***Ödüllü Yarışma*** Havadelisi.com Şubat Ligi


Havadelisi.com 2016 Şubat Ligi Sona Erdi..
Emeği geçen herkese teşekkürler..

bahar

Kurallar geçtiğimiz seneki Bahar Kupası ile benzer fakat bazı değişiklikler var, bu yüzden aşağıdakileri dikkatlice okumanızı öneriyoruz.

* Bu yarışmada kullanılacak olan istasyon, geçtiğimiz yarışmalarda olduğu gibi MGM İstanbul Atatürk Meydan (LTBA) Otomatik Meteoroloji İstasyonu’dur.

* Ligimize katılan her hava delisi, her hafta iki adet tahmin yapacak. Bu tahminler 2 ve 3 günlük iki dilim halinde toplam 5 günlük olacak. Tahminler pazar günleri saat 23.59’a kadar tamamlanmış olacak.

* Birinci dilim, tahminlerin son yollanma gününden itibaren 1. ve 2.; ikinci dilim 3., 4. ve 5. günlerden oluşacak. (Yani birinci dilim pazartesi-salı, ikinci dilim ise çarşamba-perşembe-cuma olacak).

Dilim1 Dilim2

1) Günün en yüksek sıcaklıklarının ortalaması [ (a+b)/2 ] ve [ (a+b+c)/3 ]: Tek bir değer tahmin edeceksiniz. Birinci tahmin dilimi için pazartesi ve salı günleri ölçülen 2 en yüksek sıcaklık değerinin ortalamasını; ikinci tahmin dilimi içinse çarşamba, perşembe ve cuma günleri ölçülen 3 en yüksek sıcaklık değerinin ortalamasını alacaksınız. Örneğin, ikinci tahmin diliminde günün en yüksek sıcaklıklarının ilk gün +12.0, ikinci gün +5.0, üçüncü gün -5.0 derece olacağını düşünüyorsanız, bunların ortalaması olan [ (+12.0) + (+5.0) + (-5.0) ] / 3 = 4.0 derece yazmalısınız. Noktadan (virgülden) sonra bir basamak kullanın, 12.3 C gibi. Doğrulama referansı şu adres olacak. O adreste de belirtildiği gibi, her bir tahmin gününün maksimum sıcaklığı, tahmini yapılan gün saat 06’dan (UTC) saat 18’e (UTC) kadar olan zaman diliminde ölçülen en yüksek sıcaklık olacak. Bu değer, tahmin ettiğiniz günün akşamı saat 21 gibi açıklanıyor.

2) Günün en düşük sıcaklıklarının ortalaması [ (c+d)/2 ] ve [ (d+e+f)/3 ] : Yine tek bir değer tahmin edeceksiniz. Birinci tahmin dilimi için pazartesi ve salı günleri ölçülen 2 en düşük sıcaklık değerinin ortalamasını; ikinci tahmin dilimi içinse çarşamba, perşembe ve cuma günleri ölçülen 3 en düşük sıcaklık değerinin ortalamasını alacaksınız. Doğrulama referansı şu adres. Noktadan (virgülden) sonra bir basamak kullanın, 5.1 C gibi. Her bir tahmin gününün minimum sıcaklığı, önceki gün saat 18’den (UTC) tahmini yapılan gün saat 06’ya (UTC) kadar olan zaman diliminde ölçülen en düşük sıcaklık olacak. Bu değer, tahmin ettiğiniz günün sabahı saat 09 gibi açıklanıyor.

3) Günlük yağışların toplamı [ e+f ] ve [ g+h+i ]: Burada da tek bir toplam değer tahmin edeceksiniz. Mesela birinci tahmin diliminde pazartesi günü 5 mm, salı günü ise 11 mm yağış düşeceğini düşünüyorsanız 5+11 = 16 mm yazmalısınız, doğrulama referansı şu adres. İkinci tahmin dilimi için üç günün (çarşamba, perşembe, cuma) toplamını tahmin edeceksiniz. Yağış tahmininde virgülden sonra bir basamak kullanılmayacaktır, tahminler tam sayı olarak girilecektir. 0 mm, 1 mm, 8 mm, 17 mm, 44 mm gibi. MGM tarafından açıklanan toplam yağış miktarları da tarafımızca toplandıktan sonra en yakın tam sayıya yuvarlanacaktır. (5.1 mm + 4.7 mm + 1.5 mm = 11.3 mm / 11 mm) Her bir tahmin gününün yağış miktarı, tahminini yaptığınız gün saat 06’dan (UTC) bir sonraki gün saat 06’ya (UTC) kadar olan zaman diliminde ölçülen yağış miktarıdır. Bu değer, tahmin ettiğiniz günden bir sonraki gün sabah saat 09 gibi açıklanıyor.

* Şubat Liginde “kar var/yok” tahmini yapılmayacaktır.

DEĞERLENDİRME
Her bir tahmin dilimi için ayrı ayrı puanlama yapılmak üzere,

* Maksimum sıcaklığı tam bilirseniz 100 puan alıyorsunuz. Her 0.1 derecelik sapmada 2 puanınız eksiliyor. Yani tam 1 derece saparsanız 80, 2 derece saparsanız 60 puan alıyorsunuz… Böyle gidiyor. 5 derece ve daha üstünde hata yaparsanız sıfır puan alıyorsunuz. (Eğer tahmininizi ondalık kullanmadan, mesela “4 derece” diye verirseniz bu 4.0 derece kabul edilecek ve her 0.1 derecelik sapmada 2 puanınız gidecek. Bir basamak ondalık değeri her zaman verin lütfen.)

* Minimum sıcaklık değerlendirmesi, maksimumla aynıdır. Tam sonuç 100 puan, 5 derece ve daha üzerinde sapmalar sıfır puan.

* Yağışı tam bilirseniz 50 puan alacaksınız. Toplam yağış miktarlarını aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi gruplara ayırdık ve her bir gruba bir sapma katsayısı belirledik. Puanlar hesaplanırken ölçülen toplam yağışın miktarına göre tabloda yazan sapma puanları kullanılacak.

yagis

Bir örnek ile açıklarsak; diyelim ki 3 günlük toplam yağış 52 mm olarak gerçekleşti. Tabloya bakıp 52 mm’in tekabül ettiği 0.2’lik ceza puanı katsayısını temel alıp tüm yarışmacıların tahmin ettiği değerlere bu oranı uygulayacağız.

Misal, X yarışmacısının 3 günlük toplam yağış tahmini 28 mm olsun. Bu durumda 52–28 = 24 mm bir fark var. 24 x 2 (katsayı) = 48 ceza puanı ediyor. X yarışmacısı 50–48 = 2 puan alır. Y yarışmacısı ise 63.9 mm tahmin etmiş olsun. 64–52 = 12 mm fark. 12 x 2 (katsayı) = 24 ceza puanı. Y yarışmacısı 50–24 = 26 puan alır.

* Yukarıda belirttiğimiz birinci ve ikinci tahmin dilimleri için 100+100+50 = 250 tam puan alınabilecek. İki dilimin toplamında 500 tam puan alınabilecek.

* Yarışma boyunca devamsızlık hakkı yoktur. Ne sebeple olursa olsun, devamsızlık yapan yarışmacılara başka bir hak tanınmayacaktır.

* MGM sitesindeki olası güncelleme sorunu ya da  kayıt hatalarında temel alınacak site burası olacaktır.

– Havadelisi.com Şubat Ligi 5 hafta sürecektir. Her yarışmacı bu süreç zarfında 10 kez tahmin girecektir. 5 haftanın sonunda ilk 16 sıra içerisinde yer alan tahminciler Play-off etabına başlayacaklardır.

Play-off finalistleri ve üçüncüsü ödül almaya hak kazanacaktır.

Birincilik Ödülü – TEMA Vakfı Adınıza 8 Adet Fidan Bağışı ve Sertifika (Çanakkale Taşlıtarla Ağaçlandırma Sahası)

İkincilik Ödülü – WWF Adınıza Saz Kedisi Evlat Edinme ve Sertifika

Üçüncülük Ödülü – Alan Watts “Anında Hava Tahmini” Kitabı

Herkese başarılar..

* Tahmin gönderme formu her hafta cuma günü açılacaktır.

Reklam

***Ödüllü Yarışma*** Havadelisi.com Şubat Ligi” üzerine 193 düşünce

  1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

    Bu sabah açıklanan son minimum sıcaklık değeri ile birlikte, maksimum sıcaklık sonuçlarını beklemeye gerek kalmadan yarışmanın sonucu belli oldu.

    Havadelisi.com Şubat Ligi’ni Çerkezköy temsilcisi Kemal Sakarya kazandı. İkinci Acıbadem’den Akureyri olurken üçüncülük ise Kartal Sahil’den Bodrum Mandalinası‘na gitti. Bu üç arkadaşımızı ve yarı finalde elenen ozan Deniz’i tebrik ediyoruz.

    Resmi sonuçlar ve Teselli Ligi birincisi ise yarın sabah belli olacak.

    Cevapla
  2. ozan DENİZ ETKİSİ (çorlu/185m)

    Aramızda sorunlar olsada geçmişe dayalı geldim ve yarışmaya katıldım. Form düşüklüğüm son 2 haftaya denk gelincede 4. olmuş oldum. Erdeme emeğinden dolayı teşekkür ederim. Bu yarışma kışın bu son sıkıcı dönemine çok heyecan kattı. Allah izin verirse seneye de yarışma tekrarlanırsa katılmak üzere burada olurum.

    Cevapla
  3. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

    İkinci dilim minimum sıcaklığı 10.0 derece ve üzerinde gelirse şampiyon Kemal Sakarya olacak, 9.9 derece ve altında gelirse Akureyri olacak. İlk günkü minimum 10.3 derece oldu, gergin bekleyiş sürüyor 🙂

    Cevapla
    1. Akureyri (Acıbadem/İST, 45m)

      Bence 9.9 derecenin altında gelmesi mucize olur. Kemal Sakarya’yı şampiyonluğu için çok tebrik ediyorum. Bu kadar yaklaşmışken, birinci olamadığım için tabii üzgünüm, ama diğer taraftan bu sene ligde çok da iyi değildim, 14. olarak play off a kalabildim, bu yüzden play off sonucunda ikincilik de çok iyi bir sonuç. Geçen sene tam tersi ligi 2. sırada bitirip, play off ta ilk turda elenmiştim.
      Bu organizasyon için emeği geçen tüm Havadelisi ekibine çok teşekkür ediyorum.

      Cevapla
      1. Kemal Sakarya (Çerkezköy-Tekirdağ 210m)

        Kaybedenin üzülmemesi kazananın da en iyi benim deyip sevinmemesi gereken bir yarışma bu. Belki de finaller deki en kötü tahminim ile 1. olacağım. Yarışma boyunca bir kaç kişi dışında her kesin yaptığı tahminlerin olabilirliği vardı.Yarışmacılar arasındaki fark rakamlar kadar değil bana göre. İyi dilekleri için herkese yoğun emeği için Erdem kardeşime ekstra teşekkür ederim. Yaşım 50 çoğunuz kardeşim sayılırsınız.
        Bu arada yarışma daha bitmedi önümüzde 2 gece ve AHL istasyonu var. Her şey olabilir
        tecrübe ile sabit.
        Yeni sezon da daha az yarışma daha çok bilgi paylaşımı ümidi ile

        Cevapla
    1. hidayetgoktan

      Son 16’ya kalamasam da teselli liginde devam ediyorum ve de çok da eğlenceli oldu bu lig sehirmerkezi’yle de son ana kadar heyecan dolu bir hafta olacak iyi olan kazansın. 😀

      Cevapla
    1. ozan DENİZ ETKİSİ (çorlu/185m)

      Buna rağmen rakibim 2. dilim max ortalama 18 demiş. Cuma günü soğumayı o yok saymış. Eğerki cuma günü sağlam soğuma olur max ortalaması 15 16 c gibi olursa iş yağışa kalır ve 15 kg ‘ın üstü rakibimi altı beni kurtarır. Durum yine çok heyecanlı.

      Cevapla
  4. wgust (Kadikoy/IST, 25m)

    Teselli liginde yarışmaya devam edeceğim 🙂

    play-off’taki ilk rakibim kiamme’ye (yarışmanın sıkı takipçilerinden ve üstadlarından) ve ikinci rakibim Bodrum mandalinası’na (finalde başarılar) ve diğer yarışan tüm takipçilere tahminleri ve katılımlarıyla yarışmaya renk kattıkları için teşekkür ediyorum.

    Ayrıca Santiago ve ekibinin yarışma organizasyonu için ayırdığı zamana ve emeğe teşekkür etmek yetersiz kalacak 🙂 iyi ki varsınız 🙂

    Cevapla
    1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

      Bende tahmini 23:57 de filan yayınladım sanırım, Unutmuştum hemen hızlıca birkaçl siteye bakıp kendi yorumumu katıp 😀 tahminimi gönderdim.

      Yağışı az yazdım diye ertesi gün kendime kızdım, ama ertesi gün pek yağmur yağmadı az yazmakla iyi etmişim ama sonuçlar açıklanınca belli olur.

      Cevapla
    1. Rauf Akbaba

      Tamamen tesaduf, ama bu arada mesleki olarak hic ilgim olmasa bile baslarda okudum da okudum ama “forecast” konusunda bir adim oteye gidemedim, yagis miktari konusunda hic bir site bulamadim, sonunda pekte iyi anlamadigim probabiliteye geldi dayandi konu, PW den bir yerlere gelmeye calistim, sonuc koca bir 0, 15 gunluk bir tahmin sitesi buldum, ilk uc gun icin biraz yer kartlarinda cephe vs bakip ikisini birlestirmeye calisiyorum ama yinede tamamen tesaduf diyebilirim, en ufak bilimsel bir tarafi yok gecici birinciligimin, ama buyuk keyif aliyorum, yarismadan

      Cevapla
  5. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

    İkinci dilim minimum sıcaklık ortalaması 10,1 derece oldu. Saat 09:50 itibariyle ise AHL 13,8 derece, yani maksimum sıcaklık ortalaması en aşağı 16,8 derece olacak. Yağışta her ihtimal hesaba katıldığında dahi ilk sekize kalan yarışmacılar şu anda %99 belli olmuş durumda.

    Bugün maksimum sıcaklık çok aşırı yükselip tahmincilere sıfır çektirmediği sürece tur atlayanlar şu şekilde:

    – ALKIM
    – ozan Deniz
    – zeitgeist
    – Kemal Sakarya
    – Bodrum Mandalinası
    – wgust
    – Akureyri
    – Fatih Alkan

    Cevapla
    1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

      Ligi ilk beşte bitiren tüm tahminciler ilk elemede yarışmaya veda etti 🙂

      Bodrum Mandalinası başta olmak üzere tur atlayan herkesi tebrik ediyor ve ilerideki turlarda başarılar diliyorum. Elenenler ise puanlarıyla birlikte Teselli Ligine gidiyor, yarışmaya orada devam edilecek.

      Cevapla
      1. Fatih Alkan

        Ben de 2 puan farkla 6. olarak Kemal Sakarya’dan çelme yemekten son anda kurtulmuşum. 5. olsam beni de elerdi. Lanetli seviye beşincilik 🙂

        Cevapla
  6. celtasnow (İstanbul-Pendik/60 m)

    Playoff tahmininin yurtdışı seyahatimle çakışmasından dolayı bu tur emin olmadan zayıf bir tahmin gönderdim. Tahminime güvenemiyorum ve eleneceğimi düşünüyorum. Sağlık olsun. Şahsi fikrim bu ligten gerçekten zevk aldım. Eğer Ahl şaşırtıcı bir hareket yapmazsa şimdiden Alkım Bey’e başarılar dilediğimi bildirmek isterim. Ligi düzenleyen Erdem Bey’e de teşekkürlerimi sunarım. Küçük bir istekte bulunmak istiyorum. Elenen arkadaşlar içinde geçen bahar ligindeki gibi alt bir lig açabiliriz. Böylelikle elenen arkadaşlarda bağlarını koparmadan heyecanına tam gaz devam edebilir.

    Cevapla
      1. Santiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

        Sizi eleyip ileri turlarda başkalarını da eleme durumu var ama. Lig etabında da bu yüzden birçok kişinin tahminini geçersiz saydık, onlara da haksızlık olur, kurallar geçerli olacak maalesef 🙂

        Cevapla
    1. serdarg (4.Levent-İst/100 mt)

      Sevgili Zeitgeits samimi bulduğum desteğiniz için gönül dolusu teşekkür . Fakat Erdem beyde haklı. Aslında tahminimi 22.00 gibi hazırlamıştım. Göndermek için ilk defa 24:00 ü bekleyeyim dedim ama işe dalıp atlamışım. Farkettiğimde çok geç olmuştu.
      Yapacak birşey yok. Tüm katılımcılara başarılar diliyorum.
      Ayrıca bu heyecanı bize yaşatan havadelisi.com ekibi, kurucusu Ozan Hocaya ve özellikle yarışmanın operasyonel kısmını yönetip ciddi bir mesai harcayan Erdem Beye gönül dolusu teşekkürler. Sağlıcakla kalın

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s