Hafta sonunda, gelecek hafta başlayacak tam teşekküllü kış için son antrenmana çıkıyoruz.
Bugün (Cuma) Marmara, Ege ve Akdeniz’in bazı yerlerinde hafiften başlayan yağmurlar Cumartesi günü etkisini arttıracak, en çok Marmara’nın güney ve doğusunu, Batı Karadeniz’i, Güney Ege ve Batı Akdeniz’i etkileyecek. Uludağ’a ve Kartalkaya’ya yoğun kar yağacak. Antalya civarında su baskını riski yine var. İstanbul’un cumartesi trafiği, yağmurla daha da berbat hale gelecek. Toplu taşımayı kullanalım, uygar olalım.
Yağmur soğukla gelecek, böylelikle Trakya’da ve iç bölgelerde kesilmeden önce yer yer kara dönebilecek. Fakat yağışlar, Cumartesi öğleden sonra Trakya’yı, gece de batı bölgelerin tamamını terk edip doğuya çekilmiş olacak, heyecanlanmayın.
Pazar günü batıda hava sabahtan açık ve soğuk olacak; fakat öğleden sonra ve akşama doğru kışın ayak sesleri lodos ve keşişleme uğultuları arasında işitilmeye, akşam da yağmur damlaları Kıyı Ege’ye tekrar düşmeye başlayacak.
Gelecek hafta ortalık karışacak. Ayrıntıların son güne kadar değişebileceği; peş peşe gelecek, her tarafı ayrı oynayacak siklonların karın ve yağmurun yağacağı yerleri kafalarına göre seçeceği; fazlasıyla heyecanlı bir soğuk hava dalgasına merhaba diyeceğiz.
Ayrıntıları Pazartesi günü yayımlayacağımız yeni başlıkta bulabileceksiniz. Başlıkta yer alacak değerlendirme videomuzda sistemi tüm yönleriyle masaya yatıracak, tartışmalı pozisyonları değerlendirecek ve en gizli tüyoları hava delileriyle paylaşacağız.
O zamana kadarki tartışmaları, bu başlığın yorumlarından takip edebilirsiniz. Gözlem, tahmin ve her türlü görselinizi paylaşmak için, soru sormak için önce şurada anlattığım gibi bloga üye olmanız gerekiyor (zaten üye iseniz bir daha olmanıza gerek yok). Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları lütfen Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
Haftalık hava açık oturumumuz:
Yeni başlığın gelmesi gecikebilir biraz.
Bu geceden itibaren İstanbul’da kar koşulları var. Yağış olursa yarın öğleye kadar filan %100 saf kar yağar. Beylikdüzü, Arnavutköy, Zekeriyaköy gibi yerlerde tutabilir bile. Fakat yağış az gibi.
Salı gecesi ve Çarşamba günü güneydoğudan bindiren ve yağışı getirecek siklon hala net değil.. Şu 06Z çıksın da bir bakalım. Biraz karayelli gelseydi süper bir sistem olacaktı İstanbul için.
GFS 06Z 1 Ocak gece yarısı için Boğaz’a 850’de sıfır derece verirken ECMWF 00Z -6 derece veriyor. Metoffice ve GEM ise -4 derece vermiş.
2 konu var.
1. konu bu sistemde kıyı bölgelerde kar yok özellikle İzmit, İstanbul Anadolu yakası ama Ocak ayının 4 ile 8 arasında başka bir soğuk hava var modellerde soğuma yeterli olabilir ama bu seferde yağış sıkıntısı olacak gibi. Modeller soğuk hava da hem fikir..
2. konu Santi’nin paylaştığı wbell haritalarında hala ısrarla ciddi kar veriyor olması. GFS modellerinde yerdeki kar örtüsünü gören sıcaklığı ona göre tahmin eden modellerde ciddi kar birikimi verdikleri sahil kentlerinin rakımlarını nasıl dikkate almazlar..
Fırtınanın anlık hamle hızı Tekirdağ-Değirmenaltı istasyonunda sabah erken saatlerde 81 km/saat’e kadar çıktı…

Yine yağmur, yine rüzgar, ve yeniden kaybolan istasyonlar…

Bu arada cephe geçişi epey sert oldu. Muratlı’da saat 10’da 13.7 derece olan sıcaklık 10.45 itibariyle 7.0’a geriledi.
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=ITEKIRDA2#history
Sistem geldiğinde MGM sitesinde tıklamalar artıyor, artık kendi sistemleri yavaşlamasın diye mi bilemiyorum, kasıtlı olarak veriler kesiliyor ya da aksatılıyor. Buna eminim.
Soğuk kapıya dayandı.
Romanya’da -5’ler cirit atıyor.
Bu arada sabah saatlerinde beri kuvvetli yağmur ve çok çılgın bir rüzgar var. Bir çok istasyonun hamleleri 75km/h’ı geçmiş durumda 🙂
Gunaydin herkese, sanirim sistemin girmesine bu denli vakit kalmisken hala Gfs ve Ecm uyusmadigi bir cok nokta var? Mesela Gfs hafiften daha soguk bir senaryo verdi sogugun cekirdegi icin, dun ogleye nazaran sistem birazcik daha bulgaristan cevresine oturmus.
Modeller de bu farkli perfomanslar bir yana hava durumu tahmin siteleri sapitmis durum da. Illmeteo istanbula 3gun kar yagisi vermis. Accuweather Ecm nin trakyaya verdigi kara gomme modeline ragmen trakyaya yagmur vermis bati karadenize yagmur vermis.
Dansoz gibi donuyor bu modeller, bence hala kararsizlik yuksek belirli yerler icin. Pazartesi aksam ciktisina kadar izlemekten baska care yok gibi.
Günaydın.
Yağış konusunda mutabıklar artık. Soğumada hafif farklar var. GFS siklonu biraz daha batıya yerleştirdiğinden soğumayı da azaltmış.
Off, İstanbul’da dehşet rüzgar var, aniden camlara vuruyor filmlerdeki gibi, bizim camlar doğrudan güneye denize bakıyor, heyecandan gözüme uyku girmedi uyuyamıyorum 😀
Kapalı kapıları, pencereleri açıyor hınzır lodos.
” La ne oli he”. 😀 Dışarıda hamleli rüzgar yıkıp geçiyor.
Ula noli ula gök deliniy 😀
Beşiktaş’ta da Lodos hissedilmeye başladı. Hışırdama, uğultu ve kıpırdanmalar. Kediler temkinli hareketlere başladılar.
Bu vesileyle Windguru’nun tam tekmil ‘olayı özetleyen’ görsellerini de eklemek isterim:
Teşekkür ederiz.
Sariyer’e bir seyler duser mi ne dersiniz?
Düşer.
Şehrimizin meşhuru Lodos, Bursa’yı temizlemeye, evlerin çatılarındaki ve teraslarındaki eşyaları tıngırdatmaya başladı. 🙂
Haklısın şu an Bursada inanılmaz bir lodos var. Doğru dürüst uyutmadı.
Ufka kadar bir görüş var, hava mis. Gardroptaki yerini kaybedip bazanın içine mahkum olmuş termal içliğimi ve kar eldivenlerimi dün gece çıkartınca eşim kızdı. Umut dolu bekleyişe geçtim.
Güney Marmara’da akrabasi olanlar akrabalarını ziyaret bahanesiyle buralara kaçsın:)
Aynen hocam. İzmir’de dağlara çıkıp kar beklemek yerine, işten izin aldım ve 30 Aralık saat 10 otobüsüyle Bursa’ya kardeşimin yanına gidiyorum. Özellikle, Akhisar Balıkesir arasındaki 500 m civarında rakımlı tepelerde mahsur kalmayı umarak 🙂
Abartılı buluyorum, hele ki Tuzla için 😀 Semih yarın geceden itibaren 3-4 günlüğüne Beylikdüzü taraflarında pansiyon tutmaya ne dersin 😀
Gerek yok, sezonun ilk karını havada görmek yeterli olacaktır benim içln 🙂
Zaten bizim hortumumuz var 😀
Batı Marmara hariç kıyılar için havada karla karışık yağmur veya kar olarak düşen miktarı simgeliyor olmalı.
Akşam güncellenmesindeki ECMWF’e göre daha hiçbir şey bitmedi. Akdeniz havzasında konumlanacak olan “Alçak Basınç” alanının konumu belirleyici olacak. Her güncellenmede değişiyor bu konum ve bu değişen konuma bağlı olarak, giriş yapan soğuğun şiddeti de değişiyor olumlu veya olumsuz. Bizim lehimize olarak gelişmiş durumda akşamki ECMWF güncellemesi. İnşallah gece güncellenecek olan “GFS”de güzel ve lehimize görüntüler sunar, biz havadelilerine 🙂
Ayrıca şunu da eklemek istiyorum, sistem sınırda bir sistem, soğuğun bile bizi kıl payı sıyırıp geçeceği bir sistem olmasından mütevellit ve Akdeniz Havzasındaki güçlü “Alçak Basınç” varlığı, sistemde son ana kadar değişikliklere yol açabilir diye tahmin ediyorum. Yani net olarak şu kadar kar yağar, veyahut kar yağmaz diyebilmemiz için en azından Yarın(Pazartesi) öğle saatlerini beklememiz gerekecek.
Umarım bizler için hayırlısı neyse o olur 🙂
Şuan ki görüntüler pek iç açıcı değil. Kar ihtimali, Salı günü için bile süre olaraktan bayağı bir kısaldı gibi. Soğuk iyi sokulmasına rağmen öğlen saatlerinde, sonrasında aynı hızla geri itiliyor. Trakya, Batı Karadeniz’in iç kesimleri ve yüksekleri, Güney Marmara’nın iç kesimleri ve yüksekleri ve İç Anadolu’nun batısı için zevkli ve kar yağışlarının tatmin edici olacağı bir sistem olacak gibi ama İstanbul için görüntü çok sıkıntılı şuan bence. İnşallah beklenmedik birşey olurda hava gereğinden daha fazla soğur. Gerçekten şu kar yağışına çok ihtiyacım(ız) var. 😀
28 ARALIK ECMWF12z VURDU, GOL OLDU.
Efsane kokuyor…
Bu sistem Eskişehir sistemi, gerisi yalan 😉
Sistemin gücünü anlamamız adına güzel bir fotoğraf Cervia Romagna İtalya, Adriyatik kıyısında yazın plajların dolup taştığı bir sahil şehri.
Tuzlu kumun üzerinde kar nasıl tutmuş ? Betonun üstünde kar yok ama sahilde kar var.
İstanbul için en soğuk senaryoyu EURO4 vermiş. Daha soğumanın başlamadığı öğle saatleri için 3-4 derece gösteriyor. https://bburaks.files.wordpress.com/2014/12/14123012_2_28121.gif
O soğuk poyrazla geri itiliyor sonra.
Guney Marmara şanslı duruyor özellikle 300 m üstü için efsane bile sayılabilir.Ne dersin santi hocam?
Son GFS ve sabahki ECMWF’ye göre şanslı yerler Marmara’nın batısı. Güneybatı Marmara da buna dahil tabi. 300 metre rakım iyi iş yapar.
Allah’ini seven Büyükçekmece’ de ne olur bi özet geçsin 🙂 Şimdiden teşekkür ederim
İstanbul’un en şanslı yerlerinden, ama o rakımla orada da pek bir şey olmaz 🙂 Yani havada da olsa kar diyorsanız evet rahat olur.
Avcılar?
Avcılar için Ozan Hoca özel değerlendirme yapacak 🙂
Teşekkür ederim. Çok şükür ki Çatalca’da çalışıyorum. Çocuğa söz vermiştim evin önünde kardan adam yapacaktik bir dahakine inşallah.
Bir Trakya’ya veriyor modeller yoğun karı bir İç Batı Anadolu’ya… Hakikaten dansözlüğün zirvesindeler. Nasıl tahmin yapacağız bilmem.
ECMWF dönmezse bu iş bitmiştir, Trakya’ya hayırlı olsun diyebiliriz akşam 20:30 itibariyle 🙂
Sabah ECMWF akşam GFS ile aynı.

İstanbul’un doğusunda kalan rakımı düşük şehirlere de geçmiş olsun denir.
Çarşamba günü Ümraniye’nin doğusundan itibaren saf yağmur alacak gibi gözüküyor. Ancak Avrupa Yakası’nın yüksekleri için hala Salı ve Çarşamba günü kar ihtimali daha ağır gibi gözüküyor.
Ne dersin üstad, şemsiye mi şapka mı?
Şemsiye 🙂
İlla eksi aldıracaksın bana yani Oğuz 🙂
Bursa’ya ne diyorsun üstat? 2m sıcaklıkları çok seyrek sıfırı görebiliyor ama sürekli sıfıra yakın seyrediyor, bazen de altına iniyor. 100-150 metre üzerinde sanki birşeyler olabilir gibi?
Kar olur ama tatsız olur.
250 metre üstü daha şanslı bence. Ama şu akşam modellerini detaylı bir inceleyeyim, özet geçerim.
Bursa için 12Z salı gününü iyi vermiş. Çarşamba ilerleyen saatlerde kar değerleri orada da kayboluyor yalnız.
Aynen üstat, salı kötünün iyisi. 31 Aralık’daki ısınma için artık modeller fikir birliği yaptı. İyisiyle kötüsüyle sezonu inceden açıyoruz.
Öyle evet. 2014 kışını hatırlayıp buna da şükür diyorum.
Ayrıntılı inceledim, atladığım yerler yoksa eğer 30 Aralık Salı saat 4-5 gibi şehrin yüksek kesimlerinde yağış kara çevirecek ve yağış 31 Aralık Çarşamba günü sabah saatlerinde tekrar yağmur halini alacak. Şehir merkezinde Salı günü saat 11-12 gibi yüzeyde kar kalmaya başlayabilir. Sıcaklıklar 0 derecenin altına inmeyeceği için yağışın yavaşladığı zamanlarda erime hızlı olacak. Yağışın en hızlı kısmı Salı günü ile birlikte bitecek. Yeni yıla yağmur eşliğinde ve şehir merkezinde yağmış olan kardan eser kalmamış olarak gireceğiz. (28 Aralık 12Z GFS çıktılarına göre yorumlanmıştır.)
ECMWF 12Z daha güzel şeyler söylüyor ayrıntılı inceleyip onu da paylaşacağım.
ECMWF12 Z vurdu gol oldu. Diyor ki zat-ı şahaneleri;
Soğumaya çok takılmayın evladım soğuyacaksınız, yerde kar mı görmek istiyorsunuz, göreceksiniz, hatta rüzgar da uçurtturacak karları. Ama 31 Aralık’da biraz ısınma var kuru kar sevdanızdan o gün için vazgeçin, yeni yılın ilk günü size teselli olarak yine kar var. Öpüyorum seni ECMWF. Daha da model takip etmem.
Benimde içimde son güne kadar bir ümit olacak, bakarsınız İtalya’daki AB’nin konumu değişir soğuklar doğuya akar, hani 2 gün kala efsane sistem nasıl 180 derece değişmişti, her şey olabilir bence.
2012’deki değişimde vade 168 saat filandı, 72’nin içinde o kadar değişmez.
2015 yılına en az 15 cm kar ile girmek istiyoruz.
Yürüyüşe çıkıyorum. Bu arada gözüm de sokak lambalarında olacak. Havayı da bir koklayayım.
Yapmış olduğum iki saatlik yürüyüş sırasında havada kar kokusu filan yoktu. Ancak gökyüzündeki bulutlar bir şeylerin öncüsü gibi süzülüyorlardı.
İstanbul’da kar için en uygun şartlar salı günü görünüyor. Yağışı yakalarsa pazartesi geceden itibaren de başlayabilir.
31 Aralık günü şartlar daha kötü, siklonun bindirmesiyle hava ısınıyor, kıyılarda yağmur olabilir.
1 Ocak içinse ECM ve GFS arasında dağlar kadar fark var. Akşamı beklemek lazım.
Santiago sanırım 2 yıl önce kadar, sınırda kalan sistemlerde, yani ucu ucuna yetişen sistemlerde ECM’nin GFS’ye göre daha başarılı tahmin yürüttüğünü söylemiştin. O tarihten beri dikkat ettiğim üzere hakkaten ECM istanbul için sınırda ucu ucuna giren sistemlerde daha başarılı tahminler yürüttü. GFS ise 32 saat içinde bile büyük oynamalar ile verdi sınır sistemleri için.
Eğer bu yorum sana aitse, bu sistem içinde aynı ölçme değerlendirme yorumunu doğru buluyor musun?
Modellerin tutarlılık hesaplarında ilk 5 gün için ECM diğer tüm modellerden daha önde. “GFS kısa vadede iyidir” lafı da bir şehir efsanesi aslında. Benim için favori her zaman ECM’dir. Ayrıca dikkat ettiğim kadarıyla sistemde bir değişiklik olacaksa ilk reaksiyonu da genelde ECM veriyor.
Bu akşam çalıştırmasında GFS Trakya’yı kara gömdü mesela, öğlen çok az yağış vardı. ECM ise sabah görmüştü o yağışı.
ECMWF sabah

GFS öğlen (sabah da aynıydı)

GFS akşam

Sakarya kar alır mı bence almaz pek ama size göre nasıl olur?
Olsa bile tatsız olur.
MGM Güney Marmara’yı coşturmuş. İnşallah gerçekleşir. Yalnız şu kafama takılıyor. MGM 4 derece de olsa 5 derece de olsa kar ikonu koyuyor. Bu ne kadar doğru? 4 Derece de kar mı yağar.
Bursa da sıkıntılı. Alçak rakımlar için tutma filan zaten düşük ihtimal.
Nilüfer Avucunu yalar. Osmangazi ve Yıldırım’da Bursaray’ın üst kısmında kalan 150-200 metre rakımlı semtler kar alır gibi duruyor
4 derecede rüzgarsız kar yağmaz ama sert rüzgar etkisi durumu değiştirebilir.Mesela;dün gece 4 dereceyle sabaha kadar yağmur yağdı.
Hayır, böyle bir şey yok. Yatay rüzgarın sıcaklıkla ve karla ilgisi yoktur. Hissedilen sıcaklıkla ilgisi vardır ama bu da konumuzla ilgili değil.
Sizlerle çoook seneler evvel yaşadığım bir deneyimimi paylaşmak istiyorum izninizle. Tarih verme şansım yok. Ancak, muhtemelen 1976 veya 1977 kışı olmalıydı . Akşam üzeri başlayan kar, o zaman tek haber alma kaynağımız olan TRT ye göre hiç de etkili olmayacaktı İstanbul da. Böyle sulu sepken sistemleri hiç sevmediğimden olsa gerek ben de fazla ilgilenmiyordum. Nasıl olsa istediğim gibi bir kar olmayacaktı. Sadece yağarken seyir zevki veren, durunca da sanki biraz önce yağmur yağmış gibi bir görüntüye sahip ne idüğü belirsiz bir yağış peh… Neyse, yine de ne olur ne olmaz yatmadan evvel bir dışarıya göz atayım dedim. Oh my got! Kar söylenenin aksine her yerde tutmaya başlamıştı. Şaşırmış, o ana kadar bakmayı aklımın ucuna getirmediğim termometreme koşturmuştum (Bazı zamanlar termometreye bakmadan da ısıyı çok ufak farklarla tahmin edebiliyordum. Bu da öyle zamanlardan biriydi işte. Kar yağıyor, ancak her yer şıpır şıpır damlıyordu. Doğal olarak da ısı 0C nin üzerinde 2C nin altında bir yerdeydi.) Sıcaklık 0 C nin altına düşmüştü. Gerçi -1 C dahi değildi ama yağan karın tutabilmesi için bu da yeterliydi zaten. Uzun bir gece olacağı da işte o an belli olmuştu. Neyse, fazla uzatmayayım gece saat 3 e kadar abartısız 15CM kar birikmiş ısı -2C yi görmüştü. Rüzgar sertleştiğinde ortalık toz duman birbirine giriyordu. Tam da en sevdiğim, harika bir görüntüye bürünmüştü ortalık. Sabahki görüntünün heyecanı içinde daha fazla dayanamamış ve uyuyakalmışım. Sabah saat 7.30-8 gibi dışarıdan gelen şakırtılar eşliğinde heyecan içinde uyandığımı hatırlıyorum. 4 saat evvelki o kar gitmiş, yerini kar ve su bulamacına bırakmıştı. Yağmur yağıyordu ve sıcaklık civalı termometreme göre 3C yi neredeyse geçmek üzereydi.. Hayal kırıklığı… Neden anlattım şimdi bunları? Sanırım gelmesini heyecanla beklediğimiz bu yılbaşı sistemi İstanbulun kimi semtleri için üç aşağı beş yukarı aynı görüntülere sahne olacak.
Karayalle girip poyraza çeviren sınırda bir sistemdi muhtemelen.
Yanılmıyorsam 2003 yılıydı.Arkadaşımla Manisa Kula’daydık. (Niye Manisa’ya bağlıysa,Uşak’ın dibinde.) Çok deli kar yağdı,her yer bembeyaz oldu.Gece Orta Akdeniz’den sistem mi geldi ne olduysa bir lodos bir lodos.Sabaha hicbir şey kalmamıştı.Olabiliyor bazen.
Olaylar olaylar …

Karadeniz’ i doldurup, memleketi biraz daha Kuzey’ e mi çeksek ?
Bu kış daha maça çıkamadan antrenmanda sakatlandı. Umarım beyaz sahalara en kısa zamanda geri döner.
Soğuma bir nebze artmış mı?
Hayır, madem Akdeniz’deyiz, Akdeniz insanıyız, neden böyle kar delisi olduk ki!? Kaç gündür modele bak, verileri kıysala, yorumları oku.. Zaten yarım yamalak anlıyorum! Kim ne derse inanırım, şimdi sistem kuşa mı döndü? 😦 (Zavallı sahil kesimi insanı adına..)
Ben size şöyle kendimce ve bikaç senelik takiplerimden anladığımca cevap veriyim. Sistem içinde siklon barındıran bir sistem olunca işler karışıyor. Sistem kuşa döndü demek yanlış olur kaç gündür deliler gibi model takip ediyoruz hepsi birbirinden farklı. Sistem kıyılarda bile örtü yapabilecek duruma da gelebilir yükseklerde yağmur veya kky yapabilecek duruma da gelebilir ve sistem gelene kadar da tam bilemiyoruz. Benim anladığım bu. Şimdi sistem biraz daha yaklaştığı için sınırlı alan modelleri biraz daha yardımcı olacaktır. Telefondan yazdığım için yazım hataları olabilir kusura bakmayın
Evdekilere, güneşe aldanmayın fırtına öncesi sessizlik dedim. 😀
Yılbaşında Ankara’ya ekmek çıkmayacak gibi. Her açıdan çok sınırdayız. Artık 2 Ocak gibi bir parça soğuma olursa, tekrar Akdeniz üzerinden girmeye çalışan siklonlar ile karnımızı doyurmaya çalışacağız. Öte yandan 4-5 Ocak için hemen hemen tüm modellerin ısrarla vermeye devam ettiği Azor atakları radarımıza çoktan girdi. Gönlümüz 30 Aralık – 1 Ocak arasında Trakya, Marmara, Ege ve Batı Karadenizde yaşayan dostlarımızla olacak. Şansınız ve karınız bol olsun.
Antibiyotik ustattan alinti: ” Gönlümüz 30 Aralık – 1 Ocak arasında Trakya, Marmara, Ege ve Batı Karadenizde yaşayan dostlarımızla olacak”
Iste budur ya. Her zaman bizim de gonlumuz Ankara’li dostlarimizla, kardeslerimizle. Insallah hep beraber karli bir yilbasi gecirir, hep beraber mutlu oluruz.
Gönlünüz bizden yana da eksik kalmasın. Aksiyonlu yılbaşı gecesi bizleri bekliyor 🙂
Diyagram ve son model çıktıları ile Hans ” I want to play a game” dercesine ahmak ahmak haykırıyor. 😀
Öğle saatlerindeki son güncellemelere göre İstanbul değerlendirmem.
Avrupa yakasının iç kesimleri ve yüksek kesimleri kar açısından şanslı konumda.
Sahil kesimleri oldukça sıkıntılı gözüküyor. Anadolu yakasının yüksek kesimleri kar alacak gözüküyor.
İl genelinde sahil kesimler sulu kar ağırlıklı bir yağış gözüküyor. Maalesef şu anki güncelleme bunları söylüyor. Semt bazında büyük farklar olan bir sisteme hazırlıklı olun diyorum.
Cemal üstatla aynı görüşteyim, fikirleri benim dün akşamki değerlendirmemle paraleldir.
Cemal Bey geçen senenin hava tahmin liginin şampiyonudur, hatırlatayım.
Ozan öncelikle teşekkür ederim sizin kadro bir harika sen başta olmak üzere, Santiago, Alkim, Commandouz, Emre, Onur kendilerini çok geliştirdiler. Ben ancak sizlerden bir şeyler öğrenebilirim.
Bu sistemin esasında kendi içinde bir gizemi de var. Hemen yanı başımızda yer seviyesindeki soğuklar inanılmaz boyutlarda. Son ana kadar o soğuğun sürpriz bir şekilde İstanbul’a taşınma şansı küçük de olsa var bana göre. İnşallah gerçekleşir de bazı semtler cıvık kar yerine bayram yaparlar.
Estağfurullah hocam, çok teşekkürler 🙂 Ligde orta vade seni geçeceğim ama uzun vade de yine geçeceksin beni çünkü toplam puanım 0 olacak 🙂 Bende sistem öncesi bir 1-2 bağlantı paylaşmak istiyorum.
Öncelikle İstanbul’da toplam 67 adet NetAtmo marka istasyonun bulunduğu bağlantıyı paylaşıyorum.
https://www.netatmo.com/en-US/weathermap
İstasyonların bir çoğu doğru değerler gösteriyor. Bazılarında yağış gösterimi de var. Yaklaşan sistemler öncesi iyi bir kaynak olabilir. Ayrıca Tkm Akom’a ait istasyonların gösterildiği sayfa yenileniyor ve yağış değerleri ondalıklı hale geldi. Ben sıcaklık değerlerinin de ondalıklı hale gelmesi ve yağış ölçerlerin bütün istasyonlara konulması ile cep sürümünde de istasyonların gösterimi için e-posta gönderdim. Cep sürümünde yeni güncellemeyle istasyonlar gözükecek.
http://tkm.ibb.gov.tr/harita.aspx
Sisteme gelirsek eğer; sistem kısa vade radarına girmesine rağmen halen bir güven vermiyor. O yüzden modellerin bile bu kadar tutarsazlaştığı bu sistemde en iyi yapılacak şey izleyip görmek olacak. Son zamanlarda bende günler öncesinden konuşulmasına rağmen bu kadar son ana kadar üzerinde mutabakata varılamayan sistem görmemiştim.
Ancak bir yorum yapmam gerekirse İstanbul Anadolu Yakası’nda Ümraniye Çekmeköy ve Kartal’ın Yakacık civarlarında yani 150 metre rakım üstü yerlerde yağışın kar halinde düşmesini bekliyorum ancak buralarda da ilerleyen saatlerde yağışın sulukara dönmesi büyük ihtimal olarak gözüküyor. Anadolu Yakası’nın sahil kesimlerinde ise yağışın büyük kısmının karka karışık yağmur olarak düşmesini bekliyorum. 2010 yılında Maltepe E-5 altında şakır şakır yağmur yağarken yukarıda Uğur Mumcu mahallesinde aynı anda bileğe gelen kar olduğunu çok net hatırlıyorum.
Avrupa Yakası’nda ise Istranca uzantısının son bitimi olan Sultangazi-Bayrampaşa civarlarında ki rakımı yüksek olan yerlere kadar olan tüm iç kesiminde ve Beşiktaş’ın Ulus-Levent gibi yükseklerinde yoğun olmayan kar yağışı bekliyorum. Avrupa Yakası’nın Bakırköy’den itibaren sahil kesiminde ise yağışın ilerleyen saatlerde sulukara döneceğini bekliyorum.
İnşaallah sistem son anda bir sürpriz yapıp kent genelinde uzun süreli saf kar yağışlarına sebep olur, artık bekleyip göreceğiz 🙂
Teşekkürler bilgiler için 🙂
“Never underestimate the heart of a champion!”
– Rudy Tomjanoviç – (ABD Ulusal Hava Tahmin Ligi Şampiyonu)
Bu sahil kesimi vurgusu Büyükçekmece’yi de kapsıyor mu hocam? 😦
Bu sistemin efsane olmasi artik kesinlesmistir. Ama ne efsanesi? Tabii ki sistem oncesi takip efsanesi. Boyle bir sistem oncesi takip yasadiniz mi? Boyle bir kararsizlik, boyle bir stres… Ben boyle bir sistem takip etmedim. Kimsenin de boyle bir olasi sistem takip ettigini sanmiyorum. Bu sistem uzun yillar hafizalardan silinmeyecektir. Tabii ki sistem oncesi takibi ozellligiyle hafizalardan silinmeyecek ve stresiyle hatirlanacak ve bu alanda efsaneler arasinda en basta olacaktir.
Piyango bileti alırsın ve ümitle beklersin. Çıkmasa bile yaşadığın ümit ve heyecan verdiğin parayı karşılar misali, sistemden ben 1 haftadır alacağımı aldım. Beklediğimiz olmasa bile bu sistem sayesinde bir hafta mutlu bir şekilde gerilim ve adrenalin yaşadım. Kısaca yağmış kadar oldum.
Günaydın.
ECM sabah çıktısı kendi ensemble (model demeti) ortalamasına göre çok sıcak. ECM’ye inanmıyorum ama bir ısınma da var, yok değil 🙂
Yağış modellerde sistemin ilk safhasında soğuğun daha fazla yayılmasıyla genel olarak biraz doğuya kaymış, sonra biraz ısınmayla tekrar batıya kaymış… Acayip yalpalayan bir sistem, heyecan fırtınası. Bekleyip göreceğiz artık.
Aynen öyle Ozan Hocam, yandan alacağımız bu soğuk için hala modellemeler yağmur mu kar mı söyleyemedi. Ama söyledikleri net şeyler var, ne olur bilemiyoruz ama ne olmaz artık o belli oldu. Kar yağsa bile Eskişehir’den doğuya, Kütahya-Afyon’dan güneye geçemeyecek. Kar yağsa, örtü olsa bile kart-kurt yapmayacak bastığımızda, ertesi günlerde buzlanma olmayacak.
Yağışın çok olduğu da kesin Trakya harici kısımlar için. Trakya’ya kar yağdıracak soğuk geliyor ama yağış kısmı sıkıntılı. Sınırlı alan modelleri ve Gfs-Paralel Gfs-Ecmwf modellerinin bende bıraktığı beklenti kar açısından en azından Bursa’da beklentiye girmenin hüsran yaratacağı yönünde.
Hans ustadan firinda hindi tarifi… Modeller bizi firina koymakta ittifak etti.
24 saat içinde sanırım bir iki güncellemede dananın kuyruğu kopar. 48 saat sonrası için bile senaryolarda 5 ile 6 derecelik kararsızlık mevcut. Bu kadar kararsız bir diyagrama ender rastlanır.
Aynen oyle, Persembe günü şakır şakır yağmur yağar İstanbul’da.
Termometrem 1 derece.
Çavuşbaşı..
Keşke hep böyle yeşil olsa 🙂
Biraz abartılı ama yarısına da razıyım 🙂

Eskişehir’e 50-60 santim çıkar mı buradan? 😀
Çıkar vallahi. Buradan çıkar. Coşmuş.
Ankaralılar olarak kıskançlıktan çatlayabiliriz. 😦
Biraz daha analiz yapalım. Sistem sınırlı alan modellerinin menziline girmeye başladı.
Aşağıdaki WRF çıktıları bugünkü GFS 12Z çıktılarından üretildi. GFS 18Z’nin 12Z’den daha soğuk olduğunu göz önüne alarak aşağıdakileri değerlendirelim.
http://linux-server.ims.metu.edu.tr/metuwrf/index.php?sayfa=mar°isken=temp2m_wind10m&saat=54
Soğuk, daha Pazartesi akşamından İstanbul kapılarına karayelle dayanıyor. Trakya’da sıfır altı bölge geniş:
Fakat rüzgar önce yıldıza…
Salı sabahı da poyraza dönüyor ve soğuk geri itiliyor. Trakya bu esnada donmaya devam ediyor:
Poyrazın sebebi siklonun yaklaşıyor olması, rüzgarlara dikkat. Kalın beyaz çizgi sıfırın altındaki sıcaklıklar.
Salı öğlenleyin üst seviye soğuğunun iyice yaklaştığı zamanda sıfırın altındaki yer soğuğu neredeyse Edirne’ye kadar çekilmiş oluyor.
Fakat unutmayın, 18Z’de hem yer hem de üst seviye soğuğu bundan daha doğuya ilerledi. Yarın da bakalım.
Hocam bu rüzgarın yönünün değişme ihtimali yok mudur acaba ?:D Bu arada Soğuk daha kuvvetli olsaydı DEK’ler kara gömerdi bizi. 😀 Soğukların daha kuvvetli olduğu sistemlerde de rüzgarın yönü karayel olur DEK falan alamayız. 😀 2012’de güzel denk gelmiş cidden, şimdi daha iyi anlıyorum.
Penceremin disindaki civali termometrem 2 derece su anda.
190 metrelik yükseklikte benim termometrem saat 01:35 itibariyle, tam 0 derece. Sabaha karşı -2 dereceleri görürsek şaşırmayacağım.
İnanmıyorum, gerçekten çok mutluyum şu an 🙂 GFS’yi de yola getirdik sonunda 🙂 Akşamki Paralel GFS’ye uydu, gece güncellenen GFS de. Ayrıca bu gece güncellenmesindeki “Paralel GFS” bu akşamki güncellenmeye göre çok daha iyi. Sonunda bizim de yüzümüz güldü 🙂 🙂 İnşallah olumsuz yönde değişimler olmaz ve her şey olumlu yönde gider inşallah 🙂
Çatalca’da sıcaklık şu anda -1.5 derece. 850 Hpa sıcaklığı ise -5 derece dolaylarında. Rüzgar yıldızdan esiyor. Bu değerler salı günü için bir fikir oluşturabilir bence. Diyeceksiniz ki Çatalca yüksek rakımlı bir yer ama 100 metre rakımlı Silivri istasyonu da şu anda -0.3 dereceyi gösteriyor. Hatta rakımı 50 metre bile olmayan Florya istasyonu 3 derece şu anda. Tamam rüzgar hafif yıldız-karayel bileşenli ama yinede bu değerler beni umutlandırdı. Salı günü 850hpa’da -7’ler -8’lerin girmesi bekleniyor. Rüzgar gündüz alçak semtler için problem yaratsa da, Ozan hocanın da dediği üzere salı öğleden sonra akşamüstü kar yağışı olacaktır. Rüzgar biraz yıldıza meylederse tadından yenmez bir sistem olur.
Şu anda hava neredeyse açık Uğurcan, böyle bir gecede yer sıcaklıklarıyla 850 ilişkisi kurulmaz, radyatif soğuma var yerde.
Ama GFS 18Z fazlasıyla iyi çıktı, bakalım.
Modeller iyi çıkıyor, ama söylemeye korkuyor insan nazar değer diye.
Sistem özellikle İstanbul için sınırda ve her türlü sürprize açık bana kalırsa, modeller %100 mutabık hale gelse bile bu böyle. Onun için de çok zevkli ve heyecanlı birkaç gün geçireceğiz. Havadelisi.com ekibi arasında bile tam bir mutabakat olmadığını söylemeliyim. Benim kişisel olarak model çıktılarından ve geçmiş yıllarda gerçekleşmiş benzer sistemlerden yola çıkarak vardığım sonuca göre; İstanbul Salı öğle saatlerinden itibaren yağışı genellikle karla karışık yağmur ve kar olarak alır, dün akşamki ana GFS’nin ucube senaryosu gerçekleşmediği takdirde yağış yağmura dönmez. Şehirdeki (ortalama olarak) 50 metre üstü yerlerde kar birikimi de bekliyorum, ama (ortalama olarak) 150-200 metre üstü yerler haricinde bu birikim cıvık olacaktır diye tahmin ediyorum (yani 8 Ocak gibi değil de 7 Ocak 2013 gibi, hatırlayanlarınız olacaktır). Bu yükseklik değerlerini Avrupa Yakası için biraz aşağı, Anadolu Yakası için biraz yukarı çekebiliriz. Yağışın daha çok hangi periyotlarda etkili olacağını söyleyebilmek ise mümkün değil, her modelin her çıktısında ayrı bir yağış senaryosu var. Bu konuda nowcasting yapacağız.
Gerçekleşme olasılığı çok yüksek olan olaylar ise… Trakya’da aşırı soğuk ve tipi şeklinde kar yağışı… Yağışı bol tarafından yakalayabilirlerse rekor kar yağışları sürpriz olmaz… Çanakkale dahil… Güney Marmara’nın 100 metre üstü rakımlı yerlerinde ve İç Ege’de, Kütahya-Eskişehir dolaylarında yoğun kar yağışı… Ankara-Eskişehir arası bir yerler sınır olur sanırım kar için… Batı Karadeniz kıyılarında ancak karla karışık yağmur olur diye düşünüyorum.
Şimdilik bu kadar. Yine bakarız yarın öbür gün.
Erdemliye öğleden itibaren başlayan zaman zaman hafiflesede etkisini orta kuvvete devam ettiren bir yağmur yağıyor,rüzgar kuzey doğudan orta kuvvette esmekte,hava sıcaklığı şu an 9 derece tam sevdiğim hava
Ozan hocam kafalar karışık , son bir özet rica edebilirmiyim tecrübene dayanarak.Ver müjdeli haberi dök bizi sokağa:)
Ingiltere’de dun hakikaten cok guzel kar yagmis. Manchester City maçının özetinde gördüm.
Diyagramlar çok iyi çıkmış, belki de istenen kar İstanbul’a yağar.
Ben aylar önce rüya görmüştüm, rüyamda bizim evdeydim camdan dışarı bakıyordum kar yapıyordu ama ıslak kar, yerler şapır şupur kar sesi geliyordu, hemen koştum havadelisine yorum yazdım, Fındıkzadede bile tutuyor yazıyordum, valla kaç aydır rüyamın çıkmasını bekliyorum. Hani bazen ben bu anı yaşadım dersiniz ya, işte onu rüyanızda görüyorsunuz sonra gerçekleşince sanki bu anı yaşadım diyorsunuz, ben geçende rüyamda iphona 6 siyah renk elimde gördüm, ondan birkaç ay sonra geçen hafta kuzenime hediye almışlar siyah iphone 6 ben de elime aldığımda rüyada gördüğüm gibiydi, umarım bu rüyam da çıkar. 🙂
Zaporijya, Ukrayna 24 Havalimanı metar – taf raporu. Rakım 114 Metre ve Karadeniz’e yakın bir konumda. Ne ararsan var. Her türlü aksiyon bekleniyor. Kümülonimbuslar, şiddetli donan yağmur, kar sağanakları, görüşü 100 mt seviyesine düşüren şiddetli kar sağanakları, sürüklenen kar. Gidiyorum. Beni seven arkamdan gelsin. 🙂
METAR: UKDE 271500Z 06006MPS 1200 R02/P2000D SHSN DRSN BKN003 BKN015CB M04/M04 Q1006 RESHSN 02456054 TEMPO 08012G17MPS 0100 +SHSN BLSN BKN001 BKN015CB
TAF: UKDE 271413Z 2715/2724 04007G12MPS 0500 +FZRASN BKN003 BKN015CB TEMPO 2715/2724 04012G17MPS 0100 +SHSN BLSN BKN001 BKN015CB TXM03/2715Z TNM04/2724Z