Uyarılar:
* Karın en çok yağacağı bölgeler… Kıyılarda cıvık, yüksek ve iç kesimlerinde sert ve yoğun olmak üzere Batı Karadeniz bölgesi, Kocaeli-Sakarya-Bursa-Düzce’nin biraz yüksek rakımlı (>75 metre) yerleri, Bilecik-Kütahya-Eskişehir-Ankara civarı, İç Ege (Denizli-Uşak-Afyon), Göller Yöresi (Burdur-Isparta) ve Doğu Anadolu’nun güneyi (Tunceli, Bitlis, Bingöl)… Buralarda şehirlerarası karayolu seyahati özellikle Salı ve Çarşamba günleri son derece sıkıntılı olur.
Facebook sayfamızdaki şu paylaşıma tıklayarak, yaşadığınız yerle ilgili soru sorabilir, ayrıntılı tahmin isteyebilirsiniz! Tekrar olmayan makul sorularınız ekibimiz tarafından zaman buldukça cevaplanacaktır.
* Yağmurun en çok yağacağı yerler… Antalya’nın doğu ilçeleri, Doğu Akdeniz ve buranın iç kesimleri…
* Ankara’da… Pazartesi gün içinde sulu kar ve -yükseklerde- kar hafif ve aralıklı olarak yağabilir… Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece saatlerinde başlayacak kar yağışı muhtemelen Salı günü öğlen civarı etkisini arttırarak iş ve okul çıkış saatlerinde sorunlara yol açacaktır. Öte yandan yağışlı hava kütlesinin rotasının sağa sola biraz oynaması Ankara’daki kar birikimini dramatik biçimde etkileyeceği için, buradan ve sosyal medya hesaplarımızdan yapacağımız güncellemeleri takip etmeniz yararınıza olur.
* İstanbul’da kar bekleyenler ise… yağışlı hava sisteminin daha doğulu bir rota izleyecek olması sebebiyle, geçtiğimiz hafta içinde model çıktılarında görünenden çok daha az kuvvetli bir kar yağışıyla yetinmek durumunda kalacaklar. Şehir yaşantısını her yerde etkileyecek bir kar yağışı beklemiyoruz, ancak yüksek semtler (örneğin Levent, Maslak, Çekmeköy, çevre yolları vb.) alçaklara nazaran çok farklı manzaralar sunup sıkıntılara sahne olabilir, ayrıca şehrin doğu sınırındaki Pendik-Tuzla-Gebze civarı da batı ilçelere nazaran daha fazla kar alabilir… Pazartesi gün içinde ancak hafif ve aralıklı olarak görülecek karla karışık yağmur, akşam geç saatlerde tüm şehirde kara dönerek daha sürekli bir hal alacak; fakat ancak hafif-orta şiddette yağabilecek… Salı sabahtan öğleden sonraya kadar tekrar hafif ve aralıklı olarak düşecek kar; yaklaşık akşam üzerinden itibaren (deniz etkisinin de olaya katılmasıyla) daha etkili yağacak. Şehrin yüksek semtlerinde ve çevre yollarında yer yer sorunlara yol açabilecek kar yağışının Salı akşam üzerinden başlayarak Çarşamba öğle saatlerine kadar görülebileceğini, bu periyotta karın alçaklarda da zaman zaman kuvvetli yağacağını öngörüyoruz. Çarşamba öğlenden itibaren… deniz etkisi yağışları kar, sulu kar ve zamanla da karla karışık yağmur halinde devam edecek, sıcaklığın tekrar yükselmeye başlayacak olması nedeniyle bu yağışlar genellikle etkisiz olacak. İstanbul’da ayrıca rüzgarın önümüzdeki günlerde genellikle soğuk Trakya’dan (karayel) değil de görece ılık Karadeniz üzerinden (yıldız-poyraz) esecek olmasının, karın en fazla etkili olabileceği Salı akşamından Çarşamba öğlene kadar bile, şehrin güney sahillerinde sıcaklıkları sıfırın üzerinde tutarak kar birikimini büyük ölçüde sınırlayacağını düşünüyoruz.
—————————–
Kışın istatistiklere göre en sert ve karlı geçmesi gereken yirmi gününü (18 Ocak – 7 Şubat) mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklarla geçirdikten sonra soğuklar yeniden Türkiye’ye gelmeye karar verdi.
Batı Avrupa’ya doğru tırmanan ve oraya yerleşen Azor Yüksek Basıncı’nın İskandinavya üzerinden Balkanlar’a indirdiği soğuk hava etkisini gösterdi, soğuk hava ve yağışlar yurdun batısında etkili olmaya başladı.
Balkanlar’a ve oradan Yunanistan’a kadar inen yukarı seviyelerdeki çok soğuk hava, Pazartesi akşam saatlerinde Yunanistan’da derin bir alçak basınç merkezinin oluşmasını sağlayacak. Bu alçak basınç merkezi Güney Ege üzerinden Türkiye’ye doğru kayacak ve yurdun önemli bir bölümünde kar yağışlarına sebep olacak. Ülkenin batısında kar için en kritik günler salı ve çarşamba olarak dikkati çekiyor.
Güncellemeler ve şimdigörüler (nowcasting) için, lütfen bu başlığın yorumlarını takip ediniz. Gözlem, tahmin ve her türlü görselinizi paylaşmak için, soru sormak için önce şurada anlattığım gibi bloga üye olmanız gerekiyor (zaten üye iseniz bir daha olmanıza gerek yok). Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
Gectiğimiz sistem Denizlı sehir merkezine 13 cm kar bıraktı. Yuksek mahallelerde bu cok daha fazlaydı ve halen sehrin yukseklerinde kar ortusu mevcut. Hatırladığım kadarıyla yaklaşık 20 senedir aynı kış içinde Denizli,ye hiç 3 kez kar yağmamiştı. Bu kış Denizli için çok verimli geçiyor.
Sıcaklık biraz daha düşük olsaydı İstanbul efsaneyi yaşardı 🙂 8 Şubat sabah saatleri – 12 Şubat akşam saatleri radar animasyonu:
Sistemin sınır sıcaklıkta olması sebebiyle rakım farkı çok etkili oldu. Sistemin son günü Çamlıca’ da dolaştım, yuvarlandım, dondum… Gördüklerimi sizinle de paylaşmak istiyorum. Boğaz boyunca geçiş yapan DEK görüntüsü gönlümü fethetti. Sistem yaşadığım Ümraniye ilçesinde de gayet etkili oldu. Buyaka AVM’ nin orada az kala tipiden yere düşecektim. Hem yoğun yağış hem de yerdeki karların savrulmasını görmeliydiniz, gözümü dahi zor açtığımdan kaydedemedim. Harika anlar yaşadım diyebilirim. Ben alacağımı aldım, bundan sonraki karlara da hayır demem o ayrı. Kar göremeyen arkadaşların da tatmin olacağı bir sistemin gelmesi, şu sıralar dualarımın içinde yer alıyor. Gözlemlerimden birkaç kare sizlerle…
Hayret bir şey ya 😦 Kuş uçuşu 5 dk. mesafede bunların olması ama bize şakır şakır yağmur yağması.
Bugünden itibaren (Türkiye’nin doğusu için dünden itibaren) ülkemiz iklimi üzerinde jet akımların yönünün ne kadar önemli olduğunu göreceğimiz 10-15 günlük bir dönem yaşayacağız.
Neden Selim Bey, daha önce önemsiz miydiler, veya önemlerini anlamamız neden daha güçtü?
Jet akımları candır gerisi heyecan 😉
Ülkemizdeki tv/gazete/radyolardaki hava tahmin bültenlerinde bugüne kadar jet akımlarla ilgili herhangi bir şey duymadım. Demek ki bu husus en şok önemsenmiyor. Bu konuya neden bültenlerde yer vermediklerini program yapımcıları / editörler sorarsanız “Sıradan halkın bilmesi gereken bir bilgi değil” derler. O zaman bende derim ki: “Sıradan halkı alçak basınç- yüksek basınç merkezleri de ilgilendirmiyor. Sıradan halk sadece sıcaklık, rüzgar ve yağışla ilgileniyor.”
Meteorolojik bilgi yerine basit gözleme dayanan tecrübemi paylaşayım. İki tane sistem düşünün. 850 Hpa ve 500 Hpa sıcaklıkları her iki sistem için aynı olsun. Eğer jet akımlar batı-güneybatı yönünden esiyorsa Erzurum mevsim normaline göre çok sıcak oluyor, ama jet akımlar kuzey- kuzey doğu yönünden esiyorsa Erzurum mevsim normaline göre çok soğuk oluyor.
Yabancı hava tahmin sitelerinin (çoğunlukla MGM’nin de) Erzurum-Meydan sıcaklık tahminleri tutmuyor. 1900 metre rakım, jet akım, kar örtüsü, çanak şeklindeki plato ve enverziyon şartları o “süper bilgisayarların” boyunu aşan işler yapabiliyor. (10 veya 15 dereceye varan farklardan bahsediyorum).
Erzurum için GÖZLEMİM böyle, Türkiye’nin geri kalanını değerlendirmek üstatların işi.
Örneklendirebilir misiniz çok merak ettim.
Selim Bey, birtakım gözlemler yapmış olabilirsiniz fakat bunları verilerle destekleyerek paylaşmadığınız takdirde üzerinde tartışamayız.
Benim bildiğim, jet akımları üst seviyede ne olup biteceğini, dolayısıyla yer seviyesinde yerel farklar yaratmaktan ziyade geniş ölçekli (sinoptik) vaziyetin nasıl olacağını tayin eder. Yazdıklarınızın içinde belirttiğiniz gibi, yer seviyesi sıcaklığının benzer sistemlerde farklı şekilde ortaya çıkmasının nedeni daha çok enverziyon, yer seviyesi rüzgar yönü, yer seviyesindeki hava kütlesinin kökeni gibi yerel şartlarla ilgilidir. Yine de eğer -verilerle- ilginç bulduğunuz bir örnek getirebilirseniz inceleyelim.
Öncelikle “sıradan” ifadesindeki kastım “ortalamadır”. Mesela ben de doktorlara, mühendislere göre sıradan biriyim. Buna rağmen yanlış anlamaya müsait bir kelimeyi seçip kullandığım için özür dilerim.
Genelde her türlü doğa olayı özelde ise hava olayları bende küçük yaşatan beri merak konusu. Ama sizin gibi bu olaylara profesyonel olarak yaklaşamadığım için bugüne kadar hava konusunda hiç veri toplayıp saklamadım. O yüzden “veri ile ispatlama” isteğinizi “şıp” diye yerine getirmem mümkün değil.
Yıllar önce Erzurum’da özellikle kış aylarında baca dumanları yukarıya değil de yere doğru veya yere paralel hareket ettiğine şahit olunca başladı bu enverziyon merakı. Baca dumanı ne kadar aşağıya doğru yöneliyorsa hava o kadar soğuk oluyor, bunu fark ettim. Galileo Termometresi gibi bir durum var yani.
Sonra fark ettim ki ne zaman İstanbul, Ankara’ ya pastırma yazı geliyor bir gün sonra Erzurum -Meydan -20 veya -25 derece, ne zaman İstanbul, Ankara’ya kış geliyor- medya şenleniyor Erzurum- Meydan -3 veya- 8 derece.
Düşün düşün, gözle gözle şu sonuçlara vardım. (Elimden geldiğince Ayşe Teyzeye anlatır gibi anlatayım çünkü ben “meraklıyım”, bilim adamı değilim.)
1- Enverziyon yer seviyesinde soğuyan havanın bir yerlere çöküp orada sabaha kadar iyice soğuması olduğu için Erzurum gibi koca bir çanağa ihtiyacımız var. Bknz.Erzurum Çanağı fotoğrafına.
2- Yerde ne kadar çok kar var ise enverziyon kaynaklı soğuma o kadar kuvvetli oluyor.
3- Enverziyon kaynaklı soğuma varken en ufak bir rüzgar bile hava sıcaklığını dakikalar içerisinde 3-4 derece artırabiliyor.
4- Pastırma yazı denilen dönemlerde 850 hpa sıcaklığı mevsim normaline göre çok yüksek olduğu için enverziyon yani sıcaklık terslemesi çok daha güçlü oluyor ve bu yüzden yer seviyesi çok daha hızlı soğuyor. Bu dönemde 2325 rakımlı Palandöken Kayak Merkezi akşam vakti + 1 derece bile olurken kuş uçuşu 13,5 km mesafedeki 1750 rakımlı Erzurum – Meydan -20 derece olabiliyor .Balkanlar kökenli rüzgarlar -sistemler 850 hpa sıcaklığını düşürünce Palandöken kayak merkezi soğumaya ama Erzurum -Meydan ısınmaya başlıyor. Çünkü rüzgar enverziyonu bozuyor. Yani diğer illere kış gelirken bize Erzurum standartlarında bahar geliyor.
5- Güney kökenli rüzgarlar ve sistemler ise hem Erzurum Meydanı hem de Palandöken Kayak Merkezini ısıtıyor. Güneybatılı jet akımlar lodosla geldiği zaman dağda da bağda da güzelim karları eritiyor.
6- Gelgelim jet akımlar ile ilgili gözlemime. Güney ve batı yönlü jet akımlar genellikle alçak basınç sistemleri ve görece güçlü yer seviyesi rüzgârları ile geldiği için enverziyon oluşumunu bozuyor. Bu nedenle Erzurum-Meydan, daha yüksek rakımlı Palandöken Kayak Merkezinden sıcak oluyor. Kuzey ve kuzey doğu yönlü jet akımlar ise genellikle yüksek basınç ve düşük yer seviyesi rüzgarı ile geldiği için enverziyonun şiddeti artıyor ve Erzurum – Meydan Palandöken Kayak Merkezinden soğuk oluyor. Örneğin: MGM nin verilerine göre güneybatı yönlü jet akımların olduğu 11 Şubat 2015 çarşamba günü Palandöken Kayak Merkezi en düşük sıcaklığı: -6,4 derece, Erzurum – Meydan en düşük sıcaklığı: -1,8 derece. Kuzeydoğu yönlü jet akımlarının başladığı 13 Şubat 2015 günü Palandöken Kayak Merkezi en düşük sıcaklığı:-11,4, Erzurum – Meydan en düşük sıcaklığı: -18,8 derece.
7- Özetle (sadece Erzurum merkez için yazıyorum bunu) binlerce metre yükseklikte esen jet akımlar DOLAYLI olarak Erzurum’da hava sıcaklığını şiddetli bir şekilde etkiliyor.
8- Türkiye’de insan yaşamı olan en güçlü enverziyon alanlarından birinde evim var. 9 km ötedeki akrabalarımın 2 katı doğalgaz faturası ödüyorum. Böyle alanlar neden imara açılır anlamıyorum. Çünkü enverziyon aynı zamanda hava kirliliği demek. Benim ev resimdeki haritada Erzurum-Aziziye-Yarımca üçgenin tam ortasında.
9-Ekteki iki linkte, 15-19 Ocak 2013 tarihleri arasında İstanbul’da yaşanan pastırma yazı ve 15-19 Ocak 2013 tarihlerinde Erzurum-Meydan’da ki Sibirya soğuğunun kayıtları var.
http://turkish.wunderground.com/history/airport/LTBA/2013/1/13/MonthlyHistory.html?req_city=%C4%B0stanbul&req_state=&req_statename=T%C3%BCrkiye&MR=1
http://turkish.wunderground.com/history/airport/LTCE/2013/1/13/MonthlyHistory.html?req_city=Erzurum&req_state=&req_statename=T%C3%BCrkiye&MR=1
Teşekkürler gözlemleriniz için. Çeşitli arşivlere internetten ulaşabilirsiniz, saklamış olmanıza gerek yok.
Bir ara daha ayrıntılı yazacağım, ama bu anlattıklarınız (yani jet akımlarının çeşitli şiddette ve yönlerde olması) özellikle jet akımlarının yaptığı şeyler değil. Jet akımları söylediğiniz gibi olduğunda orta ve alt seviyede olup bitenler de zaten ona göre şekilleniyor. “Jet akımlarının özel bir önemi var” diyorsak, diğer bütün değişkenlerin (orta-alt seviyelerin) neredeyse aynı olduğu, neredeyse sadece jet akımlarının farkından kaynaklanan farklar bulmamız gerekir.
Ben böyle şeyler yazdığım zaman çoğu insana itici geliyor biliyorum. Sanki aslında söylenmek isteneni anlıyormuşum da burnumdan kıl aldırmıyormuşum, kibirli olduğumdan kabul etmek istemiyormuşum filan zannediliyor. Sizin böyle düşünmediğinizi umuyorum.
Enverziyon nedeniyle soğuma diye birşey olamaz, enverziyon sebep değil, sonuçtur. Yüksek basınç etkisi altında durgun havalarda, radyatif soğuma meydana gelir. Yükseklikle birlikte sıcaklığın düşmesi gerekirken, yükseklik ile birlikte sıcaklığın artması durumudur.
Yakın çevremden Balıkesir de enverziyonun sıkça gözlemlenebildiği bir şehir. Bir şehri sevimsiz kılan özelliklerden biri. Oluşan radyasyon sisi, havaya kattığımız bütün pisliği de üzerimize hapsediyor.
Enverziyon nedeniyle soğuma süreci şöyle işliyor: Radyatif soğuma>enverziyon> gündüz hava kirliği ve sis >az güneşlenme nedeniyle gündüz vakitlerinde yer yüzünün yeterince ısınmaması> radyatif soğuma> daha şiddetli soğuk> daha şiddetli enverziyon. Bu kısır döngü rüzgar çıkınca bozuluyor.(Elbette enverziyon metodolojik olarak sonuçtur. Bu noktada sizinle hem fikirim.)
Bu arada Erzurum-Meydan için dün gece wunderground ve accuweather -14 derece tahmini ile 7 derece lik bir hata yaptılar.En düşük sıcaklık -21,7 derece oldu. Bu gece de en azından 6-8 derecelik bir hata yapacaklar. MGM ise dün geceyi doğru tahmin etti ama bu gece için -20 derecelik tahmin ile (sabah tahmini) en azından 2-3 derecelik hata yapacak gibi. Unutmadan can simidimi yazayım ceteris paribus. 🙂
Selim Bey,kısa da olsa jet akımlarıyla ilgili şurada da ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir yazı var.
https://havadelisi.com/serbest-kursu/comment-page-9/
Film devam ediyor.



Hey maşallah 🙂
yarın nete giremeyeceğim o nedenle Çukurova’nın bu gün düşen ve yarın düşecek olan yağış haritasını paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.
1 günde toplam yağışın ne kadar değiştiğini Anemodulion’un paylaşımıyla görebilirsiniz. Bayağı yağış olmuş.
Yeni radar görüntüsüne göre daha buna eklenecektir. Vallahi kaç gündür güneş görmüyorum. Mersin böyle sürekli kapalı yağışlı havaya alışık değildir. Gün içinde yağan ve açan havaya alışkınız ve güneşi istiyoruz.
Bu fotoğraf Gülnar ilçesi Karagöl yaylasından, rakım tahmini 1250 metre.
Soner kardeşim , dün ve bugün bizim Erdemli – Toros fotoğraflarına baktıkça oralarda geziniyorum…bizim dağlarda dolanıyorum…Mezitliden yukarı dedem tarafının yaylarına Fındıkpınarı ve Ayvagediği falan dolanıyorum sayende! Bir ucumuz da Tarsus Namrun’dur.Ama işte 2 gündür gözüm yaşlı bir unutup bir ağlıyorum Özgecan’a…içime düşen müthiş ve tarif edilemez bir acı,bir öfke ile… Aklımda acısı ile gözlerim boş boş dağlara,karlara senin fotoğraflara dalıp gidiyorum be evlat! ..
Dün işim gereği Bursa’dan, Ayvalık’a gidip geldim. Yol boyunca yağmur eşlik etti yolculuğuma, bir yer hariç. Balıkesir-Susurluk arası. Dönüş yolunda muazzam bir kar yağışı vardı. Zaten yolculuk boyunca en çok kar gördüğüm iki yerden biriydi. Balıkesir’in giriş ve çıkışında tipiyle yağmış olduğu belli olan kar, yer yer 40-50 cm’i buluyordu. Bugün de Kütahya’nın Domaniç ilçesine gideceğim, mecburen Domaniç Dağı’ndan geçeceğim, şimdiden heyecanı sardı. 🙂
Bursa’dan Kütahya’nın Domaniç ilçesine de gidip geldim. 🙂 Bölgeyi bilmeyenler için şöyle tarif edeyim, Bursa’dan çıkışta Ümitalan isimli bir rampa, sonra İnegöl, İnegöl’den sonra da Mezitler olarak bilinen bölgeye varmadan Domaniç Dağı’ndan geçiyorsunuz.
Bursa çıkışı Ümitalan’da her sınırda ve altında olan sistemde olduğu gibi, yine güzel bir örtü vardı. İnegöl’de de bir miktar örtü vardı. Daha sonra Domaniç Dağı’na çıkarken Tahtalı isimli bir köyde mola verdim ve hala 40 cm civarı kar vardı yerde. Domaniç Dağı’nda karayoluyla çıkılabilecek en yüksek nokta 1500 m rakımlı. Bursa’dan gelirken Kuzey-Kuzeydoğu’ya bakan yamaçtan yukarı çıkılıyor. 1500 m yüksekliğe kadar kar sürekli arttı. En tepede ise takribi 110-120 cm kar vardı. Tepenin ardına geçip inerken (Güney-Güneybatı) kar dramatik bir hızla azaldı ve tipinin etkileri daha net gözükmeye başladı. Yolun bir tarafında bir metreden fazla kar varken diğer taraf çıplaktı ve 1200 metreden daha aşağıda kar neredeyse İnegöl’de olan kadardı. Yolculuk boyunca en dikkatimi çeken, şey kar örtüsünün kalınlığı veya nerede çok nerede az olduğu değildi. Yol üzerinde üçerli-beşerli gruplar halinde gördüğüm en az 50 tane köpeğin haline çok üzüldüm. Geri dönüş yoluna çıkmadan önce bir ekmek fırınına uğrayıp, epey ekmek aldım ve 8-10 denk parçaya bölerek dağın farklı yerlerine bıraktım.
Gözlemlerini beğeni ve gıpta ederek okudum. Zira her bölge ilgimi çeker ama o bölge ve özellikle Domaniç yaylalarını pek bir severim. Ayrıca köpeklerin beslenmesinde emeğine ve yüreğine sağlık diyorum.
Sanıyorum Marmara bölgesinde Kar açısından en şanslı yer Karacabeyin Kuzeyini kaplayan Karadağ silsilesi ve bunun özellikle de Marmaraya bakan yamaçları. O bölgede şöyle 500mt falan yüksekte bir yerlerde her sene 1mt kar görmek imkansız değil diye düşünüyorum. Ne yapsak oralarda bir yerlerde küçük bir dağ evi falan mı ayarlasak?
Balıkesir’in batı çıkışından giderken bizim eve 100 m kadar yaklaştın.O tipiyle gördüğün yığınların oradandı paylaştığım resimler.Canlı görmene sevindim 😀
Doğu Akdeniz’e son bir haftada epey yağış düştü. Çoğu merkez şubat ayı yağış ortalamasını çoktan aştı.
Ayın 20 sine yoğunlaşsak mı? Bu maç bitti sayılır hakem saatini kontrol ediyor 🙂
Erdemlide Karın tadını çıkaran köylüler
6 ay önce 29 sene boyunca yaşadığım Fatih’ten Beylikdüzü’ne taşındım. 7 Ocak sisteminde yağışların Cevizlibağ’dan sonra kuşa dönmesi bünyede ağır tahribatlara yol açmıştı. Bu sistemde Beylikdüzü hakkını verdi çok şükür, bu sabah bile işe gitmek için saat 7 de yola çıktığımda yoğun sayılabilecek kar yağışı vardı. 170 metre rakımın tadını çıkara çıkara yolları uzata uzata yürüdüm.
Spank görmesin bu yorumu.
😦
bizim akrabalardaBizim akrabalar da , yan dairedenbeylikdüzüneBeylikdüzü’ne taşındılar, aynı iş yerinde çalışıyoruz, bana hep burada, çok kar var şu kadar kar var diyorlar, alıştım artık ben.Resmin geldiği yer 1200 rakımda ve Erdemli sahilden 25 dk

11.30 itibari ile radar görüntüsü:

Dün kesintisiz olarak sabah 9 ile aksam 17 arası yağmur yağdı. Yaylalara güzel kar yağdığı haberleri geliyor. 10 Şubat’ta incelemeye giden arkadaşlar Arslan köy yolunda mahsur kalmışlar sabah saatlerinden akşam saat 19.30’a kadar, Akut ekipleri kurtarmış. Fotoğraf gelirse yüklerim. Erdemli’den bilgi veren Ahmet beye de saygılar.
Hadi bende kısaca son durumu bir değerlendireyim ki daha kış bitmedi hala sistem alma ihtimalimiz var.
Öncelikle evimin önü olarak düşünürsek gelen 4 sistemde de bizde kartopu oynamalık kar yağdı. 3 sistemde bahçede kardan adam yaptık,bol bol kartopu oynadık. Çekmeköy ilçesi ve ormana bakan kısımları gerçekten sistemlerin kaymağını yedi. Bizim sitede Slovakya’dan gelmiş bir komşumuz var “Bu kış burası Bratislava’ya benzedi sadece karlar daha çabuk eriyor” diye bir yorum da yaptı…
Ama istanbul geneli için aynı durum söz konusu değil kıyılar sadece bir gün tam keyif sürebildi. Ya soğuk geldi yağış gelmedi,ya yağış geldi soğuk yetersiz oldu. İstanbul konum olarak hem şanslı hemde şansız bir yer sistem alabiliyor ama parametrelerin bir kısmı hep eksik kalıyor.
Ve kim ne derse desin 2012’den sonraki en verimli yıl oldu. Barajlar doldu,dağlar karla kaplandı,bazı şehirler kar rekorları kırdı özellikle Batı Türkiye bu işin kaymağını bol bol yedi. Kısaca Kestane sene oldu diyenler geçen seneye baksın.
Birde herkes burada az veya çok model okuyabilir, tahminleri okusun ama modellere bakıp kendi kararını kendi versin bu siteyi takip edenler için söylemiyorum ama çabuk gaza gelinmesin. Birde beklentiler hep düşük olsun kar olursa hep beraber sevinelim olmazsa bir sonraki model diyelim ve şehircilik yapmayalım türkiye genelini de düşünelim. Şu 17’si sistemi tam bir karadeniz canavarı mesela onlar adına ben heyecan içindeyim.
Dün akşam Erdemlinin 1600 metre sorgun yaylasından gelen resim.
