Kış Geri Geldi, Peki Kar Nerelere Yağacak?


Uyarılar:

* Karın en çok yağacağı bölgeler… Kıyılarda cıvık, yüksek ve iç kesimlerinde sert ve yoğun olmak üzere Batı Karadeniz bölgesi, Kocaeli-Sakarya-Bursa-Düzce’nin biraz yüksek rakımlı (>75 metre) yerleri, Bilecik-Kütahya-Eskişehir-Ankara civarı, İç Ege (Denizli-Uşak-Afyon), Göller Yöresi (Burdur-Isparta) ve Doğu Anadolu’nun güneyi (Tunceli, Bitlis, Bingöl)… Buralarda şehirlerarası karayolu seyahati özellikle Salı ve Çarşamba günleri son derece sıkıntılı olur.

Facebook sayfamızdaki şu paylaşıma tıklayarak, yaşadığınız yerle ilgili soru sorabilir, ayrıntılı tahmin isteyebilirsiniz! Tekrar olmayan makul sorularınız ekibimiz tarafından zaman buldukça cevaplanacaktır.

* Yağmurun en çok yağacağı yerler… Antalya’nın doğu ilçeleri, Doğu Akdeniz ve buranın iç kesimleri…

* Ankara’da… Pazartesi gün içinde sulu kar ve -yükseklerde- kar hafif ve aralıklı olarak yağabilir… Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece saatlerinde başlayacak kar yağışı muhtemelen Salı günü öğlen civarı etkisini arttırarak iş ve okul çıkış saatlerinde sorunlara yol açacaktır. Öte yandan yağışlı hava kütlesinin rotasının sağa sola biraz oynaması Ankara’daki kar birikimini dramatik biçimde etkileyeceği için, buradan ve sosyal medya hesaplarımızdan yapacağımız güncellemeleri takip etmeniz yararınıza olur.

* İstanbul’da kar bekleyenler ise… yağışlı hava sisteminin daha doğulu bir rota izleyecek olması sebebiyle, geçtiğimiz hafta içinde model çıktılarında görünenden çok daha az kuvvetli bir kar yağışıyla yetinmek durumunda kalacaklar. Şehir yaşantısını her yerde etkileyecek bir kar yağışı beklemiyoruz, ancak yüksek semtler (örneğin Levent, Maslak, Çekmeköy, çevre yolları vb.) alçaklara nazaran çok farklı manzaralar sunup sıkıntılara sahne olabilir, ayrıca şehrin doğu sınırındaki Pendik-Tuzla-Gebze civarı da batı ilçelere nazaran daha fazla kar alabilir… Pazartesi gün içinde ancak hafif ve aralıklı olarak görülecek karla karışık yağmur, akşam geç saatlerde tüm şehirde kara dönerek daha sürekli bir hal alacak; fakat ancak hafif-orta şiddette yağabilecek… Salı sabahtan öğleden sonraya kadar tekrar hafif ve aralıklı olarak düşecek kar; yaklaşık akşam üzerinden itibaren (deniz etkisinin de olaya katılmasıyla) daha etkili yağacak. Şehrin yüksek semtlerinde ve çevre yollarında yer yer sorunlara yol açabilecek kar yağışının Salı akşam üzerinden başlayarak Çarşamba öğle saatlerine kadar görülebileceğini, bu periyotta karın alçaklarda da zaman zaman kuvvetli yağacağını öngörüyoruz. Çarşamba öğlenden itibaren… deniz etkisi yağışları kar, sulu kar ve zamanla da karla karışık yağmur halinde devam edecek, sıcaklığın tekrar yükselmeye başlayacak olması nedeniyle bu yağışlar genellikle etkisiz olacak. İstanbul’da ayrıca rüzgarın önümüzdeki günlerde genellikle soğuk Trakya’dan (karayel) değil de görece ılık Karadeniz üzerinden (yıldız-poyraz) esecek olmasının, karın en fazla etkili olabileceği Salı akşamından Çarşamba öğlene kadar bile, şehrin güney sahillerinde sıcaklıkları sıfırın üzerinde tutarak kar birikimini büyük ölçüde sınırlayacağını düşünüyoruz.
—————————–

Kışın istatistiklere göre en sert ve karlı geçmesi gereken yirmi gününü (18 Ocak – 7 Şubat) mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklarla geçirdikten sonra soğuklar yeniden Türkiye’ye gelmeye karar verdi.

ncep_cfsv2_80_t2anom_europe (1)Batı Avrupa’ya doğru tırmanan ve oraya yerleşen Azor Yüksek Basıncı’nın İskandinavya üzerinden Balkanlar’a indirdiği soğuk hava etkisini gösterdi, soğuk hava ve yağışlar yurdun batısında etkili olmaya başladı.

Rtavn121

111

Balkanlar’a ve oradan Yunanistan’a kadar inen yukarı seviyelerdeki çok soğuk hava, Pazartesi akşam saatlerinde Yunanistan’da derin bir alçak basınç merkezinin oluşmasını sağlayacak. Bu alçak basınç merkezi Güney Ege üzerinden Türkiye’ye doğru kayacak ve yurdun önemli bir bölümünde kar yağışlarına sebep olacak. Ülkenin batısında kar için en kritik günler salı ve çarşamba olarak dikkati çekiyor.

gfs_mslp_pcpn_frzn_eu_9

ecmwf_tsnow_europe2_21Güncellemeler ve şimdigörüler (nowcasting) için, lütfen bu başlığın yorumlarını takip ediniz. Gözlem, tahmin ve her türlü görselinizi paylaşmak için, soru sormak için önce şurada anlattığım gibi bloga üye olmanız gerekiyor (zaten üye iseniz bir daha olmanıza gerek yok). Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.

Kış Geri Geldi, Peki Kar Nerelere Yağacak?” üzerine 435 düşünce

  1. commandouzz adlı kullanıcının avatarıCommandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Az önce batı tarafından evin içi aydınlandı ancak gökgürültüsü sesi duyamadım, sanırım hayli uzak mesafede bir şimşek çaktı.

    Cevapla
  2. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m) adlı kullanıcının avatarıHavaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANK - 682 m)

    Beypazarı’nda ince ve sık bir kar var sıcaklık -1.6 derece basınç 1001 düşmeye devam ediyor güneyden yeni kütleler geliyor. Yerde net 30 cm var fazlasıda var yer yer 🙂

    Cevapla
  3. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m) adlı kullanıcının avatarıSinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

    Arkadaslar sicaklik 2 saattir 0.5 ve 0.6 arasinda gidip geliyor ne zaman incek – li degerlere. Valla – li degerde olsaydi abartisiz soyluyom 20 cm birikmisti…
    Buda bugunku daha firtinanin baslangic zamanlari simdi goruntu daha farkli 🙂
    http://youtu.be/D7EWgq7HTK8

    Cevapla
  4. ancazinlik adlı kullanıcının avatarıancazinlik

    Mgmnin subat tahmini iliman ama subatta ahim sahim bir isinma yok ki tek dereceli sicakliklar daha fazla olacak gibi tabi bir de 18i ve sonrasinda kisa ataklar ihtimali var

    Cevapla
  5. kiamme (Suadiye/İST, 8m) adlı kullanıcının avatarıkiamme (Suadiye/İST, 8m)

    Saat 22:00 – 23:30 arası yaptığım Anadolu yakası turundan bazı notlar:
    Şaşkınbakkal’daki evimden çıktıktan sonra İdealtepe’den dümdüz yukarı vurup önce Maltepe Üniversitesi’ne daha sonra Yakacık’ın ilerilerine kadar gittim. Başıbüyük, Kayışdağı civarı (rakım 200-230m arası) kar kalınlığı 10-15 cm arasında değişiyor. Aydos dağının hemen güney yamacından dolanan yaklaşık 300-320 m rakımlı bölgede inanılmaz görüntüler vardı. Tahminimce kar kalınlığı 20-25 cm civarıydı. Fakat oralarda bile hava tam dona çekememişti.
    Kar örtüsü de genel olarak yaklaşık 70-80m’lerden sonra başlıyor.
    Resim çekme fırsatım olmadı maalesef, ama 1-2 video çektim. Onları da eklemenin bir yolunu bulacağım.
    Şimdi deniz seviyesindeki evimde yağan gudubet karı izleyerek uykuya dalacağım.

    Cevapla
  6. Santiago (Florya - IST / 47m) adlı kullanıcının avatarıSantiago (Florya - IST / 47m) Yazıyı Yazan

    Merak edenler için söyleyeyim, soğuma tekrar geri gelecek, sabaha da bence az çok çoğu yer karlı uyanır. Yarın kar gün boyu devam eder, akşama hava cıvımaya başlar.

    Böyle sınırdaki sistemlerde karayel olmazsa olmazdır, baştan giremiyorsa sonradan dönmelidir. Sınırdaki siklonlu sistemlerde ne kadar debelenseniz de 0.0 bilemedin 0.5 derecenin altında sağlıklı örtü oluşmaz. Bu yüzden ben çok rahattım, beklentimi yüksek tutmadım, şimdi de harap bir halde değilim.

    Biz kar etkili olmaz deyince, cıvık olur deyince bize kızıyorlar, hakaret ediyorlar, dalga geçiyorlar. Biz buyuz, bundan sonra da böyle olacağız, hiçbir zaman hayal satmayacağız, sizlerin duygularıyla oynamayacağız.

    Yarın ne görürsek kardır artık, siz de o şekilde bakın. İyi geceler 🙂

    Cevapla
  7. Weather37 (Yenimahalle/Ankara830m) adlı kullanıcının avatarıWeather37 ( Yenimahalle /Ank,830m )

    Bugün maalesef ki beklentiyi yüksek tuttum ve gün tam olarak fiyaskoydu.Yağış kesildi, sıcaklık yeterli olmadı vs. .Şuanda hafif kuvvette kar yağıyor ve hiç dolduracak gibi değil. Açıkçası lodoslu yağmurlu havalar bile şu durumdan çok daha iyi en azından boşa üşümüyoruz. 🙂

    Cevapla
  8. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m) adlı kullanıcının avatarıSpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Arkadaşlar, Çekmeköyden eve döndüm, çok ama çok yoğun kky yağıyordu yolda, tüm yol boyunca neden böyle oldu diye içimi yedim, boşuna Çekmeköye gittim, ben karın altında araba sürmek için gittim, şansılıktan gidişte pek kar yapmadı, dönüştede sulu kar yağdı, ama ben elimden gelemi yaptım ama sistem fos çıktı, bu kadar kötü olacağını beklemiyordum, en azından sahillerde 5-10 cm olur diyordum, işe bak yapmur yağıyor, bu bekleniyormuydu ? Hala ümüt varmı yarın için ? Yazık bu yağışa kar olarak düşse efsane olurdu.

    Cevapla
  9. Bahattin(Naipli/Balıkesir,280m) adlı kullanıcının avatarıBahattin(Naipli/Balıkesir,280m)

    Kar yağışı ve aynı zamanda tipi şiddetini arttırdı.Sabaha karşı efsanevi görüntüler çekip sizinle paylaşmayı umuyorum.Merak ettiğim bir husus var tipi bina diplerinde neredeyse 80 cm ye yakın birikinti yaptı ama orta yerlerde 20 cm civarında.Resmi ölçüm alınırken bu ikisinin ortalaması mı çıkarılıyor yoksa en düşük olan mı baz alınıyor?

    Cevapla
  10. commandouzz adlı kullanıcının avatarıCommandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Bu sistem bu yılın 4.kar yağışlı sistemi oldu (İstanbul’a kar yağmaz diyenlere selam olsun 🙂 ) Ancak bu sistemlerin bana göre hiç birisi baba bir sistem değildi, 2 tanesi ise tamamen kıytırıktı. Diğer ikisi de ortamı idare etti diyebilirim. Yani 4’ünü toplasan bir 2012 etmez 🙂

    Bu akşam ben de yürüyüşten bir kaç fotoğraf çektim, hakikaten mahallenin içlerinde bile rakımdan dolayı fark olduğunu gördüm. Şu ana kadar yağış sulukara dönmedi, resmen direkten döndük. Sıcaklık an itibariye 0.6 derece, hafif kar var.




    Cevapla
      1. Burak - Tuzla 14m adlı kullanıcının avatarıBurak - 18m Tuzla/İST

        Bizim lise Tuzla’da denize çok yakındı, sınıfta da bir Aydoslu kız vardı. Yani yarın sınav olsa, Aydos’ta tatil olsa Tuzla’da tatil olmasa o kız sınava yetişemezse dersten kalır.

        Cevapla
      2. hymr (Çatalca/İST-100m) adlı kullanıcının avatarıhymr (Büyükçekmece-70m , Çatalca-100m)

        Şöyle düşünün burası kocaman bir şehir ve bir çok kişi bir ilçeden diğerine okumaya veya çalışmaya gidiyor. Kar lastiği zorunlu değil hatta trafik kuralları bile geçerli değil bu da çocuklar için bir risk. Ayrıca sabaha don olabilir. Bence yerinde bir karar.

        Cevapla
  11. Havaankara adlı kullanıcının avatarıhavaankara_Ankara_1070m

    Ankara için bugün tam bir fiyaskoydu. Yağış vardı ama sıcaklığın sıfırın üzerinde olması yüzünden bir türlü kar tutmadı. İstanbullu arkadaşlar da yağış miktarından değil de sıcaklıktan şikayetçi. Biz de aynı durumdan şikayetçiyiz.
    Şu anda ise olduğum yerde yollar dahil her yer beyazladı ve kar yağışı devam ediyor. Gece de devam edecek, yarın gün içinde de hafiflese de yağış bekleniyor. Ama bugünkü hayal kırıklığından sonra ne kadar kar moralimizi yerine getirir bilemiyorum.
    Sonuç olarak: Ankara’da 500-1000mb Thickness değeri gündüz en yüksek 537 olacak. 537 ve üzerinde Ankarada karın tutma ihtimali, 539 ve üzerinde kar ihtimali iyice azalıyor.

    Cevapla
  12. banildi73 (Çekmeköy/Alemdag 190 mt) adlı kullanıcının avatarıbanildi73 (Çekmeköy/Alemdag 190 mt)

    Tam bir saat çocuklarla kartopu oynadık karda baya sertti öyle cıvık falan değildi 🙂 Çocukları zor eve soktum bizim buralar tam sibirya gibi.Açık alanlarda yaklaşık 10 cm kar var ve erime yok. Eve girmeden de kara yattım 10 dakika keyif yaptım belki de sezonun son kar yağışı bu gece olan.

    Öğlen yenibosnadaydım KKY yağıyordu ama bu saate kadar hala istanbul güney ilçelerinde yerde örtü bile olmamış. 2004 beklemiyordum ama bu kadar verimsiz bir yağış da olacağını tahmin etmiyordum istanbul güneyi için. Sabır mı demek lazım ne demek lazım bilemedim doğrusu

    Cevapla
  13. nehrk (Göktürk/İstanbul 80m) adlı kullanıcının avatarınehrk (Buyukcekmece/IST.-25m|Zürih/Isvicre-471m)

    Siklonun bastirmasiyla soguk bir miktar batiya itildi. Anadolu Yakasi’nda sicakliklarin gunduze gore bayagi bir artmasinin sebebi bu olsa gerek. SGH’de bile sicaklik 2 dereceye dayandi. Kabus gibi olsa gerek. Şıp.şıp.şıp.şıp 😦
    Yağış DEK bantlarinin yardimiyla, beklenilenin aksine Avrupa Yakasi’nda daha etkili oluyor. Bu da sicaklik yukselisinden minimum kayipla kurtulmamiza yaradi.
    Simdigoru: Hadimkoy’de (170metre), firtina denilebilecek bir ruzgarla birlikte yogun kar devam ediyor. Cim uzerinde 21:45 itibariyle goz olcumu 8-9 santim kar var, asfalt karla kapli, yolda kalan araclar da var maalesef. Zor durumda biraktigi vatandaslari saymazsak, cok tatmin edici manzaralar var.

    Cevapla
  14. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m) adlı kullanıcının avatarıSinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

    Icime korku dustu, Bagcilarda da sulu kar yagiyormus, ya kayasehirime gelirse? Bekleniyormuydu?

    Cevapla
  15. nehrk (Göktürk/İstanbul 80m) adlı kullanıcının avatarınehrk (Buyukcekmece/IST.-25m|Zürih/Isvicre-471m)

    Sinirda kalan her sistemde oldugu gibi evde kalmadim, 170 metreye Hadimkoy’e ciktim. Cilgin manzaralar var. Evimin onunde cimenler ve arabalarin ustu civik civikken, burasi hakkaten Sibirya olmus. Kus bakisi 3-4 km de rakimin yarattigi farklar inanilmazz
    Mobilden bildiriyorum, gece gelecek fotograflar.

    Cevapla
  16. SpanK (Raleigh/North Carolina) - (Fındıkzade/İST, 21m) adlı kullanıcının avatarıSpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

    Ben, annemle Fatihe gittim, yoğurt süzme vb almaya, aslında gitmeyecektim ama kar şiddetlenince gittim 😀 daha sonra anneme dedim ki ben dayanamıyorum, gel polonezköye gidelim dedim istemedi 😦

    Bende, dayımlara süzme al götüreyim dedim, başta olmaz dedi, ben çok ısrar ettim tamam dedi

    Fatih ten, Çekmeköye gittim, şuan dayımlardayım bana garip bakıyorlar 😀 tüm yolu bunun içinmi geldi diyorlar.

    Burada bazı yerlerde bileğe kadar bembeya kar var, arabada kayıyor arasokaklarda, şimdi eve dönücem.

    Cevapla
  17. Havaaşkı_Eren (Beypazarı/ANKARA, 682m) adlı kullanıcının avatarıHavaaşkı(EREN) (Beypazarı/ANK - 682 m)

    2.5 – 3 saat önce Beypazarı Atatürk parkında çekilmiş bir fotoğraf… Az önce dışarı çıktım bahçede yaptığım ölçümlere göre 30-33 cm kar var en son 28’di biraz daha yağmış ayrıca hava çok soğuk -1.5 derece rüzgarda var.
    eren1998blog.files.wordpress.com/2015/02/20150210_175816.jpg

    Cevapla
  18. Sinan (Bahçelievler 60m/İTÜ Ayazağa 120m) adlı kullanıcının avatarıSinan (Bağcılar 90m. Başakşehir 140m.)

    Disarda kaymaya cikiyorum gece bizim, yarin okulu asiyorum. Bol bol video cekicem 🙂

    Cevapla
  19. Emre29(Sakarya/Sapanca/Kırkpınar-50 m) adlı kullanıcının avatarıemre29

    Buradada sokak lambası çalışmıyor , çatılarda 3-4 çimlerde ise tam bir örtü bile yok yolda çimlerden daha çok kar var, bu çimler çok ıslak diye mi hala örtü olmuyor anlamadim , ama baya kar yağıyor. Hava 1 derece civarlarında
    Sakarya/sapanca

    Cevapla
  20. commandouzz adlı kullanıcının avatarıCommandouz (Bayrampaşa-148 m)

    Dek lerin en uzun ve yeşil bantı, tıpkı 2012 ‘deki güzergahı mesken tuttu. Şu anda Bayrampaşa 0.4 derece ve yoğun kar var, şimdi dışarıda yürüyüş yapacağım. 🙂

    Cevapla

Yorum yazın...