Rapor: Doğu Akdeniz’de Siklon, Yağmur ve Kar


Erdemli’de Hava Durumu Feysbuk sayfasının yöneticilerinden, blogumuzun da müdavimi Ahmet Bey‘in, geçen haftaya ait raporu…
—————–

Birçoğunuz kuzeyden soğuk geliyor mu diye göz ucuyla modelleri süzer, bir kısmınız ABD’ye yağan göl etkili kar sağanaklarını ağız şapırdatarak seyrederken; Akdeniz’e bir siklon sessiz sedasız yerleşti.

Bu siklon yağmur ve kar yağışları ile Orta ve özellikle de Doğu Akdeniz’i iki buçuk gün boyunca arada dinlenerek hunharca dövdü.

İlk yağışlar Çarşamba sabahı Silifke civarı ve Erdemli’nin bazı yaylalarında yerel olarak görülmeye başladı.

Çarşamba saat 21:30’dan itibaren beklediğimiz şov başladı. Akdeniz üzerinde karaya yakın bir yerde oluşan turuncu kütle tam da Erdemli’yi hedef almıştı.

Bu kütle sahile ulaştığında küçük taneli dolu ile karışık kuvvetli sağanak yağış bırakmaya başladı. Yağmur perşembe sabahına kadar şimşek ve gökgürültüsü eşliğinde, hiç durmadan bazen orta kuvvette bazen kuvvetli olarak devam etti.

Perşembe sabahı 06:45 sıralarında kallavi bir kütle Erdemli sahillerini ve birazda iç kesimlerini vurmaya başladı. Yaklaşık 30-40 dakika boyunca küçük taneli dolu ve ardından kuvvetli sağanak yağış görüldü:

Hava sıcaklığı kar için yeterli olmadığından Çarşamba günkü yağışlar ancak 2000 metre rakım ve üzerine kar olarak düştü.

Perşembe öğleden sonra ve akşam geç saatlere kadar yağışlar nadiren yerel olarak görüldü. Hatta halk yağışın artık bölgemizi terk ettiğini düşünmeye başlamıştı (biz hariç) tam da o sıralar valilikten açıklama geldi: ”İl genelinde cuma günü şiddetli yağış görüleceğiden eğitime ara verilmiştir”. Aslında tatile sebebiyet verecek durum ortadan kalkmıştı. Çünkü o yağışı roketleycek olan siklon beklenen konumdan ortalama 50 km güneye kaymıştı:

Tatil kararının sebebi Tarsus ve Adana’yı felç eden yağmurdu:



En çok zararı her zamanki gibi, Anadolu’nun yükünü çeken, bir türlü yüz gülmeyen çiftçiler görmüştü.


Cuma gece yarısından sonra yağış bantları Silifke ve Erdemli hattında geniş çaplı olarak yine etkili olmaya başlamıştı. Bu arada rüzgâr poyraza dönmüş, sıcaklık birkaç derece düşmüştü ve 1150 rakıma kadar karla karışık yağmur ve sulu kar yağışı başlamıştı.

Cuma günü saat 15:00’a kadar yağışlar aralıksız bir şekilde devam etti. Bu sistemde sıcaklık 2 derece daha düşmüş ve siklon 30 km daha kuzeye konumlanmış olsaydı Erdemli için ikinci bir “King Kong” vakıası kaçınılmazdı.

Erdemli sınırları içerisinde bulunan istasyonlar yağış boyunca hatalı veri kaydettiği için elimizde düşün yağış miktarı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Ancak Adana ve Tarsus’a düşen yağışın en azından yarısı düşmüştür. Şimdi sizlere bu kadar yazının üstüne -fıstıklı kadayıf niyetine- bu sistem boyunca elimize ulaşan kar fotolarından birkaçını sunuyorum.



Rapor: Doğu Akdeniz’de Siklon, Yağmur ve Kar” üzerine 10 düşünce

  1. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

    3 Ocak sabah 9’dan 6 Ocak sabah 9’a kadar düşen toplam yağışa göre sistemin top 10 listesi:

    1-Tarsus: 159.6 mm
    2-Adana/İncirlik: 145.1 mm
    3-Adana/Çukurova: 144.2 mm
    4-Aladağ/Madenli: 140.5 mm
    5-Karataş/Konaklı: 134.2 mm
    6-Aladağ: 132.5 mm
    7-Karaisalı/Sadıkali: 123.8 mm
    8-Adana/Şakirpaşa: 118.8 mm
    9-Adana Bölge: 106.7 mm
    10-Karaisalı: 102.6 mm

    Kaynak: MGM verileri

    Yağışın %95’i sanıyorum 30 saat gibi bir süre içerisinde düştü. Çoğu yerde bir aylık yağış bir günde düşmüş oldu. Böylece geçtiğimiz Aralık ayının kuraklığı kırıldı.

    Cevapla
    1. Ahmet/Erdemli/Mersin/ 7 m

      Hocam 1 ayda düşmesi gereken yağış 1 günde düştüğü zaman pek anlamı olmuyor, Sel olup akıp gidiyor. Fotoğraflarda gördüğünüz üzere tarım arazileri büyük zarar gördü. Halbuki sakin sakin yağdığı zaman toprak suyu tutuyor. Ama yinede bu yağışın faydalı olduğu yerlerde oldu. Hiç yağmasından iyidir.

      Cevapla
  2. Bahattin Bakircan

    Gercekten emek isteyen bir çalışma emeğinize sağlık. Sizin adınıza sevinirken kendi adımıza gözyaşlarımızı içimize akıttık

    Cevapla

Yorum yazın...