Bir M.C.Tanyeri raporudur.
————————–
Yeni haftaya pastanın büyük dilimini Orta ve Doğu Karadeniz sahil şeridinin yiyeceği bir polar atak sistemi ile giriyoruz. Bu sistemde, 7-8 Ocak 2013 tarihlerinde DEK’lere (Deniz Etkisiyle Kar, bilgi için: 1, 2, 3) neden olan polar ataktaki gibi üst seviyede (500 mb’da) -40’lar olmasa da, Samsun’dan itibaren Giresun’a kadar olan bölgede özel yer koşulları dolayısıyla, potansiyel olarak, en az 7-8 Ocak’taki kadar etkili kar sağanakları oluşabilir. Salı günü ve gecesi kar sağanakları için en uygun zaman dilimi, ama Çarşamba günü öğlene kadar şans var.
Samsun’dan itibaren deniz suyu sıcaklıklarının 9-10 derece dolaylarında olduğunu hemen not düşelim. Biliyorsunuz deniz suyu sıcaklığı ne kadar yüksekse atmosfere olan ısı ve nem taşınımı da o kadar fazla olacaktır.
Salı günü DEK’lerden en fazla etkilenecek yer, bence Kastamonu/Cide – Giresun/Espiye hattıdır. 5 Mart 2013 Salı günü işte bu hat boyunca, deniz üstünde bulut tepe yüksekliği yer yer 4.000 metreyi aşabilen orajlar da oluşabilecek. Yani kesinlikle sığ yapıda (yer seviyesine yakın bir tabakada hüküm süren) bir DEK oluşumu söz konusu değil. 500 mb seviyesinde bulunan trof yapısı, DEK bulutlarına dinamik çekiş özelliği katarak sığ olarak değil atmosferin üst seviyelerine doğru tırmanarak gelişmelerine yol açacak. Eşdeyişle, trof, konveksiyonu daha da arttıracak.
Moral Bozma Faslı:
Sistemin en önemli sıkıntısı, ki hatta bu sıkıntı yukarıda söylediklerimden daha önemli ( 😀 ) aşağıda:
Karadeniz’de hem alt seviyedeki hem de yukarı seviyelerdeki rüzgârın sahil şeridini kuzeyden dikine vurmaması yüzünden yağışların deniz üstünde kalıp – zaman zaman doğuya doğru kıyıya paralel ve/veya sıyırarak geçmesine sebep olabilir. Özellikle de daha doğuda Trabzon çevresinde şartlar ne yazık ki böyle olacak gibi. Bu bölgenin klimatolojik kaderinin bir parçası bu ne yazık ki, mesela geçen yaz, 5 – 8 Ağustos 2012’de de yine aynı alanda potansiyel olarak çok kuvvetli yağış yapabilecek mezoölçekli konvektif fırtınalar sahile çok vurmamış, daha çok ısrarla deniz üstünde kalmıştı. Bunun gibi birçok örnek var. Kuzeydoğuda Kafkaslar, güneyde Doğu Karadeniz dağ sırası söz konusu olunca bölgede hava sıkışarak, yer seviyesinde – deniz üstünde saatin tersi yönünde spin hareketi oluşturmaya zorlanıyor – dağ etkisine ilişkin yaklaşımları Dr. Ozan Mert Göktürk de dile getirmişti. Spinin güneyinde kalan Trabzon, rüzgârı batılı bileşenlerden daha çok almaya meyilli kalıyor bu yüzden, ama yine de Ordu – Giresun kadar olmasa da Trabzon da kar görebilir, yani o kadar da moral bozmayın. 🙂
Doğu Marmara’da sıcaklık şartları kar açısından uygun fakat nem oranının yetersiz olması DEK oluşumunu baltalayıcı bir unsur olarak göze çarpıyor. Stratokümülüslerle genellikle parçalı az bulutlu bir hava var İstanbul’da. Belki çok hafif kar sağanağı olabilir Karadeniz’e yakın yerlerde…
Sıcaklık Durumu:
Karadeniz’deki sıcaklık durumuna da eldeki verilere göre kısaca değinmem gerekirse yağış anında yani kar sağanaklarının etkisi altında kalan lokasyonlarda sıcaklık 2 derecenin, hatta zaman zaman sıfır derecenin de altına inebilir. Yağış ara verdiği zaman da sıcaklık yeniden yükselme eğilimine girecektir – İstanbulluların hep yakındığı klasik DEK sıcaklık koşulları var.
Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘e yazalım. Teşekkürler.
Son çırpınışlar.
Böylelikle Doğu Karadeniz Bölgesi bu sezonki tek kar yağışını almış oldu. Kıyıda hafif bir örtü bıraktı.
M.C. Tanyeri hocam, sizin dediğiniz gibi kar yağışı Espiye’de etkili oldu. Çevre ilçelerde ve Giresun il merkezinde beyaz örtü oluşmadı.
Bu sabaha kadarki 24 saatlik yağış miktarları (mm):
Trabzon yine şaşırtmamış… 4 mm…
Kötü donmuşuz gece. Lodos esse de bari hemen kurtulsak şu kuru soğuktan
2013 kışının en soğuk gecelerinden birisi oldu. Bu arada MGM yeni istasyonlar ekledi ama minimum-maksimum sıcaklıklık değerleri yayınlanmıyor, bu işi yapmak bu kadar mı zor, keşke hiç kurmasalardı.
Gece Tuzla’da -1.5 dereceye düştü. Uzun zaman sonra ilk defa -1 derecenin altını gördük. Sabah 6 gibi dışarı baktığımda kar yağdığını sandım, her yer bembeyazdı.
Sabah saat 05:00 gibi uyandım. termometre 1.8 dereceyi gösteriyordu. saat 07:00’da evden çıkmadan önce termometreye baktığımda, sıcaklık 6.4 dereceye çıkmıştı.
Aslında oralara resmi bir meteoroloji istasyon kurulmalı, ama rakımı 50-60 metreyi geçmemeli. Çoğu zaman şehir merkezine göre çok değişik değerler oluyor oralarda.
Biraz yağmış. 🙂
Çayeli/Büyükköy Rakım 450m
Bu fotoğrafı 15 dakika önce, bir arkadaşım çekti.

Doğu Karadeniz DEK’ini ilk kez radarda görüyoruz. Mart’a nasip oldu.
Orada kar mı yağıyor? Yoksa yağmur mu?
Neden merak ediyorum, oralarda deniz sıcak ve
kafkas dağlarıKafkas Dağları soğuk rüzgarları engelliyor, NispetenakdenizAkdeniz iklimi gibidir oralar. Hatta turunçgil de yetiştiriyorlar. Ondan merak ettim hocam.Şu anda kar yağıyor ve sokaklar bembeyaz oldu.
Kar yağışı devam ediyor.
Çayeli/Büyükköy Rakım:450m
Bugün öğle saatlerine doğru Eskişehir’de havada da olsa kar görme şansı bulduk (Çok değil, 5-10 dk. ya sürdü ya sürmedi). Böyle bir yağışı beklemediğim için sevindirdi beni 🙂 Bu kadar… 😀
Bu arada, aşağıda White Fox’un dediği gibi, dışarıda dehşet kuru soğuk var. Tam facia! Saat 20:54 ve dışarısı eksi 3 derece! Epeydir bu değerlere düşmemiştik.
Sahile paralel ya da sıyırarak geçme olayı şu anda Samsun Merkez’de gerçekleşiyor. Çok üzüldüm adamlara be
İstanbul’da kar yağmayacağını haftalardır dile getiriyordum, Nitekim öyle oldu.
Bana eksi verenler geçmiş olsun 😀
Eksi şov yeni başlıyor SpanK efendi 🙂 Haftaları boş ver, bak bundan tam altı gün önce ne demişsin:
Onu bu sistem için söylemedim 😀 Ay ortası her en kadar
inanmasamdainanmasam da, günlerdir kaybolmayan bir sistem var onun için söyledim 😀Bu sistemde ne
yazikkiyazık ki yağış olmadığı için hiç beklentim yoktu 😦Yavaş yavaş
öğrenecemöğreneceğimbendeben de bu tahmin işini, inşallah 😀Son 2 güncellemede o da ısrarı bıraktı artık rahat rahat inanmayabilirsin her şey sona erdi böylelikle tahmin konusunda sen de yeni bir şey daha öğrendin 😀
Espiye’de yağış şu anda tekrar başladı. Fotoğraflar yarım saat önce çekildi.İkinci fotoğrafta, yeni bir DEK kütlesinin, yaklaştığı görülmektedir.
Bugün sabahtan sonra havada tek bir bulut bile görmedim 😀 Hava çok soğuk ama, rüzgar çok soğuk hissettiriyor.
Bilkent’te hava sıcaklığı şu anda 1 derece, yalancı güneş çok güzel parlıyor, hava nerdeyse tamamen açtı. Gündüz 3 dereceyi bile göremedik işte kuru soğuk diye ben buna derim. Yoğunlaşma sıcaklığı -12 küsüratlarda hatta 3500 metrede nem oranı %3’lerde geziyor. Kış boyu böyle rezalet bir durum olmamıştı. Sistem tam bir karasal bir polar atak niteliğinde…
http://weather.uwyo.edu/cgi-bin/sounding?region=mideast&TYPE=TEXT%3ALIST&YEAR=2013&MONTH=03&FROM=0512&TO=0512&STNM=17130
Ankara’nın soğuğu da hiç çekilmiyor ha 🙂
Ben bu mesajı yazarken saat 16:54’tü. Fakat mesajı yazdıktan sonra her 5 dakika da sıcaklık 0.1 derece azalarak an itibariyle 0.4 dereceye düştü. Çok süratli bir düşüş var. Gece -10’ları görürse Ankara hiç şaşırmam. Kuru soğuk faciasına doğru adım adım gidiyoruz.
0,2 oldu. Beytepe istasyonu izlemeye değer bir düşüşe şahit oluyor! Yok böyle birşey hava da günlük güneşlik…
saat 20.00 sularında dışarı çıktım rüzgar ile beraber soğuk kendisini çok fazla hissetiriyor ki zannedersem o saatlerde hava -10’u bulmuştur…
İstanbul’da da durum çok farklı değil. Modeller de şiddetli soğumayı görmüş zaten. İstanbul da bu gece eksileri zorlar.
Kuzeyli rüzgarlar Akdeniz ve Ege kıyılarında fön karakteri kazanıyor.
Fön bu değil kesinlikle. Fönle alakası yok, martta olmamızla alakası var.
Akdeniz kıyıları için doğru, ama tabii mart ayında olmamızla da ilgisi var sıcaklıkların. Kısmen fön etkisi.
Kar ve karayel etkisini artırdı, 100 mt. rakımlı yerlerde beyaz örtü oluşmaya başladı. Bu arada Uzal MGM internet sayfası, iki gündür açılmıyor.
http://wms.dmi.gov.tr/web/giris.htm
Sarı kütle vurdu sanırım.
Rakım 450
Çayeli/Büyükköy
Sabah 07:00 Ordu – Mesudiye (İlçe merkezi rakım: 1050 metre).. Memleketim 🙂
15-17 Ocak 2012 sisteminde 70-80 cm kar yağmış..
http://goo.gl/sp5tV
Ben misyonuma ulaştım. Oraj da oluştu 🙂


An itibariyle Hopa..
Ahh ah 😦 Rize’de olmalıydım.
Allah’ın sopası yok ” 😉 “
Giresun’da hava şu anda parçalı bulutlu ve kuru soğuk var.Saat 11’de kısa süreli kar yağışı oldu,daha sonra ise yağış kesildi, 350 mt. yüksekliklerde ise, beyaz örtü var.
Rize / Andon (2 saat önce çekilmiş)

Karabük şu an mart karını alıyor
Giresun’da an itibari ile, fırtına öncesi sessizlik hakim.Son yağış modeli çıktılarına göre, pek etkili bir yağış beklenmiyor.Kuru bir soğukla geçecek gibi,umarım yanılırım.
White Fox şu anki rüzgar yönü Orta Karadeniz için handikap değil mi ? Bence Samsun ve çevresi fiyasko olur. Cide-Sinop arası ile Giresun-Hopa arası kaymağı yer.
Mantıklı bir yaklaşım ama Samsun’un doğu ilçelerini de dahil etmek gerek, Trabzon’u da kuytuda kaldığı için kaymak yemek faslından çıkaralım derim. Cide tarafı ise çok kısa süreli etkileniyor.
Kar yağışı için gerekli soğuk mevcut. Bazı arabaların plakaları beyaz kar ve okunmuyor. Bir yerlere taze kar yağıyor ama, bulunduğum görüş mesafesine değil.(4-5 km)
Marmara için ender görülen bir Nisan ayı sistemi gibi. Yarın sabah sürpriz bir şekilde kar görürsek, Aralık ayındaki gibi şaşkınlık yaşamamız (%5) ihtimaller dahilinde.
GFS ve SKIRON’a göre hafif sağanaklar içeren bir alan gece Karadeniz’den İstanbul’a doğru ilerleyecek. İhtimal var.
Ben Kadıköy’de hava az bulutlu olacak diye endişeleniyorum. 😀
Ümit fakirin ekmeğidir.Sabah sisteme 22 km daha yakın olacağım.:) Ha gayret Çayırova olmaz ise Dilovası.
Kadıköy’de hava açıkken daha doğuda kar yağıyormuş 😀
Eline sağlık teşekkürler. Beni ilgilendirmeyen bir konumdayım 😦
Bu başlık İstanbul için açılsaydı böyle az yorum olmazdı. 😀
Umutsuzluk ve dolayısıyla ilgisizlik hakim. Ama yarın sabah İstanbul’da havada da olsa bir şeyler olabilir 🙂
Ozan abi, haftalardır takip ediyorum ama maalesef ben kar beklemiyorum. Umarım yanılırım.
Modellere göre Anadolu Yakası daha soğuk olacak, doğru mudur?
Hemen hemen aynı iki yakada da sıcaklık durumları birinin öbürüne üstünlüğü yok bence ikisi de kuru soğukla oturacak.
Havada görme olasılığımıza sevinir olduk. Beterinden korusun Allah diyeceğim de bunun daha beteri var mı ki 🙂 Ya bu arada geçenlerde Tarihin Arka Odası’nı izliyordum, Nurhan Atasoy 1954 kışında, henüz öğrenci olduğu dönemde Boğaz’a inen buzları gördüğünden filan bahsetti. İçim gitti vallahi. İmrendim, kıskandım.
http://orkunblog.wordpress.com güzel yazı olmuş sitemi takip ederseniz sevinirim.