Bol Yağmurlu ve Karlı Bir Şubat Fırtınası


Soğuğu yetmeyeceği için İstanbul gibi sahil kentlerine düzgün (cıvık olmayan) kar yapamayacak ama birazcık yüksekte ve içeride kalan yerleri beyaza bürüyecek bir şubat sisteminin ilk gününden hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyoruz. Bu yağışlı sistemin bu kadar çok yağış bırakacağı daha bir iki gün önceye kadar belli değildi, alçak basınç alanı giderek güçlendi. Uzun süreli yağışla özellikle İstanbul barajlarına ciddi miktarda su gelecek.

accumPrec_72 (1)

Ege kıyılarında, Marmara’da ve Trakya’da perşembe etkili olan kuvvetli lodos fırtınasına ek olarak perşembe akşam saatlerinde başlayacak yağışlar her geçen saat kuvvetlenerek özellikle perşembe gecesi ve cuma sabah saatlerinde bu kez yönünü kuzeye çeviren rüzgarlarla birlikte daha geniş bir alana yayılarak etkisini arttıracak.

Cuma günü öğle saatlerinde yağış tüm Marmara, Ege, İç Batı Anadolu, Batı Karadeniz ve Batı Akdeniz’e yayılmış olacak ve gücünü gösterecek. Akşama doğru doğuya hareketini sürdürerek Ankara’yı da içine alacak şekilde gece saatlerinde Karadeniz ve Doğu Anadolu’ya rotasını çevirmiş olacak.

Öncelikle şunu belirtelim ki bu sistem kar yağışı olarak İç Batı Anadolu, kısmen Trakya ve Marmara’nın güneyi, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’da etkili olacaktır. İstanbul, İzmir ve hatta Muğla, Aydın gibi kolay soğumayan merkezlerde dahi kar yağışları görülecek olsa da yerde birikim yapma olasılığı düşük. Bununla birlikte Ege’de kıyıdan uzaklaştıkça 400 metre üstü kesimlerde yoğun kar yağışları görülecektir. Yine Çanakkale’nin iç kesimleri (Lapseki ve Gelibolu’nun yüksekleri, Çan, Yenice ve Biga’nın denizden uzak kesimleri) Kaz Dağları, Balıkesir, Bursa’nın 250 m üstü rakıma sahip kesimleri, Bilecik, Bozüyük, Eskişehir’in batı ilçeleri, Kocaeli, Sakarya’ ve Yalova’nın yüksekleri, Düzce, Bolu, Trakya’da Keşan, Malkara civarı çok ciddi kar yağışlarına sahne olacak. Afyon, Kütahya, Denizli’nin yüksekleri, Isparta, Burdur ve Batı Akdeniz’in iç kesimleri de hatrı sayılır kar alacak gibi duruyor.

ecmwf_tsnow_ukraine_13

DİKKAT!!! Fırtına ve kuvvetli yağış nedeniyle boğazlarda deniz yolunda, Trakya’da (özellikle Keşan-Malkara) Güney Marmara’nın yükseklerinde, Bursa-İzmir-Balıkesir, Bilecik-Bozüyük-Kütahya, Bolu-Düzce civarı karayollarında sıkıntı yaşanması muhtemeldir.

İstanbul için detaya girecek olursak yağışlar çoğunlukla yağmur, zamanla karla karışık yağmur, ıslak kar; cuma akşam saatlerinde ise kıyılarda ıslak kar, yükseklerde kar olarak etkili olacak.

DİKKAT!!! Rüzgar kuzeyli yönlerden kuvvetli fırtına şiddetinde eseceğinden kara, hava ve deniz ulaşımında aksamalar, İstanbul şehir içi trafiğinde kilitlenmeler yaşanması muhtemeldir.

İzmir’de cuma gün boyu yağmur kuvvetli. Akşam saatlerinde yükseklerinden başlamak üzere karla karışık yağmur ve kar görülecek.

Ankara’da yağış miktarı pek tatmin edici olmasa da yükseklerinde daha erken başlamak üzere cuma gece geç saatlerde kar yağışları görülecek.

Yorumlarımızı bu başlığın altına yazalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Reklam

Bol Yağmurlu ve Karlı Bir Şubat Fırtınası” üzerine 69 düşünce

  1. sis651(Derecik/Şemdinli/Hakkari, 830m)

    Şansa bak, tatil başlangıcında da bitişinde de yolculuğumda Kayseri – Hakkari arası ve Bolu civarları karlı idi. 😀
    Karayolları kapanmasa da yollar tehlikeliydi kayan otobüs kaymıştı hani. Yüksekova’nın içinde küçük kar tepeleri dağları oluşmuş artık. Şemdinli yolunun kenarında da kar öyle birikmiş ki otobüsü uçuruma sürsen kara çarpar geçemezsin. 😀

    Cevapla
  2. truthoutthere (Nevşehir-1260 m)

    Nevşehir merkezde dün saat 16dan itibaren yağan kar yağışı sayesinde 18 cm kar birikimi oldu.Aksaray yolu üzerinde Acıgöl ilçesine bağlı civar bazı köylerde 30 cm kar var.Yağış halen hafif şekilde devam ediyor.Sıcaklık -4.


    Cevapla
  3. El NiNo (Çayeli/RİZE, 10m)

    Yine ilginç sıcaklık dağılımları var

    Denizli 2.5 derece rakım 450 yağış yok
    Uşak 6.6 derece rakım 929 yağış var

    Bingöl 1.8 derece rakım 1160 yağış yok
    Muş -7.3 derece rakım 1323 yağış var
    Bitlis -0.4 derece rakım 1794 yağış var

    Aksaray 1.4 derece rakım 961 yağış var
    Nevşehir -2.8 derece rakım 1259 yağış var
    Kırşehir -0.6 derece rakım 1007 yağış var

    Ülke genelinde birçok yakın merkezde değişik durumlar oluşuyor. Nedeni basit bir parametre değil sanırım..

    Cevapla
    1. anatolianblizzard(Aksaray ,978 m)

      Uşak hatalı yaklaşık iki gün aynı sıcaklık ve yağmur gösterdi. Muş etrafa göre çukurda, soğuk birikimi ekstrem değerler oluşturabiliyor. Bitlis coğrafyası sanki tam bizim için oluşturulmuş, Akdeniz nemini doğrudan alıp müthiş kar yağışları görülüyor. Hem de -10 altı da nadir görülüyor, dondurucu ayaz da yok. Aksaray ise kar açısından maalesef tam bir çöl. Siklon doğumuza geçtiğinde yağış bitmiş oluyor , güneybatımız kilometrelerce düzlük olduğu için soğuk birikimi ile kar yağışı olmuyor. Doğru dürüst kar alma ihtimalimiz sadece hızlı cephe girişlerinde. Son iki sistemde Nevşehir 27 ve 17 cm kar alırken sadece 60 km batısındaki biz 2 cm ve araba, çim üstü ile kapattık.

      Cevapla
  4. medulla (Kağızman/Kars 1410m)

    Herkese selamlar. İş gereği buraya taşındım. 10 gündür buradayım ve henüz -1’in üzerinde sıcaklık görmedim. Geldiğimde en düşük -25 civarındaydı (2 hafta önceki soğuk dalgası). Buraya yaklaşık 20-25 cm kar yağmıştı ve hala erimedi, üstüne şimdi de kar yağışı başladı. Sıcaklık -3 derece ve öyle yoğun bir yağış olmamasına rağmen yağan bütün kar yerde erimeden kalıyor. Bir havadelisi olarak bunu da görmek varmış 🙂

    Cevapla
    1. medulla (Kağızman/Kars 1410m)

      Buralar gece dolaşmak için pek tekin gelmedi ben de kaldığım apartın penceresinden ve hemen önünden birkaç fotoğraf çekebildim. Sıcaklık güneyli rüzgarın etkisiyle düne göre yüksek ve -1 derece civarında. Yağışın soğuğa denk gelmemesi gibi bir durum söz konusu olmadığından oldukça iyi kar yağıyor. 2 saatte 10 cm civarı birikim yaptı. Ölçüm yapamadığım için affınıza sığınırım.


      Dün akşam kar yağışı başladığında


      Bu sabah




      Akşam saat 18 civarında yağış şiddetlendi


      İşte o turuncu 🙂


      Son hali; saat 20 civarı

      Hala yağmaya devam ediyor. Yarın da fotoğraf çekip yüklemeye çalışacağım. Ve şimdi eksiler…

      Cevapla
  5. Karpat (Bitlis-1710m)--(Bitlis/Mutki-1485m)

    Manisa,da 500metre uzerine kar yagmis. Manisa’ya her yıl havada da olsa muakkak kar yağar zaten ki bu yıl Manisa’ya iki defa kar yağdı ama öyle ciddi bir birikim yoktu çünkü yağis ve sıcaklığı bir yakalayamiyoruz. Genel olarak hava soğudunda yagış malesef olmuyor.

    Cevapla
  6. Cenk (Şişli/İST, 110 m)

    Şişli’de az önce kısa süreli kar atıştırdı. Güney Marmara’da 2-3 derece sıcaklık olan merkezlerde şakır şakır yağmur yağarken 5 derecede kar yağmasına biraz şaşırdım. Sanırım bu durum üst seviyelerdeki soğukla ilgili. İstanbul’da şu sıralarda 850 hPa’da-8/-9 derece sıcaklık var.

    Cevapla
  7. izmirdehava (Konak, 3-5 m)


    İki saat kadar önce İzmir meteoroloji radarına giden yoldan çektiğim bi kare. 750 metre civarında rakımda, yoğun sis, 0 derecenin altına inmiş sıcaklık ve arabayı sallayan rüzgarla devam eden, insanın yüzünü acıtan bir tipi vardı.

    Cevapla
  8. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

    850 soğudukça yer sıcaklığı yükseliyor. Öğlen etkili yağış anında kuvvetli dikey hareketlerle sıcaklık hızla düştü ancak yağış ve hareketlerin zayıflaması sebebiyle sıcaklık İstanbul için bir kuvvetli poyraz-yıldız klasiği olan termostata bağladı, hatta dediğim gibi hafif yükseldi. İstanbul için Karadeniz’den esen rüzgarlarda deniz ne kadar soğuk olursa olsun 850 -9’un altında olduğu zaman yağmur yağıyor, klasik.

    Cevapla
    1. Commandouz (Bayrampaşa-148 m)

      Bu tarz sistemler için belirttim Doğu Bey, sıcak cephe karı için değil.

      Cevapla
    2. Cenk (Şişli/İST, 110 m)

      Aslında sadece İstanbul değil, Marmara’nın bir çok merkezi için durum böyle. Çanakkale’de sıcaklık gündüz 2 dereceyken şimdi 4.5 derece civarında. Tekirdağ’da 2 derece civarındayken şimdi 3.5 derece. Bursa’da sıcaklık saatlerdir 3.5 derece civarında. Sabah şartlar değişebilir ama poyraz sahilde veya sahile yakın merkezlerde benzer koşullar yaratıyor. Durum İstanbul’la sınırlı değil.

      Cevapla
  9. faseay(Çayırova/Kocaeli/50Mt)

    Sistem öncesi hiç kendimi kasmadım. İş yerinde yaygara da çıkarmadım. 😀 Kar yağacakmış hocam diyenlere, ben öyle bir şey demedim dedim. Benden yağacak diye umutlananların yüz ifadeleri çok acıklıydı. 😀 Ha bu arada haftaya rüzgarın kuzeye meyil etmemesi benim için sevindirici. Sisli, puslu ve yağışsız soğuk havalar hiç hoşuma gitmiyor.

    Cevapla
  10. Çerkez ( Çanakkale Merkez 2 m )

    Öğleden beri suyu kar devam ediyor. Bayramiç, Çan ve Yenice’de kar örtü yapmış. Çanakkale’nin yüksekleri üniversite ve radar tepesi bembeyaz fazlasını beklemiyordum ama bu sulukarda can sıkıcı bir durum. Geçen sistemde 20 cm’lik örtü bekliyorduk kırığı gibi kaldı bu seferde sabahtan beri sulu kar. 10 seneden beri Çanakkale merkezde yaşıyorum bir sefer 15-20 cm örtü aldık 10 senede bir defa ben isyan etmeyeyimde kim etsin. ☹☹☹

    Cevapla
  11. Santiago (Florya - IST / 47m)

    Sıcaklık Başakşehir’de yaklaşık iki buçuk saattir 3.0 derece civarına sabitlendi. Akşam saatlerinden itibaren soğumanın tam olarak girmesi ve yağışın da biraz artacak olması sebebiyle sıcaklık kar değerlerine inebilir gibi duruyor. Özellikle Beylikdüzü Bahçeşehir tarafında ne olacak merak ediyorum.

    Cevapla
  12. timur fırtına(Çekmeköy/İST,150 m)

    Fark ettiyseniz İstanbul’da sıcaklık beklenenden 2-3 derece daha düşük seyrediyor. Balmumcu şimdiden 3.6 derece.Çekmeköy 3.3. Bence İstanbul’un bazı semtleri sürpriz yaşayabilir. Ayrıca akşamki fırtınanın devamlı rüzgarı 65 km/s. Bu gayet kuvvetli bir fırtına.

    Cevapla
  13. welbane (Çayyolu/Ankara, 900 m.)

    Gün geçtikçe güçlenen güzel bi sistem, yoklukta gideri var. Ankara için GFS ile ECM arasında 5 kat yağış farkı olması ise düşündürüyor. GFS’deki yağış miktarı son anda dibi boylayabilir. Yağış cinsi ise son ana kadar sürprizli, geçen seferki gibi sürpriz olur mu göreceğiz.

    Cevapla
  14. Sappokinowa (Kadıköy / Yeldeğirmeni 23 m.)

    Şu yaşadığımız kötü paterne göre elbet güzel bir sistem, lakin bu sene yılbaşı sistemi dışın da dışında yağış ile soğuk havayı bir türlü çakıştıramadık. Bu tarz sistemleri görünce, insan bir kere daha anlıyor, İstanbul gibi bir yerde 2004 ve 87 tarzı siklonlu kar yağışlarının ne kadar ender oluşan hadiseler olduğunu.

    Bu sistemden sonra da (en azından şu an da anda gözüken) bahara kaldığımız yerden devam. Bu kış bir Karadeniz efsanesi olarak anılacak… En azından bunu kesin bir dille söyleyebiliriz. İstanbul için de şu zamana kadar vasat – orta karar denilebilir sanırım.

    Cevapla
  15. BafraLı55

    Tahmin hayırlı olsun bence güzel bir sistem bundan 10 gün önce bu dönemde YB etkisi yüzünden bırak kar yağışını yağmur bile beklenmiyordu 🙂

    Cevapla
  16. Ahmet/Mersin/Erdemli/7m

    Bu sistem Erdemliyi pek tatmin etmeyecek. Bu kış soğuk havanın hasını yaşadık havada karda gördük ama yağış açısında kurak geçiriyoruz. İnşallah şubat sonu ve mart başı bir şeyler alırız yaylalarda dahi yeteri kar yok.

    Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s