İlk haftasını geride bıraktığımız Aralık ayı, Orta Avrupa’ya yerleşen dev bir yüksek basıncın kıta iklimini domine etmesiyle başladı. Bu yüksek basıncın doğusunda kalan ülkemiz kuzeyli ve soğuk hava akımları ile kışa normalden soğuk bir başlangıç yapmış oldu. Karadeniz’in yüksekleri, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusu kar yağışıyla tanıştı. Avrupa’nın tamamına yakınında ve Batı Rusya’da ise normalden çok ılık havalar görüldü.
Azor Yüksek Basıncı’nın bu kadar çok güneyde ve kıta içinde kalması, ülkemize inen soğukların henüz olgunlaşamadan hızlıca gelmesine yol açtığı için kıyılar henüz karla tanışamadı. Zaten normal olan da budur, aralık ayı başında denize kıyısı olan şehirlerde kar nadiren yağar. Peki son verilere göre Aralık ayının geri kalan kısmında bizi nasıl hava şartları bekliyor? Birlikte inceleyelim.
Ekim ve Kasım aylarında çok kuvvetli olan Kutup Girdabı (Polar Vortex), soğuk havayı etrafında hapsederek güney enlemlere inmesine pek müsaade etmemişti. Aralık ayının ilk haftası itibariyle hala çok kuvvetli olan ve uzun yıllardır benzerine rastlanmayacak şekilde yoğun ve sıkı hareket eden Kutup Girdabı muhtemelen bu ayın sonuna kadar gücünden çok fazla bir şey kaybetmeyecek. Bunu ECMWF, AO ve NAO endekslerinden de gözlemleyebiliyoruz. Kasım ayında aşırı düzeyde pozitif seyreden Arktik Salınım ve Kuzey Atlantik Salınımı Aralık ayında da ortalama olarak pozitif seyrinde devam edecek gibi görünüyor.
Fakat yukarıdaki grafiklerde dikkat çeken en önemli unsur, endekslerin ay ortasına doğru nötre yaklaşması ve aşırı pozitif ısrarından bir nebze olsa vazgeçmesidir. Bu da bize Azor Yüksek Basıncı’nın ay ortasına doğru daha kuzey enlemlere çıkacağını ve yeniden güneye hareketiyle kuzeydeki soğukları güney enlemlere indirebileceğini işaret ediyor. Ufuktaki bu yeni sistem Batı Rusya ve Ukrayna üzerinden biraz daha olgunlaşarak inecek gibi göründüğü için geçtiğimiz hafta yaşanan sisteme göre daha soğuk havalar getirebilir. Şu anki görünümde kıyıların işi zor gibi görünse de bu tip sistemler son birkaç günde modeller tarafından daha net görüldüğü için kesin konuşmamakta fayda var.
Daha uzun vadeye baktığımızda ise, batılı QBO fazının kuvvetli şekilde devam ettiğini görüyoruz. Yapılan araştırmalarda batılı QBO fazında ani stratosfer ısınması diye tabir ettiğimiz hadisenin gerçekleşmesinin çok düşük ihtimali olduğunu, buna bağlı olarak da AO/NAO endekslerinin pozitif gidişatının bir müddet daha devam edeceğini söyleyebiliriz.
Pozitif AO ve NAO endekslerinin coğrafyamızdaki kışların daha soğuk ve kurak geçmesine sebep olduğunu biliyoruz. Fakat evdeki hesap her zaman çarşıya uymayabiliyor. Örneğin geçen sene İspanya’nın oldukça batısında konumlanan Azor Yüksek Basınç merkezi, sistemlerin Orta Akdeniz’e inmesine, bu sayede bol yağış almamıza yol açmıştı. 2015 kışına ait AO/NAO endeksini aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.
Bu sene ise Aralık ayı sonuna kadar Azor Yüksek Basıncı’nın merkezi geçen seneye göre daha doğuda konumlanacağı için (en üstteki haritaya benzer şekilde), sistemlerin çoğunlukla Karadeniz üzerinden gelmesine yol açacaktır. Bu da Aralık ayının Karadeniz Kıyıları ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun doğusu dışında normalden az yağışla kapanabileceğini düşünmemizi sağlıyor.
Şu ana kadar gözlemlediğimiz tablo mevsimlik tahminimizle de gayet uyumlu şekilde gidiyor, sonraki zamanlarda yayınlayacağımız bültenlerimizde genel gidişatı tekrar değerlendiririz. Sağlıcakla kalın.
Paris’te bir hafta on gündür iklim zirvesi var…burada bir Allah’ın kulu ağzına ne iklimi ne havayı ne suyu almakta…! Yorum gönderen benim gibi enayilerin de yorumları engellenip yayınlanmıyor !!!! Varsa yoksa kar yağacak mı…yok şu model böyle … yok şu model şöyle … yok Gelo … yok gelmooo… Yerim ben sizin havadeliliğinizi bea… :)) !
Adamlar açıkladı küresel ısınmayı engellemek için 2 derece dünyayı soğutmak için kaç milyar dolarlar harcayacaklarmış, ama nasıl onu bilmem.
Atış serbest bölümünde bir problem var sanırım, eski hiç bir yorum gözükmüyor . Bu arada eski olan Atış Serbest ‘ ten bahsetmiyorum , yönlendirilmiş olan linkte hiç bir yorum gözükmüyor…Sayfa bomboş.
Tarayıcı ile ilgili bir sorun. Önbelleği (cache) temizleyip deneyin.
Kış ayının başlangıcındayız…kar’alar bağlamayın…bir ılıkçı olarak bakın beni bile ağlatacaksınız..:)))

Strese geçit yok…kendinizi Berk’in de dediği ve yaptığı gibi doğanın renklerine bırakın…haftasonları ne yapın edin doğaya dağa ormana atın…
kar-tipi gelecek meraklanmayın…
Havadelisi.com’un uzun vade ve haftalık tahminlerini, teknik detaylı olarak özlemişiz. Geçen sene olduğu gibi haftalık video tahminlerinizi yayınlayacakmısınız? Teşekkürler.
Önümüzdeki haftalarda zaman zaman yapmayı düşünüyoruz.
Santi Hoca…sizlere bu haftalık videoların sonunda “meteoroloji tarihimde bu hafta-bu ay” programı öneriyorum :)) 1960 ve 1970 yıllarına kadar uzanan kendi kişisel meteoroloji tarihimden örneklerle günümüzün gençleri için kafa açabiliriz…:))
Misal ;
“Hiç unutmam çocuklar..karlı bir Şubat akşamı 15 tatil bitmiş Mersin’den İstanbul’a otobüs ile dönüyoruz..Otobüs bizim İstanbul öğrenci tayfasıyla dolu..gırgır şamata hercins pislik…gırla gidiyor…Ulukışla’da bastıran yoğun kar yol boyunca artarak devam ederken Konya-Aksaray ayrımı OrhanAğaçlı Tesislerine bir vardık ki…etraf kar buz…göz gözü görmüyor…şoför yeri zor buldu..zor yanaştı yanaşamadı hatta…tesisin dışında anca durabildi…o kadar kar var yani…”bir çorba içelim lan” deyip tam otobüsten dışarı cümbür cemaat dökülürken baktık karların arasında kocaman bir kurt bize gözlerini belertmiş bakmıyor mu?”
:)) …diye soluk soluğa devam eden “kesmece” ama yaşanmış “reality” hikayeler… :))
Eee..sonra ? Noldu mu diyeceksiniz o kurt..
Sene 1975 idi ve bizim otobüsteki tayfanın zavallı kurda yaptıklarından sonra ve dolayı…o kurt ve ailesi sürü halinde bizi Ankara Bahçelievler’deki eski Varan tesislerine kadar takip ettiler…devamı tabii ki daha büyük rezaletler! :))
Tarih yapraklarına Şubat 1975 “Ankara Bahçelievler’deki kurt sürüsü hadisesi” olarak geçen bu vak’anın devamını da anlatırım bir ara!
Gelen bütün sistemler…Karadeniz , Akdeniz , Balkanlar , bunun yanı sıra bölgemizle de normal de alakasız olan gene tüm sistemler istisnasız Doğu Karadenizi vuracakmış. Ben öyle duydum vallahi , doğruluğu varmıdır Üstadlar ?
Ne demek istediğinizi anlayamadım?
Hocam kinaye yapmıştım 🙂
Bu sene kış mış yok! 😀
Sağlık olsun be Üstad , sağlığımızdan değerlimi sanki :)…Geçen sene sağlam kar gördük zati , bu sene de böyle olsun. Yalnız Pozitif NAO ‘ dan dolayı Akdeniz direk durdu , biraz yağmur alabilsek iyi olacak sanki.
Psikolojik olarak çoğu karsever hazırdı bu duruma zaten 🙂 2017’yi yedirmeyiz!
Ohooo Santiago hocam 2017’den bahsettiğine göre boşa kürek çekiyoruz 🙂
Bu sene de boş geçmez 🙂
Ege de yaşayanlar olarak bu kışı kapattık.
Öyle demeyin soğuk kutleler Adriyatik ve Ege Denizi’ne inmeye meyillidir. Buralarda oluşabilecek tepki siklonlar başta İç ve Kuzey Ege olmak üzere bölgede kar yağışlarına sebebiyet verebilir.
Ben kar yağışını geçtim yağmur yağsın diye bakıyorum artık. Son 60 günde yağışlı geçen gün sayısı 10 günü bulmuyor. Yazın basra kışın azor ne çekiyoruz arkadaş ya
İstanbul da zaten yılda birkaç kere kar yağıyor, kışın yağmursuz geçmesi kar yağmamasından daha kötü. Umarım yağmurlar başlar artık, dışarıdaki güneşli sisli havada nefret ediyorum. 😦
Erdem abi, heyecanın kursağımda kaldı, hala net birşey yok sanırım batı bölgeler için ? Ama yinede Aralığın 2. Yarısı daha hareketli geçicek gibi duruyor modellerede destekliyor.
Bırakın gelsin 😀
vortex le kar görmemiştim o da olacak sanırım 😀
O da bir şey mi yakında örtü buzulu bile gorebilirsiniz kıyılarda.