Uzun Süreli Soğuklar ve İç Bölgelerde Yoğun Kar!


Alkım Yılmaz, Erdem Erdoğan ve Mehmet Göktuğ’un ortak değerlendirmeleri…


Aralık ayının büyük bir kısmını İzlanda Siklonlarının etkisi altında ülke genelinde bol yağışlı, aksiyonlu ve aşağıdaki sıcaklık dağılımı ile geride bırakıyoruz.

Bugünden itibaren ise bambaşka bir döneme giriyoruz, Azor yüksek basıncının Orta ve Batı Avrupa civarlarına konumlanması ile en az 10-15 gün tüm ülke olarak mevsim normallerinin altında kalacağız. Bu süre boyunca iç bölgelerde yoğun kar yağışları ve buzlanma görülecek, aynı eski kışlardaki gibi doğudan kar manzaraları vb. haberler sıkça gündemi işgal edecek.

İşte bu dönemin ilk sistemi bugün, yani 25 Aralık 2018 sabah saatleri itibariyle Marmara Bölgesinde etkili olmaya başladı. Arabistan Saati ile 08:30’a ait radar görüntüsü sistemin İç Anadolu Bölgesine giriş yapmaya başladığını gösteriyor.

Kuzeybatıdan gelen soğuk cephe üzerindeki ikincil siklon oluşumu Akdeniz üzerinden Anadolu’ya bolca nem taşınımına sebep olacak. Bu bol yağış soğuk cephenin ardındaki güçlü soğuk hava sayesinde karasal Anadolu’da tatmin edici kar yağışları olarak görülecek. Ardından da birçok yerde kuvvetli buzlanma meydana gelecek. Başta trafik olmak üzere büyük sıkıntılara yol açabilir.

İstanbul’da ise bu sistem il genelinde saf kar yağışı ve kartopu oynamak anlamında umut vadetmiyor. Sebebi bu sistemin soğuğunun İstanbul özelinde yetersiz kalması, İstanbul’un deniz kıyısında rakımı düşük bir il olması nedeniyle yer soğuğunun deniz üzerinden gelecek poyrazla büyük ölçüde kırılması. Bu nedenle kıyılarda kar yağışının örtü yapacak düzeyde etkili olmasını beklemiyoruz. Bununla birlikte pazartesiyi salıya bağlayan gece (dün gece) kuvvetli lodosla başlayacak şiddetli yağmurun Salı günü sabah saatlerinden itibaren bu kez kuvvetli kuzeyli rüzgarların getirdiği soğuma ile birlikte yüksekliğe bağlı olarak karla karışık yağmur ve zamanla kar yağışına dönmesi muhtemeldir. Yağışın etkili ve sürekli kısmı öğle saatlerinde İstanbul’u terk etmiş olacak. Ardından sıkı takipçilerimizin geçtiğimiz yıllardan hatırlayacağı DEK (deniz etkisiyle kar) sağanakları devreye girecek. Bu tür yağışların belirsiz aralıklarla yine belirsiz bir rotada peydahlanacağını, yağışların sıcaklığa bağlı olarak karla karışık yağmur ve kar şeklinde görüleceğini, yarın(salı) akşam ve gece saatlerinde bu sağanağın etkilediği güzergahlarda birkaç cm(belki bir miktar daha fazla) kar birikimi yapabileceğini öngörüyoruz. Şanslı bir muhitte iseniz Çarşamba sabahı kalktığınızda beyaz bir örtüyle karşılaşmanız mümkün. Ciddi bir değişim olmazsa bu sağanakların sıklığı Çarşamba günü öğle saatlerinden itibaren azalacak ancak Perşembe günü erken saatlere kadar bazı semtlere uğraması mümkün görünüyor. Kent genelinde kar yağışı, buzlanma ve zaman zaman etkili olabilecek fırtınadan kaynaklı aksamalar beklemiyoruz ancak yerel bazda özellikle DEK bantlarının ziyaret ettiği semtlerde geçici süreli sıkıntılara karşı tedbirli olmakta fayda var. Okulların tatil olma ihtimalinin gündeme geleceğini sanmıyoruz. Salı günü beklentilerimizin dışında bir gelişme olursa güncelleme yapacağız.

Ankara’ya gelince; Salı günü kuvvetle muhtemelen öğle saatlerinden sonra yağışlar karla karışık yağmura dönmüş olur. Akşam 18-20 arası ise kent geneli beyaz örtüyle kaplanacak. Yağışlar yer yer kuvvetli olacak ve buzlanma trafikte ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Çarşamba hafifleyecek olan yağışların ardından uzunca bir süre Ankara’da sıcaklıklar sıfır derece üzerini göremeyecek. Her şekilde tedbirli olmalı ve salı günü akşama doğru trafikte olmamanız önerilir. Ankara’da çarşamba ve hatta perşembe günleri okulların tatil olma olasılığı oldukça yüksek. White Fox’tan gelen son verilere göre TBMM Bahçesi gibi alçak yerler 15 cm civarında, Bilkent gibi yüksek rakımlı yerler 30 cm civarında örtü kapabilir.

Bu sistemler silsilesi iç ve doğu bölgeleri kara gömecek, köy yollarını kapatacak, uzunca bir süre soğuğuyla ve bazı kentlerde yol açacağı ciddi sıkıntılarıyla gündeme kalacağa benziyor. Marmara ve Karadeniz kıyıları için soğuma yetersiz kaldığından gündelik hayatı etkileyecek düzeyde bir hadise beklemiyoruz. Türkiye’nin geri kalanını merak edenler için son yıllarda zamanında uyarıları ile çok güzel işler çıkartan MGM’nin internet sitesini takip etmelerini öneririz. Ayrıca telefonlarınıza kuracağınız MGM uygulaması da anlık uyarılarıyla sizin zamanında haberdar olmanızı sağlayacak. Burası bizim vergilerimizle varlığını sürdürdüğünden zamanında yapılmayan uyarılardan ve bilgi eksikliğinden kaynaklı olası mağduriyetlerimiz için hesap sorabileceğimiz bir devlet kurumu olması nedeniyle her türlü ihtiyacımıza cevap verecektir. Örneğin aşağıdaki yurt genelini kapsayan uyarı gayet yerinde.

Önümüzdeki senelerde böyle bir sistem vardı acaba nasıldı, kar ne zaman başladı vb. pişmanlıkları yaşamamak için bu başlığa gözlem, fotoğraf ve yorumlarınızla katkıda bulunmanızı da önemle rica ederiz.

 

Reklam

Uzun Süreli Soğuklar ve İç Bölgelerde Yoğun Kar!” üzerine 139 düşünce

  1. welbane (Çayyolu/Ankara, 900 m.)

    Sistem Doğu’ya kayınca ilgi kayboldu ama pembe şeker görünümlü haritalar Doğu için epey fosladı, tam bir hayalkırıklığı görüntüsü var. Tunceli ve Ovacık biraz beklentilere uygun gitti, iklimi Ege karakteristiğine kayan Elazığ bugünkü karla büyük ikramiye sahibi. Muş, Bingöl, Bitlis şu saat itibariyle bile 0 üzeri ve olan yağışlar yağmur şeklinde. Erzurum ve ötesinde yağış zaten çok zayıf kaldı. Van Hakkari’de de beklenen yağış ya da soğuma yok. Sivas ve Erzincan da tahminlerin çok gerisinde kaldı. Sistemin cilvesi mi, yoksa bu bölge iklim değişikliğini çoktan yaşamaya başladı mı tartışmaya değer.

  2. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

    Konya’da bugün hava açtı ama güneş aldatmasın şu an kampüste -5 derece sıcaklık ve 33 km/sa ile esen bi karayel var. Her yer çatır çatır donmuş durumda. Kaldırımlar falan ezilen kar ve buz ile beton gibi olmuş.

      1. carcass (Eskişehir,804m)

        Hocam donduk ya kar yağması, karla haşır neşir olmak iyi de bu soğuklar insanın derisini yüzüyor 🙂 Eskişehir-Çifteler yine formunda, Sincan-Temelli ve Kütahya-Tavşanlı ise bu gecenin sürprizleriydi.

  3. çihiro - Bedeni(Merkez/KIRIKKALE, 740 m), Ruhu(Merkez/KONYA, 1016 m)

    Kırıkkale’de kar yağışı gece geç saatlere kadar tipi şeklinde etkili oldu. MGM bu sabah 8 cm ölçmüş kar kalınlığını. Kar tipiye dönmeden önce lapa lapa ve ıslak yağdığı için ağırlığından ağaç dallarını sarkıtmış. Özellikle çam ağaçları kartpostallık. İş yerim merkezden 6 km daha güneyde ve daha alçak rakımda. Buna rağmen iş yerimdeki kar kalınlığı 10 cm’den biraz daha fazla idi. 2 sene önceki kar yağışında da iş yerimde daha fazla kar vardı.

    Dün akşam Konya’dan ilginç haberler aldım ve şok oldum. Şehir merkezinde bir kişi yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetmiş! Aşağıda Eren de yazmıştı, kar yağışının şimşekler eşliğinde etkili olduğunu. Kış mevsiminde karlı bir havada yıldırım düşmesi sonucu ölüm yaşanması gerçekten sıra dışı durum İç Anadolu için. Daha önce Konya’da kar yağışı sırasında şimşek çaktığına çokça şahit olduğumu da not olarak düşelim.

    Ve Kırıkkale’den manzaralar:



    1. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

      Efsane 2017 kışında da olmuştu yine gökgürültülü kar vakası. Bazı sistemlerde Akdeniz’den uzanan güçlü kütleler bu tarz etkilere yol açabiliyor Anadolu’nun güneyinde.

  4. Portakal (Batıkent, 847 m - Beytepe, 1045 m, Ankara)

    Semtler arasında büyük farklar olmakla beraber iyi bir sistemdi. Gözlemlerime göre merkezde en az yağış Batıkent-Eryaman hattında gerçekleşti.

    Beytepe’de Kütüphane yanında kırılan bir ağaç.

    Kolej civarı.

  5. Fatih (Beyşehir/KONYA,1196m)

    4 cm civarı bir kar örtüsü aldık. Şuan buz hertaraf ve önümüzdeki 3 gün, 0 derece altında kalacaz ve yer yer -10/-15 ler görülecek.😒 Ve ben artık karar verdim..Kar seven bir ılıkçıyım.

  6. Semih(ODTÜ/Ankara, 950 m.) - (Tuzla/İstanbul, 25 m.)

    Ankara’da sabaha kadar hafif devam eden kar birkaç cm daha eklemiş gecenin üstüne. Fakat soğuğa ve yağışa rağmen semtler arasında epey fark oluşmuş, bu sistemde kaymağı çoğu zaman olduğu gibi yine Çankaya sırtları ve merkezin güneyi yedi. Bulunduğum konum şanslı taraftaydı ve şu an açık alanda kabaca 25 cm civarında kar var. Bence dört dörtlük bir sistemdi İç Anadolu için. Ankaralılar bugünün tadını çıkarsın, bu akşamdan itibaren buz kesmeye başlıyoruz. -15 -20 dereceler sürpriz olmaz 🙂









    1. welbane (Çayyolu/Ankara, 900 m.)

      Çok güzel fotoğraflar, ellerine sağlık. Hem sıcaklık hem de yağış miktarı açısından kısa mesafede ciddi farklar oluştu. MGM otomatik istasyonlarındaki hatalardan dolayı bir çok istasyon için yağış miktarını tam olarak bilemiyoruz ama Keçiören 22 mm sahih görünüyor. Çankaya sırtları, Bilkent vd için 30’a yaklaşmış olabilir (colder buralardaysa ve istasyonu hala aktifse daha doğru bilgi verebilir). Baştan beri şüpheli yaklaşsam da ECMWF’nin tartışmasız zaferiyle sonuçlandı sistem.

      1. Acıların Çocuğu - Ankara 900 m.

        Evren istasyonu ~ 50mm olarak rapor edilmişken 2-3 km yakınındaki Sarıyahşi ~25mm olarak verilmiş ki aralarında coğrafi bir bariyer olmayan iki yakın alandan bahsediyoruz. Evren secim sonuçlarına itiraz etmek lazım:P

    2. isaaltin (Eyüp, Istanbul, 54m)

      Devrim Stadyumu’nda sabah 3’e kadar karla oynayan ODTÜ’lüleri seyrettim. 🙂 Öğrencisi olamasam da eski sevgilisinin ODTÜ’lü olması sayesinde o havayı içine çekmiş biri olarak, kar, ODTÜ’ye kesinlikle bir başka yakışıyor.

  7. Havadelisi (Büyükoyumca/Atakum-Samsun, 185m)

    Gece boyu sulu kar yağdı ama tutma olmadı. Benim bulunduğum Atakum ilçesi ve Bafra tarafında kar örtüsü 250-300 metrede başlıyor, Çarşamba tarafında ise dün akşam yazdığım nedenlerden ötürü örtünün 50 metreye kadar indiği yerler var. Raporlara göre, o tarafta 500 metre üzerinde kar taksimetresi 40 santimden açılıyor, sanırım 1 metreye kadar çıkıyor. Aşağıdaki yağışların büyük kısmı kar, ilk istasyon 900 metrede, ikincisi yaklaşık 550…

    Bu foto Başalan köyünden, rakım 900 m civarı…

    Bu kış karın tuttuğunu görmüş değilim, ama tüm Türkiye’de hem şimdiye kadar olanlar hem de modellerin vaat ettikleri ile süper kaliteli bir kış geçirdiğimizi düşünüyorum. Kış dediğin böyle olur, önce iç bölgeler ve yüksekler coşar, sonra… 😀

    Bu kışı beğenmeyeni Allah taş yapar arkadaşlar.

    1. Sprmn1907 (Ataşehir/İST, 120m.)

      Sonuna kadar katiliyorum Ozan Üstadim. Daha once de yazdığım gibi çocukluğumuzdaki kışlar gibi ilerliyor şu ana dek. En azından bol yağış aldik şu ana kadar bol lodoslu kurak gitmedik. Dediğiniz gibi eskiden de önce iç bölgeler ve yüksekler ilk sağlam karı alırdı, sonra da biz sıramızı beklerdik 😃

      Umarım bundan sonrası da bu şekil bozmadan devam eder. 😉

  8. archibil (Amasya,400m)

    El Nino rekor olmasada iyi bir yağış bekliyordum ama sıcaklığın azizliğine uğradık. Gece 11 de başlayan yoğun yağış sabah 6 ya kadar devam etti ama sonuç cıvık 4-5 cm bir örtü oldu.Sükutu hayale uğradım dersem yanlış olmaz.Şehrin çanak şeklinde dağlarla çevrili olması ısı adası oluşturuyor ve kuzeyli rüzgarlar bile çanak içindeki ısıyı dağıtamıyor 😦 Önümüzdeki maçlara bakacağız 🙂



  9. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

    Konya kampüste düz alanda 15 cm ve tipiden dolayı yığılan yerlerde yer yer üstü bir örtü var. Gece yaklaşık 5 saat çok güzel bir kar yağışı oldu. Afyon yolu kapanmış durumda gece 2.30 dan beri bekleyen birçok araç var kilometrelerce kuyruk oluşmuş.
    https://eren1998blog.files.wordpress.com/2018/12/20181226_104311.jpg
    https://eren1998blog.files.wordpress.com/2018/12/20181226_104638.jpg
    https://eren1998blog.files.wordpress.com/2018/12/20181226_104331.jpg
    https://eren1998blog.files.wordpress.com/2018/12/20181226_100805.jpg

  10. Sprmn1907 (Ataşehir/İST, 120m.)

    Evet sevgili kara hasretler..Alkim ustadin dedigi gibi İstanbul surprizini yapti yine 😉 Hic bu kadarını beklemiyordum yalan yok beklenen dek ler de gelmiyor artik diye yatmistim gece. Bugun de tesadüf evdeydim bu manzarayla karşılaştım.. 😎 Normalde karşi yakada olacaktım iş o tarafta ve orada yağmıyormuş sanırım. Devami 2 saatlik de olsa cok güzel 👍 Bu küçük ama enfes surpriz, gelecek olan efsane sistemlerin habercisidir inşallah.. 🙏

  11. carcass (Eskişehir,804m)

    800 metre rakımda kar örtüsü ancak 4-5 cm. oldu. Hayal kırıklığı yaşadık ama 25 Aralık günü saat 15:30 gibi başlayıp 18:00’a kadar süren yağış görsel olarak tatmin etti diyebilrim. İlk fotoğraf karın en yoğun yağdığı 17:00 sularında çekildi.

    İkinci fotoğraf ise yağışın hafiflediği akşam saat 21:00 sularında çekildi. Her iki fotoğraf da Akarbaşı Mahalesi’nde (rakım 804 metre) kaydedildi.

    Sabah saatlerinde olan yağış sıcaklık sıkıntısına kurban gitti diyebilirim. Yüksek mahalleler yine şanslı sayılır. Oğuz’un da aşağıda paylaştığı fotoğraflardan anlaşılıyor ne kadar şanslı oldukları 🙂

        1. Dinçer Gül Aydın

          Harika bir kar yağışı var şu an sultangazide arabalar çatılar hatta yerler bile beyazladı.İyi bant yakaladık. Keşke foto atabilseydim en kısa zamanda öğreneceğim.

  12. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

    Yaklaşık 1 saat öncesi kampüs civarından bir foto. Seyrek gökgürültüleri ve fırtına eşliğinde kar yoğun olarak devam ediyor. Ayrıca bu kadar kar delisi üniversiteli görmek bana ayrı bir mutluluk verdi, meydan muharebesi gibi kartopu savaşı yapıyor herkes 😀

  13. Semih(ODTÜ/Ankara, 950 m.) - (Tuzla/İstanbul, 25 m.)

    Ankara tam anlamıyla mükemmel bir gece geçiriyor. Kar durmadan tipi şeklinde azala çoğala yağıyor. Bir gol haberi de ODTÜ’den geldi, sanırım 20 sene sonra falan ilk kez kar tatili verdi rektörlük. Kar kalınlığı en sondaki fotoğraftaki ölçüme göre ODTÜ’de açık alanda 20-22 cm civarında (4 parmak = 7.5 cm +-0.5). Tipi şeklinde yağdığından yığılma yapan alanlarda çok daha fazlası var.
    Fotoğraflar 23.30 dolaylarında çekildi.















    Çok fotoğraf olduğu için aralarından beğendiğinizi büyük hale getirebilirsiniz, insanların kotalarından yemeyelim 🙂

    1. Zeitgeits - ( Bilkent/Ankara, 1188m )

      Muazzam! Aynı şekilde Bilkent de yıllardır tatil vermiyordu, biz de kar tatili orucumuzu bozduk.

      ECMWF saat 5’e kadar orta şiddette kar devam eder demiş akşam çıktısında. Saat 1:15 itibariyle tipi şeklinde devam ediyor yağış. 30cm’e yaklaşmış olması lazım burasının da, 2 saat önce 24cm’di.

  14. Acıların Çocuğu - Ankara 900 m.

    Ankara’nın gözde kar merkezlerinden Çankaya’dan iyi geceler. En muteber kar kalınlığı ölçüm yöntemi olan araba üstlerini karışlama 18cm civarı kar olduğunu gösteriyor. Bunlar da 30 yıl öncesine gittiğim anlardan birkaç kare…





  15. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

    Selçuk Üniversitesi kampüsünde son yarım saattir gökgürültüleri eşliğinde yoğun kar var. Biraz geç geldi ama tam geldi. Kıyı kentlerinden duyardık bu olayı ama Konya’da şahitlik etmekte güzel bi deneyim oldu. Hatta birinde yıldırım düştü tüm Konya titredi resmen yemyeşil ve sarımtırak kütleler var şu an radarda.

  16. Zeitgeits - ( Bilkent/Ankara, 1188m )

    Yaklaşık 6 saattir dışarıdayım ve kara doydum diyebilirim. Daha bir sürü fotoğraf çekecektim ama şarjım saatler önce bittiği için bunlar var sadece elimde. Saat 23:15 gibi karış hesabıyla yaklaşık 24 santim örtü olduğunu ölçtüm. Yarın sabah çıkıp cetvelli ölçüm de yaparım. Saat 00:00 itibariyle kar hala orta şiddette devam ediyor.

    Bu sene çok güzel geçiyor bizim için, daha kışın başı olmasına rağmen 2 kere tatminkar örtü aldık. Yakında sahillerdeki arkadaşlar da inşallah örtüyle tanışırlar.

  17. archibil (Amasya,400m)

    Amasya’dan saat 23 itibarı ile gol haberi vereyim.Yoğun yağmur yerini güzel bir geçişle yoğun kara bıraktı, gece boyu böyle yağar inşallah.Sabah resim eklemeye çalışacağım 🙂

  18. Oğuz (Eskişehir/860m)

    Eskişehir’de sistem beklentileri tam olarak karşılamasada güzel örtü oldu. Daha kışın başında ikinci örtüyü kaptık. Uzun bir süre sıcaklık sıfırın üstünü görmeyeceği için örtü bir müddet bizimle.

Yorumlar kapalı.