün 12:00 civarı çevreyi dolaştım. Yanımda cetvel olmadığından yakım çekim ve ölçü olarak ayağımı kullanarak fotoğraf aldım. Temizlenmemiş kaldırımlarda göz kararı 5-10 cm ezilip buzlaşmış kar tabakası üstüne 10-15 cm taze kar vardı. Maksimum 30 cm derim.

    Cevapla
  12. nehrk (Göktürk/İstanbul 54m)

    Sistem durdu durdu uzatmalarda hat-trick yapti. Karayel bantlari Silivri’sinden Cekmekoy’une kadar her yere hatri sayilir kar birakti, sistem birkac saatlik yagisla rutbe yukseltti. DEK’ler sehir genelinde halen etkili.
    Fotolar sabah 8 sularinda Gokturk’ten, o saatten bu yana uzerine eklemediyse acik alanda 20 cm civari kar kalinligi var 🙂

    Cevapla
  13. mulu64 (Bursa/Yıldırım/Musababa,296m)

    Kameralardan seyrediyorum,Bursa’nın batı kesimlerinde hatırı sayılır bir kar yağışı var şu anda ve burada bir şey yok,çok sinirliyim.Görükle kopuşlarda mesela.Fındıkzade’deki şey pardon Emir Sultan’daki evi satıp Görükle’ye taşınayım en iyisi 😉

    Cevapla
  14. hayatbu (Beşiktaş/İST 10 m)

    Şahsen kar gördüm ve çok şükür diyorum. Fakat İstanbul geneli için tam bir hayal kırıklığı oldu.

    Cevapla

Yorum yazın...