Sıcak Mahvedecek, Önümüzdeki Salı’ya Kadar Bitiğiz


Aşağıda Çarşamba günü ölçülen en yüksek sıcaklıklar var.

Bu değerler önümüzdeki günlerde aşılacak, sıcak geceleri uyutmayacak, gündüzleri dışarı çıkartmayacak. Özellikle Pazar ve Pazartesi günleri, güney ve iç bölgelerde durum çok tehlikeli. Diğer günler ve bölgeler de hiç tehlikesiz değil. Dikkatli olun.

Haftaya Salı gününden başlayarak, kuzeybatıdan itibaren ani bir serinleme var, buna yer yer yağmur da eşlik edebilir. Böylece sıcak, işkence etmeye bir süreliğine ara vermiş olacak.

Bu yazın şimdiye kadarki en acımasız sıcak hava dalgasını bu başlık altında tartışalım, gözlemlerimizi aktaralım. Bağımsız yorumlarınızı buraya tıklayarak, cevaplarınızı, cevap vermek istediğiniz kişinin yorumunun altındaki “Cevapla” düğmesine basarak yazabilirsiniz.

Ölçülen ve hissedilen sıcaklıkları buradan takip edebilirsiniz.

Bu arada, yine hatırlatayım: hissedilen sıcaklık denen şey, güneş ışınları altındaki reklam panosu termometrelerinde yazan değer değildir. Havadaki nem oranının, sıcaklığı ne kadar hissettirdiği hakkında fikir veren, bir bunaltıcılık ölçüsüdür. Hava sıcaklığı, hiçbir koşulda güneş ışınları altında ölçülmez. Çünkü ölçüp bildirdiğimiz, güneş ışınlarının sıcaklığı değil, havanın sıcaklığıdır.

Reklam

Sıcak Mahvedecek, Önümüzdeki Salı’ya Kadar Bitiğiz” üzerine 163 düşünce

  1. Koray Can

    Adana’nın Kozan Ceyhan gibi nispeten düşük nemli bu yüzden rekor sıcaklık ölçülebilen yerlerini maalesef meteorolojiden takip edemiyoruz.Varsa yoksa merkez havalimanı ve incirlik , o da askeri üsten dolayı malum.Tüm çukurova’da zırai hayat birincil öncelikli iken ve diğer illerin tüm ilçelerine kadar ölçümler paylaşırıken Adana’ya bu ilgisizlik neden anlayabilmiş değilim !!!

    Cevapla
    1. anemodulion

      Pozantı, Feke , Saimbeyli gibi geçiş iklimine sahip yerler de aynı ilgisizlikten muzdarip. Göller Yöresi’nde adım başı istasyon varken koskoca Adana il sınırları içinde sadece 2 tane istasyon var! Neye göre , kimin için kuruyorlar bu istasyonları bilmiyorum…

      Cevapla
  2. KRAL

    2012 kışı Güneydoğu Anadolu Bölgesi için karlı gün sayısı açısından rekor sayılabilecek şekilde geçti.(Sibirya kışı olmasının büyük bir etkisi var.) 2012 yazı ise (kışın acısını çıkartırcasına) maksimum sıcaklık rekorlarıyla geçiyor bölgede ve tüm Türkiye’de…

    Cevapla
  3. kar aşığı orçun

    Antalya ve Akdeniz’de hissedilen sıcaklıklar çok fazla. Sanırım, nefes almak bile zordur bu değerlerde.

    Cevapla
    1. ALKIM

      Görünen o ki çok da uzak olmayan bir gelecekte bu tablodaki sıcaklıklar bile hafif kalacak. En azından 40 derece üstü sıcaklıklara maruz kalan merkez sayısı artacak. Acayip bir yaz bu. Benim ekstrem sıcaklık öngördüğüm yerlerden birinde (Muğla ve Çanakkale ekstrem Temmuz değerlerine 2 dereceden fazla yaklaşamamış olsa da).gecikmeli bir rekor geldi. Gerçi içimde Ozan hocamın muhtemelen hepimize açık olmayan gizli 🙂 veritabanını kullanarak bu sıcaklığın ekstrem olmadığını göstereceği gibi bir his olsa da paylaşmadan edemedim. MGM’ye göre son 42 yılın rekoru gibi görünüyor Mersin’de bugün(18 Temmuz 2012) ölçülen en yüksek sıcaklık değeri. MGM’nin kalite kontrolünden geçmiş bir veri olmadığını da belirteyim. Olur ya değiştirirler.
      mr
      mr2

      Cevapla
      1. Havadelisi Yazıyı Yazan

        1970’ten sonrası için Temmuz rekorunun kırıldığı doğru Mersin’de, daha önceki dönemin Temmuz rekoru ise 37.3 derece ile 1966 yılına ait. 1967’de de 37.2 var.

        Cevapla
  4. Semih

    Tuzla’da sıcaklık 28.1 derece. 2 gün evvel bu saatte 38 dereceyi görüyorduk 😀 Rüzgar da süper esiyor.

    Cevapla
  5. kar aşığı orçun

    Akdeniz Bölgesinde hava sıcaklığı 32 ile 36 C. arasında ama denizden esen rüzgarla nem ve hissedilen sıcaklıklar bayağı yüksek değerlerde.
    Karadan eser sıcaklık çok yükselir,denizden eser sıcaklık çok yükselmez bu sefer nem vurur.

    Merak ediyorum. Orada yaşayan arkadaşlar cevap verirse sevinirim, hangisi daha iyi?
    Selamlarımla…

    Cevapla
    1. El NiNo

      Orada yaşamıyorum.
      Ancak denizden esmesi daha iyi diye biliyorum. Bunu sadece insanlar üzerindeki etki olarak düşünme. Denizden esince nem artıyor karadan esince nem azalıyor bunun orman yangınlarında büyük etkisi var. Nem düşük olunca orman yangını riski artıyor. Ayrıca bitkiler karadan esince kavrulabiliyor ve bütün su buharlaşabiliyor. Denizden esince dışarıda duramazsın, karadan esince içerde de duramazsın yanlış biliyorsam doğru bilen düzeltsin 🙂

      Cevapla
        1. El NiNo

          ”Denizden esince dışarıda duramazsın, karadan esince içerde de duramazsın.”
          Tam tersi burası mı ?

          Cevapla
    2. anemodulion

      Ben 18 yıl Adana’da yaşadım. 15 yaşına kadar her yaz Pozantı yolunda kurulu, 1300 metre yükseklikteki Tekir’e kaçardık haziran ortasında ve eylülde dönerdik Adana’ya. Yaz sıcağının en “hardcore” olduğu sıralarda dağlarda olurduk yani 🙂 Ama 15 yaşından sonra Adana’da geçirdiğim yazlar oldu dershane , üniversiteye hazırlık vs. sebebiyle.
      Adana’da yaz mevsimini geçirmek korkunç bir deneyimdir.
      Çoğunlukla lodos eser yaz boyunca. Bu da gece sıcaklıklarını 23-24, gündüz sıcaklıklarını 33-35 derecelerde tutar. Normal olan budur. Gündüzleri Akdeniz’den Anadolu’ya doğru akan hava sebebiyle çok rüzgarlı geçer ama gece hava çok durgundur. Saatlerce yaprak kımıldamadığı olur. Gerçi gündüz esen rüzgar da buhar doludur ve serinletmez…Su soluyor gibi hissedersin kendini. Hissedilen sıcaklık çok yüksektir.
      Neyse.
      Koca yaz mevsiminde (1 Haziran-31 Ağustos) toplamda sadece 9-10 gün rüzgar kuzeyli yönlerden eser. Bu rüzgar Toroslardan iner ve kupkuru şekilde ovaya ulaşır, bu sırada kıyılardaki nemi de açıklara süpürür. O günlerde gündüz sıcaklıkları 40-42 civarına yükselir, gece sıcaklıkları ise az da olsa düşer, 20-22 derece civarlarına geriler. Ama nem oranı epey düşer ve hava ne kadar sıcak olursa olsun nefes alabilirsin.
      O yüzden yazın karadan esen rüzgar denizden esen rüzgardan çok daha iyidir bence.

      Cevapla
  6. carcass

    Milas istasyonundan bugün nasıl bir değer geldiyse MGM listeye bile almamış. 1. sırada Bodrum-Milas Havalimanı gözüküyor. Orası 43.6 olduysa Milas merkez, kendine ait yeni bir rekor kırmış olabilir. Saat 3 sularında çalışıyordu oysa 44 küsurlu derecedeydi, sonra ne oldu da listede yer almadı bilmiyorum, takip edemedim.
    Öte yandan serinleme kuzey-kuzeybatı ile sınırlı kaldı ilk gün sonunda. Ege’ye inmedi, listenin üst sıralarında biraz daha fazla Güneydoğu Anadolu şehri gözüktü, oralarda ölçülen günün en yüksek sıcaklıkları 1-2 derece artış gösterdi.

    Cevapla
    1. carcass

      MGM listeyi güncellemiş, sanırım kontrolden geçmesi biraz zaman aldı o yüzden geç eklediler. Köyceğiz ve Milas istasyonları 7 gün üst üste 40’lı dereceleri görmüş (hatta geçirmiş) oldu bu sıcaklarda.

      1

      Cevapla
  7. Havadelisi Yazıyı Yazan

    İstanbul’da sıcaklık Salı günü biraz düştü ama nem düşmedi, onun için bunaltıcılık azalmadı.
    Çarşamba günü nem de düşecek. Yarın daha rahatız.

    1

    Cevapla
  8. hasso

    Marmara bölgesinin sıcaklık rekoru ile ilgili bir bilgi var mı acaba elinizde ?, benim hatırladığım 2007 haziran ayında Sakarya Karasu’da 46.5 görülmüştü bundan fazlasının olduğunu pek zannetmiyorum…

    Cevapla
      1. İvii

        Hocam pek belge sayılmaz ama benim de elimde yıllardan bu yana çok az eksik günle kaydettiğim kayıtlar var.Arkadaşın dediği haziran 2007 sıcak hava dalgası ile ilgili benim defterime yazdıklarıma göre Çamlıcada kendi termometremle 27 Haziran 2007’de 41.5 derece sıcaklık kaydetmişim.Öğlene kadar hava parçalı çok bulutluymuş ve tam öğle vakti hava açarken ani sıcaklık yükselişi olmuş.Rüzgar güneybatıdan esiyormuş ve nem %20 ler dolayındaymış.O güne dair hatırladığım Şile tarafında ve biraz daha doğusunda Karasu gibi yerlerde 43-45 arası ekstrem değerler gelmişti.Haziran ayı için olağandışı bir gündü.Hocam ilçelerin sıcaklık değerlerine ulaşabileceğimiz bir kayıt var mıdır acaba?

        Cevapla
  9. Günlük Burç

    Arkadaşlar Ankara’da dün öğlen saatlerinde aşırı trafikte seyir halinde bu değeri kaydettim.

    Bu sırada DMİ 38 derece gösteriyordu ancak yoğun trafik + ısınan asfalttan dolayı böyle fazla bir sonuç elde edilmesi olası.

    1

    Cevapla
  10. Onur

    Saat 12 itibariyle Bodrum düne göre 10 derece daha sicak ve sicaklik son 2 saatte 5 derece artti. Rekoru kac bilmiyorum ama gergin ve terli bekleyisimiz suruyor.
    Ozan tabletten yazdigimdan dolayi haritalari koyamiyorum.

    Cevapla
  11. anemodulion

    İlk kütlemiz geldi. Saat 01:00 görüntüsü;
    pr
    Boğaz hattındaki mavilik sizi yanıltmasın. Orda bulut nâmına hiçbir şey yok aslında ama o mavilik hep var.

    Cevapla
  12. Istanbul sous la neige

    Öncelikle merhaba bloğunuzu bu kıştan beri aralıklarla takip ediyorum. Hava olayları oldukça ilgimi çekiyor bloğun kalitesi, deneyimli ve üslübu düzgün kişilerden oluşan ekibi oldukça hoşuma gitti. Böyle yararlı bir sayfa açtığınız için öncelikle sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Kafama takılan birkaç küçük nokta var.
    Eskiden Meteoroloji Genel Müdürlüğü sitesinde kurumsal bilgiler sekmesinden bölge müdürlüklerine gelince sağ yukarıda bağlı istasyonlar diye bir yer olurdu. Oradan istasyonlar hakkında bilgiler bulunurdu. (konumu, ölçülen en yüksek, en düşük sıcaklıklar vb.) Ama şimdi İstanbul, Ankara ve İzmir ve Doğu Anadolu’daki illerin meteoroloji bölge müdürlükleri sayfalarını yenilemişler ve ne kadar araştırmama rağmen istasyonlar hakkındaki bilgileri bulamadım. Siteden kaldırılmış mı yoksa duruyor mu eğer duruyorsa nereden bakabileceğim hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Henüz yenilenmeyen sayfalardaki istasyon bilgilerine rahatlıkla ulaşabiliyoruz.

    Bu arada Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü sayfasından Muğla – Köyceğiz istasyonu bilgilerine bakarken en yüksek sıcaklığın 27 Ağustos 1959 tarihinde tam 50.0 C olarak ölçülüp kayıtlara geçtiğini görünce çok şaşırdım. Oysa ki ben Cizre’de ölçüldüğünü sanıyordum 48-49 derece civarlarındaydı yanlış hatırlamıyorsam.

    1

    Bugün diğer günlere oldukça sıcak geçti özellikle İstanbul Anadolu Yakası güney sahil kesimindeki semtlerde sıcaklık 39 dereceye dayandı. Kozyatağı’ndaki evimde balkondaki termometre, saat 14.00 civarında 33 dereceyi gösterirken sıcaklığın zirve yaptığı 16.30 sularında 38C ye kadar çıktı.

    Ayrıca memleketim olan Mersin’de Mut istasyonunu hep takip ederim. Mersin merkezdeki pek yüksek olmayan sıcakların aksine orada inanılmaz sıcaklıklar ölçülebiliyor bugün de saat 16.00 ölçümlerinde MGM’nin sitesinde son durumlarda ayrıntılı tabloda baktığımda 45C ölçüldüğünü gördüm ama nedense en yüksek sıcaklıklar listesinde Mut istasyonunun yeri olmuyor bugün de olduğu gibi

    Aynı şekilde Mut istasyonu 2010 yılında ölçülen en yüksek sıcaklık değerinin sahibiydi (46,7 derece) henüz istasyon bilgilerinde bu rekor kayıtlı değil.

    1

    Cevapla
    1. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bilgiler için çok teşekkürler. Benim elimdeki verilerde Köyceğiz’e ait 1959 yılı değerleri yok, ama Dalaman var. Dalaman’da 1959 yılının Ağustos ayında kayda değer bir sıcak hava dalgası dahi gözükmüyor. 27 Ağustos 1959’da ölçülen maksimum sıcaklık da sadece 33.4 derece, aynı gün Fethiye 36.7 ölçmüş. MGM’nin bölge müdürlüklerinin bu değerleri “rekor” olarak internet sitelerine koyarken biraz daha titiz çalışmaları ve “rekor” değerleri en azından çevre istasyonlarla karşılaştırmaları gerekir.

      Aynı şekilde, aşağıdaki yazımda da söylediğim gibi, Dalaman’a ait de 1973 yılından 48.8 derecelik bir rekor değer var. Fakat Dalaman’ın verilerine baktığımızda, istasyonun diğer maksimum değerlerinin hep 45 derece civarında olduğunu görüyoruz.

      Mut’ta ise her şey olabilir. Orası korunaklı bir vadi içinde, çevre istasyonlara benzemeyen, ekstrem sıcaklıkların ölçülebileceği bir yer. 2010 yılında da 46.7 derece ölçülmüş olabilir. 2010 yılı maksimum sıcaklık değerleri benim elimde yok.

      Cevapla
    2. Havadelisi Yazıyı Yazan

      Bu arada bölge müdürlükleri sayfasından istasyon bilgilerine nasıl ulaşılır bilmiyorum. Bir ara ben de bulmuştum ama kaybettim.

      Cevapla
  13. Havadelisi Yazıyı Yazan

    16 Temmuz 2012 Pazartesi, yakın tarihin en yıkılasıca sıcak hava dalgalarından birinin en kötü günüydü. Yurt sathından ölçüm gönderen 261 MGM istasyonunun 236 tanesinde (%90) maksimum sıcaklık 30 derecenin üzerindeydi! 179 istasyonda (%69) maksimum sıcaklık 35 derece ve üzerindeydi ki, bu gayet korkunç bir istatistik. Tam 45 istasyonda (%17) bu değer 40 derece ve üzerindeydi.

    Milattan önce 7. yüzyılda Karyalılar tarafından kurulduğu söylenen ve o zamanlardan bu yana dayanılmaz sıcağıyla meşhur olan Mylasa (Milas) şehri, 45.7 derecelik maksimum sıcaklık kaydetti ve yine kendisine ait olan Batı Anadolu sıcaklık rekorunu 0.1 derece geliştirdi. (19 Temmuz 1973’te Dalaman’da ölçülen bir 48.5 derece var ama bu değerden biraz şüpheliyim, çevresiyle pek uyumlu değil). Milas’ın daha önceki rekoru 2000 yılının Temmuz ayına aitti (45.6 derece).

    Ayrıca İstanbul/Kartal 38.6, İzmir Adnan Menderes Havalimanı 40.6, Ankara/Keçiören 38.0 derece sıcaklık kaydetti.

    Sıcak, Salı günü Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun batısı ve Batı Karadeniz’in yakasını bırakacak. Çarşamba günü güneybatı Anadolu’da da bir parça hafifleyecek. Fakat Çukurova havalisiyle Güneydoğu Anadolu’da mezalim tam gaz devam edecek.

    1


    2

    Cevapla
    1. carcass

      Dünyada cennet ile cehennemi aynı anda yaşatabilen nadir yerlerden biridir Milas. Tabi bu sıcaklarla giderseniz daha çok cehennem özelliğini görürsünüz aman diyim hocam 😀 Daha önce de belirtmiştim hocam, adamlar yanlış yere doğru ilerletmişler şehri. Bunca uygarlık, bu zalim yaz sıcaklarında nasıl yaşadı klimasız anlam veremiyorum 😀

      Cevapla
      1. erkanmeteor

        14/07/2012 den beri yüksek sıcaklıklar yaşandı milas’ta .19/07/2012 de Milas havalimanında sıcaklık 36,3 c ye düşünce normal bir gün gibi geldi bize.40 derecenin üstü sıcaklıklarla yaz ile kış kadar fark var ….

        Cevapla
  14. okanDagistan

    Gözüm yollarda kaldı poyrazım, gel artık, es artık da, gece gözüme bir lokma uyku girsin olmaz mı? 28.5 C oda sıcaklığı nem % 71, daha bunun sabaha karşısı var ne olacak bu nemin hali?

    Cevapla
  15. Semih

    Bugün Kartal 38.6 dereceyi görmüş. Tuzla’da tam 39’u gördük. Bu kadar yükseleceğini tahmin etmemiştim.

    1

    Cevapla
  16. Ömer

    İstanbul’da salı günü kuvvetli yağmur ihtimali var mı bir de yarın poyraz dan fırtına ihtimali var mı cevap verebilir misiniz

    Anadolu Yakası’nın kuzeyinde kuvvetli ama kısa süreli yağış olabilir – Ozan

    Cevapla
    1. carcass

      15:00 itibarı ile 44.4 oldu Milas. Köyceğiz nemden dolayı biraz geride kaldı. Dehşet değerler bunlar, kavuruyor ortalığı.

      Cevapla
  17. Semih

    Şu an rüzgar Tuzla’da güneyden esiyor ve hava 28 derece 😀 Eminim en geç 1 saat içinde rüzgar kuzeye dönecek ve sıcaklık 35 dereceleri geçecek. Bugün 37 dereceyi görürüz bence.

    Cevapla
  18. sirocco

    Dün İzmir – Aliağa – Şakran civarında denk geldi, aslında 44,5 derece gösteriyordu ama sabit olmadığımız için o sıcaklığı kaçırdım.

    1

    Cevapla
  19. Trakyalı

    Muratlı-Tekirdağ’da saat 12 itibariyle sıcaklık 36.2 derece. Dün ise aynı saatlerde 34 dereceydi. Bugün 40 derece sınırını zorlayacağız hatta aşacağız gibi görünüyor.

    Cevapla
  20. Onur

    Kendi kendime dedim ki: Neden sıradışı sıcak sıradışı soğuk kadar paylaşılamıyor? Sıcağın fotoğrafını videosunu çekmek mümkün müdür?

    Akdeniz’li ve Güney Ege’lilere sesleniyorum:

    Sizden en kısa zamanda asfaltta pişen yumurta videosu bekliyoruz (Farklı lezzetler denemek isteyenler Time Lapse video yapmayı da deneyebilirler)

    Cevapla
  21. Havadelisi Yazıyı Yazan

    Bugün MGM’nin günlük maksimum sıcaklık değerlerini bildirdiği 274 istasyonun 32 tanesinde (%12) maksimum sıcaklık 40 derece ve üzerindeydi. Günün şampiyonları 43,9 derece ile Milas ve Köyceğiz oldu.

    Maksimum sıcaklık 230 istasyonda (%84) 30 derece ve üzerindeydi.

    1

    3

    Cevapla
    1. anemodulion

      Batı Akdeniz ve Ege kavrulurken 35-37 derecelerde “serin” günler geçiren Çukurova WRF’e göre pazartesiden itibaren sıra bizde diyecek sanırım. Özellikle çarşamba günü, Kozan civarlarında fantastik ölçümler olabilir gibi 🙂

      çk

      Cevapla
    2. carcass

      Milas ve Köyceğiz, gündüz maksimum sıcaklıklarında son 5 gündür 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Yarın da cepte dersek 6 gün boyunca 40’lı dereceleri yaşamış olacağız. Yazı dizisi başında belirttiğim gibi sıcak hava dalgası boyunca Aydın-Muğla-Antalya arası ile Şanlıurfa-Şırnak (Cizre) tarafları listenin hep üstlerinde yer aldı.

      Cevapla

Yorum yazın...

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s