Hafta Ortasından İtibaren…


Mevsimin şu ana kadarki en serin yağışlı hava dalgası geliyor. Marmara’da yağmur Salı ufak ufak başlar. Telefon bağlantısında biraz daha ayrıntıya giriyorum, başka şeylerden de bahsediyorum, dinleyin isterseniz…

Bu arada, önceki başlıktaki ‘düşük olasılığın’ gerçekleştiğine ve bu yağışlı dalganın ‘soğuk’ denebilecek bir dalgaya dönüştüğüne dikkatinizi çekerim. “Modeller soğuğu her zaman kırpar” kötümserliği her zaman da doğru çıkmıyor yani…
Gelecek hafta başına kadarki havayı ve telefonda bahsettiğim şeyleri bu başlık altında tartışalım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz. Diğer konuları Atış Serbest‘te paylaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Hafta Ortasından İtibaren…” üzerine 198 düşünce

  1. EsBeRaT (Merkez/Niğde,1211m) Yazıyı Yazan

    Bu fotoğrafı gece saatlerine girmek üzereyken çektim… Yorumlaması sizden olsun.

    1

    Sabah kalktığımda ise Niğde’nin dağlarına yılın ilk karı düşmüştü.

    2

    3
    En çok merak ettiğim dağ ise şu resimde… Oradaki bulutlar bir türlü dağılmak bilmedi 🙂

    4

    Cevapla
      1. Command-ouz (Bayrampaşa/İST, 152m)

        Ben Sultangazi’ye yakın bi yerde oturuyorum ve gece ayaktaydım. Rakımım da o mahalleyle çok yakın ve o saatlerde ordan daha yüksek olan Arnavutköy 11 dereceydi ve benim istasyonum da 11.4 dereceyi gösteriyordu. O kar gibi havada uçuşan yağmur tanelerini gece 2 sularında sarı elektrik direğinin altında ben de gördüm ve kesinlikle rüzgardan savrulan yağmur taneleriydi. İnanmıyorum.

        Cevapla
      2. White Fox (Bilkent/ANK 1206m )

        Örtü olduğunu söyleyenler çok olduğu için graupel olabileceğini haber metninin yalan ya da doğru olduğuna bakmaksızın düşük değerdeki 700 mb sıcaklığına (bir de söylemediğim 800 mb seviyesine kadar inen sıfır seviyesine) ve yağış anında o çevrede sıcaklıktaki düşüş ihtimaline dayanarak ben söyledim.

        Zira kendini “aha kar yağmış” diye kaptıranlar vardı, bunu kıracak en sağlam argüman buydu.

        Cevapla
      1. Command-ouz (Bayrampaşa/İST, 152m)

        Bütün istasyonları tek tek kontrol ettim,Çanta(sea effectin lanetli yeri) dışında yağış almayan istasyon yok ama yağış miktarları fazla değil.Ortalama 4-5 kg.Ömerli ise 22 kg. civarı yağış almış.Benim kapımın önüne de 6.9 kilo düştü 🙂

        Cevapla
          1. SpanK ( Fındıkzade/İST, 21m )

            Herkes eksi basmış 😀 demekki herkes yağan yağıştan memnun 🙂
            Bende memnunum sadece beklenti yüksekti kuzey ilçelerde bazıları 40 mm. Bekliyordu o açıdan sordum beklenen kadar yağmadı diye ama görünen o ki tatmin olmuş herkes 😀

            Bende trafikte akşam karşıya geçerken yağışa yakalandım çok güzeldi ama tehlikeliydi yol gözükmüyordu 🙂

            Cevapla
  2. Havadelisi (Moda/İST, 28m) Yazıyı Yazan

    10 derecenin üzerindeki bir sıcaklığın (ki Moda 13 derece filan şu an) hiç bu kadar soğuk geldiğini hatırlamıyorum. Kombiyi harladım. Aylar süren “normalin üzeri” sıcaklıklar ayarımı bozmuş.

    1

    Cevapla
  3. blacksea28 (Espiye/GİRESUN , 5 m)

    MGM , Espiye için pazartesi günü böyle bir yağış tahmininde bulunmuş.Ozan hocam,yağış çarşamba gününden beri aralıksız devam ediyor ve bugün etkisini yine artırdı.Bu kadar yağıştan sonra MGM’nin bu tahminindeki kadar yağış olur mu ?
    esp

    Cevapla
  4. Semih(Tuzla/İST, 15m)

    Tuzla’da yaklaşık 4 saattir çok güzel bir yağış var. 9 sıraları ilk başladığında müthiş kuvvetliydi ve yüklü bir miktar yağış düştü. Sahilde anma törenleri yağmura rağmen devam etti.

    Cevapla
    1. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

      48 saatten fazla bir zaman dilimini geride bıraktık. Yağış hâlâ devam ediyor;
      da
      Ama Karataş ve Yumurtalık gibi yağış bakımından stratejik noktalarda istasyon olmaması çok kötü! Göller Yöresi’nde adım başı 34563 tane istasyon kurmasını bilen MGM , arasında bu kadar mesafe olan noktalara neden istasyon kurmuyor ve Ankara’nın doğusuna üvey evlat muamelesi yapıyor? Daha önce de çok kez sorduk bunu ama yanıt yok.

      Cevapla
        1. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

          Yok, ben yağış ölçümünü kastetmiştim. MGM’nin günlük sıcaklık ve yağış tablosunda hiç yoklar. Maksimum ne ölçülmüş, minimum ne ölçülmüş, ne kadar yağış düşmüş hiç bilmiyoruz. Sadece son durum tablosunda gündüz saatlerinde görebiliyoruz bu istasyonların değerlerini.

          Cevapla
  5. White Fox (Bilkent/ANK 1206m )

    Dinamik yukarı çekişli deniz etkisi yağmurları öğle saatlerine kadar ağırlıkla Anadolu yakasına,öğle saatlerinden itibaren Kadıköy ve boğaza, akşama doğru Avrupa yakasına çalışacak.

    Ama şimdi söz sırası Pendikspor’da
    1

    Cevapla
      1. blacksea28 (Espiye/GİRESUN , 5 m)

        çarşamba akşamı sağanak şeklinde başladı, perşembe günü ise çisenti şeklinde, cuma günü de orta kuvvette sağanak şeklinde devam etti ve cuma gecesi 02.30 saatlerinde yağış kesildi ama bu sabah sağanak şeklinde etkisini tekrar artırdı. 🙂

        Cevapla
    1. White Fox (Bilkent/ANK 1206m )

      Eğer sağanak kelimesini “şiddetli” ya da “etkili yağma” anlamında kullanıyorsan yanlış anlamda kullanıyorsun. Çünkü sağanak esasında aralıklı yağışları ifade etmek için kullanılır. 53 saat aralıksız devam etti dersen bu da sağanak olmaz. Direkt ara ara kuvvetini arttıran yağmur olur. 🙂 Buna dikkat etmelisin.

      Cevapla
  6. anemodulion (Beşiktaş/İST, 29m)

    Doğu Akdeniz 24 saatten uzun süredir aralıklı olarak kuvvetli yağış alıyor. İncirlik’e düşen yağış dün sabah 8’den bu akşam saat 8’e kadar, yani 36 saatte 76 mm’yi buldu ve yağış hâlâ devam ediyor;
    p
    İncirlik’in 9 km batısındaki Adana’nın uzun yıllar kasım ayı ortalama yağış miktarı 78,4 mm , ki dün sabah 8 ile bu sabah 8 arasında oraya 67 mm yağış düştü. Yarın sabahki değerlerle birlikte kasım ayı ortalaması bir hayli aşılmış olacak gibi. Yani bütün kasım ayının yağışı 2 günden az bir sürede düştü diyebiliriz.

    Cevapla

Yorum yazın...