Haftaya Kış: Ön Rapor


Cumartesi günü İstanbul’da (ve tüm Türkiye’de) hava geçtiğimiz günlerle aynı olacak.

Pazar günü önce bulutlar ve orta kuvvette lodos gelecek. Öğleden sonra veya akşama doğru yağmur hafif hafif başlayacaktır, lodos da şiddetini arttırarak pazar akşamı deniz ulaşımını etkileyebilir. Pazar geceden itibaren daha kuvvetli yağmur var. Yağmur, özellikle Kıyı Ege’de ve Güney Marmara’da lokal olarak su baskını ve sellere yol açabilecek düzeyde yağacak.

Gelecek hafta tüm Türkiye’de havalar bol yağışlı ve zamanla çok soğuk… Aşağıda, haftaya cumartesiye kadar olan yağış toplamı var, Türkiye’nin sınırları biraz zor seçiliyor ama her yer yağışlı.

gfsoptk06_183_18

Şu anki verilere göre, İstanbul’da, birikerek hayatı etkileyecek bir karın yağma ihtimali ÇOK ÇOK DÜŞÜK. Kar havada görülebilir, özellikle yüksek semtlerde, fakat bunun da bir garantisi yok halen.

[İstanbul’da kasım ayının son haftasına denk gelen kar yağışları yakın yıllarda 2005, 2004 ve 1989’da görülmüş. 30 Kasım 1989’da Göztepe’de 1 santim kar varmış. 1 Aralık’ta bu 3 santime çıkmış. Efsanevi 1948-1949 kışının 27 Kasım’ında ise Göztepe tam 12 santim kar kalınlığı bildirmiş.]

İç bölgelerde ve yüksek yerlerde kar kuvvetle muhtemeldir.

Daha fazla ayrıntıyı pazar günkü raporumuzda okuyabileceksiniz.

Reklam

Haftaya Kış: Ön Rapor” üzerine 96 düşünce

  1. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

    MGM Konya’ya kuvvetli yağış bile vermemiş. Koca Godzilla benim için Kuşzilla oldu artık 😀 Yine de GFS 30-40 kg yağış veriyor. Çok zor bir sınav. Yağış saat 10-11’den önce kara dönmeyecek gibi. Tahminim 5 cm, 7 cm olursa büyük süpriz olmaz, 5 cm’in altına düşerse şaşırmam, 10 cm’i bulur veya geçerse şapkamı göğe atarım 😀 Son dakikaya kadar beklemeye devam. Hatta bu sistem son yılların en iyi şimdigörü sistemi olacak gibi.

    1. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

      Bu da UKMO’nun Çarşamba öğle saatleri için yer haritası. Dün yağış için karamsar bir yorum yapmıştım ama sıcak cephenin konumu Konya için çok iyi gözüküyor. Neler olacak bakalım çok merak ediyorum:

      1. Fatih (Beyşehir/KONYA,1120m)

        ECM hep zayıf gitti, ama GFS uzun zamandır görmediğim derece kararlılıkla çok iyi yağış veriyor.ayrıca GEM de gayet iyi gibi. Ayrıca Şimdigörü sözünde de çok haklısın. Bakalım neler olacak.

  2. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Ecmwf bazlı Weathercast İstanbul’a afet vermiş resmen.

  3. kuvvetmira1312

    Bakın bu sistem öyle bir oynak ki bugün bile sabah ve akşam çıktıları farklılık gösteriyor. Pazar gecesini bekleyelim bence. 😀 😀

  4. Norther (Ataşehir/İstanbul-160 m)

    Çeşme açıklarında görünen hareketsiz ufak partikül bile heyecan uyandırdı resmen , nerdeyse iki hafta oldu radarda kütle görmeyeli , İstanbul’da kar görebilsek ne ala , ama şu uzun kuraklıktan sonra bol yağış ve aksiyon olasılıkları bile bizleri mutlu etmeye yeter , kar görebilenler güzel fotoğrafları paylaşmayı ihmal etmesinler lütfen

  5. gfsradar

    Skiron’a inanma ama takibi bırakma. 🙂 Skiron çarşamba sabahını beyaza boyamış. Batı Karadeniz için iyi bir sistem, İstanbul Anadolu yakasına da şans vermiş.

      1. gfsradar

        Yok efendim beyaz resmen. Bu sistemde havanın beklenenden daha soğuk olacağını tahmin ediyorum. Dek bulutları özellikle çarşamba günü Karadeniz’in sıcak olması nedeniyle daha verimli gelebilir. Sürekliliği olan kar yağışı hava sıfırın altına düşmese bile kar örtüsü oluşturur. Bu sistemin tabi ki İstanbul’da her yeri kara boğacak bir sistem olmayacağı belli. Fakat beklentilerin üzerinde bir sistem olacağını tahmin ediyorum.

      2. Havadelisi (Atakuma-Pelitköy, Samsun, 185m) Yazıyı Yazan

        Bu “beklenenden daha soğuk olacağını tahmin ediyorum, beklenenden daha etkili olacağını düşünüyorum” tarzı ‘tahmin’leri bu blog ve takipçileri yıllar önce bıraktı. “Şu şu model senaryosuna göre daha soğuk olma ihtimali var” dersiniz, veya “şundan şundan ötürü daha soğuk olacak” dersiniz, biz de okuruz bilgileniriz. Bunun dışındaki desteksiz yorumlar falcılığa giriyor. Bu tip şeyler yazmaya devam edecekseniz size uygun forumlar var. Kibarca anlatabildiğimi umuyorum. İyi geceler.

  6. Burak - 100m Görükle/Bursa

    NEMS diğer modellere göre bayağı marjinal bir çıktı üretmiş. Coğrafi yapısından dolayı İstanbul için böyle sınır sistemlerde bir fikir oturtmak çok zor cidden. Bir kaç güne sistem yüksek çözünürlüklü modellerin menziline girdikçe bir şeyler kesinleşir. Bu arada meteogram Sabiha Gökçen’e ait.

  7. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

    Son ECMWF güncellemesine göre Konya’nın 5 cm’yi görmesi bile çok zor. Üstelik yağmur da çok az ve ovanın derdine derman olacak cinsten değil.

    GFS yağışı bol bol veriyor ama ne kadar gerçekçi bilmiyorum. 50 kg yakın yağış verdiği çıktılar bile oldu. Ben GFS’nin inadının kırılacağını ve yağışı azaltacağını düşünüyorum. GFS’ye aldanıp hayal kırıklığı yaşamayın derim.

    İç Anadolu’da en şanslı bölge Konya’nın batı ilçeleri-Ankara hattı ve yüksek kesimler. Buralar yağış ile soğuk havanın çakıştığı en fazla kar alacak yerler. Ancak buralardaki kar yağışı dahi orta kuvvette olacak.

    Eh “Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava” bize pek yaramıyor. Bize sağlam yer soğuğu ve onun üstüne binen Akdeniz nemi lazım 🙂

    İnşallah bu tahminim tutmaz da her şey güzel olur…

  8. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    İstanbul için artık kar beklentim kalmadı. Havada görsem sürpriz olur bu saatten sonra. Ecmwf ve GFS bozdular, soğuk hava güneye inmiyor. İç ve doğu kesimlere dağlara güzel kar yağacak. Yer altı suları beslenir kuraklık bir nebze olsun azalır. 🙂

    1. ALKIM (Kadıköy/İST, 25m)

      Enverziyon olacağından yer sıcaklıkları daha düşük olacaktır ama bunun önümüzdeki sistemde bize akacak soğukla bir ilgisi yok. Çünkü o durağan soğuk hava kısa sürede süpürülecek ve kuzeyden gelen sistemin etkisine girip oradaki havanın etkisi altına girecek. Görünürde çok etkili bir soğuk da yok açıkçası.

  9. Havaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANKARA, 682m - Selçuklu/KONYA, 1121m)

    Konya’ya yeni bir Kasım efsanesi mi geliyor yoksa? 🙂

  10. Erdoğan Aslan

    Cihiro sabah güncellemesinde gfs 50kg yağış veriyor Konya’ya. Sanki tamamı kar.Önceki yağmurun üstüne yağınca birazda şehir ısısı nedeniyle törpülenir mi acaba.

    1. çihiro (Karatay/KONYA, 1016 m)

      GFS ısrarla çok kuvvetli yağış veriyor ama ECMWF tam aksine çok az yağış veriyor. Ben kar olmasa bile güzel yağmur alırız diye umut ediyordum ama ECMWF’i yabana atamayız. GFS 48 saat kala bile dönebilir. Çok gördük bunu.

      Yağışın kara dönüş saati ECMWF’e göre Çarşamba saat 11 suları. GFS’ye göre 6-7 sularında.

      Ne kadar yağış düşer ne kadarı kar olarak düşer belli değil ancak soğuk girdiği andan itibaren yağış oldukça zayıflıyor. Bu GFS’de de böyle.

      Ben şahsen çok kuvvetli olacaksa yağmura da razıyım ama hem yağmur da kar da azıcık yağarsa büyük hayal kırıklığı olacak hepimiz için. Hayırlısı.

    1. Mülayim Sert ( Üsküdar 75 m. - Bursa 100 m. )

      Böyle yağarsa Uludağ sezonu erken açar ki orası açısından şu saatten sonra olumsuz yönde değişiklik pek beklenmemeli. Üstelik bu yağışlı dönemin hemen ardından da sık aralıklı kar almaya devam etmesi muhtemel görünüyor. Tabi işletmecilerin hava şartları dışındaki teknik hazırlıklarını yok sayarak yazıyorum bunları.

  11. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )


    Sakın model deme modelin üstünde bir model vardır
    Ne yapsalar boş kuzeyden gelen bir soğuk vardır
    GFS kötü çıksa ne olur, sistemi onaran bir ECMWF vardır

    ILIKÇILAR RAHATSIZ OLUYOR DİYE, SOĞUKLAR GELMEKTEN VAZGEÇMEZ.

  12. murat demir ( cide KAST - sea level )

    296 saat önce daha kararlı olan diyagram, yaklaştıkça daha da kararsızlık veriyor. Bu da şu anlama geliyor; Biz hava delileri 296 saattir her 6 saatlik dilimlerde senaryolara bakıp şifreyi çözmeye çalışıyoruz. İnanıyorum ki gece yarısı yatağından kalkıp ümitle güncellemelere bakıp ve
    baktıktan sonra hüsranla uyumaya çalışanlar vardır. Bir şey fark ettim! Aslında bu tür sistemler daha çok adrenalin ve gerilim yaratıyor. Belkide aradığımız heyecan, tutku gerilim ve adrenalin bu.! Her güncelleme de kimilerimiz sıcaklığın 2 derece daha soğumasını ümit ederken (İstanbul için ) kimilerimiz siklonun kuzeye taşınmasını ümit ediyor. Bence bu tür sistemler daha eğlenceli. Hatta temennim bu sistem son 48 saate kadar gece gündüz her 6 saatte bir bizimle dalga geçsin. Son 48 saate herkesin istediği tablo gerçek olsun.

  13. Organik Adam (Yenifakılı/YOZGAT,1040 Mt)

    Bu sistem bana, tam 2 yıl önce bu tarihte güney bölgeler için gelen efsane sistemi hatırlattı.Karaman ve Konya’nın bazı yerlerinde rekor kar yağışı görülmüş, kıyılarda ise şiddetli yağmurlar kendini göstermişti. Bu efsane Kasım sistemini özellikle Konyalı hava delilerinin unutmadığını düşünüyorum. Rahmetle anıyoruz. Linkte sistemin başlığı var:
    https://havadelisi.com/2014/11/24/guneyin-yuksek-illerine-yogun-kar-geliyor/

    1. Fatih (Beyşehir/KONYA,1120m)

      Aynen unutmadım şahsen. Herkes kendi duasını eder benim duamda, senin dediğin gibi Konya’ya Beyşehir’e güzel kar yağar inşallah. GFS son çıktısı İç Anadolu’nun güney ve doğusuna vermiş yoğun kar yağışını. Ama güvenemiyorum tabii çözmeye çalışıyorum.

Yorumlar kapalı.