İSTANBUL İÇİN GÜNCELLEME (Perşembe akşamı itibariyle): İstanbul’da şu saatlerde (çarşamba akşama doğru) tam kuzeyden (yıldız) fırtına şeklinde esen rüzgarla birlikte görülen yağmur ve karlakarışık yağmur, hava karardıktan sonra yerini yavaş yavaş kar yağışına bırakmaya başlayacak.
Ancak son verilere göre sistemin soğuğu biraz zayıfladığı için, alçak semtlerde (özellikle de Anadolu Yakası’nın sahillerinde) sabaha kadar herhangi bir kar birikimi olacağını düşünmüyoruz, hatta buralarda yağışın kara dönmesi de sabahı bulabilir.
Rüzgarın yarın (cuma) sabah saatlerinden itibaren kuzeybatıya (karayele) dönmeye başlayıp Trakya’dan daha soğuk hava getirmesiyle beraber kent genelinde sıcaklıklar 1 dereceye kadar düşecek, böylelikle yüksek semtlerde kayda değer bir kar örtüsüne yol açacak şartlar oluşmuş olacak.
Önceki raporlarımızda da belirttiğimiz gibi, bu sistemde sahiller ve yüksek semtler arasında kar bakımından CİDDİ farklar ortaya çıkacaktır; örneğin Kadıköy Rıhtım’da kar belki çatılarda bile zor tutacakken (veya tutmayacakken) Beylikdüzü’nde, Çekmeköy’de 5-15 cm arasında bir kar kalınlığına ulaşılabilir, daha yükseklerde daha da fazla olabilir. Trakya’daki soğuğa daha yakın olacağı için Avrupa Yakası sahilleri de Anadolu Yakası’na göre daha şanslı olacak, mesela Bakırköy sahilinde de sürpriz birkaç santim ölçülebilir.
Yarın (cuma) akşam saatlerinden sonra ise karayelin ve dolayısıyla soğuğun etkisinin kaybolması ile yağışlar birçok semtte tekrar karla karışık yağmur ve yağmura dönecek. Kent genelinde yağışlar 1 Ocak Pazar günü öğle saatlerine kadar yağmur, karla karışık yağmur ve kar olarak aralıklarla devam edecek.
Yağışların önümüzdeki günlerde de fırtınaya birlikte yoğun (ıslak/ağır kar) şekilde gerçekleşecek olması nedeniyle enerji nakil hatlarında sıkıntılar ortaya çıkmaya muhtemelen devam edecektir, elektrik kesintileri sürebilir. Rüzgar şemsiye kullanımını da büyük ölçüde sınırladığı için, şemsiye yerine bere / kapüşonlu mont tercih etmekte fayda var.
Bu sistem İstanbullu kar delilerini (dağ semtlerinde oturanlar hariç) kesinlikle kesmeyecektir, çare Godzilla sistemi… Onu da takip ediyoruz, bizden başkasına inanmayın, Allah taş yapar.
Türkiye, ciddi soğuklar ve yer yer anormal kar yağışları gördüğü 2016 Aralık ayını yine soğuk ve bol karlı bir kış sistemi ile kapatıyor.
Örneğin güneyin yüksek illerinden Karaman, daha iki yıl önce 47 santim ile kırdığı kar kalınlığı rekorunu bu sene önce 63 santime, son olarak 27 Aralık sabahında 85 santime çıkardı! Böylece rekorunu iki yıl içinde tam üç kez yeniledi ve neredeyse iki katına çıkarmış oldu.
İstanbullu hava delileri için özel bir anlamı olan ENKA Balmumcu Meteoroloji İstasyonu‘nun verileri de soğuk bakımından bu Aralık ayının son derece kayda değer olduğunu gözler önüne seriyor.
İstanbul’un, bu istasyonda ölçülen 5,1 derece ortalama sıcaklık ile son 21 yılın en soğuk ikinci aralık ayını yaşadığı anlaşılıyor, bu değer normalden (yani uzun yıllar ortalamasından) 3.1 derecelik bir sapma anlamına geliyor (ayın son haftası, 26 günlük ortalama olan 5,1 dereceyi pek fazla değiştirmeyecektir). Son 21 yılda İstanbul’da bundan daha soğuk yalnızca 2001 yılının Aralık ayı var, onun ortalaması 4,1 derece (İstatistik sevenler için: 2001-2002 kışının 10 Ocak tarihine kadar hemen hemen tüm Türkiye için çok ciddi soğuklar ve kar yağışları ile geçtiğini, fakat 10 Ocak’tan sonra kışın Türkiye’ye uğramadığını belirtelim. Öte yandan, soğuk geçen aralık aylarını daha uzun yıllar genelinde normalden soğuk ocak ve şubat takip ediyor).
Daha eski verilere baktığımızda, İstanbul’un son 60 yılın en soğuk 3. veya 4. Aralık ayını geçirdiğimizi söyleyebiliyoruz (1991, 1992 ve 2001’den sonra). Şehirde 2016 Aralık ayının ortalama sıcaklığının uzun yıllar ocak ve şubat ortalamasından en az 0,3 derece soğuk olduğunu da ekleyelim.
2016 Aralık’ının ilk 25 gününün soğuk anomalileri (sıcaklığın ortalamaya göre aşağı yönde sapmaları) Türkiye’nin birçok bölgesinde de 3 ila 7 derece arasında!
Girizgahımızdan sonra güncel meseleye gelelim: Halihazırda yağmur ve kar yağışlarının etkisi altındaki Türkiye, Çarşamba günü batı bölgelere Balkanlar üzerinden gelecek daha soğuk hava ve eşzamanlı olarak Akdeniz’den teşrif edecek alçak basınç sistemleri ile, havası daha da aksiyonlu bir yer haline gelecek.

27 Aralık – 1 Ocak Arası 850 hPa Sıcaklıklarının Normalden Farkı
Öncelikle, ÖZELLİKLE SEYAHAT EDECEKLER İÇİN UYARImızı yapalım:
Çarşamba gününden itibaren muhtemelen 1 Ocak 2017 Pazar’ı da içine alacak şekilde, yani yılbaşında bir yerlere gidecekleri hem gidiş hem dönüş (özellikle gidiş) yolunda etkileyecek biçimde… İstanbul’u ve Ankara’yı birbirine ve kayak merkezlerine, ayrıca İç Anadolu Bölgesi’ndeki illeri birbirine ve kıyı bölgelere bağlayan tüm karayollarında yoğun kar yağışı ve buzlanmaya bağlı olarak ciddi sıkıntıların yaşanması YÜKSEK ihtimaldir. Aynı şekilde, havayolu ulaşımında da gecikme ve iptaller YÜKSEK ihtimaldir.
Bu hafta il ve ilçe merkezlerindeki en fazla kar yağışının, Çarşamba günü başlamak ve aralıklı olarak birkaç gün devam etmek üzere, güneydoğu Marmara’da (Bilecik’te ve Bursa’nın özellikle 150 metre ve üstü ve rakımlarında), İç Anadolu’nun güney ve batı illerinde, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ve İç Batı Anadolu’da (Ankara’nın batı İlçeleri, Düzce, Bolu, Bursa, Bilecik, Bozüyük, Kütahya, Eskişehir, Afyon, Isparta, Konya, Karaman, Niğde, Kayseri civarı) ve Toroslarda görülmesi YÜKSEK ihtimaldir. Bu arada çarşamba ve perşembe günleri Konya, Karaman civarında gündüz saatlerindeki ısınma nedeniyle yağışın bir kısmının yağmura dönme ihtimalini de es geçmeyelim. Sonrasında yine kar yağacak.

ECMWF Toplam Kar Yağışı Haritası (Sulu ve Tutmayan Kar Dahil)
İstanbul’da görülecek kar yağışının şehrin neresini ne ölçüde etkileyeceği net değil. Muhtemelen, kalınlığı yükselti ile büyük ölçüde değişen bir kar örtüsü görülecektir. Örneğin kar Kadıköy Rıhtım, Moda, Bakırköy gibi sahil semtlerinde çatılarda ve araba üstlerinde ancak gece saatlerinde ince bir örtü oluşturabilecek, fakat Ümraniye’de yerlerde dahi 2-15 cm arasında birikecektir. Deniz seviyesinden yüksekliği 50-100 metrenin altında olan yerleşimlerde kar örtüsü az ve ıslak olacak, dolayısıyla hakkıyla kartopu oynamaya imkan vermeyecektir; fakat 100 metrenin üzerinde her şey mümkündür. Bu söylediklerimiz çarşamba akşam saatlerinden cuma öğle saatlerine kadar olan periyot içindir. Ayrıca perşembeden itibaren 3 gün boyunca (perşembe, cuma, cumartesi) rüzgarın kuzeyli yönlerden fırtına şeklinde esecek olması nedeniyle deniz ve hava ulaşımında uzun gecikmelere ve iptallere hazırlıklı olmak gerekir.
Cuma gününü cumartesiye bağlayan gece ise Kırım üzerindeki alçak basınç merkezinin Batı Karadeniz’e doğru ilerlemesiyle rüzgarın tam karayele dönüp kuzeyden yağış getirmesi ihtimali var. Bu ihtimal gerçekleşirse sıcaklıklar karayelle birlikte sıfır derecenin altına düşebilir ve sahiller dahil bütüm semtlere birkaç saatliğine etkili kar yağar. Bu durumu da takip ediyoruz.
Son model çalıştırmalarına göre Ankara, sistemin İstanbul’la beraber en kritik noktası konumunda. Kar yağışı çarşamba günü başlayacak ve birkaç gün devam edecek. Kuzeye yol alacak alçak basınç merkezinin 50-100 km batılı ya da doğulu rota izlemesi bile sıcaklık açısından çok şey değiştirebilir, o yüzden Ankara’da gerçekleşecek olan kar yağışlarını son ana kadar takip etmek gerekiyor. Şu anki (salı öğlen) görüntülere göre kar kalınlığı tahminimiz, kentin alçak semtleri için 10-15 cm, yüksek semtleri için ise 15-30 cm arasındadır.
Bu başlık yorumlara kapanmıştır. 6-10 Ocak Sistemi’nin başlığı açılana kadar Atış Serbest’ten devam edeceğiz.
Herkese iyi seneler…
Ben de Istrancalar yakınlarından bir miktar resim paylaşayım. Biraz zayıf kalabilir ama Maslak’a 110 km mesafe ve 210 metre rakımda durum bi bilinsin. Cumartesi saat 9:30’da Çekmeköy’den yola çıktık, TEM’de FSM’ye doğru giderken kuzeye doğru karlı tepeler görünüyordu. Mahmutbey’i biraz geçtikten sonra yer yer ince ince kar örtüsü başladı. Büyük Çekmece’de oğluma gölün seviyesinde olmayan karın niye hemen biraz üstünde (10 metre kadar) örtüsü olduğunu anlatmaya çalıştım… Derken karlı Çstalca derken,Subaşı’ndan Eski Edirne yoluna girdik Saray’a doğru. Normalde sıcaklığın giderek azalması gerekirken bir değişiklik olmuyordu. 1.5 C ile Gümüşpınar’a vardık ve biraz sonra hafif yağış başladı. Bildiğiniz yağmur canımı sıktı.Arabaya göre 1.5 C ve bir yağmur bir karışık bir şeyler Binkılıç’a vardık.. Binkılıç’ı geçtikten sonra yağış sulukara döndü ve sıcaklık da 1 C göstermeye başladı. SinncapEvler-Safaalan’a vardığımızda yağış sulukar ve sıcaklık da 1 C idi. Etrafta en az 4-5 cm en fazla 50 cm rüzgarın keyfine göre kar vardı. Biraz dinlenelim derken ve kar taneleri beyazlamaya ve artmaya başladı. Öğle yemeği için Saray’a gittik ve yemekten çıktığımızda zemindeki karın cıvıklığının azaldığını farkettim şehir içinde. Tekrar Safaalan’a dönerken zaman zaman beyaz zeminde devam ettilk. Site içinde bir lara saplanma olayı yaşadık ve insan gücü ile hallettik… Yeni yılın ilk saatlerine kadar yağış aralıklı devam etti…
Aşağıdaki resimler SincapEvler içinden
30/12 17:45

bugün sabah
[video src="https://havamel.files.wordpress.com/2017/01/20170101_092156_1.mp4" /]
Bu sabah Safaalan’dan -13 C ile yola çıktım, Binkılıç civarı zaman zaman -15 C’yi gösterdi arabanın derecesi… Kuzeydeki eski Edirne asfaltından Subaşı oradan yeni havaalanına doğru giden duble yol üzerinden Maslak’a geldim (tuz muz dökmemişler berbattı). Tayakadın’a kadar hatırı sayılır bir kar örtüsü var. İhsaniye’den İstanbul tarafına ise eser yok…
Bu sistemden benim çıkardığım ders ise hayatımızın önce Allah’a sonra kendimize emanet olduğudur. Sistem İstanbul için çok etkisiz gelmesine rağmen, kent genelinde üç dört gün boyunca elektrik sıkıntısı çekildi, Organize Sanayi Bölgesi 2 gün tamamen elektriksiz kaldı. Başımıza birşey gelse ambulans aramak istesek elektriğin dışında telefonlar yoktu, internet yoktu, cep telefonları bir gün boyunca tamamen devre dışıydı. Kasaplardaki etler ve derin dondurucuya ihtiyacı olan herşey bozuldu. Ülkemizde insan hayatı bu kadar ucuz maalesef, işimiz Allah’a kalmış.
bu ilk resim Cuma öğle üzeri paylaştığım, Bahçeşehir 2. Kısım Boğazköy girişinin bu sabahki hali. Dün gece aynen geçen yılbaşında olduğu gibi saat 02,00 civarı Boğazköy’e geldim. Geçen sene 20 cm civarı, kar vardı. bu sene ise kar mı yağmur mu tam belli olmayan bir yağış sonra hafif kara dödü. sabahki manzaramız da şöyleydi.
Durum şöyle, enerziyonlu gecelerde, bulunduğum vadi tabanı, yukarılara göre 5-6 derece daha soğuk oluyor. Ancak, dün gece bulutlu ve yağışlı havada yüksekli k konuştu. Bizde bu kadar az kar var iken, bulunduğumuz konumdan sadece 60-80 m yukarılarda durum ise şöyleydi:
yükseltinin etkilerinin çok net görüldüğü bir konum:
Karşıda karla kaplı görünen tepelerin en yüksek olduğu noktalar 160-170 m arası. Dayanamadım, oralara bir göz atmaya gittim.
Son resmin sol tarafında ileride görünen gökdelenler, Ispartakule’de. Reimlerin çekildiği konum, oradan 6-7 km içerde, hmen Eston şehirin arkasında oluyor.
Ama, maalesef bu kadar beyazlık, içimizde giderek büyüyen, karamsarlık, üzüntü ve kahroluşa bir çare olamadı
Konya değerlendirmesi:
30 Aralık 2016 sabahı kar kalınlığı 48 cm olarak ölçüldü. Bu, şehirde ölçülen gelmiş geçmiş en yüksek ikinci kar kalınlığı oldu. Tam bir efsane. Dün Konya’daydım ve “King Kong”u bizzat inceleme fırsatı buldum 😀 Yine de canlı canlı yaşayamadığım için geceleri gözüme uyku girmiyor.












Mahsur kalan bisikletler 🙂
Binaların çatılarından çığ düşüyor! Bu akşam kar topu oynamak için sitenin bahçesine çıktık. Büyük bir gürültü çöktü. Bir binanın çatısından kar yığını düşmüştü. Çok tehlikeli bir durum.
Aralık ayında tam 4 tane en düşük sıcaklık rekoru kırıldı! 15 Aralık’ta kırılan en düşük minimum sıcaklık rekorunun eski sahibi 2013 yılıydı! :
Maksimum sıcaklıklar sadece 4 gün mevsim normallerin üzerine çıkabildi! :
Ortalama maksimum sıcaklık mevsim normallerinin 5,3 derece altında ölçüldü! 2002’den sonraki en soğuk Aralık ayı yaşandı! :
2016 yılı toplam yağışının %34’ü Aralık ayında düştü.
Çok teşekkürler harika bir rapor.
6 Ocak sistemi GFS kar miktarı


Mutlu yıllar, an itibariyle Mutki:

Bugün Aydos’ta çektiğim fotoğraflar. Zirvede basılmayan yerlerde bir metreye yakın kar vardı.
Rakımın ne kadar belirleyici olduğunu gösteren fotoğraflar için teşekkür ediyorum. Bu demek oluyor ki sistem 2-3 derece daha soğuk gelseydi bu bir metreye yakın kar her yerde olabilirdi.
Harikasın.
Seydişehir’e aldığım bilgi ve resimlere göre çok kar yağmış.



Seydişehir’den yakınlarımla konuştum. İlçenin çevre ile ulaşımı kesilmiş. 100cm civarı kar varmış. Son yıllarda görülen rekor kalınlıkta kar olduğu bilgisi ve resimleri geldi.
img-20161231-wa0005
Yeni Gelen Fotoğraflar





32 yıldır bu evde ikamet eden ev sahibi daha önce hiç bu kadar karın aynı anda yağdığını görmemiş. “İyi ki çatıyı geçen yıl yenileyip tedbir almışım.” diyor.
Herkes Godzilla’yı bekleyedursun, Doğu Akdeniz’den bir ”King Kong” geldi geçti. Başka bölgelerde yaşayan hava delilerinin dikkatini ne kadar çekti bilmiyorum ama 21 Aralık-31 Aralık 2016 periyodunu kapsayan son 10 günlük süreçte, bölgede oldukça ekstrem durumlar yaşandı. Yer yer 2 metreyi aşan kar birikimleri, günlerce süren kuvvetli yağmurlar, lodos ve poyraz fırtınaları, sel ve su baskını hadiseleri ardı ardına geldi. Hem bu efsane sistemden maksimum düzeyde etkilenen şehir olması hem de memleketim olması nedeniyle ”Mersin” hakkında kısa bir değerlendirme yapmak istedim. Müsaadenizle ‘absıtrakts’ kısmını kısa kesiyorum.
Öncelikle bölgede bazı istasyonların son 1 haftada kaydettiği yağış miktarlarına bakalım ki bu bile tek başına, durumun ne kadar ciddi olduğunu anlatmaya yetiyor: (NOT: 21-24 Aralık tarihleri arasında görülen kuvvetli yağışlar bu rakamlara dahil değildir. Haritada gördüğünüz istasyonlar o süreçte de yaklaşık 100 kg yağış kaydetti, veri kalabalığı yapmasın diye görsel vermiyorum.)


Gördüğünüz gibi son 10 günlük yağışlar toplandığında metrekarede 500 kg’yi aşan istasyonlar var. Bölgedeki bir çok merkezin yıllık yağış ortalamasının 500/700 kg arasında olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Aşağıdaki grafikte Mersin il merkezinin yıllık yağış ortalamalarını görüyoruz. Buna göre son 10 günlük yağış miktarlarıyla grafiği karşılaştırdığımızda birçok istasyonun yıllık ortalamanın yarısından fazla, hatta bazılarının yıllık ortalama değerlerinde yağışlar kaydettiğini söylemek yanlış olmaz:
Dikkat çeken bir diğer nokta, Uzuncaburç-Akçatekir hattında kalan bölgede bu yağışların tamamının kar olarak düşmüş olması… Bu bölgede Yağda, Çamlıyayla ve Akçatekir istasyonları 1200/1300 metre rakımda bulunuyor. Arslanköy kasabasının rakımı ise 1400 metre civarında. Söz konusu yerleşim yerlerinde ilk yağışın başladığı 21 Aralık Çarşamba sabahından, 31 Aralık sabahına kadar neredeyse aralıksız bir şekilde kar yağdı. Yağışın en yoğun olduğu zamanlar, 22,23,26,29 ve 30 Aralık günleri oldu. Sistemin ilk günlerinde yukarı seviyede konumlanmış soğuk çekirdekli siklon, Akdeniz’in normalden ılık sularıyla ve aşağı seviyede kuzeybatılı, yukarı seviyede güneydoğulu rüzgarlarla birleşerek aldığı nemi Bolkar Dağları’na (Adı üstünde) çarpıyor ve aşırı kar yağışları için harika bir kombinasyon sağlıyordu:

21 Aralık günü soğuk yer seviyesinin üzerine gelen sistemin yağışları ilk başlarda sahilden sadece 300 metre rakıma kadar kar olarak başladı. Aynı günün akşamından itibaren yükseklerdeki yerleşim yerleriyle ulaşım kopma noktasına geldi ve sonraki günler koptu. Ayrıca Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan Tarsus-Pozantı otobanında ulaşım özellikle Akçatekir mevkiinde, bahsedilen 10 gün boyunca 4 kez durdu. (bkz. http://www.hurriyet.com.tr/pozantida-kaza-ve-kar-otoyolu-kapatti-40314742)
Sistemde en üzücü konu ise yoğun kar yağışının Mersin’in yaylalarında tarım ve hayvancılıkla uğraşan pek çok vatandaşı hazırlıksız yakalamış olmasıydı. Dağlarda mahsur kalan bazı yörüklere günlerce ulaşım sağlanamadı. Yüzlerce küçükbaş hayvan açlığa ve ahır çökmelerine bağlı olarak telef oldu. (bkz.http://www.milliyet.com.tr/hayvanlarin-bulundugu-baraka-kardan-mersin-yerelhaber-1736131/). Sahile biraz daha yakın noktalarda ise binlerce dönüm sera, sulu kara dayanamayarak çöktü, maalesef ölen ve yaralanan çiftçiler oldu. Aşağıdaki fotoğrafta Erdemli’nin Yeniyurt mahallesinde çöken bir serayı görüyorsunuz:

İlk gelen sistemde oluşan mağduriyetler henüz giderilmemişken 26 Aralık gecesi güçlü bir dalga daha geldi ve yükseklerde kısmen açılan yollar tekrar kapandı. Kar yağışı bu kez daha sulu olduğu için binlerce meyve ağacı yıkıldı, elektrik hatları ve direkleri hasar gördü, çatısı çöken evler oldu. Arslanköy, Çamlıyayla ve Erdemli yaylalarında kar kalınlığı yer yer 2 metreye ulaştı. Çamlıyayla’da 40 civarında evin çatısı karın ağırlığına dayanamayarak çöktü. Yükseklerde yaşayan insanlar günlerce susuz, elektriksiz ve yolları kapalı bir şekilde, adeta kara gömülmüş bir halde yaşamak zorunda kaldı. Birkaç gün içinde metrakareye yüzlerce kilogram yağış aldığınızı ve bunun tamamının kar olarak düştüğünü bir hayal etsenize… Edemiyorsanız yardımcı olalım ve 24 Aralıkta, Arslanköy’den gelen bu fotoğrafı verelim:

27 Aralık Salı Günü yağışlar hız kesti. İnsanlar bir nebze olsun gündelik işlerine zaman ayırabildi. Kopan elektrik hatları bir parça olsun onarıldı, yollar kısmen açıldı ve hasar gören seralar tamir edildi. Ancak ufukta bu kez başka bir tehlike belirmişti. İç Batı Anadolu’da derinleşen yeni bir siklon ve 1000 metre rakımın altında yağmur değerlerindeki sıcaklıklar… Bu kez yağışlara kuvvetli lodos da eşlik edecekti. Arslanköy ve Çamlıyayla civarında yine kar yağacaktı fakat 1000 metre rakımın altında kalan bölgelerdeki karlar kuvvetli gökgürültülü sağanak yağış altında eriyecekti. Resimde siklonun perşembe günkü görüntüsü var:

28 Aralık çarşamba akşamında başlayan yağışlar gece yarısından sonra şirazeden çıktı ve çok kuvvetli bir hal aldı. Yağışlar sahillerde gökgürültülü sağanak, 1100 metre rakımdan yükseklerde yoğun kar şeklinde oluyordu. Yükseklerdeki 1/2 metrelik karın üzerine yoğun olarak taze kar yağıyordu. Yer yer gökgürültülü kar yağışı (thundersnow) da görüldü. Tarsus-Pozantı otobanında ulaşım yine durdu. Çamlıyayla ve diğer yaylaların kent merkeziyle ulaşımı yeniden koptu. Tabii bu esnada 1000 metre rakımdan aşağıdaki karlar lodosun ve yağmurun etkisiyle şıpır şıpır erimeye başladı. Sahile yakın bölgeler için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. Sabah saatlerine doğru havanın aydınlanması gerekirken iyice kararmış ve yağış etkisini arttırmıştı. Akdeniz’den uzanan mezo ölçekli konvektif bantlar gece yarısından beri bölgeyi dövüyordu. Bantlar arka bölgede kendini sürekli yeniliyor (backbuilding mcs) yağışlar aralıksız devam ediyordu. Gece yarısından sabaha kadar Mersin merkezde 156 kg/m2 yağış düşmüştü.

Ve 29 Aralık Perşembe sabahı dağlardan gelen erimiş kar suları, sahildeki kuvvetli yağmurun sularıyla birleşerek Mersin merkezde ve çevre ilçelerde büyük bir sel faciasına yol açtı. Binlerce insan araçlarında mahsur kaldı, deniz ve kara ayrımı ortadan kalktı, ekili araziler sele ve balçığa gömüldü. Yapılan uyarılara rağmen okullar perşembe günü tatil edilmemişti. İlerleyen saatlerde tatil edilen okullar, trafikte ekstra bir kalabalığa yol açtı ve işler içinden çıkılmaz bir hal aldı. Maalesef bu vahim olayda can kayıpları da yaşandı. Sİstem bugün (31 Aralık 2016) sabah saatleri itibarıyla bölgemize veda etti. Mersinliler kelimenin tam anlamıyla sıra dışı bir Aralık ayı yaşadı ve 2016 Aralık ayı Mersin’e ağır bedeller ödeterek efsaneler arasındaki yerini almış oldu. Biz de bu sisteme büyüklüğünden dolayı ”King Kong” adını verdik. Böyle bir sisteme değerlendirme yapmasak ayıp olurdu. İstanbullu hava delilerine 2017’de Godzilla’lı günler diliyoruz.

Hatirlat hocam bunu ayrı yazı yapalım.
Tamam üstat sen uygun gördüysen neden olmasın. Hatırlarım tabi ki…
Müthiş yazı…Ellere , emeğe sağlık.
6 ocak godzilla intikamını alabilir.
Hişş… Geri bas!

Hocam eline, koluna saglik soluksuz okudum, bolgedeki duruma dikkat cekmeniz acisindan da oldukca gerekli ve etkili bir yazi, tekrar tesekkurler…
Roman gibi, elinize sağlık.