
Kuzeyin soğuk havası, Doğu Avrupa ve Ukrayna üzerinden bu hafta bir kez daha ülkemize tatile geliyor.
İngiltere’nin batısında yatay pozisyonda konumlanmış ve kimseye hayrı olmayan yüksek basınç alanı, ani bir manevrayla kafasını İskandinavya’ya doğru kaldırıyor. Soğuk hava böylece aşağı enlemlere yol alma imkanı buluyor.
Kuzey ve Batı Bölgeler Değerlendirmesi
1. Perde:
Alçak basınç merkezinin esneme hareketi esnasında aldığı “U” formunun oluk kısmında oluşan cephe hattı, Karadeniz üzerinden geçerken topladığı nemle birlikte Salı sabahı İstanbul Boğazı-Sinop hattı üzerinden Anadolu’ya girecek. Cephe yağışları Düzce-Kastamonu sahil hattı boyunca kuvvetli yağmur ve zamanla karla karışık yağmur, Bolu-Karabük hattı boyunca ise yoğun kar şeklinde olacak. Salı ve Çarşamba günleri bu güzergahta karayolu ulaşımının aksaması kaçınılmaz görünüyor.
Bu esnada İç-Batı Anadolu’da Eskişehir, Afyon ve Kütahya çevrelerinde görülecek kar geçişlerinin, bölge standartlarında pek kuvvetli olmayıp ince bir kar örtüsü oluşturması beklenebilir. Bilecik çevrelerinde kar biraz daha etkili.
2. Perde
Cephe geçişi sonrası Salı akşamüstü kısa bir ara verecek yağış, akşam saatlerinde soğuk havanın sokulmasıyla kaldığı yerden devam edecek. Salı akşam saatlerinde Istanbul-Sinop arasındaki kıyı şeridinde görülecek karayel yönlü deniz etkili sağanaklar kıyılarda da karla karışık yağmur ve kar şeklinde düşecek, doğuya gidildikçe etkisini arttıracak.
Özellikle Düzce-Sinop arasındaki sahil kesiminde kar sağanakları zaman zaman kuvvetli olacak. Haritada 2. bölge olarak gösterdiğimiz kesimde Çarşamba gecesi, 3. bölgede ise Perşembe sabahına kadar etkili kar sağanakları devam edecektir. Sıcaklık sahillerde kritik olacağından gün içinde yağış ara verdiğinde erime kaçınılmaz; dolayısıyla deniz etkili kütlelerin rotası ve sürekliliğine bağlı olarak kar kalınlığında yerel farklılıklar olacaktır. Kütlelerin ısrarla denk geldiği yerlerde, alçak rakımlarda dahi Perşembe sabahına kadar 2.bölgede 15 cm, 3. bölgede ise 20 cm’ye kadar birikim potansiyeli mevcut ancak sağanakların uzun aralar verdiği yerlerde, deniz seviyesinde -erimeden dolayı- hiç kar birikimi olmayabilir bile. 100 metre rakıma çıkıldığında daha istikrarlı bir kar birIkimi olacaktır, orografik yükselme etkisiyle yükseklerde kar kalınlığı değerlerinin ucu açık.
Samsun-Artvin (4. ve 5. bölgeler) sahil şeridinde sağanaklar, Salı gece geç saatler ila Çarşamba öğlen arasındaki periyotta kar şeklini alıyor. Çarşamba gün içinde sahillerde sıcaklık sorunu sebebiyle kar cıvık olabilir, akşam ve gece saatlerinde ise sahiller de kaliteli kar örtüsü alacaktır. Samsun-Trabzon (4. bölge) hattında batı yönlü kütleler zaman zaman kıyıya paralel seyredeceğinden yağışın bir kısmı deniz üzerinde heba olacaktır. 4. bölgedeki sahil kesimi için Perşembe sabah saatlerine kadar 7 ila 10 cm’lik kar birikim potansiyeli bulunuyor. ANCAK; Bantların uzun süre es geçeceği kesimlerde (mesela Samsun Atakum‘da ve Trabzon Merkez’de) örtü oluşmaması veya çok az oluşması riski de mevcut.
Giresun dolayları, hem Çarşamba günü yağış daha erken saatlerde kara döneceğinden; hem de sahil şeridi bantların geliş yönüne dönük olduğundan, kar birikimi bakımımdan 4. ve 5. bölgelerin en şanslı şehri olarak göze çarpıyor. Burada 10 ila 15 cm’lik kar birikimi mümkün.
Rize-Artvin kıyıları, yağış yoğun da olsa kara dönmesi Çarşamba öğleden sonrayı bulacağı için kar birikiminde Giresun’un gerisinde kalabilir. Yine de kıyılarda 8-10 cm’e kadar ıslak kar birikimi mümkün. Yükseklerde ise yine orografi etkisiyle muhtemel kar kalınlığının ucu açık.
Marmara’da (1. bölge) ise sistem daha kısa süreli. Bölgenin doğusunda Çarşamba akşamına kadar etkili olacak deniz etkili kütleler, biraz yükseklerde (100+ metre) yerel olarak 5-7 cm arası örtü oluşturabilir. Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece İstanbul da kar sağanakları alacaktır, fakat il genelinde kaydadeğer kar birikimi sürpriz olur. Şehrin kuzey kıyıları ve Anadolu yakasında, yine biraz yüksekçe (100+ metre) semtlerde örtü ihtimali (3-6 cm) daha yüksek.
Güney ve Doğu Bölgeler Değerlendirmesi
Pazartesi gecesi Muğla açıklarında oluşacak siklon, ilk etapta Güney Ege kıyılarında sağanak yağışlara yol açıyor. Sonrasında Göller Yöresi ve Konya-Karaman çevrelerinde görülecek hafif kar yağışları, siklonun doğuya doğru hareket etmesiyle Salı akşam saatlerinde -daha etkili olarak- Kayseri-Sivas çevrelerinde de görülecek. Kar, bu bölgede güneydoğudaki kadar etkili olmasa da kuvvetli buzlanmayla beraber günlük hayatı olumsuz etkileyecektir.
Salı öğle saatlerinde Mersin-Hatay hattına ulaşacak siklon yağışı, özellikle Hatay çevrelerinde şiddetli olacak ve Çarşamba sabahına kadar 30-70 kg/m2 arasında yağış bırakacak. Ani su baskınlarına karşı tedbirli olunmalı.
Gelelim bu sistemin sürpriz yıldızına… Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin batısında Salı öğle saatlerinde başlayacak kuvvetli yağışların tamamı, 500 metre rakımın üstünde saf kar olarak düşeceğinden, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, ve Diyarbakır çevrelerinde merkezi yerlerde dahi karayolu ulaşımında aksaklıklara sebep olacak. Bu bölgedeki il merkezlerinde 15-40 cm arasında kar bekliyoruz. Yerel olarak bu aralığın aşılması da sürpriz olmaz.
Meteorolojik olarak hareketli bir haftaya başlıyoruz. Yurt genelinde birçok kent merkezi etkili kar yağışları alacak. Fotoğraf ve videolar ile sistemin ‘şimdigörü’süne yapacağınız katkılar oldukça değerli.
Haftasonunda Marmara genelinin de dahil olduğu bir kar dalgası daha görünüyor. Detaylar henüz netlik kazanmış değil.
Mgm sel uyarısı vermiş. Sel uyarısı ne alaka ? :s
Kar yağacak diye yağmuru yok mu saysınlar? 🙂
DEK bantları İstanbul’u gömecek gibi gözüküyor. Bantlar ısrarcı olursa yarım metre kar bile olur. Radar ve cam arasında git gel yapacağım. 😀
Ozan abi heyecan dorukta bu sitenin kurucusu olarak hepimiz senden en azindan baslik oncesi istanbul adina spoiler bekliyoruz.kirmayin bizi😊
Ankara son yılların en güzel kar yağışını alacak ve Ankara’ya yakışır şekilde yerdeki kar en az 1 hafta taş gibi kalacak. Kar kalınlığında rakıma göre en fazla 3 cm değişim olacağını düşünüyorum, doğu batı ekseninde nerede olduğunuz rakımdan çok daha önemli olacak. Eryaman, Sincan gibi batıda kalan semtler daha az kar alacak gibi duruyor, doğuya gittikçe kalınlık artacak.
Ankara il genelinde pazartesi sabaha kadar 15 ila 25 cm arasında kar kalınlığına ulaşılacağını tahmin ediyorum.
Sonrasında uzun süredir şahit olmadığımız kadar inatçı ve çocukluğumuzun kışlarını hatırlatan 0’ın çok altında günler ve geceler göreceğiz.
Özellikle kombi bakımı yaptırmamış Ankara’lıları uyarıyorum, hemen yaptırın zira kombileriniz uzun süre 60-70 derecelerde çalışmak zorunda kalacaklar.
Arabalarınıza antifirizli cam suyunu, suyla seyreltmeden direk ekleyin, kalitesiz antifirizden kaçının. Unutmayın -20 derece çok ciddi bir soğuktur ve ani donan sular etrafına zarar verir.
Motokuryelere acıyın, gerekmedikçe eve sipariş vermeyin, 1 haftalık market alışverişinizi yapın.
Herkese hayırlı sistemler dillerim.
Tam da sömestra gidiyorken ve ülkede hava olayları “alev alevken” olan biteni en kuzeybatı uçtan bu şekilde izlemek çok dramatik. Bilemezsiniz. Çok çok fena..
Enseyi karartmayın bu kadar soğuk varken etrafta bir yerden bir şekilde size de yağış gelebilir… Özellikle de soğuğun üzerine batıdan yaklaşacak siklonlarla…
Teşekkürler Ozan hocam. Bir nebze olsun su serptin 😊