2017 Kışı Bol Yağış, Soğuk Hava ve Karla Başlıyor..


Özet ve Uyarılar

* Pazartesi günü Marmara’nın batısı ve güneyinde (İstanbul da dahil) kuvvetli ve çok Kuvvetli yağış görülecek, su baskınlarına dikkat edilmeli.

* Salı günü Bodrum – Antalya arasında kalan kıyı kesimlerde çok kuvvetli ve şiddetli yağış görülecek, su baskını ve sel tehlikesi var.

* Balkanlar’dan yurda giriş yapacak soğuk havanın Salı akşam saatlerinden itibaren iç kesimlere doğru ilerlemesiyle beraber Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun tamamı ve Doğu Anadolu’da kar yağışları görülecek. Kar açısından en şanslı bölgeler Batı Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu Bölgesi olacak.

* Pazartesi’den başlayarak çarşamba akşamına kadar neredeyse bütün denizlerimizde ve denize kıyı şehirlerin tamamında hayatı olumsuz etkileyecek düzeyde, Marmara ve Ege’de pazartesi akşam saatlerine kadar lodostan, sonrasında poyrazdan fırtına ve kuvvetli fırtına bekliyoruz.


—————————————–

8-9 aydır kışı bekleyen hava delileri için artık geri sayım bitmiş durumda. Bir haftadır o model senin bu model benim sistem kovalayan, bilgisayar ve telefon başında uykusuz kalan bizler, nadir bir Kasım sonu sistemiyle 2017 kışının startını veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.

gfsopeu12_72_2

Orta Akdeniz üzerinden Ege’ye hareket eden bir alçak basınç merkezi şu anda Ege Bölgesi’ne ulaşmış durumda. Kıyı bölgelerde yağmura sebep olmakta olan bu alçak basınç merkezi, Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk hava ile birleşecek; Doğu Akdeniz’de derinleşip başta Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri olmak üzere, kıyı şehirlerimize çok kuvvetli yağmurlar, iç bölgelere ve yüksek kesimlere de kar getirecek.

yagis

Sistem, soğuma açısından geçtiğimiz günlerde modellerde göründüğü kadar güçlü gelemeyecek. Ancak soğumanın biraz kuzeybatıda kalmasıyla beraber, beklenen toplam yağış miktarlarında artış oldu. Birçok şehrimiz kasım ayı toplamını önümüzdeki bir iki gün içerisinde geçecek.

16120200_2_2712-1

16120200_2_2712

Pazar gecesi hafif olarak başlayacak olan yağmur, İstanbul’da pazartesi günü öğle saatlerinden itibaren etkisini iyice artıracak ve salı akşam saatlerine kadar neredeyse aralıksız olarak etkili olacak. Salı günü İstanbul’da hava hissedilir derecede soğuyor, alçak semtlerde kar yağışı görülmeyecek, yüksek kesimlerde ise salı gecesi yağış çekilirken karla karışık yağmur veya hafif kar serpintisi görülebilir. Kente özlenen kar henüz yağmayacak olsa da, metrekareye düşecek olan 90-100 kg civarındaki yağış hem barajlara, hem de hava delilerine adeta ilaç gibi gelecek.

Ankara’da kar şartları Salı akşam saatlerden itibaren oluşmaya başlayacak. Son model çalıştırmalarına göre Ankara biraz sınırda kalıyor gibi görünüyor. ECMWF 00Z çalıştırması Ankara’ya bol yağış ve kar verirken GFS ise yağışı bayağı bir kısmış durumda. Yine de kentte 5 ile 10 cm arası kar görülebilir (özellikle yüksek semtlerde).

Bu sistem Cuma günü yurdu terkedecek ve bunun kadar soğuk olmasa da Balkanlar üzerinden yeni bir soğuk hava dalgası yurda hızlıca giriş yapacak ve çıkacak. O esnada iç bölgelerde sıcak cephe kar yağışları görülmesi de olasılık dahilinde.

Sistemle ilgili görüşlerinizi ve paylaşımlarınızı bu başlık altına bekliyoruz. İyi haftalar.

2017 Kışı Bol Yağış, Soğuk Hava ve Karla Başlıyor..” üzerine 146 düşünce

  1. Norther (Ataşehir/İstanbul-160 m)

    Kartepe 71 cm kar kalınlığına ulaşarak Uludağ ve Kartalkaya gibi yakınlarındaki zirveleri açık farkla geride bırakmış , bu tarihlerde pek alışık olmadığı bir örtü Keltepe için , 2016 nın kalan 27 günü içinde daha fazla kar neden olmasın

    Cevapla
  2. Semih(Çankaya/ANKARA 950 m.)

    Ankara’da gece 2.30 civarında harika bir kar yağışı başladı. Kuvvetli rüzgar ile uzun süre yağdı. Gayet güzel birikim de yaptı fakat hava aydınlanır aydınlanmaz erimeye başladı. Buna da şükür daha kışa girmeden 4 kez kar aldık 🙂

    Kalktığımda sadece bu kadar kar kalmıştı.

    Cevapla
  3. karmania173metrebursacamlica

    Bu sabah moraller bozuk gibi bir duruş var , hiç yorum yok arkadaşlar , sanki birdaha hiç sistem gelmeyecekmiş gibi bir hava esiyor , Bursa da bugün çok temiz bir hava var ve uzun zamandan beri ilk defa boğazımız yanmadan nefes alabiliyoruz…

    Cevapla
    1. carcass (Eskişehir,804m)

      Aynen, Eskişehir’de de gece ve sabah yağan kardan sonra müthiş temiz bir hava var. Moral bozmaya gerek yok, henüz çok erken. Şimdiden kış provasını yaptık, bence Kasım bitmeden çok güzel soğuklar yaşadık. Bu gece, Eses’te 3. kar yağışı yapan soğuk oldu. Kent merkezinde örtü ömrü uzun olmadı orası ayrı 🙂 Öğleden sonra Bozdağ tarafına çıkma planlarım var. Kar fotoğrafı atacağım çıkarsam.

      Cevapla
  4. El NiNo (İZMİR, 10m)

    Metrelik karlardan sonra izlemekten en çok keyif aldığım dev dalgaları da kaçıracak olmam kötü oldu.
    Meteoroloji gece ve yarın Karadeniz’de tam fırtına bekliyor. 5-6 metrelik dalgalar olası… :/

    Cevapla
  5. Fatih (Beyşehir/KONYA,1120m)

    Yine bir sistem etkisindeyken ileri tarihlerde ardı ardına yeni sistemler vardı. Şimdi bakıyorumda kuru ayaz ve soğuktan başka birşey kalmadı.Modellerin, Karadeniz ve Doğuya birşekilde sağdan soldan yağış getirişini izleme vakti.

    Cevapla
    1. yaylalıdeli(Çameli-DENİZLİ /1290m)

      Haklısınız yine ve yeniden kurak bir döneme giriyoruz akdenizden sağlam ve uzun süreli sistemler yakında görünmüyor , karadenizli sistemler batı , iç anadolu , akdeniz bölgelerine ilaç olmuyor , kuru soğuk ve ayaza devam . Ne desek ne yazsak olmuyor kırılsın artık bu örüntü akdeniz çalışsın , umut Allah’a …

      Cevapla
      1. Fatih (Beyşehir/KONYA,1120m)

        İnşallah değişir.Atmosferin dilinden anlayamıyoruz ama iki yıldır Akdeniz sistemleri uzun arayla geliyor.Iklim bu her kılıfa girebilir ,yani uzun dönemlerde kuraklıkta, bol yağışta olmuş.Şu son gidişat iklim değişikliği sanki uzunca bir süre böyle devam edecek hissini veriyor bana ve ben gibi iklim ve havaya aşırı ilgili birini mutsuz ediyor.Bu yüzden ki yakın zamanda durumum da elverirse Kuzeye Karadenize göçeceğim.

        Cevapla
  6. Havaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

    Konya için Kasım efsanesi olur mu ki acaba diye beklenti içine girdiğim sistemi dağlardaki beyaz örtüyü uzaktan izleyerek ve havada kar görerek kapatıyorum. En kötü beyazlatır ortalığı diye tahmin ediyordum neyse buna da şükür ama bir gerçek var ki modeller duygularımızla oynadı 🙂

    Cevapla
  7. Karpat (Bitlis-1500m)--(Bitlis/Mutki-1400m)

    Kar devam ediyor, görüş mesafesi iyice düştü, elektrikler kesilecek gibi umarım kesilmez ama en önemlisi kar yağısları köylerden gelen taşımalı ögrencilerimiz için büyük sıkıntı yaratıyor. Köyden gelip üniversiteye gitme arzusunda olan öğrencilerimiz dersler konusunda çok istekli bilhassa kız ögrencilerimiz malesef aileler kızların okuması konusunda çok isteksiz, cocuklarda bunun farkında… Onlar da bu durumu ilk fırsatta üniversiteye kazanarak atlatacaklarını dusunuyorlar çünkü universiteyi kazanamadığı an baska seylere maruz kalacaklarını biliyorlar. Dolayısıyla onların derslerden geri kalma lüksleri yok

    Açıkcası karın cok yağmasını istemiyorum.

    Cevapla
  8. samsun-tokat (BAFRA-Samsun, 11 m. )

    Tokat merkez ve çevresi için mgm yoğun kar yağışı vermişti bugün. Şuan itibariyle bile sıcaklık 3 derece çisenti şeklinde yağmur var. Bugün 1200 metre yükseklikte bir mevkideydim ve sıcaklık 5 derecelerde geziniyordu. Yoğun kar yağışını geçtim sağlam bir yağmur bile göremedik şuana kadar. Sistem baya sönük geçiyor burda. Gece kar yağışı başlayabilir deniyor fakat benim pek bir beklentim kalmadı. Daha farklı hayaller kurmuştum :)) soğuma ve yağış aynı ana denk geliyordu diger bölgelere göre. Hayırlısı diyelim 🙂

    Cevapla
    1. bahriyelihavadelisi(İzmit/Kocaeli/58mt)

      Üstadlar, rüzgarın 40-50 km/h hızla esmesi mi şuan ki şartlarda karın yağabilmesi(marmaranın kuzeyi) için iyidir yoksa daha yavaş mesela 20-25 km/h hızla esmesi mi? Yani şunu düşünüyorum Ozan Hocam bahsetmiştiniz 1-2 sene öncesinde diye hatırlıyorum Kocaeli-Zonguldak kıyı hattında oluşan ısı adalarının rüzgarla iç kesimlere etkisi değişiyor mu?

      Cevapla
      1. bahriyelihavadelisi(İzmit/Kocaeli/58mt)

        Ozan Hocam Dek ile ilgili sizin ve sizin önerdeğiniz makale vb. bir çok yazıyı okudum ama bu soruma bir cvb bulamadım Batı Karadenizin doğusunda oluşan ısı adaları ile ilgili bi yazınız vardı onu bulamadım link atar mısınız yada soruya bi bakar mısınız?Saygılar…Tabi diğer arkadaşlarda da cvb gelirse çok sevinirim

        Cevapla

Yorum yazın...